Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Fotografia (https://forum.cdrinfo.pl/f42/)
-   -   Ciekawe i przydatne programy do edycji zdjęć (https://forum.cdrinfo.pl/f42/ciekawe-przydatne-programy-edycji-zdjec-73358/)

czary2mary 24.01.2019 13:22

Cytat:

Napisany przez arturgarl (Post 1417076)
Hej, mam pytanie do Was odnośnie narzędzi online. Chcę zrobić sobie listę, na której będą znajdować się programy dość proste w obsłudze, które włączę bez instalowania. Jeśli korzystacie z programów do: kadrowania, wycinania tła, przerabiania zdjęć (barwa, nasycenie), zmniejszanie grafik to chętnie przyjmę każdą informację!

Cytat:

Photopea to udostępniony za darmo zaawansowany edytor graficzny uruchamiany w przeglądarce internetowej. Photopea czerpie inspirację z takich aplikacji, jak Adobe Photoshop, GIMP oraz Sketch App, a co najważniejsze obsługuje projekty zapisane w tych programach, czyli pliki z rozszerzeniami PSD, XCF oraz Sketch. W aplikacji możemy pracować zarówno na grafikach w formacie rastrowym oraz wektorowym, co czyni z niej bardzo uniwersalne narzędzie przydatne w prostych zadaniach, jak i bardziej rozbudowanych przedsięwzięciach np. tworzeniu stron internetowych, rysowaniu ilustracji, obróbce zdjęć cyfrowych i innych. Aktualnie obsługiwana jest przestrzeń kolorów sRGB po 8-bitów na kanał. Photopea działa na każdym urządzeniu, na którym uruchomimy nowoczesną przeglądarkę internetową, ale do wygodnej pracy zalecany jest duży ekran, precyzyjne urządzenie wskazujące oraz klawiatura. Co ważne, program działa tylko i wyłącznie na uruchomionym urządzeniu, nie przekazując żadnych informacji na zewnątrz. Możliwe jest uruchomienie aplikacji, a następnie odłączenie internetu, w celu pracy offline. Gotowe projekty można zapisać jako plik PSD lub wyeksportować do formatu JPG, PNG lub SVG.

https://www.photopea.com/

arturgarl 24.01.2019 11:18

Hej, mam pytanie do Was odnośnie narzędzi online. Chcę zrobić sobie listę, na której będą znajdować się programy dość proste w obsłudze, które włączę bez instalowania. Jeśli korzystacie z programów do: kadrowania, wycinania tła, przerabiania zdjęć (barwa, nasycenie), zmniejszanie grafik to chętnie przyjmę każdą informację!

revolver0 03.04.2014 21:05

To ...

hydie 03.04.2014 20:38

A może polecicie jakieś fajne edytory zdjęć online?

Adelcia 18.02.2013 19:05

tych programów jak widzę jest sporo jest w czym wybierać.

pali 05.10.2012 09:40

sobrus,
mój błąd z powodu siedzenia po nocy.
Patrzyłem na licencję wersji 2.4.
Najnowsza wersja 2.5a jest na GPL.

W paczce są źródła i binaria dla linuxa.

Na razie z braku czasu zarzucam testy, ale jakoś niedługo włącze packjpg do swojego backupu. Raczej będzie to lepsze od bzip2, który daje kilkanaście procent, ale jego wynik jest nieprzewidywalny, no i kosztowny czasowo.

sobrus 05.10.2012 07:47

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1224921)
packJPG

Nie jest to program do edycji, ale innego wątku nie ma.

Jest to kompresor plików JPEG, działający w linii poleceń win/linux.

To nie jest optymizator kompresji plików JPEG.
Wynikiem działania jest plik .pjg, który bez dekompresji nie zostanie otworzony przez typowy program do edycji jpg.

Działa w nast. sposób, w skrócie: zachowuje metadane JPEG, rozpakowuje do bitmapy i następnie pakuje swoim algorytmem. Zysk to średnio 24% pierwotnej wagi.

Raczej mało przydatny w domowych archiwach, chyba że potężnych. Może przydać się np. dla administratorów / webdeveloperów robiących backup serwisów www - tyle że zwrócić uwagę na licencję (to nie GPL).

Na stronie autorów wiele ciekawych materiałów, polecam.

