Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napêdy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   ASUS DRW-2014L1T problem (https://forum.cdrinfo.pl/f15/asus-drw-2014l1t-problem-78197/)

Bródka 30.04.2008 13:22

Bo sata jest Plug&Play

chester86 30.04.2008 12:49

cud ..posz³o:D...sterowniki nforce4
wszytko p³yty czyta..naeszcie..ale sie nakobinowalme..uuf:)

ale w winie widzi to jako dvd -ram i "Lokalizacja 0 (Primary ATA Channel)"

tak ma byc?

dodam ze dysk tez mam sata i nigdy zadnych problemow znim niemialem ale widzi mi go tez dziwnie...w prawym dolnym rogu moge go "bezpiecznie usun±c" jakby byl wyminny

Rozzelinni 30.04.2008 09:57

Instalowa***322;e***347; sterowniki Sata??

chester86 29.04.2008 23:33

kurde zainstalowalem SP2 i dalej dupa...posrane sata mzoe mi w skpie wyminie na zwykle

Bródka 21.04.2008 16:12

Cytat:

Napisany przez chester86 (Post 923168)
Bardzo dziekuje wreszcie za jakoms odpowiedz..

to jest Professional 2002.odrazu pomyslem ze to moze byc przez brak SP2

jak nie to to pokobinuje jescze z tym co mowisz.ale na innym forum przeczytalem ze aktualizacja biosa p³yty g³ownej...eh z tym to juz wieksza zabawa:)

Tylko ze nie napisales jaki masz windows i przede wszystkim naucz sie pisac

chester86 21.04.2008 15:13

Bardzo dziekuje wreszcie za jakoms odpowiedz..

to jest Professional 2002.odrazu pomyslem ze to moze byc przez brak SP2

jak nie to to pokobinuje jescze z tym co mowisz.ale na innym forum przeczytalem ze aktualizacja biosa p³yty g³ownej...eh z tym to juz wieksza zabawa:)

Rozzelinni 21.04.2008 08:12

Cytat:

Napisany przez chester86 (Post 922783)
aha i MOIM zdaniem bardziej upierdliwe i mniej konstruktywne jest NIE czytanie wypowiedzi albo czytanie tematu od polowy jak to sie okaza***322;o w Twoim przypadku Rozzelinni bo pytasz mnie o WIN i sprz***281;t a jak w***243;l na pocz***261;tku jest,
ni***380; niechlujne pisanie jak moje.Bo chodzi o rozwi***261;zanie problemu a nie "kto szybciej skopjuje wypowiedz do fire foxa i podnieci sie ze znalaz***322; wszystkie b***322;edy.

ty znowu swoje napisz jeszcze raz i to w ca***322;o***347;ci wersje windowsa i ca***322;y sprz***281;t.
A i sprawd***378; u kogo***347; czy tak samo si***281; dzieje z t***261; nagrywark***261;.
Zainstaluj windowsa z SP2 bo sam windows XP ma problemy z Sat***261;.

w poprzednich postach to ma***322;o napisa***322;e***347; o sprz***281;cie, a Windows masz zwyk***322;y XP.
Jeszcze nie poda***322;e***347; jakie masz ASPI.
Ale mi si***281; wydaje ***380;e taka przyczyn***261; masz to ***380;e starego Windowsa masz kt***243;ry wog***243;le mo***380;e mie***263; problemy z interfejsem SATA.
Spr***243;buj wgra***263; Windows XP z dodatkiem SP2.
Jest ro***380;nica Windows XP 2002, a Windows XP SP2 2003 lub 2004

to tyle z mojej strony wi***281;c Dla twojego zrozumienia. 1.Sprawd***378; u znajomych czy wyst***281;puj***261; takie same problemy.
Po 2. Zainstaluj Windows XP Service Pack 2.

