Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Audio/Stacjonarne nagrywarki i nośniki CD-R Audio (https://forum.cdrinfo.pl/f112/)
-   -   przy nagrywaniu audio w nero cały czas stoi na 5% (https://forum.cdrinfo.pl/f112/przy-nagrywaniu-audio-nero-caly-czas-stoi-5-a-7687/)

grzeniu 15.05.2002 17:49

Czytam, czytam uwaznie, tylko nie wiem po co ci image z mp3 ??? Rozumiem ze siada sprzet przy nagrywaniu audio z jednoczesna konwersja no ale w tej chwili juz masz zrobione wav-y wiec starczy to zgrac na plyte i po sprawie. Wczesniej pytalas wlasnie o image wiec odpisalem, choc nie ma to zwiazku z tematem. Mozna go zrobic ze wszystkiego, nawet z mp3 tylko wlasciwie po co? To by byl ten trzeci moj grosik. Zycze udanych nagran :-)

elfka 15.05.2002 17:14

Grzeniu nie czytasz uważnie. Co to jest image to każdy wie tutaj. My nie mówiliśmy w tej chwili o kopiowaniu ale o tworzeniu image'u z plików (np muzy mp3). ;)

grzeniu 15.05.2002 14:11

Z muza w formacie *wav nie musisz juz nic robic, jest to gotowy material do zgrania na plyte. Plik przejsciowy image jest pozadany przy kopiowaniu plyt ze wzgledu na wolny odczyt np cd-romu, zabezpieczenia itp. Nie zawsze jest konieczny bo wiele zalatwia juz burnproof w nagrywarce, ale dla bezpieczenstwa i jakosci nagrania warto go robic, rowniez moze byc slyszalna roznica w brzmieniu muzyki skopiowanej w locie lub przez image. :-)

Fantomas 15.05.2002 14:00

Tak sobie myślę jeszcze o tych zasobach pamięci w koputerze. Mam W98 i po zastosowaniu wpisu do pliku system.ini o terści:

[vcache]
minfilecache=4096
maxfilecache=4096

odzyskałem sporo pamięci.

Użyłem do tego cacheman-a. Warto użyć równych wartości, by Windows nie rzeźbił po dysku w trakcie działania - on tak kocha tego swapa - bardziej niż RAM.
Nie wiem jak to jest pod XP, ale może też da się tu zastosować ten manewr. Przy 128MB RAM można te liczby podwoić. Cacheman po uruchomieniu pokazuje ile jest aktualnie wolnej pamięci, po zmianach można znów uruchomić ten program i sprawdzić ile jest wolnej pamięci po operacji.

bgn 15.05.2002 13:33

wlasnie tak to dokladnie jest. Przyznam sie, ze tylko tak nagrywam ( zostalo mi to z nagrywarki x2 bez burnproffa) i nie pamietam, kiedy mi sie zrypala plyta, ale mam 100 lat i nie jestem szybki Bill ( nagrywanie przez image trwa dluzej i trzeba na dysku miec te 650 - 800 MB ) wolnego miejsca dla przejciowego imaga

elfka 15.05.2002 13:24

Tzn. że można niejako utworzyć image w którym będą zawarte moje wybrane pliki i potem go nagrać, tak?

Tak z ciekawości pytam, bo już pisałam, że z wave'ów nagrywa się bez najmniejszego problemu.

bgn 15.05.2002 12:44

ano image ma to do siebie, ze najpierw na dysku robi sie plik przejsciowy, a potem spokojniutko przesylane jest to do nagrywareczki i trzeba miec wyjatkowo poszatkowany dysk, ze transfwer sie nie wyrobil.
A co do wiona - to nie wiem, ale wiem, ze instaluje sie bez zadnych klopotow, w zwiazku z czym nie powinno byc zadnych komunikatow o braku bibliotek, chyba ze jest to jakis skaszniony install

elfka 15.05.2002 12:26

Nie wiem co ma z tym wsólnego image. Ja nie kopiuje płyty audio tylko robię ją z mp3.

Co do WinOna to sądzisz, że jakiego mam? Unidrivera też mam - jak napisane wyżej.

bgn 15.05.2002 08:58

wracajac do softu:
w feurio sa dwie mozliwosci: w locie lub przez obraz
w twoim przypadku nalezy robic to przez "obraz"
co do wiona to potrzebny jest 5.0 ( moze byc z s.p. 5.02)
wiona mozesz sciagnac ode mnie http://credit.ae.wroc.pl/~iep/wion/
a z roxio tylko ostatniego unidrivera
Mysle, ze jesli bedziesz kopiowala przez imaga, to kazdy soft bez problemu to zrobi

grzeniu 14.05.2002 23:45

Sorki, ze wtracam swoje 3 grosze...ale skoro juz rozgryzacie nero - to dlaczego tych wav-ow nie zrobic w nero, ale wczesniej przed nagrywaniem, niezaleznie. W zakladce extras->file encoding ladujesz te swoje mptrojki i jako wyjsciowy format dajesz wav. Trwa to chwilke, ale robi spoko i niezawodnie (sam tak zawsze robie). Potem juz standardowo w kompilacji audiocd przeciagasz te przed chwila zrobione wavy i wypalasz. Zero ryzyka. Wiem, ze mozna w EAC-u czy Feurio czy innych, ale po co skoro wszystko mozna zrobic za jednym odpaleniem nero. SID - twoja metoda z wavami w nero cos mi nie trafia do przekonania :-)

