Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Mam problem z Atapi dvd a dh20a4p (https://forum.cdrinfo.pl/f15/mam-problem-atapi-dvd-dh20a4p-77701/)

Boccelli 06.07.2009 12:48

Dzięki Deckard też wpadłem na ten pomysł. Dziś dorwałem czyste płytki Emtec DVD+R DL i też jest to samo. Szkoda kombinowałem już co tylko mogłem. Pewnie nagrywarka pada. Sprzęt kupowałem w zeszłym roku na allegro aż z Gliwic a mieszkam na pomorzu i pewnie koszt wysyłki do serwisu będzie kosztował połowę tego co nowa nagrywarka. Ale i tak jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedz.

- Deckard - 05.07.2009 13:56

@Boccelli weź spróbuj innych płyt - przecież verbatim nie jest jedyną słuszną firmą ,jeśli nagrywarka muli i nie rozpoznaje tylko jednego rodzaju płyt dvddl to pół biedy - może trafiła się jakaś partia której ten litek nie lubi- musiałbyś kombinować z modowanymi biosami żeby wyczaić który łyka te verbatimki więc chyba nie warto

editione : jeśli muli przy płytach dvddl różnych producentów to na serwis z nią to że ma 11 miesięcy nic nie znaczy

VIZZARD 30.06.2009 17:23

Przepraszam, czy w tym temacie można nabić posta? :pytanie:

:>

joujoujou 30.06.2009 11:10

Co to jest wogule?

Boccelli 30.06.2009 09:47

Czy ty Bródka rozumiesz co ja piszę. Idź na jakiś kurs czytania ze zrozumieniem. Po raz czwarty pisze że nie może ten verbatim pusty ruszyc, że sie komputer zwiesza to jak niby mam wejść w Nero i coś nagrać jak nie wykrywa tej płyty w napędzie. Co dziwne nagrana płyta z miesiąc temu na mojej nagrywarce normalnie się odpala i cd i dvd zwykłe też normalnie się odpalają. Każda oprócz Verbatim DVD+R DL. Piszę że wypalam obrazy w ImgBurn a Ty wyjeżdżasz z jakimś nagrywaniem systemowym. Jak masz udzielać takich głupich odpowiedzi to lepiej nic nie pisz a nie posty sobie nabijasz.
Jak ktoś ma sensowną podpowiedz co może być tego przyczyną niech podpowie.

Bródka 30.06.2009 00:46

Ale co ma odpalic jak plyta jest pusta, wejdz w nero i spróbuj cos nagrac, jeżeli masz na mysli nagrywanie po przez windowsowy system nagrywania to go olej bo on jest tylko po to zeby byl

Boccelli 29.06.2009 22:48

Wytłumaczę raz jeszcze. Gdy włożę czystą płytę Verbatim DVD+R DL do nagrywarki ona zachowuje się jakbym nic do niej nie włożył. DVD próbuje ją odpalić ale nie może nie wiem dlaczego. Obrazy zawsze nagrywam ImgBurn. Płyty takie jak CD lub zwykłe DVD odpalam normalnie i nagrywam bez problemu. Jaka może być przyczyna? Miał ktoś taki problem może.

Bródka 29.06.2009 13:52

To może byś tak łaskawie napisał w jakim programie nagrywasz i jaki komunikat wyskakuje gdy próbujesz coś nagrać

Boccelli 29.06.2009 12:49

Wyrażnie napisałem w poprzednich postach że płytę DVD+R DL mieli w środku i nie moge otworzyć płyty ani rozpocząć nagrywania a komputer zachowuje się jakby sie zawieszał do momentu wyciągnięcia płyty ze środka. Zresztą mniejsza o to i tak pewnie nikt nie zajarzy o co mi chodzi. Myślałem że ktoś może miał coś takiego. Płyty DVD i CD odpalaja normalnie a DVD+R DL nie. I chodzi mi tu o czyste płyty do nagrania a nie o płyty juz nagrane.

Bródka 29.06.2009 11:29

No to nie wiem co ty chcesz z niego odczytać, wkladasz plyte do napedu, wlaczasz nero i nagrywasz

Boccelli 29.06.2009 11:08

Verbatim DL pusty, świeżo wyjęty z pudełka.

Bródka 29.06.2009 11:07

A ten Verbatim DL jest nagrany czy pusty ?

