![]() |
Telewizja na kartę
http://telewizjanakarte.pl
Kupiłem to (samą kartę), wsadziłem do tunerka (tak, obsługuje conax), zarejestrowałem na ich stronie no i coraz bliżej 24 godzin czekania (napisali, że max do 48h dojdzie aktywacja). Zawsze to się tak powoli dzieje ? :ysz: Tunerek musi być włączony na jakiś kanał czy wystarczy stan standby ? |
Przewaznie u mnie i u znajomych to sie odbywalo szybko.... Moze maja jakis ZAJOB pracy... nic zadzwon po 48h. U mnie chyba tunerke byl wlaczony bo ogladalem cos innego ale juz nie pamietam bo jakis czas temu to bylo i juz nie mam TNKi... No bo jesli tunerek wspolpracuje z CONAX to nic wiecej specjalnie zrobic nie mozesz, tylko oni...
|
przeszyłem z pokoju[internet] do pokoju[tuner] założyłem kartę i odraza działała
|
http://telewizjanakarte.pl/kanaly.html
Osobiście nie kupiłbym, gdyż mają bardzo ubogą ofertę programową. Żadnych kanałów przyrodniczych, historycznych, filmowych, muzycznych. |
A co byś kupił? Po pierwsze jest to telewizja bez abonamentu, masz kartę pre-paid i tylko tyle ciebie obchodzi, raz płacisz i korzystasz, ewentualnie doładowujesz dodatkowe jakieś tam kanały... w moim przypadku oglądam rzadko telewizje, a chce mieć w przyzwoitej jakości kanały podstawowe to dla mnie ta oferta jest w sam raz... bylem już kiedyś w polsacie cyfrowym, cyfrze+ i już nie wejdę ponownie na zbójeckich warunkach i nie będę płacił za kanały tematyczne których nie chce i w których lecą w kółko te same programy, do znudzenia, a oglądałem je może z kilka razy zaledwie... wiec po co mi one... za te pieniądze wole wypożyczyć dobry film na DVD i go obejrzeć niż zjadać te odgrzewane kotlety na HBO, a jak się ma duży plazmowy TV to cyfrowy obraz z satelity jest potrzebny
|
To że jest bez abonamentu, to na pewno duży plus, ale mimo wszystko mnie taka oferta nie interesuje.
|
@romanesco i po co piszesz OT ? Nie miałeś, nie wiesz - temat nie dla Ciebie :)
A mnie taka oferta interesuje. Wolałem kupić tą kartę niż płacić za podstawowy pakiet kablówki analogowej a 80% to kanały FTA -szok mam płacić za coś co jest za darmo ?! Nic innego mi nie potrzeba. PS 30 godzin minęło i aktywacji brak... |
Mnie coś takiego też interesuje, bo mam do wyboru sygnał analogowy z anteny dachowej, lub nic, bo też w żadne cfry+ nigdy więcej nie wejdę. Może będzie więcej takich ofert ze strony nadawców i z czasem ilość programów się powiększy. Najważniejsze jest to, że jak się nie chce odbierać nic więcej, to się nie płaci i już.
|
Cytat:
|
Cytat:
Dziękuję za pomoc. Cytat:
Z TNK tvp1, tvp2, tvn i tvn7 wystarczy, a dopłacać za resztę nie będę bo w sumie nic ciekawego tam nie ma (poza tvp info) dochodzi do tego ok. 10 kanałów FTA i już jest co oglądać. |
A moze tuner blokuje Ci uprawnienia... jaki to tuner?
|
Cytat:
|
TNK nie w każdym tunerze pójdzie.
Problem jest znany. Zobacz choćby tutaj: http://forum.skysunsat.pl/tematy138/...-vt8457,50.htm |
Cytat:
a co z resztą, tego chyba są dziesiątki jak nie setki, choć mogę się mylić :hmm: |
Tylko, że ten ferdek co mam właśnie masowo idze na allegro z tnk i problemów ludzie nie zgłaszają.
Cytat:
Ale ogólnie kocioł jest spory azjatyckie, ruskie, arabskie - maaasaaa. |
No to pokombinuj z softami. :zongluje:
|
To też nie jest wina softu bo mam najnowszy.