-Sid-The-Rat=> 14.05.2002 21:24

fajna masz nazwe uzytkownika :)

WinOnCD - potrzebujesz driverow ze strony Roxio do XP -> bez tego nie ruszy za Chiny Ludowe, poza tym nie instaluj jesli nie musisz, Nero i WinOnCD znane sa z tego ze sie nie lubia (nie zawsze, ale czesto) i moze sie zdarzyc, ze nie bedzie ci dzialac nic... ;)

aaaaaby poprawnie zamieniac na wav'y nie-w-locie, musisz zaznaczyc 'cache tracks before burning' i do tego w zakladce CDA options - wybrac z pola Strategy - tempfile strategy - wtedy Nero przygotuje tracki w formacie cda (czyli wav'y bez naglowkow) na dysku a dopiero potem je nagra... [niestety doswiadczenie mowi mi, ze ta metoda potrafi sie wykrzaczyc bez podania przyczyn]

jest tez metoda lopatologiczna - konwertujesz mp3->wav za pomoca np. Winampa, czy Feurio (jesli nie wiesz jak - przeczytaj tekst 'interaktywny kurs nagrywania plyt z pomoca Winampa' na stronie glownej cdrinfo.pl -> prawe menu -> opisy programow do nagrywania -> winamp) i nagrywasz przeciagajac wav'y

co by tu jeszcze? ah - gratuluje wytrwalosci w nagrywaniu tej plyty i tego, ze pierwszym odruchem nie byl upgrade biosu nagrywarki (ciut przyciezki sarkazm na pytania typu: 'co daje bios XXXX bo wlasnie wgralem i chcialbym wiedziec')

.

elfka 14.05.2002 15:41

Sid: 4083yt3gngfdh to po prostu nazwa użytkownika ('zarejestrowano dla').

Poza tym nagrałam w Feurio (które domyślnie ma zrzucanie najpierw do wave) i nagrało się bez problemu - jak nóż wbity w ciepłe masełko ;)

Za drugim razem kiedy wyłączyłam konwersje do waveów to się schaczyło tak jak w Nero. Czyli wychodzi na to, że to prawdopodobnie z powodu braku zasobów.

Tak poza tym to ściągnęłam też WinOnCD i po zainstalowaniu nie mogę tego uruchomić. Wyskakuje: 'Uruchomienie tej aplikacji nie powiodło się, ponieważ nie znaleziono ISO32.dll. Ponowne zainstalowanie aplikacji może naprawić ten problem.' (chyba nie muszę mówić, że instalowałam ponownie). Ściągnęłam też jakieś driver'y do WinOn'a ale one nic nie pomogły.

Następna sprawa to nagranie w Nero tak aby najpierw zrzucał do wave'ów. Jak to ustawić? Jak wybiorę nową kompilację to w ustawieniach jest coś takeigo jak Calculate audio filters on the fly (nie jest zaznaczone) ale to chyba nie to, co?

Pedros 14.05.2002 08:42

Miałaś 98 i było ok.
Zmieniłaś na XP i jest źle.
No to przecież jasne, że brakuje Ci zasobów do tej konwersji w locie - takie jest moje zdanie :) więc może jednak konweruj na audio przed wypaleniem.
Ale tu już się powtarzamy :)

bgn 14.05.2002 08:41

czytam to z uwaga. Ja mam ciut szybszy procesor, ale nie zakladam XP, bo zasoby mojego komputera zabierane przez system zostawiaja niewiela na pracujace amplikacje.
To co pisza ludzie BillaG. to jest "teoretyczna prawda". Z dawnych czasow pamietam, jak dla Worda 2.0. pisano, ze wystarczy 1MB ramu, ale jak chcialem wymienic wielokosc literki - to moglem spoko wyciagnac gazeta. Za malo zasobow na nagrywanie w locie z mp3, bo przeciez pracuje konwerter i dlatego to stoi w miejscu. I tak bedzie zapewne w Feurio, wionie i reszcie

cana 14.05.2002 08:00

też przeczytalem / na marginesie to aqrat nie moja muza ;) ale spoko/ i z uporem maniaka będę powtarzał: przed paleniem przerób te mp3 na wav'y i next wypal / problem nie powiniem sie pojawić bo jak palisz dane to nic a nic nie zajmuje / poza samą windą :)/ procka i ramu i jest po kłopocie natomiast podczas konwersji maszynka ma dużo więcej roboty
a wracając do tego co sie pisze na opakowaniach sytemów operacyjnych i gier i innego softu to co tam piszą jako zalecane trzeba uznawać jako minimum a ich minimum za instalację lub uruchomienie zakończone sukcesem / bez jakichkolwiek prób pracy lub działania :)/
pozdro

