![]() |
Dręczenie innych osób przy użyciu telefonu komórkowego - konsekwencje.
Zainspirowany pewnym tematem na forum postanowiłem dowiedzieć sie co grozi za takie "żarty".
Wysłałem takiego emaila do jednego z działów Policji: Cytat:
Cytat:
|
kto ci grozi andy:(
|
Ale z powy***380;szego wida***263; wyra***378;nie, ***380;e oni umywaj***261; od tego r***261;czki. A jak kto***347; si***281; bardzo b***281;dzie stara***322;, to na si***322;***281; mo***380;e co***347; przypn***261;... Ale raczej nie b***281;dzie im si***281; chcia***322;o...
|
to jest jedna sprawa...
a druga, ***380;e to po prostu dziecinada... |
@Zetoxa
Cytat:
Cytat:
Wracaj***261;c do tamtego tematu. Rozumiem pu***347;ci***263; dla ***380;artu znajomemu dzwonka z zastrze***380;onego raz czy dwa. Ale robi***263; tak***261; szopk***281;.... |
Cytat:
Ale w kwestii konsekwencji prawnych - nie będzie żadnych. Jeśli by jedna osoba dzwoniła notorycznie z tego samego telefonu po kilkanaście razy dziennie, to można byłoby coś zdziałać. Ale jeśli 100 osób wykonuje po jednym lub dwa dzwonki? "Dzwoniłem? Może przez pomyłkę wykręciłem taki numer, nie pamiętam." Nawet się do mnie nie pofatygują. |
w***322;a***347;nie - niech mi udowodni***261;, ***380;e zrobi***322;em to specjalnie...
chyba, ***380;e guru forum poda policji ip os***243;b chwal***261;cych si***281;, ***380;e tego dokonali. je***347;li jeszcze te osoby maj***261; telefony na abonament... chocia***380; znalezienie tych, co maj***261; na kart***281; te***380; nie nale***380;y do zbyt trudnych pod warunkiem, ***380;e wcze***347;niej u***380;y***322;y kart by dzwoni***263; do innych... z drugiej strony osoba "n***281;kana" raczej nie z***322;o***380;y doniesienia, gdy***380; sama wcze***347;niej molestowa***322;a kogo***347; innego... :> ps. chory jestem, wi***281;c je***347;li chrzani***281; od rzeczy - wybaczcie :P |
Przy jednym czy dw***243;ch puszczonych dzwonkach to faktycznie, ***380;e mo***380;na si***281; zas***322;oni***263; ***378;le wybranym numerem. Co innego je***347;li si***281; puszcza komu***347; na okr***261;g***322;o...
|
Cytat:
|
Cytat:
Moj syn jak mial z 1,5 - 2 latka (juz nie pamietam ) dorwal telefon jak my jeszcze spalismy. I zaczall wydzwaniac o 4-tej, 5-tej nad ranem i cos tam gadac na ile dal rady, bo glownie nasluchiwal:D A rano w pracy sie mnie pytali czy cos sie stalo ze tak rano dzwinilem po kilka razy:haha: Dopiero sie musialem tlumaczyc:rotfl: |
Jak by mi zacz***281;to puszcza***263; g***322;uche sygna***322;y to bym w***322;***261;czy***322;a poczt***281; g***322;osow***261; po 2 sygna***322;ach i niech im kasuje za impulsy :D
|
Wsioskuj***261;***263; z informacji zamieszczonych na forum
Je***347;li my robimy komu***347; jaja to jest bebe i nie wolno, ale jesli nam robi***261; jaja to jest ok ??? A swoj***261; drog***261;, od czego jest BlackList wybieramy kto mo***380;e dzwoni***263; kto nie, i po problemie, osoba na czarnej li***347;cie odrazu trafia do poczty g***322;osowej ;) .... |
Nie ka***380;dy telefon ma blackliste :P
|
Moj nie ma ;-)
|
a Wy tu si***281; dalej u***380;alacie...
teraz, ten kto***347; si***281; zorientuje kto mu za***322;atwi***322; nalot g***322;uchych sygna***322;***243;w, napisze na innym forum i takie durne odbijanie pa***322;eczki... :sciana: powt***243;rz***281;: DZIECINADA... |
Cytat:
|
Nie prosciej przekierowac numer na policje w czasie jak dowcipnis sie bawi? pozniej jest dosc zabawnie xD
|
Cytat:
|
Ten pierwszy przepis mi nie pasuje, ale ten drugi juz bardziej.