Wyłączyłem tuner, wyjąłem kartę, włączyłem potem znowu wyłączyłem, wsadziłem kartę, włączyłem i zakumał w końcu na kanale tvn'u -działa wszystko już :| Nie wiem o co kaman ale mogłem se czekać chyba... Także potwierdzam ten ferdek też działa z TNK, dzięki za pomoc. :) |
Wiesz - najnowszy wcale nie znaczy najlepszy. :nieee:
Ale cieszę się, że w końcu zatrybiło. :spoko: |
Cytat:
fabryczny poprostu taki jest. PS Mam starego twardziela 120GB ata100, muszę dokupić obudowę usb i sobie to połączę z ferdkiem bede mieć wtedy nawet recordera i timeshift na tym || |
pytanko - a jak z kanalami anglojezycznymi na tej platformie? komplet bbc, discovery, national geographic itp jest?
|
Cytat:
tylko to http://telewizjanakarte.pl/kanaly.html |
pytam sie, poniewaz na stronie, ktora podales (gdzie zajrzalem oczywiscie wczesniej)
stoi: Cytat:
wiec pytam sie o te nie polsko jezyczne, konkretnie anglo. ;) |
Ale to nie od nich jest - to ściema marketingowa bo te kanały bedziesz mieć z TNK jak i bez niej... ;)
Jak masz namiary na Eng. Discovery FTA to dawaj namiary :D |
caly pakiet discovery nie jest fta, chyba jeden kanal tylko dziala
|
@nemek te LEPSZE kanaly chyba nigdzie nie sa FTA.. takze TNK jest glownie dla tych osob ktore mecza sie z antena siatkowa zeby odebrac TVP1,TVP2 czy TVN... Ddzieki tej karcie raz zaplaca te 45zl i beda na zawsze mieli bez oplat te kilka PODSTAWOWYCH kanalow polskich. A no i jeszcze przy okazji wpadaja rozne satelitarne FTA... ale to raczej nic specjalnego.... No a jak ktos chce ten pozostaly pakiet KILKU programow ktore dolaczaja za oplata to 10zl miesiecznie i maja pakiecik. Ale to trzeba traktowac jako taka PODSTAWOWA telewizje ta TNK. Zadna to konkurencja dla wielkich pakietow pozostalych platform...
|
Cytat:
|
dla mnie skandalem jest, ze kanaly TVP trzeba placic
powinny byc FTA, a nie sa |
Cytat:
|
Dlaczego od razu płacić? :>
Z sieci "naziemnej" jest za darmo. :P |
tvp1, tvp2, tvp regionalne
a gdzie 4xtvp kultura, historia, sport, info? fta leci tv polonia tylko |
Cytat:
|
Cytat:
Postanowiłem zakupić kartę SDHC 8GB + dobry czytnik (odczyt/zapis musi być min 9mb/s) i problemów już nie ma (dwa filmy się zmieszczą spokojnie a potem trzeba przenieść to na PC). Uznałem to nawet za plus bo zwykły HDD musiałbym wyłączać a karty SDHC nie ma potrzeby no i nie ma dodatkowego zasilacza... :) Formatu nagranego pliku już nie pamiętam ale jak patrzyłem to jakość praktycznie DVD i dało się to otworzyć bez problemu w VD/VDM. Tunerek posiada EPG i spokojnie można ustawić timer. Ten port USB trzeba traktować jako dodatek do tego FK-6900 i jedynym rozsądnym wykorzystaniem tego portu to właśnie karta flash. Jak "sporo" spadną ceny SDHC 32GB to może kupię... :taktak: |
No patrz, a ja miałem 60gigowe partycje FAT32... :fiu:
Ograniczenie wynika bodaj z niedoskonałości windowsowych narzędzi do partycjonowania. :idea: http://pl.wikipedia.org/wiki/FAT32 http://support.microsoft.com/default...EN-US;Q184006& |
No tak... możliwe.
To nie zmienia faktu, że nici mi po partycjach jak Ferdek sterowników obudowy USB nie lubi ? :D |
A kto lubi?
