![]() |
Akossy co wy chcecie od tych plyt???
No wlasnie co wy chcecie odn nic qpilem ich 28 stuk i nagraly siem piknie... qpilem teraz kolejne 25 sztuk tez sim pala wiec o co wam chodi ??? na poczatku mialem te 32x a teraz 24x !!!
|
A ja ich miałem z 200 i też mi się fajnie wypalały, tylko teraz sa jakies inne (mają jaśniejszy nadruk) i wala się okropnie. Na 42 nagrane 8 nie idzie odtworzyć. Z tego co mi gosciu w hurtowni powiedział to ponoć się zmienił producent. Nagrywałem na różnych nagrywarach i próbowałem odtworzyć w różnych CD-ROM'ach.
Pozdrawiam |
Nagrywają się dobrze, ale ich odczyt jest beznadziejny. Mój Teac pełną (700 MB) płyte Verbatim, Platinum, TDK odcztuje w 2-4 minuty, a te Akossy w 5-6 minut.
|
taaa... a po roku bedziesz mogl paznokciem sciagnac warstwe gorna :D
ja staram sie palic tylko na Verbatimach |
hehee Verbatim? Spoko plyty ale nie jak palisz 20-30 i wiecej tygodniowo. No chyba ze Cie stać - mnie nie ;-) Ciekawostka - podobno przedruki espery sa teraz robione na Varbatimach - czyli swietna plyta za sensowna cene :-D
|
Cytat:
a ty nawet nie jestes pewien na jakiej bazie sa przedruki esperanzy... watpie, aby byly na Verbatimach, no chyba, ze na tych z uszkodzonych partii itd. czyli ze smieci |
Czyli recykling plyt :) Stare werbatimu = experanza ! A a jak te akossy trzymam w nieoswietlonym miejscu tez sie zdiaduja ???
|
mialem taki przypadek z cedekiem 'z nizszej polki'
wyciagnalem go z klasera, gdzie sobie radosnie bardzo dlugo lezal, zauwazylem ze mam na palcach jakies dziwne opilki folii, a to wlasnie byla gorna warstwa, po porstu "farba" z niego zlalila innym razem cedek po prostu nie chcial bym przeczytany, bledy i tyle! gdy nagrywam cos dla siebie robie to na Verbatimach, dla inych to co innego ;D |
Tylko ze Akossy qpuje za 1,30 a Verbatimy sa po 2,50 - 2,60 :(
|
Verbatim SuperAzo 700 MB CD-R zwykle opakowanie 2,10
Verbatim SuperAzo 700 MB CD-R Slim 1,99 (w paczkach po 5) |
Smazeniem plytek zajmuje sie juz prawie 3 lata, i w swojej karierze ;]] jeszcze ani razu nie spotkalem sie z przypadkiem, ze po jakims okresie czasu od wypalenia plyta nie chcaila sie odtworzyc (moze mam po prostu szczescie:P). A wypalam glownie na "Shitach" za niecale 2 zl :))
Oczywiscie nie kwestionuje faktu, ze Verbatimy sa DE BEST, no bo przeciez sa. Ja jednak wybieram wariant ekonomiczny... mniejsza kasa za wieksza pojemnosc ;] pozdroofka |
Cytat:
spoko spoko, doczekasz sie i ty i to w tedy gdy na tej plytce bedzie cos naprawde waznego ;D |
Hhehe ja nikogo nie namawiam do trzymania waznych danych na tanich cd. uwazam jedynie ze Verbki do divXów sa za drogie. Zreszta niektore moje cd beda mialy juz okolo 7 lat i tylko z jednym cd zdarzylo sie ze padl 'od lezenia' na polce tj z BTC. Reszta plyt (naprawde raczej niefirmówki) nadal sie bez wiekszych problemow odczytuja...
|
No to ja wam powiem co mnie spotkalo z akossami...otoz jakies 2 tyg temu zgralem divx wladce pierscieni na akossy (2 cd niezabezpieczony), wsio oki... teraz - wczoraj chcialem to z kolei skopiowac dalej, i co sie okazalo-moj cdrom lg52x zastrajkowal, przy ok 15% wskoczyl w bad sektory i d... blada (plyta do kosza). Zrobilem wiec to przez image teac 524e i poszlo, ale wniosek jaki sie sam nasuwa jest taki ze z czytaniem tych plytek jest cos nie tak. Wiem, ze cedek lg to rowniez szajs ale z innymi plytami jakos sobie radzi. Mam tych akossow jeszcze parenascie, ale juz nie mam ich zamiaru wiecej kupowac ( a sa to akoss silver-silver 24x slim). Z innych wrazen moge powiedziec ze muza (ta sama) nagrana na tym akossie i na verbatimie okazuje sie nie taka sama. Ciekawe jak dlugo beda czytelne. Co do producenta tych plytek to wg nero cd speed jest "unknown" a wg cdr identifier nie wiem bo on cos u mnie nie dziala. Mozliwe ze przyczyna lezy w producencie tych plyt bo jest ich ponoc kilku, choc ja osobiscie w to watpie, dla mnie sa one tyle warte ile kosztuja a wlasciwie to nawet mniej. Juz sie nauczylem nie kupowac badziewia, czekam tylko na okazje wyjazdu na gielde.
|
w Poznańskim Makro mozna kupic Verbatimy na szpindlach, wychodzi jakos 1,30 za cedeka (SuperAzo 700 MB)
najpierw sie trzeba do Makro dostac ;D |
Panowie a czy wiecie dlaczego slyszy sie np. o tym ze tak czesto spadaja samoloty firmy Boing (czy jak sie to pisze)?
