![]() |
Dolby Digital z HDMI w laptopie
Ja uzyskać dźwięk w mkv DD po HDMI z laptopa, podłączonego przez ampi ONKYO SR-605? Jakich kodeków użyć? Domyślnie mój laptop Samsung R700 widzi, że mam 2 głośniki? Przy teście wyjścia HDMI moge tylko ustawienie przy 2 głośnika sprawdzić, jednak jak wchodzę w odtwarzanie kodeków audio ti testuje DD i DTS to ampi wyświetla właściwie. Jak idzie film niesty dźwięk tylko Dolby Prologic II? Gdzie zmienić w ustawieniach, że jest więcej głośników i jak uzyskać dźwięk DD po HDMI przez ampi w mkv. Ja używam KVM lub VLC z playerów.
|
2 tematy i ***380;aden we w***322;a***347;ciwym dziale. :sciana:
|
sorki za z***322;***261; klasyfikacj***281;. Nie wiem gdzie to wrzuci***263;?
|
Przenios***322;em ju***380;.
|
@tezer
mam z***322;e wie***347;ci bo d***378;wi***281;ku po HDMI do tego amplitunera nie wy***347;lesz a dlaczego nie wa***380;ne ze HDMI jest 1.3a tylko dopiero modele z HIGH END potrafi***261; pobiera***263; dzwiek z HDMI np.Yamaha RX V2600 mam ten sam problem mam duet Pioneera DV600 i VSX 1016 i za nic d***378;wi***281;k po HDMI nie idzie trzeba podpi***261;***263; po optyku albo coaxialu |
Cytat:
|
Ilość załączników: 2
nie jestem pewien
mówię o swoich doświadczeniach gdzie niby powinno u mnie działać a nie działa amplituner jak i DVD zgodne z HDMI 1.3a i kabel tak samo konfiguracja ustawiona poprawnie ale niestety dźwięku niema w sumie nie przeszkadza mi to po mam po optyku a jest to to samo tylko jeden kabel więcej co do XFI mam Creative X-Fi Titanium - Fatal1ty Champion Series i tez podpięte przez optyka wszystko gra DTS jak i DD to co najbardziej sie mi podoba w Xfi to to ze potrafi na żywo z mp3. itp. przekodowywać do DD5.1 a czego osławiony Asus Xonar rzekomo lepszy nie potrafi Załącznik 50158 Załącznik 50157 |
hdmi nie musi byc 1,3a aby odebrac/wyslac dzwiek
starsze ampli maja 1,2 i co? i odbieraja lpcm 192/24 np z ps3 @tezer ustaw sobie wysylanie bez dekodowania, niech sie ampli tym zajmie |
@demek
komp------> amplituner wszystko jest OK ale DVD-----> amplituner po HDMI nie mam d***378;wi***281;ku obraz jest przekazywany ale d***378;wi***281;ku nie jak gdyby nie chce pobra***263; |
ustaw bitstream....
|
Cytat:
|
wez postaw ac3 filter albo ffdshow
|
Reinstalacja kodeków pomogła. Pakiet K-Lite poustawiane AC-3 i ffdshow i hula aż miło. Bez problemów DTS i DD ale w opcjach karty musi być zaznaczone dekodowanie.
|
A czy mozliwe jest podlaczenie Laptopa z amplitunerem za posrednictwem telewizora?
Laptop (hp dv4) nie posiada spdif-a tylko hdmi, natomiast amplituner (yamaha htr-5840) nie posiada hdmi. Wiec podlaczylem laptop z telewizorem (LG 37" 3000) przez kabel hdmi, natomiast telewizor z amplitunerem poprzez kabel optyczny (tv rzekomo obsluguje dolbydigital). Wszystko gra ale ampli nie wykrywa dolbydigitala ??? W laptopie mam zainstalowany pakiet K-lite i w zakladce AC3 w polu output format mam wybrane "no change". Wiec niby wszystko powinno byc ok ale dolbydigitala nie ma:( |
We wlasciwosciach HDMI, w zakladce obslugiwane formaty gdy zaznaczam Dolby Digital lub DTS audio i klikam "test" pojawia sie komunikat
"system windows nie moze odtworzyc dzwieku testowanego. Obsluga tego formaty zostanie wylaczona." Czy to oznacza ze w moim przypadku nie da sie ogladac filmow z laptopa w Dolby Digital ? |
Panowie podlaczylem Laptopa Dell XPS 702 do Ampli Onkyo 609 kablem HDMI. Gdy puszczam film na wyswietlaczu ampli wyswietla Multich i po nacisnieciu DISPLAY wyswietla
INPUT : Multich PCM 5.1ch 192kHz OUTPUT : Multichannel 5.1ch Czy tak ma byc ? Myslalem ze pojawi sie Dolby Digital jak puszczam mkv z ac3 lub DTS jak z DTSem. Czy cos mam zle ustawione czy tak ma byc ? W sumie doczytalem na googlach ze PCM to juz rozkompresowany dzwiek wielokanalowy. Wiec czy dobrze rozumiem ze Laptop rozkodowuje dzwiek DD lub DTS i posyla przez HDMI do ampli w postaci rozkompresowanej i dlatego tak jest i tak ma byc ? Dodam ze jak puszcze winampa i jakas mp3 to wtedy nie na wszystkich glosnikach leci muzyka, musze zmieniac na all channels stereo np. Czy wszystko jest ok mimo ze nie widze na ampli znaczkow DD ani DTS ? |
Ilość załączników: 2
Dzien dobry.
