![]() |
Zakup łazienkowego piecyka gazowego
drogie i miłe ludziska, właśnie padł mi 18-letni piecyk łazienkowy no i muszę nowy zakupić, pogrzebałem trochę w internecie, znalazłem firmę w Krakowie, gościu mi gorąco polecał tego Junkersa z ich strony za 1200zł, ale jak mi ktoś coś gorąco poleca, to mi lampka czerwona momentalnie świeci. Nie znam się na tym kompletnie, ale gościu twierdzi, że Junkers to mercedes, 3 lata gwarancji. Macie drodzy moi jakieś w tym doświadczenie?
http://www.igs-sklep.bazarek.pl/kat.php/kid,21598/ap,0/ |
Polecam Junkersa, posiadam taki piecyk od 2 lat (model wcześniejszy od prezentowanego powyżej) i tylko w nim baterie wymieniam.
|
no właśnie, gościu go polecał. bo nawet bateryjki nie trzeba, iskrę wytwarza hydroturbinka kręcona przepływającą wodą.
|
Cytat:
Z Junkersem trzeba tylko uważać, aby był montowany przez licencjonowanego serwisanta. W innym przypadku przepada gwarancja. |
Bierz Junkersa.
Kiedys kupilem Vaillant'a. Niby dobrze dzialal, ale zacielo/zapieklo sie glupie pokretlo od regulacji temperatury wody! A bylo to w nieclay rok od zakupu. W sumie zalowalem wtedy, ze nie wzialem Junkersa. Wtedy mi polecano Vaillant'a i sie skusilem. |
czyli jednak Junkers, chyba go wezmę w takim razie, oczywiście montaż będzie serwisowy, szkoda by było gwarancji.
|
monta***380; to daj***261; w cenie z tego co widzia***322;em. jedynie za materia***322;y trzeba zap***322;aci***263; na co radzi***322;bym uwa***380;a***263;, bo 'fachowcy' lubi***261; w tym miejscu poci***261;gn***261;***263; z kieszeni niezorientowanego klienta...
|
troche mnie z tym Vaillantem zdenerwowaliscie - tez w tym roku wymieniam lecz 2-wu funkcyjny i wlasnie o tej marce myslalem z zamknieta komora spalania.
|
Cytat:
,mnie sie vaillant nie psuje sie , tylko trzeba dobrze kaloryferki dobrać i serwisować w autoryzowanym punkcie |
Zdaje sie, ze mam identyczny, o ktorym pisze @Air.
Z tego co slyszalem teraz sa juz takie, w ktorych nie trzeba wymieniac bateryjki - zyc nie umierac! Niby robi sie to raz na pol roku, ale jak juz przestanie dzialac to w najwazniejszym momencie sie nie mozesz umyc ^_^. Ale tak to chodzi okolo 5 lat bez zarzutow. |
Bierz junkersa, mam go od 3 lat i sprawuje si***281; znakomicie ;) A iskr***281; wytwarza generator wodny :D
|
oj dokladnie nie pamietam jaki mam. Wiem ze ma z przodu wyswietlacz numeryczny, przycisk do resetowania i tez ze bateryjek sie nie wymienia. Rowniez Junkers - ale zakladany przez Junkersowca :-D
|
I nie bierz Indesid-Aristo. U mojej kobiety wisi taki rok i już zaczyna cieknąć :)
|
Dobrze ***380;e nie gazem :nie:
|
Cytat:
|
ja mam Junkersa tyle, ***380;e 2-funkcyjnego nie narzekam dzia***322;a praktycznie do 7 lat bezawaryjnie
|
D***322;u***380;szy czas mia***322;em jednofunkcyjnego junkersa - z***322;ego s***322;owa nie mog***281; o nim powiedzie***263;. :spoko:
Potem dwufunkcyjnego vaillanta - nie by***322;o najgorzej, ale... :mruga: Teraz ***380;ona za***322;o***380;y***322;a co***347; od makaroniarzy - na razie dzia***322;a, zobaczymy za kilka lat. :P Zdecydowanie polecam Junkersa, ewentualnie buderusa (kilku znajomych ma, bardzo chwal***261;). :D |
mam junkersa z hydroturbiną od bardzo dawna, w zasadzie to przy nim można zapomnieć, że się ma piec w domu. polecam.