Wydaje mi sie ze policjanci musieliby sie cechowac ogromnym zaagazowaniem by na podstawie numeru ktory puszcza sygnaly podjac dzialania chociazby po to by zlokalizowac goscia po numerze z powodu zlamania kodeksu wykroczen. |
Wracaj***261;c do goscia kt***243;ry np wydzwania ci***261;gle do mnie a raczje do mojej dziewczyny. Wiem kto to tylko ze on dzwoni zawsze z inego nr pozycza od swoich kumpli tel i normalnie sapie do tel. Tak jak ktos juz pisa***322; sa dwie opcje albo obic mu .... albo isc na policje tylko w***322;asnie, ale jesli z innych nr tel wydzwania to jest kapa policja nic nie zrobi. Ktos ma jakies pozys***322;y co z takim gosciem zrobic? Zmina nr tel tez tu nie pomoze.
|
ja bym mu dresik poplami***322; czym***347; ohydnym ||
|
Mysla***322;em o tym ale to by***322;a by ostatecznosc, chce zwalczyc go jego w***322;asn***261; broni***261;. Rozwi***261;zania si***322;owe nie s***261; chyba dobrym pomys***322;em. Z natury jestem spokojnym cz***322;owiekiem. Kto mnie zna to to wie.
|
Podaj tutaj jego nr to si***281; nim zajmiemy ;p
joke oczywi***347;cie ;p (***380;eby bana nie dosta***263;) |
Moze poczekajcie, az mu sie to znudzi?
Co mu (lub Twoja dziewczyna) zrobiles, ze Was tak gnebi? ;-) |
Zakocha***322; sie w niej niesczesliwie i tyle. A ze gosciu jest nienormalny to tak sie na niej odgrywa. A trwa to za d***322;ugo wed***322;ug mnie.
|
problem..
witam..mam pewien problem..moja kolezanka miala kiedys chlopaka starszy duzo od niej..zerwali jakis rok temu ale on pisze do niej czesto smsy z grozbami i takie bardzo mile..niedawno ten koles zaczal pisac do mnie i do mojego znajomego ciagle pyta o ta jego byla i zadrecza nas smsami i telefonami..to naprawde z biegiem czasu stalo sie uciazliwe dla nas i nie wiemy co robic..raz wyzywa od takich i nie takich drugim razen znow jest mily..czy cos z tym mozna zrobic??
|
Cytat:
|
A pr***243;bowali***347;cie go poprosi***263; ***380;eby przesta***322; ? W zale***380;no***347;ci od rodzaju gr***243;***378;b to mo***380;na dosta***263; zakaz zbli***380;ania lub nawet i***347;***263; do wi***281;zienia, wi***281;c je***347;li nie rozumie po dobroci to trzeba i***347;***263; na policj***281; i tyle.
|
wczoraj w wiadomo***347;ciach m***243;wili o konsekwencjach, niestety tragicznych, lekcewa***380;enia gr***243;***378;b...
Ja od jakiego***347; czasu te***380; dostaj***281; pogr***243;***380;ki i to nie mam poj***281;cia od kogo. Ostatnio si***281; uciszy***322;o. No, ale kto wie czy nie p***243;jd***281; z tym na policj***281;. :) |
G***243;wniarze si***281; bawi***261;.. Ale taka zabawa ma okre***347;lone konsekwencje, wi***281;c je***347;li zwr***243;cenie uwagi nie pomaga, to zostaje policja. I nie waha***322;bym si***281; tutaj tego zg***322;osi***263;.
|
Cytat:
Prezesikom często grożą... :P |
Zg***322;osi***263; spraw***281; na policje ot co.
