![]() |
HDL lub HDA na MC ???
Witam Kolegów
Mam taka prosbe do Was zaczyna mi siadac laser w PS2 i slyszalem ze mozna wgrac HDA lub HDL na MC jestem zielony w tej materii i prosił bym o pomoc tzn jak to zrobic ??? Obecnie uzywal HDA 1 do odpalania gier z HD ale moge przejsc na HDL w konsoli jest riper 3 z gory dziekuje za pomoc Moze jest jakis gotowy obraz takiego programu do wypalenia ktory mi to umozliwi ??? Aco do chipa to po odpaleniu sonki pod napisem s.......p....... jest napis matrikx infinity v1,21 to chyba riper ? |
Ciężko powiedzieć. Teoretycznie to na pewno nie Ripper 3, ale pierwsze jego wersje mały jeszcze ta etykietę (Ripper to podróbka Matrix Infinity, a więc i jego fw). Problem w tym, że dopóki nie rozbierzesz konsoli to się nie dowiesz, a DEV1 dla MI i R3 są różne.
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2dev1/ |
Cytat:
czy tak on powinien wygladac ? : http://vayer.com.pl/ripper3.html jezeli to jest r3 to ma taki w konsoli :) |
W paczce Beriona jest chyba HDL o ile dobrze pamiętam,no i unofficial Launch ELF dzięki któremu będziesz mógł wgrać na kartę HDA i inne programy,ogólnie ta paczka powinna zaspokoić Twoje potrzeby.
Po nagraniu obrazu na DVD i odpaleniu,przeczytaj jeszcze raz tutorial o DEV1 ,powinno wszystko stać się jasne. |
Trilu Dzieki :) ale ja naprawde jestem tepy w te kloski (moze to wiek 34 heheh na innych rzeczach sie znam ) wiec koledzi sciagnolem i wypalilem sobie wersje dla leniwych : http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2dev1/strona4.php wkladam do sonki no ladny niebieski ekran kilka obcji do wyboru ( a ja to widze tak czarna magia ) powidzcie mi krok po kroku co i jak mam wciskac zeby wgrac HDA na MC z gory wielkie dzieki :) ps. i jak go odpalic potem z MC ?
|
Jeśli masz MI to skopiuj HDLoadera pod nazwą MANAGER.ELF do katalogu MATRIXINFINITY (wtedy przy włączaniu konsoli trzymaj trójkąt). Jeśli masz R3 to skopiuj HDLoadera do katalogu BOOT pod nazwą BOOT.ELF (wtedy przy włączaniu konsoli trzymaj R1).
I nie tępy, a leniwy. Dobrze wiem, że tego nie czytałeś. :P Ostatnia stroną się nie sugeruj bo Tobie w niczym się ona nie przyda. Przeczytaj cały tutorial inie wypalaj płyt więcej tylko użyj pendrive'a (skoro już wypaliłeś ten obraz). PS: tak, na zdjęciu jest Ripper 3. |
Berion czytalem i to nie jeden watek (skad bym wiedzial ze to Ty tak czesto pomagasz ???) i nawet natrafilem na okreslenie "tutorial" ze nalezy sie z nim zapoznac ale opcja szukaj na tym forum nie "wskazala" mi odpowiedniego tematu Tzn nie znalazlem nidzie "instrukcji" odslugi tego jak to wgrac na MC a chodzi mi o cos takiego jak odpalam program to widze :
O : Filebrowers X : Texteditor select : Configure i nie wiem co mam robic a jak by byl opis np. wejdz w configure potem wcisnij np. x wejdz do ... i tak dalej jak wiesz gdzie moge cos takiego znales to prosze Cie podaj link to poczytam i dupy nie bede zawracal a i do tego tutorial jak mozesz to daj link Z gory wielkie dzieki :) --- Berion chyba znalazlem czytam http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2dev1/strona2.php ale na tej wersji dla leniwych nie mam folderu BOTT do skopiowania co jest to wiesz pisac tu nie bede, i jedno mnie nurtuje kiedy tzn jak i kiedy dochodzi do skopiowania HDA na mc ?????????? Masz moze skype ??? i czy mozesz mi poswiecic 5 min cennego czasu na gadke ? moj login na skype to hipersonik1 |
Bowiem w "wersji dla leniwych" są foldery spakowane do *.psu, tak aby skopiować jeden plik i wkleić na memorkę. Już pisałem, że to Ci się nie przyda bo tam jest tylko uLE i to bardzo stary na dodatek (nikt normalny nie wgrywa pod DEV1 HDL/HDA... no ale skoro się uparłeś... ;)).
