Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Dolby Digital z HDMI w laptopie (https://forum.cdrinfo.pl/f113/dolby-digital-hdmi-laptopie-80545/)

tezer 18.11.2008 12:10

Dolby Digital z HDMI w laptopie

Ja uzyskać dźwięk w mkv DD po HDMI z laptopa, podłączonego przez ampi ONKYO SR-605? Jakich kodeków użyć? Domyślnie mój laptop Samsung R700 widzi, że mam 2 głośniki? Przy teście wyjścia HDMI moge tylko ustawienie przy 2 głośnika sprawdzić, jednak jak wchodzę w odtwarzanie kodeków audio ti testuje DD i DTS to ampi wyświetla właściwie. Jak idzie film niesty dźwięk tylko Dolby Prologic II? Gdzie zmienić w ustawieniach, że jest więcej głośników i jak uzyskać dźwięk DD po HDMI przez ampi w mkv. Ja używam KVM lub VLC z playerów.

joujoujou 18.11.2008 12:23

2 tematy i ***380;aden we w***322;a***347;ciwym dziale. :sciana:

tezer 18.11.2008 12:28

sorki za z***322;***261; klasyfikacj***281;. Nie wiem gdzie to wrzuci***263;?

joujoujou 18.11.2008 12:29

Przenios***322;em ju***380;.

seku 18.11.2008 23:04

@tezer

mam z***322;e wie***347;ci bo d***378;wi***281;ku po HDMI do tego amplitunera nie wy***347;lesz a dlaczego nie wa***380;ne ze HDMI jest 1.3a tylko dopiero modele z HIGH END potrafi***261; pobiera***263; dzwiek z HDMI np.Yamaha RX V2600

mam ten sam problem mam duet Pioneera DV600 i VSX 1016 i za nic d***378;wi***281;k po HDMI nie idzie trzeba podpi***261;***263; po optyku albo coaxialu

tezer 24.11.2008 09:56

Cytat:

Napisany przez seku (Post 980341)
@tezer

mam złe wieści bo dźwięku po HDMI do tego amplitunera nie wyślesz a dlaczego nie ważne ze HDMI jest 1.3a tylko dopiero modele z HIGH END potrafią pobierać dzwiek z HDMI np.Yamaha RX V2600

mam ten sam problem mam duet Pioneera DV600 i VSX 1016 i za nic dźwięk po HDMI nie idzie trzeba podpiąć po optyku albo coaxialu

Nie mogę się z Tobą zgodzić, gdyż jak w ustawieniach karty po HDMI jest zakładka testowanie dźwięku DTS i DD to amplituner dekoduje je (krótka muzyczka) i jest pytanie czy słyszysz dźwięk i po zatwierzeniu zaznacza w ustawieniach DTS i DD. Udało mi się w odtwarzaczu VLC uzyskać dekodowanie DTS i DD (ampi przyjmuje) tylko, że dźwięk się rwie jest mocno niestabilny? Wydaje mi się, że to kwestia kodeków i właściwego ustawienia? Ponadto mam pod ten mój ampi ONKYO podpiętą konsole PS3 i dźwięk DTS idzie po HDMI. Myślę teżo takiej karcie na USB Creative USB Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 ona ma wyjście optyczne ale czy będzie działać?

seku 24.11.2008 10:33

Ilość załączników: 2
nie jestem pewien

mówię o swoich doświadczeniach gdzie niby powinno u mnie działać a nie działa

amplituner jak i DVD zgodne z HDMI 1.3a i kabel tak samo konfiguracja ustawiona poprawnie ale niestety dźwięku niema w sumie nie przeszkadza mi to po mam po optyku a jest to to samo tylko jeden kabel więcej

co do XFI mam Creative X-Fi Titanium - Fatal1ty Champion Series i tez podpięte przez optyka wszystko gra DTS jak i DD

to co najbardziej sie mi podoba w Xfi to to ze potrafi na żywo z mp3. itp. przekodowywać do DD5.1

a czego osławiony Asus Xonar rzekomo lepszy nie potrafi
Załącznik 50158
Załącznik 50157

demek 24.11.2008 10:41

hdmi nie musi byc 1,3a aby odebrac/wyslac dzwiek

starsze ampli maja 1,2 i co? i odbieraja lpcm 192/24 np z ps3

@tezer
ustaw sobie wysylanie bez dekodowania, niech sie ampli tym zajmie

seku 24.11.2008 10:54

@demek

komp------> amplituner wszystko jest OK

ale DVD-----> amplituner po HDMI nie mam d***378;wi***281;ku obraz jest przekazywany ale d***378;wi***281;ku nie jak gdyby nie chce pobra***263;

demek 24.11.2008 17:33

ustaw bitstream....