-Sid-The-Rat=> 14.05.2002 06:24

poczytalem tego loga - wnioski sa:

po pierwsze masz 32 MB wolnej pamieci w momecie przystepowania do wypalania (tak podaje Nero) - to MALO, to BARDZO malo

po drugie - jak nagrywasz CD-TEXT to uzywaj DAO/96 a nie DAO (CD-TEXT z tego co mi wiadomo jest zapisywany w subkanalach)

po trzecie - staraj sie usuwac ".mp3" z nazw zbiorow, to smiesznie potem wyglada na odtwarzaczu :)

po czwarte - sluchasz nienajgorszej muzyki :-)

po piate - ile robilas prob z ta konkretna plyta RW? i co pisal nero kiedy sie wyglebial, czy tez trzeba bylo kompa resetowac? i jezeli go resetowalas to ile czasu mial komp pomiedzy powieszeniem a nacisnieciem guzika 'help'?
plyte RW chyba czas wymienic...

po szoste - w calym log'u jest jedna dziwna rzecz, mianowicie sam poczatek "4083yt3gngfdh" - co to jest?? :)

po siodme i ostatnie - pytali o to poprzednicy - czy probowalas zrobic to czym innym, WinOn CD, CDRWin czy tez w ostatecznosci MEdia Playerem?

elfka 13.05.2002 19:54

Cana: załączam log z tego ostatniego wypalenia. Poczytaj to może coś tan znajdziesz :)

sobi1 13.05.2002 19:13

a moze tak sprobowac nagrywac w czyms innym. Np. Feuro?

cana 13.05.2002 18:18

Elfka sprawdzałaś loga z nero jak już Ci wypaliło z tym przestojem na 5-ciu % i skończyło poprawnie to i log się wykonał i tam cosik jednak powinno być / zawsze mozna przeanalizowac /
128mb to naprawdę minimum dla tej windy a przy 256 tak samo trzeba bajęry wycinak bo się wlecze nawet na mocnym procku / gdzie się podział optymalizacja? wiem wiem przegrała z marketingiem :) / tak jak 64 dla nt4 sp5/ a to że Ci to ładnie bryka to zasługa nadtaktowanej szyny / wszystko zasuwa szybciej / tylko zę przy wysakich PCI mogą / ale nie muszą / pojawiac się kłopoty na IDE / za padami dysków włącznie, tfu na psa urok ( tego nikomu nie życzę)/ a wracając do audio / jak ja tego nie lubię <tzn wracania do głównego tematu> :)/ to palenie ich prosto z mp3 to niepotrzebna strata/ wiem płyty tanie ale cięzko to sobie wytłumaczyć jak właśnie ostatni czysty nośnik polazł do kosza a tu jeszcze trzeba coś wypalić / a i często z jakościa wynikowej audio bywa różnie / zawsze to lepiej odsłuchać wyrywkowo wav'y
a zresztą rozwiązałaś problem sama
ah1. off tipice są bardzo kształcące
aha2. ja tam nie lubię M$ :) zresztą paierosów i wódy też a i piję i palę ;) :)
pozdro

elfka 13.05.2002 17:20

To może po kolei :):
Po pierwsze wbrew różnym opiniom moja konfiguracja spełnia wszelkie wymagania i nawet nie jest minimalna. Microsoft podaje (TYLKO PLEASE nie zaraz nie posypie się 1000 postów mówiących że microsoft kłamie i że jest syfem i że zmyśla i co tam jeszcze przychodzi często różnym ludkom do głowy ;) Skupmy się na faktach:

Komputer osobisty z zalecanym zegarem 300 MHz lub szybszym; minimum wymagane - 233 MHz (jeden lub dwa procesory); rodzina Intel Pentium/Celeron, lub AMD K6/Athlon/Duron lub procesor kompatybilny;
Zalecane 128MB pamięci RAM lub więcej (minimum 64MB; w tym wypadku mogą nastąpić straty wydajności i sprawności niektórych funkcji);
1.5 GB wolnego miejsca na dysku twardym;
Super VGA (800 × 600) lub adapter video i monitor o wyższej rozdzielczości;
Napęd CD-ROM lub DVD;
Klawiaturę oraz Microsoft Mouse lub zgodne urządzenie wskazujące.

Z tego co widzisz Sid, mój procek jest nawet nieco lepszy niż zalecany (nawet bez podkręcenia). Muszę Wam powiedzieć że Windows mi łądnie chodzi. Po wyłączeniu bajerów graficznych i ustawieniu największej wydajności pracuje się na nim praktycznie tak samo jak na win ME. Mam porównanie też z komputerem znajomej osoby która ma procesor 1Ghz i 256MB i naprawdę moja nie wypada blado na tle tej konfiguracji.