Otoz nie dlatego ze jest to najgorszy szajs na swiecie..ale dlatego ze tych samolotow jest najwiecej na swiecie. Mysle ze z Acossami jest podobnie. W naszym kraju jest to jedna z marek ktora w kategorii CD jest bardzooo popularna. Dla wielu milionow egzemplarzy musi znalezc sie pewna czesc ktora jest wadliwa..lub ktora moze sie uszkodzic po pewnym czasie. Kazda inna marka w tak duzych nakladach wykorzystywana..bedzie miala jakas czesc wadliwa. To po pierwsze. Po drugie....to zapewno wiecie ze nasi dostawcy tego typu produktow, dla zbicia ceny kupuja dla nas....partie czesciowo uszkodzonych...nosnikow. My jestesmy np. zadowoleni ze esperanza czy akoss kosztuja 0.99zl ale potem wala sie takie plyty. To nie wina producenta. Tak moglo sie zdarzyc np. z ta farba na accosach. Sam mam wiele tych plytek...co najmniej od 1-1.5 roku i nie spotkalem sie z tym. Spotkalem sie natomiast..z partia esperanz..po 0.99zl ktore np..mialy w jednym miejscu niedomalowana czesc pokrycia farba. Bylo tak na 40 sztukach..dokladnie w jednym i tym samym miejscu. Tak musi byc jak ktos kupuje takie cos na smietniku. mowie tu o hurtowniach. Nie wiem czy wiecie..ale niektorzy producenci...tanich nosnikow...dostaja je od producentow markowych produktow. Co jakis czas np. firma Verbatim..musi kalibrowac..swoje maszyny..w tloczniach... Taka kalibracja troche trwa.... wtym czasie wychodza...dziesiatki tysiecy...plytek...o niecalkowicie dobrych parametrach.....ale im blizej konca kalibracji..plytki te sa prawie idealne....taka partia...szczelam np...Esperanz...moze niczym nie roznic sie od orginalnych Verbatimow.... Jesli trafimy na takie nosniki..jestesmy....krolami...szczescia... Nie wiem jak to jest z acossami...ale uwazam je za bardzo przyzwoite nosniki cd. No jasne..ze jak ktos chce kazdy rodzaj danych trzymac..przez dziesiatki lat..to moze miec..klopoty... Ale kto bedzie trzymal..np. oprogramowanie..przez np 10 lat..kiedy juz po 6 miesiacach...moze nieiedy trafic do kosza..z powodu..nieaktualnosci. Jasne jasne.....dane..dane....tak.Dla bankow firm..itd..sa wazne..ale one nie musza oszczedzac..i dlatego one wcale nie tak robia backupy swoich danych. Bo jest to po prostu czysta glupota. Sa na to duzo lepsze metody niz plyty cd..nawet najlepszych marek. Pozdrawiam. |
Wypalilem ostatnio 50 szt i nie narzekam wszystkie pieknie chodza, zadnych problemow z odczytem.
A akoss wygral nawet w tescie komputer swiat w kategori cena jakosc, to tez o czyms swiadczy. Jak narazie nie mialem problemow wiec uwazam, ze sa wporzadku. Zreszta czego wy chcecie od plyty za ta cene? |
Wim plyty akoss zajelu 2 miejsce wiec sie zgadzam z popszednim mowca :) Ja niestety qpuje Akossy po 1,30 ale coz male miasto wyzsze ceny :(
|
Cytat:
Napisalem w kategori CENA-JAKOSC. Ogolnie zajely 2 miejsce. Pierwsze mialy basf ale wyraznie napisalem ze chodzi mi o kategorie a nie....(a moze jednak nieczytelnie napisalem?). ;D |
a nie o co ??? 2 miejsce cena/jakosc... nie ??? A i jeszce jedno uwazam ze Bsfy nie powinny wygrac powinny wygrac Verbatimy ewentualnie TDK :)
|
Popros pania od polskiego,zeby dala ci dodatkowe lekcje.
Jak masz ladna to nawet z korzyscia dla ciebie moze jeszcze przy okazji poduczysz sie z biologi |
ja nie pale na akossach, ale zdania na ich temat sa podzielone jak widze, co do esperanzy to czasami jest big shit ale mam ich sporo(5% do wy****nia) teraz kupiłem samsungi czrne 700 po 1.1 zeta i są super, ale czy ktos słyszał o czymś takim jak multispeed czy jakoś tak, u mnie są 89 grosikow za sztuke (Kielce w Kwarku) z pomaranczowym nadrukiem
|
Po 2zł to można dostać Verbatimy MetalAzo (te niebieskie) w slimach. Co do Akoss to mialem wrazenie, ze są cięższe niż inne płyty.
|
Weron co ty sie tak plujesz ??? Litery mi sie pomulily a i basfy sa do audio do D :)
|
Cytat:
Hehe. |
Cytat:
|
Cytat:
A co do profesjonalnosci tej gazety to jej sprzedaz sama sie broni. Tak samo jak nagrywarek LG(zapewne wiesz co mam na mysli) Napewno ludzie ktorzy tam pracuja znaja sie kilka razy lepiej od ciebie. |
Cytat:
jak sie tak denerwujesz to az sie smieszny robisz... naklad nie mowi o niczym, poza tym gazety tego typu (szczegolnie Komputer Swiat, zeby jeszcze chociaz Chip albo PCWK... ) slyna z tego ze pisza raczej banalne rzeczy, no chyba ze to dla Ciebie wyrocznie prawdy ;) no wiec zycze Ci radosnego wypalania akossow na [4]LG[/4] ;) tak to juz jest, ze jak ktos kupi tandete to jej potem zawziecie bronii (zapewne wiesz co mam na mysli) |
Cytat:
No wiec po pierwsze: czytam wszystkie gazety komputerowe jakie wpadna mi w rece miedzy innymi i komputer swiat i nie wstydze sie tego. Jest to bardzo dobra gazeta dla poczatkujacych z ktorej moga sie dowiedziec cos ciekawego takze uzytkownicy ktorzy dluzej posiadaja komputer. No wiec po drugie: LG to calkiem dobra firma i napewno nie tandetna. No wiec po trzecie: nie posiadam nagrywarki tej firmy[(lysoo ci co?) cholera moglem to napisac wiekszymi literami i pogrubic] No wiec po czwarte: troche odbieglismy od tematu I po piate: dzieki za zyczenia i pozdrawiam |
Akossy bardzo dobre plyty, spalilem okolo 100 i tylko jedna padla!maja swoje plusy ale tez minusy!