1.) uruchom na PS2 program uLE. Dowolną wersję w dowolny sposób. 2.) na PC wrzuć na pendrive'a HDL: Cytat:
4.) wybierz folder MATRIXINFINITY lub BOOT (względem posiadanego modchipa), zaznacz go. 5.) z menu kontekstowego (pod R1) wybierz opcję Copy. 6.) teraz przejdź na mc0:/, i z menu wybierz Paste Tyle filozofii. Jeśli masz MI to przy włączaniu konsoli trzymaj trójkąt, jeśli masz R3 to przy włączaniu konsoli trzymaj R1. |
Berion WIELKIE DZIEKI za cierpliwosc ale ja chyba naprawde jestem tepy :( stary mam do Ciebie wielka prosbe mozesz mi wyslac na @ Hipersonik@o2.pl gotowy obraz tego ule czy jak to sie tam nazywa zebym mogl sobie to wypalic wlozyc do sonik i zgrac HDA na MC ??? posciagalem http://www.cdrinfo.pl/downloads/konsole kilka programow jeden to jest to samo co wersja dla "leniwych" z tego nie wiem co wypalic uLE_v4.25.zip a jak mam jeszcze z pedrive walczyc to chyba wole laser kupic
|
A co tu jest do walczenia z pendrive'm? Wrzucasz nań pliki odpowiednio nazwane do folderów odpowiednio nazwanych (względem posiadanego modchipa - tak jak napisałem dwa razy wyżej), uruchamiasz uLE w dowolny sposób np. z CD i kopiujesz z pendrive'a folder na memorkę. Strasznie skomplikowane. :>
|
Wiesz co Berion jeszcze raz dzieki za wszysto , juz chyba z 7 plyt wypalilem i h.... powiem Ci tak nie wiem jaki masz samochow ale przestaw czas zaplonu o 2 stopnie i zweksz dawke paliwa w ostaniej fazie wtrysku opoznij czs otwarcie zaworow dolotowych to dostaniesz okolo 10% wiecej mocy na silniku TO dla mnie nie jest skoplikowane i ja wszystko rozumiem i wiem jak zrobic proste jak pir..... A TY wiesz ????