//edit
Właśnie skończył mi obrabiać 5 GB jpeg fotek dla allegro. Około 1/4 zysku, pięknie.
Ofkors nie zastosowałem go do hostowania zdjęć, to nie ma sensu - system serwuje dla klienta pliki z dyskowego cache, a nie oryginały, które kompresuję i backupuję.
Zapytam autorów o licencję :)

Ciekawe, ale czy jest jakaś strata w jakości? Bo wiadomo JPG to kompresja stratna i jeżeli ten program rozpakuje je do bitmapy to jak potem wrócić?
A jeżeli jest strata to równie dobrze możnaby chyba przekompresować do mniejszego jpega (albo JPEG 2000) i osiągnąć podobny efekt:hmm: ?

Według tej strony:
http://www.elektronik.htw-aalen.de/packjpg/
Jest chyba GPL od V2.5, za to pozbyto się chyba wersji na Linuxa...

edit: Już wiem, nie ma straty jakości :) Ciekawe to :taktak:

edit2: Stufft chyba ma lepszą kompresję. Ale nie są za darmo.
http://compression.ca/act/act-jpeg.html

woitas 05.10.2012 05:18

Picsart, Color Splash FX i Picsay Pro - przydatne programy na androida pozwalaj***261; na szybkie edytowanie zdj***281;***263; i dodawanie wielu efektĂłw do fotek pstrykanych telefonem. .

Wys***322;ane z mojego MT11i

pali 05.10.2012 02:11

packJPG

Nie jest to program do edycji, ale innego wątku nie ma.

Jest to kompresor plików JPEG, działający w linii poleceń win/linux.

To nie jest optymizator kompresji plików JPEG.
Wynikiem działania jest plik .pjg, który bez dekompresji nie zostanie otworzony przez typowy program do edycji jpg.

Działa w nast. sposób, w skrócie: zachowuje metadane JPEG, rozpakowuje do bitmapy i następnie pakuje swoim algorytmem. Zysk to średnio 24% pierwotnej wagi.

Raczej mało przydatny w domowych archiwach, chyba że potężnych. Może przydać się np. dla administratorów / webdeveloperów robiących backup serwisów www - tyle że zwrócić uwagę na licencję (to nie GPL).

Na stronie autorów wiele ciekawych materiałów, polecam.

//edit
Właśnie skończył mi obrabiać 5 GB jpeg fotek dla allegro. Około 1/4 zysku, pięknie.
Ofkors nie zastosowałem go do hostowania zdjęć, to nie ma sensu - system serwuje dla klienta pliki z dyskowego cache, a nie oryginały, które kompresuję i backupuję.
Zapytam autorów o licencję :)

icemac 24.09.2012 12:31

zoner photo studio 14 free :D

coś niesamowitego ;)

:jupi:

teraz nazwy katalogom odpowiednio do fot ponadaję swoje i będzie git :)

sobrus 24.09.2012 12:28

Jest jeszcze takie coś:
http://www.mjbpix.com/automatically-...-on-exif-date/

icemac 24.09.2012 12:04

znalazłem AmoK Exif Sorter ;)

ale i tak muszę zdjęcia skopiować na hdd, bo mi robi kopię na karcie ... - opcji do ustawiania mało :P

icemac 24.09.2012 08:10

z daty utworzenia ;)

joujoujou 21.09.2012 22:40

Z czego? Z daty utworzenia/modyfikacji pliku, czy z EXIF?

Bo jak to drugie, to może ExifTool? :idea:

http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/.../filename.html

icemac 21.09.2012 11:56

odkopię ;)

mam na hdd fotki w ilości kilka... powrzucane do katalogów 4GB, 512MB itp.

macie jakiś program którym mógłbym poukładać (czytaj zrobiłby to automatycznie) te fotki w katalogi z datą np. 2009-02-17, 2009-02-20 itp ??

dzięki

Agusia 05.07.2012 11:04

Cytat:

Napisany przez Gumis75 (Post 1214389)
Picasso :D

Jeśli już to Picasa

Gumis75 03.07.2012 21:10

Picasso :D

esteq 01.12.2011 07:39

Z darmowych do RAW jest jeszcze Able RAWer.
Jak ktos uparty może też znaleźć za darmo (licencja freeware) program Canon Digital Photo Professional Updater 3.0.2.
Z Ligthroomem ponoć konkuruje Bibble 5 Pro, możliwa do ściągnięcia wersja trial.
I jest tańszy.
Z darmowych edytorów RAW znalazłem jeszcze Photivo.
;)

kaniedziela 25.11.2011 13:36

Także polecam Gimpa z czystym sumieniem:)

Kris 31.08.2011 08:59

Zawsze też można nauczyć się śpiewająco: :D

http://www.youtube.com/watch?v=X71WXhOyWj8

sobrus 31.08.2011 08:45

Póki co nigdzie nie jest napisane jakie to są programy, wiec cieżko jest polecić jakieś źródło wiedzy.

