![]() |
Cytat:
Cytat:
https://www.photopea.com/ |
Hej, mam pytanie do Was odnośnie narzędzi online. Chcę zrobić sobie listę, na której będą znajdować się programy dość proste w obsłudze, które włączę bez instalowania. Jeśli korzystacie z programów do: kadrowania, wycinania tła, przerabiania zdjęć (barwa, nasycenie), zmniejszanie grafik to chętnie przyjmę każdą informację!
|
|
A może polecicie jakieś fajne edytory zdjęć online?
|
tych programów jak widzę jest sporo jest w czym wybierać.
|
sobrus,
mój błąd z powodu siedzenia po nocy. Patrzyłem na licencję wersji 2.4. Najnowsza wersja 2.5a jest na GPL. W paczce są źródła i binaria dla linuxa. Na razie z braku czasu zarzucam testy, ale jakoś niedługo włącze packjpg do swojego backupu. Raczej będzie to lepsze od bzip2, który daje kilkanaście procent, ale jego wynik jest nieprzewidywalny, no i kosztowny czasowo. |
Cytat:
A jeżeli jest strata to równie dobrze możnaby chyba przekompresować do mniejszego jpega (albo JPEG 2000) i osiągnąć podobny efekt:hmm: ? Według tej strony: http://www.elektronik.htw-aalen.de/packjpg/ Jest chyba GPL od V2.5, za to pozbyto się chyba wersji na Linuxa... edit: Już wiem, nie ma straty jakości :) Ciekawe to :taktak: edit2: Stufft chyba ma lepszą kompresję. Ale nie są za darmo. http://compression.ca/act/act-jpeg.html |
Picsart, Color Splash FX i Picsay Pro - przydatne programy na androida pozwalaj***261; na szybkie edytowanie zdj***281;***263; i dodawanie wielu efektĂłw do fotek pstrykanych telefonem. .
Wys***322;ane z mojego MT11i |
packJPG
Nie jest to program do edycji, ale innego wątku nie ma. Jest to kompresor plików JPEG, działający w linii poleceń win/linux. To nie jest optymizator kompresji plików JPEG. Wynikiem działania jest plik .pjg, który bez dekompresji nie zostanie otworzony przez typowy program do edycji jpg. Działa w nast. sposób, w skrócie: zachowuje metadane JPEG, rozpakowuje do bitmapy i następnie pakuje swoim algorytmem. Zysk to średnio 24% pierwotnej wagi. Raczej mało przydatny w domowych archiwach, chyba że potężnych. Może przydać się np. dla administratorów / webdeveloperów robiących backup serwisów www - tyle że zwrócić uwagę na licencję (to nie GPL). Na stronie autorów wiele ciekawych materiałów, polecam. //edit Właśnie skończył mi obrabiać 5 GB jpeg fotek dla allegro. Około 1/4 zysku, pięknie. Ofkors nie zastosowałem go do hostowania zdjęć, to nie ma sensu - system serwuje dla klienta pliki z dyskowego cache, a nie oryginały, które kompresuję i backupuję. Zapytam autorów o licencję :) |
zoner photo studio 14 free :D
coś niesamowitego ;) :jupi: teraz nazwy katalogom odpowiednio do fot ponadaję swoje i będzie git :) |
Jest jeszcze takie coś:
http://www.mjbpix.com/automatically-...-on-exif-date/ |
znalazłem AmoK Exif Sorter ;)
ale i tak muszę zdjęcia skopiować na hdd, bo mi robi kopię na karcie ... - opcji do ustawiania mało :P |
z daty utworzenia ;)
|
Z czego? Z daty utworzenia/modyfikacji pliku, czy z EXIF?
Bo jak to drugie, to może ExifTool? :idea: http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/.../filename.html |
odkopię ;)
mam na hdd fotki w ilości kilka... powrzucane do katalogów 4GB, 512MB itp. macie jakiś program którym mógłbym poukładać (czytaj zrobiłby to automatycznie) te fotki w katalogi z datą np. 2009-02-17, 2009-02-20 itp ?? dzięki |
Cytat:
|
Picasso :D
|
Z darmowych do RAW jest jeszcze Able RAWer.
