Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   [ARTYKUŁ][PS2] Zapisywanie save-ów na pendrive lub dysku twardym (https://forum.cdrinfo.pl/f106/artykul-ps2-zapisywanie-save-ow-pendrive-lub-dysku-twardym-77264/)

Berion 18.03.2012 18:17

Artykuł powstał na długo przed odkryciem exploitu DVD-Playera i od tamtej pory nie był aktualizowany. Obecnie nie widzę sensu klepania litanii w RadShellu tylko użycie któregoś z wersji beta OPL 0.9 (czyli buildy po oficjalnej 0.8).

- - -

Większość klawiatur jest kompatybilna z USBKB.IRX, ale wspomniałem o tym w podpisie zdjęcia mojego śp. telewizora: ;]
Cytat:

Napisany przez Berion
Niezbędna jest kompatybilna klawiatura pod USB (lub z przelotką z np. PS/2 na USB)
Ja użyłem Logitech 250 Deluxe

- - -

Nie wiem czy się nie da. Od uruchamiania programów z obsługą płyt ze zmodyfikowaną tablicą UDF jest wersja mc card. Czyli powinieneś spróbować zrobić taki łańcuch:
Kod:

OSDh -> ESR mc card -> RSH -> MCSIO EMU -> tzw. ESR Disc
Trochę karkołomne bo nie po to emuluje się MCSIO, aby używać karty pamięci, ale jak ma się jedną i już niewiele na niej miejsca to zawsze lepszy rydz niż nic. ;]
Teoretycznie ten sposób powinien działać.

- - -

"O piratach" na naszym forum nie rozmawiamy, co najwyżej o kopiach zapasowych. :P

Bezik 18.03.2012 16:34

Taka mała prośba... Napiszcie we wstępie DWIE rzeczy..
1. Jeśli nie ma się klawiatury kompatybilnej z ps2 trzeba dopisać skrypt z punktu 6 do radshell.rsf
2. Nie da się uruchomić emulatora razem z ESR disc patcherem, a tym samym nie można go używać razem z free mcbootem i kopiami zapasowymi gier.
Zaoszczędzicie ludziom wielu nerwów... Ja przykładowo męczyłem się żeby do tego wszystkiego dojść ponad 2 godziny (razem z meiszaniem z klawiaturą /etc), tylko po to, żeby się dowiedzieć że nie będzie działało na piratach...

Berion 03.08.2011 10:23

MCSIO Emulator. :P W nowych OPL, czyli beta buildach 0.9 jest wbudowany.

Myszop 02.08.2011 11:34

o ile się nie mylę do tworzenia na pendrive czy HDD usb albo HDD ide jest Memory symulator czy jak to się nazywa (nie pamiętam) i tam tworzy się Wirtualną kartę pamięci na pendraku;d max 128mb o ile pamiętam ;d

A mam prośbę ;d Jakiej firmy jest twój pendrak i ile ma gb? ;d bo ciekawi mnie czy jak taki sam se kupie to go OPL wykryje ;d

xlesnyx12 02.08.2011 00:59

Witam,
Chciałem poprosić o napisanie jak zapisywać save-y na pendriva uzywając Open Ps2 Loader.

Berion 07.04.2011 19:29

Kamil, używaj języka polskiego. Przede wszystkim interpunkcji, dużych znaków. Nazywaj programy tak jak się one nazywają, a nie jak ty sobie wymyśliłeś. Open PS2 Loader lub OPL jeśli masz aż takiego lenia w dupie. Fajnie byłoby też zakończyć zdanie kropką...

1. Nazwij kartę <nazwa jakaś>.vmc i zamontuj w uLE. Sposób ryzykowny.
2. Nazwij kartę <nazwa jakaś>.ps2 i na komputerze wrzuć save do niej programem MyMC.

kamil220288 06.04.2011 21:45

open ps2 loader

Berion 06.04.2011 18:56

Co to jest "ps2 loader"?...

kamil220288 30.03.2011 18:17

a wiecie może jak ten obraz utworzony w ps2 loader modyfikować ( grałem na karcie pamięci fizycznej przeszedłem prawię całą grę savy kopiowałem na pendriva ( mam nie orginalną kartę ) no i karta padłą:(
więc skorzystałem z emulatora kart pamięci
i ten save chciałbym na tą wirtualną kartę wrzucić poprostu

Desden 27.12.2010 11:00

Cytat:

Napisany przez Eragon899 (Post 1135732)
Widocznie jestem mega zielony z tego. :P

Dzięki, spróbuje z Open PS2 Loader

Mozesz tez zrobić tak: jak grasz w gre jakąś nieważne czy z DVD czy z hdd/usb to jak gra zapisze sejwa na karcie pamieci co jest naturalne, to tego sejwa potem kopiujesz na pendrajwa i tam sobie siedzi i tak z nastepną grą...i jak bedziesz chciał wrucic kiedys do czegos to sobie wgrasz z powrotem. Jest to naprawde proste w rozumowaniu :))

Eragon899 26.12.2010 21:17

Dzięki

Widocznie jestem mega zielony z tego. :P

Dzięki, spróbuje z Open PS2 Loader

Berion 26.12.2010 18:08

To jest napisane najprościej jak tylko możliwe.

Dziś jednak prościej użyć Open PS2 Loadera (v0.8 ma wbudowany emulator MCSIO).

Eragon899 26.12.2010 14:12

Zapisywanie save'ów na pendrive

Przeczytałem artykuł o owym zapisywaniu jest on dla mnie nie zrozumiały (nawet bardzo). Czy może mi ktoś tak prosto i w moim języku wyjaśnić jak z pendrive zrobić MC. Bardzo bym o to prosił. Głównie chodzi o to że nie rozumiem co przez co się je i jak włączyć tego emula na ps2. Z góry dziękuje

Berion 08.08.2010 23:03

Od "zmian" masz część poświęconą parametrom.

emulator, czyli ten moduł irx w mcemu jest bindowany. Także nie potrzeba żadnych zew. plików.

BlackX 08.08.2010 19:52

Jest oryginalny + blokady :)
To ja już nie mam pojęcia co może być problemem.
Mam 2 wersje mcemu. Jedna v07 o której pisałem wcześniej a 2ga jest o połowę mniejsza.
1. v07 działa z oryginalnymi ale nie zadziałała mi z kopią. biały ekran
2. czarny ekran
Nie trzeba w mcemu nic w nim zmieniać?
W sumie wszystkie parametry podaje się w radshellu. Sam już niewiem :(
A może mcsioemu.irx musze dodać?

Berion 08.08.2010 18:18

Swap Magic jak rozumiem oryg. + blokady? Inaczej to Ci nic nie da. Z tego co wiem to na swapie działa.

BlackX 08.08.2010 17:16

Próbowałem też z swap magic i to samo :(
Czyli vmc jest tylko dla konsol z modchip'em?

Berion 03.08.2010 09:53

Nie stanowi. GT3 jest kompatybilne bo sprawdzałem kiedyś. Natomiast próba z Fifa 2k5 dowodzi, że jednak przez ESR nic nie zdziałasz. Wersja konsoli jest bez znaczenia.

BTW: Jakiś czyli jaki? Poczytaj o opcjonalnych parametrach. ;]

BlackX 03.08.2010 00:26

Próbowałem odpalić GT3. Dopaliła się z radshella ale po 2ch screenach zawiesiła się.
Próba 2 z fifa05, radshell i wszytko ok ale nie można było zapisać stanu gry (jakis błąd).
Wypaliłem jej kopię, ESR -> radshell wynik biały ekran :(
Mam stara wersję ps2 SCRH-77003 możne to stanowi jakiś problem?

Berion 01.08.2010 23:21

Ładny post, ale... ponoć emu mcsio (a w każdym razie launchery/gui mcemu i hdp) gryzie się z ESR. Spróbuj z oryginalną grą z tego samego regionu co konsola bez pośredniczenia w tym ESR - powinno pójść. Jeśli tak, to zrób kopię tej gry, spatchuj ESR Disc Patcherem i spróbuj to samo tylko przez ESR.

Dlaczego tak? Bo ja sam nie jestem tego pewien, mam modchip którego nie mogę programowo wyłączyć więc nie mam jak sprawdzić.

BlackX 01.08.2010 20:56

Witam wszystkich (jako nowy) i proszę o pomoc.
Problem: nie mogą odpalić grier z vmc za pomocą radshell, -> biały ekran.
Postępowanie:

Odpalam ESR, napęd rozpoznaje płytę jako ps2dvd, odpalam appl ->radshell.
Radshell.rsh:
fontsize 0.6
border 2 2
iopreset

load rom0:SIO2MAN
load rom0:MCMAN

load int:iomanx.irx
load int:filexio.irx

load usbd.irx
load usbhdfsd.irx
otrzymuję:
Id: 25 Result:0
Id: 26 Result:0
Id: 27 Result:0
Id: 28 Result:0
Id: 29 Result:0
Id: 30 Result:0
Radshell_0.5>
Tak ma być?
Odpalam:
script xxx.rsh
xxx.srh:
run mcemu.elf -ioprp=cdrom0:\MODULES\IOPRP310.IMG;1 -pfs=mass:/ cdrom0:\SLUS_218.90;1
Wynik: Biały ekran.

Czyli jak czytałem, problem ze ścieżkami w xxx.rsh. Jednak sprawdzałem je kilkukrotnie i wszystko się zgadza, wielkość liter również.
mcemu.elf pobrany z cdrinfo.pl/artykuly/PS2-emulacja-mcsio
Launcher z wkompilowanym emulatorem v0.7f
Wszystkie pliki umieszczone na mc:/BOOT/ czyli
mcemu.elf, radshell + pliki irx
Na dvd z gra nie dodawałem mcemu ani nie tworzyłem SLUS_999.99.
VMC pobrany z tej samej strony co wyżej, nic w nim nie zmieniałem. Umieszczony na pendrive w głównym katalogu (memorycard0.bin i memorycard0.mci).
Czytałem posty innych i starałem znaleźć rozwiązanie lecz poległem. Please help

mooop12 24.03.2010 12:51

Ok, a mógłbyś wytłumaczyć mi krok po kroku jak ja mam to odpalić? Bo zauważyłem inną dziwną rzecz. Jest tak, jak odpalę uLE z płyty CD, to po jej wyciągnięciu nie czyta ŻADNEJ kopii... Nie wiem czemu, ale jak próbuję w uLE otworzyć płytkę to nic tam nie ma. Ale za to oryginalnego Tekkena 5 na DVD odczytuje wtedy bez problemu, i wydaje mi się że to jest tym problemem. Bo samego emulatora na radshellu 0.6 odpalam bez problemów, tylko problemem jest biały ekran od razu po jego starcie. I jeszcze jedno, ściągnąłem program HD Project(służy do tego samego celu co ten emulator) i... Bez problemów działa z Tekkenem i zrobionym przeze mnie obrazem memorki przez program mc annihilator, ale tak samo jak z emulatorem, ulaunchelfem i wszystkim innym, nie chce odczytać mi żadnej kopii...