|
Cytat:
lg to tandeta, wystarczy zobaczyc co jest w srodku... po prostu Weron jest bardzo uparty, a ogromna liczba przeczytanym dziennie gazet powoduje zatracenie "znajomosci jakosci marki" (kiedys byly takie ankiety w PCWK, ale przeciez Weron przeczytal, bardzo dobra gazeta dla poczatkujacych ;) ) rzeczywiscie dyskusja nie na temat... wiec EOT |
Cytat:
po prostu mam inne zdanie i lubie inne plytki, tak jak inni wola brunetki a inni blondynki tez na nich pale ale nie dla siebie pzdwrm Nikit_Bennet |
Cytat:
pierwsze slysze aby czytanie gazet bylo zle... a zatracenie znajomosci marki (choc to sie inaczej nazywa) wystepuje u osobnikow ze slabym charakterem, podatnych na szum informacyjny [czyt. reklamy] poza tym jesli LG to taki szajs, ze wszystkich chcesz przed nim obronic to zasponsoruj TEACa kazdemu wlascicielowi LG i wymien akkosy na Verbatimy - mowisz tak jakby to czym i na czym sie wypala nie zalezalo od pieniedzy, ktorych nie kazdy ma duzo [mnie nie stac na 30 verbatimow tygodniowo, stac mnie na 30 esperanz - co wybiore?] a kiedy juz ktos kupuje akkosy to od razu jest glupi i be... nigdy nie padla mi plyta ze starosci i pewnie jescze dlugo nie padnie z kazdej plyty trzymanej odpowiednio dlugo w klaserze (idiotyczny pomysl swoja droga) zejdzie farba - kwestia temperatury i tarcia dyskusja jest na temat ale 'cz' chyba troche za bardzo sie przejal - nieglupi przeciez czlowiek a tak sie zacietrzewic... |
Moj poprzedniku czy ja dobrze zrozumialem ze jak ja qpuje Akossy to jestem GLOPI ??? a i z tego co czytalem wiecej osob nazeka na TEACa a nie LG. A ja czytam Komuter Swiat on numeru 14/2001 i uwazam ze jest to bardzo dobra gazeta!!! Faktycznie wiekszosc zeczy wiem i mysle ze ona jest dla poczatkujacych !!! Jak by byla dla srednio-zaawansowanych przesiadl bym sie bez problemu :)
|
Cytat:
z kompaktami jest tak samo klaser na kompakty to glupi pomysl? szukasz argumentow na sile (w sumie to w czym mam te kompakty trzymac? prosze, powiedz, bedzie to pomocne ;) ) z verbatimow farba nie schodzi... wole wypalac mniej, i nie wszystko od razu, niz na akossach itd. |
LUDZIE NAGRAŁEM JUŻ PONAD SETKĘ AKOSSÓW I MOIM ZDANIEM SĄ ZA***....
WCALE NIE MIAŁEM TAKICH PROBLEMÓW JAK WY. FAKT PARĘ POSZŁO DO KOSZA ALE TO NIE ICH WINA. |
LG 32x jest rzeczywiscie swietnym sprzetem dla kazdego - przegrywa (prawie-TAGES)wszystko i nie psuje plyt czesciej niz inne nagrywarki a ze jest o 200 zeta tansza niz TEAC? to najwyzej ten kto kupil TEACa moze sie glupio poczuc (ja bym sie poczul), ale to jego problem :D co do volvo - s90 rulez... :-) tylko ta cena... :( |
Cytat:
klasery oka, spejcjane pod cedeki, niepotrzebnie postrzegasz je jako zagrozenie dla plytek a volvo to v40 :D pozdro, napiety charakter wypowiedzi nie byl chyba potrzebny |
Ja wypalilem ich ok.50 i sądze,że/moim zdaniem/uważam,że :P są OK, ale jednak wole PRINCObudget :) i kupuje je na zmiane :)
|
hehehehe widze ze mamy fajna dyskusje, co do gazetek to w zadnej na 100% nie ma miarodajnych testow( hehehe kto placi za reklamy? im wiecej reklam danej firmy tem lepsze miejsca w testach -taka prawda) ale mozna zobaczyc testy w kilku gazetach i wyciagnac srednia, co do KomputerŚwiata to potrafią czasami wku***ć czlowieka ale ogolnie są spoko, a co do verbatimek to tez nie są super, the best itd, why no bo w starszych odtwarzaczach cd (audio) masz niewielkie szanse na ich odczytanie (u 3 kumpli nie poszly cd audio na wiezach sprzed 8-9 lat a sprzet maja dobych firm (nie LG :)))) - podobno zwiazane to jest z dodatkiem metalu w verbatimach metal azo ktory sprawia problem) wiec wszystko ma swoje + i - , na temat akossow nie wypowiadam sie bo ich nie uzywam (sa za drogie:)) u mnie (Kielce) weszly plytki MILLENIUM po 89 groszy ale co to jest jeszcze nie wiem.
|
jezeli chodzi o czytanie plyt przez stacjonarne odtwarzacze to jezeli jakis czyta w gole cdr to nie powinien miec problemu czy to verbami czy esperanza
a teraz cos do dyskusji do niedawna jeszcze nagrywalem tylko i wylacznie na verbach metal azo i to wszystko - nie mialem ani jednej walnietej plytki (nie licze kilku z mojej winy:) ale to i tak kilka na kilka ladnych setek) ostatnio kupuje tez platinumy i uwazam ze z tych tanszych sa najlepsze nagrywam na nich dla innych a dla siebie filmy muze - zrzuty calych plyt i dane nadal wypalam na verbach i wole dac 50 gr wiecej i miec pewnosc ze mi nie padna od razu dla zainteresowanych gielda wroclaw polibuda 28.04 verbatim metal azo z kolka 100 szt 1.50 platinum 700 1-32x z kolka 100 szt 1.00 (jak zagadasz lepiej to 0.99) a co do innych plytkow to np obecnie "testuje" osiem esperanz rw 700 mb 2x4x po 2.50 na sztuke - zobaczymy ile zniosa - jedna juz przezyla 10 nagran i formatow wiec calkiem calikem ;) |
Dajcie spokój z tą spiskową teorią dziejów - ja też się śmieję jak ktoś mówi, że margaryna jest lepsza od masła, czy jakoś tak - ale testy różności są robione prawie wszędzie.
