Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Telewizja na kartę (https://forum.cdrinfo.pl/f5/telewizja-karte-81294/)

Patrix 27.01.2009 20:56

Telewizja na kartę

http://telewizjanakarte.pl

Kupiłem to (samą kartę), wsadziłem do tunerka (tak, obsługuje conax), zarejestrowałem na ich stronie no i coraz bliżej 24 godzin czekania (napisali, że max do 48h dojdzie aktywacja). Zawsze to się tak powoli dzieje ? :ysz: Tunerek musi być włączony na jakiś kanał czy wystarczy stan standby ?

frog 27.01.2009 22:24

Przewaznie u mnie i u znajomych to sie odbywalo szybko.... Moze maja jakis ZAJOB pracy... nic zadzwon po 48h. U mnie chyba tunerke byl wlaczony bo ogladalem cos innego ale juz nie pamietam bo jakis czas temu to bylo i juz nie mam TNKi... No bo jesli tunerek wspolpracuje z CONAX to nic wiecej specjalnie zrobic nie mozesz, tylko oni...

mensir67pl 28.01.2009 05:31

przeszyłem z pokoju[internet] do pokoju[tuner] założyłem kartę i odraza działała

romanesco 28.01.2009 09:57

http://telewizjanakarte.pl/kanaly.html

Osobiście nie kupiłbym, gdyż mają bardzo ubogą ofertę programową. Żadnych kanałów przyrodniczych, historycznych, filmowych, muzycznych.

Ormianin 28.01.2009 10:13

A co byś kupił? Po pierwsze jest to telewizja bez abonamentu, masz kartę pre-paid i tylko tyle ciebie obchodzi, raz płacisz i korzystasz, ewentualnie doładowujesz dodatkowe jakieś tam kanały... w moim przypadku oglądam rzadko telewizje, a chce mieć w przyzwoitej jakości kanały podstawowe to dla mnie ta oferta jest w sam raz... bylem już kiedyś w polsacie cyfrowym, cyfrze+ i już nie wejdę ponownie na zbójeckich warunkach i nie będę płacił za kanały tematyczne których nie chce i w których lecą w kółko te same programy, do znudzenia, a oglądałem je może z kilka razy zaledwie... wiec po co mi one... za te pieniądze wole wypożyczyć dobry film na DVD i go obejrzeć niż zjadać te odgrzewane kotlety na HBO, a jak się ma duży plazmowy TV to cyfrowy obraz z satelity jest potrzebny

romanesco 28.01.2009 10:21

To że jest bez abonamentu, to na pewno duży plus, ale mimo wszystko mnie taka oferta nie interesuje.

Patrix 28.01.2009 13:11

@romanesco i po co piszesz OT ? Nie miałeś, nie wiesz - temat nie dla Ciebie :)

A mnie taka oferta interesuje.
Wolałem kupić tą kartę niż płacić za podstawowy pakiet kablówki analogowej a 80% to kanały FTA -szok mam płacić za coś co jest za darmo ?!

Nic innego mi nie potrzeba.

PS
30 godzin minęło i aktywacji brak...

ed hunter 28.01.2009 13:17

Mnie coś takiego też interesuje, bo mam do wyboru sygnał analogowy z anteny dachowej, lub nic, bo też w żadne cfry+ nigdy więcej nie wejdę. Może będzie więcej takich ofert ze strony nadawców i z czasem ilość programów się powiększy. Najważniejsze jest to, że jak się nie chce odbierać nic więcej, to się nie płaci i już.

romanesco 28.01.2009 13:34

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 999200)
@romanesco i po co piszesz OT ? Nie miałeś, nie wiesz - temat nie dla Ciebie :)
[...]

Zaraz, zaraz... w końcu to jest forum dyskusyjne i każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie na dany temat i ja to zrobiłem.

Patrix 28.01.2009 13:47

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 999203)
Zaraz, zaraz...

Spoko, napisałeś, że oferta do kitu i TNK Cię nie interesuje.
Dziękuję za pomoc.