Generalnie do obsługi programów graficznych wymagana jest znajomość angielskiego na poziomie żadnym.
Tzn liczy się tylko kilkadziesiat słówek (które można sobie przetłumaczyć w internetowym słowniku) , a działanie funkcji można sprawdzić organoleptycznie.
Nauka angielskiego się nie przyda, bo żadna szkoła nie uczy co to jest "gaussian blur radius", czy "layer opacity".

Obawiam się też, że opis słowny działania powiedzmy trybów pędzla albo filtra nic by użytkownikowi nie powiedział nawet po polsku (przykładowo "taki a taki tryb zmienia saturację pikseli a tamten operuje jedynie na kanale alfa" , "ten filtr dokonuje konwolucji obrazu w oparciu o zadaną macierz").

Najlepiej będzie sobie chyba kupić podręcznik, gdzie to wszystko jest wyjaśnione i z ilustracjami.
Pliki Help są często napisane skrótowo i zawierają jedynie informacje jak obsługiwać daną aplikację.

Możesz skorzystać z programów darmowych które nie dość że są po polsku to jeszcze mają w internecie polskie samouczki i dokumentację.
Przykładowo GIMP i pierwszy z brzegu link google http://www.gimp.signs.pl/

Kris 31.08.2011 08:23

No, mówiłem, że iM@X zrozumie... :D

Ale generalnie ma rację. Do tego cały czas zmierzam. Pomoc zaszyta w programie często nie jest przydatna. Opisuje podstawy. Wyjątkiem jest tu jedyna pomoc, z której korzystam, to jest pomoc do Lotus Domino Designera, która jest napisana świetnie, z tysiącami przykładów gotowego kodu. Coś pięknego. Ale to wyjątek. Zazwyczaj jest to 'ta ikona służy do'. Prawdziwa pomoc to podręczniki, społeczności, fora.

Programy graficzne w zdecydowanej większości są spolszczone. Pomoc do tych programów również, nie wspominając o ogromnym wsparciu społeczności internetowej, podręczników drukowanych itp.

Są oczywiście programy mocno specjalistyczne, które są pisane dla określonej branży, ale zazwyczaj wraz z zakupem takiego oprogramowania są oferowane szkolenia.

Ale dobra, koniec tematu.

Cytat:

Napisany przez tempo (Post 1179111)
(...)
Myślę, że są ludzie, którzy mają inne zdanie od Twojego i mam nadzieję, że istnieją inne oferty i jakieś rozwiązania.

To na pewno. Ale to tzw. oczywista oczywistość. ||

Zawsze możesz wrzucić mnie do listy ignorowanych.

M@X 31.08.2011 08:06

Generalnie lapie Twoj tok rozumowania. Sek w tym ze uzycie programow do edycji CHM/PDF by przeksztalcic je na czysty tekst a potem wpuszczenie w translator da IMO srednie efekty.

Pomijajac juz aspekt jakosci takiego tlumaczenia, ktore niewiele wspolnego ma z poprawna polszczyzna, to same pliki pomocy nie zawieraja czesto odpowiedzi na nurtujace nas pytania badz sa napisane tak nieprzystepnie, ze nie mozemy ich w tych plikach odnalezc.

Zdecydowanie lepiej, w mojej opinii, poszukac jakiegos polskojezycznego forum (podejrzewam raczej o tematyce fotografii) na ktorym ktos z danego programu korzysta i zadawac odpowiednie pytania.

Zawsze zostaje jeszcze metoda "na lata dziewiecdziesiate", czyli wziac plik testowy, klikac wszystko po kolei i zobaczyc jaki da to efekt ;-)!