VIZZARD 20.04.2008 17:28

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 922831)
nie :serdusz:

A ja tam wiem... :fiu:

:czar:

ed hunter 20.04.2008 17:23

nie :serdusz:

chester86 20.04.2008 17:11

dobrze czy wreszcie KTOKOLWIEK POWIE COKOLWIEK KONSTRUKTYWNEGO??!!

czy ktos tu wogole cos wie na ten temat??!!

ed hunter 20.04.2008 17:00

ja si***281; podniecam ja! jakie pytanie taka odpowied***378; jaki styl taka klasa jaka kasa taka blachara.

chester86 20.04.2008 14:59

aha i MOIM zdaniem bardziej upierdliwe i mniej konstruktywne jest NIE czytanie wypowiedzi albo czytanie tematu od polowy jak to sie okaza³o w Twoim przypadku Rozzelinni bo pytasz mnie o WIN i sprzêt a jak wól na pocz±tku jest,
ni¿ niechlujne pisanie jak moje.Bo chodzi o rozwi±zanie problemu a nie "kto szybciej skopjuje wypowiedz do fire foxa i podnieci sie ze znalaz³ wszystkie b³edy.

chester86 20.04.2008 14:55

Rozzelinni-to dosc odkrywcze co powiedzilales:) ze nagrywarka nie jest powodem blue sceerna bo ty masz taka sama i dzila:) myslem ze to normalne ze wszystkie tak maja co do sztuki i kupuje sie je dla zabawy:)

wersje windowsa podalem zaczynajac temat sprzet w nastepnym moiim poscie

i niepodniecajcie sie juz tak "b³êdzikami" w pisowni bo nieprzyk³adam sie do tego..chce szybko uzyskac informacjie...³adnei stylistycznie pisze w pracy wiec niectujcie juz kazdego slowa z nie wiem jaka podnieta i emotkami ..prosze:)

albo wogole najlepij nieopisujcie jezeli macie zamiar podniecac sie literówkami

a jezeli ktos COKOLWIEK pozytecznego na tym forum wie to czekam

Rozzelinni 20.04.2008 11:13

Cytat:

Napisany przez VIZZARD (Post 922726)
Widzê, ¿e saga trwa.. ||

Wraz z uporem maniaka :blee:

Mi³ej niedzieli i niech ci bule sceeny weso³e bêd± :fala:

:haha::haha: bule sceeny jakie jest scena bule:wow::rotfl:

mo¿e to blue screen, a nie jakie¶ bule sceeny.???????????????

takie wypowiedzi s± gorsze od dziecko neo, mam pytanie chester86 jakie masz wykszta³cenie poni¿ej gimnazjum||||||||||||||
Dobre Vizzard.:taktak:

VIZZARD 20.04.2008 10:57

Widz***281;, ***380;e saga trwa.. ||

Wraz z uporem maniaka :blee:

Mi***322;ej niedzieli i niech ci bule sceeny weso***322;e b***281;d***261; :fala:

Rozzelinni 20.04.2008 07:58

Cytat:

Napisany przez chester86 (Post 922683)
1) jak napisalem w 5 poscie od góry:) nieczyta mi ZAdnych p³yt..moze nieprobowalem wszytkihc rodzajów ale tych co wk³ada³m nieczyta.....zwyk³y p³yta z filem DVD,cd-audio.program nero co byl razem z nagrywarka,,

bios -podczas updatetowania biosa mialem przerwe i potem DVD zniknelo(opisyany przypadek w punkcie 1 byl !!PRZED!! zabawa z biosem)..wogole go niebylo....niewidac w setupie.niewidac w Winie...niema:) a nagle sie pojawilo i jest ok...widac w setupie..i w winie..otwiera sie i wszytko jka na poczatku

bule sceeny czasem sie pojawialy jak sie wieszal i niemogl odczytac p³yty

nagrywarke widze w menadzerze w windowsie..i widze w setupie..podpia³em pod trzecie SATA:)

w infotool-u tez widze.ale jakis b³edzik tam skacze..b³edzik z samym krzyzykiem nic b³edzik nieoppisuje:)

b³edzik a co to za nowe s³owo??:rotfl:
mo¿e b³±d a nie b³edzik:haha:
S³uchaj mam t± sam± nagrywarkê u mnie czyta wszystko powtarzam wszystko!!!
Wiêc nikt ci nie odpowie wiêc ja odpowiem Nagrywarka nie jest przyczyna zawieszania siê systemu.
Tylko ty masz system w rozsypce i podaj jaki masz sprzêt i wersje Windowsa jak masz zwyk³y xp bez Sp to mo¿e byæ przyczyna zawieszania siê.

