![]() |
Gwarancja LG
Witam,
W 2005 zakupilem nagrywarke LG, była na nią gwarancja 24 miesiące. W listopadzie 2007 dokonano naprawy przez wymianę. Teraz są problemy z tą nagrywarką, którą dostałem. Czy gwarancja na drugą nagrywarkę także jest 24 miesiące, czy nie jest przedłużana i w moim przypadku już minęła? Z góry dzięki |
Nie.
Wymiana sprzetu nie powoduje przedluzenia gwarancji. Gwarancja biegnie od momentu zakupu sprzetu, do momentu okreslonego umowa, bez zmian. (dolicza sie czas naprawy gwarancyjnej, ale nie dluzej niz 14 dni.) Tak wiec gwarancja minela po 24 miesiacach od daty zakupu. IMHO, nagrywarki sa tak tanie, ze nie oplaca sie spierac o 2 tygodnie. |
Tak ;) Po wymianie sprz***281;tu okres gwarancyjny biegnie od nowa.
Wiem, ***380;e ca***322;kowicie sprzeczne z tym, co wy***380;ej, ale ja to tak pami***281;tam. Ale ***380;e m***243;wisz o gwarancji, to we***378; po prostu przeczytaj jej tre***347;***263;. To dobrowolny dokument i warunki mog***261; by***263; dowolne. Chyba, ***380;e masz na my***347;li niezgodno***347;***263; towaru z umow***261; i wtedy te***380; mi si***281; wydaje, ***380;e okres zaczyna si***281; od nowa po wymianie. |
Kiedy***347; zepsu***322;a mi si***281; nagrywarka (mia***322;a 1,8 roku) wymienili na now***261;, dali gwarancje na kolejne dwa lata ;) bez problemu.... dzia***322;a do dzi***347; ...
|
Tak w***322;a***347;nie :taktak:
Na now***261; nagrywark***281; te***380; dali mi now***261; gwarancj***281; - a by***322;o to w Komputroniku. O ile ma to jakie***347; znaczenie. Nagrywarka by***322;a i nadal jest Asus cdrw 5232AS |
Lubie isc pod prad, wbrew wszystkim :) i wszystkiemu!
Wiec twierdzicie, drodzy koledzy, ze jakis niedorozwoj dal wam nowa karte gwarancyjna, podbita stemplem i z data wymiany! :) No nie robta sobie jaj, moze jeszcze dodal paragon? :) Tez z data wymiany? Wymiana gwarancyjna = naprawa i nie biegnie od daty wymiany, ale od daty sprzedazy! (paragon albo faktura. Przy wymianie karta jest podbijana z adnotacja "wymiana na nowy". Koniec! Kropka! |
ale ja nie rozumiem jak to wymiana = naprawa? ???
przecie***380; to jest ca***322;kiem inny egzemplarz. Jak mo***380;na naprawi***263; jaki***347; egzemplarz zast***281;puj***261;c go ca***322;kowicie innym? To jak mi si***281; telewizor popsuje, wyrzuc***281; go i p***243;jd***281; do sklepu po nowy, tzn. ***380;e naprawi***322;em? Kurde, to ja nawet nie widzia***322;em ile rzeczy w swoim ***380;yciu naprawi***322;em :D |
Cytat:
Co do sklepu to osiedlowy sklep komputerowy, MEDIART || |
Ustawowy okres reklamacyjny wynosi 2 lata, niezależnie od tego, co jest napisane w gwarancji, która jest tylko umową między sprzedającym sklepem, a konsumentem. Przy wymianie sprzętu na nowy klient ma znowu 2 lata na reklamowanie go.