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

tempo 31.08.2011 06:53

Kris!!! Daj sobie spokój. W koło piszesz o sprawach oczywistych, jakbym nie wiedziała gdzie kliknąć w Gogle i jak wygląda polska flaga. Motasz się gdzieś pomiędzy jakimiś CYCKAMI albo nadrabiasz CHOLERAMI.
I po co, i komu to potrzebne? Przestań już!

Ten plik z instrukcją CHMEditor.chm miał posłużyć, jako przykład czy i jak program zadziała i może cos wyczytać dlaczego nie działa. Jeśli chodzi o program, to niekoniecznie CHMEditor, mógłby być inny np jakiś komercyjny, byleby spełniał takie oczekiwania.
Bo wbrew Twojej opinii istnieją inne trudne programy, prawdziwe kombajny do których importuje się moduły...itp. Są też książki elektroniczne, gdzie już intuicja niewiele pomoże...itd.
Ale,Ty nie rozumiesz.:nie:
Myślę, że są ludzie, którzy mają inne zdanie od Twojego i mam nadzieję, że istnieją inne oferty i jakieś rozwiązania.

Kris 30.08.2011 20:07

Napisałem Ci na samym początku - jak czegoś nie rozumiesz, to wrzuć w translate.google.com (zdania, nie adres strony, która tak na marginesie ma wersję polską - flaga Polski jak wół jest na stronie), niestety to do Ciebie nie dociera. Podejrzewam, że w samej pomocy do tego CHM Editora jest mało obrazków, więc spokojnie byś zrozumiała tłumaczenie z translatora, jak byś wrzucała zdania pomiędzy obrazkami. A dlaczego nie działa tłumaczenie w samym programie? Może gdzieś w ustawieniach programu trzeba wpisać adresy stron z translatorami, może Ci blokuje firewall połączenie z tymi stronami. Cholera wie...

Powodzenia.

tempo 30.08.2011 19:55

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1179050)
No jasne, mogłem napisać: POKAŻ CYCKI! :szczerb:

Tempo - martwisz się na zapas. Zostaw ten program w cholerę i zacznij korzystać z programów. Jak wcześniej napisałem, naprawdę jest niewiele oprogramowania, które nie ma pomocy w języku polskim czy to na jakimś forum, czy w wersji drukowanej.

Jeśli będziesz miała problem z programem graficznym to pisz tutaj. iM@X pomoże. On ma iPhone. ||

Mogłeś napisać to co należy napisać w związku z tematem. W końcu uważasz się za kogoś kto potrafi pomóc i udzielać fachowych porad.
Na ile Twoje porady w związku z moim tematem są przydatne może ocenią inni forumowicze. Niestety mylisz się. Są oprogramowania, które nie mają pomocy w j. polskim. I czasem pomocne są tylko przetłumaczone strony Internetowe - forum związane z danym oprogramowaniem. Sama z takich korzystam, ale to już inna sprawa.
Dziekuję. (:) Moj temat można zamknąć.

Kris 30.08.2011 19:30

No jasne, mogłem napisać: POKAŻ CYCKI! :szczerb: :mruga:

Tempo - martwisz się na zapas. Zostaw ten program w cholerę i zacznij korzystać z oprogramowania, które Ci jest potrzebne. Jak wcześniej napisałem, naprawdę jest niewiele oprogramowania, które nie ma pomocy w języku polskim czy to na jakimś forum, czy w wersji drukowanej.

Jeśli będziesz miała problem z programem graficznym to pisz tutaj. iM@X pomoże. On ma iPhone. ||

M@X 30.08.2011 18:41

Wlasnie, Kris!

Ale jestes!

:-D

tempo 30.08.2011 17:19

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1179007)
Wiesz co, weź się lepiej zapisz na kurs angielskiego. ||

Ostatni raz się zapytam - z jakimi programami masz problem? W większości są wersje polskie, w części są gotowe pliki lokalizacyjne zmieniające język, dla innych są fora w języku polskim.

Ale jesteś...Kris, przecież uczę się j. angielskiego.:(
Nie chcę stwarzać jakiegoś problemu tu na forum....Ja tylko chciałm zapytać o ten program CHMEditor. Pomyślałam, że bylby przydatny ten albo może jakiś inny polecają forumowicze???.
Jak już wspomniałam mam zainstalowany i zastanawiam się dlaczego u mnie nie zadziałał. Próbowałam przetłumaczyć instrukcję właśnie do tego programu żeby go bardziej poznać. Instrukcja jest zapisana w folderze gdzie instaluje się program dokladnie w pliku CHMEditor.chm.
Wszystko zrobilam zgodnie z zaleceniem http://translate.google.com/translat...%26prmd%3Divns
Jak juz wspomniałam na moim komputerze nie zadziało. Może jakieś dodatki powinne byc uruchomione w przeglądarce. Nie wiem. Nie rozumiem.