Co do przetaktowania to mam je od 2 lat i tylko raz z jednym dyskiem sprawiało mały problem przy transferze ale wystarczyło włączyć PIO MODE 3 i było OK. Oprócz tego system zachowuje się nadzwyczaj stabilnie i nawet na wcześniejszych systemach ilość zawieszeń w ciągu 3 lat można policzyć na palcach obu rąk (no może i jeszcze nóg ;) A co do szyny to inaczej nie da się podkręcić tego procesora bowiem mnożnik jest zablokowany.

Ile zepsułam? Chodzi Ci o audio czy wogóle? Zresztą nieważne, bo nie zepsułam ani jednej płyty jeszcze. A nagrałam ich około 200 (głównie dane). Jak już wspomniałam wcześniej nie miałam takich problemów wcześniej; dopiero teraz pierwszy raz na xp nagrałam audio i pojawił się problem więc "przybiegłam" na forum po pomoc. Cały czas nagrywam na CDRW (po co marnować CDR). Co do CDR to już pisałam tym wyżej.

Tak, jest liniowość. Właśnie znowu nagrałam kolejną płytę z powodzeniem. Jednak wyglądało to tak:
- rozpoczynam nagrywanie
- dochodzi do 4% (początek czyli ładowanie plików itp.)
potem od 5% do 8% bodajże wolno szło (w tym czasie nero pokazywało że bufor nagrywarki nie jest wogóle wypełniony) i potem dopiero szło już normalnie (czyt. szybciej) ale bufor nagrywarki już był wypełniony - przynajmniej tak nero pokazywało - bo jak jest faktycznie to nie wiem.

&y 13.05.2002 16:34

Cytat:

elfka (13-05-2002 16:07):
[...]
Nie no bez przesady, 128 MB w zupełności wystarcza do wypalania płyt pod xp. [...]
Pod MS eXPerymentem nie wystarcza - zwlaszcza przy nagrywaniu audio z mp3 system sie dusi - proponuje minimum 192MB

-Sid-The-Rat=> 13.05.2002 16:31

elfko - mam spostzezenie: jak sie okazalo pytanie o predkosc twojego komputera nie bylo 'kpina w zywe oczy' :)
twoj sprzet jest po prostu slaby (nie wiem czy ZA slaby na mp3 w locie bo nigdy nie mialem 333) a win XP ma MINIMALNE wymagania 128mb RAM i chyba (bo nie pamietam) 450MHz procka

przetaktowanie jest niepotrzebne i negatywnie wplywa na sprawnosc nagrywarki (tak samo i innych komponentow) - jesli nie jest to dla ciebie problemem znies przetaktowanie i sproboj wypalic plyte
poza tym pytanie - ile plyt zepsulas?, czy jest jakas liniowosc problemu?, czy objawy sa zawsze te same, czy jest random (od razu powiem ze znacznie gorszy jest drugi przypadek)

w ostatecznosci sproboj wypalic plyte windows media playerem - on tez to umie

i jeszcze jedno - czy plyty nagrane pod w98 nie maja ZADNYCH wad? zadnych szumow? przeskokow? jesli nie to masz przyklad zarlocznosci wXP na zasoby - on tak po prostu ma...

i jeszcze jedno - zrob jaks mp3 w 256kb/s i nagraj je 6 razy na plyte (dekompresja 256 jest latwiejsz i szybsza niz 128 - komp moze sie wyrobi)

i to tyle gledzenia (o przetaktowaniu posluchaj cany - ja podkrecalem tylko procesory - szyny to za duze ryzyko

elfka 13.05.2002 16:07

100% wypalonych na tej konfiguracji audio było poprawnych. Jedyna zmiana to system - wcześniej był windows 98 i ME a teraz windows XP.

Nie no bez przesady, 128 MB w zupełności wystarcza do wypalania płyt pod xp. Poza tym prędkość dysku też jest OK.
Właśnie przed chwilą nagrałam płytkę audio i działa. Co prawda jakby na chwilę zatrzymało się przy 5% ale poszło dalej i OK. Spróbowałam jeszcze raz wypalić tyle że już tylko 3 utwory i zatrzymało się znowu, tym razm na 11%. Procetnowość uległa zmianie pewnie dlatego, że mniej danych tym razem nagrywałam.

Operację tę zrobiłam na nowo ściągniętym nero 5.5.8.2 (bez użycia seriala).

cana 13.05.2002 16:00

wypałki lubią oc, tylko nie powyżej 41 MHz na PCI / ale może z manuala jest przełaczony dzielnik na 1/3 a nie 1/2 ale wtedy zdycha transer z dysku i wszyskiego na PCI / ,a co do paremetrów kompa z xp to Pedros masz prawdopodobnie rację / a mnie umnkneło :( że tam i xp i 128 i nadtaktowany celek 333/ mało ramu i wolnawy procek jak dla Windy Exprerymantalnej i dekodowania w locie mp3
pozdro

Pedros 13.05.2002 15:48

I moim zdaniem celeron 333 to nie jest najszczęśliwszy procesor do wypalania z mp-3 w locie. Ponadto wizdoza zżera większość pamięci którą masz.
A konwersja wymagania stawia przede wszystkim procesorowi i dyskowi (transmisji)

W związku z tym mam pytanie - czy kiedykolwiek wypaliłaś w taki sposób płytę, czy są to od początku próby nieudane?