Mały postep mam juz katalog Boot.elf na karcie ( w katalogu bott sa cztery pliki HDA - 0.bin , HDA.elf , install i system) i po zresetowaniu konsoli trzymalen trojka a za drugim razem R1 i nic konsola uruchamia sie w normalnym trybie :( cos chyba nie tak robie |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
powinno być: mc0:/BOOT/BOOT.ELF a masz: mc0:/Boot.elf/HDA.elf Na karcie pamięci nie potrzebny Ci SYSTEM.CNF (to jest potrzebne tylko CDVDMANowi - modułowi w biosie, który odpowiada za obsługę płyt). INSTALL.CNF to nie wiem skąd Ci się wzięło - generalnie jest to skryptowy plik, którego używały kiedyś programy (np. do wgrywania programów na kartę - relikt minionej epoki). 0.bin jak mniemam to jakiś dummy - też Ci zbędny. Skup się na tym co ma być na karcie pamięci, a nie na wypalaniu płyt. --- Dobra, niech Ci będzie: Po uruchomieniu uLE masz przed sobą menu główne tego programu. Domyślnie jest tam tylko File Browser. Opcje i operacje zatwierdza się kółkiem, a zaznacza iksem. Po wejściu do File Browser, uLE wylistuje Ci wszystkie dostępne nośniki. mc0:/ karta pamięci w pierwszym slocie. mc1:/ j.w tylko że w drugim. mass:/ to co wpinasz pod USB do konsoli np. pendrive. cdfs:/ płyta CD/DVD. hdd:/ dysk twardy. host:/ sieć. vmc0:/ wirtualna karta pamięci w pierwszym slocie vmc1:/ jw. tylko że dla slotu drugiego Po wejściu w dany nośnik uLE pokaże Ci listę plików i folderów. W każdym takim "miejscu" działa menu kontekstowe (czyli menu, które pojawia się po wciśnięciu R1). Z tego menu wybiera się różne opcje, które będą się odnosić do pliku/folderu/-ów które zaznaczyłeś. To teraz przeczytaj post nr. 8 od pierwszego punktu. |
poszedlem za Twoja rada i pendrive sie bawie :)))) to juz wiem gdzie blad popelnilem z nazwami foldera i plikow , zjem obiad i biore sie za to
Ps. powiedz mi jeczsze jedno jak odpalam plytke z hda na kompie to jak Ci pisalem sa na niej 4 pliki i czy wszystkie mam na pena zgrac ???? Sory juz doczytalem co mi jest potrzebna z plyt z HDA i jeszcze jedno czy tego ule tez musze miec na karcie ? I dupa zrobilem tak jak napisales : 1 . na pendrive zrobilem katalog BOOT do niego dodalem plik z plyty HDA plik HDA.elf pod nazwa BOOOT.ELF 2. opdalilem plyte na sonce uruchomilem ule skopiowalem z pena BOOT/BOOT.ELF na MC i jest na niej taki plik 3. wylaczylem sonke , wcisnalem R1 i trzymalem i nic odpalila sie normalnie wiec juz nie wiem co nie tak :( |
Zatem prawdopodobnie nie masz żadnego modchipa, który w ten sposób bootuje programy w DEV1.
Spróbuj zatem: mc0:/MATRIXINFINITY/MANAGER.ELF Z tym, że teraz zamiast R1 przy starcie wciśnij i trzymaj trójkąt. Jeśli i to nie pomoże to jest jeszcze jedna możliwa lokalizacja, ale będzie mi Ci to ciężko wytłumaczyć. PS: wielkość liter ma jak najbardziej znaczenie! Także to też weź pod rozwagę. --- Jest też taka możliwość, że masz podróbkę karty i dostęp do niej jest zwyczajnie za wolny. --- DEV1 powinien wyglądać tak: włączasz konsolę i trzymasz przycisk (albo jeszcze lepiej jak go trzymasz i dopiero włączasz) aż do uruchomienia się programu. Jeśli odpali się OSDSYS (czyt. PS2 Browser) to znaczy, że "nic się nie zadziało". |
Wiec tak wszystkie (dwie nazwy) folderu i pliki sa z duzej litery chipa mam na 100% takiego jak na zdjeciu ( widzilem bo rozebralem sonke i wyglada w 100% identycznie ) karta jest orginalna (byla w zestawie w pudle, kupowalem w Media) sprobuje jeszcze zmienic na te nazwy co mowisz . zobaczymy dam znac
Lipa nic :( zmienilem nazwy na MATRIXINFINITY/MANAGER.ELF i aniu trojka ani R1 nawet skopiowalem ulf na Mc pomyslalem ze moze cos da ale nic odpala sie w naormalnym trybie bede musial laser kupi i tyle moze mam jakis stary sof na tym chipe to byl jeden z pierwszych ripperow 3 Jeszcze raz dzieki Berion "Jeśli i to nie pomoże to jest jeszcze jedna możliwa lokalizacja, ale będzie mi Ci to ciężko wytłumaczyć." strasznie to skomplikowane ? |
Możliwe, że jest tak jak napisałem w drugim poście, czyli Ripper 3.1 albo 3.2u ze starym fw. i wtedy faktycznie DEV1 miałbyś jak dla MI.