Kris 30.08.2011 16:44

Wiesz co, weź się lepiej zapisz na kurs angielskiego. ||

Ostatni raz się zapytam - z jakimi programami masz problem? W większości są wersje polskie, w części są gotowe pliki lokalizacyjne zmieniające język, dla innych są fora w języku polskim.

tempo 30.08.2011 16:04

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1178992)

No wiem, dzięki :taktak: - wysyłać na serwera ... itd
Joujoujou, chciałabym posłużyć się programami, skoro już je mam zainstalowane na dysku (Fine Adobe Reader i CHM Editor), albo ewentualnie inny program, bo chodzi mi również o plik CHM. Nie wszędzie i nie zawsze na laptopach mam Internet . Jak to zrobić?

joujoujou 30.08.2011 15:26

Na przykład:

http://lajfmajster.pl/2009/04/16/prz...le-translatora

Więcej, do wyboru:

http://www.google.pl/#sclient=psy&hl...w=1280&bih=672

tempo 30.08.2011 13:39

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1178961)
Fine Reader nie tłumaczy - ten program może odczytać PDFa, który jest zabezpieczony przed kopiowaniem i przerzucić treść np. do Worda. A stamtąd możesz go skopiować i wrzucić do translatora.

Z jakimi programami masz problem? Wiele z dzisiejszych aplikacji jest robiona intuicyjnie, wiele programów graficznych ma swoje podręczniki, za które co prawda trzeba zapłacić, ale warto.

Acha..., Fine Readr nie tlumaczy, a CHM Editor? Translator na własnym dysku to dobry pomysł, czy wstarczy jakis Internetowy.??
Chciałabym nauczyć się radzić sobie z tlumaczeniem instrukcji do programów tak, aby zachowały się rysunki. To dla mnie problem.

Abby Fine Reader - Przy mojej próbie wyszło to: "Nie można wyodrębnić danych tekstowych z pdf strona zostanie rozpoznana jako obraz". Czy taka informacja w programie wynika z błędnej obsługi tego programu czy to jest tylko kwestia jakichś ustawień?

Kris 30.08.2011 12:51

Fine Reader nie tłumaczy - ten program może odczytać PDFa, który jest zabezpieczony przed kopiowaniem i przerzucić treść np. do Worda. A stamtąd możesz go skopiować i wrzucić do translatora.

Z jakimi programami masz problem? Wiele z dzisiejszych aplikacji jest robiona intuicyjnie, wiele programów graficznych ma swoje podręczniki, za które co prawda trzeba zapłacić, ale warto.

tempo 30.08.2011 12:39

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1178946)
Możesz spróbować skopiować jakiś fragment i wrzucić do translatora np. translate.google.com, ale jakość takiego tłumaczenia jest zazwyczaj poniżej oczekiwań.

A co to za program i czego nie rozumiesz?

No tak, rozumiem. Ale u mnie nie da sie skopiować tekstów z pdf. Najlepiej gdyby była możliwość przetłumaczenia całego pliku (całej instrukcji w pdf).
ABBY Fine Reader podobno wielu pomaga - tłumaczy, ale u mnie znowu nie ma jakichs słowników i nie działa.:(
Według opinii innych za pomocą programu CHM Editor można tłumaczyć pliki .chm (z instrukcją do programów). Ale znowu u mnie ten program pięknie wyświetla całą instrukcję wraz z pod tematami a jak klikam na "tłumacz" - nic z tego nie wychodzi. Albo czegoś nie rozumiem, albo nie umiem, albo w moim komputerze ten program nie działa:(
Oba te programy (Abby Fine Reader i CHM Editor) w tym kierunku nie działają :nie::nie:
Dla mnie byłoby wielkie ulatwienie gdybym mogla poczytac instrukcje do wielu programów w swoim języku. Bo czasem glupio na takim poważnym forum pytać o byle szczegół, który potem okazuje sie nawet dla mnie zwyklym
baaaanałem

Kris 30.08.2011 11:37

Możesz spróbować skopiować jakiś fragment i wrzucić do translatora np. translate.google.com, ale jakość takiego tłumaczenia jest zazwyczaj poniżej oczekiwań.