|
Cytat:
Śmichy, chichy, ale serio ten ktoś bardzo dużo o mnie wie. Na początku było to nawet zabawne, ale teraz już przestaje.. |
Cytat:
|
Cytat:
Icemac jakiś ostatnio kochliwy wydaje się być... |
:rotfl:
|
My***347;li, ***380;e na mini ka***380;dy poleci :D
|
Cytat:
A te pogróżki, to nie przychodzą czasami o 3.30? :haha: |
Ostatnio to nawet Rycho si***281; na poczt***281; nagra***322; :haha:
|
Znaczy, ***380;e ca***322;kiem mu ju***380; odbija :D
|
Odbija - nie odbija, ale żadna siła nie zmusi mnie o tej porze do odebrania telefonu. :D
Dlatego w trakcie wysłuchiwania wiadomości dowiedziałem się, że jestem świnia :> No chyba, że baba... || z tymże to ZŁO :na_ucho: |
Cytat:
|
Mo***380;na i***347;c na policje. Pokaza***263; SMSy i jesli jest w nich gro***378;ba ewidentna. Go***347;***263; zostanie oskar***380;ony o tzw. gro***378;by karalne. Pewnie i tak nie p***243;jdzie siedzie***263;, chyba ze ma ju***380; co***347; w kartotece, ale powinien przesta***263; dr***281;czy***263;, Przerabia***322;em takie rzeczy z niedosz***322;ym m***281;***380;em mojej kuzynki.
|
Witam a ja ma taki problem... Pewien chlopak ktorego poznalam jakies 1,5 roku temu bawi sie wypisujac do mnie smsy o roznej obrazliwej tez tresci. trwa to juz ok roku... na poczatku go niepodejrzewalam... jednak teraz kojarzac fakty wiem ze to on... ta osoba wiedziala o kazdym moim kroku gdzie jestem co robie... aby mnie bardziej zmylic wymysli ze ta osoba pisze rowniez do niego, ostrazegajac go przede mna... numery sa falszywe, z karty kupowane tylko dla potrzeb pisania do mnie.... ostatni ktory sie odezwal to juz 6 z kolei.... Dodatkowo puszcza mi syg z zastrzezonego... domyslam sie ze to jego prawdzywy nr ten ktory posiadam ja.... Co robic.... ma ktos jakas propozycje.... prosze o rade....
|
Zmienić numer i nie rozdawać byle komu ...
Kolekcjonuj w telefonie co lepsze sms i idź potem na policje po konsultacje w tej sprawie. |
zerwac znajomosc, zmienic numer i dac se spokoj
|
Cytat:
|
Dla fachowca
Mam pytanie dla starych fachowców w dziedzinie h***8230;***8230;.
Ktoś wysyła z bramki internetowej smsy na komórkę z groźbami. Czy jest taka możliwość, aby go namierzyć? Jeśli ktoś zna konkretna odpowiedz i wie, o co mi chodzi proszę odp. hiszpanoo@wp.pl |
Jeśli to poważna sprawa, to zgłoś się na policję. Jeśli ktoś się nie postarał, to namierzenie go jest bajecznie łatwe.
|
a bez policji nikt ci nie udostępni tych informacji, bo te są niejawne
|
Sytuacja pierwsza:
Dawno temu moja była dziewczyna złożyła na mnie na Policji doniesienie, że dzwonię do niej a ona sobie tego nie życzy (i plus litania innych nieszczęść typu, że ja chcę ja zadusić i że ogólnie jestem zły człowiek i że ona się mnie boi). Przyznałem się tylko do telefonowania (bo to była prawda) i nie przyjąłem mandatu karnego. Stanąłem przed Sądem Grodzkim z zarzutem 107 kw ("Kto złośliwie niepokoi.."). Udowodniłem na podstawie połączeń jej do mnie, zapisu z monitoringu pod moim domem, treści maili+sms oraz zeznań świadków, że dzwoniłem do niej na jej wyraźne życzenie, nie będąc świadomym że sobie tego nie życzy i wręcz będąc do tego prowokowanym (puszczała mi tzw. sygnał, a ja oddzwaniałem, żeby wysłuchać jej żali ...). Sąd mnie uniewinnił, a ją chciał oskarżyć o fałszywe zeznania, ale wyprosiłem aby to zakończyć.... Groził mi raptem mandat 100-300 zł, ale nie miałem ochoty go przyjmować, skoro nic złego nikomu nie robiłem, więc bujałem się z tym prawie rok, przez trzy rozprawy. Sytuacja druga: Dostawałem od byłego współpracownika SMS z prepaida + SMS z Internetu zawierające groźby. Warszawska Policja bez trudu namierzyła sprawcę i pięknie udowodniła, że to on. Sąd zajmował się tylko ustaleniem "czy miałem obawy, że groźby mogą zostać spełnione", orzekłem że trochę bałem się i sprawca dostał ładny wyrok ("zawiasy" plus wpłata na jakąś Fundację). Wniosek jest taki, że czy jest się oskarżonym czy pokrzywdzonym - trzeba powalczyć o swoje racje. I za wszelkę cenę zachować spokój, nie reagować na zaczepki, nie odpowiadać tym samym. |
Co to za dziewczyna, przez którą ma się potem problemy w Sądzie?!
|
żebyś nie wykrakał :>
|
Cytat:
|
Wyzwolona ? :idea:
|
Cytat:
|
Normalna baba.