|
dzi***281;ki wielkie drodzy forumowicze, przekonali***347;cie mnie, bior***281; tego Junkersa za 1200 z***322;,
jak si***281; zepsuje b***281;dzie na Was:D a czym si***281; r***243;***380;ni 1-funkcyjny od 2-funkcyjnego? |
Cytat:
|
u mnie junkers sie przepalil, buchnal plomieniami i skonczyl zywot :)
tyle, ze byl to dosc stary model wymienilismy na kociol grzewczy, ariston 100l jest troche oszczedniejszy |
ja mam w domu dwufunkcyjny Viessmann Vitopend tylko nie pami***281;tam jaki to model i dzia***322;a bez najmniejszych problem***243;w, jak go***347;***263; przyjecha***322; po 2 latach na obowi***261;zkowy przegl***261;d i zobaczy***322; co jest w ***347;rodku to zapyta***322; si***281; czy w og***243;le my z niego korzystamy :)
kumpel ma Junkersa 2-funkcyjnego i te***380; nie ma problem***243;w z grzaniem wody, ale je***347;li chodzi o CO to ju***380; gorzej |
Nie ma juz takiej firmy jak junkers! To jest Bosch! Wiele lat temu niemiecki junkers zostal wykupiony przez Boscha i teraz "junkersy" trzaskaja fabryki w Chinach. Co prawda ja mam dwufunkcyjnego (ogrzewanie/ciepla woda w kranie) boscha (junkersa) z tych dolnej polki, pracuje nieprzerawanie od 2003 roku, ale jeszcze jak byl na gwarancji to serwisanta wzywalem co 5-6 mies. do niego, zawsze padala rzecz typu czujnik c.w.o., to stracil szczelnosc zawor bezpieczenstwa. Z tego co mi serwisant powiedzial ze wnetrze - dysze z palnikami i spirala z obiegiem wody robia fabryki w Europie, ale elektronika jest z Chin i ta chinszczyzne sie czuje, poniewaz on bardzo czesto jezdzi teraz do piecow marki bosch, wiec cos duzo popsulo.
Z innej bajki to przeglad pieca marki Bosch kosztuje wiecej niz konkurencji, a taki przeglad trzebaby robic co roku. wydatek okolo 200 zl + dojazd dla serwisu. Obecnie kupowalbym cos z firmy Saunier Duval, jedna z lepszych marek na ten czas dla celow grzewczych i maja tani serwis. Ale jesli mialbym troche wiecej gotowki i na mysli takze ogrzewanie to zdecydowal bym sie na Viessmanna. |
Rozumuj***261;c po Twojemu nie ma marki SEAT, SKODA itp. bo nale***380;***261; do VW.Takich przyk***322;ad***243;w mo***380;na mno***380;y***263;. Z drugiej strony to ***380;aden argument ani za ani przeciw. Firma Junkers istnieje a ***380;e nale***380;y do grupy Bosch to zupe***322;nie inna sprawa
|
...a widzisz Ormi, teściu mój 2 lata temu zamontował Saunier Duvala i klnie do dziś, że to zrobił, już miał ze cztery wizyty serwisanta, ciągle coś nawala, dla tego nawet nie wspominałem o Saunierze, może po prostu miał pecha.
|
wlasnie to sa pojedyncze przypadki.
