![]() |
InfoNES - nędza
PS2 FCE Ultra - jedyny słuszny. Projekt jednak został zawieszony przez ragnaroka - nieoficjalnie kontynuuje go bootsector. http://forum.cdrinfo.pl/f106/obraz-z...hdl-etc-76098/ |
Emulator Nesa jest na PSX'a a sa te***380; sposoby ***380;eby swapem odpalic kopie z psx'a ale to dzia***322;a tylko na Facie...
|
Witam !!
Czy jest emulator NES na ps2 działający pod swap magic ? znalazłem stronę z emulatorami niestety chyba wszystkie są do chipa. Da sie to jakoś odpalić ? |
trochę spóźnione...
po zgumowaniu: Cytat:
a na start pojawi sie menu i można przeglądać płytę i wybrać grę... works? |
Nigdy tego emulatora nie u***380;ywa***322;em. Z tego co widz***281; powy***380;ej na to wygl***261;da.
Zobacz jeszcze use_gui=yes. Mo***380;e Ci si***281; pojawi jakie***347; menu or sth. |
czyli co, sugerujesz ze nie da sie nagrac kilku gier z emulatorem na jedna cd tylko musze kazda gre nagrywac na osobnej plycie?
|
Cytat:
Nijak, jeśli emu nie pozwala na ręczny wybór configów lub obrazów z mass czy cdvd to tego nie zrobisz. W readme nic o tym nie ma, więc... Cytat:
|
nom mialem amige mam ja nadal.
Ja chcem wszystkie gry wrzucic z emulatorem na plyte lecz jak ja mam to w takim razie wpisac do tego pliku cfg? Moglbys mi np pokazac to co ma byc napisane np na podstawie tych 2 gier lotus2 na 1 dyskietce i jaguar na 2 dyskietkach? Gdybym zobaczyl jak to ma byc dobzre wpisane to juz sobie poradze i z innymi dodatkowymi grami tak mysle:D napisales cos abym sie zdecydowal w czym takim nr_floppies=1 #floppy0=mass:/uae/exit1.adf #floppy1=cdfs:/Lotus2/lotus2.adf lotus to jest ta gra a to cos #floppy0=mass:/uae/exit1.adf to ja nie wiem co to jest, nie ma takiego pliku w tym emulatorze to jest takie jekie bylo ja tu nic nie zmienialem. |
Cytat:
floppy1 -> flop nr.2 floppy2 -> flop nr.3 itd... Cytat:
Po za tym to bez sensu. Jedna gra odpalana z pendrive'a, druga z p***322;yty? Rozumiem to tak, ***380;e nie mia***322;e***347; jej na pendrive'ie, tylko lotusa na p***322;ycie i emu odpali***322; lotusa z racji nie znalezienia dira do mass. Cytat:
Kicksartu nie mo***380;esz usun***261;***263;... Mia***322;e***347; kiedy***347; jak***261;***347; Amiga'e? |
aha no to spoko o tym to niewiedziale jakos udalo mi sie odpalic inna gre niz ta co byla w tym emulatorze. Jeydnie podmienilem plik i zmienilem nazwe tej gry w pliku cfg. Ale mam pytanko w tym pliku cfg mam cos takiego:
kickstart_rom_file=cdfs:/kick.rom chipmem_size=4 #fastmem_size=1 use_gui=no nr_floppies=1 cpu_type=68000 cpu_speed=8 #chipset=AGA chipset=ECS gfx_width=320 gfx_height=256 gfx_linemode=none gfx_lores=yes gfx_framerate=2 sound_output=normal show_leds=true floppy_speed=200 #floppy0=mass:/uae/exit1.adf #floppy1=cdfs:/Lotus2/lotus2.adf gfx_center_vertical=smart gfx_center_horizontal=smart gfx_color_mode=32 lotus2 to jest ta gra co byla w tym emulatorze a jak chcialbym dodac inna gre co jest na 2 dyskietkach zaluzmy Jaguar xj220 to ja mam w tym jednym pliku tekstowym napisac cos takiego (w tym przypadku z dodatkowa gra, jak zadziala to juz powinienem sobie poradze z innymi): kickstart_rom_file=cdfs:/kick.rom chipmem_size=4 #fastmem_size=1 use_gui=no nr_floppies=1 cpu_type=68000 cpu_speed=8 #chipset=AGA chipset=ECS gfx_width=320 gfx_height=256 gfx_linemode=none gfx_lores=yes gfx_framerate=2 sound_output=normal show_leds=true floppy_speed=200 #floppy0=mass:/uae/exit1.adf #floppy1=cdfs:/Lotus2/lotus2.adf gfx_center_vertical=smart gfx_center_horizontal=smart gfx_color_mode=32 kickstart_rom_file=cdfs:/kick.rom chipmem_size=4 #fastmem_size=1 use_gui=no nr_floppies=2 cpu_type=68000 cpu_speed=8 #chipset=AGA chipset=ECS gfx_width=320 gfx_height=256 gfx_linemode=none gfx_lores=yes gfx_framerate=2 sound_output=normal show_leds=true floppy_speed=200 #floppy0=mass:/uae/exit1.adf #floppy1=cdfs:/Jaguar xj220/jag220_1.adf #floppy2=cdfs:/Jaguar xj220/jag220_2.adf gfx_center_vertical=smart gfx_center_horizontal=smart gfx_color_mode=32 dobrze to? czy musze cos usunac z tego np: kickstart_rom_file=cdfs:/kick.rom chipmem_size=4 bo to mi chyba bedzie 2 razy jakos wczytywac kicroma czy to tak ma byc? |
Ilość załączników: 1
Napisa***322;e***347; dok***322;adnie to samo z w poprzednich postach... :sciana:
Masz screena bo si***281; nie dogadamy: http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...8&d=1190365234 Za***347; w cfg podaj ***347;cie***380;ki do cdfs:/ (skoro odpalasz z p***322;yty) zar***243;wno dla kickstartu jak i *.adf-a(***243;w). Je***347;li gra zajmuje wi***281;cej ni***380; jedn***261; dyskietk***281; to zmieniasz nr_floppies=x, gdzie "x" to ilo***347;***263; dyskietek. Oczywi***347;cie w floppy0=cdfs:/***347;cie***380;ka/*.adf podajesz lokalizacj***281; wszystkich obraz***243;w dyskietek (floppy0, floppy1, floppy2 itd... oczywi***347;cie nie w jednej linijce...) Emu obs***322;uguje wy***322;***261;cznie skrakowane obrazy dyskietek (czyli tylko *.adf). |
ok napisze jeszcze raz odpoczatku.
Sciagnolem sobie emulator amiga na konsole ps2 w tym byla jedna gra. Wypalilem na plyte ten emulator z jedna gra i wszysko dziala dobrze. Potem stwierdzilem ze jedna gra to dlamnie za malo wiec postanowilem sobie sciagnac same gry. A wiec teraz moje pytanie jak nagrac ten emulator aby dzialalo wszystko dobrze dodajac te dodatkowe gry co sciagnalem do tego emulatora? Bo jak wrzuce wszystkie pliki do nagrywania, emulator plus gry to po wypaleniu nie dziala, wogle plyta nie chce sie bootowac w konsoli. A w tym emulatorze jest plik cnf z dobra sciezka do elfa skoro jak wypalalm sam emulator z jedna gra to dziala a jak dodam do tego jeszcze dodatkowe gry to po wypaleniu juz nic nie dziala nawet plyta nie chce sie bootowac czyli nie chce wczytac nawet tego pliku cnf wiec nie ma co mowic o tym zeby elfa wczytalo...prosilbym o pomoc jak to dobrze nagrac aby dzialal emulator z tymi dodatkowymi grami. Bylbym bardzo wdzieczny:) |
Poniewa***380; "co***347; robisz nie tak". Ja nie jestem wr***243;***380;ka z kul***261;. Albo zadasz KONKRETNE pytanie, konkretnie opiszesz co zrobi***322;e***347; albo b***281;dziesz musia***322; sobie radzi***263; sam...
|
tylko ze jak dodam inne romy, gry do tego emulatora to gry w zadne sposob nie uruchomie bo program nie chce sie wogle uruchomic w tym jest problem...
|
Cytat:
Kompilowanie, a kompilacja to dwie różne rzeczy. Kompiluje to się program - ze źródeł. Kompilacja - zestaw pierdół do nagrania na płytę (a konkretnie obraz). Cytat:
Cytat:
... Co mają rom-y (w tym przypadku obrazy flopów ze skrakowanymi grami) do bootowania programu. N-I-C! Zanim program zaemuluje inną platformę, a ta grę, musi się uruchomić... :sciana: |
To ty mnie wprowadzasz w cos ze musze jakos skompilowac program z grami, a to wiem ze w pliku cnf podaje tylko sciezke do elfa a wlasciwie ona jest podana ja nic nie musze tam pisac bo jest wszystko gotowe. Jedynie chcem sie ciagle dowiedziec jak moge nagrac ten program dodajac do niego gry zeby dzialal, a jak nie dodam gier to wszystko dziala lecz po co mi sam program bez gier...
|
W SYSTEM.CNF podajesz ***347;cie***380;k***281; do programu dla PS2, TYLKO...