A co to za program i czego nie rozumiesz?

tempo 30.08.2011 07:44

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1178898)
Ciesze sie ze moglem jakos pomoc piszac posta z nutka nadziei, ze siedzisz na Maku ;-)...

Wiadomość wysłana z ***63743; iPhone 4 przy użyciu Tapatalk

NO :). Dla mnie to było jak ziarnka piasku z całego Wybrzerza Kości Słoniowej. A teraz mam to już za sobą.
Chciałabym Was jeszcze zapytać jak można przetlumaczyć instrukcje do programów z rozszerzeniem CHM i PDF, które często sa zamieszczone po instalacji wraz z programem? Bo dla mnie niektóre programy sa trudne i nie umiem sie połapać a jeszcze badziej sprawa sie komplikuje jak sa w j. angielskim.
Ja się dopiero uczę:(. :sciana::sciana: Może jest jakis program, który bezpośrednio mógłby tlumaczyć, albo zapisać cały plik z instrukcją i potem jakieś tlumaczenie? Pomożecie? PLEASE!

M@X 30.08.2011 00:09

Ciesze sie ze moglem jakos pomoc piszac posta z nutka nadziei, ze siedzisz na Maku ;-)...

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

tempo 29.08.2011 15:38

Dobrze Sorbus, jednak wyświetla.:wow: Juz oczopląsu dostaje z tych setek zdjęć. Ale nareszcie działam z Waszą pomocą :) iPhoto w rozpoznanych folderach ze zdjęciami poprawia daty na dobre. Dzięki. Naaaareszcie.

sobrus 29.08.2011 14:53

BRU bierze pod uwagę date modyfikacji, utworzenia pliku oraz date z EXIF.

M@X 29.08.2011 14:34

W iPhoto mozesz poprawic date wydarzenia - wprowadzasz dokladna date jednego ze zdjec i w oparciu o te dane poprawia daty we wszystkich zdjeciach danego wydarzenia. Warto zaznaczyc opcje "Popraw oryginalne pliki" by zmianie ulegla rowniez informacja w pliku, a nie tylko dane w bibliotece.

tempo 29.08.2011 14:29

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1178788)
Niestety, żaden program nie zgadnie kiedy zrobiłeś zdjęcie.
Możesz jedynie porównać date z EXIF z datą utworzenia pliku i wybrać tę bardziej prawdopodobną.

Pewnie najlepsze, co możesz znaleźć to BRU - Bulk Rename Utility.
Ale nie wiem czy ma możliwości selektywnego wyboru dat.

http://www.bulkrenameutility.co.uk/Main_Intro.php

Program nie zgadnie kiedy zdjęcie robione, ale niechby chociaż wyświetlił wszystko co mozliwe do danych plików. Wtedy może ustawię daty w przybliżeniu na podstawie pierwszej modyfikacji czy innych danych.
BRU - Bulk Rename Utility - to ciekawy program. Ale on wsztko wyświetlił z jedną datą modyfikacji ( czyli jako dzisiejszą)
Posiada możliwości Autodate
- data z przodu lub z tyłu nazwy pliku,
- różne konfiguracje zapisu daty,
- tworzenie nazw plików na podstawie daty modyfikacji plików,
- tworzenie nazw plików na podstawie daty dostępu do nich,
- wstawianie pomiędzy liczby określające dzień, miesiąc, rok wybranych przez nas znaków np. przecinków, kropek, myślników dla poprawy czytelności,

Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł? W końcu jest programów na świecie, a jak cos trzeba zrobić to lipa..... "aż poty spływają ..." :(:(:(:(

sobrus 29.08.2011 08:03

Niestety, żaden program nie zgadnie kiedy zrobiłeś zdjęcie.
Możesz jedynie porównać date z EXIF z datą utworzenia pliku i wybrać tę bardziej prawdopodobną.

Pewnie najlepsze, co możesz znaleźć to BRU - Bulk Rename Utility.
Ale nie wiem czy ma możliwości selektywnego wyboru dat.

http://www.bulkrenameutility.co.uk/Main_Intro.php

tempo 29.08.2011 07:54

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1178630)
Nawet windows to potrafi.