Ja mialem i mam jeszcze nadal nasz ze Swiebodzic - Termet 7/8 letni juz bedzie i pozatym ze w tamtym roku przekrecilem rurke miedziana przy piecu i musialem potem lutowac ta dziure dzialal bez zastrzezen - tylko duzo zarl dran jeden wiec wymieniam na cos oszczedniejszego Tu mnie troche serwis zmartwil, nigdzie nie mieli tej rurki na skladzie:> - co to za serwis:sciana:a tak pozatym to serisanta nawet przy montazu nie widzial - troche inna sprawa ze elektroniki w nim zawiele nie bylo ( mowa oczywiscie o 2-wu funkcyjnym) |
Cytat:
Nie wiem, moze to jest prawo losu i szczescia, moj junkers nie jest zly, ale tez jakis wyjatkowy nie jest, po prostu piec gazowy dwufunkcyjny i tyle, troche czasem oszczedniejszy troche czasem gazozerny i juz, w kazdym razie dziala i tyle sie dla mnie liczy. Natomiast moja sasiadka ma wypasionego Saunier'Duvala z zamknieta komora spalania i jest 1. znacznie cichszy, 2. bardzej oszczedniejszy (duzo bardzej), 3. nigdy nie byl serwisowany (oprocz jednego czy dwoch przegladow), a kosztowal bardzo podobnie co moj junkers. Wtedy przy montazu tez kierowalem sie opinia inych ze junkers/bosch to firma nad firmami... a moglem zwyczajnie sie przejsc po ludziach i zobaczyc co i jak dziala. Moi rodzice maja junkersa tylko do ogrzewania wody, od 1999, iskra idzie z baterii przy uruchamianiu, jest bardzo niezawodny, jedyny serwis to bylo czyszczenie toru cieplej wody, bo nawarstwil sie kamien i spadlo cisnienie... a tak ok, idac tym tropem, mozna tego junkersa polecic. |
Cytat:
[w promieniu 2km ode mnie są 3] czy innych firm :taktak: a co za tym idzie i reklama firm co nie zmienia faktu że junkers jako firma jest chyba nadal najpopularniejszy |
ja jeszcze dodam, że po zamontowaniu junkersa spadły mi rachunki za gaz, nie pamiętam ile, bo to dawno było, ale zauważalnie.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
piec kondensacyjny to i rachunki mniejsze jak si***281; komina nie grzeje...
|
Cytat:
Racja co by nie kupic bedzie lepiej po tylu latach - byle i nie awaryjne - ja mam vailanta upatrzonego z zamknieta - bo z ciagiem kominowym to roznie u mie bywa ( zdwa razy do roku mam sytucaje ze kominy ciagnac nie chca i co wtedy. Wiec padlo na zamknieta |
Cytat:
|
Mama Junkersa ponad trzy lata i poza pokrętłem (złamało się) nic się nie dzieje a jak się zepsuje to i tak serwis zedrze jak za mokre...
|
właśnie mi gościu z Junkersa założył piecyk, pełny full serwis z pozamiataniem łazienki i umyciem wanny:) , normalnie szczęka mi opadła. Za kilka dni ma dzwonić panienka z infolinii Junkersa z zapytaniem, jak przebiegła usługa, jak się sprawuje piecyk. Aha, gościu cały czas występował w jednorazowych kapciach zakładanych na buty, to ponoć standard Junkersa.
Czy ja już jestem w raju:wow: |
dok***322;adnie Zetoxa to prawdziwy raj :taktak:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
No i nie wymieniam na razie pieca - zycie plata rozne niespodzianki:ysz:
|
Proszę o pomoc w wyborze łazienkowego pieca gazowego !
Witam wszystkich forumowiczów!