Cytat:
|
Wiec twierdzicie, ze okres gwarancyjny rozpoczyna sie od nowa, z chwila wymiany sprzetu. :)
Radosc moja nie zna granic. W ten sposob producent jakiegokolwiek sprzetu, daje nam nieograniczona mozliwosc wymiany gwarancyjnej wymiany do konca naszego zycia, a nawet naszych wnukow. :) Ludzie ocknijcie sie! Nikt nic nie daje za darmo! I odrozniajcie gwarancje, od rekojmii, i Prawo Handlowe od bzdetow. I dalej twierdze z cala stanowczoscia, ze istnieje naprawa, przez wymiane i tylko calkowityniedorozwoj umyslowy wystawi wam nowy druk gwarancyjny w 15 sekund pozniej straci prace! I zeby bylo jasne ; - u mnie nie macie najmniejszych szans na otrzymanie nowej lub przedluzenie starej gwarancji po wymianie sprzetu na nowy. Czy to gwarancyjnie, czy z rekojmii!!!Zadnych i mozecie pojsc ze skarga do Federacji Konsumentow! Bo nie macie zadnych szans! |
no to niech ***380;yj***261; niedorozwoje!
2 telefony mi tak wymienili - jeden Sony Ericsson, drugi LG :> |
Jasiu - now***261; gwarancj***281; dosta***322;em z serwisu Asusa razem z now***261; nagrywark***261;, a nie z Komputronika.
W Komputroniku tylko wpisali nowy numer sprz***281;tu i dat***281; wydania mi, pewnie tez swoj***261; pieczatk***281; przystawili (nie chce mi si***281; szukac, bo to ju***380; ze 2 latka min***281;***322;o. Sklep tu nic nie ma, a ty chyba producentem nagrywarek nie jeste***347;? :mruga: |
Witam,
dziekuje za wszystkie komentarze, dały mi sporo do myślenia. Napewno zdaję sobie sprawę, że nagrywaki dziś nie są drogie jednak jeśli miałbym prawnie okazję wymiany - byłoby miło. Piszecie o innych firmach, być może oni dają nowe gwarancje, ja takowej nie otrzymałem... Sprawe załatwiałem przez serwis, nie przez sklep. W listopadzie 2005 kupiłem nagrywarkę, dostałem kartę gwarancyjną producenta (nie sklepu) i oczywiście paragon. W marcu 2007 na Kobielskiej wymienili, a w karcie jest wpis "naprawa przez wymianę". Może dziś warto byłoby powołać się na niezgodność towaru z umową? Sprawa byłaby jasna, gdybym otrzymał nową kartę gwarancyjną znów na 2 lata, a tak nie jest... |
Cytat:
Zresztą i na logikę - dlaczego nowy sprzęt ma mieć krótszą gwarancję? To co, w wymianie otrzymuję jakiś gorszy jakościowo od tego, który początkowo kupowałem? Sorry, ale te przepisy są jak najbardziej słuszne. |
OK! OK! Ale jezeli juz powolujesz sie na logike :)
To przy "naprawie przez wymiane" masz jednak caly czas ten sam sprzet naprawiony przez serwis :) I nie dostajesz nowej, ostemplowanej gwarancji :) tylko stara z adnotacja o naprawie. A zreszta niech wam bedzie :) tylko podawajcie adresy sklepow rozdajacych sprzet za darmo :) chetnie zrobie tam zakup - przy wiecznej gwarancji to nawet wyzsza cena sie oplaci :) |
Nie wiem sk***261;d wzia***322;e***347; to poj***281;cie 'naprawa przez wymian***281;'. Co***347; takiego nie istnieje. Wadliwy sprz***281;t albo jest naprawiany, albo wymieniany (i o ile si***281; nie myl***281;, to od klienta zale***380;y, na kt***243;r***261; opcj***281; si***281; zdecyduje), a je***347;li jest wymieniony to na nowy pozbawiony wad (to jedynie w gwarancji producent mo***380;e sobie zastrzec np. ***380;e wymiana nast***261;pi na produkt sprawny technicznie, ale niekoniecznie nowy - jednak m***243;wimy o ustawie, a nie gwarancji) i tym samym logiczne jest, ***380;e musi mie***263; r***243;wnie***380; pe***322;nowymiarow***261; gwarancj***281;.