Jeśli dalej nie zadziała to nie ma sensu bawić się w kolejną metodę bo, któraś z tych dwóch na R3 zwyczajnie musi działać. Co do karty: nie słyszałem, aby były kiedykolwiek poza Japonia bundle packi z memorką w środku. Od zawsze dokupywało się ją osobno. Myślę, że to zabieg marketingowy tego molocha, a jak jest teraz z oryginalnością kart w sprzedaży powszechnie wiadomo - czyli kiepsko. |
Mc byla w pudle oryginalna i zapakowana moze i byl to jakis dodatek bo byl org. pilot i film terminator 3 a to bylo chyba z 5 lat temu wiec mc byla raczej oryginalan
Berion odpuszczamy zdrowych i wesolych SW chojnego Mikolaja :))))))) i jeszcze raz dzieki za pomoc :) |
Ilość załączników: 1
trzecia nazwa to mc0:/\BOOT\BOOT.ELF (taka nazwa pliku, jak widać brak folderu). Ale to nie ma sensu bo jedna z tych dwóch wcześniejszych MUSI działać.
--- Hmm... to może jeszcze inaczej: :) Skoro masz martwy laser, a chcesz coś odpalać z karty to wgraj na memorkę FreeMCBoot. Obecnie w wersji 1.8b (jeśli przy instalacji 1.7 wyskoczy error przy patching dummy to na 100% masz podróbę karty). I w takim układzie to byłoby też dobre rozwiązanie. Wyglądałoby jak na screenie poniżej: |
To mi sie podoba ale to chyba wgrywa sie gdzies w pamiec flesz sonki do czego sa te programy ????
|
Opis FreeMcBoot'a i ESR'a http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2-FreeMCBoot-ESR/
Topic na forum ,do zadawania i męczenia Beriona pytaniami ;] http://forum.cdrinfo.pl/f106/artykul...t-i-esr-79552/ |
Trilu dzieki poczytalem :)
Berion : 1. gdzie moge znalesc wersje 1.7 lub 1.8 FreeMCBoot bo tu http://www.cdrinfo.pl/downloads/konsole jest tylko 1.6 2. czytalem ze jest problem z R3 i powinno sie wgrac nowy soft a dokladnie ripper navi http://www.konsola.pl/forum/viewtopic.php?t=3726 chialem to zrobic ale link ktory gosc podaje nie dzial wiesz moze skad mona sciagnac nowy sofft do R3 ??? sciagnolem z tej stronki http://www.infinitymod.com/cgi-bin/m...e.pl?page=news ale nie chce sie wgrac ( i z wygladu moj chip jest inny niz infinity moze dla tego !?) To jest real foto chipa z mojej sonki To jak jest to ripper czy nie ???? 3. wgram na MC FreeMCBoot wercje 1.6 i dam znac 4. czy te programy co widac na screenie to sa w pamieci flasz sonki ???? I jeszcze jedno chce kupic ta MC http://allegro.pl/item507956817_kart...odz_sklep.html bo ta moja 8 chyba robi sie za mala :( czy to jest orginal i warto ? |
I się nie wgra ,gdyż trzeba połączyć dwa punkty dodatkowo ,lecz już nie pamiętam które na elektrodzie jest mój post o tym jak poszukam to napiszę.