Załącznik 58092

Permanentne sortowanie możliwe jest raczej jedynie ze zmianą nazwy na taką związaną z datą z EXIF'a (o ile EXIF jest w zdjęciu i o ile data w aparacie była ustawiona poprawnie).

A to zrobi każdy przyzwoity program graficzny, choćby i Irfanview.

Niby poukładane, ale prawie wszystko źle. :(:'(.Właśnie mam problem okazuje się, że data w aparatach nie była poprawnie ustawiona. I teraz wychodzą różne niezgodności. Co mogę zrobić w tej sprawie? Czy jest jakis program, którym można naprawić tak, żeby ujęcia były zgodne z faktem?. Może znacie jakis program, który zaznaczałby - segregował zdjęcia według jakości? Bardzo proszę , pomóżcie.

tempo 28.08.2011 19:28

:taktak: Dzięki.

joujoujou 27.08.2011 15:56

Ilość załączników: 1
Nawet windows to potrafi.

Załącznik 58092

Permanentne sortowanie możliwe jest raczej jedynie ze zmianą nazwy na taką związaną z datą z EXIF'a (o ile EXIF jest w zdjęciu i o ile data w aparacie była ustawiona poprawnie).

A to zrobi każdy przyzwoity program graficzny, choćby i Irfanview.

tempo 27.08.2011 14:43

Zdjęcia

Potrzebuję programu który potrafiłby dokładnie poukładać zdjęcia chronologicznie wg daty. Mam bardzo dużo starych rodzinnych zdjęć z wielu aparatów i z wielu lat. A chciałaby żeby były poukładane według lat, miesięcy nawet dni jeśli to możliwe. Byc może wiele zdjęc się powtarza ponieważ sa zmienione nazwy plików, co tworzy dodatkowy bałagan.
O ratunku! Pomocy - proszę.

sobrus 06.07.2011 08:09

Dzięki, sprawdze co to za cudo :)
Jak się odpali na wine :szczerb:.

Kris 05.07.2011 16:09

Capture One Express za darmoszkę. :)
Dosyć dobra wywoływarka RAWów.
Normalnie kosztuje 99 Ojro.

http://www.dphotographer.co.uk/captureone/

Opis programu:
http://www.phaseone.com/en/Software/...-Overview.aspx

dragoozen 09.09.2010 15:54

A co powiesz na CorelDRAW z PaintShop można ściągnąć wersję trialową:) na jakiś czas starczy. Podobno pomaga zmienianie daty w komputerze na wcześniejszą... Ale nie sprawdzałem, bo los chciał, że mam oryginał...

zorg 29.01.2010 23:43

dostalem za darmo , zainstalowalem i sie zaczelem po glowie drapac , na 100% sobie odpuszcze.

nimal 29.01.2010 23:20

nie potrzebny
a teraz pytanie - do czego potrzebujesz program? do wywolywania RAWow? czy do obrobki jako calosc? czy bardziej zaawansowanej na warstawach?
jezeli nie wiesz, to nie potrzebujesz tego - taka prosta zasada ;)

zorg 29.01.2010 22:50

pytanie laika , czy potrzebny mi Lightroom wyglada na ciezki orzech

tom-as 19.08.2009 09:46

Poladroid - przekształca normalne zdjęcia do zdjęć wyglądających jak wykonane polaroidem. Prosty w obsłudze - wystarczy 'przeciągnąć' wybrane zdjęcie na aparat i po chwili wychodzi z niego fotka. Chwycenie jej myszą i ruszanie po monitorze przyspiesza szybkość wywołania. Ponadto można zapisać zdjęcie nie do końca wywołane co tez daje ciekawe efekty.

http://www.poladroid.net/

Joe_Doe 16.08.2009 21:43

Ja polecam Photoshop Elements.
A z rzeczy darmowych - Virtual Photographer - dodadatek do photoshopa. Dziala tez z programami, ktore wspieraja pluginy PS. http://www.optikvervelabs.com/
Na tej samej stronie jest tez darmowe VIRTUALSTUDIO - nie testowalem, ale moze byc ciekawe.