Odpu***347;***263; sobie... zaprawd***281; powiadam Ci. Zastanawiasz si***281; nad rzeczami tak oczywistymi, nie czytasz uwa***380;nie co ludzie pisz***261;... daj sobie z tym spok***243;j i szukaj gotowych set***243;w (tylko nie pytaj jak i gdzie...). |
no ten emulator na amige co mam sciagniety to on jest juz z plikiem cnf i w nim jest napisana sciezka aby sie plik elf butowal a do gier adf nie ma zadnej i raczej nie musi byc skoro na tym emulatorze z jedna gra ta gra dziala a jak ja chcem dodac do tego inne gry to juz po wypaleniiu sie plyta wogle nie bootuje, a jakies sciezki z kompilacja do gier adf to raczej nie trzeba robic bo wogle co to ma byc jak to zrobic, nie ma nic takiego raczej...
|
Najwyraźniej coś robisz źle. :taktak:
Porównaj swoje kompilacje z tymi gotowymi z sieci, które Ci działają. |
aha czyli nic z tym niezrobie bedzie tak jak jest....
Cytat:
Jedynie mi ten emulator sie butuje i dziala gdy nagram to co sciagnolem emulator z ta jedna ta gra a jak dorzucam inne gry to wlasnie nic nie dziala po wypaleniu nawet plyta sie nie butuje...a nagrywam nero buring, expres i essentials jeden z nowszych (tzn nero 7) oraz alcoholem, wypalalem na kilka sposobow i tez trzymalem sie tego linku http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...vd/strona1.php i nic nie pomaga, jakbym nie wypalal to ciagle jest to samo plyta sie nie bootuje:/ co z tym zrobic prosilbym o pomoc bylbym bardzo wdzieczny:) |
Cytat:
Cytat:
|
tzn ze mam dobry emulator i nie wszystkie gry dzialaja dlatego mi nie chce odpalic tych gier gbc? Ja wrzucalemdokladnie tylko 8 gier. Chociaz wlasciwie jak wrzucilem pewna gre to nie dzialala a jak ja sciagnolem z ta sama to juz dzialala. A co to jest ten jan?
|
... tzn. ***380;e musisz poszuka***263; listy kompatybilno***347;ci gier z jego PCowym odpowiednikiem, albo pr***243;bowa***263; 'na Jana' r***243;***380;nych gier z GBC.
|
no w tym emulatorze mam taki plik tekstowy PS2README1ST w ktorym sie wlasnie znajduje to cos:
ps2 InfoGB search for a romlist.txt if found then host: loading according to the romlist , else rom loading from cd or mc . need a mc in mc0: . czyli co to zle? A wiec skad ja mam wiedziec ktory jest wlasciwy i bedzie obslugiwac gb i gbc? Skad moglbym sciagnac ten dobry emulator? |
To jest port InfoGB z windy, wi***281;c obs***322;uguje.
Mo***380;liwe, ***380;e trafi***322;e***347; w***322;a***347;nie na te nieobs***322;ugiwane. Readme jest przebogate w informacje :D Cytat:
|
no jest to emulator taki co na stronce znalazlem PS2InfoGB
"emulator Gameboy Mono/Color - PS2InfoGB" niby pisze mono i color |
Jest na pewno w readme ;)
No i co to za emulator (nazwa)? Przecie***380; ja nie wr***243;***380;ka. |
odnosnie amigi jeszcze sie zobaczy a teraz mam troche inne pytanie odnosnie emulatora gameboy. Jest emulator na ps2 co odpala gry z gameboya color? czy tylko mono? Bo wlasnie nie wiem czemu mi nie chce wczytac gier z gameboya color a mono ida...a wiec jak jest?
|
Jak zrobisz poprawn***261; kompilacj***281; to tak, b***281;d***261;. Skoro Ci si***281; nie uruchamia to znaczy, ***380;e nie jest poprawna.