Ripper3 Navi to swojego rodzaju menu do chipa (nie znam fachowej nazwy ,wybacz Berion:P),mozna tam wgrać HDL i HDA jest to banalnie proste . Strona Rippera jest w archiwum WWW ,nadal można ściągnąć z niej r3navi , http://web.archive.org/web/200712160...-downloads.htm FMCB 1.8 http://psx-scene.com/forums/latest-n...boot-1-8b.html Programy są ładowane z karty . |
kurde jak to czytam http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...SR/strona3.php to ja i moja sonka jestesmy 1000000 lat za murzynami nie mialem pojecia ze takie mozliwosci ma sonka :( to juz prawie maly komp sie robi
Trilu rozumien ze jeszcze 2 punkty chipa do plyty trzeba zlutowac ??? to h.... co to wstawial :( Koledzy to jak PS3 juz rozgryziecie to bedzie nia mozna loty na marsa nawigowac heheheh mam nadziej ze w lutym kupie PS3 :)))) Sory Koledzy ale sie poddaje to nie mam moj mechaniczny leb nie ma 8 cylindrow nie ryczy i smierdzi spalinami nie to nie moja bajka ja wkladam plytke i wciskam na padzie guziczki. za duzo tych pliczkow i tak dalej. Jeszcze jak ktos by mnie nawigowal przez skype to moze , a znacie jakiegos kozaka z Łodzi co by mi w tym pomogl lub to zrobil ??? Trilu ale jak znadziesz to tam mam jeszcze dolutowac to daj zanc moze ten rvavi cos da :) |
Nie do płyty ,trzeba połączyć punkt na chipie ,http://img402.imageshack.us/img402/9645/r32uth5.jpg
Co do karty jest to podróba ,Sony produkuje tylko karty 8MB , wystarczy na programy i savy. |
Cytat:
Trilu chodz Ci o puntky D i E czy i czy o "zamknięcia" po prwej i lewej stronie (tem mam na chipe tylko zdjecie lipne) ? |
Zworki trzeba zalutować(zamknąć) ,połączyć punkty D i E z punktami przedstawionymi na diagramie.
Updat biosu chipa i tak na nic się nie zda ,programy trzeba poprawnie zainstalować aby się uruchomiły Twój chip ma bios od MI,trzymając trójkąt powinny uruchamiać się programy. Może zrobisz foty karty z zainstalowanymi programami,będzie wiadomo gdzie popełniasz błąd przy instalacji . |
ok zrobie dwie sesje
1. instalacja pod R3 czyli BOOT/BOOT.elf 2. instalacja pod MI czyli MATRIXINFINITY/MANAGER.ELF |
Tutaj jest topik z oficjalnymi releasami (bo są i nieoficjalne niestety):
>> http://psx-scene.com/forums/freevast...-releases.html --- Cytat:
--- Do Rippera nie wgrasz fw dla Matrix Infinity. Ostatni z fw do Ripper 3.42u (zakładając, że tak jak Trilu pisał: masz zwarte "odpowiednie dwa" punkty) to 3.5 (wyszedł też mały Ripper 3.5 z tym softem, więc to trochę może dezinformować). A tak BTW: to strasznie kiepsko masz tego chipsa przylutowanego (tak, to Ripper 3.x). Jakość połączeń pozostawia bardzo wiele do życzenia. Nie wspominając już nawet o tym co koleś zrobił z padami... Zupełnie jakbym to ja lutował :szczerb: --- FreeMcBoot to coś w rodzaju exploitu. Instalujesz to na karcie i po włączeniu konsoli odpali się zhakowany OSDSYS (PS2 Browser), pod który możesz przypisać sobie nawet i sto programów, które znajdują się na mc?:/ albo mass:/. Świetna sprawa - ma swoje wady, ale do kogoś kto nie chce lutować chipa, albo ma martwy laser to idealna sprawa. PS2 nie ma żadnych kości flash. Bios jest na ROM, więc... Inaczej komu potrzebne by były exploity i modchipy? Hakowałoby