A co do adres***243;w sklep***243;w - ka***380;dy, kt***243;ry sobie wymy***347;lisz (mo***380;e poza komisami, cho***263; i w nich r***243;wnie***380; jest gwarancja, o czym niewiele os***243;b zdaje sobie spraw***281;). I nie ma tu ***380;adnej wiecznej gwarancji. Je***347;li sprz***281;t si***281; nie zepsuje, a tak by***263; powinno zawsze, to okres wynosi 2 lata i koniec. |
@Andrzej - mam na co dzien stycznosc z gwarancjami - roznymi, LG, Samsung, Apple, Sony, itepe.
Kupuje dowolny sprzet - otrzymuje do wyboru gwarancje albo rekojmie. Teoria mowi, ze producent przez 6 lat od daty wyprodukowania ostatniego ogemplarza powinien dysponowac czesciami serwisowymi. W praktyce ten okres wynosi ponizej 1 roku. Wiec producenci i dystrybutorzy, aby nie zawalac sobie magazymow, wymyslili (LG bylo pierwsze) "naprawe przez wymiane". Bo taniej i szybciej jest wymienic sprzet na nowy, niz go naprawiac. Dotyczy to zarowno gwarancji jak i rekojmii. Natomiast nie otrzymujesz nowej pelnoprawnej gwarancji - albowiem: tu przyklad: -kupuje sprzet z gwarancja na 24 miesiace, po 18 miesiacach psuje sie, gwarant wymienia mi na nowy sprawny, bo moj model nie jest juz produkowany, (tu wg, was otrzymuje nowa 24 miesieczna gwarancje - tak?) OK! Po 18 miesiacach sprzt psuje sie ponownie, a nie jest juz produkowany, bo....., wiec otrzymuje nowy sprawny sprzet z nowa 24 miesieczna gwarancja :) Ale jaja! No pomyslcie przez chwile - trzoszke, naprawde niewiele - czy takie rozwiazanie jest mozliwe? Tak na zdrowy rozum - nie musi byc na logike. I na koniec - gwarabcja to DOBROWOLNA zgoda producenta dajaca nabywcy mozliwosc bezplatnej naprawy nabytego sprzetu. Cytat:
Cytat:
|
Gwarancja jest od początku. Istnieje w niektórych firmach coś takiego jak "odnowienie" sprzętu. Klient zostawia sprzęt bez wyposażenia do naprawy, urządzenie jest nienaprawialne (z różnych powodów) więc dostaje nowy (lub sprawny-niekoniecznie nowy). W gwarancji jest wpis "odnowienie", zmiana numeru fabrycznego, ale gwarancja pozostaje stara. Nie ma czegoś takiego jak rękojmia. Teraz obowiązuje ustawa o szczególnych obowiązkach sprzedawcy (o ile nie przekręciłem nazwy)
EDYTA Nie doczytałem wyżej :) |
Jasiu - gwarancja nie jest okazj***261; do ci***261;g***322;ych wymian sprzetu starego na nowy. Sprz***281;tu sprawnego ci nikt nie wymieni.