Jak ktos uparty może też znaleźć za darmo (licencja freeware) program Canon Digital Photo Professional Updater 3.0.2. Z Ligthroomem ponoć konkuruje Bibble 5 Pro, możliwa do ściągnięcia wersja trial. I jest tańszy. Z darmowych edytorów RAW znalazłem jeszcze Photivo. ;) |
Także polecam Gimpa z czystym sumieniem:)
|
|
Póki co nigdzie nie jest napisane jakie to są programy, wiec cieżko jest polecić jakieś źródło wiedzy.
Generalnie do obsługi programów graficznych wymagana jest znajomość angielskiego na poziomie żadnym. Tzn liczy się tylko kilkadziesiat słówek (które można sobie przetłumaczyć w internetowym słowniku) , a działanie funkcji można sprawdzić organoleptycznie. Nauka angielskiego się nie przyda, bo żadna szkoła nie uczy co to jest "gaussian blur radius", czy "layer opacity". Obawiam się też, że opis słowny działania powiedzmy trybów pędzla albo filtra nic by użytkownikowi nie powiedział nawet po polsku (przykładowo "taki a taki tryb zmienia saturację pikseli a tamten operuje jedynie na kanale alfa" , "ten filtr dokonuje konwolucji obrazu w oparciu o zadaną macierz"). Najlepiej będzie sobie chyba kupić podręcznik, gdzie to wszystko jest wyjaśnione i z ilustracjami. Pliki Help są często napisane skrótowo i zawierają jedynie informacje jak obsługiwać daną aplikację. Możesz skorzystać z programów darmowych które nie dość że są po polsku to jeszcze mają w internecie polskie samouczki i dokumentację. Przykładowo GIMP i pierwszy z brzegu link google http://www.gimp.signs.pl/ |
No, mówiłem, że iM@X zrozumie... :D
Ale generalnie ma rację. Do tego cały czas zmierzam. Pomoc zaszyta w programie często nie jest przydatna. Opisuje podstawy. Wyjątkiem jest tu jedyna pomoc, z której korzystam, to jest pomoc do Lotus Domino Designera, która jest napisana świetnie, z tysiącami przykładów gotowego kodu. Coś pięknego. Ale to wyjątek. Zazwyczaj jest to 'ta ikona służy do'. Prawdziwa pomoc to podręczniki, społeczności, fora. Programy graficzne w zdecydowanej większości są spolszczone. Pomoc do tych programów również, nie wspominając o ogromnym wsparciu społeczności internetowej, podręczników drukowanych itp. Są oczywiście programy mocno specjalistyczne, które są pisane dla określonej branży, ale zazwyczaj wraz z zakupem takiego oprogramowania są oferowane szkolenia. Ale dobra, koniec tematu. Cytat:
Zawsze możesz wrzucić mnie do listy ignorowanych. |
Generalnie lapie Twoj tok rozumowania. Sek w tym ze uzycie programow do edycji CHM/PDF by przeksztalcic je na czysty tekst a potem wpuszczenie w translator da IMO srednie efekty.
Pomijajac juz aspekt jakosci takiego tlumaczenia, ktore niewiele wspolnego ma z poprawna polszczyzna, to same pliki pomocy nie zawieraja czesto odpowiedzi na nurtujace nas pytania badz sa napisane tak nieprzystepnie, ze nie mozemy ich w tych plikach odnalezc. Zdecydowanie lepiej, w mojej opinii, poszukac jakiegos polskojezycznego forum (podejrzewam raczej o tematyce fotografii) na ktorym ktos z danego programu korzysta i zadawac odpowiednie pytania. Zawsze zostaje jeszcze metoda "na lata dziewiecdziesiate", czyli wziac plik testowy, klikac wszystko po kolei i zobaczyc jaki da to efekt ;-)! Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk |
Kris!!! Daj sobie spokój. W koło piszesz o sprawach oczywistych, jakbym nie wiedziała gdzie kliknąć w Gogle i jak wygląda polska flaga. Motasz się gdzieś pomiędzy jakimiś CYCKAMI albo nadrabiasz CHOLERAMI.