@EDIT jednak Tekken w HD Project nie działa ;) Zacina się podczas ładowania z tą mini gierką, ale jednak, sama gra startuje.

Berion 24.03.2010 12:24

Cytat:

Napisany przez mooop12 (Post 1089425)
tylko jak zrobić ten plik MCI? Przeglądałem go w notatniku ostatnio, ale tam są same krzaczki...

Właśnie dlatego opisałem jego strukturę w tutorialu:
>> http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...io/strona3.php

W edytorach tekstowych nie edytuje się plików binarnych. Musisz to zrobić ręcznie w edytorze heksadecymalnym wpisując bit po bicie. :P

- - -

Cytat:

Sory za następny dual... A więc tak, ten momory card annihilator podczas tworzenia obrazu karty automatycznie robi ten plik MCI
Czyli powoli dopada mnie demencja. ;]

Cytat:

Ale teraz mam jeszcze jedno pytanie, jak odpalić tego emulatora BEZ żadnej karty pamięci? Używając tylko pendrive'a i płytki cd z uLE.
RadShellem v0.5 nie da się, z kolei wersji 0.6 nie udało mi się zmusić do obsługi CDVD - a bardzo chciałem zastąpić *.psu skryptami w ELF-Packu R8.

IRXy dla mass:/ powinien wczytać z siebie. Sprawdzę jeszcze u siebie, póki mam konsolę na wierzchu (BTW: w OPL v0.7 będzie polska czcionka z polskimi znakami :D + prawdopodobnie obsługa zew. czcionek wektorowych (ale to już od Volca'i zależy)).

Także podsumowując: niby tak, ale najlepiej używać host:/ lub pfs:/, bo do tego cały ten emulator był projektowany.

mooop12 23.03.2010 01:02

Ok, "pasi" mi ten drugi sposób(łatwiejszy :D) tylko jak zrobić ten plik MCI? Przeglądałem go w notatniku ostatnio, ale tam są same krzaczki...

- - -

Sory za następny dual... A więc tak, ten momory card annihilator podczas tworzenia obrazu karty automatycznie robi ten plik MCI. Ale teraz mam jeszcze jedno pytanie, jak odpalić tego emulatora BEZ żadnej karty pamięci? Używając tylko pendrive'a i płytki cd z uLE. Chyba z 2 godziny nad tym siedziałem, bawiłem się wersją 0.5 i 0.6 radshella, ale za nic nie mogłem odpalić tego emulatora... Za każdym razem jak go włączałem to wyskakiwał biały ekran. Może masz na to jakiś gotowy skrypt? Dodam że na tej płytce cd z ule jest instalka fmcb, a razem z nią pliki usbd.irx i usbhdfsd.irx, tylko że w radshellu 0.5 ani 0.6 nie mogę ich załadować :/

Berion 23.03.2010 00:40

Na myśl przychodzą mi tylko dwa sposoby:

1. Za pomocą emulatora PCSX2, przenosząc save'y za pomocą uLE (koniecznie wersja uLE z przed wprowadzenia modułów jimmiego do obsługi mc, czyli ostatnia to chyba 4.38 - nowsze się powieszą). Potem zmienić trzy literki na końcu z *.ps2 na *.bin. Tyle tylko, że karta z PCSX2 nie obsługuje ECC i tutaj będzie trzeba zmienić trochę MCI.

2. Zrobić obraz karty za pomocą Memory Card Annihilatora i dopisać do niego MCI zgodny z prawdą (ilość stron/bloków taka jak na tej z której robiłeś obraz).

mooop12 22.03.2010 00:11

Nic tam nie zmieniałem, czyli powinno być wszystko ok, dziś już nie będę patrzył bo mi się nie chcę ;) ale jutro rano sprawdzę i napiszę.

- - -

Ok mam jeszcze jedno pytanie...(sory za dualposta ale nie mogłem edytować poprzedniego) Bardzo mi zależy na zapisaniu savów na tą wirtualną kartę... Czy dałoby się to w jakikolwiek sposób zrobić? Bo rzeczywiście, jeśli próbuję zapisać w uLE to za każdym razem obraz pamięci się niszczy, i trzeba nowy wgrywać(ale odczytuje bez problemu). Może na pcta jakiś program do tego jest?

Berion 21.03.2010 23:44

Jest jednak jeden haczyk. Są obrazy kart z obsługą ECC i bez (czyli z wyłączoną). Któraś z nich jest *chyba* nie obsługiwana.

W emu ffg można ustawić to w *.mci (jest w tutorialu). Te załączone i opisane w tutorialu obsługują ECC i z tego co kojarzę to uLE też musi takie obsługiwać bo nie przypominam sobie abym coś gmerał przy MCI w tej kwestii.

Będę musiał znów wyjąć konsolę bo zaczynam zapominać "co jak gdzie wygląda". :P

mooop12 21.03.2010 23:27

Aaa to po to jest ta opcja :D Się właśnie zastanawiałem co to jest... Dzięki ;)

Berion 21.03.2010 22:47

Tak, uLE od którejś tam wersji umożliwia montowanie vmc (virtual memory card). Odczyt ok, ale zapis na vmc jest ryzykowny.

U Ciebie będzie to wyglądać tak:

1. wchodzisz na mass:/
2. zaznaczasz vmc i z menu kontekstowego pod R1 wybierasz montowanie

//chyba, powyższe pisze z pamięci. w każdym razie jeśli inaczej to może na liście urządzeń z menu pod R1 się wybiera. Skleroza. :P

3. na liście urządzeń pojawi się vmc0:/, wchodzisz tam i zaznaczasz save
4. z menu kontekstowego wybierasz opcję copy/kopiuj
5. potem wchodzisz na np. mc0:/ i z menu kontekstowego wybierasz opcję PSU Paste/Wklej *.psu

W odwrotną stronę lepiej nie bo może rozgromić vmc. ;]

mooop12 19.03.2010 15:37

No właśnie zapomniałem się przywitać :D Cześć wszystkim ;x
A co do klawy... To zapomniałem że 2 lata temu jak pcta kupowałem to dali mi myszke i klawe na usb, jakieś dziadowskie, ale jednak z rad shellem działa ;p Do odpalenia burnouta użyłem tego rad shella 0.5, nie czuję potrzeby jego aktualizacji, w końcu na nim się nie gra... Mogę wam tylko powiedzieć że burnout 3 działa super z tym emulatorem ;)

- - -

Ok, wszystko super, ale jest taka sprawa, niedługo będę miał oryginalną kartę soniaka, więc z graniem w burnouta nie będzie problemu, ale czy da się jakoś skopiować savy z tych obrazów kart na normalną kartę?

Berion 19.03.2010 11:50

Cytat:

Napisany przez mooop12 (Post 1088407)
sprawdziłem wszędzie w tych paczkach, i nie ma w nich tych plików które ładują się jako 4 pierwsze, czyli: SIO2MAN, MCMAN, iomanx.irx i filexio.irx

load rom0: <- ładuje moduły z rom0:/, czyli z jednej z kości na których jest fw. ;]
load int: <- ładuje moduły "z siebie"

Cytat:

@edit już wiem w czym problem, zapomniałem że nie załaduję pliku z usb, zanim nie załaduje jego obsługi ;)
Zgadza się, ale v0.6 ma już też swoje zbindowane, więc powinien automatycznie zamontować mass:/ i z niego odczytać radshell.rsh itd. (...) A przynajmniej tak mi się wydaje. ;)

Tutorial opiera się na wersji 0.5, na której niektóre rzeczy trochę inaczej wyglądają. Doszły też nowe polecenia, więc ten skrypt startowy można już nieco zgrabniej zapisać.

Cytat:

A więc skopiowałem te 2 pliki na mc i wpisałem ich ścieżkę no i teraz działa! Może i wolno, bo zapisuje z 15 sekund, ale jednak działa ;)
Zapis na urządzeniu USB jest wolniejszy niż na karcie. Teoretycznie na memorce można mazać z prędkością ~1.5MB/s, ale interface SIO w PS2 nie pozwoli zapisywać szybciej niż ~200KB/s. Teoretycznie na np. pendraku na PS2 można zapisywać z prędkością ~600KB/s (USB 1.1, nieco mniej nawet).

W rzeczywistości transfery tak odczytu jak i zapisu są przeróżne i zalezą od marki i modelu urządzenia. Na jednych pendrive'ach/dyskach itp. można uzyskać maksymalną prędkość zapisu (z poziomu PS2 oczywiście) na innych tylko ~90KB/s (a jeśli używamy kieszeni itp. "urządzeń pośredniczących" to często nawet mniej). Od czego to konkretnie zależy nie mam zielonego pojęcia.

Ponadto, zapis przez MCSIO jest wolniejszy niż bezpośredni na USB.

Także to jest trochę jak z Polską autostradą. Niby można 150KM/h, ale co z tego skoro na drodze stoi wóz z sianem, potem krowy przechodzą przez środek jezdni na drugie pastwisko, a zaraz za nimi dziury wielkości krateru w Kalifornii ("to wina Zimy wina jej").

