![]() |
Lite-On LH-20A1L wypala tylko x 2.4
Jako, że jest to najlepsze forum w temacie napędów optycznych i nie raz już korzystałem z wiedzy tu umieszczonej, zadam Wam pytanie na które nigdzie nie znalazłem odpowiedzi.
Zacznę od początku: Kilka miesięcy temu kupiłem nagrywarkę Lite-On LH-20A1L (SATA). Na początku Windows jej w ogóle nie widział. Poradziłem sobie z tą kwestią doinstalowując sterowniki SATA do płyty głównej (VIA) po czym nagrywarka zaczęła działać poprawnie. Problem, o który chcę zapytać polega na tym, że Litek wypala absolutnie wszystkie! nośniki z powodzeniem, ale z minimalną prędkością wynoszącą tylko x 2.4! Objawia się to oczywiście długim oczekiwaniem na zakończenie nagrywania, co jest dość uciążliwe. Płyty DVD wypalają się ponad 20 minut :( Dodam tylko, że poprawnie działa też funkcja nadruków LightScrible. W czym tkwi problem? Czy to wina ustawień w Windowsie, czy w BIOS-ie, a może w NERO? Proszę o poradę. :) |
czy dostęp DMA jest włączony na komputerze?
|
Za bardzo się na tym nie znam, ale domyślam się o co chodzi.
Z resztą najlepiej jak to pokażę: Dobrze myślę? Tak to ma wyglądać? |
Tyle tylko, ***380;e nagrywarka SATA na pewno nie jest na kanale IDE. :nieee:
|
Hmmm, te***380; mi to nie pasuje. Ale w takim razie gdzie to znajd***281;?
Sp***243;jrz prosz***281;, jeszcze raz na uk***322;ad w Menad***380;erze urz***261;dze***324; i powiedz w czym szuka***263;? |
Hmm, nigdy nie mia***322;em palnika na SATA. :kreci_gl:
Na pewno kto***347; jeszcze si***281; odezwie. :taktak: |
Masz tam VIA Sata Raid Controller. Zreszt***261; SCSI cz***281;sto jest u***380;ywany jako synonim SATA.
|
Cytat:
Tylko w jego Właściwościach nie ma zakładki Ustawienia zaawansowane, w której można by włączyć (lub wyłączyć) DMA czyli Tryb transferu, co oznacza, że nadal stoję przed tym samym problemem :( Jak to zmienić w inny sposób? Pomóżcie? :( |
Nie mam lepszego pomysłu, więc zapytam co jest na zakładce Szczegóły. Standardowo chyba tej zakładki nie ma, więc tam powinna być potrzebna opcja. Ale nie jestem guru w temacie DMA. Wiem tylko, że z DMA na PIO system przełącza automatycznie, gdy napotka na problemy z transferem. Taki fallback. U mnie zdarzyło się to może kilka razy, ale nigdy nie na sata.
Pewnie trzeba coś jeszcze ze sterownikami porobić. Można też zobaczyć, czy na Linuksie będzie działać normalnie. |
Na zakładce Szczegóły są same informacji i nie ma opcji jakiejkolwiek zmiany. A wygląda ona tak:
Ze sterownikami porobić, ale w którym miejscu ? |
W Nero jeszcze można sprawdzić: http://forum.cdrinfo.pl/f45/podstawy-aspi-i-dma-57073/
|
Cytat:
Ale już na samym początku w/w porady napotkałem na rozbieżność. W moim Nero Info Tool nie ma zakładki ASPI ! :nie: Ale ściągnąłem te sterowniki i je zainstalowałem. Nic to nie dało. U mnie Nero Info Tool wygląda tak i co najśmieszniejsze, nie ma tam mojego LITE-ONa !!! :ysz: W czym jeszcze może tkwić błąd? |
Cytat:
:pytanie: |
Napisał, że na VIA. Ciekawe, czy tylko ja mam takie szczęście, że mi na dwóch płytach działa bez problemu. Ale obie na nvidii.
|
Cytat:
Ale wydaje mi się, że jest nawet kilka chipsetów VIA, no chyba, że się mylę... :> :czar: |
Panowie!
