Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   !!! WOLNE NAGRYWANIE !!! (https://forum.cdrinfo.pl/f2/wolne-nagrywanie-7746/)

Tom.O 13.05.2002 11:37

!!! WOLNE NAGRYWANIE !!!

Po zmianie płyty i reszty na Epox'a 8KHA+(266A) strasznie zwolniło nagrywanie.
Miałem nagrywarke 16x10x40 Teac i na poprzednim kompie (Via133+Duron+256SDR) nagrywała poniżej 6min, na nowym prawie 10min. Zmieniłem ostatnio na Teac 40x12x48 i nadal ta sama prędkość (10min). Cały czas skacze ( spada do 7%) bufor z nagrywarki (w Nero 5.5.8.1). Nagrywarke mam na osobnej tasiemce. HDD z CD razem. Tak miałem w poprzednim kompie i wszystko było OK. Dzieje się tak niezależnie od tego czy nagrywam z HDD czy z CD. Podmieniłem już plik WNASPI na nowszy i troche pomogło, ale niewiele - nadal bufor spada zaraz po napełnieniu (przy 24speed) i prędkość nie jest zachwycająca. Ramu mam 256, XP1700, Baracuda IV 80GB, Teac 40, wszystkie tasiemki ATA 100, system WinXP_PL, bios dobrze skonfigurowany, reszta chyba nie ma znaczenia. Tryby DMA włączone dla wszystkuch użądzeń. Test w Nero pokazuje, że dysk ma transfer 41MB/s, w Sandrze też osiąga dobre wyniki 27000. Wydawało mi się, że kiedyś przeczytałem jakieś info, że VIA266A ma wade w postaci małowydajnego kontrolera dysków, ale nie jestem pewien. Czy pomoże zakup dodatkowego kontrolera, jeżeli tak to jaki kupić ?? (firma, model)
Prosze o pomoc.........

yoshi 13.05.2002 13:47

Z tago co ja wiem nie ma NERA 5.5.8.1 :8

Tom.O 13.05.2002 15:18

Jednak jest poszukaj tu w dziale użytki : http://www.pc.com.pl/pliki.asp
Jeżeli to ci nie wystarczy to moge przesłać screen'a. Zresztą nie rozważam nad istnieniem nero tylko nad powolnym nagrywaniem.

shephard 13.05.2002 18:38

Eeee.... Chyba nowy BIOS (płyty) powinien coś dać.
No i siakos 4in1 chyba nie wymieniłeś... masz? (nie ważne że masz XP, też mam, na KT-133A i 4.38 musi być bo inaczej... starsze w tym systemie (na 9x/Me wystarczy 4.33 dla mojej płyty) nie mają racji bytu, zresztą dla KT-266A tym bardziej)

Mam nadzieje że wiesz że na szarym złączu slave a na czarnym master? (niektórzy nie wiedzą...)

Jaką wadę!?

Dobre ;D
Nie wyciągnął byś takich wyników w testach gdyby był 'MAŁOWYDAJNY'.

Wy*** CD-ROM - spowalnia Ci HDD (aż dziwne że takie wyniki Ci wyszły...)

Tom.O 13.05.2002 19:14

4in1 mam najnowszą wersje (beta) oficjalną też miałem i nie pomogło. Czy jedyną radą jest update biosu ?? Jest to troche ryzykowna operacja....
Jeżeli ktoś wie jaki bios jest najlepszy do Epox'a 8KHA+ to niech coś napisze....

shephard 18.05.2002 10:03

A tam ***isz... ryzykowna operacja?!
JAk zrobisz kopie biosa przy flashowaniu i będziesz miał wszystko z dyskietki to nie ma ŻADNEGO RYZYKA, bo jest BOOT BLOCK - nawet jak spierniczysz to będziesz mógł wszystko odkręcić - zbootujesz z dyskietki.
A BIOS'a radzę szukac na stronie producenta, zwykle najnowszy jest najlepszy (chociaż z EPOX'em nie miałem zbyt dużo styczności).

Jak chcesz to mogę Ci podesłąć niezbędne pliki, sam sciągnij sobie tylko BIOS'a w odpowiedniej wersji i dobrą wersję AWDFLASH.EXE.