Ciesz się, że to 15s, a nie dajmy na to - 40. :czar:

Cytat:

Dziękuję autorowi artykułu :D
:)

PS: witam(y) na forum. //i kup tą klawiaturę/przelotkę ;]

mooop12 18.03.2010 21:24

Ok, mam klawiaturę od kumpla, tyle że mam problem z radshellem... A więc tak, mam go na penie w folderze radshell, w nim wszystkie pliki, razem z emu, ale jak odpalam radshella to wyskakuje coś takiego:

Kod:

Id: 25 Result:0
Id: 26 Result:0
Id: 27 Result:0
Id: 28 Result:0
Error -19
Error -19

Kiedy próbuję odpalić jakiś skrypt(powiedzmy wpisuję script mcemu.rsh) to wyskakuje następny błąd:

Kod:

Unable to open file: mass:radshell/mcemu.rsh
Zgaduję że to z powodu tych kilku pierwszych błędów, przez które nie załadował się moduł obsługi usb... Ale nie wiem co może być przyczyną... Dla pewności wrzucam zawartość plików radshell.rsh i mcemu.rsh(dla gry Burnout 3):

Kod:

radshell:

fontsize 0.6
border 2 2
iopreset

load usbd.irx
load usbhdfsd.irx

mcemu:

run McEmu.elf -ioprp=cdrom0:\IOP\IOPRP280.IMG;1 -pfs=mass:/bt3/ cdrom0:\SLUS_210.50;1

Proszę o możliwie szybką odpowiedź, bo chciałbym sobie jeszcze dziś w burnouta pograć ;)
PS. sprawdzałem, pliki zapisane w ANSI.
PS2. sprawdziłem wszędzie w tych paczkach, i nie ma w nich tych plików które ładują się jako 4 pierwsze, czyli: SIO2MAN, MCMAN, iomanx.irx i filexio.irx

@edit już wiem w czym problem, zapomniałem że nie załaduję pliku z usb, zanim nie załaduje jego obsługi ;) A więc skopiowałem te 2 pliki na mc i wpisałem ich ścieżkę no i teraz działa! Może i wolno, bo zapisuje z 15 sekund, ale jednak działa ;) Dziękuję autorowi artykułu :D

SMBA 18.03.2010 16:24

Kup przejściówkę PS/2 na USB, powinna działać. (wydatek to parę zł)

mooop12 18.03.2010 15:21

No wiesz, nie pisałbym gdybym ją miał ;x

Berion 18.03.2010 10:31

A kto dziś nie ma klawiatury na USB? ;P

Można bez, wtedy wpisujesz wszystko do radshell.rsh (na końcu oczywiście), ale wówczas nie masz kontroli nad tym co uruchamiasz. Druga rzecz: kiedy to pisałem HDP był dużo, dużo gorszy - obecna wersja jest już bardziej dopieszczona i co chyba najważniejsze dla przeciętnego Kowalskiego (żadna sugestia) - posiada gui.

mooop12 18.03.2010 00:24

Tą informację o wymaganej klawiaturze to trzeba było na sam początek dać ;) Bo ja już wszystko zrobiłem, przygotowane wszystko tip top, wrzucam następną stronę, a tu zonk, bez klawiatury ani rusz...

mikrus99 27.11.2009 17:22

Witam ponownie.
Trochę czasu upłynęło zanim zabrałem się za kontynuacje działań w kierunku "sejvowania" na mass. Uważam jednak, że lepiej późno, niż wcale ;)
Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1051579)
Zobacz czy tak samo będzie się dziać przy 0.5.

Przekopiowałem cały 0.5, wruciłem swoj skrypt, uruchamiam radshell'a poprzez Lunch APP w ESR. Niestety. Czarny obraz.
Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1051579)
użyj HDP w wersji 1.081 (ofkoz też przez ESR >launch app)

HDP to dla mnie nowość. To co ustawiłem to Patch dla memorki (64 MB) na mass. Nic chyba wiecej tam nie trzeba ustawiac, wnioskuje z tego co zdążyłem zobaczyc w opcjach.
Niestety po wystartowaniu gry ukazuje sie biały ekran.
Oto mój plik konfiguracyjny
Kod:

TV_Mode = 0
Screen_X = 652
Screen_Y = 72
Reset_IOP = 0
VirtualMC_Path = mass:/PS2/Memorki/Pes09/memorycard0.bin
Exit_ELF_File = mc0:/BOOT/BOOT.ELF
USBD_File =
USB_Mass_File =
Cache_Size = 5
Games_Number = 1
Games_Info = 1|cdrom0:\SLES_554.06;1|mass:/PS2/Memorki/Pes09/memorycard0.bin|5

Tylko dziwi mnie jeszcze jedna sprawa. Czemu w HDP nie podaje się nigdzie lokalizacji pliku IMG. Sam wyszukuje? Moze to właśnie tutaj popełnia bład. A może ESR juz nie emuluje kopii.

Berion 09.10.2009 22:51

Widać coś się j*e. ;)

Zobacz czy tak samo będzie się dziać przy 0.5. Jak tak to użyj HDP w wersji 1.081 (ofkoz też przez ESR >launch app). Jeśli i z tym launcherem będą kłopoty to znaczy, że sobie nie po emulujesz mcsio. Niby dużej straty nie ma, ale zawsze to pozostaje pewien dyskomfort psychiczny. Nie mam pojęcia czemu RSH06 się wysypuje. ;)

PS: i zmień uLE na wersję 4.40, będziesz mógł zmieniać nazwy plików na MC bez żadnych szamańskich trików typu "kopiuj i wklej pod inną nazwą". ;]

mikrus99 09.10.2009 22:09

Ilość załączników: 2
Witam.
Wrzuciłem całego radshell'a do folderu Boot na MC. podmieniłem nazwę pliku elf radshella na boot.elf.
Gdy w ESR klikam 2 opcje, Lunch App, wyświetla się to co na screenie.
Jakieś pomysły? :sciana:
Widać ze z pliku radshell.rsh nic się nie ładuje, bo i czcionka duza.

Berion 06.10.2009 14:55

Nie taka sama bo to PS/2, a nie PS2. ;)

Wystarczy przelotka na USB za 2zł. Sam używałem tego kiedyś nim się "wykosztowałem" 40zł na klawiaturę. Jakby co to polecam burżuazyjną Logitech 200 Deluxe. ;D

mikrus99 06.10.2009 14:32

O. Na taki sposób nie wpadłem :) wypróbuje jeszcze dziś i napisze jaki rezultat przyniesie ta metoda. Ale myślę że to będzie to :) jeżeli rano otwarcie się ESRa, bez kliknięcia 'lunch cd\dvd' wystarczy. To sprawdze później.
Dzięki za pomoc.
Ps. No komplikuje sobie życie, nie posiadam klawiatury usb, same ps2 w domu... Patrz nazwa taka sama jak konsola, a nie pasuje :) hehe żarcik

Berion 06.10.2009 13:36

Skoro nie używałeś ESR do kopii to oczywistym jest, że emulator nie znajdzie plików na płycie, ponieważ napęd nie przepuścił tej płyty. Po to jest ESR (też upraszczając).

No więc:

1. wgraj RSH do mc0:/BOOT/BOOT.ELF (innymi słowy wrzuć do mc0:/BOOT/ RSH pod nazwą BOOT.ELF).

2. uruchom ESR w wersji z GUI i wybierz opcję "Launch APP".

3. odpali się RadShell i dalej już wiesz co robić.

Cytat:

Napisany przez mikrus99 (Post 1050727)
on siedzi w radshell.rsh i jest uruchamiany automatycznie ze startem elf'a :) Tylko coraz edytuje go sobie w komputerze, ewentualnie od razu w telefonie

Ale sobie życie komplikujesz... ;D

mikrus99 06.10.2009 12:39

Berion. Dzieki za wyczerpującą wypowiedź.
Moim zdaniem, po dzisiejszym sukcesie z odpaleniem RadShella do gry Getaway: Black Monday, raczej bym powiedział ze to wina odpalania kopii gry, a nie jej oryginału, z tego względu ze Getaway odpalałem z płyty oryginalnej. Zrobię kopię tej gry i napisze czy biały ekran wysępował.

Co do Twoich spostrzerzeń w sprawie ciągłego wpisywania skryptu... Ja go nie wpisuje, on siedzi w radshell.rsh i jest uruchamiany automatycznie ze startem elf'a :) Tylko coraz edytuje go sobie w komputerze, ewentualnie od razu w telefonie (bo moim pendrive'm jest nokia e51 :) )
Sprawdze uruchamianie kopi Getaway, a jeśli znasz sposób na połączenie ESR'a z Radshell'em, to prosiłbym, o uchylenie rąbka tajemnicy :)

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1050721)
Ale mój czy Twój? Ten błąd co go znalazłeś. ;]

Raczej wynikało to z mojej nieuwagi :)

-------------------
Edit.
Niestety (lub stety, zależny jak na to patrzeć), Kopia tej samej gry co odpaliła się (kolorowy ekran, potem gra, i możliwość save'owania), nie działa pod tym samym skryptem (biały ekran).
I myślę że to jednoznacznie kładzie winę po stronie braku ESR'a.
Jak wiec mogę odpalić RadShella z kopią oryginalnej gry?

Berion 06.10.2009 12:19

Cytat:

Napisany przez mikrus99 (Post 1050656)
Jest to mój pierwszy post na forum, dlatego oficjalnie chciałem powiedzieć:

WITAM wszystkich serdecznie.

Nie znalazłem dziś waszego forum, przyznaję sie bez bicia. Przez długi czas korzystałem z Waszych Tutoriali (wielki Respect za wszystkie, kawał dobrej roboty) jako wolny słuchacz, jednak dziś zdecydowałem sie na wniesienie pierwszego posta od siebie. Przepraszam ze zaczynam odświeżając, troszkę przykurzony temat, ale magia PS2, i ciągła chęć udoskonalania konsoli zmusza mnie do tego.

Witamy. Oby pierwszy post każdego nowego usera był taki jak Twój. :taktak:

Cytat:

Korzystam z FMCBoot z ESR + uLunchELF, standardowa paczka. Dzisiaj jednak postanowiłem się pobawić w sposób "sejvowania" na "mass:" .

Oczywiście nie obyło się bez problemów natury ogólno-ludzkiej (tego nie zauważyłem, to źle, tamto nie tu), ale nastał kres moich możliwości, i znalazłem błąd, na który nie znam racjonalnego wytłumaczenia.
Ale mój czy Twój? Ten błąd co go znalazłeś. ;]

Dobra, idziemy od razu na głęboką wodę! Przyznam, że musiałem to jeszcze raz przeczytać, żeby sobie przypomnieć "jak to szło". ;D

---

Widzę że używasz RSH (RadShell) w wersji 0.6, z którym miałem sporo problemów. Kiedy pisałem tutorial, aktualną wersją był 0.5 i ten polecam.

Cytat:

Napisany przez Berion
kolor biały oznacza, że emulator nie znalazł plików *.img lub *.elf. Może to być spowodowane błędną ścieżką w *.rsh lub tym, że napęd nie zdążył zweryfikować nośnika (dlatego też zalecam uruchamiać RadShella i emulator, dopiero po poprawnej weryfikacji płyty).

Czy Waść się zastosował do tego zalecenia? ;]

Skrypt jest poprawny (btw: nie wygodniej by Ci było go wpisać do pliku, który potem wywołujesz, a nie za każdym razem na ekranie wstukiwać tyle obelg? ;P). Także jedyną przyczynę WSoD (;]) widzę w powyższym lub w tym, że nie zrobiłeś tak jak w Ad1. Pamiętaj, że wtedy nikomu nie śnił się jeszcze FMCB i ESR, więc stare tutoriale tego kalibru musisz sobie przekładać na zabawy z ESR jeśli chcesz odpalać coś z płyt (grę na ten przykład). ;)

Mogłeś nie wklejać tego screena z białym ekranem. uwierzyłbym na słowo, że jest biały. :D

---

Ad1.