Pozdrawiam..... B³edzik:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

chester86 20.04.2008 04:50

1) jak napisalem w 5 poscie od góry:) nieczyta mi ZAdnych p³yt..moze nieprobowalem wszytkihc rodzajów ale tych co wk³ada³m nieczyta.....zwyk³y p³yta z filem DVD,cd-audio.program nero co byl razem z nagrywarka,,

bios -podczas updatetowania biosa mialem przerwe i potem DVD zniknelo(opisyany przypadek w punkcie 1 byl !!PRZED!! zabawa z biosem)..wogole go niebylo....niewidac w setupie.niewidac w Winie...niema:) a nagle sie pojawilo i jest ok...widac w setupie..i w winie..otwiera sie i wszytko jka na poczatku

bule sceeny czasem sie pojawialy jak sie wieszal i niemogl odczytac p³yty

nagrywarke widze w menadzerze w windowsie..i widze w setupie..podpia³em pod trzecie SATA:)

w infotool-u tez widze.ale jakis b³edzik tam skacze..b³edzik z samym krzyzykiem nic b³edzik nieoppisuje:)

Reetou 19.04.2008 22:21

Te***380; mi si***281; znudzi***322;o...

1) Jakich p***322;yt nie czyta? DVD? CD? Oryginalnych? Wypalonych? Producent tych nagrywalnych?

2) Co to znaczy 'uwali***322; mi si***281; bios, ale ju***380; naprawi***322;em'?

3) Co***347; wspomina***322;e***347; o bluescreenach?

4) Jak system widzi nagrywark***281;? Menad***380;er urz***261;dze***324;? Jakie***347; DMA?

chester86 19.04.2008 22:09

dobra znudzi³y mi ei gierki z toba tez bym mogl sie do wielu rzeczy przyczepic ale...gadasz gadasz..podajesz sie za speca ktory niepotrzebuje czytac artukul bo sam je pisze a odpowiedzi na pytanie neiznasZ :D

znalaz³em podobny temat http://forum.cdrinfo.pl/f15/asus-drw...em-plyt-77913/

i tez nikt nic sensownego nieodpisa³

wiec nieodpisuj JUZ TY jezeli mozesz:) jezli chodiz ci o wygranie wali na odpyskiwanie to moge ci przyznac racjie we wszytkim tylko daj juz spokoj:) bo i tak nic wartosciowego(apropo mojego problemu) nie napiszesz.

VIZZARD 19.04.2008 22:01

Cytat:

Napisany przez chester86 (Post 922591)
odpyskujesz jak 14 latek:) "zwalilo sie pod sufitem" ***379;AL:)

Widz***281;, ***380;e dobrze odczyta***322;e***347; mi***281;dzy wierszami, ***380;e mi ciebie ***380;al... :glaszcze:

Cho***263; w sumie niepotrzebnie

Takie chojraki przecie radz***261; se same, nie? ||

Cytat:

Napisany przez chester86 (Post 922591)

dobra niewazne ,naszcescie BIOS juz dzila a teraz musze tylko wiedziec dlaczego nieczyta P***321;YT albo oddac na gwrancji.zna KTO***346; inne fora?

Ja znam! :ja_chce:

Na przyk***322;ad: FORA ze DWORA czy te***380; S***321;OWNIK J***281;zyka PolskieGO COM :czytaj:

BTW

No tera to polecia***322;em co najmniej szesnastolatkiem, nie? :czytaj:

||

chester86 19.04.2008 20:57

odpyskujesz jak 14 latek:) "zwalilo sie pod sufitem" ¯AL:)

dobra niewazne ,naszcescie BIOS juz dzila a teraz musze tylko wiedziec dlaczego nieczyta P£YT albo oddac na gwrancji.zna KTO¦ inne fora?