Proszę o pomoc w wyborze łazienkowego piecyka gazowego .Stary piec już wysiada ma ponad 20 lat i postanowiłem go wymienić.Pytanie na jaki?Oczywiście mowa o jednofunkcyjnym myślałem o następujących modelach: Termet Elektronic: www.e-metalowiec.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=garden _flypage.tpl&product_id=27&category_id=13&option=c om_virtuemart&Itemid=54 Termet AQUA Comfort: www.juka.pl/index.php?m=Product_Details&id_product=2770 Junkers Maxi Power - WRDP 11- 2B z Lcd: www.e-metalowiec.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=garden _flypage.tpl&product_id=119&category_id=13&option= com_virtuemart&Itemid=54 A może inny model przepraszam ale w tych sprawach jestem ciemny. Z góry dziękuje za pomoc ! Pozdrawiam Grzegorz. |
mam od półtora roku tego ostatniego,
bierz go spokojnie, brak baterii do wytworzenia iskry to jednak... brak baterii:spoko: parę złotych zostanie w kieszeni:spoko: wyświetlacz temp. wody też się przydaje, no i zabezpieczenie przed brakiem ciągu, bardzo pomocna rzecz, nie zatrujesz się CO. |
Dziękuje Zetoxa !!! :) :) :) :) :)
Ten model jest na baterie czy często trzeba je wymieniać ? Czy naprawdę ten model jest taki cichy jak reklamują. Mieszkam w starym budownictwie czy muszę w przewodzie kominowym prowadzić rurę kwasową aż do samego dachu? Cz montaż Junkers Maxi Power - WRDP 11- 2B z Lcd może wykonać dowolny monter instalacjii gazowej czy musi to być fachowiec z serwisu i jak to wszystko sie ma do gwarancji i czy muszę zgłosić montaż w serwisie proszę o poradę? W jakiej odległości Junkers musi być zamontowany od zwykłego piecyka gazowego i czy jest jakaś norma? Pozdrawiam Grzegorz. :) :) :) |
ja mam ten model
http://www.e-metalowiec.com/index.ph...category_id=13 on nie ma baterii, :nie: iskrę wytwarza turbinka wodna:spoko: jak chcesz mieć pełną 2-letnią gwarancję, to musi być montaż Junkersowy, po 2 latach zrobisz przegląd i dostaniesz trzeci rok gwarancji:spoko: odległość od kuchenki chyba nie ma znaczenia, serwis junkersa ci wszystko wytłumaczy. Kup ten piecyk w autoryzowanym sklepie Junkersa, wtedy usługę montażu masz już w cenie piecyka:spoko: serwisant zabiera starego złoma i sprząta łazienkę po swojej robocie:spoko: |
Zetoxa w pierwszym poście podałem nazwę i link :
Jest to model zasilany dwoma bateriami R 20. Junkers Maxi Power - WRDP 11- 2B z Lcd: www.e-metalowiec.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=garden _flypage.tpl&product_id=119&category_id=13&option= com_virtuemart&Itemid=54 Z tego co podałaś to model który posiadasz to model z turbiną wszystko się zgadza : JUNKERS Maxi Power WRDP 11 2G HydroPower Ja podałem link do modelu z bateria : JUNKERS MaxiPower WRP 11- 2B ELEKTRONIK Z WYŚWIETLACZEM LCD !!! Jeśli kupię w tym sklepie internetowym lub w zwykłym sklepie instalacyjnym to znaczy że nie posiadam gwarancji? |
Piecyk z turbinka wodną do wytwarzania iskry jest gorszy od tego z baterią. Turbina jest napędzona wodą a woda w naszych mieszkaniach nie jest za dobra, kamień ją szybko załatwi. Ja mam piecyk z baterią i wymieniam ją raz na rok.
|
Cytat:
|
Znajomemu niespełna po roku turbina poszła do krainy nicości.
|
Wszystko zależy od gorszości wody ;p
|
Jak to jest naprawdę z gwarancją :
Jeśli kupię w tym sklepie internetowym lub w zwykłym sklepie instalacyjnym to znaczy że nie posiadam gwarancji? |
Gwarancja należy ci się ustawowo. Ważne żeby była producenta, to wtedy każdy najbliższy serwis ją honoruje. O to raczej możesz być spokojny.