A wiesz, że nie wiem, ale myślę że tak. Na pewno trzeba by używać wersji ESR mc card albo gui i wybierać Launch APP. Nie wiem tylko ile raz iop reset przetrwają "drivery" ESR w pamięci IOP. Wyeliminowałbym więc po drodze uLE.

Cytat:

if (1=="Tak"):haha:
Tak, ja wiem jak ten tutorial wygląda. Ale prościej się nie dało, nie w tym przypadku. :P

Ad2.

Na załatwi sprawy bo po prostu RadShell uruchomi ESR. Myślę, że błędnie interpretujesz tutaj działanie programów na PS2. PS2 nie ma żadnego OSu, który wciąż tam siedzi gdzieś w tle, ani żaden program nie może pełnić jego roli - taka konstrukcja konsoli (nie w pełnym tego słowa znaczeniu, czyli nie tak jak na X360, Wii czy PS3, nie jak Windows czy Linux itd.). To, że np. ESR, Artemis czy emulator MCSIO utrzymują w pamięci trochę wynalazków nie oznacza, że może tam rezydować wciąż "cały duży program", który kontrolowałby inny (skrót myślowy).

Ad3.

Nie sądzę, aby reset iop miał tutaj jakieś wielkie znaczenie. I tak gui/launcher robią je jeszcze raz.

Cytat:

Coraz bardziej czuję że potrzebny modchip do takich zabaw, mam rację?
Do takich niekoniecznie. Ale modchip to zawsze lepsze i wygodniejsze rozwiązanie dla old genów.

PS: Aż sobie przypomniałem po screenach jak wyglądał mój ulubiony telewizor. W te wakacje spłonął i aż łezka w oku mi się zakręciła jak wynosiłem go na śmietnik. Był ze mną od czasu Pegasusa. Elemis 14*, spoczywaj w spokoju na Łubnej 2. ;)

mikrus99 06.10.2009 00:58

Ilość załączników: 5
Jest to mój pierwszy post na forum, dlatego oficjalnie chciałem powiedzieć:

WITAM wszystkich serdecznie.

Nie znalazłem dziś waszego forum, przyznaję sie bez bicia. Przez długi czas korzystałem z Waszych Tutoriali (wielki Respect za wszystkie, kawał dobrej roboty) jako wolny słuchacz, jednak dziś zdecydowałem sie na wniesienie pierwszego posta od siebie. Przepraszam ze zaczynam odświeżając, troszkę przykurzony temat, ale magia PS2, i ciągła chęć udoskonalania konsoli zmusza mnie do tego.

Korzystam z FMCBoot z ESR + uLunchELF, standardowa paczka. Dzisiaj jednak postanowiłem się pobawić w sposób "sejvowania" na "mass:" .

Oczywiście nie obyło się bez problemów natury ogólno-ludzkiej (tego nie zauważyłem, to źle, tamto nie tu), ale nastał kres moich możliwości, i znalazłem błąd, na który nie znam racjonalnego wytłumaczenia.

Gra: PES 2009

Odo mój radshell.rsh
Kod:

fontsize 0.6
border 2 2
load usbd.irx
load usbhdfsd.irx
cls
echo success.
echo loading game... please wait.
sleep 3
run mcemu07f.elf -ioprp=cdrom0:\IOP\IOPRP300.IMG;1 -pfs=mass:/PS2/Memorki/Pes09/ cdrom0:\SLES_554.06;1

Od razu nadmieniam, że usunąłem iopreset ze względu na fakt, że zawieszał mi dalsze działanie programu, skryptu, czyli nie zobaczyłem tekstu success.
Podaje teraz screeny z lokalizacją .img i pliku licencyjnego poniżej. (zeby nie bylo ze lokalizacja zła ;))

Niestety ciągle dostaje biały ekran, jak na screenach poniżej.
Czy macie jakieś pomysły?
Dodam jeszcze kilka pytań:
1. Czy jest możliwośc emulowania MC z uzyciem ESR?
if (1=="Tak"):haha: 2. Czy dodanie do skryptu RadShell'a, uruchamiania ESR'a załatwi sprawę?
3. Czy może wina jest po stronie usunięcia IOPRESET'a?
if (3=="Tak") 4.Co zrobić, bo przecież IOPRESET zawiesza mi RadShell'a.

Nie mam już pomysłów na rozwiązania (głownie ze względu na późną porę), może jeszcze w późniejszym terminie pokombinuję, ale czekam również na Waszą pomoc.
Pozdrawiam.

Edit.
Probowałem również wgrać linuxa, któregoś razu, i zawiesił mi sie również na Resetowaniu IOP. Coraz bardziej czuję że potrzebny modchip do takich zabaw, mam rację?
Tego http://kernelloader.sourceforge.net/linux.html linuxa.

Berion 15.09.2008 15:28

Cytat:

"script mcemu07f_gt4.rsh." wywala uanble to open mcemu07f....moze popełniłem błąd w ścieżce dostepu do mcemu07f ?
hmmm a wiec tak radshell znajduje sie na mc w folderze radshell i wtym samym miejscu jest także mcemu07f.
No więc powinno wszystko być w porządku. Jeśli nie sprecyzujesz ścieżki tylko wywołasz skrypt po nazwie to RSH poszuka skryptu w "./", czyli w folderze w którym się znajduje.

Wielkość liter prawdopodobnie ma znaczenie (w nazwie pliku). Może w tym problem?

Cytat:

load mc0:RADSHELL/usbd.irx
load mc0:RADSHELL/usbhdfsd.irx
mc0: są nie potrzebne jeśli te moduły znajdują się w mc0:/RADSHELL, a w nim ów program.

W każdym razie może zostać. Tak tylko przy okazji mówię.

---

w skrypcie do GT4 musi być poprawna ścieżka do mceumu, ale to na razie zostawmy bo nie możesz na razie załadować skryptu.

Luis 15.09.2008 12:36

czesc Berion to znowu ja...:P

a wiec tak laduje mi juz plik radshell.rsh kiedy uruchamiam ten program z mc. Ale dalej po wpsianiu komendy:

"script mcemu07f_gt4.rsh." wywala uanble to open mcemu07f....moze pope***322;ni***322;em b***322;***261;d w ***347;cie***380;ce dostepu do mcemu07f ?

hmmm a wiec tak radshell znajduje sie na mc w folderze radshell i wtym samym miejscu jest tak***380;e mcemu07f.

Wiec mo***380;e polecenie winno tak wygl***261;da***263; "script mc0:RADSHELL/MCEMU07F_gt4.rsh."Gdzie gt4.rsh to moj skrypt z parametrami.

A mo***380;e mam ***378;le wyedytowany skrypt radshell.rsh?Wygl***261;da on nast***281;puj***261;co:

fontsize 0.6
border 2 2
iopreset

#load rom0:XSIO2MAN
#load rom0:XMCMAN
#load rom0:XMCSERV

#load rom0:MCSERV

load mc0:RADSHELL/usbd.irx
load mc0:RADSHELL/usbhdfsd.irx

Modu***322;y usbd.irx i usbhdfsd znajduj***261; sie w tym samym folderze co radshell czyli mc0:RADSHELL/

Mo***380;e tu co***347; jest nie tak??
P.S. MC jest oryginalna...:spoko:

Berion 12.09.2008 01:03

Na sksapps to w og***243;le nie ma RadShella ;] Wujek google te***380; nie wiele wie. C***243;***380;... chyba trzeba b***281;dzie poczeka***263; na uLELFa z obs***322;ug***261; skrypt***243;w.

Zapytaj autora, cho***263; s***261;dz***261;c po ostatnim updacie da***322; sobie siana z tym programem.
http://forums.ps2dev.org/viewtopic.php?t=8416&start=0

//o, nawet mia***322;em te same problemy co Ty, zapomnia***322;em nawet. XDDD

Luis 12.09.2008 00:33

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 963049)
Nie zaglądałem, ale v0.4 powinna być na sksapps. Zawsze przechowują tuziny wersji tego samego programu.

zaglądałem tam ale nie mają też...chyba że źle szuakałem:(

jutro rano usiądę i spróbuje coś wykombinować może się jakoś uda...:P

Berion 11.09.2008 23:11

Nie zaglądałem, ale v0.4 powinna być na sksapps. Zawsze przechowują tuziny wersji tego samego programu.

Cytat:

po wpsianiu "load rom0:CDVDMAN" dostaje "id 31 result 0"
o.O

Nie możliwe. Musi to ładować. To sprawdź jeszcze rom1 bo nie pamiętam w której to kości siedziało, ale chyba rom0.

Wiesz co? To może wpisz na początku devlist, wypisze wszystkie dostępne media.

Cytat:

[...] odpalalem ulelfa z mc i z mc ładowałem radshella tam z kolei dostaje komunikat "unable 2 load radshell.rsh" ALe ten plik na 1000% zanjduej sie w tym samym folderze... [...]
A tak w ogóle to karta jest oryginalna? Nie masz bad bloków jakiś? Bo nie może nie ładować skryptu startowego z karty.

Luis 11.09.2008 14:59

cze***347;***263; Berion:) jeste***347;??? :)
szuka***322;em wcze***347;niejszych wersji ale s***261; same 0.5 :( mo***380;e s***322;abo szuka***322;em ale strasznie ma***322;o tego jest w necie....
po wpsianiu "load rom0:CDVDMAN" dostaje "id 31 result 0"

dawa***322;em komend***281; dir no i skrypt znajduje si***281; w tym folderze...ale po wpsianiu w radshell komedny script bla bla bla znowu dostaje to samo...

odpalalem ulelfa z mc i z mc ***322;adowa***322;em radshella tam z kolei dostaje komunikat "unable 2 load radshell.rsh" ALe ten plik na 1000***37; zanjduej sie w tym samym folderze...
im wi***281;cej w tym siedze tym wi***281;cej znak***243;w zpaytania widz***281;....

Berion 08.09.2008 23:16

To spr***243;buj v0.4 lub v0.3 lub wcze***347;niej, zaraz po za***322;adowaniu programu wpisz:
"load rom0:CDVDMAN"

U mnie nie dzia***322;a, wi***281;c u Ciebie pewnie te***380; nie. ;]

---

cdfs:/ to Twoja p***322;yta.