VIZZARD 19.04.2008 16:18

Cytat:

Napisany przez chester86 (Post 922437)
skoro tak sie na tym znasz to czego ty nierozumiesz?

w tym artykule jest o naprawie biosu ale opisany przypadek jest TYLKO I WYLONCZNIE o pod***322;onczeniu IDE gdzie do wyboru mamy (wg artyku***322;y kt***243;ry tak swietnei znasz)

" Zamiast numer-nap***281;du wpisz:

* 1 dla urz***261;dzenia Primary Master,
* 2 dla urz***261;dzenia Primary Slave,
* 3 dla urz***261;dzenia Secondary Master,
* 4 dla urz***261;dzenia Secondary Slave. ""

a ja spyta***322;em co w przypadku sata?

czygo ty nierozumiesz??!!

ale postaram sie jescze jasniej...popatrz tam jest napisane co mam wpisac w dosie w 4 wypadkach...wszytkich w okolicznosci posiadania IDE

a moje pytanie brzmi co wpisac jezeli posiada sie podlonczenie SATA? i czy wogole naprawa biosa jest w takim wypadku mozliwa

Ja nie musz***281; czyta***263; ***380;adnych artyku***322;***243;w, bo tego nie potrzebuj***281; :nieee:

Pyta***322;em tylko co spierdzieli***322;e***347; i w jaki spos***243;b i jakie s***261; objawy - bo stanowi sedno problemu

A ty dalej swoje... :bla:

Powodzenia wi***281;c!

:]

BTW

Cytat:

Napisany przez chester86 (Post 922231)

i jescze jedno pytanko bo teraz zwalilo sie zbiosem...

Czaisz swoj***261; wypowied***378;, po kt***243;rej jest ju***380; wszystko jasne? :pytanie:

Bo wydaje mi si***281; raczej, ***380;e ci si***281; zwali***322;o, ale pod sufitem :tak!:

:rotfl:

chester86 19.04.2008 15:51

skoro tak sie na tym znasz to czego ty nierozumiesz?

w tym artykule jest o naprawie biosu ale opisany przypadek jest TYLKO I WYLONCZNIE o pod³onczeniu IDE gdzie do wyboru mamy (wg artyku³y który tak swietnei znasz)

" Zamiast numer-napêdu wpisz:

* 1 dla urz±dzenia Primary Master,
* 2 dla urz±dzenia Primary Slave,
* 3 dla urz±dzenia Secondary Master,
* 4 dla urz±dzenia Secondary Slave. ""

a ja spyta³em co w przypadku sata?

czygo ty nierozumiesz??!!

ale postaram sie jescze jasniej...popatrz tam jest napisane co mam wpisac w dosie w 4 wypadkach...wszytkich w okolicznosci posiadania IDE

a moje pytanie brzmi co wpisac jezeli posiada sie podlonczenie SATA? i czy wogole naprawa biosa jest w takim wypadku mozliwa

VIZZARD 19.04.2008 15:42

Cytat:

Napisany przez chester86 (Post 922428)
hmmm...chyba niebardzo jetes w temacie:/ jak cie to intresuje to przeczytaj artukul o biosie i jest tam usuwanie awari.

no i prosze wsyztkich o odpowiedz czy sie to da zrobic w mtkflash albo w czym kolwiek:)

No to teraz mi da³e¶..

To tak jak by¶ kaza³ przeczytaæ mi moje testy, które robi³em... ||

Ch³opie!

We¼ siê w gar¶æ i napisz o co ciebie idzie

Bo na razie piszesz taki be³kot, ¿e po¿al siê Bo¿e :glaszcze:

Je¿eli chcesz jakiejkolwiek odpowiedzi to:

Cytat:

B±d¼ precyzyjny i podawaj dok³adne informacje dotycz±ce problemu
  • Opisz swój problem lub b³±d, który znalaz³e¶, dok³adnie i przejrzy¶cie.
  • Opisz ¶rodowisko, w którym siê pojawia (sprzêt, system, aplikacja, cokolwiek). Zaznacz wersjê b±d¼ dystrybucjê systemu (na przyk³ad "Red Hat 8.0", "Slackware 5.1" itp.).
  • Opisz, co sprawdzi³e¶, próbuj±c zrozumieæ problem, zanim zada³e¶ pytanie.
  • Opisz, jakie kroki podj±³e¶, ¿eby ustaliæ, co jest problemem, zanim zada³e¶ pytanie.
  • Opisz wszelkie zmiany w komputerze i konfiguracji oprogramowania, jakie zasz³y w ostatnim czasie i mog± mieæ znaczenie.
Zrób wszystko, co w Twojej mocy, by odpowiedzieæ na pytania, jakie zostan± Ci przez nas zadane.
Cytat:

Pytaj±c, wyra¿aj siê precyzyjnie

Nieprecyzyjne pytania s± uwa¿ane za bardzo czasoch³onne. Ludzie, którzy z pewno¶ci± udziel± Ci dobrej odpowiedzi, s± równie¿ bardzo zajêci (bior± na siebie wiele obowi±zków). S± uczuleni na czasoch³onne pytania, wiêc na nieprecyzyjne te¿.
Najprawdopodobniej uzyskasz u¿yteczn± odpowied¼, je¶li wyja¶nisz dok³adnie, czego oczekujesz (dostarczenia wskazówki, przes³ania kodu, sprawdzenia Twojej ³atki itp.). To pozwoli skupiæ wysi³ek na konkretnych czynno¶ciach i po¶rednio ograniczy czas i energiê, któr± trzeba w³o¿yæ, by Ci pomóc. To dobrze.
By zrozumieæ ¶wiat, w którym ¿yj± fachowcy, pomy¶l o fachowo¶ci jako o niezmiernie obfitych zasobach i bardzo krótkim czasie, który masz na korzystanie z nich. Im mniej czasu fachowcy spêdz± nad zrozumieniem pytania, tym prawdopodobniej otrzymasz odpowied¼ od kogo¶ naprawdê dobrego (i bardzo zajêtego).
Spraw, by forma Twojego pytania skróci³a czas potrzebny fachowcowi na zag³êbienie siê - czêsto nie sprowadza siê to jedynie do uproszczenia pytania. Zatem na przyk³ad "Czy mo¿esz daæ mi jak±¶ wskazówkê do wyja¶nienia X?" jest zwykle o wiele m±drzejsze ni¿ "Czy mo¿esz mi wyja¶niæ X?". Je¶li jaki¶ kawa³ek kodu nie dzia³a prawid³owo, zwykle lepiej poprosiæ kogo¶, by wyja¶ni³, co jest nie tak, ni¿ prosiæ o naprawienie.
Cytat:

Nie zadawaj bezcelowych pytañ

Oprzyj siê pokusie, by koñczyæ swoje pro¶by o pomoc nic nie znacz±cymi pytaniami w stylu "Czy kto¶ mo¿e mi pomóc?" lub "Czy jest na to jaka¶ odpowied¼?". Po pierwsze, je¶li opisa³e¶ swój problem choæ trochê fachowo, takie pytania s± naprawdê zbêdne. Po drugie, poniewa¿ s± zbêdne - niezmiernie nas dra¿ni± - w odpowiedzi bêdziemy odpowiadaæ zgodnie z ¿elazn± logik±, co¶ w stylu: "Tak, mo¿e Ci kto¶ pomóc." lub "Nie, Tobie ju¿ nikt nie mo¿e pomóc."
Ogólnie rzecz bior±c, zadawania pytañ "tak/nie" nale¿y unikaæ, chyba ¿e oczekuje siê w³a¶nie odpowiedzi "tak/nie".
Cytat:

Pisz poprawnie stylistycznie, gramatycznie i ortograficznie

Z do¶wiadczenia wiemy, ¿e ludzie, którzy niedbale i niechlujnie pisz± posty, najczê¶ciej s± niedbali i niechlujni w my¶leniu i programowaniu. Odpowiadanie na pytania takim ludziom mija siê z celem, wolimy inaczej wykorzystaæ czas.
Formu³owanie swoich pytañ jasno i zrozumiale jest zatem bardzo wa¿ne. Je¶li nie chce Ci siê tego zrobiæ, nie oczekuj, ¿e zwrócimy na Ciebie uwagê. Zadbaj o poprawno¶æ jêzykow±. Nie chodzi tu o sztywno¶æ czy oficjalno¶æ - porozumiewamy siê raczej jêzykiem swobodnym, ¿argonowym i z humorem, jeste¶my jednak bardzo precyzyjni. Precyzja jest konieczna - dziêki temu widaæ, ¿e jeste¶ my¶l±cy i uwa¿ny.
Cytat:

Je¿eli nie otrzymujesz odpowiedzi

Gdy Twoje pytanie pozostaje bez odzewu, nie traktuj osobi¶cie tego, ¿e nie kwapimy siê do pomocy. Czasem cz³onkowie pytanej grupy mog± po prostu nie znaæ odpowiedzi. Brak odzewu to nie to samo, co ignorowanie, ale oczywi¶cie trudno to odró¿niæ, patrz±c z zewn±trz.
Przys³anie tego samego pytania jeszcze raz to z³y pomys³. Jest dra¿ni±ce i bezcelowe.
Istniej± inne ¼ród³a pomocy, z których mo¿esz korzystaæ, czêsto lepiej przystosowane do potrzeb nowicjuszy.

chester86 19.04.2008 15:23

hmmm...chyba niebardzo jetes w temacie:/ jak cie to intresuje to przeczytaj artukul o biosie i jest tam usuwanie awari.

no i prosze wsyztkich o odpowiedz czy sie to da zrobic w mtkflash albo w czym kolwiek:)

VIZZARD 19.04.2008 08:47

Cytat:

Napisany przez chester86 (Post 922257)
czy da sie naprawic biosa jezeli naped jest SATA???

postara³em sie prosto i krótko:)

Teraz jest poprawnie i gramatycznie

Ale nie wiadomo o co chodzi merytorycznie :nieee:

Jakiego biosa naprawiæ i jak zepsu³e¶ biosa?

I w ogóle co to znaczy zepsuæ biosa? :hmm:

chester86 18.04.2008 20:18

czy da sie naprawic biosa jezeli naped jest SATA???

postara³em sie prosto i krótko:)

joujoujou 18.04.2008 20:11

Cytat:

Napisany przez chester86 (Post 922236)
czytaj uwaznie -napisa³em ze nieczyta mi P£YT..nie jakiesj danej konretnej p³yty....wszytko jzu wk³ada³em czyste i zwyk³e pl³yty...

a ktos wie jak zrobic ta naparwe biosu jezeli mamm SATA?

Czytam uwa***380;nie, czytam, czytam, czytam i nic nie rozumiem. :nie!:

Napisz jeszcze raz, tym razem po polsku, stosuj***261;c zasady ortografii i interpunkcji. :sciana:

chester86 18.04.2008 19:35

czytaj uwaznie -napisa³em ze nieczyta mi P£YT..nie jakiesj danej konretnej p³yty....wszytko jzu wk³ada³em czyste i zwyk³e pl³yty...

a ktos wie jak zrobic ta naparwe biosu jezeli mamm SATA?

Bródka 18.04.2008 19:31

Nie chodzi o plyte glowna tylko o marke plyty ktorej nie moze odczytac, kombinowa***322;e***347; i wykombinowa***322;e***347; zepsu***263; nowa nagrywarke

chester86 18.04.2008 19:14

p³yta asus a8n...grafika GF6600 proc ..athlno 64 3000+

i jescze jedno pytanko bo teraz zwalilo sie zbiosem...czytalem artykul o naparwianiu biosu..nima tam o serial ata..czy robie sie to tak samo?

VIZZARD 18.04.2008 18:43

Cytat:

Napisany przez chester86 (Post 922216)
kupi³em dzis nagrywarke jak w temacie....i problem nastepujacy otóz nieczyta mi p³yt:) mysli mysli i nic niewymysla..wiesza sie albo w jalepszym wyapdku da sie wyjac plyte bez bluescreena,,,aktualizowalem biosa-bez zmian. dodam ze mam XP bez SP jak ma to znacznie wtym wypadku

Chaos, chaos, chaos i brak podstawowych informacji :czytaj:

Mi siê nie chce podpytywaæ ju¿: jaka p³yta, a sterowniki, a.... :bla:

chester86 18.04.2008 18:17

ASUS DRW-2014L1T problem

kupi³em dzis nagrywarke jak w temacie....i problem nastepujacy otóz nieczyta mi p³yt:) mysli mysli i nic niewymysla..wiesza sie albo w jalepszym wyapdku da sie wyjac plyte bez bluescreena,,,aktualizowalem biosa-bez zmian. dodam ze mam XP bez SP jak ma to znacznie wtym wypadku

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:15.