![]() |
Backup windows`a na CD
Witam
Robił ktoś Backup`a Windows`a na CD? chodzi mi o to żeby zainstalowac Winshita`a na sformatowanym HDD i nagrac na Cd zeby potem w razie awarii szybko zgrac z powrotem dzieki pozdrawiam |
Zaproponuję Ci moją metodę.
1. Instalujesz Norton Ghosta 2. Robisz dyskietkę startową ghosta z obsługą cd-roma 3. Formatujesz systemowy 4. Instalujesz tę "wingrozę" :) , może być bez ghosta jeśli nie masz zamiaru grzebać w obrazie dysku, konfigurujesz system jak należy i instalujesz wszystko co potrzebne. 4. wsadzasz dyskietkę, startujesz, robisz obraz systemowego dysku, albo bezpośrednio na nagrywarkę, albo do katalogu na drugim dysku, partycji (ach zapomniałem - potrzebne są Ci 2 partycje lub 2 dyski) 5. jeśli nie nagrałeś bezpośrednio na cd-rw to nagrywasz na cd-rw obraz 6. w razie potrzeby formatujesz, wsadzasz dyskietkę ghosta i instalujesz z obrazu. Spoko 5 minut Pozdrawiam |
W jaki sposób, (co i gdzie ustawić, proszę opiszcie krok po kroku) jak mam zrobić obraz systemowego dysku za pomocą ghosta 2002, tak abym ten obraz zmieściła na 2 lub3 płytkach CD, jeśli obecnie na tym dysku systemowy jest zapisane około 2.3GB.
Obecnie zrobione lustro w całości zrzucam na drugi dysk (do folderu), ale chciałabym nagrać (wypalić) na płytki CDRW, i jeszcze tego nie wiem jak to zrobić?. Zagladałam w opcje Ghosta pod Dosem ale nic takiego tam nie ma żeby (podzielić lustro) zapisać na płytki CD. Pozdrawiam, Virgo:) |
Przed robieniem obrazu dysku w Ghoscie masz do wyboru miejsce jego zapisu, normalnie zaznaczasz jakąś wolną partycję/dysk, w tym wypadku zaznaczasz nagrywarę i po sprawie. Ghost zapyta się o kompresję i uprzedzi, ile płytek będzie potrzebował, a potem tylko czekasz aż się nagra pierwsza, zmieniasz płytę itd.
No jeszcze przedtem warto zrobić dyskietkę bootowalną w Ghoście. Pozdrawiam |
mozna takze zrobic w nero tam ma to zarowno duzego plusa i rownie duzego minusa
plus to ze obraz zrobiony nerem jest co do bitu zgodny z tym co masz na dysku a minus to ze partycja na ktora sie nagrywa powinna byc ta sama albo mzna miec klopot i pozniej trzeba ja rozszerzac partitionem blizsze szczegoly postaram sie napisac w faqu :) |
Wielkie dzięki za pomoc a raczej cenne wskazówki, jakie uzyskałam od Pedros,Nol i Majoneza, gdybym jeszcze mogla prosić o pomoc w wspomnianej kwesti botowania dyskietki Ghostem 2002, (z czym to się je, i jak to wygląda, jak zrobić) to była bym bardzo wdzięczna.
Oraz prosiłabym jaśniej wytłumaczyć, w jaki sposób (w opcjach tego nie ma) aby gohost zrobił powiedzmy 2 piki po 700MB. i zapisał na HDD a dopiero później ja mogłabym wypalić z HDD na płytki CD. (bo normalnie zawsze Ghost 2002 robi jeden plik w całości (lustro partycji) na HDD.) Powiem szczerze że bardziej lubię Ghosta 2002 ponieważ już kilka razy przywracałam nim system po wizycie kochanych Virów, a co do kwestii Nero to po prostu nie mam, bo używam Easy CD Creator 4.5 które było z nagrywarką i oczywiście Clone CD 4.0, z którego jestem bardzo zadowolona a moja wypalarka to LG, i wydaje mi się że Nero nie lubi się z LG. Czy to prawda ? Czy warto wypróbować Nero ? Pozdrawiam, Virgo:) PS. Przepraszam że nie zaczęłam nowego postu, ale wydaje mi się że to ten sam temat. |
nie ma za co
co do ghosta to ja nie pomoge - po prostu od wiekow obiecuje sobie ze po reinstalacji zrobie sobie obrazik ale nigdy nie mam czasu a ghostem sie nie bawilem nie masz za co przepraszac przeciez post jest dokladnie o tym o czym piszesz :) ps co z ta kawa - nic nie odpowiedzialas :) :) ;) |
Hmm....