---

***347;cie***380;ka bezwzgl***281;dna to np. "mass:JAKISFOLDER/skrypt.rsh". Podaj***261;c "skrypt.rsh", RSH poszukuje pliku w katalogu w kt***243;rym si***281; on sam znajduje.

Luis 08.09.2008 22:04

hmmm... to chyba jestem uziemiony w tym wypadku cho mo***380;e si***281; myl***281;.Gdy***380; radshell0.5 nie pozwala mi wczytac tych modu***322;***243;w z cd/dvd za***347; z mass tez nie moge ich za***322;adowa a dysk twardy raczej odpada nie chce mi sie z nim kombinowac..:ysz:choc mzoe jakos sie z zmusze:sciana:

p.s. daje komende dir wywala mi taki komunikat not a directory:'cdfs:/RADSHELL'

o co chodzi z t***261; bezwzgl***281;dn***261; ***347;cie***380;ka???

Berion 08.09.2008 21:42

Nie znalaz***322; skryptu o podanej nazwie. Albo si***281; pomyli***322;e***347; albo masz go gdzie indziej. W RadShellu poruszasz si***281; tak jak po dos-ie lub linuksowym terminalu.

Daj komend***281; DIR to wylistuje ci wszystko co masz na no***347;niku w katalogu w kt***243;rym aktualnie jeste***347;.

Mo***380;esz tez skrypt wywo***322;a***263; po bezwzgl***281;dnej ***347;cie***380;ce.

Je***347;li chcesz go wywo***322;a***263; z mass to musisz najpierw za***322;adowa***263; do IOP modu***322;y usbd.irx i usbhdfsd.irx (lub usb_mass) - naturalnie nie mo***380;esz tego zrobi***263; z mass. Je***347;li z dysku twardego to musisz wczyta***263; modu***322;y do obs***322;ugi dysku i zamontowa***263; partycj***281;, na kt***243;rej masz skrypt - i tak jak powy***380;ej nie mo***380;esz tego zrobi***263; z tego samego no***347;nika.

Je***347;li chcesz je wczyta***263; z CDVD to niestety wersja 0.5 ma co***347; zr***261;bane i nie da rady buszowa***263; po p***322;ycie.

---

W drodze jest uLELF z obs***322;ug***261; skrypt***243;w (a konkretnie to odpalanie program***243;w dla IOP/EE z parametrami). Oszcz***281;dzi***322;o by to gimnastyki z RSH. No ale p***243;ki co innej metody na konsoli nie ma.

Luis 08.09.2008 20:52

Witam:)

Otóż próbuje zapisac na miom pendrive savy gdyz nie posiadam MC.
Niby wszytkie skrypty stworzyłem itd...ale kiedy odpalam radshella i wpisuje polecenie "script mcemu07f...." pojawia mi sie komunikat "unable to open i tu sciezka dostepu a an koncu mcemu07f_gt4_ntsc.rsh."
nie wiem gdzie moglem poplenic błąd może ktoś z was mógłby mi pomóc...:)byłbym baaaardzo wdzięczny :spoko:

Berion 26.04.2008 20:15

Troch***281; to dla mnie dziwne. Na mojej memorce wszystkie homebrew zajmuj***261; ko***322;o 3MB i nie p***322;acz***281;. Przecie***380; save'y mo***380;na przenosi***263; na PC - i tak kiedy***347; Ci si***281; wszystkie nie pomieszcz***261; na jednej karcie. ;P

No ale jak ju***380; jeste***347; taki hiper oszcz***281;dny to lepiej na mass:/ wrzuci***263; programy, a na memork***281; ww. modu***322;y (pewnie masz uLELFa w mc0:/BOOT, wi***281;c do tego folderu najlepiej).

potem tylko dopisz przed run

load mc0:BOOT/usbd.irx
load mc0:BOOT/usbhdfsd.irx

Zawsze to o 150KB mniej :czar:

pikul0 26.04.2008 18:18

Na szczescie wystarczy tylko mcsioemu_07f.elf dac na mc reszta dziala z mass :) 282 kb to juz nie 1 MB :)
Dzieki pozdrawiam

Berion 26.04.2008 17:55

Wszystkiego to się na pewno nie da. Przecież nie załadujesz modułów do obsługi mass:/ z mass:/ - pomyśl. ;)

Jak tak koniecznie chcesz mieć dużo wolnego na karcie to wrzuć te dwa moduły do jakiegoś folderu na mc i z niego ładuj.

pikul0 26.04.2008 17:25

przy ***322;adowaniu modu***322;***243;w wyskakuje 2x "ERROR: -19".W poscie chodzilo mi o to ze chcia***322;bym wszystko ladowac z pendriva (radshella, mcsioemu_07f.elf) zeby nie zajmowalo nic na karcie (ok 1 MB wiecej miejsca !!). Z memorki mi dzia***322;a, gra sie odpala mozna zapisywac i ladowac z obrazu. Problem tylko jest z uruchomieniem mcsioemu_07f.elf z pedrive`a. Je***380;eli jest to niemozliwe to trudno :) .... a fastio zapomnialem usunac

Berion 26.04.2008 16:36

W***322;a***347;nie jak sam wspomnia***322;e***347; to brakuje za***322;adowania modu***322;***243;w usbd.irx i usbdhdfsd.irx. Inaczej urz***261;dzenia na mass:/ b***281;d***261; nie widoczne dla tego programu.

Wrzu***263; radshella na memork***281; razem ze wszystkimi potrzebnymi Ci, zewn***281;trznymi modu***322;ami i odpowiednio wyedytuj skrypt startowy.

Dlaczego w***322;***261;czasz fastio?

---

Jak pojawia si***281; jaki***347;, w jakimkolwiek programie, error to napisz jaki (numer, tre***347;***263;...). my***347;lisz, ***380;e jak napisze: "pojawia si***281; error" to jest ju***380; wszystko jasne? Ehhh...

pikul0 26.04.2008 14:59

Witam
nie mam klawiatury a zalezalo mi glownie na jednej grze (colin mcrae 2005) poniewaz savy do tej gry zajmuja ok 4mb.Tak wiec umiescilem wszystko w folderze mass:\colin. Radshell uruchamiam za pomoca uLunchelfa z pendriva i to wpisalem w pliku radshell.rsh
Cytat:

fontsize 0.6
border 2 2
iopreset
run mcsioemu_07f.elf -ioprp=cdrom0:\IRX280\DNAS280.IMG;1 -fastio -pfs=mass:/colin/ cdrom0:\SLES_526.36;1
i nie widzi pliku mcsioemu_07f.elf z tego co czytalem to moze brakowac
load usbd.irx i load usbhdfsd.irx ale jak je doloze to wyskakuje error. Dodam ze emulator rusza z kart pamieci "run mc0:/mcsioemu_07f.elf -ioprp=cdrom0.... itd" i wszystko ladnie dziala :) (ale wolalbym z pendrivea). Prosze o pomoc

Berion 14.03.2008 23:44

Radshell nie wczyta skrypt***243;w z CDVD, ani z no***347;nika kt***243;rego jeszcze nie obs***322;uguje. Reszta bez znaczenia.

Mo***380;na z poziomu konsoli, ale to niewygodne, wi***281;c po co? Uruchamianie program***243;w i skrypt***243;w oczywi***347;cie na konsoli.

Doopeck 14.03.2008 19:42

Witam
Jestem początkującym użytkownikiem PS2 i chciałbym znać odpowiedzi na kilka moich pytań
1.Czy te programy i obrazy kary pamięci które pobieram mam zgrywać na płytkę czy penrive i wgrywać do konsoli ??
2. Czy wszyskie operacje w programach takich jak radshell czy inne takie mam wykonywać w konsoli przy pomocy klawiatury usb podłączonej do PS2 ??

z góry dzienx i pozdrawiam :)

Berion 10.03.2008 13:54

Jak masz klawiaturę i Ci ona działa to nie uruchamiaj skryptu tylko po prostu wpisz jego treść. Pomyśl logicznie.

Cytat:

[...] nie pozostaje jak zmodyfikować elfa i dopisać hexem tryp fastio... nie wiem jak...
ale bede musiał próbować... opieram sie na mssdefie... moze kiedyś mi sie uda...
Jeśli nie masz (a nie masz) pojęcia o disasemblerce i mips r5k to tego zwyczajnie nie zrobisz. Pocieszę Cię, że ja również nie. :)

Lyska 10.03.2008 09:43

bo mia***322;em klawiature... i nic mi nie pomog***322;a? za***322;***261;czy***322;em radshella po wpisaniu script re4_pal.rsh pisa***322;o ***380;e co***347;tam nie mo***380;e z reszt***261; rubowa***322;em te***380; run elfa i te***380; nic, wrzuca***322;em re4_pal.rsh na memorke z psx i wpisa***322;em kod ***380;eby przeczyta***322; ten script i zawiecha...

nie pozostaje jak zmodyfikowa***263; elfa i dopisa***263; hexem tryp fastio... nie wiem jak...
ale bede musia***322; pr***243;bowa***263;... opieram sie na mssdefie... moze kiedy***347; mi sie uda...

Berion 09.03.2008 17:57

Nie da si***281;. HDP jest oparty na oryginalnym kodzie romza w wersji 0.6. Launcher ffgrievera to jego mocno zmutowana forma, opatrzona numerkiem 0.7f. I ta w***322;a***347;nie wersja wprowadza szereg usprawnie***324;, mi***281;dzy innymi tryb fastio.

Lyska 09.03.2008 13:45

tryb -fastio

Zakładam nowy temat bo nikt chyba nie rusza starszych :P

da się załączyć tryb -fastio w HD Project 1.07?

Berion 06.03.2008 19:01

Jak kupisz taki model jaki mam ja to będzie kompatybilna...

Może, acz nie musi.

Zwykłe, na USB.

Lyska 06.03.2008 18:51

...i kupie jaka***347; niekompatybilna i bd mia***322; wa***322;a...
kupie przejsciowke z klawy na usb, moze zadzia***322;a***263;? czy to sa specjalne klawy 4ps2?

Berion 06.03.2008 17:33

Kompletnie bezsensu. :D

Kup sobie t***261; klawiatur***281;. To nie maj***261;tek. Ja za swojego Logitecha da***322;em 30z***322;, na gie***322;dzie lub/i nie w Warszawie (:D) pewnie jeszcze taniej.

Lyska 06.03.2008 17:29

Du***380;o teraz nie zrozumia***322;em... wi***281;c co mam z tym zrobi***263;?
Mo***380;na by poprosi***263; ffgriever'a o zedytowanie mcemu massdef aby uruchamia***322; -fastio
i bym mia***322; problem z g***322;owy, dla ka***380;dej gry stworzy***322; bym sobie inny elf...

