![]() |
Jest Lampart!
Wczoraj o godz 18.00 wszedl oficjalnie do sprzedazy Mac OS X 10.5 Lampart (Leopard).
Wzy 7.5 GB miesci sie na jednej plycie DVD, w ladnym pudeleczku (warto kupic dla samego znaczka). Ma natywny jezyk polski, BootCampa i cala kupe softu (czesciowo w wersji trial/demo). Instaluje sie peknie, mozna robic upgrade z Tygrysa nie tracac danych. Wymagania to minimum G4 860 i 512 MB RAM (przy tej ilosci pamieci, szczerze odradzam). Soft z Tygrysa dziala bez zastrzezen! Postawilem testowo na MiniMacu 1,25 CoreSolo + 1 GB RAM. Cudo. Nie mialem czasu pobawic sie - ale co sie odwlecze to nie........ |
:spoko:
Czekam na screeny i wra***380;enia. :ja_chce: Edit: w***322;a***347;ciwie to ju***380; s***261;. http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=343 :D |
A ile taka przyjemno***347;***263; kosztuje? :)
O ile nie jest drogi to mo***380;e nied***322;ugo pojawi si***281; u mnie w szkole wi***281;c istnieje szansa, ***380;e sobie go zobacz***281; ;) PS Yahol, znasz mo***380;e skr***243;t klawiszowy minimalizuj***261;cy wszystkie aplikacje pe***322;noekranowe pod MAC OS'a? |
przyjemno***347;***263; kosztuje 499 z***322; na 1 stanowisko. wczoraj ju***380; czyta***322;em. ***322;adnie to z opisu wygl***261;da, niesamowite wodotryski....ale czy dla wszystkich o to chodzi?...(wszystkich sadownik***243;w, oczywi***347;cie)
|
Cena;
1 stanowisko = 499z***322; brutto 5 stanowisk (family pack) = 769z***322; brutto expose standardowo F9/F10/F11 pozwala na odkrycie wszystkich aktywnych okien danej aplikacji, okien wszystkich aplikacji, ukrycie wszystkich okien poza finderem. jab***322;ko+m jab***322;ko+L Minimalizacja i maksymalizacja okien do i z docka. Przywracanie okna jab***322;ko+tab itepe, itede.... |
Cytat:
Tak na sam koniec, nie mam nic do użytkowników sysemu Windows, sam z niego korzystam, chociażby po to żeby sobie pograć. Po prostu Apple ma inne podejście do komputera i systemu operacyjnego, które osobiście mi się podoba. Ostatnio EA zaczęło wydawać gdy ma Mac, oby tak dalej:) Tak na koniec, pytanie to zagorzałych zwolenników Windows, w czym system MS jest lepszy od OS X? A w czym gorszy. :D Pzdr All;] |
chyba pytanie powinno brzmie***263; w czym pecet jest bardziej wszechstronny ni***380; mac? :>
|
Cytat:
|
No i nie tylko w tym. Na peceta masz zdecydowanie wi***281;cej softu.
|
zacznie si***281; bezsensowna dyskusja. powinno mie***263; si***281; oba kompy, a jak nie sta***263; to peceta :D no chyba, ***380;e kto***347; w pracy u***380;ywa maca...