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 999202)
Mnie coś takiego też interesuje, bo mam do wyboru sygnał analogowy z anteny dachowej, lub nic, bo też w żadne cfry+ nigdy więcej nie wejdę. Może będzie więcej takich ofert ze strony nadawców i z czasem ilość programów się powiększy. Najważniejsze jest to, że jak się nie chce odbierać nic więcej, to się nie płaci i już.

U mnie podobna sytuacja, 2-3 kanały z dachu albo kabel analogowy właśnie z tymi trzema kanałami i i innymi, które 'powinny' być darmowe :)
Z TNK tvp1, tvp2, tvn i tvn7 wystarczy, a dopłacać za resztę nie będę bo w sumie nic ciekawego tam nie ma (poza tvp info) dochodzi do tego ok. 10 kanałów FTA i już jest co oglądać.

Ormianin 28.01.2009 13:56

A moze tuner blokuje Ci uprawnienia... jaki to tuner?

Patrix 28.01.2009 14:00

Cytat:

Napisany przez Ormianin (Post 999206)
A moze tuner blokuje Ci uprawnienia... jaki to tuner?

Ferguson FK-6900 CR

joujoujou 28.01.2009 14:47

TNK nie w każdym tunerze pójdzie.

Problem jest znany.

Zobacz choćby tutaj:

http://forum.skysunsat.pl/tematy138/...-vt8457,50.htm

icemac 28.01.2009 14:57

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 999205)
... dochodzi do tego ok. 10 kanałów FTA i już jest co oglądać.

TYLKO 10 kanałów FTA :sciana:

a co z resztą, tego chyba są dziesiątki jak nie setki, choć mogę się mylić :hmm:

Patrix 28.01.2009 15:01

Tylko, że ten ferdek co mam właśnie masowo idze na allegro z tnk i problemów ludzie nie zgłaszają.

Cytat:

Napisany przez icemac (Post 999219)
TYLKO 10 kanałów FTA :sciana:
a co z resztą, tego chyba są dziesiątki jak nie setki, choć mogę się mylić :hmm:

Piszemy tutaj o polskich kanałach FTA...
Ale ogólnie kocioł jest spory azjatyckie, ruskie, arabskie - maaasaaa.

joujoujou 28.01.2009 15:19

No to pokombinuj z softami. :zongluje:

Patrix 28.01.2009 15:29

To też nie jest wina softu bo mam najnowszy.
Wyłączyłem tuner, wyjąłem kartę, włączyłem potem znowu wyłączyłem, wsadziłem kartę, włączyłem i zakumał w końcu na kanale tvn'u -działa wszystko już :|

Nie wiem o co kaman ale mogłem se czekać chyba...
Także potwierdzam ten ferdek też działa z TNK, dzięki za pomoc. :)

joujoujou 28.01.2009 15:35

Wiesz - najnowszy wcale nie znaczy najlepszy. :nieee:

Ale cieszę się, że w końcu zatrybiło. :spoko:

Patrix 28.01.2009 15:41

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 999225)
Wiesz - najnowszy wcale nie znaczy najlepszy. :nieee:

Wiadomo nie od dziś...
fabryczny poprostu taki jest.

PS
Mam starego twardziela 120GB ata100, muszę dokupić obudowę usb i sobie to połączę z ferdkiem bede mieć wtedy nawet recordera i timeshift na tym ||

nimal 28.01.2009 16:28

pytanko - a jak z kanalami anglojezycznymi na tej platformie? komplet bbc, discovery, national geographic itp jest?

Patrix 28.01.2009 16:32

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 999234)
pytanko - a jak z kanalami anglojezycznymi na tej platformie? komplet bbc, discovery, national geographic itp jest?

no co Ty ;)
tylko to http://telewizjanakarte.pl/kanaly.html

nimal 28.01.2009 16:46

pytam sie, poniewaz na stronie, ktora podales (gdzie zajrzalem oczywiscie wczesniej)
stoi:
Cytat:

oraz SETKI KANAŁÓW SATELITARNYCH FTA
i jest tylko lista polskojezycznych

wiec pytam sie o te nie polsko jezyczne, konkretnie anglo. ;)

Patrix 28.01.2009 16:50

Ale to nie od nich jest - to ściema marketingowa bo te kanały bedziesz mieć z TNK jak i bez niej... ;)