tezer 24.11.2008 20:29

Cytat:

Napisany przez demek (Post 981563)
hdmi nie musi byc 1,3a aby odebrac/wyslac dzwiek

starsze ampli maja 1,2 i co? i odbieraja lpcm 192/24 np z ps3

@tezer
ustaw sobie wysylanie bez dekodowania, niech sie ampli tym zajmie

Niestety ale bez dekodowania nic się nie zmienia, używam kodeków CCCP.

demek 25.11.2008 00:39

wez postaw ac3 filter albo ffdshow

tezer 25.11.2008 01:49

Reinstalacja kodeków pomogła. Pakiet K-Lite poustawiane AC-3 i ffdshow i hula aż miło. Bez problemów DTS i DD ale w opcjach karty musi być zaznaczone dekodowanie.

lukaszsbv 21.01.2009 10:49

A czy mozliwe jest podlaczenie Laptopa z amplitunerem za posrednictwem telewizora?

Laptop (hp dv4) nie posiada spdif-a tylko hdmi, natomiast amplituner (yamaha htr-5840) nie posiada hdmi. Wiec podlaczylem laptop z telewizorem (LG 37" 3000) przez kabel hdmi, natomiast telewizor z amplitunerem poprzez kabel optyczny (tv rzekomo obsluguje dolbydigital). Wszystko gra ale ampli nie wykrywa dolbydigitala ??? W laptopie mam zainstalowany pakiet K-lite i w zakladce AC3 w polu output format mam wybrane "no change". Wiec niby wszystko powinno byc ok ale dolbydigitala nie ma:(

lukaszsbv 24.01.2009 11:47

We wlasciwosciach HDMI, w zakladce obslugiwane formaty gdy zaznaczam Dolby Digital lub DTS audio i klikam "test" pojawia sie komunikat
"system windows nie moze odtworzyc dzwieku testowanego. Obsluga tego formaty zostanie wylaczona."

Czy to oznacza ze w moim przypadku nie da sie ogladac filmow z laptopa w Dolby Digital ?

frog 02.09.2012 17:02

Panowie podlaczylem Laptopa Dell XPS 702 do Ampli Onkyo 609 kablem HDMI. Gdy puszczam film na wyswietlaczu ampli wyswietla Multich i po nacisnieciu DISPLAY wyswietla
INPUT : Multich PCM 5.1ch 192kHz
OUTPUT : Multichannel 5.1ch

Czy tak ma byc ? Myslalem ze pojawi sie Dolby Digital jak puszczam mkv z ac3 lub DTS jak z DTSem. Czy cos mam zle ustawione czy tak ma byc ?
W sumie doczytalem na googlach ze PCM to juz rozkompresowany dzwiek wielokanalowy. Wiec czy dobrze rozumiem ze Laptop rozkodowuje dzwiek DD lub DTS i posyla przez HDMI do ampli w postaci rozkompresowanej i dlatego tak jest i tak ma byc ?
Dodam ze jak puszcze winampa i jakas mp3 to wtedy nie na wszystkich glosnikach leci muzyka, musze zmieniac na all channels stereo np.
Czy wszystko jest ok mimo ze nie widze na ampli znaczkow DD ani DTS ?

- Deckard - 26.09.2013 14:40

Ilość załączników: 2
Dzien dobry.

Chcę na tv oglądać bluray3d odtwarzane z kompa.

Wszystko działa jak należy tzn obraz 3d [kabel hdmi 1.4] poza dźwiękiem 5.1 ,wiadomo tv ma dwa głośniki itd

I tu mam pytanie czym podłączyć kompa z amplitunerem by przesyłał 5.1 ?

