Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Jak formatować i nagrywać rw? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/jak-formatowac-nagrywac-rw-8129/)

Monia 05.06.2002 11:17

Jak formatować i nagrywać rw?

Jestem początkującym użytkownikiem nagrywarki TEAC. Proszę o pomoc jak nagrywać i formatować płyty cdrw aby widział je każdy system i cd room ? Korzystam z najnowszego NERO i nie potrafię tak sformatować płyty rw aby pojawił się na nim plik ze "sterownikiem" adapteca. Jak to się robi? Może źle myślę?

Zetoxa 05.06.2002 12:58

... a dlaczego ma się pojawić sterownik adapteca, przecież formatowanie płyty to jej zupełne wyczyszczenie z danych.

bgn 05.06.2002 13:25

plyty RW mozna uzywac na dwa sposoby:
1. w trybie multisesyjnym dogrywajac na nich do pelna i potem kasujac zawartos
2. w trybie pakietowym uzywajac oprogramowania dolaczanego np. do WinOnCD lub instniejacego niezalaznie ( vide cdrinfo nagrywanie pakietowe).CDRW mozna traktowac wtedy jako dodatkowy dysk

w pierwszym przypadku mozna tak nagrane dane czytac wszedzie, w drugim tylko tam, gdzie zalozono programik, ktory pakietowe nagranie odczyta
Mysle, ze chodzi ci o ten drugi sposob,ale jest z tym wiecej klopotow niz pozytku i radze ci pierwszy sposob postepowania

dARIO! 06.06.2002 11:54

--------------------------------------------------------------------------------
bgn (05-06-2002 13:25):
plyty RW mozna uzywac na dwa sposoby:
1. w trybie multisesyjnym dogrywajac na nich do pelna i potem kasujac zawartos
(...)
--------------------------------------------------------------------------------

... oczywiście jak najbardziej także w trybie jednosesyjnym (dla ścisłości)

Płyt CD-RW nie trzeba formatować, tylko czyścić właśnie. Służą do tego opcje typu "CLEAN CD-RW", "KASOWANIE ZAWARTOŚCI NOŚCNIKA". Dostępne są zwykle też dwie metody. QUICK - czylki kasowanie tylko informacji o zapisie na płycie i FULL - czyli kasowanie wszystkich danych zapisanych na nośniku. Sam proces nagrywania nie różni się już niczym od nagrywania na zwykłych CD-R. Odnośnie nagrywania pakietowego, to tak jak zostało to zauważone metoda dość nie pewna.

-=KoWaLiK=- 06.06.2002 12:08

A nie prościej zaintalowac Clone-a ? Tam jest przeciez na widoku opcja "formatowanie RW" ?

Yahol 06.06.2002 15:17

Ja osobiście używam Direct CD5.1. Po sformatowaniu płyty, można używać jej jak twardego dysku. To znaczy zapisywać metodą kopiuj=wklej.Programik jest w Easy CD recorder i osobno - ale ma 12,4 Mb i nie zmieści się jako plik na Forum.
najlepiej sciągnąć go sobie ze strony Roxio. Bo chyba o to formatowanie RW Ci chodzi.Bardzo wygodna metoda i szybka.
Yahol

nomax 06.06.2002 19:53

No Panowie Szlachta coś nie tęgo u was ze znajomością DirectCD i InCD a wygląda to tak.
Przy pomocy tych programów dokonujemy formatowania płyty CD-RW z tą różnicą że DirectCD wgrywa w tło sterowniki do tego formatu zapisu i po włożeni nawet czystej (ale sformatowanej) płyty do czytnika CD w innym kompie pojawia się komunikat o możliwości zainstalowania sterów i należy to uczynić poczym na tym kompie można czytać wszystkie płyty CD-RW zapisane pakietowo. InCD robi to samo ale nie umieszcza na płycie w trakcie formatowania sterowników. Można je doinstalować, InCDUDFReader.exe ze strony cdrinfo.pl tam gdzie są pliki i opisy do Nero.
DirectCD ma jeszcze jedną zaletę przy formatowaniu można użyć opcji compresji i wtedy na płycie można zapisać w zależności od danych nawet 1,3 G.
Natomiast jeśli chodzi o pewność i bezpieczeństwo to jest ono takie samo jak przy zapisie tradycyjną metodą wiem bo używam od ponad dwóch lat i jest ok. a poza tym jaka wygoda.
Dla zainteresowanych służę doświadczeniem nomax@wp.pl.