|
Cytat:
no masz rację:) :spoko: |
Jest drobna roznica:
-na Macu mozna postawic Windowsa (ma natywnie wbudowanego BootCampa), jest Parallels emulujacy windowsa w systemie X. Na windowsie nie mozna postawic MacOS X (pomijajac eksperymenty na plytach z mostkami Intela - dosc kiepskie wyniki zniechecaja) i oficjalnego zakazu Apple praktyk tego rodzaju. Ale zgadzam sie dyskusje o wyzszosci Maca nad PC sa absurdalne! To sa platformy dla zupelnie roznych userow. No to uzgodnilismy: -Mac to gentelmen, przystojny, elegancki, znajacy jezyki, w sportowym samochodzie -PC to ten nieogolony zul na rowerze :) |
ale ten żul dzisiaj pił mało:D
-edit- nie wszystko śliczne co się świeci:( http://www.technoblog.pl/blog/1,84946,4614803.html |
szkoda, ze apple to nie gentelmeni ;)
|
Cytat:
|
Userzy Mac***243;w s***261; chyba strasznie wpatrzeni w swoje kompy i systemy ;). Wprost zakochani. Bo to i wygl***261;d maszyny i fakt,***380;e budowana przez jedna firm***281; a nie sk***322;adana na ca***322;ym ***347;wiecie, dowolnie, nawet przez dzieci. No i ten system "kultowy". A Windowsowcy kln***261; na sw***243;j system, wy***380;ywaj***261; si***281; na Mikrym, maj***261; pecety sk***322;adane czesto byle jak i gdzie i..... s***261; w wi***281;kszo***347;ci ;). Zawsze jednak niekt***243;rzy chca si***281; wbi***263; na elit***281;, cho***263; s***322;oma z but***243;w wychodzi, cha, cha. :)
Uzywajmy takich komp***243;w i takich system***243;w na jakie nas stac i jakie lubimy. I nie k***322;***243;***263;my si***281;. |
Cytat:
Cytat:
Tak! Jestem agentem ukladu i zakompleksialym czlonkiem pseudoelit, ze sloma w butach. Yoł! |
Witaj TW Yahol !
Kochany, ja wiem,***380;e Ty jeste***347; inny,***347;liczny i polifoniczny. Macuj sobie do woli. Ale naprawd***281; MacMania czasem mi tak wygl***261;da - elita versus reszta ho***322;oty. Co***347; jak posiadacze iPoda i posiadacze odtwarzaczy MP3 Creative, Pentagram czy No name. Linuxowcy to znowu inna bajka - to m***281;drcy, guru, magicy tekstowych konsoli,nieustannie badaj***261;cy sw***243;j system, zamiast korzysta***263; z aplikacji ;). Ale jednak milusi. Ale ty si***281; nie przejmuj, wytrz***261;***347;nij s***322;om***281; z gumofilc***243;w (cichobieg***243;w palesty***324;skich) lub zamie***324; je na sanda***322;y Wujka Ho i walcz dalej ! B***261;d***378; cool wybierz Owocowy Dzban ! |
Cytat:
Pendzem, lecem! Ja to nawet swojego psa nazywam iDog, do zony mowie iWife, a do Mlodego iSon :) Jestem maniakalnym maniakiem makow! I zmieniam nick na iYahol - a co mi tam :) Ps: co do linuxiazy, to masz racje. Choc zazdroszcze im, jak doznaja orgazmu grzebiac w jadrach pingwina :) |
standardowy przyklad, jak co jakis czas
cos nowego od apple i ich userzy sikaja po spodniach zostawiajac za soba kilometrowy slad |
leopard ... sreopard ... :D
Cytat:
Massive Data Loss Bug in Leopard http://tomkarpik.com/articles/massiv...ug-in-leopard/ |
Cytat:
Zreszta po co ja to pisze, wiadomo przeciez ze PC i Windows sa jedynymi i najlepszymi wyrobami na swiecie, i MacOS nawet im do piet nie siega :) PS: zreszta to nie jedyny przypadek tego typu,ostatnio np. podano, o czym ze zdumieniem przeczytalem, ze wlasciciele koni wpadli w panike, dowiadujac sie, ze ich zwierzeta pod wzgledem ilosci produkowanego mleka, zdecydowanie ustepuja krowom! I tu jest podobnie. |
yahol@ ciebie jak zwykle ponioslo gdzie napisalem ze microsyf jest lepszy od zgnilego jablka?
vista to taki sam sralun jak ten wasz sreopard ... :D pc z open source rox || |
Cytat:
Alex - tak OpenSource rules :P |
Najbardziej kultowy system to Amiga Workbench. Nawet na 7Mhz nie da***322;o si***281; go NIGDY zamuli***263;. Zawsze bez problemu reagowa***322; na polecenia u***380;ytkownika. Mimo ***380;e w tle robi***322; 10 zada***324; z kt***243;rych ka***380;de teoretycznie powinno go ca***322;kiem zglebi***263; (ot np ray tracing w tle).