Mi w spodniach od garka, też jakieś takie zaszyte dali... |
Cytat:
|
Tak prawde mówiąc to prawie wszystkie kanały powinny być za darmo. Poza HBO, Canal+ i paroma wyjątkami.
Czemu trzeba płacić za TVP, TVN, Polsat itp. Co to kanały premium? Nie wystarczy im, że podczas emisji filmu więcej jest reklam niż filmu? Jeszcze pare lat temu wszystkie te kanały były na FTA. Prognozowano, że w roku ~2004 FTA się rozrośnie i będzie standardem w każdym domu. Potem jednak ktoś pomyślał że można zarobić i kanały z FTA poznikały jeden po drugim. Dziś trzeba zamówić sobie abonament na ekhm platformie cyfrowej by obejrzeć teleexpress. A FTA zdechło. Spojrzmy na kanały niemieckie FTA. Tam FTA jest praktycznie wszystko, nie tylko TV Trwam i Podróże TV i kanały na idiotów do zachęcania do wysyłania SMS Premium. Żeby było śmieszniej, plaftormy cyfrowe wyrzynają się nawzajem, więc posiadacze ntv nie mają Polsatu, Polsat pewnie nie ma TVN itp. :rotfl: Wszystkie te stacje są gówno warte. Jak widze/słysze TVN czy inny taki shit to chce mi sie wymiotować :D. Mam nkę tylko dlatego że jest w miare tania i pare kanałów ma fajnych (AXN, Discovery itp). O dziwo chyba aż trzy w HD :rotfl: W Polsce to w ogóle łaskę wielką robią, że jak już się opłaci dziesięć abonamentów można sobie obejrzeć... reklamy. |
Cytat:
|
Dzięki Patrix za obszerne info. Właśnie myślałem głownie o karcie pamięci, ale jak to i tak wygląda to może jeszcze poczekam.
|
Cytat:
|
Cytat:
kanalow HD w n jest wiecej, masz 3 aktywne zapewne ;) |
Cytat:
|
Doszły dwa nowe kanały na doładowanie, TV4 i Kino Polska. Od 01.04.2010r drożeje abonament więc jak ktoś coś myśli to teraz się bardziej opłaca wykupić niż 01.04 Naturalnie TnK trzeba traktować nie jako poważną platformę a płatny (bądź nie) zamiennik anteny zbiorczej... ||
|
Jeśli chodzi o platformy sat to nie lepsza jest N ? Wykupujesz te pakiety, które Cie interesują i koniec. Jakbym nie był uwiązany do UPC to pewnie to bym założył. HD wychodzi tam taniej niż w UPC.
|
Generalnie nie obchodzi mnie żadna platforma bo mało oglądam TV. Odbiornika HD też nie mam bo jest mi jak narazie niepotrzebny. W TnK lubię to, że płacę jeśli chcę a jeśli nie mam ochoty to nie płacę - z anteny na dachu tak dobrej jakości obrazu nie będę mieć ||
|
Cytat:
A zapomnialem o poczciwych narzedziach:D :spoko: |
Ty się tutaj nie reklamuj...
Trzeba było napisać tak jak na innych forach, że to "kolega z pracy". TNK działa z wieloma tunerami, ta oferta z linka to sama taniocha z pilotami jak zabawka niewarta uwagi. |
TV na kartę z kabłówki.
Witam! Od razu napiszę, że pytanie może należeć do kategorii dziwnych :szczerb:
Rozumiem, że aby była możliwość założenia sobie tej telewizji na kartę to muszę mieć antenę satelitarną? A czy dałoby radę podłączyć tuner to istniejącej instalacji kablowej? Będzie to działać? Tak pytam tylko :spoko: |
Nie będzie. :nie!:
|
Potrzebna antena sat ustawiona na hot bird'a 13.0 ea (może być nawet zez + diseqc) + dekoder z czytnikiem conax + karta oczywiście...
|
A co muszę mieć, aby oglądać tnk w laptopie?
|
Post wyżej, Patrix napisał, co trzeba mieć + możliwość podłączenia tunera do laptopa.
|
właśnie chodzi mi o to podłączenie (sorry ale jestem zielony)
|
ben32, potrzebujesz dobrą kartę TV na USB do lapka z wejściem video i audio - wtedy łączysz ją z tunerem kablem typu chinch.