I po co, i komu to potrzebne? Przestań już! Ten plik z instrukcją CHMEditor.chm miał posłużyć, jako przykład czy i jak program zadziała i może cos wyczytać dlaczego nie działa. Jeśli chodzi o program, to niekoniecznie CHMEditor, mógłby być inny np jakiś komercyjny, byleby spełniał takie oczekiwania. Bo wbrew Twojej opinii istnieją inne trudne programy, prawdziwe kombajny do których importuje się moduły...itp. Są też książki elektroniczne, gdzie już intuicja niewiele pomoże...itd. Ale,Ty nie rozumiesz.:nie: Myślę, że są ludzie, którzy mają inne zdanie od Twojego i mam nadzieję, że istnieją inne oferty i jakieś rozwiązania. |
Napisałem Ci na samym początku - jak czegoś nie rozumiesz, to wrzuć w translate.google.com (zdania, nie adres strony, która tak na marginesie ma wersję polską - flaga Polski jak wół jest na stronie), niestety to do Ciebie nie dociera. Podejrzewam, że w samej pomocy do tego CHM Editora jest mało obrazków, więc spokojnie byś zrozumiała tłumaczenie z translatora, jak byś wrzucała zdania pomiędzy obrazkami. A dlaczego nie działa tłumaczenie w samym programie? Może gdzieś w ustawieniach programu trzeba wpisać adresy stron z translatorami, może Ci blokuje firewall połączenie z tymi stronami. Cholera wie...
Powodzenia. |
Cytat:
Na ile Twoje porady w związku z moim tematem są przydatne może ocenią inni forumowicze. Niestety mylisz się. Są oprogramowania, które nie mają pomocy w j. polskim. I czasem pomocne są tylko przetłumaczone strony Internetowe - forum związane z danym oprogramowaniem. Sama z takich korzystam, ale to już inna sprawa. Dziekuję. (:) Moj temat można zamknąć. |
No jasne, mogłem napisać: POKAŻ CYCKI! :szczerb: :mruga:
Tempo - martwisz się na zapas. Zostaw ten program w cholerę i zacznij korzystać z oprogramowania, które Ci jest potrzebne. Jak wcześniej napisałem, naprawdę jest niewiele oprogramowania, które nie ma pomocy w języku polskim czy to na jakimś forum, czy w wersji drukowanej. Jeśli będziesz miała problem z programem graficznym to pisz tutaj. iM@X pomoże. On ma iPhone. || |
Wlasnie, Kris!
Ale jestes! :-D |
Cytat:
Nie chcę stwarzać jakiegoś problemu tu na forum....Ja tylko chciałm zapytać o ten program CHMEditor. Pomyślałam, że bylby przydatny ten albo może jakiś inny polecają forumowicze???. Jak już wspomniałam mam zainstalowany i zastanawiam się dlaczego u mnie nie zadziałał. Próbowałam przetłumaczyć instrukcję właśnie do tego programu żeby go bardziej poznać. Instrukcja jest zapisana w folderze gdzie instaluje się program dokladnie w pliku CHMEditor.chm. Wszystko zrobilam zgodnie z zaleceniem http://translate.google.com/translat...%26prmd%3Divns Jak juz wspomniałam na moim komputerze nie zadziało. Może jakieś dodatki powinne byc uruchomione w przeglądarce. Nie wiem. Nie rozumiem. |
Wiesz co, weź się lepiej zapisz na kurs angielskiego. ||
Ostatni raz się zapytam - z jakimi programami masz problem? W większości są wersje polskie, w części są gotowe pliki lokalizacyjne zmieniające język, dla innych są fora w języku polskim. |
Cytat:
Joujoujou, chciałabym posłużyć się programami, skoro już je mam zainstalowane na dysku (Fine Adobe Reader i CHM Editor), albo ewentualnie inny program, bo chodzi mi również o plik CHM. Nie wszędzie i nie zawsze na laptopach mam Internet . Jak to zrobić? |
Na przykład:
http://lajfmajster.pl/2009/04/16/prz...le-translatora Więcej, do wyboru: http://www.google.pl/#sclient=psy&hl...w=1280&bih=672 |
Cytat:
Chciałabym nauczyć się radzić sobie z tlumaczeniem instrukcji do programów tak, aby zachowały się rysunki. To dla mnie problem. Abby Fine Reader - Przy mojej próbie wyszło to: "Nie można wyodrębnić danych tekstowych z pdf strona zostanie rozpoznana jako obraz". Czy taka informacja w programie wynika z błędnej obsługi tego programu czy to jest tylko kwestia jakichś ustawień? |
Fine Reader nie tłumaczy - ten program może odczytać PDFa, który jest zabezpieczony przed kopiowaniem i przerzucić treść np. do Worda. A stamtąd możesz go skopiować i wrzucić do translatora.