Mo***380;emy te***380; sprobowa***263; ps2linkiem, je***347;li pomo***380;esz?
chyba ***380;e masz inny pomys***322;?

Berion 06.03.2008 13:06

Lyska, nie kasuj czego***347; czego nie wiesz do czego s***322;u***380;y. Nie mo***380;esz wywali***263; iomanx.irx i filexio.irx...

Hmm... z tego co wiem to RSH w v0.5 nie ***322;aduje usbhdfsd automatycznie. A przecie***380; nie mo***380;na wczytywa***263; modu***322;***243;w do obs***322;ugi no***347;nika z tego no***347;nika, kt***243;ry ma by***263; obs***322;ugiwany dzi***281;ki tym modu***322;om. Dziwna to sprawa.

Lyska 06.03.2008 10:08

nie mam MC... Czyli mam problem...

EDIT: ee skasowałem wszysko i zostawiłem
Kod:

fontsize 0.6
border 2 2
iopreset

run mass:/massdef.elf -ioprp=cdrom0:\IOPRP.IMG;1 -fastio -pfs=mass:/ cdrom0:\SLES_537.02;1

i przeczytał redshell.rsh bo pisało "mass:/massdef.elf is isn't elf!"
czy coś takiego

Berion 06.03.2008 00:03

Cytat:

Napisany przez Lyska (Post 906075)
Tak uruchamia sie...

tak to wyglada je***347;li dobrze pami***281;tam... sprawdzi***322;em minute temu
ale ja tam nie moge wpisa***263; danych do uruchomienia .rsh bo nie mam klawy :( [...]

Je***347;li wpiszesz to (to co poni***380;ej) w skrypt startowy to Ci nie potrzebna. Tylko pami***281;taj, ***380;e w momencie uruchomienia RadShella, p***322;yta w nap***281;dzie musi by***263; ju***380; zweryfikowana.

Tre***347;***263; radshell.rsh

Kod:

fontsize 0.6
border 2 2
iopreset

run mc0:MCSIO/mcemu07f.elf -ioprp=cdrom0:\IOPRP.IMG;1 -fastio -pfs=mass:/ cdrom0:\SLES_537.02;1

Wed***322;ug powy***380;szego wzoru uruchamia on emulator pod nazw***261; mcemu07f.elf w folderze MCSIO w root karty pami***281;ci w pierwszym slocie (wielko***347;***263; liter ma znaczenie).

A i jeszcze jedno: nie uruchamiaj RadShella z innego no***347;nika jak z MC bo nie wczyta radshell.rsh!

Lyska 05.03.2008 23:19

Cytat:

Na razie to nigdzie i odpuść to sobie. Napisz czy się uruchamia, a już skrypt startowy mogę napisać za Ciebie (skoro nie masz klawiatury).
Tak uruchamia sie...
Cytat:

Radshell 0.5
>_
tak to wyglada jeśli dobrze pamiętam... sprawdziłem minute temu
ale ja tam nie moge wpisać danych do uruchomienia .rsh bo nie mam klawy :(

EDIT
Cytat:

Na razie to nigdzie i odpuść to sobie.
spoko spoko, ale zrobiłem jak w poradniku
Kod:

# Residen Evil 4
#
run massdef.elf -ioprp=cdrom0:\IOPRP.IMG;1 -fastio -pfs=mass:/ cdrom0:\SLES_537.02;1

pisało że pomiedzy .IMG a .ELF wpisuje sie dane dodatkowe
i tak właśnie zrobiłem

Berion 05.03.2008 22:57

Cytat:

Napisany przez Lyska (Post 906047)
Berion ale ja bym chcia***322; te fastio emulator za***322;***261;cza***322;, niestety nie wiem co dopisa***263; w hexie... na to pomo***380;esz? [...]

W hex'ie to sie nie da akurat. Zmiany w hex edytorze to ciekawostka.

Cytat:

[...] No jak nie to musze zobaczy***263; tego radshella... to, to samo co ps2link?
W pewnym sensie, na pewno.

Cytat:

mam przygotowany .rsh ale gdzie dok***322;adnie w nim wpisa***263; te -fastio?
mam tak:
Na razie to nigdzie i odpu***347;***263; to sobie. Napisz czy si***281; uruchamia, a ju***380; skrypt startowy mog***281; napisa***263; za Ciebie (skoro nie masz klawiatury).

Lyska 05.03.2008 22:35

a) Berion ale ja bym chcia***322; te fastio emulator za***322;***261;cza***322;, niestety nie wiem co dopisa***263; w hexie... na to pomo***380;esz?

b)
Cytat:

M***243;g***322;by***347; si***281; oby***263; bez klawiatury, wpisuj***261;c parametry i ***347;cie***380;k***281; do programu w startowym skrypcie
w kt***243;rym skrypcie?! bo mam ju***380; przygotowany .rsh ktory chce ***380;eby sie odpali***322; automatycznie
po odpaleniu RadShella...

Berion 05.03.2008 20:23

Czyta***322;e***347; uwa***380;nie m***243;j post?

Cytat:

RE4 ju***380; nie mam, ale wiem ***380;e dzia***322;a, poniewa***380; kiedy pisa***322;em tutorial i pyta***322;em si***281; o znaczenie cz***281;***347;ci parametr***243;w ffgrievera, w***322;a***347;nie odpisa***322;, ***380;e dzia***322;a z -fastio. Tak czy siak, uruchomi***263; si***281; powinien uruchomi***263; (bez wprowadzenia tego paramu nie b***281;dziesz m***243;g***322; save'owa***263; na VMC, albo b***281;d***261; problemy z jej obs***322;ug***261;).
Cytat:

Napisany przez Lyska (Post 905929)
[...] to mog***322;o by pom***243;c, jak uruchamia***263; to -fastio? co to jest te -fastio? [...]

http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...io/strona5.php

Cytat:

[...] z reszt***261; udost***281;pnie Ci to mo***380;e ty to przerobisz za mnie hyhy...
Oczywi***347;cie, ***380;e nie. :} Nigdy niczego nie robi***281; za u***380;ytkownika o ile le***380;y to w granicach jego mo***380;liwo***347;ci.

To nie wa***380;ne, ***380;e nie masz klawiatury. Uruchom i zobacz, czy si***281; uruchamia. M***243;g***322;by***347; si***281; oby***263; bez klawiatury, wpisuj***261;c parametry i ***347;cie***380;k***281; do programu w startowym skrypcie. No ale jak Ci si***281; nie chce... :}

Lyska 05.03.2008 17:49

Ilość załączników: 3
Berion
Cytat:

Hmm... przyznam, że zdziwiłeś mnie. Na ogół gry mają ponazywane te moduły. Tutaj widzę, że są spakowane w munge'u (tak jak w MGS-ach). Hmm... o ile ten IOPRP.IMG to nie plik z tablicą ;], a prawdziwy IOPRP.IMG to ścieżka jest poprawna i nie powinien pojawić się biały ekran.
Był biały ekran... Ale zmieniłem elfa na McEmu 07f massdef.elf
Zrobiłem hexem co trzeba i o dziwno nie biały ekran lecz gra...
pisało że memory card nie ma data system (tego z gry RE4)
i pytanie do you want create data system? oczywiście yes...
napisało sie że memory card is unformated, do you want to format... yes...
failed to format memory card, używam twoich vmc żeby nie było...
mogłbyś przesłać mi sformatowana karte?
(PS gra działała świtnie tylko zapisywać nie mogłem)

Na tym nie poprzestałem i wkleiłem karte z HD Pro~1.07
niestety nie potrafił zrobić data system, pisało Save Failed,
załączyłem gre poszłem do save pointu zapisałem, ale pisało Save Failed
a przy prubie loadingu Loading Failed...
Cytat:

A co jest w folderze DATA? Jak jest tam jakiś DNASxxx.IMG to do niego się 'podłącz'.
nie ma jest tylko to:
Kod:

*0FLIST.DIR - 1KB
*BIO4DAT.AFS - 1 627 004 KB
*BIO4MOV2.AFS - 888 384 KB
*BIO4MOV.AFS - 1 917 020 KB

Cytat:

RE4 już nie mam, ale wiem że działa, ponieważ kiedy pisałem tutorial i pytałem się o znaczenie części parametrów ffgrievera, właśnie odpisał, że działa z -fastio. Tak czy siak, uruchomić się powinien uruchomić (bez wprowadzenia tego paramu nie będziesz mógł save'ować na VMC, albo będą problemy z jej obsługą).
to mogło by pomóc, jak uruchamiać to -fastio? co to jest te -fastio?
Cytat:

Co do RadShella: Desden napisał, że jemu się on nie uruchamia, więc i tylko na tej opinii się opieram. Sprawdź, nic to przecież nie szkodzi.
Nie mam radshella, moge mieć ale to nic nie da... nie mam klawy USB...

Mam prośbe prześlij mi sformatowaną karte przez Ciebie i wytłumacz
co to jest ten -fastio? albo co mam z nim zrobić... bo chyba go znalazłem?
z resztą udostępnie Ci to może ty to przerobisz za mnie hyhy...

Berion 04.03.2008 22:40

Hmm... przyznam, że zdziwiłeś mnie. Na ogół gry mają ponazywane te moduły. Tutaj widzę, że są spakowane w munge'u (tak jak w MGS-ach). Hmm... o ile ten IOPRP.IMG to nie plik z tablicą ;], a prawdziwy IOPRP.IMG to ścieżka jest poprawna i nie powinien pojawić się biały ekran.

A co jest w folderze DATA? Jak jest tam jakiś DNASxxx.IMG to do niego się 'podłącz'.

RE4 już nie mam, ale wiem że działa, ponieważ kiedy pisałem tutorial i pytałem się o znaczenie części parametrów ffgrievera, właśnie odpisał, że działa z -fastio. Tak czy siak, uruchomić się powinien uruchomić (bez wprowadzenia tego paramu nie będziesz mógł save'ować na VMC, albo będą problemy z jej obsługą).

Na drugi raz (i ta uwaga tyczy się wszystkich) jeśli będziesz mieć problem z jakąś grą, pytanie itd. to proszę o zamieszczanie listy LBA (relative path), zamiast screenów. Tak jest czytelniej (najlepiej jako załącznik do postu w *.txt).

Co do RadShella: Desden napisał, że jemu się on nie uruchamia, więc i tylko na tej opinii się opieram. Sprawdź, nic to przecież nie szkodzi.