Co to znaczy poprawna? SYSTEM.CNF i poprawna w nim ***347;cie***380;ka do *.elf-a. Dla CD mode2, ISO9660, 8+3 i wypalasz w RAW DAO w mode2 z zamkni***281;t***261; sesj***261;. Dla DVD mode1, ISO9660, 8+3 i wypalasz w DAO, w mode1 z zamkni***281;t***261; sesj***261;. |
to niby jak bede postepnwac wedlug tego linku to mi beda dzialac te gry z amigi
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2bin2cdvd/ to wzioelm sciagnolem ten program CDGenPS2PL wrzucilem do niego ten caly emulator + gry i zapisalem jako obraz i nastepnie wypalilem i wciaz wogle sie nie chce uruchomic:/ Jedynie tylko sie uruchamia to co sciagnolem na poczatku z jedna gra a jak dodam kolejne to nie dziala:/ co mam zrobic? |
Musisz zbudowa***263; poprawn***261; kompilacj***281; z emulatorem i *.adf-ami.
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2bin2cdvd/ |
to w jaki sposob moge zagrac w te gry? co musze zrobic? Bo emulator z jedan gra co sciagnolem po wypaleniu dziala a jak wlasnie dodam inne pliki to plyta sie nawet niechce uruchomic:/
|
Jeśli Ci się płyta nie bootuje to znaczy, że albo kompilacja jest nieprawidłowa, albo jest to wina nośnika/nagrywarki/lasera w konsoli.
Przecież logiczne jest, że najpierw musi sie uruchomić program (czyli Twój emulator). Konsola to nie wróżka, ona nie ma pojęcia co jest na płycie oprócz *.cnf -> *.elf. To program zajmuje się resztą. Konsola nie jest złośliwym hochlikiem, który myśli: "aha, dodał sobie gry! No to taki wałek, nie uruchomie nic!" ;) |
ok dobra sicagnolem sobie emulatory na amige dziala byla w tym jedna gra. Mam pytanie z innego zrodla sciagnolem sobie same gry z rozszezeniem adf takie jakie powinny byc gra z emulatorem tez ma takie rozszezenie a wiec moje pytanie w jaki sposob moge odpalic te inne gry co sciagnolem? Bo jak nagrywam na plytke ten emulator i do tego dodaje te gry to plyta sie wogle nie uruchamia:/
|
wpisz w google nazwa emulatora + download
... |
przegladalem i co mi ten link mial dac? Sa wypisane na jakie platformy sa emulatory lecz mi chodzi skad je moge sciagnac...
|
Przejrza***322;e***347; chocia***380; link podany przeze mnie? Nie? Szkoda, bo znalaz***322;by***347; niemal kompletna list***281; emu napisanych dla PS2.
|
chodzi mi skad mozna sciagnac jakies emulatory i gry na ps2. Dokladnie mi chodzi o emulatory z amigi, gameboy, noi nes w polsce jest bardziej znane pod nazwa pegasus.
A tamte rozne tematy na stronce z konsola czytalem |
Zadaj konkretne pytanie bo nie wiem o co Ci chodzi.
PS: Nie ma czego***347; takiego jak -emulator pegasusa-. Pegasus to Polska podr***243;bka NES/Famicom i takich te***380; emulator***243;w nale***380;y szuka***263;. Lektur***281; najlepiej zacznij od tego: http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2generalfaq/ |
Witam jestem tu poczatkujacym konsole posiadam od niedawna. Zaczolem czytac wszystko od poczatku lecz nie wiem co skad wizias a nastepnie co z tym zrobic. Interesowaly by mnie emulatory (pegasus, amiga, i gameboy) na PStwo SCPH-77004 + Modbo 760 + Memorka. Prosilbym o pomoc z gory dziekuje.
|
Na ka***380;dej mo***380;na. Ripper 3.x ,ma autodetect, wi***281;c wk***322;adasz p***322;yt***281; i tyle. Je***347;li konsola na ni***261; wybrzydza to albo kompilacja jest b***322;***281;dna, b***322;***281;dnie wypalona (poczytaj turtoriale o robieniu kompilacji dla PSX i wypalanie obraz***243;w dla PSX), albo n***281;dzna p***322;yta, nagrywarka itd...
Odpowiedz sobie na pytanie: jaki nap***281;d by***322; PSXie - CD czy DVD? No wi***281;c w***322;a***347;nie... |
Chyba na mojej konsoli nie można odpalać gier z psxa.
Nagrałem na identycznej płycie co emulator SNESa ale konsola nie odczytała płyty(na emulatorze działa). Mam jeszcze cień nadziei, ponieważ wypalałem płyte alkoholem 120% (może jest specjalny program do psx) lub czy mogę nagrać np. emulator lub grę z psx na DvD? |
No to powinien by***263; auto detect. Nie zapomnij "wstrzykn***261;***263;" *.tmd i wypali***263; na bardzo dobrym no***347;niku bo inaczej PS2 nie rozpozna p***322;yty.
http://www.cdrinfo.pl/artykuly/PSXboot/strona1.php Cytat:
|
Mam tzw. Rippera z numerem 3.
|
A czego u***380;ywasz do uruchomienia kopii gier? Bo to arcy wa***380;ne.