Na CDRinfo też są testy - i co ? - Też ktoś za nie płaci? W ten sposób do niczego nie dojdziemy. Z mojego "podwórka" - nagrywam m.in. na Akossachx24 i x32 (wcześniej na x16) - na razie nic z nich nie zlazlo i działają i są czytane. Może nie mam specjalnych osiągnięć w ich nadpalaniu ale dla mnie są OK. Jak na płyty za które płaciłem po 1 zet są też OK. Więc się z Weronem zgadzam, zresztą nie tylko z nim. Ale nie używam ich do audio. Inna sprawa, że mam Verbatimy nagrywane np. 5 lat temu. Audio. Niekiedy już zarysowane. Też działają - i to świadczy dobrze o Verbatimach. Pozdrawiam PS. Gdyby tu zajrzał dragal to powiedziałby swoim zwyczajem - LG rulez :) PS2. Sid - z tych 680 pewnie wybrałbym coś dla siebie, co? :) |
Podsumowujac..dyskusje.......
Ze dwadziescia osob uwaza ze akossy sa dobre...i sprawdzaja sie w praniu...... Jednemu bardzo niezadowolonemu zlazla farba z jednej plytki...i rozpacza..jak cholera. Ma duzo kasy..niech kupuje co chce........skoro wszystko nagrywa na verbatimach..to sie dziwie skad ma wogole zle doswiadczenia z akossami....to chyba przez ta jedna plytke...z ktorej oderwal sie skrawek farby. Po za tym jest to chyba spec od wszystkiego. Nic nie czyta i innym nie poleca czytania...bo sam wie wszystko najlepiej. udzieli wszystkim rad na wszystko..dodatkowo obrazajac kazdego kto ma inne zdanie od niego. Osrodek badawczy w jego domu..testuje przeciez tysiace verbatimow dziennie...i zadnej usterki..nie stwierdzil. A jaka jest prawda? Prawda jest taka..ze Akossy sa jakie sa.....doswiadczenia wielu setek ludzi a moze i tysiecy glosujacych na roznego typu forum daja raczej poglad..ze sa dosc dobre przy bardzo niskiej cenie. Mysle ze tylko dzieki tanim nosnikom takim jak akossy plytki typu verbatim tez tanieja....i to jest dla polskiego zjadacza chleba najwazniejsze. Jeden malkontent. potwierdza chyba regule ze jest malo przeciwnikow tej marki. Pozdrawiam zwolennikow akossow....niech moc bedzie z Wami!!!!!! |
Oj poprostu zgadzam sie z tym co powiedzial goscio jednemu sie zwalili i bedzie mowil o nich: G.wno , Szajs, sa ****a... a inny powie sa za***i... :) Co do lg mam 16x i jest za***i... :) kopiuje SD 2.51 :) Akkosy GORA :)
|
Cytat:
przeczytaj slowa majoneza labolatorium nie mam, wysnioskowales to z wypowiedzi innych (moze wlasnie tych obrazajacych?) jesli mowisz o mnie/do mnie mow otwarcie, chyba za boisz sie konsekwencji za malo testeow "czytaj ze zrozumieniem", nigdzi nie napisalem ze niczego nie czytam. tyle... ktore moje slowo Cie obrazilo? a moze ktoregos nie rozumniesz? tak w ogole, to chyba na tym forum nie powinno nyc zadnych przykladow (np. zlazaca farba, wlasnie ta plytka mi padla itd.) poniewaz nie wszyscy wykazuja zdolnosc poprawnej interpretacji ich, po czym powstaja bezsensowane docinki itd. Gosciu: powiedz prosze, czy zeszla ci kiedys farba z Verbatima ? |
farba mi nie zeszla, zrobilo sie za to cos innego - dwa verbatimy polozone farba do sibei sie... skleily!
nie ma plyt doskonalych |
nie bede uporczywie bronil Verbatimow, czy ja je produkuje?
moze to sklejenie to wina np. niekorzystnych warunkow otoczenia? ;) |
Cytat:
bez sensu ta dyskusja. To co jest napisane na plycie to niestety coraz czesciej jest tylko nazwa handlowa, a producenci ( i jakosc plyty) moga sie roznic. Tak jest z Platinium i z z plytami o ktorych duskutujecie ( vide post cOrdata, ktory zdiagnozowal kupiona przez siebie partie jako Verbatimy Crystal). Majonez na Robotniczej jest ciut taniej, a i folklor inny,a za te pieniadze a bez bitetu mozna kupic w Delfinie |
Cytat:
a tak serio to robotnicza czyli chodzi ci o elektroniczna za swiebodzkim ? czy troche mi sie ulice pomylily ? a co delfina to wiem ale akurat byly mi potrzebne a nie mam czasu jechac do nich (gdzies kolo pkp) a na polibudzie z delfina nie mieli platinumkow :( a tak w ogole to kupilem taniej ale po co glosno gadac - potem idzie taki jeden z drugim i mowi "prose pana a tydzien temu spzedal pan majonezowi 2 gr taniej a dlacego ja nie moge tez tak " (wszelkie bledy sa zamierzone) a na polibude poszedlem cedeka kupic bratu kupilem mu oczywiscie teaca :) bo padlo mu .. ;) i nie chcialo mi sie jechac az na swiebodzki a kalkulujac to dla mnie jeden pikus bo na polibude ide na piechote (dobrze jest mieszkac na grunwaldzie :) ) czyli tam wejscie plus bilety na tramwaj a tu tylko wejscie :) |
cz!!!