Cytat:

Dam rade? pomożesz?
:hmm:

Cytat:

Towarzysze! Pomożecie!? - Pomożemy
;]

Lyska 04.03.2008 20:20

Ilość załączników: 2
Berion...
Cytat:

Nie uwa***380;asz, ***380;e czego***347; tu brakuje? ;]
absolutnie nic nie brakuje... bo resident ma po prostu
Kod:

cdrom0:\IOPRP.IMG;1
u***380;ywam swapmagica, o ile wiem to radshell nie pojdzie mi...
poza tym nie mam klawiatury?
Cytat:

A po drugie to RE4 wymaga parametru -fastio.
tzn?

dam rade odpali***263; przez ulelfa a potem po prostu mcsio?
naprawde dam sobie r***281;k***281; obci***261;***263; za zapisanie save w residencie!
nie mam klawy... chce tylko ta jedna gr***281; zapisa***263;...
Dam rade? pomo***380;esz?

edit o 21:01 hmm zdawalo mi sie ze znajde co***347; wsparcia w Savy na Pendrive
obym co***347; tam znalaz***322;...
edit2 o 21:16 eee sproboje massdefa :D [loading...]

***380;eby nie by***322;o ***380;e ***378;le hexem zrobi***322;em

Berion 04.03.2008 18:37

Cytat:

Napisany przez Berion
kolor bia***322;y oznacza, ***380;e emulator nie znalaz***322; plik***243;w *.img lub *.elf. Mo***380;e to by***263; spowodowane b***322;***281;dn***261; ***347;cie***380;k***261; w *.rsh lub tym, ***380;e nap***281;d nie zd***261;***380;y***322; zweryfikowa***263; no***347;nika (dlatego te***380; zalecam uruchamia***263; RadShella i emulator, dopiero po poprawnej weryfikacji p***322;yty).

Cytat:

Napisany przez Lyska (Post 905644)
Kod:

Nie uwa***380;asz, ***380;e czego***347; tu brakuje? ;]

A po drugie to RE4 wymaga parametru -fastio.

Cytat:

[...] czyli co***347; zapomnia***322;em lub zrobi***322;em ***378;le?
nie wiem nawet gdzie jest obraz karty kt***243;r***261; b***281;dzie u***380;ywa***322;
po prostu wklei***322;em gotow***261; 8MB od Beriona...

tak wyglada m***243;j mass:
Nie pro***347;cie by***322;o napisa***263;, ***380;e:

Cytat:

mam VMC w root mass czyli:

mass:/memorycard0.bin
mass:/memorycard0.mci

Wersja z downloadu na CDRinfo to wersja, kt***243;ra domy***347;lnie zapisuje na HDD (acz g***322;owy nie dam). Wkr***243;tce pozbieram te trzy wersje do kupy i update'uje download a CDRi.

PS: Kupcie sobie kompatybilne klawiatury i po k***322;opocie ;P
PPS: Na kiego grzyba Ci SYSTEM.CNF na mass? XD

Lyska 04.03.2008 15:40

Ilość załączników: 1
Mam problem... załączam ulelfa z mass, a następnie McEmu.elf
jest on od FFGrievera, wersja 0.7f
robiłem wszystko tak jak w Sposobie Pierwszym
eytowałem McEmu.elf hexedytorem i wpisałem w 9200
Kod:

a w 92D0:
Kod:

cdrom0:\SLES_537.02;1
są to dane Resident Evil4. niestety po załączeniu McEmu.elf
płyta sie zaczyna kręcić i jest biały ekran...
czyli coś zapomniałem lub zrobiłem źle?
nie wiem nawet gdzie jest obraz karty którą będzie używał
po prostu wkleiłem gotową 8MB od Beriona...

tak wyglada mój mass:

Berion 02.03.2008 23:38

Niestety s***261; tylko dwie godziny.

BTW: a co z t***261; Castlevani***261;? Czy emu sam sprawdza plik wykonywalny po sumie kontrolnej czy mo***380;e trzeba go r***281;cznie za***322;***261;cza***263;?... i dla kt***243;rej wersji? ;)

ffgriever 02.03.2008 12:02

Cytat:

Napisany przez j0t (Post 904063)
W sieci znalazłem sposób na wykorzystanie vmc w przypadku gdy gramy z dysku. Domyślam się, że sposób ten nie jest Wam obcy, ale mimo to przedstawię go w zarysie.

Powstał na ps2hd (console-exploits obecnie), ale oparty jest o mój opis na psx-scene.

Cytat:

1. Czy w powyższej metodzie można użyć pliku elf od ffgriever'a ? //myślę że tak
Tak. Tym bardziej, że plik usbmcemul.elf to też "mój" plik ;) . Dodatkowo ten ostatni, który wkleiłem w edicie pozwoli ci ustawić dokładną ścieżkę.
Cytat:

2.1 Czy ulaunchelf widzi zawartość partycji z grą zainstalowaną na hdd?
Nie.
Cytat:

2.2 Jeśli tak, to czy możliwa byłaby zamiana pliku SYSTEM.CNF i dodanie pliku mcemu.elf bezpośrednio na dysku, np. przez ftp
2.3 Jeśli tak, to czy nie spowoduje to jakichś błędów na sysku i ewentualnej utraty danych?
Nie jest możliwa (w związku z ostatnią odpowiedzią).
Cytat:

3. Czy możliwe jest uruchomienie mcemu.elf z parametrem w pliku SYSTEM.CNF //zaoszczędziło by to konieczności hexedycji pliku
np.
Kod:

BOOT2 = cdrom0:\"mcemu.elf -ioprp=cdrom0:\IOPRP280.IMG;1 -pfs=mass:/ cdrom0:\SLPM_658.80;1";1

Nie, parametry nie zostaną przekazane.[/QUOTE]

Oczywiście działać to będzie tylko z usb, bo dostęp do hdd jest zabroniony przez hdloadera.

Dla gier od squaresoftu jest nieco trudniej (są tylko po sektorach pliki rozpoznawane, nic oprócz modułów i egzeka nie jest dodane). Musisz zrobić dla tych gier dumpa sektorów pod folderach a przed 512 i wszystko po normalnych plikach do końca płyty. Tak się fajnie składa, że ilość wpisów w tych grach jest nieparzysta, więc możesz dodać jeden plik bez zmiany pozycji lba (jeden wpis jest pusty). Wtedy wklejasz wcześcniejsze sektory (od odpowiedniego, bodajże 278 to będzie w serii FF), pliki normalne, resztę sektorów (od odpowiedniego) i na końcu plik z mcemu. W ten sposób wszystko działa. Nie we wszystkich grach, których kompilacja jest wykonana w taki sposób jest tak łatwo (parzysta ilość wpisów lub brak miejsca przed rozpoczęciem danych)... ale i to łatwo obejść.

Na początek jednak pobaw się z grami, których wszystkie pliki są widoczne... i najlepiej z takimi, które nie zwracają w ogóle uwagi na lba.

Edit:
Niechcący ciebie oszukałem. Wersja załączona w tym temacie nie nadaje się pod hdloadera, ponieważ wykonuje reset IOP dwukrotnie. HDLoader musi mieć włączony mode3 (inaczej zostanie na czarnym ekranie, bo będą się gryzły metody hdla z metodami z emu na "przetrzymanie" resetu), więc po pierwszym resecie zostanie usunięty (poza samym modułem od cdvd) z pamięci. Wieczorem przetestuję przemodelowaną wersję i dołączę tutaj (pewnie w nowym poście, bo coś szybko znika mi możliwość edycji).

Edit2:
Tutaj masz tą samą wersję, ale działającą spod hdl (tylko z mass, w/g podanego wyżej sposobu). Przetestowałem osobiście, więc tym razem bez wpadki ;) . Niestety, zmiany czyniące go zgodnym z hdl mogą spowodować, że nie wystartuje na niektórych konsolach "normalnie".
http://www.sendspace.com/file/l7jixh

Berion 01.03.2008 11:57

Cytat:

Napisany przez j0t (Post 904063)
Najpierw oficjalne powitanie z okazji pierwszego postu: Cze***347;***263; :) [...]

Oficjalne powitanie: witam i oby wi***281;cej tego typu "pierwszych post***243;w"! :)

Cytat:

[...] Je***347;li dobrze zrozumia***322;em artyku***322; traktuje o zapisywaniu save'***243;w na wirtualnej karcie pami***281;ci (vmc), znajduj***261;cej si***281; na pen drivie lub na hdd, gdy gramy z nap***281;du cd/dvd, a nie z hdd. [...]
W istocie.

Cytat:

[...] W sieci znalaz***322;em spos***243;b na wykorzystanie vmc w przypadku gdy gramy z dysku. Domy***347;lam si***281;, ***380;e spos***243;b ten nie jest Wam obcy, ale mimo to przedstawi***281; go w zarysie. [...]
Mi jest bo i nie mam NA, ale my***347;l***281; ***380;e mimo to mog***281; co***347; doradzi***263;.

Cytat:

[...] zmianie nazwy pliku usbMcEmu.elf/mcemu.elf na DATA_999.99/SLUS_999.99 //my***347;l***281; ***380;e pewnie jest to niepotrzebne, wystarczy odpowiedni wpis w SYSTEM.CNF [...]
Zgadza si***281;. To SYSTEM.CNF kieruje do *.elf-a, wi***281;c nazwa *.elf-a mo***380;e by***263; dowolna.

Cytat:

[...] -stworzeniu obrazu iso gry z zachowaniem pierwotnej kolejno***347;ci plik***243;w [...]
I druga moja drobna uwaga: niekt***243;re gry sprawdzaj***261; LBA plik***243;w, a niekt***243;re w og***243;le nie maj***261; plik***243;w z zasobami wpisanych w TOC. Takie kompilacje si***281; bardzo ci***281;***380;ko odbudowuje.

Co do LBA "w zwyk***322;ych grach" to nie trzeba si***281; ich kurczowo trzyma***263;. Nawet si***281; nie da, dodaj***261;c plik bo i tak zwi***281;kszysz warto***347;***263; w tablicy o 1.

Cytat:

[...] 1. Czy w powy***380;szej metodzie mo***380;na u***380;y***263; pliku elf od ffgriever'a ? //my***347;l***281; ***380;e tak [...]
Te***380; my***347;l***281;, ***380;e tak, ale jak***261; emu montuje partycj***281; i gdzie szuka VMC to ju***380; musisz si***281; spyta***263; osobi***347;cie @ffg (od czasu do czasu zagl***261;da do nas). Bez tych informacji nie b***281;dziesz wiedzia***322; gdzie wrzuci***263; VMC, a sam emu ich nie tworzy.