Drugi sposób wygodniejszy, potrzebujesz urządzenie DVB na USB (np. TechniSat SkyStar USB 2 HD CI) + do tego Moduł CI (np. CONAX TechniCrypt CX) + kartę TnK oczywiście - może bardziej skomplikowane ale dużo wygodniejsze, DVB podłączasz oczywiście pod antenę sat. Różnica jest taka, że w tym przypadku zarządzasz wszystkim z poziomu laptopa - program ProgDVB do zmian kanałów etc. Poprzednie rozwiązanie ma wadę, na laptopie masz jedynie podgląd kanału, na który akurat jest dostrojona głowica tunera, zmienisz kanał i w laptopie na podglądzie też się zmieni. Drugi sposób = lepszy obraz i dużo możliwości. |
A TNK bedzie odbierala za granica? Dokladniej w Anglii. Bo gdzies czytalem, ze w Szwecji mieli problem z aktywacja...
|
W Szwecji mogli mieć problemy (do rozwiązania), a w Anglii będzie zupełnie OK. Tyle, że regulamin TNK złamiesz, o ile on w ogóle jest zgodny z prawem (nie wiem czy jest).
|
O ile sie nie myle N i Cyfrowy Polsat, rowniez maja w umowach zakaz wywozenia za granice, a mimo to ludzie takie posiadaja w Anglii...
|
Wszystkie platformy cyfrowe mają taki zakaz w regulaminie - wynika to z praw do nadawania wyłącznie na terenie PL.
A to, że ludzie wywożą - cóż, gdyby nie to, liczba subskrybentów cyfry, n, polsatu czy tnk zmalałaby zapewne dość znacząco. :mruga: |
A nie wiecie moze, gdzie lepiej aktywowac karte? W Polsce czy UK?
|
Byle gdzie, jednak jeśli nie chcesz aby ktoś do Ciebie zapukał to daruj sobie firmowe talerze z logiem platformy sat...
|
Etam, nie dajmy się zwariować - na to wystarczy farba w sprayu za 3.50 puszka. :]
|
No jeśli komuś chce się tarabanić tam na miejsce z talerzem pół metra średnicy to ok... :]
|
Taki glupi to ja nie jestem :) Zreszta po co przywozic z Polski talerze jak mozna na miejscu kupic.
|
Cytat:
I to z większymi michami. :P ------------------ Oczywiście, na miejscu drogo nie jest, o ile się wie, gdzie szukać. A jak się nie wie, to instalator SKY zaproponuje przerdzewiały kawał perforowanej blachy za 80-100 euro. :sciana: |
Oczywiście bo przecież na łosiach się zarabia... w PL nie jest inaczej, są takie łosiedla.
|
Aktualizowałem softa w moim Ferdku, i przeskanowałem na nowo satelitę,
przy zbieraniu programów do ulubionych na listę znalazłem ciekawe kanały po polsku: universal scifi oraz universal: http://www.scifiuniversal.pl/ Ktoś coś wie ? To jakaś promocja na TnK czy ten kanał jest od dłuższego czasu ? :) |
Wow, nic nie skanowałem, podaj mi tu szybciutko częstotliwości i insze dane... :D
|
Jeszcze lepiej, te kanały lecą w FTA, wyjąłem kartę dla testu :]
Hotbird 12322/h/27500: v/312 a/313 p/312 - universal ch pol http://www.universalchannel.pl/ v/322 a/323 p/322 - scifi universal pol http://www.scifiuniversal.pl/ Korzystać póki można! Przydałoby się też info co to za promo, że fta sieją... :) |
Ty, no faktycznie. :>
Dzięki za info. :piwo: Podejrzewam, że coś testują i za chwil kilka zniknie. |
Kolejny fta test:
Hotbird 12322/h/27500: v/1401 a/1402 p/1401 sport klub pol http://www.sportklub.pl/ |
Koledzy pytanko, bo zupełnie nie znam się na tym a znalazłem coś takiego jak moduł nCAM HD TNK: http://allegro.pl/tnk-hd-modul-ncam-...653549662.html
Mam gniazdo PCMCIA w TV, wbudowany jest też zdaje się tuner DVB-T, czy po podłączeniu tego modułu nie potrzebuję już żadnego zewnętrznego tunera, pudło mniej pod telewizorem? |
Nie sądzę. To moduł do tunerów sat. posiadających gniazdo kart rozszerzeń CI. No, chyba, że masz tuner DVB-S w telewizorze z gniazdem, który te karty obsługuje.