Odpowiem ci na pytanie o verbatimy! Nie zlazla mi farba z zadnej plyty....zadnej firmy. --------------------------------------------------- A ten wypadek z farba na twojej plycie....moze to wina niekorzystnych warunkow otoczenia? wiesz....mieszkasz..np. na slasku..przy hucie....albo klaser miales lipny...folia..jakas byla badziewiarska....moze np. wlozyles zapocona reka.....wiesz w pocie jest rowniez w malej ilosci mocznik...to nie dobrze reaguje...z roznymi materialami....moze wlasnie z farba....brak dostepu powietrza + wilgoc...i gotowe....farba sie rozpuscila.... wiesz jak to jest.... ------------------------------------ Co do tego ze nie zwrocilem sie do ciebie wprost...to tylko przez wzglad na to zeby nie bylo niepotrzebnych klotni. Ale skoro poczules ze to do ciebie.....to ...OK. Tak mialo byc. Dodam jeszcze ze nie zrobilem tego dlatego ze boje sie jakis konsekwencji.......haha....a jakiez to ja z twojej strony moglbym ponies konsekwencje? Rozbawiles mnie tym.....na prawde.......to bylo smieszne... ---------------------------------- Nie obrazilo mnie osobiscie zadne twoje slowo....mnie jest tudno obrazic......trzeba to umiec zrobic..... nie odpowiadam po prostu na bezsensowne.....listy. Inni mam wrazenie ostro ci odpowiadali wiec przyjelem ze mogli sie obrazic. ---------------------------------- Czlowieku...wiecej szacunku do innych ludzi..mniej zajadliwosci i zlosci...swiat bedzie piekniejszy...dla ciebie i innych. -------------------------------- Przepraszam ze swojej strony jesli czyms cie urazilem. Dyskusja byla goraA..TAKIE SA NAJLEPSZE....W KONCU TO FORUM DYSKUSUJNE...PRAWDA. NIECH ZYJE VERBATIMY I AKOSSY......OBIE MARKI SA GORA...CHOC KAZDA W INNEJ KLASIE. A MOZE I W TEJ SAMEJ.....KTOZ TO WIE.... |
Gosciu: ;D
spoko... ja tez nie chcialem w zaden sposob obrazic/urazic wspolrozmowocow, chociaz niektorzy sa dosc napastliwi, ja po prostu odpowiadam tym samym |
Ojej przewijałem tą strone moim scrolem oj przewijałem :)
Nastepnym razem jak będe wchodził na te forum to se ustawie scrola na 7 linijek :). Ad.1. Co do czytania gazet: Czytałem prawie rok Komputer Świat (polecam go zwłaszcza początkującym) - Już nie czytam ponieważ ciagle wałkowane to samo: te same testy, artykuły nic nowego. Czytam Chip i Enter (moim zdaniem najlepsze gazety). Jak ktos nie ma kasy to są od tego Vortale techniczne. Ad.2. Pale na akoss, ale już ich nie bede kupował, przechodze na verbatimy. Akoss uzywam tylko do testowania i bawienia się. Tak sobie myśle, ze Verbatimy są o niewiele droższe od Akosów i mam pudełeczko slim (tego mi trzeba). Specjalnie żeby się dowiedzeć czy z akosów odpada farba wziołem takową płytkę i zrobiłem lekką rysę (naprawde lekką) farba odpadła można było ją poprostu zdjąć. Te płytki się szybko rysują itp zmienił się producent moim zdaniem tanie płytki to jakieś odpady :) tych lepszych. Ad.3. Mam nagrywarke PleXtora 16/10/40 lecz zmieniam na LiteOna 40x dlaczego na LiteOna a nie na PleXtora? Już mówie: LiteOn wygrywa wszystkie testy przegrywa wszystkie zabezpieczenia (na dzień dzisiejszy) 2 lata gwarancji, (to o czyms świadczy) tania nagrywarka. Co do PleXtora - droga, nie przegrywa zabezpieczeń ale nie nażekam na nia. Ps: Jak chcecie zeby płytki wam sie nie niszczyły w klaserach to nie trzymajcie ich w foliach tylko w spejalnych welurowych klaserach dla płyt ok 25 zł na 50 płyt. Ps2: NIE KOMENTUJCIE TEGO CZEGO NIE UZYWALISCIE I NIE WIDZIELISCIE!!!! |
Cytat:
?! |
to moglo byc do mnie... :D
|
średnio śmieszne ;)
ja sie nie skarze, ani nie placze, jestem taki sam jak moi rozmowcy |
Cytat:
|
Cytat:
Akoss Silver 80min 700MB 24X [chropowaty nadruk] ATIP: 97m 32s 19f Disc Manufacturer: Prodisc Technology Inc. Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine) Media type: CD-Recordable Recording Speeds: min. unknown - max. unknown nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 74f / LBA: 359849) Akoss Silver 80min 700MB 24X [gładki nadruk - jasniejszy] ATIP: 97m 15s 36f Disc Manufacturer: NAN-YA Plastics Corp. Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine) Media type: CD-Recordable Recording Speeds: min. unknown - max. unknown nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 74f / LBA: 359849) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
co ty wiesz, co ty wiesz ;) to DOBRA gazeta, nie wiesz ? :D (wcale nie jestem napastliwy) |
Cytat:
Czytajcie co pisze, gosc naprawde sie zna na rzeczy! |
Bzdura Bzdura bzdura! Ludzie nauczcie ze cos co sie dobrze sprzedaje wcale nie musi i najczesciej nie jest najlepsze w swojej kategorii!! Gazeta ma dużą sprzedawalnośc bo jest a)najtansza na rynku b) skierowana do ludzi poczatkujacych z niewielka wiedza na temat komputerów c)ma bardzo silne zaplecze (potężny wydawca). Czy naprawde musze dawac przyklady kiedy najwiekszy shit swietnie sie sprzedawal bo byl dobrze promowany?[/quote]
czyzby prztyczek do winzgrozy?? :-) |
wingroza nie sprzedaje sie dobrze
ona jest swietnie wciskana ludziom... (te cholerne komputery z zainstalowanym OS'em - i niemoznosc kupienia czystego) swoja droga - celna uwaga :-) |
Cytat:
uzytkownicy windowsa nie maja za bradzo wyboru... bo niby na co mnienic? OS/2 ? a 'palacze' zawsze moga kupic inna wypalarke niz LG, lub tez innego cd-r niz akoss |
wiem ze to zabrzmi zle - ale Linux jest ciekawa alternatywa - okienka do tego sa, chocby starenkie X'y, ale i CygWin jest niczego sobie, soft jest - tani [czesto darmowy] i dobry, tylko niestety spora czesc gier nie dziala... :-(