Po prostu spytaj w sklepie. Druga sprawa to kwestia autoryzowanego montażu, który jest podstawą ważności gwarancji. Przy takim sprzęcie to, w sumie, logiczne. Dopytaj w najbliższym serwisie jak to wygląda i ile kosztuje. Żeby się nie okazało, że taniej w necie kupisz junkersa, a z montażem wyjdzie cię drożej, niż byś wziął od nich z montażem. Bywa różnie, np w cenie piecyka w serwisie masz podłączenie przez serwisanta. Trzeba o wszystko dopytać, różne firmy - różne zasady. |
Mam montera z uprawnieniami gazowymi ale nie jest serwisantem czy on może zamontować ten junkers i czy nie stracę gwarancji? Junkers chciałbym kupić w internecie www.heavy-metalowiec.com
|
Przeczytaj warunki gwarancji :czytaj:
Spytaj tego montera - on będzie dobrze wiedział, co mu wolno i na czym się zna. |
Grzeniu mam jeszcze jedno pytanie na ile punktów nadaje się ten model , mam 3 punkty kuchnia umywalka i prysznic rzadko używam naraz 2 punktów.
Dziękuje i Pozdrawiam Grzegorz. :) :) :) |
na jeden, puścisz dwa krany i woda letnia :P
|
dokładnie tak i tu chyba nie ma innej mozliwości, no chyba że zamontujesz sobie zasobnik :P
|
Nie wiem, jak jest w tym modelu.
Sam mam piec gazowy dwuobiegowy viessmana (co+woda) i w nim ustawiasz temperaturę wody jaką chcesz. On sam reguluje przepływ wody tak, żeby miała nastawioną temperaturę. Jak odkręcisz dwa krany, to woda ciepła wolniej leci, ale swoją temperaturę ma. Tak czy siak, jak bierzesz prysznic, a ktoś odkręci drugi kran, to będziesz chciał go :bicz: |
Witam. Finalizuje mieszkanie ,wreszcie no i musze kupić m.in piecyk :) jaki na dzień dzisiejszy jest dobry z Vaillanta lub Junkersa ??
[Chyba założę temat jaka lodówka jaka zmywarka ,jaki automat jaka kuchenka gazowa itd :D] |
Jaki piecyk lazienkowy, do ogrzewania - dwu czy jednofunkcyjny ( te jedno z ciaglym obiegiem wody do mycia podobno znacznie lepiej sie sprawdzaja) Jak nie podasz konkretow to kupuj termet :jezyk:
|
łazienkowy do mycia pod bieżącą ciepłą wodą, ogrzewanie mam na węgiel i inne takie co się spalić dają
|
Cześć POPS.W jednym ze swoich postów piszesz o piecyku uruchamianyn hydroturbiną.Muszę zmienić swój piecyk i też o takim myślałem ,ale mam wątpliwości co do jego pracy w warunkach twardej wody (taka jest w moim mieście)Mojego Termeta muszę odkamieniać co 5 lat.Napisz jak się sprawuje taki piecyk u Ciebie i jak długo go masz.Czy moge prosić o odpowiedż na moją pocztę?pol7000@o2.pl-będę wdzięczny.pol7000.
|
Mój to Junkers WRP11 G23 S5395 kupiony w 2003, raz go tylko przeczyściłem przy okazji remontu, ale bez konkretnej przyczyny, tylko zapobiegawczo, nie odkamieniałem jeszcze w ogóle, raz się zaciął z mojej winy gdy go wodą zalałem, po wyschnięciu działa cały czas. Zdania na temat tych piecyków są podzielone, ja złego słowa o nim nie powiem, jak bym miał brać następny to też bym kupił taki.
Wg. tej tabelki http://www.mpwik.krakow.pl/_files/Ko..._22_V_2009.pdf mam wodę miękką lub średnio twardą. Nie wiem jak jest zorganizowana sieć w Krakowie. |
Witam po dłuższej przerwie!