Obecnie do amplitunera podłączony jest :
- odtwarzacz bluray coaxialem
- odtwarzacz dvd/sacd światłowodem i przewodami RCA

Poniżej foto we/wy amplitunera, i kompa

Teoretycznie zostaje mi wolne jedno gniazdo toslink , tylko czy nim da sie przesłać dzwiek 5.1 ? wiki twierdzi że tak

scalak77 26.09.2013 21:31

Witam
Da się optyk czy elektryk zwany SPDIF wysyła Stereo jaki i 5.1 ograniczenia są tylko do AC3 (DD) i DTS, wszystkie formaty audio HD nie przejdą jedynie z nich wyciągnięte zostanie CORE czyli z Dolby Digital HD tylko Dolby Digital i DTS HD tylko DTS.

M@X 26.09.2013 21:39

...ktore w zupelnosci wystarcza.

- Deckard - 04.10.2013 19:33

dzieki za odpowiedz, a teraz ostatnie pytanie czy oba te przewody czyli coaxial i optical przesyłają sygnał LFE czyli sygnał suba ?

Wawelski 04.10.2013 20:22

Cytat:

Napisany przez - Deckard - (Post 1262437)
dzieki za odpowiedz, a teraz ostatnie pytanie czy oba te przewody czyli coaxial i optical przesyłają sygnał LFE czyli sygnał suba ?

Przesyłają żywcem zakodowany sygnał. Jak masz źródło AC3 czy DTS - to taki strumień masz na wyjściu i tyle kanałów, ile tam jest zakodowanych i sobie dekoder dekoduje. Więc jak jest 5.1, to masz 5.1 jak jest 2.0, to masz 2.0 (ewentualnie wzmacniacz może z tego wysłać basy na suba).

Ale jak masz źródło niezakodowane (np. efekty dźwiękowe w grach) czy materiał zakodowany w czymś innym niż AC3/DTS (np. AAC 5.1 w filmie) to na są trzy opcje:
1. na wyjściu cyfrowym masz PCM stereo z co najwyżej przestrzennymi efektami zakodowanymi do pseudoprzestrzennego systemu typu dolby pro logic.
2. program softwarowo przekoduje do AC3/DTS. Np. Pot Player (chyba KMPlayer też) potrafi przekodować AAC 5.1 do AC3. Nie wiem, czy w grach ktoś to zastosował - bo wymaga znaczącego obciążenia procka którego w grach raczej nie zbywa.
3. Nastąpi sprzętowe zakodowanie do AC3/DTS. Ja znam dwa sprzęty które to robiły, ale obydwa leciwe i do komputerów stacjonarnych (zintegrowany SoundStorm i BlueGears X-Mystique 7.1). Nie wiem, czy od tego czasu się coś pojawiło ale raczej mało prawdopodobne, by laptop potrafił sprzętowo zakodować do AC3.

Wracając do pierwotnego pytania jak masz źródło AC3 albo DD, to lepiej połączyć cyfrowo, bo im krótszy tor analogowy, tym mniej zakłóceń zbierze i lepsza jakość. Do tego przetwornik cyfrowo-analogowy nawet w tanim amplitunerze masz kilka klas lepszy, niż w przeciętnym PC i co najmniej porównywalny z hi-endowymi kartami dźwiękowymi.
Ale jak masz źródło niezakodowane do AC3/DTS, to w praktyce jedyne wyjście to po analogu 5.1 kanałów.

- Deckard - 04.10.2013 20:36

dzieki,chodzi mi o przesyłanie z odtwarzacza blu i dvd do amplitunera

gdy miałem do amplitunera podłączony tylko odtwarzacz dvd coaxialem ,to przy sygnale DTS amplituner sygnalizował sygnał LFE niebieską dioda

obecnie mam podłaczone dvd i blu i podczas odtwarzania dts amplituner nie sygnalizował sygnału LFE

Ale problem został rozwiązany ,okazało się że mam na sztywno zablokowany amplituner ,
nie wiem dlaczego się zablokował podczas dopięcia odtwarzacza blu
musiałem ustawić ręcznie osobno we/wy dla obu urządzeń i jest ok, jutro jeszcze sygnał z kompa sprawdze
dzieki raz jeszcze glową-w

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:36.