to i tylko to trzyma mnie przy windowsach - ja nie moge zyc bez kilkuset fragow dziennie w Q3... |
przy dzisiejszej latwosci obslugi windowsa vs. linux, niestety ten drugi odpada
(chociazby za sprawa DirectX, przeciez to standard dla tworcow gier.. itd..) |
Cytat:
Rzeczywiscie windows jest bardzo latwo konfigurowalny. Ma niezle mozliwosci multimedialne i mozna sobie czasami niezle popykac "kopiami bezpieczenstwa". |
ja wiem ze windows jest [na razie] nieuchronna koniecznoscia do ktorej czesc przywykla a czesc dostrzegla zalety... niestety to wiem i zle mi z tym - bo chocby to nieszczesne srodowisko DirectX o ktorym programista [np. ja] nie wie wiecej niz sam wyeksperymentuje [nie ma kodu zrodlowego, albo chociaz dobrej dokumentacji, jest za to cholernie duzo bialych plam]
dlaczego Q3 {najwieksze jak narazie osiagniecie uzytkowej grafiki 3d} jest na openGL'u?... :-) co do konfigurowalnosci - czesto jest tak ze 'dzialalo, nic nie zmienialem i teraz nic nie dziala' - z nia jest roznie pozdrawiam - i chlopaki zakonczmy ten watek - o akkosach jakos cicho, LG32x ciagle jest lubiane i na tym bym zakonczyl te - momentami goraca - dyskusje... :-) ale fakt Linux, czy w ogole unix'y sa dla ludzi ktorzy potrzebuja pewnych cech srodowiska, obcych windowsom |
Cytat:
po drugie: Wypaliłem ich ostatnio mnóstwo i chodzą świetnie przy odczycie (dla mnie nawet lepiej niż inne płyty o takim kolorze spodu) po trzecie: "moje" Akossy pochodzą z wytwórni "Nan-ya plastics" i mają brawnik typu "9" Jeżeli kierujecie się testami w czasopismach - wiedzcie, że w momencie przeprowadzania testu płytki mogły pochodzić z "CMC Magnetics", w pół roku później od "Riteka" a teraz "Nan-ya". Za każdym razem to zupełnie inne płyty. I o co tu się spierać ? Każdy z nas może pisać o innych płytach. Pozdro.6 |
Wy macie dobrze bo qpujecie akossy za 1zl albo i mniej a ja po 1,30 ;(
|
Cytat:
|
Panowie ...dzisiaj sie poswiecilem........zarysowalem Verbatima.....po stronie nadruku........o zgrozooooooo
Nie uwierzycie.......TEZ MI ODPADLA FARBA.!!!! Sprawdzcie sami. Czy to swiadczy ze plyty te to kupa gnoju? Oczywiscie ze nie. Tak samo jest z tanimi plytkami. Nie wszystkimi oczywiscie. Poniewaz sa popularniejsze od innych......o wielllllleeee milionow egzemplarzy....(przynajmniej w Polsce)... to musi sie zdarzyc pare sztuk slabszych. A tlumaczenie ze na moim cd-romku... cos nie chodzi bo nazywa sie esperanza lub akkkos..czy jakis tam platinum... to nie cala prawda o tanich nosnikach. (jasne jak bedzie to cos za 2-3zl...to co innego...to zawsze chodzi---to tez *** prawda) A moze to wina tanich napedow...starych napedow...zabrudzonych napedow....nieumiejetnosci nagrywania....blednego skonfigurowania programu nagrywajacego...nie zaznaczenia jakiejs opcji..waznej dla nagrania..... a moze zwyklu pech... --------------- Po za tym..Panowie.....ja pierwszy raz skrobalem..dla potrzeb...tej wspanialej dyskusji plytke po grzbiecie....rylcem.....bo po coz to robic, tylko dla proby...? Ja wkladam pozniej do dobrego pudeleczka za okolo 50groszy ... lub do mieciutkiej koperty papierowej za..kilka groszy...nie zadnej tam foliii i wszystko OK. Jak bym byl naprawde.....nierozsadny...to nawet...przy zakupie plyty..za okolo 90-99groszy...to stac by mnie nawet bylo na kopie bezpieczenstwa kopii bezpieczenstwa...odlozonej do cieplej szafy...ktorej bym nigdy nie ruszal..no chyba ze bym sobie chcial pierwsza kopie potraktowac..rylcem? to co innego. Nie nie bede skrobal zadnej..plyty..bo tego nikt rozsadny..poza testem nie robi..... ---------------------------------------------------------- Jestem pod wrazeniem..tak dlugiej i bezowocnej..rozmowy...to juz z 70..chyba post albo i lepiej.... To jest forum..to sa dyskusje...prawie jak politykow...ale tak musi byc..adrenalinka skacze...my piszemy piszemy...i jest fajnie.....to samo zycie..... A miliony...biednych nastolatkow i takich staruchow jak ja...(mam juz po 30-tce) tez biednych..dalej bedzie kupowac..akossy... bo rozsadek i ekonomia im to mowia... Jest nas wiele...kupujemy co kupujemy..daje nam to zadowolenie...plytki chodza...sa dobre....i nas to cieszy. Dzieki akossom tanieja inne plytki..i wszyscy sa przez to zadowoleni....kwitnie piractwo (przepraszam...produkcja kopii bezpieczenstwa). Z tymi kopiami bezpieczenstwa to jak z kijami bejsbolowymi....sklepy sprzedaja tysiace kijow bejsbolowych a zadnej pileczki. Pozdrawiam wszystkich serdecznie...Niech moc bedzie z Wami a bateryjki waszych swietlnych mieczy nigdy sie nie wyczerpia. No i nagrywary niech was nie zawodza. Amen |
Jeszcze spytam - o jakich partiach płyt z "odrzutu" czy "gorszych" i przez to z inną nazwą sprzedawanych - piszecie?
Może ktoś mi powie jak to się testuje? Ktoś z Was to widział? Pozdrawiam |
Prawda jest taka ze jak sie chce to z kazdego nosnika zejdzie farba :) A i nie wieze ze nosnik czy to VERBATIM czy AKOSS po drapaniu nie rozwali sie ! Ludzie to tylko kawalek plastiku i folji... Owszem Verbatim jest marka moim zdaniem najleprza Jakosc a Akoss jest bardzo ekonomiczy i jest najlepszym rozwiazaniem Ceny do Jakosci :) To chyba nawet oczywiste bo wkoncu za co sie placi te 2,50 nie ???
|
to i tylko to trzyma mnie przy windowsach - ja nie moge zyc bez kilkuset fragow dziennie w Q3...[/quote]
chyba nie tylko ciebie to trzyma przy windzie, q3 rulez , bez niego nie ma po co zyc :-) |
Browar rulez, Marlboro rulez...