Jak masz namiary na Eng. Discovery FTA to dawaj namiary :D

demek 28.01.2009 16:59

caly pakiet discovery nie jest fta, chyba jeden kanal tylko dziala

frog 28.01.2009 19:36

@nemek te LEPSZE kanaly chyba nigdzie nie sa FTA.. takze TNK jest glownie dla tych osob ktore mecza sie z antena siatkowa zeby odebrac TVP1,TVP2 czy TVN... Ddzieki tej karcie raz zaplaca te 45zl i beda na zawsze mieli bez oplat te kilka PODSTAWOWYCH kanalow polskich. A no i jeszcze przy okazji wpadaja rozne satelitarne FTA... ale to raczej nic specjalnego.... No a jak ktos chce ten pozostaly pakiet KILKU programow ktore dolaczaja za oplata to 10zl miesiecznie i maja pakiecik. Ale to trzeba traktowac jako taka PODSTAWOWA telewizje ta TNK. Zadna to konkurencja dla wielkich pakietow pozostalych platform...

Patrix 28.01.2009 20:18

Cytat:

Napisany przez frog (Post 999278)
i beda na zawsze mieli

Poprawka: do 31.10.2016r. Ale to chyba na jedno wychodzi ||

demek 28.01.2009 23:08

dla mnie skandalem jest, ze kanaly TVP trzeba placic
powinny byc FTA, a nie sa

Patrix 28.01.2009 23:17

Cytat:

Napisany przez demek (Post 999307)
dla mnie skandalem jest, ze kanaly TVP trzeba placic
powinny byc FTA, a nie sa

Bo u nas nastała mania kodowania...

joujoujou 29.01.2009 11:58

Dlaczego od razu płacić? :>

Z sieci "naziemnej" jest za darmo. :P

demek 29.01.2009 12:14

tvp1, tvp2, tvp regionalne
a gdzie 4xtvp kultura, historia, sport, info?
fta leci tv polonia tylko

epol 22.02.2009 13:46

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 999226)
Wiadomo nie od dziś...
fabryczny poprostu taki jest.

PS
Mam starego twardziela 120GB ata100, muszę dokupić obudowę usb i sobie to połączę z ferdkiem bede mieć wtedy nawet recordera i timeshift na tym ||

Możesz napisać jak wygląda sprawa z nagrywaniem na dysk?? W jakim formacie czy można zaprogramować godzinę itp.

Patrix 22.02.2009 19:25

Cytat:

Napisany przez epol (Post 1006572)
Możesz napisać jak wygląda sprawa z nagrywaniem na dysk?? W jakim formacie czy można zaprogramować godzinę itp.

Ten Ferdek co mam jest niestety bardzo wybredny co do sterowników w obudowach USB. Kupiłem jedną obudowę by ją wymienić na inną, której też nie wykrywa (zawiesza się). Jedyny sterownik jaki toleruje to serwisowy Mostek Unitek Y-103 ale to jest do zadań serwisowych aby podłączyć coś na szybko i wygląda nieestetycznie. Druga sprawa jaka wyszła to taka, że ten Ferdek obsługuje tylko system plików FAT16/32 A jak wiadomo FAT32 to ograniczenie do 32GB (myślałem, że podzielę dysk na partycje po 32GB ale nici wykrywa zawsze tylko pierwszą :szczerb: )

Postanowiłem zakupić kartę SDHC 8GB + dobry czytnik (odczyt/zapis musi być min 9mb/s) i problemów już nie ma (dwa filmy się zmieszczą spokojnie a potem trzeba przenieść to na PC). Uznałem to nawet za plus bo zwykły HDD musiałbym wyłączać a karty SDHC nie ma potrzeby no i nie ma dodatkowego zasilacza... :) Formatu nagranego pliku już nie pamiętam ale jak patrzyłem to jakość praktycznie DVD i dało się to otworzyć bez problemu w VD/VDM. Tunerek posiada EPG i spokojnie można ustawić timer.