Chcę na tv oglądać bluray3d odtwarzane z kompa. Wszystko działa jak należy tzn obraz 3d [kabel hdmi 1.4] poza dźwiękiem 5.1 ,wiadomo tv ma dwa głośniki itd I tu mam pytanie czym podłączyć kompa z amplitunerem by przesyłał 5.1 ? Obecnie do amplitunera podłączony jest : - odtwarzacz bluray coaxialem - odtwarzacz dvd/sacd światłowodem i przewodami RCA Poniżej foto we/wy amplitunera, i kompa Teoretycznie zostaje mi wolne jedno gniazdo toslink , tylko czy nim da sie przesłać dzwiek 5.1 ? wiki twierdzi że tak |
Witam
Da się optyk czy elektryk zwany SPDIF wysyła Stereo jaki i 5.1 ograniczenia są tylko do AC3 (DD) i DTS, wszystkie formaty audio HD nie przejdą jedynie z nich wyciągnięte zostanie CORE czyli z Dolby Digital HD tylko Dolby Digital i DTS HD tylko DTS. |
...ktore w zupelnosci wystarcza.
|
dzieki za odpowiedz, a teraz ostatnie pytanie czy oba te przewody czyli coaxial i optical przesyłają sygnał LFE czyli sygnał suba ?
|
Cytat:
Ale jak masz źródło niezakodowane (np. efekty dźwiękowe w grach) czy materiał zakodowany w czymś innym niż AC3/DTS (np. AAC 5.1 w filmie) to na są trzy opcje: 1. na wyjściu cyfrowym masz PCM stereo z co najwyżej przestrzennymi efektami zakodowanymi do pseudoprzestrzennego systemu typu dolby pro logic. 2. program softwarowo przekoduje do AC3/DTS. Np. Pot Player (chyba KMPlayer też) potrafi przekodować AAC 5.1 do AC3. Nie wiem, czy w grach ktoś to zastosował - bo wymaga znaczącego obciążenia procka którego w grach raczej nie zbywa. 3. Nastąpi sprzętowe zakodowanie do AC3/DTS. Ja znam dwa sprzęty które to robiły, ale obydwa leciwe i do komputerów stacjonarnych (zintegrowany SoundStorm i BlueGears X-Mystique 7.1). Nie wiem, czy od tego czasu się coś pojawiło ale raczej mało prawdopodobne, by laptop potrafił sprzętowo zakodować do AC3. Wracając do pierwotnego pytania jak masz źródło AC3 albo DD, to lepiej połączyć cyfrowo, bo im krótszy tor analogowy, tym mniej zakłóceń zbierze i lepsza jakość. Do tego przetwornik cyfrowo-analogowy nawet w tanim amplitunerze masz kilka klas lepszy, niż w przeciętnym PC i co najmniej porównywalny z hi-endowymi kartami dźwiękowymi. Ale jak masz źródło niezakodowane do AC3/DTS, to w praktyce jedyne wyjście to po analogu 5.1 kanałów. |
dzieki,chodzi mi o przesyłanie z odtwarzacza blu i dvd do amplitunera
gdy miałem do amplitunera podłączony tylko odtwarzacz dvd coaxialem ,to przy sygnale DTS amplituner sygnalizował sygnał LFE niebieską dioda obecnie mam podłaczone dvd i blu i podczas odtwarzania dts amplituner nie sygnalizował sygnału LFE Ale problem został rozwiązany ,okazało się że mam na sztywno zablokowany amplituner , nie wiem dlaczego się zablokował podczas dopięcia odtwarzacza blu musiałem ustawić ręcznie osobno we/wy dla obu urządzeń i jest ok, jutro jeszcze sygnał z kompa sprawdze dzieki raz jeszcze glową-w |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:36. |