Śledzie w majonezie (opsss... :) ) rulez... Pozdrawiam |
Cytat:
i nic, zostaje tylko rysa... jestes pewien Gosciu ze zrobiles to co piszesz? no chyba ze zarysowywales je szlifierka... :D |
Cytat:
Co do plytek - czasem kupuje Verbatimy (kolorowe 700 w slimach i pakowane po 25 szt 650 bez nadrukow) po 1.20 :) (wersja OEM z Kanady) - zauwazylem kilka rzeczy: - z tych bez nadrukow ladnie schodzi gorna warstwa (zwlaszcza gdy sie odrywa naklejony krazek) i cholernie latwo sie rysuja, mimo ze ORYGINALNY Verbatim - kolorowe slimy czasem potrafia sie skjeic ze soba (kiedy zlozy sie dwa krazki nadrukiem do siebie) - ktos juz wczesniej o tym pisal, ale tez mialem kilka razy taki przypadek - ogolnie zapis/odczyt is the best Inne plytki: - noname ze srebrna gora - rysuja sie od samego lezenia w pudelku i sa nic warte bo koroduja po dluzszym czasie - platinum - mam kilka sprzed 2 lat i chodza, ale sa tez takie gdzie pojawily sie wzery przy krawedzi plytki, sa takie, ktore pozolkly - platinum jest kilka typow i roznia sie miedzy soba to fakt - jedne sa ok, inne .... - wypalilem kilka Akossow i nie bylo problemuf chodzily ok, Mimo wszystko nie sama marka decyduje - zalezy co sie komu trafi (przewaznie skad). Z Accosami jest jak z Wypalkami LG jeszcze niedawno kazdy psioczyl, ale jak sie pojawily 16x i 32x, zdania co niektorym diametralnie sie zmienily :) |
Wypowiedzi poprzednika: Nagralem kilka Akossow i chodzily czyli juz nie chodza :) ???
|
* dobra, Verbatimy sa OK, tylko z partii z Kanady farba schodzi
* Akossy sa troche gorsze ale i tansze, zwyciezcy w klasie jakosc+cena * volvo v40 jest jepsze od poloneza, a windows jest latwiejszy od Linuxa * noname'y rysuja sie w pudelkach, a Crystale Verbatima nie sa verbatima tylko CMC costam... * nalezy czytac Komputer Swiat bo sa testy wiarygodne i nie nalezy czytac Komputer Swiat bo jest stronniczy * Akossy sa ciezsze niz inne plyty i ciensze * 'cz' i 'Weron' sa napastliwi, chociaz twierdza, ze nie sa * glupi sie pisze tak: GŁÓPI * wiemy gdzie Majonez kupuje plyty * -Sid-The-Rat= grywa w Q3 * cOrdat RuleZ podsumowanie dyskusji, aby ulatwic jej kontynuowanie zainteresowanym (w pierwszej wersji to mial byc koniec (dlatego adnotacja o 4 zmianach), ale jednak nie jest :P ) Pozdrawiam :D :D :D |
... na złość CZ, nie kończymy tej dyskusji, (no chyba ,że nas Misiek pogoni za zaśmiecanie środowiska). Akoss'y tylko od CMC Magnetics były coś warte, obecnie wyraźnie siadły.
|
Cytat:
|
jeszcze trcohe i ten topic bedzie legenda "najdluzszy temat na forum CDRinfo.pl"
"a mialo byc tak pieknie..." ;) |
Cz.......tez mi sie podoba ze lubisz ortografie........
GLUPi.......przez "Ó"...tak to jest mocneeee........ podoba mi sie ta wersja.....choc sam wale bledy jak popadnie......ale mi mo to jestem pod wrazeniem..... ---------------------------------------------------------- to tyle z humoru...... ---------------------------------------------------------- Cz.....co do zarysowania........to jednak udalo mi sie zrobic to bez szlifierki lecz dlugopisem....no i udalo mi sie....taka debesciarska plyte uszkodzic......dodam ze wyjalem ja najpierw z pudelka.......mysle ze ty jak rysowales swoje verbatimy..tez je wyjales z pudelek...no bo inaczej to rozumiem ze sa w takim wypadku nie do zarysowania...(a moze wlasnie dlatego sa takie mocne..bo maja mocne pudelka) a wiem ze nie masz szlifierki... :) ------------------------------------------------------------- Podoba mi sie to forum coraz bardziej...widze ze ludzie lubia sie tu wypowiadac..jest pogodna atmosfera...duzo humoru..ludzie sa weseli..nie obrazaja sie z byle powodu..i nie wyzywaja...to naj wazniejsze.... ----------------------------------------------------------- No i ze wreszcie doszlismy do wnioskow ze wszystkie plyty mozna uszkodzic...tylko trzeba wziasc...wiekszy mlotek...no lub jak radzi "cz" ta testujaca szlifirke...ktorej nie oparly sie nawet legendarne verbatimy...nie mowiac nawet o kanadyjskich. Zdania sa tylko rozbierzne..czy czytac czy nie Komputer Swiat...... Ale mysle ze mozna by dla tego zrobic nowy Topic...Chetnie pogadam na temat tego Kultowego Czasopisma..... ----------------------------------------------------------- Amen |
P.S.
Przepraszam....rozbiezny .....pisze sie przez "ż"...... wybaczcie steremu...dawno nie bylem w szkole.... :) |
Hehe... co wy tam wiecie... Easy PC RuleZ
just kidding ofkoz |
Co do gazet: ostatnio przejechalem sie na PCWK
Dokladnie chodzilo mi o test kart telewizyjnych-tandeta jakich malo. Glowna kategoria ich oceniania to czy jest dolaczony kabelek czy nie. Co do plyt: u mnie producentem akossow jest jakis prodisc Co do najdluzszego postu: o ile sie orientuje to to sklada sie ze 119 odpowiedzi, dotyczy kopiowania psx i mozna go pobic |
Gosciu: no ok, zgadzam sie, ale jeszcze musisz powiedziec jaki to byl Verbatim, rzeczywiscie farba schodzi szczegolnie z Crystali... z SUperAzo z powierzchnia chropowata w zaden sposob, z SuperAzo tez nie
mozliwe ze z tych zwyklych (starszych MetalAzo) schodzi, odpowiednie wyczucie ironii tez jest cenne (tobie sie udale doskonale ;) ) Weron: no to pobijmy, byle na temat, to juz 89 post ;) |
Cz.....jestem teraz w pracy..i nie pamietam jaki to byl verbatimek....jak przyjde do domu...tak okolo 22.30..to zaraz ci napisze jaki to byl verbatim.......no chyba ze moj 6-letni syn juz go calkiem zniszczyl....dalem mu go pozniej do dalszych testow...tym razem ogolnie zmeczeniowych...dzieci to potrafia......