Ten port USB trzeba traktować jako dodatek do tego FK-6900 i jedynym rozsądnym wykorzystaniem tego portu to właśnie karta flash. Jak "sporo" spadną ceny SDHC 32GB to może kupię... :taktak:

joujoujou 22.02.2009 19:43

No patrz, a ja miałem 60gigowe partycje FAT32... :fiu:

Ograniczenie wynika bodaj z niedoskonałości windowsowych narzędzi do partycjonowania. :idea:

http://pl.wikipedia.org/wiki/FAT32

http://support.microsoft.com/default...EN-US;Q184006&

Patrix 22.02.2009 19:52

No tak... możliwe.
To nie zmienia faktu, że nici mi po partycjach jak Ferdek sterowników obudowy USB nie lubi ? :D

Reetou 22.02.2009 19:56

A kto lubi?

Mi w spodniach od garka, też jakieś takie zaszyte dali...

Patrix 22.02.2009 19:59

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1006629)
Mi w spodniach od garka, też jakieś takie zaszyte dali...

racja już poprawiłem ...

sobrus 22.02.2009 20:14

Tak prawde mówiąc to prawie wszystkie kanały powinny być za darmo. Poza HBO, Canal+ i paroma wyjątkami.
Czemu trzeba płacić za TVP, TVN, Polsat itp. Co to kanały premium? Nie wystarczy im, że podczas emisji filmu więcej jest reklam niż filmu? Jeszcze pare lat temu wszystkie te kanały były na FTA. Prognozowano, że w roku ~2004 FTA się rozrośnie i będzie standardem w każdym domu.

Potem jednak ktoś pomyślał że można zarobić i kanały z FTA poznikały jeden po drugim. Dziś trzeba zamówić sobie abonament na ekhm platformie cyfrowej by obejrzeć teleexpress. A FTA zdechło.

Spojrzmy na kanały niemieckie FTA. Tam FTA jest praktycznie wszystko, nie tylko TV Trwam i Podróże TV i kanały na idiotów do zachęcania do wysyłania SMS Premium.

Żeby było śmieszniej, plaftormy cyfrowe wyrzynają się nawzajem, więc posiadacze ntv nie mają Polsatu, Polsat pewnie nie ma TVN itp.
:rotfl:
Wszystkie te stacje są gówno warte. Jak widze/słysze TVN czy inny taki shit to chce mi sie wymiotować :D. Mam nkę tylko dlatego że jest w miare tania i pare kanałów ma fajnych (AXN, Discovery itp). O dziwo chyba aż trzy w HD :rotfl:

W Polsce to w ogóle łaskę wielką robią, że jak już się opłaci dziesięć abonamentów można sobie obejrzeć... reklamy.

rycho 22.02.2009 21:00

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1006631)
racja już poprawiłem ...

Napisała...

epol 28.02.2009 19:22

Dzięki Patrix za obszerne info. Właśnie myślałem głownie o karcie pamięci, ale jak to i tak wygląda to może jeszcze poczekam.

Patrix 28.02.2009 19:30

Cytat:

Napisany przez epol (Post 1007979)
Właśnie myślałem głownie o karcie pamięci

Karta pamięci jest jak najbardziej ok, loteria jest tylko z HDD :)

demek 01.03.2009 13:41

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1006632)
Tak prawde mówiąc to prawie wszystkie kanały powinny być za darmo. Poza HBO, Canal+ i paroma wyjątkami.
Czemu trzeba płacić za TVP, TVN, Polsat itp. Co to kanały premium? Nie wystarczy im, że podczas emisji filmu więcej jest reklam niż filmu? Jeszcze pare lat temu wszystkie te kanały były na FTA. Prognozowano, że w roku ~2004 FTA się rozrośnie i będzie standardem w każdym domu.

Potem jednak ktoś pomyślał że można zarobić i kanały z FTA poznikały jeden po drugim. Dziś trzeba zamówić sobie abonament na ekhm platformie cyfrowej by obejrzeć teleexpress. A FTA zdechło.

Spojrzmy na kanały niemieckie FTA. Tam FTA jest praktycznie wszystko, nie tylko TV Trwam i Podróże TV i kanały na idiotów do zachęcania do wysyłania SMS Premium.