-Sid-The-Rat=> 18.05.2002 22:02

jak sie postarasz i bardzo ****... flashowanie to zaden boot z dyskietki ci nie pomoze... bo niby skad dyskietka bedzie wiedziala ze bajt to 8 bitow itp. :-)

flashowanie bylo, jest i bedzie zawsze ryzykowna operacja... a jak cos pojdzie nie tak to zostaje tylko zewnetrzny programator (czyli wizyta w serwisie a i to nie zawsze pomaga po kosc mozna zepsuc)

shephard 18.05.2002 23:30

A kolega wie co to jest ten wspominany przezemnie boot block?!
Trzeba miec naprawde farta coby go skasowac, na standardowych ustawieniach NIE JEST NIGDY KASOWANY, a to wystarczy żeby BIOS'a przywrócić. O!

Z pewnością już od KT-133 (może wczesniej też; BIOSy Intela mi się nie podobają, nie wiem co oferują) wszystkie BIOS'y do płyt z VIA mają Boot Block.
Sam już kilka razy skasowałem sobie BIOS'a (windowsowym flasherem AWARD'a) i musiałem się ratować z dyskietki - działa wtedy tylko grafika (o dziwo nawet AGP, nie tylko ISA), FDD i klawiatura.

-Sid-The-Rat=> 19.05.2002 07:35

wie

i wie tez - bo robil ekperymenty - ze wylaczenie zasilania w stanie niestabilnym w najlepszym wypadku czyni kosc nieczytelna w najgorszym rozwala ja dokumentnie - byla to kosc intelowska do plyty pod celerona 533, dalo sie ja tylko na chama odtworzyc z zewnatrz...

Bidi 19.05.2002 12:02

Pewnie nowa winda cos sie nie lubi z nagrywarkami, sporo ludzi ma problem z nagrywaniem w XP wiec to chyba wina systemu i tam trzeba podziałac z nie z biosem

shephard 19.05.2002 15:16

-Sid-The-Rat=> - NAPISAŁEM : NIE WIEM JAK Z INTELEM!
VIA ma większe BIOS'y (dla PIII (nie pamiętam jaki chipset - nie lubię Intela) jest raptem 2x mniejszy) a rozmawiamy o płycie opartej na VIA KT-266A. Tutaj BootBlock nie jest kasowany, jak reszta jest ****ena to system to olewa i odpala sam boot block - bo po to on jest!

Bidi - No tak... kolejny zwala winę na XP... Ja nagrywam na w524E i NIGDY nie widziałem jakichkolwiek problemów (Nie tylko ja nigdy nie miałem problemów z nagrywaniem w tym systemie), a te które były opisywanena forum to (nie obrażać się!) były spowodowane głupotą użytkowników (w większości).

Weron 19.05.2002 15:26

Cytat:

Bidi - No tak... kolejny zwala winę na XP... Ja nagrywam na w524E i NIGDY nie widziałem jakichkolwiek problemów (Nie tylko ja nigdy nie miałem problemów z nagrywaniem w tym systemie), a te które były opisywanena forum to (nie obrażać się!) były spowodowane głupotą użytkowników (w większości).
Moze zbyt ostro ale za to trafnie.

Bidi 19.05.2002 16:12

Bidi - No tak... kolejny zwala winę na XP... Ja nagrywam na w524E i NIGDY nie widziałem jakichkolwiek problemów (Nie tylko ja nigdy nie miałem problemów z nagrywaniem w tym systemie), a te które były opisywanena forum to (nie obrażać się!) były spowodowane głupotą użytkowników (w większości).[/quote]

nie twierdze ze wszystko to wina systemu, ale czesc na pewno, system jest nowy , nie chodzą wszystkie stery na nim, cos nie tak ze sterami ASPI etc,etc wiec system nie jest tak doskonały jak MIcrosoft twierdzi - sam uzywam Millenium i nie narzekam, a sugeruje sie problemami jakie maja ludzie ktorzy tu piszą tzn : z XP, nie zwalam wszystkiego na system bo wiem ze są ludzie ktorzy naprawiają rzeczy nie zepsute a do czego to prowadzi to chyba kazdy wie ;)))

shephard 19.05.2002 17:10

Z ASPI to nie do końca trafninie... zwykle narzekają że nie mogą nagrac 'czegoś' pod programami typu NERO - akurat on posługuje się WŁASNYMI, a nie ADAPTEC'a które są tak często tu polecane...