nimal 26.06.2009 10:20

cos dla Photoshoperow ||
http://psd.tutsplus.com/articles/web...phy-tutorials/

kamilkura 14.09.2008 10:12

moze ktos wrzucic spolszczenie do lightroom 1.4. bede niezmiernie wdzieczny...
pozdrawiam

uratuje ktos? pliiiis;)

pops 20.08.2008 10:56

Darmowa wersja SILKYPIXa te***380; nie jest z***322;a, troch***281; ograniczona w stosunku do pe***322;nej, ale na pocz***261;tek ca***322;kiem ok.

sobrus 19.08.2008 21:47

Z darmowych znam tylko RawThreapee

joujoujou 19.08.2008 20:39

A macie co***347; bardzo prostego i darmowego do RAW***243;w Canona? :pytanie:

Co***347; dla nieobeznanego. :szczerb:

pops 19.08.2008 11:15

Lightrooma ju***380; od jakiego***347; czasu jest wersja 2.0, problem jest taki, ***380;e kosztuje niema***322;o, szukam freewareowego odpowiednika ale jako***347; nie mog***281; nic ciekawego wygrzeba***263; :nie:.

scalak77 19.08.2008 10:00

to ja polecam Adobe Photoshop Lightroom 1.4 w***322;***261;cznie z spolszczeniem, pot***281;***380;ne narz***281;dzie zarazem jest proste w obs***322;udze, obs***322;uguje pliki raw

sobrus 19.08.2008 08:14

Ciekawe czy lepsze to ni***380; GimpShop, bo ten u mnie ni cholera Photoshopa nie przypomina***322; (mimo ze na screenshotach wyglada***322; ok). :)

ed hunter 18.08.2008 11:27

GimpPhoto

Bardzo fajna edycja Gimpa.

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz...GimPhoto+1.4.3

romanesco 03.09.2007 08:16

Ciekawe i przydatne programy do edycji zdjęć

My***347;l***281;, ***380;e temat ciekawy i warto go poruszy***263;. Wielu z nas u***380;ywa ciekawych aplikacji do edycji, kt***243;rych by***263; mo***380;e inni nie znaj***261;. Wrzucam wi***281;c tutaj przyk***322;ady dw***243;ch program***243;w do edycji, dzi***281;ki kt***243;rym mo***380;na uzyska***263; ciekawe efekty.

1. Efekt tr***243;jwymiarowo***347;ci zdj***281;cia.

Mo***380;na go uzyska***263; przy pomocy programu Zoner 3D Photo Maker. Do ***347;ci***261;gni***281;cia z www.zoner.com Robimy dwa zdj***281;cia tego samego obiektu, z tym ***380;e drugie zdj***281;cie musi by***263; lekko przesuni***281;te w bok, wzgl***281;dem pierwszego. Wczytujemy do programu, aplikacja dokonuje stosownych operacji i uzyskujemy finalne zdj***281;cie. Aby efekt tr***243;jwymiarowo***347;ci by***322; widoczny, zdj***281;cie trzeba ogl***261;da***263; przy pomocy specjalnych okular***243;w z niebieskim i czerwonym filtrem.

2. O***380;ywione zdj***281;cia przyrody.

Cz***281;sto robimy zdj***281;cia w plenerze. Aby je "o***380;ywi***263;" mo***380;na pos***322;u***380;y***263; si***281; programem o nazwie Nature Illusion Studio. Program dost***281;pny pod adresem www.nufsoft.com
Dzi***281;ki opcjom programu, mo***380;na sprawi***263; ***380;e np. sfotografowana rzeka b***281;dzie p***322;yn***281;***322;a. Mo***380;na te***380; doda***263; do zdj***281;***263; efekt np. padaj***261;cego deszczu lub ***347;niegu. Co wi***281;cej, mo***380;na te***380; wzbogaci***263; zdj***281;cia w efekty d***378;wi***281;kowe, korzystaj***261;c z gotowej biblioteki programu lub te***380; wgra***263; swoje w***322;asne d***378;wi***281;ki.

Wytrawni "pstrykacze" z pewno***347;ci***261; znaj***261; te lub podobne programy ale pocz***261;tkuj***261;cym na pewno si***281; przydadz***261;.

Je***347;li kto***347; zna inne ciekawe programy, niechaj podzieli si***281; z innymi swoj***261; wiedz***261;. Pozdrawiam:haha:

//kleje i mala edycja tytulu - nimal

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:12.