Żeby było śmieszniej, plaftormy cyfrowe wyrzynają się nawzajem, więc posiadacze ntv nie mają Polsatu, Polsat pewnie nie ma TVN itp.
:rotfl:
Wszystkie te stacje są gówno warte. Jak widze/słysze TVN czy inny taki shit to chce mi sie wymiotować :D. Mam nkę tylko dlatego że jest w miare tania i pare kanałów ma fajnych (AXN, Discovery itp). O dziwo chyba aż trzy w HD :rotfl:

W Polsce to w ogóle łaskę wielką robią, że jak już się opłaci dziesięć abonamentów można sobie obejrzeć... reklamy.

tvn jest i w Cp i C+, polsatu nie ma nigdzie bo to on dyktuje warunki na rynku

kanalow HD w n jest wiecej, masz 3 aktywne zapewne ;)

sobrus 01.03.2009 15:02

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1008132)
kanalow HD w n jest wiecej, masz 3 aktywne zapewne ;)

dokładnie, nie mam tego co mnie nie interesuje.

Patrix 16.03.2010 23:03

Doszły dwa nowe kanały na doładowanie, TV4 i Kino Polska. Od 01.04.2010r drożeje abonament więc jak ktoś coś myśli to teraz się bardziej opłaca wykupić niż 01.04 Naturalnie TnK trzeba traktować nie jako poważną platformę a płatny (bądź nie) zamiennik anteny zbiorczej... ||

Jabba the Hutt 17.03.2010 07:58

Jeśli chodzi o platformy sat to nie lepsza jest N ? Wykupujesz te pakiety, które Cie interesują i koniec. Jakbym nie był uwiązany do UPC to pewnie to bym założył. HD wychodzi tam taniej niż w UPC.

Patrix 17.03.2010 11:47

Generalnie nie obchodzi mnie żadna platforma bo mało oglądam TV. Odbiornika HD też nie mam bo jest mi jak narazie niepotrzebny. W TnK lubię to, że płacę jeśli chcę a jeśli nie mam ochoty to nie płacę - z anteny na dachu tak dobrej jakości obrazu nie będę mieć ||

prometeusz 17.03.2010 14:35

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1006624)
No patrz, a ja miałem 60gigowe partycje FAT32... :fiu:

Ograniczenie wynika bodaj z niedoskonałości windowsowych narzędzi do partycjonowania. :idea:

http://pl.wikipedia.org/wiki/FAT32

http://support.microsoft.com/default...EN-US;Q184006&

A ja sie tyle ostatnio wk...em ze nie moge wiekszej jak 30GB stworzyc partycji pod winda:sciana:
A zapomnialem o poczciwych narzedziach:D
:spoko:

Patrix 11.04.2010 18:12

Ty się tutaj nie reklamuj...
Trzeba było napisać tak jak na innych forach, że to "kolega z pracy".

TNK działa z wieloma tunerami, ta oferta z linka to sama taniocha z pilotami jak zabawka niewarta uwagi.

Matefusz 21.04.2010 09:44

TV na kartę z kabłówki.

Witam! Od razu napiszę, że pytanie może należeć do kategorii dziwnych :szczerb:

Rozumiem, że aby była możliwość założenia sobie tej telewizji na kartę to muszę mieć antenę satelitarną? A czy dałoby radę podłączyć tuner to istniejącej instalacji kablowej? Będzie to działać?

Tak pytam tylko :spoko:

joujoujou 21.04.2010 13:53

Nie będzie. :nie!:

Patrix 21.04.2010 16:04

Potrzebna antena sat ustawiona na hot bird'a 13.0 ea (może być nawet zez + diseqc) + dekoder z czytnikiem conax + karta oczywiście...

ben32 23.04.2010 00:39

A co muszę mieć, aby oglądać tnk w laptopie?

Kris 23.04.2010 10:45

Post wyżej, Patrix napisał, co trzeba mieć + możliwość podłączenia tunera do laptopa.

ben32 23.04.2010 20:02

właśnie chodzi mi o to podłączenie (sorry ale jestem zielony)

Patrix 23.04.2010 23:12

ben32, potrzebujesz dobrą kartę TV na USB do lapka z wejściem video i audio - wtedy łączysz ją z tunerem kablem typu chinch.