Powiem tylko tyle co na kartonie jest napisane. Mo***380;e wystarczy. MSI Microstar KT6 DELTA-Series VIA KT600 Chipset Based DDR 400 AGP 8X SATA Support 400 FSB Czy to co***347; Wam m***243;wi? |
Cytat:
Niestety dla ciebie nie s***261; to dobre wie***347;ci :nie: P***322;yty na nForce2 i KT600 to wczesna faza SATA Co***347; jest bardzo niekompatybilne i niedopracowane na tyle w tych p***322;ytach g***322;***243;wnych ***379;e o ile dyski twarde SATA wsp***243;***322;pracuj***261; w miar***281; dobrze To nagrywarki SATA o ile s***261; widziane to ich transfery s***261; w***322;a***347;nie tak niskie i rwane Dotyczy to tak zapisu jak i odczytu, cho***263; g***322;ownie zapisu :] Szczeg***243;lnie obserwuje si***281; takie rzeczy gdy p***322;yta jest z RAIDem i mo***380;e go wsp***243;***322;tworzy***263; w***322;a***347;nie wykorzystuj***261;c tak***380;e SATA Jedyne rozwi***261;zanie to najprawdopodobniej wymiana p***322;yty g***322;***243;wnej Bo nawet dokupienie dodatkowego kontrolera SATA zw***322;aszcza w przypadku KT600 niestety nic nie daje...:( Chocia***380; pr***243;bowa***263; mo***380;na Sorry... :glaszcze: |
Cytat:
:spoko: |
Cytat:
|| |
Cytat:
:spoko::haha: |
Cytat:
|| |
Cytat:
|| |
Cytat:
Jak się skupisz to potrafisz zrozumieć... :> || |
Cytat:
:D:spoko: |
Cytat:
Coś też :taktak: :czar: |
Na pocieszenie: http://allegro.pl/4481_nagrywarki_dv...&change_view=1
|
A tyle razy m***243;wi***322;em i my***347;my m***243;wili***347;my, ***380;e do starych p***322;yt g***322;***243;wnych nie kupujemy palnik***243;w SATA :nieee:
A wystarczy***322;o tak jak ja kupi***263; tego litka z literk***261; ha na ko***324;cu :> |
Jasne, ale jak masz 1 gniazdo IDE na płycie, to ciężko coś do niego dołożyć.
|
Cytat:
Wieści może nie są najlepsze, ale najważniejsze jest to, że dowiedziałem się wreszcie czegoś konkretnego i w końcu mogę dać sobie spokój z tą nagrywarką, sterownikami, uaktualnieniami itp. rzeczami. Jak nie idzie, to nie idzie (a ja bezskutecznie i niepotrzebnie się męczyłem :sciana:). A przepraszać też nie musisz ;) Płyty głównej na razie zmieniać nie będę. Może w przyszłości (a raczej kiedyś na pewno). Na dzisiaj najprościej i najtaniej będzie kupić nowy palnik na IDE. Dziękuję Panowie za wszelką pomoc i poświęconą uwagę :) Przy okazji dowiedziałem się kilku ciekawych rzeczy, he he :D Cytat:
Jak on się ma do mojego Lite-ON LH-20A1L ? To jest to samo? Któryś z nich jest nowszy? czy jak? Gdy kupowałem mojego litka, był taki sam tylko z literką "S" na końcu. Tylko ten na IDE chyba nie obsługiwał LightScribe. A że cena obu była ta sama, wziąłem tego z "L". Niepotrzebnie :ysz: |
M***243;wi***281; o 20A1H :taktak: by***322; do kupienia jeszcze nie tak dawno, ma si***281; tak, ***380;e inny interfejs ma. P***322;yty DVD pali ***347;rednio, ale w normie, p***322;yty CD za to ***347;wietnie, co jest rzadko***347;ci***261; teraz.
|
Cytat:
Natomiast je***380;eli jest mo***380;liwo***347;***263; zamiany na ATA to polecam modele tak 20A4H jak i 20A3H :taktak: Te z H na ko***324;cu maj***261; LSa i wcale nie wypalaj***261; tak przeci***281;tnie jak ed m***243;wi :P R***243;***380;nice tych palnik***243;w tkwi***261; w chipsetach, ale dla zwyk***322;ego u***380;ytkownika nie ma to ***380;adnego znaczenia :nie: Po wi***281;cej odsy***322;am do mini-test***243;w na g***322;***243;wnej stronie portalu i do temat***243;w na forum z nimi zwi***261;zanymi :czytaj: A co do 20A1H to uwa***380;am, ***380;e pali nawet gorzej od 20A4H i 20A3H Po prostu, jak w wielu przypadkach, temat 20A1H zosta***322; sztucznie napompowany przez koleg***281; slawekj... :] :taktak: |
Czyli polecasz modele 20A4H jak i 20A3H.
A byłbyś jeszcze tak miły i wyjaśniłbyś co to jest ten "LS"? Bo muszę się przyznać, że mnie tym zaskoczyłeś ;) |
Cytat:
Lista Schindlera, Luźny Styl, Light & Sound, Light Scribe, La Svegas, Lizak Sczekoladą... :czytaj: :czar: |
Cytat:
OK. Wybór dokonany. Dzięki za pomoc :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:46. |