Pozdrowienia nomax.

Yahol 06.06.2002 20:02

Napisałem mniej-więcej to samo ale krócej. Tak mi się wydaje. DirCD jesp bezpieczny, szybki i nie sprawia kłopotów. Sam go używam - to wiem.
Yahol

Zetoxa 06.06.2002 20:12

... zapomnieliście dodać, że po sformatowaniu zarówno DirectCD jak i InCD "ucinają" z płyty sporo miejsca (pozostaje około 580 MB z 700).

Yahol 06.06.2002 21:40

Coś za cś. Ale się opłaca. Ale też faktem jest, że 1/5 płyt CD-RW nie chce się u mnie prawidłowo sformatować.Dir5.1 na LG8080B.Wtedy wymazuję je Clonem.
Yahol.

DiVersions 07.06.2002 08:49

1. Nagrywanie pakietowe skraca zywotnosc napedu!
2. Plyty pakietowe, nie zamkniete, nagrane za pomoca np DirectCD sa odczytywane przez wiekszosc nowych napedow CDROM, przynajmniej Teac 32x, Teac 40x i ŚP Asus 40x odczytywaly je bez problemu, ale np starszy LG 24x i Teac 24x juz ich nie widzial i trzeba bylo zamknac na takich plytkach sesje.

Monia 10.06.2002 17:11

Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi. Rzeczywiście chodziło mi o nagrywanie pakietowe. Chciałam aby na innych komputerach także można było przeczytać CD. Ściągnęłam odpowiedni plik ze strony Nero. A jaki program nagrywa pakietowo w taki sposób, że jeśli ktoś nie może odczytać zawartości takiego CD to widzi tylko plik ze sterownikiem ? Ja używam Nero i InCD a tam takiej opcji nie ma. Komputera używam w firmie i nie mogę instalować "lewego" oprogramowania. Pozdrowionka

Luke 10.06.2002 17:17

jak wy lubicie wyolbrzymiac problemy:) az strach pomyslec co by bylo jakby was zapytac o droge:). clone cd klikasz w kasuj cdrw potem ok a jak uslyszysz sympatyczna muzyczke to cd sformatowane. zadne sterowniki nie maja sie tam pojawic

Yahol 10.06.2002 18:26

Jeżeli mnie pamięć nie myli to Direct CD v.5.1 jest bezpłatny.Chyba się nie mylę, bo pełną wersję sciągnąłem z Roxio. Tak więc nie jest to lewy soft. Jeżeli jestem w błędzie proszę mnie poprawić. (Pokajam się publicznie i przysięgne - nigdy więcej nie będe piratował - teraz też tego nie robię)
PIRAT - piratuje
UŻYTKOWNIK - robi kopie zapasowe

Monia 12.06.2002 10:31

Luke jak widze wogóle nie masz pojęcia o czym mowa!!!!!!

dARIO! 12.06.2002 11:35

Cytat:

Monia (05-06-2002 11:17):
Jestem początkującym użytkownikiem nagrywarki TEAC. Proszę o pomoc jak nagrywać i formatować płyty cdrw aby widział je każdy system i cd room ? Korzystam z najnowszego NERO i nie potrafię tak sformatować płyty rw aby pojawił się na nim plik ze "sterownikiem" adapteca. Jak to się robi? Może źle myślę?
... no to nie jesteś takim początkującym uzytkownikiem :) , jak bierzesz się za pakietowe nagrywanie. Trza było tylko w poście napisać, że oto chodzi ;-)

nobange 23.06.2002 13:50

Skad wy bierzecie tego DirectCD 5.1 ??? Na roxio.com sa tylko upgrady z poprzednich wersji, a u mnie na winxp DirectCD 5.0 w ogole nie chcial dzialac (moze dziala dopiero jak jest zainstalowany z calym Easy cd creatorem??) Ja instalowalem go osobno i nie dosc ze sie nie chcial uruchomic to jeszcze nie dalo sie go calkowicie usunac z systemu. Wygladalo to tak, ze nie byl kompatybilny z tym systemem! No ale widzialem screeny, gdzie bylo okienko na bank z windy xp z zakladka DirectCD 5.0!! Ja juz nic nie rozumiem! Ktos ma DirectCD na Windowsie XP ?? Niech sie pochwali jak to zrobil.