Sprz***281;t musi wytrzymywa***263; okres gwarancyjny i wtedy ta ca***322;a dyskusja jest bezprzedmiotowa. Je***347;li producent robi porz***261;dnie i odsetek reklamacji jest nik***322;y ( dla niego pomijalny) to daje nowy sprz***281;t z now***261; gwarancj***261;. To tak na zdrowy rozum :) W kwestii nowej gwarancji na wymieniony sprz***281;t, to my***347;l***281;, ***380;e jest to kwestia interpretacji producenta/serwisu. Gdyby trafi***322; si***281; jaki***347; ostry przypadek i rozs***261;dza***322;by to s***261;d, to podejrzewam ***380;e sprawa nie by***322;aby tak prosta ani oczywista. |
Cytat:
Mówimy (mam nadzieję) o niezgodności towaru z umową. Twój przykład nie ma do tego odniesienia. Gwarancja jest dowolnym dokumentem i jej zapisy mogą być dowolne. Cytat:
|
Szkoda slow i nerwow:
-towar, dowolny, ktory ulegl uszkodzeniu w trakcie normalnego uzydkowania, podlega wymianie na wolny od wady, w trakcie DOBROWOLNEJ gwarancji producenta, lub na podstawie rekojmii (jak bysmy jej nie nazywali). Wymiana sprzetu na nowy nie powoduje i nie moze powodowac biegniecia gwarancji od poczatku. Albowiem umowe cywilno prawna zakupu zawarles na sprzet w okreslonej dacie. I nie zawierasz nowej umowy a wiec poprzednia umowa cywilno prawna jest obowiazujaca. Z mojej strony EOT. Bo roznica miedzy wydaje mi sie a opinia mojego prawnika jest dla mnie wiazaca. |
W praktyce dyskusja jest czysto akademicka, bowiem w razie nazwijmy to 'zadymy' producent nadal b***281;dzie wymienia***322; sprz***281;t na nowy, ale b***281;dzie to nazwane 'wymian***261; na wolny od wad/naprawiony' wygl***261;daj***261;cy jak nowy ale nie nowy. Konia z rz***281;dem temu, komu b***281;dzie si***281; chcia***322;o dr***261;***380;y***263; temat.
Teoretycznie konsument mo***380;e nie zgodzi***263; si***281; na ***380;aden nowszy model, motywuj***261;c to czymkolwiek....ale co w ten spos***243;b osi***261;gnie? Jak ju***380; pisa***322;em - z serwisu Asusa dosta***322;em nowy egzemplarz z now***261; gwarancj***261; na 2 lata. Ten sam model, mimo ***380;e ju***380; jej nie by***322;o w sprzeda***380;y. Reklamacja za***322;atwiana przez Komputronik, bo w nim by***322;a kupowana nagrywarka. |
Cytat:
|
Witam,
dowiadywalem sie wczoraj w serwisie i na infolinii LG. Gwara biegnie od momentu kupna PIERWSZEJ nagrywarki i nie ma szans na inną opcję... W sumie ich rozumiem, choć druga nagrywarka to nówka sztuka... Tak czy inaczej naprawe wykonałem sam i śmiga aż miło:) Dziękuję za każdy Wasz post i dyskusje |
Cytat:
|
Cytat:
A czy dostaniesz nową gwarancję, czy nie jest to obojętne, bo i tak chroni cię ustawa - już tutaj było, że gwarancja jest dokumentem wystawianym dobrowolnie przez producenta. A rękojmi już nie ma, więc trzeba się ponownie skonsultować z tym prawnikiem ;) |
mia***322;em podobn***261; sytuacj***281; przy reklamacji karty graficznej, dosta***322;em sprawn***261; u***380;ywan***261; lepsz***261; i wyd***322;u***380;ono mi termin gwarancji jedynie o czas procedury reklamacyjnej
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
-Panowie, czy przy wymianie sprzetu, dostajecie paragon/fakture lub inny dokument zakupu? a wiec NIE!, nie dostajecie! Wobec tego umowa cywilno-prawna zawarta z dostawca sprzetu jest w dalszym ciagu wazna i nie ulegla zmianie ani modyfikacji! Nie zawarliscie nowej umowy, ale kozystacie z tej umowy zawartej przy zakupie. Czy to jest jasne? A poniewaz wada wyrobu powstala po ponad 5 dniach (lub 30 dniach szczegolnie przy wadach ukrytych) a gwarancja jest w dalszym ciagu dobrowolna zgoda producenta to jest jak napisalem wyzej! Nie ma nowej umowy kupna/sprzedazy = nie ma nowej, biegnacej od poczatku gwarancji gwarancja biegnie dalej od daty sprzedazy + doliczanie czasu za okres naprawy. I jezeli ktos wam daje nowa, ostemplowana data gwarancje - to jest to tylko wasz zysk a nie regola! |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:22. |