Boccelli 29.06.2009 11:04

Witam. To mój pierwszy post na tym forum. Problem mój polega na tym, że Liteon Dh 20A4P nie odczytuje płyty Verbatim DVD+R DL. Po włożeniu płyty do napędu miesza ją tylko i sprawia wrażenie jakby się delikatnie przywieszał. Płyty Verbatim Sprawdzone na innej nagrywarce działają.Od razu piszę że firmware jest najnowszy a z płytami typu CD, DVD-R nie ma problemu. Co może być przyczyną? Nagrywarka ma dopiero 11 miesięcy. Problemy z płytami DVD+R DL już bym od jakiegoś czasu ale niektóre udało mi się nagrać a teraz nic nie skutkuje.

VIZZARD 22.03.2008 11:19

Cytat:

Napisany przez 5tev0 (Post 911924)
siema juz dziala:D. Odłączyłem starą nagrywarkę i nowazaczela dzialac. tylko czemu tak jest?

To wielka tajemnica synu...

Jest wiele ksiąg, które musisz przestudiować i wiele prawd, które musisz pojąć :czytaj:

Zanim przestaniesz dziwić się tak oczywistym sprawom jak ta

Więc koszyczek bierz w dłoń by święcić

A po czasie świętowania arkana wiedzy zdobywaj! :tak!:

:czar:

5tev0 22.03.2008 09:49

Spoko i dzieki juz dziala

siema juz dziala:D. Odłączyłem starą nagrywarkę i nowazaczela dzialac. tylko czemu tak jest? Aha, i nie nagrywam plytek w "locie".

VIZZARD 21.03.2008 23:21

Cytat:

Napisany przez panTOMas (Post 911791)
DMA można sprawdzić i ewentualnie ustawić w menedżerze urządzeń
Załącznik 46917
O ASPI można poczytać tu
Wielkich nadziei nie pokładłbym w płytach "nieSony" ;) ale spróbować można. Jeszcze pokombinowałbym z "+" i "-".

Na małych nadziejach zbudowano świat :taktak:

So...

:czar:

joujoujou 21.03.2008 22:53

https://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=57073

VIZZARD 21.03.2008 18:34

A potem sprawdź jeszcze płyty firmy nieSony :czytaj:

:taktak:

rork 21.03.2008 16:51

Ale chyba nie kopiujesz p***322;yty "w locie" na nap***281;dach pod***322;***261;czonych do jednej ta***347;my?, bo to jest niemal nie wykonalne dla DVD ;).
Je***347;li tego nie robisz, to podpowied***378; panTOMas'a jest ok, a w sprawie dma i aspi pomocny jest nero infotool.

ps. sprawd***378; jeszcze czy nagrywarce si***281; polepszy po pod***322;czemiu na ta***347;mie z dyskiem twardym.

5tev0 21.03.2008 16:18

tak zworka jest na slave. Jezeli chodzi o plyte to jest to Epox 8rda3i. Jedne czego nie wiem to jak sprawdzic DMA i ASPI (w tych sprawach jestem totalnie zielony???)

panTOMas 21.03.2008 15:38

Rozumiem, że zworka drugiej nagrywarki jest w pozycji slave. Na wszelki wypadek do testów odepnij drugą nagrywarkę, sprawdź DMA i ASPI. Jeśli płyta główna jest na chipsecie nForce to przywróć oryginalny kontroler IDE (odinstaluj sterownik nvidii). W ostateczności spróbuj na innych płytach np. Verbatim.

5tev0 21.03.2008 13:32

Mam problem z Atapi dvd a dh20a4p

Siema. kilka dni temu kupilem w sklepie tą oto nagrywarkę Atapi dvd A DH20A4P i mam duzy problem bo nie chce mi nagrywac plyt (plyty firmy SONY). Jest podłączona na jednej tasmie z inna nagrywarką a zworka jest na master. po rozpoczęciu nagrywania dochodzi do 1-2% iwyskakuja kolejne komunikaty:
Brak gotowości napędu!
ATAPI DVD A DH20A4P\H2 T1
Nie można wykonać polecenia Zakończ w trybie DAO!
Zapis z prędkością 6x (8 280 KB/s) nie powiódł się!

nie wiem co mam zrobic. przypominam ze nagrywarka jest fabrycznie nowa. próbowalem kozystać z NERO 6 i nowego NERO 7 dołączonego do nagrywarki

HELP:(

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:11.