Drugi sposób wygodniejszy,
potrzebujesz urządzenie DVB na USB (np. TechniSat SkyStar USB 2 HD CI) + do tego Moduł CI (np. CONAX TechniCrypt CX) + kartę TnK oczywiście - może bardziej skomplikowane ale dużo wygodniejsze, DVB podłączasz oczywiście pod antenę sat.
Różnica jest taka, że w tym przypadku zarządzasz wszystkim z poziomu laptopa - program ProgDVB do zmian kanałów etc.
Poprzednie rozwiązanie ma wadę, na laptopie masz jedynie podgląd kanału, na który akurat jest dostrojona głowica tunera, zmienisz kanał i w laptopie na podglądzie też się zmieni. Drugi sposób = lepszy obraz i dużo możliwości.

BeeSTe 16.05.2010 11:44

A TNK bedzie odbierala za granica? Dokladniej w Anglii. Bo gdzies czytalem, ze w Szwecji mieli problem z aktywacja...

pali 16.05.2010 12:37

W Szwecji mogli mieć problemy (do rozwiązania), a w Anglii będzie zupełnie OK. Tyle, że regulamin TNK złamiesz, o ile on w ogóle jest zgodny z prawem (nie wiem czy jest).

BeeSTe 16.05.2010 21:01

O ile sie nie myle N i Cyfrowy Polsat, rowniez maja w umowach zakaz wywozenia za granice, a mimo to ludzie takie posiadaja w Anglii...

joujoujou 16.05.2010 21:41

Wszystkie platformy cyfrowe mają taki zakaz w regulaminie - wynika to z praw do nadawania wyłącznie na terenie PL.

A to, że ludzie wywożą - cóż, gdyby nie to, liczba subskrybentów cyfry, n, polsatu czy tnk zmalałaby zapewne dość znacząco. :mruga:

BeeSTe 16.05.2010 22:36

A nie wiecie moze, gdzie lepiej aktywowac karte? W Polsce czy UK?

Patrix 16.05.2010 22:43

Byle gdzie, jednak jeśli nie chcesz aby ktoś do Ciebie zapukał to daruj sobie firmowe talerze z logiem platformy sat...

joujoujou 16.05.2010 23:48

Etam, nie dajmy się zwariować - na to wystarczy farba w sprayu za 3.50 puszka. :]

Patrix 17.05.2010 00:12

No jeśli komuś chce się tarabanić tam na miejsce z talerzem pół metra średnicy to ok... :]

BeeSTe 17.05.2010 00:30

Taki glupi to ja nie jestem :) Zreszta po co przywozic z Polski talerze jak mozna na miejscu kupic.

joujoujou 17.05.2010 13:24

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1098051)
No jeśli komuś chce się tarabanić tam na miejsce z talerzem pół metra średnicy to ok... :]

Widziałem już takich na lotnisku. :haha:

I to z większymi michami. :P

------------------

Oczywiście, na miejscu drogo nie jest, o ile się wie, gdzie szukać. A jak się nie wie, to instalator SKY zaproponuje przerdzewiały kawał perforowanej blachy za 80-100 euro. :sciana:

Patrix 17.05.2010 22:33

Oczywiście bo przecież na łosiach się zarabia... w PL nie jest inaczej, są takie łosiedla.

Patrix 10.06.2011 15:18

Aktualizowałem softa w moim Ferdku, i przeskanowałem na nowo satelitę,
przy zbieraniu programów do ulubionych na listę znalazłem ciekawe kanały po polsku:
universal scifi oraz universal: http://www.scifiuniversal.pl/
Ktoś coś wie ? To jakaś promocja na TnK czy ten kanał jest od dłuższego czasu ? :)

Kris 10.06.2011 19:43

Wow, nic nie skanowałem, podaj mi tu szybciutko częstotliwości i insze dane... :D

Patrix 10.06.2011 20:04

Jeszcze lepiej, te kanały lecą w FTA, wyjąłem kartę dla testu :]

Hotbird 12322/h/27500:

v/312 a/313 p/312 - universal ch pol http://www.universalchannel.pl/
v/322 a/323 p/322 - scifi universal pol http://www.scifiuniversal.pl/

Korzystać póki można! Przydałoby się też info co to za promo, że fta sieją... :)

Kris 10.06.2011 20:33

Ty, no faktycznie. :>

Dzięki za info. :piwo:

Podejrzewam, że coś testują i za chwil kilka zniknie.