M***243;j pecet (Core2@3Ghz, 2GB ramu, dysk SATAII z NCQ) wci***261;***380; ma z tym problem mimo ***380;e 1,9GB ramu ma wolne i podobno to 1.9 wykorzystuje cache dysku.... ***380;a***322;osne. Ale do***322;o***380;enie dysku SATA i tak bardzo mu pomog***322;o. Po prostu Windows za bardzo kocha dysk twardy i nie mo***380;e si***281; od niego odczepi***263;. Uwielbia nim miesza***263; w lewo i w prawo a je***380;eli jaka***347; inna aplikacja chce z niego intensywnie skorzysta***263; to niestety windows przymula. Nie por***243;wnujcie Mac***243;w do sk***322;adak***243;w pana Tadzia. To nie fair. Z punktu widzenia architektury PC i Mac sa obecnie identyczne i nie sie czego tu doszukiwa***263;. Du***380;o bardziej wola***322;em Mace na PPC. Je***380;eli ju***380; chcecie por***243;wna***263; je z PC to we***378;cie AlienWare mo***380;e by***263; z zainstalowanym Ubuntu x64+Beryl ;). Vista to beznadzieja :( boje sie ***380;e bede musia***322; zainstalowac. Tylko ***380;e w ***380;yciu nie wydam 300z***322; na takie g***243;wno... tak na prawde jedyne co trzyma windowsy przy ***380;yciu to DirectX. |
ta dyskusja jest ju***380; nudna.. ile si***281; jeszcze k***322;***243;ci***263; b***281;dziecie? windows vs mac i na odwr***243;t.. g***322;owa ju***380; od tego boli:P
|
To i ja dodam co***347; od siebie.... Windows jest fee (mimo i***380; mam go na dysku) leopard jest fee jedyny s***322;uszny system to Linux :D
|
Cytat:
|
...czyli nie żyjesz, prawda:wow:
|
|
Jutro będzie można zaopatrzyć się w zdzierających mocno kasę z ludzi iSpotach itd w nowy system Apple - Snow Leopard. Wersja 10.6 to wg mnie poprawienie 10.5. Nie ma żadnych zmian w interfejsie, dodano QuickTime X - nie ma już podziału na Pro i standard, technologia Grand Central - lepsze zarządzanie wieloma rdzeniami, przydzielanie ich aplikacjom oraz wbudowany w system Open CL, obsługujący karty graficzne ATI, Nvidia oraz Intel. System działa w 64 bitach w pełni, nie tak jak poprzednicy - częściowo. Osobiście mam nadzieję, że będzie działało to lepiej niż Tiger. Co ciekawe, Apple oficjalnie porzuca wsparcie dla PowerPC - tego systemu nie zainstaluje żaden właściciel PowerMaca, PowerBooka itp...
Dla mnie, jako użytkownika jabłka, jest to poprawienie nie do końca udanego systemu 10.5, tak samo jak dla użytkowników PC Windows Seven jest wielką poprawką Visty. Swoją drogą, ciekawe podobieństwo i M$ i Apple w mniej więcej tym samym czasie wypuszczają niedopracowane systemy.. Później, w tym samym momencie wypuszczają wersje poprawione - Snow Leo premiera 28 sierpnia, a W 7 - jeżeli się nie mylę - 22 październik? |
http://www.tweaks.pl/images/newsy/293012boxleo.png
Cytat:
Zagrozenie dla W7 - to je dobre :) mocne, i windowsiarze juz sie martwia o jutro :) Jestem roczarowany, zaprzestaniem wspierania Motorolek. Na poczatku oiecywano ze 1GHz+1 GB RAM i Snow bedzie chodzil. A tu tylko Intel. Fu! |
ja juz dostaje padaczki :(:):):)
|
yahol, razem będziemy pisać po chińsku za pomocą gładzika :D
PS, zaprzestanie wspierania PPC to chyba jakaś ściema, bo jądro systemu wspiera PPC.. prawdopodobnie znajdą się cudotwórcy, którzy to uruchomią na G5 ;] |
Szkoda tylko że obie firmy nie dodają do swoich systemów czegoś w rodzaju vLite.