Je***347;li modchip jaki, je***347;li Swap to masz przer***261;bane ;], je***347;li exploit M.Browna to nie wiem. |
Udało mi się stworzyć iso które działa na emulatorze psxa. Pierwszy sukces^^, ale by odpalić emulacje psx na konsoli ps2 to już nie wiem co zrobić :/ Jak możesz napisz proszę. Dzięki za dalszą pomoc.
Pozdrawiam |
To nie jest programowanie tylko zwyczajne przygotowywanie kompilacji z programem dla PSX/PS2. Czyli podstawy.
Nie masz co si***281; zniech***281;ca***263;. IMbN to ca***322;kiem niez***322;y emulator, sporo gier emuluje bez b***322;***281;d***243;w w grafice (niestety nie wszystkie mappery s***261; obs***322;ugiwane), z d***378;wi***281;kiem i pr***281;dko***347;ci bliskiej 100%. Zr***243;b to jak dla PSXa i uruchom na PS2 jak gr***281; na PSXa. |
Możliwe, ponieważ nie znam się na tym, ale dla mnie jest to już za wysoki poziom programowania. Ściągnąłem ostatnia gotowca emulatora SNESa i myślałem, że tworzenie emulator czy programów jest łatwe, ale rzeczywistość jest już inna.
|
No, a dlaczego miałby nie działać? PS2 przecież emuluje PSXa.
|
Czyli darma była robota :) Na stronie pisało, że emulator działa także na ps2 atu nie ma. Dzięki za poświęcenie czasu.
Pozdrawiam |
Rombank.bin to munge z romami iNESa (*.nes), a nie obraz p***322;yty... ten musisz wykona***263; samemu.
Poza tym ten CNF jest dla PS2, a nie PSX. Napisa***322;em przecie***380;, ***380;e to program dla PSXa, a nie PS2, wi***281;c i kompilacja musi by***263; dla PSX: http://www.cdrinfo.pl/artykuly/PSXbin2cd/ W *.cnf podaje si***281; ***347;cie***380;k***281; do *.elf/*.exe. TYLKO. Obraz b***281;dziesz musia***322; te***380; zalicencjonowa***263; inaczej bios PS2 (w pewnym sensie PS2) nie "przepu***347;ci p***322;yty". http://www.cdrinfo.pl/artykuly/PSXboot/strona1.php Swoje wynalazki testuj na emulatorze. Najlepiej ePSXe, z tym ***380;e najpierw go sobie dostosuj pod sw***243;j komputer (konfiguracja plugin***243;w). |
Więc przygotowuje pilk SYSTEM.CNF o teści:
BOOT2 = cdrom0:\rombank.BIN;1 VER = 1.00 VMODE = PAL Mam także plik rombank.bin który zrobiłem programem o takiej samej nazwie. Łącze wszystkie pliki programem CDGENPS2 i robie obraz płyty (według opisu trzeba zmieniać wartość LBA plików ale nie wiem na jako wartość i jakie pliki). Czy to powiną wyglądać mniej więcej tak?? |
"To m***243;g***322;by by***263; NES" nie jest na PS2 tylko PSX (*.exe/*.cnf) - tak te***380; nale***380;y go uruchamia***263; i tak te***380; nale***380;y przygotowa***263; kompilacj***281; (a wi***281;c PSXCD).
InfoNES jest do dupy, a FCEUltra nie testowa***322;em. W ka***380;dym razie programy dla PS2 nale***380;y przygotowa***263; w ten spos***243;b: http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2bin2cdvd/ |
Emulator na PS2
Witam
Mam pytanie na temat emulatora na PS2. Istnieje kilka emulatorów nesa na PS2 takich jak PS2FCEUltra, PS2InfoNES czy It Might Be Nes. W pierwszych dwóch przypadkach w ogóle nie wiem co zrobić. Ściągam emulator i jak rozpakuje mam od cholery folderów/plików i nie mam pojęcia co, gdzie i po co . W It Might Be Nes program rombank robi za nas obraz płyty z romami, ale nie mogę włączyć tego na konsoli. Czy może ktoś mi wytłumaczyć na chłopski rozum jak mam zrobić to? Najlepiej od podstaw. Z góry dzięki i pozdrawiam |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:54. |