Na razie.....tez jestem..za pobiciem tego rekordu......a co to nasz topik gorszy..... |
Cytat:
|
jak narazie pobilismy topic o Heroes4 - to juz cos, nie wiem czy da sie dociagnac do tych 120 bez zbytniego spamowania bo dyskusja zmienila sie w bardzo kulturalna i rzeczowa wymiane pogladow a nie wrecz pyskowke jak bywalo na poczatku [tu przepraszam zainteresowanych]
zrobilem test na verbatimie [starym - juz 2 lata on ma] - mialem na nim nagrana skladanke rammsteina, ale ze nie byla mi ona potrzebna poswiecilem ja dla nauki [glupio zrobilem bo nie sprawdzilem najpierw ATIP'a] i zarysowalem ja spinaczem biurowym, podgrzalem zapalniczka i potraktowalem benzyna lakowa - zarysowanie pozwala obedrzec farbe, aczkolwiek farba stawia pewien (slaby, ale jednak) opor, wysoka temperatura jest smiertelna dla plyt - farba sie luszczy, plyta wykrzywia i smierdzi, benzyna rozpuscila resztki farby, mozna bylo ja palcem rozmazac po calej powierzchni naturalnie test nie oddaje dzisiejszego stanu rzeczy - ta plyta miala 2+ roku - ale nie moglem sie powstrzymac ah - spirytus ktorym podobno mozna zmywac plyty, robil z ta farba to samo co benzyna - nie polewac plyt bowarem! [zwlaszzca tych starych] jestem pewien ze 6 letni szkrab wspomniany wyzej wymyslil by jeszcze jakies crashtesty dla plyt :) pozdrawiam :) PS ja nie gram w Q3, ja GRAM w Q3 - czasami po 11 godzin nonstop... |
Poniewaz uchodze tu za zwolennika tanich plyt..spytam was Panowie.....jeszcze raz.....Jakie sa u was najnizsze ceny...wspomnianych Akkosow.....tzn..golych....lub w jakiejs innej formie opakowania....
U mnie kosztyja one gole......99groszy....x(24 lub x32) Dodam ze jest to w sklepie.....nie na gieldzie..bez zadnych znizek za ilosc...itd...zwykly detaliczny handel Jak macie Akkosy tansze..to prosze o INFO.... |
Cytat:
|
Cytat:
A kupilem w sklepie w Gdyni. Niektorzy to jednak zdzieraja zeby tak ceny sie roznily. |
... i ladne kilka moich :)
u mnie akkosy w pudelkach (zwyklych) na gieldzie ze znizka 'dla znajomych' (czyli bez marzy) kosztowaly 1.30 - byly to akkosy 16x, potem widzialem je juz tylko w slimach ale poniewaz slimy mnie nie interesuja to o cene nie pytalem [dodam ze takie ceny obowiazywaly 2 tygodnie potem bylo 50gr+] teraz najtansza plytka w normalnym pudelku wynosi mnie 1.80 akkosow z patyka nie kupowalem (chyba ich w ogole nie mieli?...) dla porownania dodam ze za esperanze 700 z patyka place 90gr a za rw HS 650 [bestmedia]- 4 zl gielda warszawska przy Stodole |
Cytat:
Gosciu: Akoss 700 MB CD-R w pudelku slim (przezroczystym, kartka na opis, wszystko zafoliowane), spod zolto-jasnozielony 1,60 PLN |
poczytalem myslac ze sie czegos ciekawego dowiem ale niestety.
zajmuje sie arhiwizowaniem danych od 5 lat (poligrafia reklamowa) na poczatku nagrywalem na plytkach basf ceram-garde (tak jakos mi sie spodobalo) cena byla podobna wszystkich okolo 6 zl basfy troszke drozsze w pewnym momence znikly na moment z rynku zaczolem nagrywac na innych od najtanszych poczawszy przetestowalem praktycznie wszystko co bylo na rynku i co do zapisu i wywalania plytek to roznie bywa czasem trafi sie partia gorsza czasem lepsza jednak co do trfalosci danych to jakos niezawiodlem sie na plytach ktore maja twarda warstwe lakieru nawet robilem testy na trwalosc danych na roznych nosnikach (warunki skrajne typu balkon zima-lato) np.: verbatin - farba splywa, wszystkie w ktorych widac sreberko napewno odleci nawewt jak bedziemy taka plytke szanowac i oszczedzac niewiele to da to poprostu sie utlenia, jesli chodzi o naswietlanie swiatlem dziennym to ewidentnie skraca zywotnosc kazdej plyty jednak te ktore maja twardy lakier na sreberku jakos zadziej ulegaja zniszczeniu. ilekroc probuje jakies inne to na kilkanascie sztuk zawsze sie na jednej conajmniej zawiode. to chyba o czyms swiadczy moze ktos ma podobne odczucia na ten temat ? |
A ja biedny bule za Akossy ze szpindla 1,30 sztuka... :((
|
Hyrra...setny liscik.....choc na liscie pokazew sie jako 99-ty
Panowie i Panie.....rekord juz blisko....... Jak widze Akkosy sa w kraju w roznych cenach..cyzby u mnie w miescie byly najtansze....... Odpowiedz dla "cz".....ten verbatim to byl metal azo...niestety......moze byl jakis zlezaly......ale prawda jest okrutna...chcesz to ci go wysle.....sam zobaczysz..... |
Postanowilem sie wlaczyc i dorzucic cegielke to tego (prawie) najdluzszego postu. Nagrywam na roznych
plytkach, a najwiecej na akossach. Przez rok wypalilem ich okolo 7 setek (mowa o akossach - na poczatku x16, potem x24, atipa nie sprawdzalem, bo po co mi to). Nie pamietam, by mi ktoras z nich padla nie z mojej winy. A i reklamacji nie bylo z tego powodu. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:32. |