Patrix 10.06.2011 21:38

Kolejny fta test:

Hotbird 12322/h/27500:
v/1401 a/1402 p/1401 sport klub pol http://www.sportklub.pl/

jesi 11.06.2011 11:38

Koledzy pytanko, bo zupełnie nie znam się na tym a znalazłem coś takiego jak moduł nCAM HD TNK: http://allegro.pl/tnk-hd-modul-ncam-...653549662.html
Mam gniazdo PCMCIA w TV, wbudowany jest też zdaje się tuner DVB-T, czy po podłączeniu tego modułu nie potrzebuję już żadnego zewnętrznego tunera, pudło mniej pod telewizorem?

Kris 11.06.2011 11:42

Nie sądzę. To moduł do tunerów sat. posiadających gniazdo kart rozszerzeń CI. No, chyba, że masz tuner DVB-S w telewizorze z gniazdem, który te karty obsługuje.

jesi 11.06.2011 11:55

Hmm, dzięki Kris za wyjaśnienie, już sam nie wiem, w instrukcji jest tak napisane:

Cytat:

Gniazdo karty PCMCIA
(Personal Komputer Memory Card International
Association).
W gnieździe karty PCMCIA można umieścić moduł
CI.
Ta funkcja umożliwia oglądanie niektórych usług kodowanych (płatnych).

Kris 11.06.2011 12:09

Kwestia podstawowa - czy TV ma tuner DVB-S?

Podaj model telewizora, poszukamy w sieci.

jesi 11.06.2011 12:16

To jest LG 32LD350, to tańszy model, więc wątpię, ale w takim razie po kiego diabła mi to gniazdo? No i ta informacja w instrukcji, hmm, ciekawie.

Kris 11.06.2011 12:31

Z tego co widzę, masz tylko tuner naziemnej cyfrowej, czyli DVB-T. Moduł CI w tym przypadku służyć powinien do dekodowania programów cyfrowych zakodowanych i przesyłanych przez multipleksy. Nie ma szans na TNK.
Kup zewnętrzny dekoder, który obsługuje karty TNK. U mnie stoi Golden Interstar. Polecam.

jesi 11.06.2011 12:44

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1165810)
Moduł CI w tym przypadku służyć powinien do dekodowania programów cyfrowych zakodowanych i przesyłanych przez multipleksy.

Możesz jaśniej? ;) Jestem laik w tematach telewizji cyfrowej. Podaj jeżeli możesz konkretny przykład wykorzystania tego gniazda CI.

W takim razie dodatkowe pudełko pod TV niezbędne. Jako, że na tunerach się nie znam to czy jest jakiś sposób na rozdzielenie sygnału TNK na 2 TV? Widziałem taki tuner Opticum Multiroom, jakoś tak to się nazywało? Chyba, że jest coś innego? W każdym bądź razie jak najtańsze rozwiązanie ;)

Patrix 11.06.2011 12:52

Cytat:

Napisany przez jesi (Post 1165814)
czy jest jakiś sposób na rozdzielenie sygnału TNK na 2 TV?

Aby było można oglądać 2 różne kanały ? Nie można.
Potrzebujesz wtedy konwerter twin, dwa dekodery i dwie karty.

Przy jednym dekoderze, możesz zrobić tylko podgląd na drugi (to samo na dwóch TV).

frog 11.06.2011 12:58

@Patrix a o flaszke sie zalozysz ?;> Na wspomnianym wyzej tunerze mozna ;P I karta TNK bedzie dzialac. Jedyna wada ze tuner nie ma zadnego HDMI czy DVI itp wiec raczej pasuje do starych kineskopowych TV. Na nowych nie do konca bedzie to COOL QUALITY

jesi 11.06.2011 12:58

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1165816)
Aby było można oglądać 2 różne kanały ? Nie można.
Potrzebujesz wtedy konwerter twin, dwa dekodery i dwie karty.