|
Hmm, dzięki Kris za wyjaśnienie, już sam nie wiem, w instrukcji jest tak napisane:
Cytat:
|
Kwestia podstawowa - czy TV ma tuner DVB-S?
Podaj model telewizora, poszukamy w sieci. |
To jest LG 32LD350, to tańszy model, więc wątpię, ale w takim razie po kiego diabła mi to gniazdo? No i ta informacja w instrukcji, hmm, ciekawie.
|
Z tego co widzę, masz tylko tuner naziemnej cyfrowej, czyli DVB-T. Moduł CI w tym przypadku służyć powinien do dekodowania programów cyfrowych zakodowanych i przesyłanych przez multipleksy. Nie ma szans na TNK.
Kup zewnętrzny dekoder, który obsługuje karty TNK. U mnie stoi Golden Interstar. Polecam. |
Cytat:
W takim razie dodatkowe pudełko pod TV niezbędne. Jako, że na tunerach się nie znam to czy jest jakiś sposób na rozdzielenie sygnału TNK na 2 TV? Widziałem taki tuner Opticum Multiroom, jakoś tak to się nazywało? Chyba, że jest coś innego? W każdym bądź razie jak najtańsze rozwiązanie ;) |
Cytat:
Potrzebujesz wtedy konwerter twin, dwa dekodery i dwie karty. Przy jednym dekoderze, możesz zrobić tylko podgląd na drugi (to samo na dwóch TV). |
@Patrix a o flaszke sie zalozysz ?;> Na wspomnianym wyzej tunerze mozna ;P I karta TNK bedzie dzialac. Jedyna wada ze tuner nie ma zadnego HDMI czy DVI itp wiec raczej pasuje do starych kineskopowych TV. Na nowych nie do konca bedzie to COOL QUALITY
|
Cytat:
Cytat:
|
A o splitterach nie słyszeliście? :mruga:
|
Slyszelismy ale kolega chce NAJTANSZA WERSJE. Kupno tylko jednego tunera wystarczy w tym wypadku. Ja jesli nie chodzilo by o NAJTANSZA WERSJE polecil bym kupno 2xKLONOW DM500 i podpiecie wszystko w routerek. Tunerki z DUZYMI MOZLIWOSCIAMI ktore kiedys moga sie przydac ;>
|
frog... mi się wydaje, że powoli era kupowania dobrych tunerów firm trzecich dobiega końca. Jeśli wszyscy zaczną parować karty z dekoderami, to sprzedaż Goldenów, Opticumów, Dreamboxów, Fergusonów i innych, poleci na łeb na szyję. Obym się mylił, bo ten sprzęt co daje "Słoneczko" jest strasznie badziewny.
|
Cytat:
Cytat:
Poza tym w moim Ferdku (gdybym miał więcej jak jedną sztukę) nie potrzeba do tego w/w urządzenia tylko zwykły kabel null modem rs232 tuner ma ukryte menu i można przełączać go w tryby klient/serwer i tym sposobem w pokoju obok nie trzeba mieć karty tylko bliźniaczego ferdka w trybie klienta po rs232. |
Cytat:
|
Zawsze karta może być sparowana z modułem CI ... a modulik w slot do Dreama, Ferdka czy czego tam.
No ale naturalna konsekwencja to kodowane nagrania na HDD i pewnie jeszcze kilka minusów by się znalazło. |
Cytat:
|
Podziękował jou, wszystko jasne :) Reszcie też dziękuję za rzucenie trochę światła na temat cyfrowej tv :spoko:
|
Cytat:
Zdążyłem sobie kilka odcinków Star Treka pooglądać :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:25. |