Z jakimi programami masz problem? Wiele z dzisiejszych aplikacji jest robiona intuicyjnie, wiele programów graficznych ma swoje podręczniki, za które co prawda trzeba zapłacić, ale warto. |
Cytat:
ABBY Fine Reader podobno wielu pomaga - tłumaczy, ale u mnie znowu nie ma jakichs słowników i nie działa.:( Według opinii innych za pomocą programu CHM Editor można tłumaczyć pliki .chm (z instrukcją do programów). Ale znowu u mnie ten program pięknie wyświetla całą instrukcję wraz z pod tematami a jak klikam na "tłumacz" - nic z tego nie wychodzi. Albo czegoś nie rozumiem, albo nie umiem, albo w moim komputerze ten program nie działa:( Oba te programy (Abby Fine Reader i CHM Editor) w tym kierunku nie działają :nie::nie: Dla mnie byłoby wielkie ulatwienie gdybym mogla poczytac instrukcje do wielu programów w swoim języku. Bo czasem glupio na takim poważnym forum pytać o byle szczegół, który potem okazuje sie nawet dla mnie zwyklym baaaanałem |
Możesz spróbować skopiować jakiś fragment i wrzucić do translatora np. translate.google.com, ale jakość takiego tłumaczenia jest zazwyczaj poniżej oczekiwań.
A co to za program i czego nie rozumiesz? |
Cytat:
Chciałabym Was jeszcze zapytać jak można przetlumaczyć instrukcje do programów z rozszerzeniem CHM i PDF, które często sa zamieszczone po instalacji wraz z programem? Bo dla mnie niektóre programy sa trudne i nie umiem sie połapać a jeszcze badziej sprawa sie komplikuje jak sa w j. angielskim. Ja się dopiero uczę:(. :sciana::sciana: Może jest jakis program, który bezpośrednio mógłby tlumaczyć, albo zapisać cały plik z instrukcją i potem jakieś tlumaczenie? Pomożecie? PLEASE! |
Ciesze sie ze moglem jakos pomoc piszac posta z nutka nadziei, ze siedzisz na Maku ;-)...
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk |
Dobrze Sorbus, jednak wyświetla.:wow: Juz oczopląsu dostaje z tych setek zdjęć. Ale nareszcie działam z Waszą pomocą :) iPhoto w rozpoznanych folderach ze zdjęciami poprawia daty na dobre. Dzięki. Naaaareszcie.
|
BRU bierze pod uwagę date modyfikacji, utworzenia pliku oraz date z EXIF.
|
W iPhoto mozesz poprawic date wydarzenia - wprowadzasz dokladna date jednego ze zdjec i w oparciu o te dane poprawia daty we wszystkich zdjeciach danego wydarzenia. Warto zaznaczyc opcje "Popraw oryginalne pliki" by zmianie ulegla rowniez informacja w pliku, a nie tylko dane w bibliotece.