Cana ma rację - przekonwertuj na Wavy i dopiero wypal audio.

A poza tym nagrywarki podobno bardzo nie lubią przetaktowania. Piszę podobno, bo sam nie stosuję przetaktowania.

cana 13.05.2002 14:10

Elfko a próbowałaś czymś innym niż nero zrobić audio?
np winon olbo feurio
jeśli natomiast robisz audio z mp3 w locie to zrób je normalnie po bożemu :) najpierw na wav'a a next wypal bo możne jak to w poście wyżej stoi, cosik jest nie tak z mp3 encoderem neronka
aha jak to nero to masz przecież loga i możesz go zapodać jako mały załacznik / moze w nim cosik pisze ( choc nie, bo nero nie krzaczy się tylko zamraża i tam może nic nie pisać )
pozdro

Zetoxa 13.05.2002 13:34

... w przeciwieństwie do Sid'a fachowcem nie jestem, ale pisałaś elfko, że problemy były przy nagrywaniu z mp3, może potrzebujesz mp3 encoder dla Nero ?

elfka 13.05.2002 13:20

I jeszcze raz ja. Do tych którzy się pytali o sposób podpięcia nagrywarki, sprzęt jaki mam itp:

- nagrywarka chodzi jako master na IDE 2 (tylko sama nagrywarka)
- chodzi w Multi-Word DMA tryb 2
- dysk na IDE 1 chodzi jako UDMA 33 (jest UDMA 66 ale płyta pozwala tylko na 33)
- płyta to jest nienowa ale dobra intelowska P6BX-A+ (bios najnowszy jaki jest dostępny)
- procesor Celeron 333@416 (szyna chodzi na 83)
- 128MB RAM
z innych urządzeń mam Geforce 2 MX 200, SB Live! Value, Tuner TV

elfka 13.05.2002 12:58

Ehhh, może ci którzy się spierają i pyszą poszli by to robić gdzie indziej? Bardzo dziękuję tym którzy podali jakiekolwiek rady w związku z moim postem.

ASPI instalowałam (force aspi). Potem jeszcze najwyżej spróbuje coś zamieszać z nero aspi.

Może to i coś z serialem. W każdym bądź razie wcześniejsze nero dobrze nagrywało audio (bądź co bądź pod innym systemem) więc jednak wypada sprawdzić inną wersję.

pozdrówki i czekam na dalsze rady :)

Ps. Jeśli ktoś nie doczytał to mój problem dotyczy jedynie AUDIO - wszystko inne dobrze się nagrywa. Więc proszę to uwzględnić.

elfka 13.05.2002 12:49

Good for you... Ale jak narazie to mały związek ma to z moim problemem w nagrywaniu audio...

-Sid-The-Rat=> 13.05.2002 06:13

mam teraz 22 - doswiadczenie - od 15 roku zycia zarabiam na siebie robiac na poczatku www, pozniej dorabiajac na uczelniach a ostatnio w prywatnej firmie prowadzac obsluge baz danych - programowac umialem zaczynajac nauke w liceum, teraz jestem w polowie studiow (tematycznych) i uwazam ze mam prawo napisac o sobie to co napisalem, choc to glownie zasluga ojca, ktory sila wciagnal mnie w tzw. teleinformatyczny swiat...

a worda, excela i winampa zdazalo mi sie uruchamiac jeszcze pod staruszka w95 na Pentium200Pro - i wszystko dzialalo (choc dosc wolno)

Plemnik 12.05.2002 23:51

Cytat:

-Sid-The-Rat=> (11-05-2002 06:09):
Cytat:

majonez (11-05-2002 02:08):

to sprobuj pod 98 otworzyc worda, excela, program, pocztowy, ciagnac cos z sieci i grac w marbita
jezeli ci sie to uda i to tak jedno po drugim nie po 5 min przerwy to daj znac a popolemizujemy dalej

majonez - ja mam zawsze uruchomionego eDonkeya, KaZaa, anywirusa i Eudore, do tego b. czesto dochodzi clon czy Nero, moja baza z plytami, word do drukowania okladek i Q3 kiedy zaczyna mi sie nudzic - i NIC nie pada (tylko ze ja mam 2GB RAMu)
mam w98
AAAaaa too wszystko jasne przeciez 2GB RAM to standard u wszystkich ;-)

PS Napisales cos o swoim wyksztalceniu i zawodzie jaki wykonujesz - a w profilu masz podane 21 latek, conieco malo na uzyskanie zawodu i wyksztalcenia...