Ponadto musisz skorzysta***263; z wersji, kt***243;ra domy***347;lnie u***380;ywa hdd bo w ten spos***243;b nie masz mo***380;liwo***347;ci wpisywania parametr***243;w. I tutaj kolejny niuans: parametry - niekt***243;re gry wymagaj***261; dodatkowych parametr***243;w.

Cytat:

[...] 2.1 Czy ulaunchelf widzi zawarto***347;***263; partycji z gr***261; zainstalowan***261; na hdd?
2.2 Je***347;li tak, to czy mo***380;liwa by***322;aby zamiana pliku SYSTEM.CNF i dodanie pliku mcemu.elf bezpo***347;rednio na dysku, np. przez ftp [...]
Nie wiem, ale nawet je***347;li ulelf obs***322;uguje partycje HDLa to zobaczysz obrazy, a nie ich zawarto***347;***263;. Nie wyedytujesz ich.

Cytat:

[...] Czy mo***380;liwe jest uruchomienie mcemu.elf z parametrem w pliku SYSTEM.CNF //zaoszcz***281;dzi***322;o by to konieczno***347;ci hexedycji pliku [...]
Nie mo***380;liwe. BIOS PS2 nie przewiduje takich wynalazk***243;w ponad te, kt***243;re zosta***322;y opisane w dokumentacji dla developer***243;w. Przyczyna jest prosta - po co to developerom? :)

---

Rozwi***261;zaniem m***243;g***322;by si***281; okaza***263; RadShell, gdyby tylko bez problemu obs***322;ugiwa***322; cdrom0:/.

A wi***281;c SYSCNF -> Radshell -> emulator -> gra.

Chyba, ***380;e na starszej jakiej***347; wersji jest obs***322;uga CDVD. Sam nie sprawdza***322;em, ale @ffg wspomina***322; mi kt***243;rego***347; razu, ***380;e na jednej z wcze***347;niejszych wersji (<0.5) bez problemu eksplorowa***322; p***322;yt***281;.

Tutaj si***281; naprodukowa***322;em z moj***261; ***322;aman***261; angielszczyzn***261; na ten temat ;]
http://forums.ps2dev.org/viewtopic.php?t=8416&start=30

ratus94 01.03.2008 08:26

eureka dzia***322;a GOW2 wykry***322; obrazy kart i nawet zasejwowa***322; a teraz nawet wczyta***322; czas na inne tytu***322;y chyba wpisywa***322;em nie tak jedn***261; kreseczk***281;

j0t 01.03.2008 03:56

Najpierw oficjalne powitanie z okazji pierwszego postu: Cześć :)

A teraz do rzeczy:
Jeśli dobrze zrozumiałem artykuł traktuje o zapisywaniu save'ów na wirtualnej karcie pamięci (vmc), znajdującej się na pen drivie lub na hdd, gdy gramy z napędu cd/dvd, a nie z hdd.

W sieci znalazłem sposób na wykorzystanie vmc w przypadku gdy gramy z dysku. Domyślam się, że sposób ten nie jest Wam obcy, ale mimo to przedstawię go w zarysie.

Wspomniana wyżej metoda polega na:
Kod:

-rozpakowaniu obrazu z grą
-zmianie zawartości pliku usbMcEmu.elf/mcemu.elf w hexedytorze zależnie od gry //sposób pierwszy wg. artykułu
-zmianie nazwy pliku usbMcEmu.elf/mcemu.elf na DATA_999.99/SLUS_999.99 //myślę że pewnie jest to niepotrzebne, wystarczy odpowiedni wpis w SYSTEM.CNF
-umieszczeniu naszego pliku w głównym katalogu rozpakowanego iso
-zmianie pliku SYSTEM.CNF w zależności od nazwy naszego pliku .elf
-stworzeniu obrazu iso gry z zachowaniem pierwotnej kolejności plików
-wgraniu iso na hdd
-graniu z dysku z wykorzystaniem vmc

W związku z powyższą metodą i jej ewentualną modyfikacją mam do Was kilka pytań: //nie dysponuję w tym momencie PS2, stąd niektóre moje pytania

1. Czy w powyższej metodzie można użyć pliku elf od ffgriever'a ? //myślę że tak
2.1 Czy ulaunchelf widzi zawartość partycji z grą zainstalowaną na hdd?
2.2 Jeśli tak, to czy możliwa byłaby zamiana pliku SYSTEM.CNF i dodanie pliku mcemu.elf bezpośrednio na dysku, np. przez ftp
2.3 Jeśli tak, to czy nie spowoduje to jakichś błędów na sysku i ewentualnej utraty danych?
3. Czy możliwe jest uruchomienie mcemu.elf z parametrem w pliku SYSTEM.CNF //zaoszczędziło by to konieczności hexedycji pliku
np.
Kod:

BOOT2 = cdrom0:\"mcemu.elf -ioprp=cdrom0:\IOPRP280.IMG;1 -pfs=mass:/ cdrom0:\SLPM_658.80;1";1

Pozdrawiam
j0t

ratus94 29.02.2008 22:25

to nie PD na drugim te***380; nie dzia***322;a co***347; musz***281; wpisywa***263; zile: niestety musz***281; do pracy rano wpisz***281; dok***322;adnie co i jak robi***281; sam ju***380; nie mam pomys***322;***243;w

Berion 29.02.2008 18:24

Konkretnie to nie chc***281; poleca***263; bo ju***380; raz poleci***322;em Kingstone'a 1GB DTI, z kt***243;rym nigdy nie mia***322;em problem***243;w na ***380;adnej z wersji modu***322;u (kiedy***347;, kiedy***347; widziany by***322; tylko na FAT16). Okazuje si***281;, ***380;e ten sam pendrive nie wsp***243;***322;pracuje u kilku kolejnych os***243;b (wniosek z tego taki, ***380;e w obr***281;bie jednego modelu musz***261; by***263; co najmniej dwie, r***243;***380;ni***261;ce si***281; konstrukcyjnie wersje)... Albo kto***347; ma podr***243;b***281;. ;]

PS: -> s***261;dzi***322;em.

ratus94 29.02.2008 14:42

no w***322;a***347;nie te***380; tak sondzi***322;em w ulelfie jednak rzadko ale problemy by***322;y nowe PD i tak mia***322;em kupi***263; teraz nadarzy***322;a si***281; okazja jakie***347; konkretne mo***380;esz poleci***263;

Berion 29.02.2008 11:21

Same problemy masz. Pierwej klawiatura, teraz pendrive. W każdym razie nie zniechęcaj się.

Nie chciałbym odpowiadać za ffg, ale wydaje mi się że w tym launcherze, użyty został ten sam moduł co w ulelfie 4.12. Jeśli tam z nim nie masz problemów to i pod launcherem nie powinieneś mieć.

ratus94 29.02.2008 04:39

Wypr***243;bowa***322;em t***261; trzeci***261; McEmu 07f massdef.elf dzia***322;a ale nadal nie widzi kart morze jednak to m***243;j PD a raczej stary mp3 odtwarzacz zauwa***380;y***322;em PD zaraz po wczytaniu emu
si***281; wy***322;***261;cza (gra ju***380; dzia***322;a) trzeba go wyj***261;***263; i w***322;o***380;y***263; nie wiem czy to nie powoduje nie mo***380;no***347;ci zasejwowania jutro sprawdze na inym PD

Berion 29.02.2008 02:25

To s***261; trzy? Ghem...

Sprawdz***281; t***261; obecn***261; jak ma si***281; do Castlevanii (dobrze, ***380;e mi przypomnia***322;e***347;).

ffgriever 29.02.2008 02:00

Ta zamieszczona tutaj też jest 0.7f i do tego jest inna od dwóch pozostałych ;) .

W zasadniczej części jednak niczym się nie różnią (tylko domyślne urządzenia i w tej dodatkowa ścieżka... W tamtej massdef z innego topiku był chyba jeszcze dodany patch dla Castlevania Lament of Innocence, nie mam już jednak nigdzie offsetów). Dlatego te same wersje... można by im co najwyżej jakieś revy ponadawać, ale u mnie na dysku wciąż są pod 0.7f :)

Berion 29.02.2008 01:34

Aaaa no i wyjaśniło się. Offesty, które podałem są do tej z forum. Wersja, która jest w paczce i na stronie to wersja z psx-scene. Najlepsze jest to, że obie są 0.7f ;]

Zgłupiałem. :}

ffgriever 29.02.2008 01:08

Tak na marginesie. Przez podmian***281; ci pewnie nie dzia***322;a***322;a, bo berion zamie***347;ci***322; chyba wersj***281;, kt***243;r***261; pobra***322; z psx-scene. Tamta odpala modu***322;y dla hdd domy***347;lnie a mass tylko po zmianie parametrem pfs. Gdzie***347; jednak tutaj na forum chyba wkleja***322;em wersj***281;, kt***243;ra ***322;adowa***322;a usb domy***347;lnie (ale nie pami***281;tam ju***380;, czy by***322;a to ta sama, czy wcze***347;niejsza od tej z psx-scene... dawno to by***322;o).

Edit: Tutaj wersja massdef. Od razu doda***322;em ***347;cie***380;k***281; do mass (domy***347;lnie mass:/karty/ookami/, ale mo***380;na zmienia***263; tak jak dwie pozosta***322;e - to dla tych, co nie mog***261; sobie poradzi***263; z radshellem, ***380;eby mo***380;na by***322;o u***380;ywa***263; osobnych kart dla poszczeg***243;lnych gier... lub nie: do wyboru).

http://www.sendspace.com/file/6sgmoy

Berion 28.02.2008 18:10

Nie, pad nie ma znaczenia. Do obs***322;ugi pad***243;w jest np. PADMAN i nie ma nic wsp***243;lnego z USB. RadShell i tak ich zreszt***261; nie obs***322;uguje.

ratus94 28.02.2008 17:56

W ULELF znalaz***322;em opcje w***322;***261;czenia klawiatury USB i je***380;eli klawiatura b***281;dzie dzia***322;a***322;a w ULELF to i powinna w RadShell'u (chce sprawdzi***263; tylko klawiatur***281;) i w obydwu moich przypadkach nic jedna i druga nie dzia***322;aj***261; . Czy pod***322;***261;czony pad ma jakie***347; znaczenie bo braknie mi pomys***322;***243;w

M@X 28.02.2008 03:02

Berion - nie wychylaj sie zanadto ;-). Faktycznie moze to byc wina przejsciowki, bo A4Tech w wypadku przelotek stosowal inny patent niz reszta producentow!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:04.