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk |
Cytat:
BRU - Bulk Rename Utility - to ciekawy program. Ale on wsztko wyświetlił z jedną datą modyfikacji ( czyli jako dzisiejszą) Posiada możliwości Autodate - data z przodu lub z tyłu nazwy pliku, - różne konfiguracje zapisu daty, - tworzenie nazw plików na podstawie daty modyfikacji plików, - tworzenie nazw plików na podstawie daty dostępu do nich, - wstawianie pomiędzy liczby określające dzień, miesiąc, rok wybranych przez nas znaków np. przecinków, kropek, myślników dla poprawy czytelności, Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł? W końcu jest programów na świecie, a jak cos trzeba zrobić to lipa..... "aż poty spływają ..." :(:(:(:( |
Niestety, żaden program nie zgadnie kiedy zrobiłeś zdjęcie.
Możesz jedynie porównać date z EXIF z datą utworzenia pliku i wybrać tę bardziej prawdopodobną. Pewnie najlepsze, co możesz znaleźć to BRU - Bulk Rename Utility. Ale nie wiem czy ma możliwości selektywnego wyboru dat. http://www.bulkrenameutility.co.uk/Main_Intro.php |
Cytat:
|
:taktak: Dzięki.
|
Ilość załączników: 1
Nawet windows to potrafi.
Załącznik 58092 Permanentne sortowanie możliwe jest raczej jedynie ze zmianą nazwy na taką związaną z datą z EXIF'a (o ile EXIF jest w zdjęciu i o ile data w aparacie była ustawiona poprawnie). A to zrobi każdy przyzwoity program graficzny, choćby i Irfanview. |
Zdjęcia
Potrzebuję programu który potrafiłby dokładnie poukładać zdjęcia chronologicznie wg daty. Mam bardzo dużo starych rodzinnych zdjęć z wielu aparatów i z wielu lat. A chciałaby żeby były poukładane według lat, miesięcy nawet dni jeśli to możliwe. Byc może wiele zdjęc się powtarza ponieważ sa zmienione nazwy plików, co tworzy dodatkowy bałagan.
O ratunku! Pomocy - proszę. |
Dzięki, sprawdze co to za cudo :)
Jak się odpali na wine :szczerb:. |
Capture One Express za darmoszkę. :)
Dosyć dobra wywoływarka RAWów. Normalnie kosztuje 99 Ojro. http://www.dphotographer.co.uk/captureone/ Opis programu: http://www.phaseone.com/en/Software/...-Overview.aspx |
A co powiesz na CorelDRAW z PaintShop można ściągnąć wersję trialową:) na jakiś czas starczy. Podobno pomaga zmienianie daty w komputerze na wcześniejszą... Ale nie sprawdzałem, bo los chciał, że mam oryginał...
|
dostalem za darmo , zainstalowalem i sie zaczelem po glowie drapac , na 100% sobie odpuszcze.
|
nie potrzebny
a teraz pytanie - do czego potrzebujesz program? do wywolywania RAWow? czy do obrobki jako calosc? czy bardziej zaawansowanej na warstawach? jezeli nie wiesz, to nie potrzebujesz tego - taka prosta zasada ;) |
pytanie laika , czy potrzebny mi Lightroom wyglada na ciezki orzech
|
Poladroid - przekształca normalne zdjęcia do zdjęć wyglądających jak wykonane polaroidem. Prosty w obsłudze - wystarczy 'przeciągnąć' wybrane zdjęcie na aparat i po chwili wychodzi z niego fotka. Chwycenie jej myszą i ruszanie po monitorze przyspiesza szybkość wywołania. Ponadto można zapisać zdjęcie nie do końca wywołane co tez daje ciekawe efekty.
http://www.poladroid.net/ |
Ja polecam Photoshop Elements.