Yahol 23.06.2002 14:18

Przez chwil klka, miałem XP i tam chodziła wersja ECDCreator 5.1 Platinium. Basic i niższe - nie. Ską mam Direct 5.1 - Q... nie pamiętam, ale bym się założył, że z Roxio- skleroza. Sprawdzę i podam.

Laser 07.09.2002 18:52

Witam !

Kolejna ostra forumowiczka !

Witamy na Forum !:)

cana 07.09.2002 20:23

Cytat:

Zetoxa napisa***322;(a)
... zapomnieliście dodać, że po sformatowaniu zarówno DirectCD jak i InCD "ucinają" z płyty sporo miejsca (pozostaje około 580 MB z 700).
i nie czta się pod dosem i nt4 z tego co pamiętam swoje boje :)
pozdro

lopus 07.09.2002 21:17

Oj ,niektórzy tutaj wypisują bzdury że hej!!!
Dlaczego mylicie formatowanie płyt z kasowaniem zawartości.
Każda płyta ,obojętnie czy CDR czy CDRW MUSI być sformatowana (tym bardziej jesli jest nowa)do nagrywania pakietowego.To jest(mniej więcej) takie formatowanie jak nowego dysku twardego.Kasowanie natomiastz takiego dysku odbywa sie opcją Usuń z menu konteksowego z tą różnicą że na cdrw odzyskuje sie miejsce a na cdr ginie plik ale miejsca nie zwalnia.

Shider 08.09.2002 11:35

Cytat:

Yahol napisa***322;(a)
Przez chwil klka, miałem XP i tam chodziła wersja ECDCreator 5.1 Platinium. Basic i niższe - nie. Ską mam Direct 5.1 - Q... nie pamiętam, ale bym się założył, że z Roxio- skleroza. Sprawdzę i podam.
od roxio za darmo dostaniesz tylko uaktualnienia i wersje trial wiec albo masz legalnego DirectCD i wykonales upgreade albo sciagnales go z zupelnie innej strony

Luke 08.09.2002 14:36

Cytat:

Monia napisa***322;(a)
Luke jak widze wogóle nie masz pojęcia o czym mowa!!!!!!
:o skoro zle mowie to mnie olsnij. bo jak ja np. formatuje plyte, dyskietke, twardy dysk to zadne sterowniki sie tam nie pojawiaja

Shider 08.09.2002 15:15

Cytat:

Luke napisa***322;(a)

:o skoro zle mowie to mnie olsnij. bo jak ja np. formatuje plyte, dyskietke, twardy dysk to zadne sterowniki sie tam nie pojawiaja

czyszczenie plyty cd-rw a formatowanie dyskow to dwie odrebne sprawy

mowa jest tutaj o formatowaniu plyty cd-rw do zapisu pakietowego przy pomocy takich programow jak incd lub directcd

Yahol 08.09.2002 16:52

Cytat:

Shider napisa***322;(a)

od roxio za darmo dostaniesz tylko uaktualnienia i wersje trial wiec albo masz legalnego DirectCD i wykonales upgreade albo sciagnales go z zupelnie innej strony

Mam legalnego Easy CD Creatora v. 5.0 Basic i v.5.1 Platinium, obie maja DirectCD.
Ale osobno mam DirectCD 5.x sciagniete z net-u, ale zebyscie mnie zabili, nie pamietam skad:'(

Shider 08.09.2002 20:57

Cytat:

Yahol napisa***322;(a)

Mam legalnego Easy CD Creatora v. 5.0 Basic i v.5.1 Platinium, obie maja DirectCD.
Ale osobno mam DirectCD 5.x sciagniete z net-u, ale zebyscie mnie zabili, nie pamietam skad:'(

da sie go znalzezc na www.cdrsoft.cc

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:17.