Moja Vista SP2 x64 zajmuje po vLite 2.6GB i to mimo że ma 2 języli (English/Polski). Ja wiem że dyski sa duże a pamięć tania, ale po co mam trzymać i uruchamiać pierdółki których nie chce (windows sidebar itd). Wszyscy narzekają że Vista to muł i zajmuje dużo pamieci...a tu proszę MacOS wcale nie jest lepszy :ysz: |
Cytat:
I chodzil calkiem niezle. Na PPC 1,43 + 512 RAM dziala mi wszystko, szybkoi spranie i nie widze (moze slepy jestem) miedzy MiniMacu 2x2+2GB RAM :) Moze z otwieraniem duzych aplikacji i zdjec. Inna rzecz, ze sporo aplikacji jest robiona juz wylacznie pod Intela. Cytat:
Jezyki, sterowniki, (drukarki) dodatki masz wybor. A co do pamieciozernosci. Juz sie przyzwyczailem, ze pakuje sie 4 GB RAM w latopy i MiniMaci, 16 albo nawet 32 GB w MaciPro.To jest system 64 bitowy, i razem z aplikacjami potrafi zajac caly RAM. Inna rzecz, ze wydajnosciowo i szybkosciowo - w porownywalnych aplikacjach MacOS bije Windowsa na glowe. Tu nawet nie ma co poownywac. To zupelnie inna filozofia systemu. I jeszcze jedno: polityka dystrybucyjna Appla wola o pomste do nieba, polityka polskiego dystrybutora to juz nawet nie jest horror, to juz jest swiat schozofrenii i psychiatryk. |
|
Cytat:
sprawdze samodzielnie jak dziala :) W pierwszych dniach sprzedaz SnowLeo zarezerwowano wylacznie dla wlasnych sklepow SADu :) Ci pogibani paranoicy sadza, ze w ten sposob wzrosnie im sprzedaz! Osobiscie znam sporo ludzi, ktorzy maja w wielkim poszanowaniu SAD i jego iSpoty i poczekaja chwilke i kupia w "normalnym" sklepie :) |
Snow Leo -oryginalna plytka wazy w Mac OSie 7,15 GB.
Ta sama plytka w Windowsie wazy 7,23 GB! Dysk WD w Windowsie ma 232 GB, w SnowLeo 250 GB - WTF!!!! Ano Apple jak zwykle wyszlo przed orkiestre i zadecydowalo: 1 kb=10^3 b a nie jak Pan przykazal 2^10, -czyli kb=1000b a na calym swiecie ma jeszcze 1024b! Fajnie co :) Nareszcze nikt nie bedzie nikogo zmuszal do liczenia w systemie dwojkowym, dyski beda mialy swoja pojemnosc, wszystko wraca do normy i systemu SI, tylko kilometr bedzie mial 1024 metry :) Jajo do kwadratu. Tym bardziej, ze jak sadze, bo nie zdazylem jeszcze tego sprawdzic do konca, otrzymana plyta SnowLeoparda jest niebootujaca. Nie chciala odpalic z klawisza "C", jako upgrade Leosia weszla bez problemu. No i kolejna zagwozdka, Apple obiecal odchudzic system - fajno, ale domyslnie nie instaluje sie Rosetta!! po dograniu system wcale nie wazy mniej !!! Od starego Leosia rozni sie niewiele. No i nietety Intel only. Nie lubie SnowLoe |
marudzisz jak stara baba :sciana:
|
Cytat:
a oto i lampart http://imgserv2.polter.pl/sub/bB2276.jpg |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:16. |