Sanctrum 12.05.2002 23:05

Jest już nowsza wersja Nero, może to coś zmieni?
Ale i tak podałaś za mało szczegółów konfiguracji sprzętowej.
To co na Win98 chodziło poprawnie na XP może przycinać bo XP więcej
zasobów systemowych zabiera dla "siebie" i na innym aplikacjom pozostaje
o wiele mniej "pary". A porzyczyn Twoich problemów może być tak wiele, że
możemy tutaj jedynie powróżyć - a i tak nikt pewnie nie zganie (za mało szczegółów sprzetowych, itp.)
Pozdrawiam

-Sid-The-Rat=> 11.05.2002 06:09

Cytat:

majonez (11-05-2002 02:08):

to sprobuj pod 98 otworzyc worda, excela, program, pocztowy, ciagnac cos z sieci i grac w marbita
jezeli ci sie to uda i to tak jedno po drugim nie po 5 min przerwy to daj znac a popolemizujemy dalej

.

Majonez 11.05.2002 02:08

Cytat:

Anazar (10-05-2002 20:02):
XP to największa porażka. Wystarczy wywalić XP i poczytać pozostałe posty jest w nich dużo świetnych rad. Ale pozytywne pisanie o XP to przesada. Znam kilkunastu ludzi którzy nagrywali pod tym systemem i niestety kończyło to się źle.

Anazar 10.05.2002 20:02

XP to największa porażka. Wystarczy wywalić XP i poczytać pozostałe posty jest w nich dużo świetnych rad. Ale pozytywne pisanie o XP to przesada. Znam kilkunastu ludzi którzy nagrywali pod tym systemem i niestety kończyło to się źle.

bgn 10.05.2002 09:37

do elfki. Jest to dosyc typowe w sytiuacji, kiedy soft do nagrywania nie bardzo potrafi obsluzyc nagrywarke w konkretnym systemie operacyjnym. Doszukiwalbym sie problemow po stronie Nero i jego cudownych numerow rejestracyjnych ( i dlatego wole Wiona ktory jak ma swoj numerek to drivery zawsze mozna pobrac z roxio i nie ma takich numerow).

cana 10.05.2002 08:46

wiem ze jest :)
bo właśnie wracam jak syn marnotrawny na łono kaptórka z objęć slacka wyrwawszy się / jakoś mi się przestał podobać :)/
pozdro
ps a może jakiś progs od pakietowego bruździ? / nie lubię pakietowego :)/

Fantomas 10.05.2002 08:42

Miałem podobny problem ale pod 98. Przeinstalowanie systemu i reinstalacja ASPI pomogła. Wydaje mi się, że nadtaktowanie magistrali czasem może też bruździć.
Do tego dohodzi obecność innych programów, takich jak EasyCD Adapteka - w niektórych przypadkach lubi on coś namieszać.
Cana, w Twoim poscie jest ciąg znaków rh7x. Informuję Cię, że od kilku dni zamiast "x" można wstawić "3". Popratrz: www.linuxnews.pl , oraz ftp: sunsite.icm.edu.pl (odpowiedni katalog). To tak poza tematem.

cana 10.05.2002 08:08

:) ale fajny dymek :)
1. nie nagrywać z mp3 tylko z wawów czyli konwersję robić przed paleniem / dodatkowy plus to sprawdzenie jakości materiału który będzie nagrywany/
2. xp jest ql / tylko szkoda że progsy używające dos4gw nie brykają po prawnie => vide sea :(
3.i tak jak pisane wyżej aspi i tym podobne wgrać lub jeszcze raz wgrać bo to produkt M$ i róznie to bywa / u mnie aspi samo z siebie znikło kiedyś :)/
4. ludzie po co te nerwy :)
5. i można w usługach pogrzebać / a nawet trzeba bo optymalnie skonfigurowany sys to 75% sukcesu
6. xp pro jest idealny do zabawy ./ do pracy teź bo mam na nim ilustratorka acada i corelopodobne i nic się nie gryzie ( ale fakt faktem złoma mam mocnego :)/ a i fajnie wygląda / ale i tak wolę rh7x ;)/ ale niestety potrzebny mu servis pack / win2k już go ma a xp? /
pozdro

Weron 09.05.2002 21:03

Cytat:

potem posty w stylu RATUNKUUUU albo POMOCYYY i w tekscie "wszystko dzialalo, zainstalowalem XP i nic nie dziala, o co tu chodzi?"
Niestety
Podobnie ma sie sprawa z zarzucaniem biosu do nagrywarki.Wgrywaja cos im nie wyjdzie i lament na forum.
Pozdro

-Sid-The-Rat=> 09.05.2002 20:16

Cytat:

elfka (09-05-2002 18:25):
Tak się składa Sid-The-Rat że nie przesiadłam się na xp bo jest nowy i piękny (wyłączone mam wszystkie bajery graficzne i 'lunę'). Używam go ponieważ pozwala na dokładne administrowanie całym systemem (konta użytkowników, dostęp do plików) co jest w moim przypadku niezbędne. Poza tym umożliwia większą kontrolę nad poszczególnymi elementami co również sobie wielce cenię w tym systemie, nie wspominając o stabilności. Więc jak widzisz nie każdy jest lamerem jak to sugerujesz. Na dodatek uważasz się za wielkiego speca mówiąc, że "normalni" użytkownicy nie powinni mieć dostępu do tego systemu. Twoje porady w stylu "dociśnij kabelki" lub "sprawdź czy masz odpowiednio szybki komputer" są po prostu kpiną w żywe oczy i tylko potwierdzają to co powiedziałam powyżej. Nie wszystkie kobiety to lamy jeśli chodzi o kompy - zapamętaj sobie :P
administracje ma tez XP home
tak, uwazam sie za speca, z racji tak wyksztalcenia, tak doswiadczenia jak i pracy jaka wykonuje - brzmi to paskudnie i samochwalczo, ale to mnie wyciagnieto do tablicy
docisnij kabelki - to niestety nie jest kpina - jest to rada rownie dobra jak kazda inna a sam po sobie wiem, ze czesto bardzo potrzebna bo powszechnie lekcewazona
a co do 'odpowiednio szybki komputer' - domyslasz sie jaki mam ja? nie sadze - ja nie mam bladego pojecia jaki masz Ty, wiec nie wiedzac zasugerowalem przyczyne problemow [polecam sprawdzic jak brzmia mp3 przekonwertowane w locie na P166]

co do stabilnosci to akurat mam troche inne doswiadczenia - DesignWorks [projektowanie ukl. logicznych] potrafi wyciagnac od systemu znacznie wiecej niz mu na to pozwalam a po zamknieciu system nie potrafi zwolnic pamieci (w w2k i NT problem nie istnieje)

nie chcialem nikogo urazic, ale (jak pisalem wyzej) przypadki przesiadki na XP bo blyszczy, swieci i fajnie sie nazywa sa bardzo czeste i bolesnie glupie

a to ze kobiety to nie lamy - to wiem i to bardzo dobrze :-)

pozdrawiam

Majonez 09.05.2002 19:06

jak zwykle w takich wypadkach racja lezy po obu stronach :)
xp prof to system faktycznie dla bardziej zaawansowanych uzytkownikow ktorzy potrafia - wiedza - lub nie boja sie mieszac (tak jak np ja :)) i w razie czego reinstalacja nie jest dla nich straszna ;)

jezeli to mozliwe to elfko (nie wiem jak to odmienic:)) to przesiadz sie na win xp home a co innego teraz hmm

no to moze standardowo:

- nowe aspi
- reinstalacja nero
- nero aspi driver
- inaczej podpiac kabelki - napisz co i jak masz podpiete - nie musisz otwierac kompa zobacz co pisze na pierwszym ekranie po zaladowaniu systemu

elfka 09.05.2002 18:25

Tak się składa Sid-The-Rat że nie przesiadłam się na xp bo jest nowy i piękny (wyłączone mam wszystkie bajery graficzne i 'lunę'). Używam go ponieważ pozwala na dokładne administrowanie całym systemem (konta użytkowników, dostęp do plików) co jest w moim przypadku niezbędne. Poza tym umożliwia większą kontrolę nad poszczególnymi elementami co również sobie wielce cenię w tym systemie, nie wspominając o stabilności. Więc jak widzisz nie każdy jest lamerem jak to sugerujesz. Na dodatek uważasz się za wielkiego speca mówiąc, że "normalni" użytkownicy nie powinni mieć dostępu do tego systemu. Twoje porady w stylu "dociśnij kabelki" lub "sprawdź czy masz odpowiednio szybki komputer" są po prostu kpiną w żywe oczy i tylko potwierdzają to co powiedziałam powyżej. Nie wszystkie kobiety to lamy jeśli chodzi o kompy - zapamętaj sobie :P

-Sid-The-Rat=> 09.05.2002 17:58

Cytat:

Weron (09-05-2002 17:45):
I jeszcze do Sida.
Nie kazdy instaluje sobie xp aby podniecac sie jego wygladem. Dla mnie liczy sie jego stabilnosc (zawiesil mi sie raz i to tylko przez jakis *****ny program)a wyglad mam standardowy.
ale niestety wiekszosc, a potem posty w stylu RATUNKUUUU albo POMOCYYY i w tekscie "wszystko dzialalo, zainstalowalem XP i nic nie dziala, o co tu chodzi?"

smiac mi sie chce

a XP mam na kompie w pracy, bo niestety taki zostal kupiony ze sprzetem a poniewaz BSA chodzi ostatio po firmach wole nie instalowac sobie 'lewych' win98 czy 2k bo jeszcze mi kompa zaaresztuja a tego chyba nie chce
XP to jest niezly system, ale wymaga mocarnego sprzeta, i odrobiny wiedzy (zwlaszcza wersja pro ktora powinna byc zakazana wsrod normalnych uzytkownikow) czekam z niecierpliwoscia na SP - zobacze jak to wtedy bedzie dzialac
a jesl win98 ci sie wieszal to miales po prostu pecha - twoj sprzet nie lubil sie z windowsem - ja mam w tej chwili taki ktory sie z nim lubi - moge go nie wylaczac, ba nawet resetowac przez tydzien i ciagle nic...

pozdrawiam

Weron 09.05.2002 17:45

Cytat:

-Sid-The-Rat=> (09-05-2002 17:19):
elfko, kobieto (nieliczny wyjatku w tych okolicach) - z tego co napisalac wina lezy po stronie XP

nie znosze tego systemu, i przy calym szacunku i sympati nie znosze tez ludzi ktorzy przesiedli sie na niego "bo jest nowy i piekny" i tereaz placza...

przepraszam, ale mam do tematu BARDZO emocjonalny stosunek

teraz do rzeczy
po pierwsze powrot do np. 98 moglby pomoc, choc to poewnie bylby problem
po drugie - sprawdz czy masz odpowiednio szybki komp zeby przerabiac mp3->wav w locie bez zapiywania na dysk (czy jest tez odp. duzo pamieci) a jesli nie to czy masz wystarczajaco duzo miejsca na dysku
po trzecie - takie zonki mi tez sie zdazaly, zwlaszcza kiedy probowalem dograc do muzyki 300+ zbiorow bez zadnego cache'owania - wtedy muzyka byla OK, tylko dane byly zje...
po czwarte - czy to RW nie wymaga przypadkiem czyszczenia (zupelnego, a nie quick blank), czy tez po prostu jest juz stare i porysowane
po piate - podociskaj wszystkie kabelki w srodku maszyny - moj DVD mial problemy podobnej natury, przez nie do konca docisniety kabel zasialajacy

jesze raz przepraszajac za poczatkowe uniesienie, zycze powodzenia
Sid za bardzo sie podniecasz, wyluzuj troche.
A niby dlaczego to jest wina xp?
Wedlug mnie to wina uzytkowniczki(zle skonfigurowany system) lub hardwaru a nie xp.
Elfka proponuje ci abys poczytala sobie porady na cdrinfo a konkretnie nagrywanie w win 2000.
Przeanalizowala podlaczenie nagrywarki, roznego rodzaju ustawienia w systemie, dma itp.
To wyglada na jakis problem z transferem.
I jeszcze do Sida.
Nie kazdy instaluje sobie xp aby podniecac sie jego wygladem. Dla mnie liczy sie jego stabilnosc (zawiesil mi sie raz i to tylko przez jakis *****ny program)a wyglad mam standardowy.
98 potrafil mi sie zawiesic przy poruszeniu myszka i to na czystym systemie nie mowiac juz jakie boje z nim mialem ktore byly zwiazane z przerwaniami.
W tej chwili nie chcialbym juz pracowac na 98(chociaz mam go zainstalowanego bo czasami sie przydaje).

-Sid-The-Rat=> 09.05.2002 17:19

elfko, kobieto (nieliczny wyjatku w tych okolicach) - z tego co napisalac wina lezy po stronie XP

nie znosze tego systemu, i przy calym szacunku i sympati nie znosze tez ludzi ktorzy przesiedli sie na niego "bo jest nowy i piekny" i tereaz placza...

przepraszam, ale mam do tematu BARDZO emocjonalny stosunek

teraz do rzeczy
po pierwsze powrot do np. 98 moglby pomoc, choc to poewnie bylby problem
po drugie - sprawdz czy masz odpowiednio szybki komp zeby przerabiac mp3->wav w locie bez zapiywania na dysk (czy jest tez odp. duzo pamieci) a jesli nie to czy masz wystarczajaco duzo miejsca na dysku
po trzecie - takie zonki mi tez sie zdazaly, zwlaszcza kiedy probowalem dograc do muzyki 300+ zbiorow bez zadnego cache'owania - wtedy muzyka byla OK, tylko dane byly zje...
po czwarte - czy to RW nie wymaga przypadkiem czyszczenia (zupelnego, a nie quick blank), czy tez po prostu jest juz stare i porysowane
po piate - podociskaj wszystkie kabelki w srodku maszyny - moj DVD mial problemy podobnej natury, przez nie do konca docisniety kabel zasialajacy

jesze raz przepraszajac za poczatkowe uniesienie, zycze powodzenia

elfka 09.05.2002 16:56

Aha, jeszcze dodam że:
- moja nagrywarka to LG GCE-8160B (16x10x40).
- nagrywane audio jest z mp3.
- system został reinstalowany i to nic nie pomogło

elfka 09.05.2002 16:43

przy nagrywaniu audio w nero cały czas stoi na 5%

Nie wiem co się dzieje :(. Kiedy nagrywam zatrzymuje się na 5% i nic. Dioda sygnalizuje nagrywanie i mimo że zatrzymuję nagrywanie to nagrywarka nie reaguje - muszę zrobić reset komputera aby przestała mielić. Po wykonaniu kilku prób okazało się, że czasem jednak nagra jakoś płytę. Oczywiście na CDRW. Nagrałam też jedną płytę CDR i przy lead in/lead out znowu się zatrzymało. Na szczęście utwory audio działają (w wieży i nagrywarce). Wcześniej nie miałam takich problemów. Ale trochę się zmieniło, bo teraz mam Nero 5.5.8.0 i Windows Xp professional a wcześniej nagrywałam audio tylko pod win 9x. Czy ktoś może mi pomóc?

pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:17.