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
:D |
swego czasu pewna osoba pisała mi rużnej maści bzdety na temat innej bliskiej mi osoby.
kto to przeżył, wie jak drażniące to jest. w nokii z symbianem producent niestety nie przewidział opcji blokady treści od wybranego nr, więc byłem w kropce. wszystko do czasu, gdy zmieniłem telefon na dual sim samsung d780. oprucz obsługi dwuh kart sim, aparacik ten posiada w/w opcję blokady połączeń i sms. więc wrzuciłem ten nr na black listę... |
mój telefon również ma taką funkcję, ale na szczęscie nie musze z niej korzystać.
Być może wszystkie z WM to mają? Z innych ciekawych funkcji jest ukrywanie numeru wobec wszystkich nie wpisanych w książke telefoniczną. |
A czy w tych wszystkich nowoczesnych fonach jest też funkcja "raport doręczeń" albo zwiększenie mocy w przypadku słabego zasięgu. Mój poczciwy S 25 coś takiego ma ;)
|
Niestety, ostatni telefon w którym było zwiększenie zasięgu jaki widziałem to Motorola V3. Ale i tak działało to dość marnie (po prostu częściej szukał sieci). Siemensy S25 i S35 tez rzeczywiście miały coś takiego, ale czy było to skuteczne ciężko jednoznacznie powiedzieć.
Poza tym telefony różnią się bardzo mocno zasięgiem. Najsłabszy jaki spotkałem ma Sony Ericsson T610 - traci sygnał tam gdzie inne mają go połowę. Z tego powodu tel bez tej funkcji może radzić sobie lepiej niz tel z nią. Raport doręczeń SMS oczywiście jest chyba w każdym nowym telefonie. W WM6 na pewno. Różne telefony jednak różnie je traktują. Niektóre po prostu wyświetlają komunikat (SE), inne zapisują raport jako SMS (wole to pierwsze, bo nie spamuje skrzynki. Niestety WM zapisuje SMS). |
ze wszystkich testowanych przeze mnie fonuw najlepszy zasięg ma nokia n82.
często zdarza mi się sytuacja, gdy znajomi muszą zadzwonić ode mnie, bo brakło im kresek :) |
A ten sam operator?
Od wczoraj jestem w playu i zasięg jest o niebo lepszy niz mialem w Erze. Mam 3G tam gdzie Era gubiła sygnał. A 2G spokojnie nawet w piwnicy. Jeżeli nie znajdzie Playa przełączy sie na Plusa 3G lub 2G. Nawet osławiony T610 zamiast wiecznie pokazywać "tylko alarmowe" pokazuje 3/5 kresek :) Pamietam w 1998 roku byłem w Bieszczadach na wycieczce w liceum. Miałem telefon Alcatel OneTouch z wysuwaną antenką w Erze, koleżanka miała w Plusie i też pożyczała ode mnie (moze nie miała takiej antenki fajnej?). Ale i tak zeby czasem wysłać sms musiałem sie nabiedzić. Chyba tylko na tamie nad Soliną wszystkim działały. W roku 2000 w Pieninach miałem Siemensa C25 i juz nie było problemów z zasięgiem. Dziś wiem czemu, patrzcie jakie obsługuje częstotliwości : http://gsm.magazyn.pl/telefony-komor...C25/siemensc25 ;) a tak serio to był pierwszy mój dwuzakresowy 900/1800 |
Cytat:
|
Programy -> Menedżer Telefonu -> Lista numerów zabronionych.
Obok takich ikonek jak Menedżer Karty Sim i Play (wcześniej chyba była Era Omnix). |
mam angielska wersje ale nie mam w programach phone menagera ;]
|
To widocznie jakiś dodatek gigabyte.
Menadżer Telefonu to po prostu folder z inna ikonka i tam są skroty do programów. Ale moze jest gdzieś odpowiednik. Musi byc jakas aplikacja która daje dostęp do usług sieciowych simextra. (w playu np playnet,muzyka na czekanie, lokalizator itp) mozna tam poszukać reszty. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:07. |