Tu jest ten wspomniany przeze mnie Opticum: http://allegro.pl/tuner-opticum-mult...661098706.html

Cytat:

Odbiornik pozwala podłączyć dwa telewizory i oglądać dwa programy niezależnie. Pozwala to rozwiązać problem chęci oglądania innych programów przez różnych członków rodziny.

Kris 11.06.2011 13:08

A o splitterach nie słyszeliście? :mruga:

frog 11.06.2011 13:10

Slyszelismy ale kolega chce NAJTANSZA WERSJE. Kupno tylko jednego tunera wystarczy w tym wypadku. Ja jesli nie chodzilo by o NAJTANSZA WERSJE polecil bym kupno 2xKLONOW DM500 i podpiecie wszystko w routerek. Tunerki z DUZYMI MOZLIWOSCIAMI ktore kiedys moga sie przydac ;>

Kris 11.06.2011 14:29

frog... mi się wydaje, że powoli era kupowania dobrych tunerów firm trzecich dobiega końca. Jeśli wszyscy zaczną parować karty z dekoderami, to sprzedaż Goldenów, Opticumów, Dreamboxów, Fergusonów i innych, poleci na łeb na szyję. Obym się mylił, bo ten sprzęt co daje "Słoneczko" jest strasznie badziewny.

Patrix 11.06.2011 14:31

Cytat:

Napisany przez frog (Post 1165817)
@Patrix a o flaszke sie zalozysz ?;> Na wspomnianym wyzej tunerze mozna ;P

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1165822)
A o splitterach nie słyszeliście? :mruga:

Wynalazki są różne... a splittery nie wszędzie działają.
Poza tym w moim Ferdku (gdybym miał więcej jak jedną sztukę)
nie potrzeba do tego w/w urządzenia tylko zwykły kabel null modem rs232
tuner ma ukryte menu i można przełączać go w tryby klient/serwer
i tym sposobem w pokoju obok nie trzeba mieć karty tylko bliźniaczego ferdka w trybie klienta po rs232.

frog 11.06.2011 17:17

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1165845)
frog... mi się wydaje, że powoli era kupowania dobrych tunerów firm trzecich dobiega końca. Jeśli wszyscy zaczną parować karty z dekoderami, to sprzedaż Goldenów, Opticumów, Dreamboxów, Fergusonów i innych, poleci na łeb na szyję. Obym się mylił, bo ten sprzęt co daje "Słoneczko" jest strasznie badziewny.

Trudno powiedziec co przyniesie przyszlosc. Mysle ze producenci tych wszystkich inkszych tunerow swoimi sposobami beda sie starac by tak sie nie stalo. Zreszta obecnie niektore platformy paruja a i tak sa patenty by to obejsc wiec mysle tragedii nie bedzie ;)

Patrix 11.06.2011 19:38

Zawsze karta może być sparowana z modułem CI ... a modulik w slot do Dreama, Ferdka czy czego tam.
No ale naturalna konsekwencja to kodowane nagrania na HDD i pewnie jeszcze kilka minusów by się znalazło.

joujoujou 12.06.2011 01:16

Cytat:

Napisany przez jesi (Post 1165814)
[...] Podaj jeżeli możesz konkretny przykład wykorzystania tego gniazda CI.

[...]

W przyszłości (być może) oprócz bezpłatnych kanałów naziemnej telewizji cyfrowej będą też płatne. Wówczas wykorzystać mógł będziesz to gniazdo.

jesi 12.06.2011 13:24

Podziękował jou, wszystko jasne :) Reszcie też dziękuję za rzucenie trochę światła na temat cyfrowej tv :spoko:

Patrix 16.06.2011 22:03

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1165673)
Podejrzewam, że coś testują i za chwil kilka zniknie.

Po 6 dniach zgasło, koniec promocji :(
Zdążyłem sobie kilka odcinków Star Treka pooglądać :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:25.