się fw i zastępowało oryginalny: coś jak jest obecnie na PSP i jak będzie w przyszłości na PS3. --- W tutorialu interesuje Ciebie tylko strona z przygotowaniem plików (ale i możesz to olać ;]). Skopiuj swoje save'y (inaczej je stracisz) na pendive'a, sformatuj kartę i po prostu odpal instalator, zainstaluj i połowa jest już za Tobą. Potem na pendrive'a wrzuć uLE pod nazwą RESCUE.ELF (mass:/RESCUE.ELF) i przy starcie konsoli odpali się uLE z pendrive'a (sam, bez trzymania czegokolwiek ;]). Wtedy poprzerzucasz sobie resztę programów, które chcesz mieć na karcie pod dowolnymi nazwami w dowolnym miejscu - a we FMCB Configuratorze poprzypisujesz do nich ścieżki i pojawią się w menu PS2. Cała filozofia. :P --- Cytat:
-> mc0:/BOOT/BOOT.ELF mc0:/MATRIXINFINITY/MANAGER.ELF |
Ilość załączników: 8
ripper :
ad 1 . BOOT |
:taktak:
PS:a co tam jest na ostatniej fotce pod mc0:/BOOT/ ? To coś co ma CNF w nazwie na końcu? |
Ilość załączników: 5
Ad.2 MATRIXINFINITY
plik BOOT.elf jak i MANAGER.ELF to HDA.elf po zmianie nazwy tak jak mowil Berion |
też :taktak:
|
Cytat:
|
BOOT.ELF, a nie BOOT.elf ;]
To jest arcy ważne (po screenie widać, że zrobiłeś dobrze, ale źle napisałeś na forum). |
Cytat:
Kurde ale namieszalem troche sie temat rozbudowal heheh No to co jest nie tak ze niedzial ???? a ni BOOT i R1 ani MAT.... i trojkat ???? |
Prawdopodobnie podróbka karty, która jest za wolna. ;]
|
Panowie h... z tymi zabawami z nastepny maly krok bierzemy sie za FMCB 1,8(ale jestem uparty :)))))) MC sformatowana co mam instalowac NORMAL czy Full ??
A jest gdzies opis mozliwosc i obslugi tego po polsku ???? nie na tyle znam angielski :( ale sie naucze heheheh |
Cytat:
|
Zapytaj Chińczyków. :czar:
Pisałem już, że nie ma kart w bundle'ach. ;] A to co jest w sklepach to w większości przypadków tani chiński shit. Niestety. Napisałem też, że jeśli przy próbie instalacji FMCB w wersjach 1.6/1.7 (w 1.8 zwiększono kompatybilność) wyskoczy error podczas patching dummy, a tym bardziej przy signing to jest to na milion procent podróbka. |
Cytat:
WIELKIE DZIEKI Koledzy dzieki Wam udalo mi sie przez to przebrnac !!!!! |
WSZYSTKO SMIGA jednak dalem rade jeszcze raz WIELKIE DZIEKI
|
W sumie - fajny tutorial: specjalnie dla baaardzo początkujących.
Ja mam następujący problem: Mam płyte CD na której są dwa pliki: PS2HCL8.ELF 687kb i PS2HCL.DAT 100000kb. Płyty tej uzywam do odpalania HDL dzięki któremu mogę startować gry zapisane na dysku HDD mojej grubej PS (odblokowanej Ripperem3- tak wnioskuję bo botuje sie spod R1- wymaga klikania resetem by przejść z trybu PS do PS2). Chciałem spróbowac startować HDLa z memorki - po wgraniu na nią zgodnie z tym co w tutorialu różnych wersji HDLa on sie owszem - odpala i zachowuje jak normalnie działający HDL - wybieram grę z dysku, zaznaczam uruchom i ....na tym KONIEC. Co jeszcze (w domyśle może gdzieś powinienem umiescić plik .bin z płyty?....) powinienem zrobic by konsola bootowała się HDLem i żeby ten HDL działał? Celem moim jest ominięcie używania lasera - chciałbym startowac konsolę z MC uruchamiając HDL do grania. Jakim programem obsługiwac z poziomu Win dysk przeznaczony do pracy z PS2? Chciałbym kupić wiekszy niż