Microstuff ma rację - ten system im się udał - pracowałem na większości (od 3.11 i kolejne 'podwersje' następnych, NT tyliko od 2K) i po raz pierwszy zrobili cos co może konkurować z linuxami.

Hehe, ME to najbardziej spaprany winshit ;D

Buba 27.05.2002 08:12

Cytat:

Bidi (19-05-2002 12:02):
Pewnie nowa winda cos sie nie lubi z nagrywarkami, sporo ludzi ma problem z nagrywaniem w XP wiec to chyba wina systemu i tam trzeba podziałac z nie z biosem
Zgadzam sie tu z shephardem, ma calkowita racje, tez uzywam od ladnych paru miesiecy WinXP i wypalam wszystko bez problemow, wina chyba lezy tak jak moj przedmowca napisam w "glupocie uzytkownikow" badz tez w raczej miernawym markowo sprzecie .... bo coz dobrego mozna kupic za 300 pln, wiem juz ze wiekszosc z Was sie oburzy na to co napisalem wiec pozwole sobie na mala aluzje ... maluch tez malo kosztuja i tez sa do bani, a mercedesy ?? odpowiedzcie sobie sami.

Tom.O 27.05.2002 11:31

Już działa idealne (3:40), powodem była za mała wydajność kontrolera EIDE na płycie (Via popełniła jakiś błąd konstrukcyjny - jak przesyłają 2 urządzenia to znacznie spada wydajność), dokupiłem kontroler ATA 133 i po problemie. Nie zawsze przyczyną złego działania jest Windows !!!!

Plemnik 27.05.2002 14:32

Cytat:

Tom.O (27-05-2002 11:31):
Już działa idealne (3:40), powodem była za mała wydajność kontrolera EIDE na płycie (Via popełniła jakiś błąd konstrukcyjny - jak przesyłają 2 urządzenia to znacznie spada wydajność), dokupiłem kontroler ATA 133 i po problemie. Nie zawsze przyczyną złego działania jest Windows !!!!
:D Zwariował... No stary jakby ten kontroler był tak mało wydajny jak sugerujesz to wierz mi na pewno by go zmienili !! Zreszta skoro na kt133 piknie wszystko dziala to na 266 jedynym wyjsciem bylby zakup zewnetrznego kontrolera!?!? Jak dla mnie dales ciala... trzeba bylo jeszcze poszukac rozwiazania...

shephard 27.05.2002 18:32

Problemy były... ale w KT266, bez A, i to z kontrolerem pamięci...
KT266A był pozbawiony tego błędu (nowy kontroler).
Wina leży raczej po stronie dodatkowego urządzenia - to normalne ża jak się z dwóch urządzeń korzysta na jednym kanale korzysta, to spada wydajność - TAK JEST IDE ZBUDOWANE!
A jesli chodzi o ten kontroler 133, to na czyim chipie?

Kiedyś pisałem że niektóre chipsety VIA były łączone z kontrolerami AMD... chyba niebardzo to wychodziło... VIA za to odpowiedzialności nie brała...
Nie wiem jak jest w przypadku tej płyty.

Aha, z Epoxami wielu ludzi miało wiele problemów...
Soltek Rulez!

Tom.O 27.05.2002 19:56

Kontroler jest z firmy Zoltrix. Na płycie kontroler dysków to VIA. Co do małej wydajności to niestety mam racje - VIA wypuściła nawet łatke do tego - jest to związanie z małym LATENCY TIME, magistrala przydziela za mało czasu danemu urządzeniu i ono nie zdąży przesłać całej "paczki danych". Zresztą kontroler (na płycie) nie jest taki zły bo transfer z dysku w Nero pokazywało 40MB/s, ale już przy prędkości 24 bufor skakał, a teraz przy 32 działa dobrze czyli coś jednak w tym jest.........

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:11.