Bawiłem się troszeczkę z GHOST-kiem, więc mogę co nieco podpowiedzieć. Istnieją oczywiście PDF-y dot. "Duszka", ale taka prosta instrukcja obsługi *.doc, na pewno przyda się (pliczek w załączniu). Mam tylko prośbę. Jeżeli uda się rozwiązać komuś problem z ostatniego akapitu, to proszę o podpowieć - na priva lub na Forum. Z góry dziękuję. |
Cytat:
Co do pozostałych... na razie od Ciebie tylko słyszę, że LG się gryzie z Nero. Tu ludzie będą innego zdania - bo użytkowników LG jest najwięcej i Nero chyba też. Nero jest dobrym programem, niektórzy mówią, że najlepszym. Ja od siebie polecam WinOnCD (każdy chwali swoje :) ), niekoniecznie w wersji 5, może być 3.8. Clona już masz. To jeszcze zaopatrz się w jakiś program do zrzutu i kopiowania audio (EAC, Feurio) i załatwione. Poza tym... warto wypróbować każdy program ;) Pozdrawiam PS. Pab - posiedzimy, zobaczymy - będę wdzięczny za wymianę informacji. |
Cytat:
|
CZY KTOŚ MOŻE GDZIĘ DAĆ GHOSTA 2002 LUB WYSŁAĆ NA LASKER@INTERIA.PL
|
Cześć
NortonGhosta możesz sobie zakupić np w pakiecie NortonUtilites 2002 za jakieś 350 - 400 zł ... Albo nieco taniej po prostu sciągnąć obraz z netu (polecam program DirectConnect) i spalić krążek, aczkolwiek jest to nielegalne ;) ... Mam jeszcze jedno pytanie - czy da się zrobić BOTTowalną płytkę Ghostem (tak aby zarówno dyskietka startowa jak i obraz były na CD) ?? Pozdrawiam, niech bogowie mają Was w swojej opiece. |
Cytat:
ad. 2. Tak jest o wiele łatwiej, pod warunkiem, że masz ustawione bootowanie z CD-RW w biosie. Jak?? Kilka oczek wyżej zamieściłem taką małą instrukcję w załączonym pliku. To jedna z metod, bez znaczenia jest wielkość obrazu partycji. Można i inaczej, ale tak jest najwygodniej, najprościej etc. |
Cytat:
pal to licho ale przez ten wyskok zmienil sie klimat calego topica :( mam nadzieje ze sam zmienisz ten post i wniesiesz cos wesolego do dyskusji :) LASER zastanow sie |
Cytat:
a tak w ogole to nadal nie dostalem odpowiedzi :) Virgo chyba sie nie pogniewalas o to :( |
Wielkie dzięki wszystkim za pomoc!!! jesteście wszyscy bardzo mili ;)
PS. Majonez, a tak w ogóle jak ty masz na imię? :) idąc dalej tematem wspomnianej kawy to obawiam się że Misiek i Majonez mogą założyć kłódkę :) :) ;) nie sądzisz? Pozdrawiam, Virgo :) :) :) :* ;) |
Pab dzięki - przeoczyłem to ;)
Pozdrawiam |
Majonez, poszłeś spać? ;) ;) :)
|
Cytat:
|
Cytat:
Poszukaj sobie po starcie z dyskietki w menu sa opcje lub cos takiego i tam jest zakladka Span domysknie jest tam wpisane 2048 ale jesli wpiszesz np 700 to ci podzieli na pliki po 700 MB Powodzenia Misiu777 PS Co do nagrywania to ja robie obraz dyskietki i nagrywam plytke bootowalna w nero albo cdrwin z wlaczona emulacja Floppy 1.44 na ktorej jest pierwsza czesc obrazu a reszta na kolejnych rzecz jasna :) |
Cytat:
pzdr |
Cytat:
a co do klodki no coz sam sobie zwlaszcza w rozmowie z taka fajna dziewczyna nie bede jakis zamkow zakladal :) |
Cytat:
|
Cytat:
a co do klodki od Miska - mam nadzieje ze nie :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:01. |