mam dysk i przenieśc zawartość starego (zgrane gry) na nowy. Czy można np przenieść z dysku w PS2 na dysk mobilny podłączony do USB konsoli? Czy i czym można nagrać gry z dysku na płyty? Jakie modele dysków polecacie - ok 200Gb? Niestety - większość linków z powyższymi informacjami prowadzi do nikąd.. Kolejne pytanie: gdzie można stwierdzić jaki model PS grubej posiadam: wszędzie jest napisane ze model "V cośtam" - gdzie w PS jest ta informacja które V? Hej! Hipersonic! To teraz TY napisz dokładnie co zrobiłeś: skąd ci się wziął na ekranie uLELF? Gdzie i jako co go wkleiłes? a tak przy okazji: wyglada na to że mamy podobne roblemy...:-( |
Rozumiem przez to:
Cytat:
Wgraj nowszą wersję,lub sam sobie spatchuj odpowiednio HDLoadera. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dysk wybierasz jaki sobie chcesz,byle pasował do wejścia w NA (lub nie ,ja miałem NA rozkręconego ,gdyż nie pasował do dysku marki Western Digital ) Cytat:
|
DZIEKUJĘ SWIĘTY MIKOŁAJU! a w zasadzie: wielkie dzieki Trilu!
Faktycznie wersja HDLa była cos niebardzo - najlepiej jednak robić to z poziomu FreeMcBoota: sama instalacja programu jest f a n t a s t y c z n i e prosta a linki do oryginalnej strony programu pozwalają na pobranie najnowszego do INSTALL. Jeszcze przy okazji: - czy da się na dysk zgrywać i odpalać gry z PS1 - czy mozna wgrać do Rippera jakąś aktualizację softu zeby nie trzeba było "pykać" tym resetem PS1/PS2tylko zeby ona automatycznie czytała płyty z obu typów konsol - podobno nowsze Rippery tak miały! Super!!! Szczerze mówiąc - jestem zdziwiony co można z ta konsolą zrobić.A to tylko "głupia konsola do gier..." ..uffff... Pozdrawiam wszystkich czytających - z życzeniami zdrowych i spokojnych Świąt! Oczywiście z PS2 ;-) !!! |
>> http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...aq/strona7.php
//ale nie zaszkodzi Ci jak przeczytasz cały FAQ ;] --- Program na PC do obsługi APA/PFS to PFS Explorer ale jest bardzo zabugowany i lepiej tego nie robić - można zj* sobie toc. --- Wiele modchipów bootuje DEV1 z mc0:/BOOT/BOOT.ELF pod R1. Także to wcale nie wiadomo czy rzeczywiście masz Rippera3 (piszesz, że autoboot dla gier z PSXa nie działa, więc to nie jest Ripper3) Soft 3.5, czy bodajże przed nim ostatni 3.42 nie wiem skąd ściągnąć - strona padła. Może jeszcze google albo inny web archive ma. --- Cytat:
;) |
"Program na PC do obsługi APA/PFS to PFS Explorer ale jest bardzo zabugowany i lepiej tego nie robić - można zj* sobie toc".
Nie za bardzo rozumiem o czym piszesz - nie wszystkie skróty rozumiem - no poza tym z gwiazdką :-) Sprawa Rippera: - czy to znaczy że oznaczenia Ripperów 2,3 itp to oznaczenia softu?One się elektronicznie nie różnią? - czy jest dostępne oprogramowanie do wgrywania do Rippera softu - upgradowania do owszych wersji? - ewentualnie jakiś soft diagnostyczny pozwalający zczytać co jest w srodku konsoli (chodzi mi całyczas o Ripper) - czy przecietnie kumaty jest w stanie podnieść programowo Rippera? Odpowiedź na te pytania pozwoli mi znaleźć motywację lub zniechęcić do szukania w sieci nowszych wersji softu:-) |
Programem tym można zarządzać partycjami i plikami na dysku sformatowanym pod ps2.