A z rzeczy darmowych - Virtual Photographer - dodadatek do photoshopa. Dziala tez z programami, ktore wspieraja pluginy PS. http://www.optikvervelabs.com/ Na tej samej stronie jest tez darmowe VIRTUALSTUDIO - nie testowalem, ale moze byc ciekawe. |
cos dla Photoshoperow ||
http://psd.tutsplus.com/articles/web...phy-tutorials/ |
moze ktos wrzucic spolszczenie do lightroom 1.4. bede niezmiernie wdzieczny...
pozdrawiam uratuje ktos? pliiiis;) |
Darmowa wersja SILKYPIXa te***380; nie jest z***322;a, troch***281; ograniczona w stosunku do pe***322;nej, ale na pocz***261;tek ca***322;kiem ok.
|
Z darmowych znam tylko RawThreapee
|
A macie co***347; bardzo prostego i darmowego do RAW***243;w Canona? :pytanie:
Co***347; dla nieobeznanego. :szczerb: |
Lightrooma ju***380; od jakiego***347; czasu jest wersja 2.0, problem jest taki, ***380;e kosztuje niema***322;o, szukam freewareowego odpowiednika ale jako***347; nie mog***281; nic ciekawego wygrzeba***263; :nie:.
|
to ja polecam Adobe Photoshop Lightroom 1.4 w***322;***261;cznie z spolszczeniem, pot***281;***380;ne narz***281;dzie zarazem jest proste w obs***322;udze, obs***322;uguje pliki raw
|
Ciekawe czy lepsze to ni***380; GimpShop, bo ten u mnie ni cholera Photoshopa nie przypomina***322; (mimo ze na screenshotach wyglada***322; ok). :)
|
GimpPhoto
|
Ciekawe i przydatne programy do edycji zdjęć
My***347;l***281;, ***380;e temat ciekawy i warto go poruszy***263;. Wielu z nas u***380;ywa ciekawych aplikacji do edycji, kt***243;rych by***263; mo***380;e inni nie znaj***261;. Wrzucam wi***281;c tutaj przyk***322;ady dw***243;ch program***243;w do edycji, dzi***281;ki kt***243;rym mo***380;na uzyska***263; ciekawe efekty.
1. Efekt tr***243;jwymiarowo***347;ci zdj***281;cia. Mo***380;na go uzyska***263; przy pomocy programu Zoner 3D Photo Maker. Do ***347;ci***261;gni***281;cia z www.zoner.com Robimy dwa zdj***281;cia tego samego obiektu, z tym ***380;e drugie zdj***281;cie musi by***263; lekko przesuni***281;te w bok, wzgl***281;dem pierwszego. Wczytujemy do programu, aplikacja dokonuje stosownych operacji i uzyskujemy finalne zdj***281;cie. Aby efekt tr***243;jwymiarowo***347;ci by***322; widoczny, zdj***281;cie trzeba ogl***261;da***263; przy pomocy specjalnych okular***243;w z niebieskim i czerwonym filtrem. 2. O***380;ywione zdj***281;cia przyrody. Cz***281;sto robimy zdj***281;cia w plenerze. Aby je "o***380;ywi***263;" mo***380;na pos***322;u***380;y***263; si***281; programem o nazwie Nature Illusion Studio. Program dost***281;pny pod adresem www.nufsoft.com Dzi***281;ki opcjom programu, mo***380;na sprawi***263; ***380;e np. sfotografowana rzeka b***281;dzie p***322;yn***281;***322;a. Mo***380;na te***380; doda***263; do zdj***281;***263; efekt np. padaj***261;cego deszczu lub ***347;niegu. Co wi***281;cej, mo***380;na te***380; wzbogaci***263; zdj***281;cia w efekty d***378;wi***281;kowe, korzystaj***261;c z gotowej biblioteki programu lub te***380; wgra***263; swoje w***322;asne d***378;wi***281;ki. Wytrawni "pstrykacze" z pewno***347;ci***261; znaj***261; te lub podobne programy ale pocz***261;tkuj***261;cym na pewno si***281; przydadz***261;. Je***347;li kto***347; zna inne ciekawe programy, niechaj podzieli si***281; z innymi swoj***261; wiedz***261;. Pozdrawiam:haha: //kleje i mala edycja tytulu - nimal |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:12. |