Od prawie 2 lat posiadam gazowy przepływowy ogrzewacz wody - Junkers Maxi Power - WRDP11 2B z Lcd . Jeżeli macie jakieś pytania to chętnie na nie odpowiem na tyle ile będę mógł coś powiedzieć . Tak na dobrą rzecz to nie wiem co to jest piecyk gazowy wydaje mi się ze odkręcam wodę i sama leci z rur.:spoko: Nie martwię się czy mi nie zgaśnie płomień , czy mi nie zapali junkers, a może co innego jeszcze.:spoko: W zasadzie to sprzęt chodzi idealnie ani razu się nie zawiesił , 2 tygodnie temu zapaliła się kontrolka oznajmująca że bateria jest na wyczerpaniu nic tylko na drugi dzień wymieniłem 2 baterie i chodzi jak burza.:spoko: Jest jeszcze jedna wielka zaleta jest bardzo oszczędny zużycie w stosunku do starego modelu który posiadałem jest o połowę mniejsze ba przy zwiększających się cenach gazu kilkukrotnie w ciągu roku to jest trochę kasy.:spoko: Zobaczymy jak długo będzie tak chodził wiadomo że kiedyś będzie potrzebne wezwanie instalatora w celu jakieś korekty , czyszczenie itp. przecież to tylko sprzęt , ale jak do tej pory idealny sprzęt który wszystkim polecam .:spoko: Junkers ten używam do kąpieli ( prysznic , wanna) umywalka i kuchnia (zlewozmywak) powiem szczerze że jeżeli jest pobór wody z 2 punktów to znaczy kuchnia i prysznic lub wanna woda jest dostatecznie gorąca w obu punktach , zawsze można sobie ustawić na większą temperaturę. Mam ustawiony na 1/3 możliwości czyli zimą na 43*C a latem 39*C oczywiście w zależności jak przykręcimy kran z wodą zwiększa lub zmniejsza się temperatura.:spoko::spoko::spoko: Jedna uwaga aby taki piecyk montował instalator z uprawnieniami on wie co potrzeba zainstalować przed junkersem aby nie stracić gwarancji i żeby sprzęt poprawnie chodził.:) Na sam koniec po prostu polecam ten model !!!:spoko::spoko::spoko: Pozdrawiam :) |
Witojcie.
W maju bieżącego roku będę przerabiał moje centralne ogrzewanie z węglowego na gazowe. Dziś dowiedziałem się że muszę nabyć piec centralnego ogrzewania dwu funkcyjny z zamkniętą komorą spalania. Do maja trochę czasu ale znajomy fachura który będzie mi to zakładał powiedział że piecyk mam sobie wybrać sam. Wynika to z tego że on poleca Vailanty a ja nie chce o tej firmie słyszeć, u moich rodziców serwisant jest raz na rok - maja vailanta. Myślałem nad junkersem ,może ktoś coś polecić ? Piecyk domyślnie ma być zabudowany w kuchni i ma ogrzać mieszkanie 47metrów. Gdyby ktoś coś polecił to mógłbym do maja szukać na spokojnie. Pozdrawiam |
Na temat vailantów słyszałem raczej pozytywne opinie :hmm:
Sam mam viessmanna dwufunkcyjnego. Z zamkniętą komorą właśnie. Złego słowa powiedzieć nie mogę. Od 8 lat wisi sobie i działa. Gdyby nie rachunki za gaz, to w ogóle bym zapomniał, że mam piec. Pytałem kiedyś gościa, który go zakładał - czy może nie trzeba by mu jakiegoś przeglądu zrobić, sprawdzić.....powiedział, że nie ma potrzeby skoro działa. |
Też miałem vaillanta. Kupiłem używanego. Dostałem półroczną gwarancję, w trakcie której doszło do wymiany jakiegoś drobnego elementu. Później bez napraw aż do naturalnej śmierci po kilkunastu latach. W tej chwili grzeje co innego (nie pamiętam co), już piąty rok, bezawaryjnie.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:58. |