Nie tylko softu Ripper 2 miał mniejszą kość od Rippera 3 i oczywiście zmienił się wygląd ,dodano małą diodę aby było wiadomo kiedy robiony jest updat. Jest oprogramowanie do Rippera 3 z nowymi softami,szczerze jak wgrałem nowszy soft to nie zauważyłem różnicy w działaniu. @Berion autoboot dla gier z PSX'a działa praktycznie tak samo jak na R2G,czasami zaskoczy ale tylko od święta ;] Wkładasz płytę z nowym softem dajesz instal,cieszysz się nowym softem . |
Cytat:
Cytat:
FW do R3 wyszły chyba tylko dwa: 3.42 i 3.5. Wgrywa się je po prostu wypalając gotowy, przygotowany przez ta grupę obraz. No chyba, że mi się coś pomieszało. Dawno to już było. Zanim jednak cokolwiek zaczniesz robić to musisz być pewien jaki modchip masz w konsoli. Można go tak uwalić na amen jeśli wgrasz "nie to co trzeba", więc... @Trilu Auto-boot oznacza: "wkładasz płytę i grasz". ;] A w Ripper2 gry z PSXa odpala się dwoma czy tam trzema resetami (nie sprawdzałem tego akurat bo mam jeszcze sprawnego PSXa, na pewno DVD-Video dwoma). Z tego co wiem to wszystkie Rippery 3 miały auto-boot na każdy rodzaj kompilacji, czyli dla: PSXCD, PS2CD/DVD, CD-Audio i DVD-Video. |
Siemka Chlopaki :)
Podmiejski jak jeszcze z tym nie dales sobie rady to chetnie Ci pomoge tylko jest jedno ALE wieczorem bo mam w h... roboty dzis na glowie :( jak bedziesz chcial i masz skype to bedzie to trwalo 10 min i bedzie smigac az milo moge Ci wyslac gotowe wsady plikow jakie ze uzywalem ( na pendrive ) pozdrawiam |
Dzięki Hiper... zasuwaj swoje bo cie robota w Święta zastanie - a to grzech śmiertelny (prawie jak granie w Plejaka w Wigilie :-)))))
Samoinstalator FreeMcBoota zadziałał nawet w "ręcach" laika Ok - @ Berion. Juz wiem że muszę rozkręcić ten nabytek ale chyba odpuszczę jakieś cudowanie - myslałem że jak bym miał coś takiego ze będzie się autobootowac konsola w zależności od włożonej płyty: PS1 czy PS2 i że to umożliwi mi pozgrywanie gierek z PS1 na dysk. Ale już wiem ze nie więc- popatrzę tylko z ciekawości. Po Świętach żeby ich nie popsuć.... Z tymi plikami mnie nie zaszokowałeś - spodziewałem się jakiejś ...Terra Incognita ;-) I tak się ciesze że to takie Forum że to z gwiazdką nie było do mnie za głupie pytania. acha - z sytemu "klepania" resetem chyba mam Rippera2...a właściciel twierdził co innego. Oj dostanie rózgę pod choinke kłamczuszek jeden. DZIEKI BARDZO! |
Jak odpalasz grę pod spodem napisu Playstation 2 ukaże się napis :
R2G-małe R w kółeczku(o ile dobrze pamiętam) R3- pierwsze modele miały bios od Matrixa więc widniał napis Infinity v2,nowsze miały napis Ripper3 @Berion W rzeczywistości było trochę inaczej,gdyż mój R3 zaskakiwał od święta.Przez to napisałem ,że ma identyczny autoboot jak R2G ,który go nie posiadał ;] Miałem obydwa chipy i R2G sprawował się dużo stabilniej,może to była wina modelu konsoli,R2G był zamontowany w 30004R, Ripper 3 siedział w 50004 i sprawiał małe problemy,największe miał z grami od PSX'a. |
podmiejski jak chcesz to wal jestem w domu na skype hipersonik1 :)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:35. |