![]() |
co do zakesu ubezpieczen to PZU wcale nie ma najszerszego
czolowka najwiekszych firm ma bardzo zblizona oferte to co mi sie osobiscie w PZU nie podobalo, to fakt, ze lepiej traktuja nowego klienta niz starego i to, ze auto zastepcze wymaga doplaty (brak w pakiecie standardowym, gdzie ass jest za 0pln) za to faktycznie w 99% przypadkow maja najszybsza wyplate odszkodowania bez zbednego marudzenia nie bez znaczenia jest tez fakt, ze sa w miare elastyczni, choc nie najbardziej ;) o mDirect nie powiem nic, bo ani nim nie handlowalem, ani sam sie tam nie ubezpieczalem |
Ja mam dylemat czy zostać z AC/OC/NNW/ASS w PZU (1000 zł , warianty ASS Komfort i Super) czy iść do mBanku (mDirect 930 zł)...
|
W PZU jeśli chodzi o polisy komunikacyjne, co ważne, mają najszerszy zakres ubezpieczeń z opcja all-risks, czyli praktycznie bez wyłączeń.
|
odradzam wszelkie direkty
jezeli nie masz nic w pzu (auta znaczy sie w tej chwili) to ich oferta moze byc dobra (25% znizki dla nowego klienta) zaleznie od marki bardzo dobra oferte potrafi dowalic Generali jakis czas sprzedawalem te ubezpieczenia, wiec moge polecic ;) |
sie zapytam mam 60% z OC i 0% z AC zniżek ...
gdzie oc+ac+nnw i ac bez udziału własnego, oryginalne czesci, serwis autoryzowany dzieki za info P.S. na razie "prowadzi" AVIVA w AXA Direct zniżki z OC=AC i Full pakiet "Europa" wyszedł mi 1281zł za rok |
Przy AC wydaje mi się , że nie cena , a solidny ubezpieczyciel i zakres polisy jak najszerszy jest kluczowy.
|
Odpowiedź masz w ostatnim, cytowanym przez Ciebie, zdaniu.
|
Cytat:
|
Sprzedawca nie może - w momencie sprzedaży pozbywa się wszelkich praw i obowiązków.
Ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych: Art. 31. 1. W razie zbycia pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na nabywcę pojazdu przechodzą prawa i obowiązki zbywcy wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że nabywca wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia nabycia pojazdu mechanicznego. W przypadku wypowiedzenia umowy, rozwiązuje się ona z upływem 30 dni następujących po dniu nabycia pojazdu mechanicznego. Przepisy art. 28 stosuje się odpowiednio. Ubezpieczenie z automatu przechodzi na kupującego (i często nabywcy, nie wiedząc o tym, budzą się z ręką w nocniku - czyli z podwójnym ubezpieczeniem, bo ubezpieczają osobno). Ma on obowiązek zgłosić się do ubezpieczyciela a ten przekalkuluje składkę - ale też uwaga jak rekalkulacja wypada na korzyść ubezpieczyciela, to z reguły robią to sami z siebie, natomiast jak tracą na tym, to nie muszą przekalkulować dobrowolnie - trzeba tego zażądać. Dalszy ciąg tego samego artykułu mówi: 2. W razie niewypowiedzenia przez nabywcę pojazdu umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w terminie określonym w ust. 1, zakład ubezpieczeń może dokonać ponownej kalkulacji należnej składki z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej, poczynając od dnia zbycia pojazdu, z uwzględnieniem zniżek przysługujących nabywcy oraz zwyżek go obciążających, w ramach obowiązującej taryfy składek. W przypadku gdy nabywca pojazdu złoży wniosek o dokonanie ponownej kalkulacji należnej składki, zakład ubezpieczeń jest obowiązany do jej dokonania. Cytat:
|
osoba B (sprzedający) można wypowiedziec umowę OC jedynie za zgodą A (nabywcy) pojazdu, kiedy ja sprzedawałem swoje auto a kupujacy nie chciał mojego OC, musiał podpisac stosowny papierek, że rezygnuje z polisy.
|
Cytat:
co do nowego ubezpieczyciela to chodzi mi o to że dziś wypowiedziałem Oc w warcie ale do Hdi już nie zdążyłem :sciana: i nie wiem czy nie dostane jakiejś kary jak pójdę w poniedziałek :'( |
A i przedłużać nabywca nic nie musi. Jak nie wypowie, to automatycznie na niego przechodzi.
|
Z tego co wiem, to nie ma możliwości wypowiedzenia OC. Więc osoba B może sobie chodzić i chodzić i chodzić ;)
Wyjątek to właśnie gdy kupujący auto nie chce. Z nowym ubezpieczycielem podpisuje kiedy chce - data obowiązywania tak, żeby nie było przerwy. |
odkopie.. wyobraźmy sobie taka sytuację
osoba A kupuje samochód od osoby B, powiedzmy 28 lutego , samochód jest ubezpieczony w warcie , Oc na cały rok zapłacone za rok z góry, osoba ta ma 30 dni by przepisać Oc na siebie i ew. dopłacić różnice w zniżkach itd lub do tych 30tu dni wypowiedzieć umowę . Osoba A idzie do warty 27 dnia po zakupie i dowiaduję się że osoba B wypowiedział Oc i zwinęła różnice kasy za niewykorzystany czas polisy , w umowie kupna sprzedaży nie ma nic na temat polisy jak to sie ma ? sprawa druga osoba A wypowiada tegoż 27dnia OC w warcie -- kiedy musi podpisać nowe Oc u innego ubezpieczyciela ? |
Allegro .... allegro ....
:(' A jak ktoś chce wyłudzić za stłuczkę to sobie to przelicz . Rocznie za stłuczkę zabierają 10 % czyli no nie wiem niech będzie, że płacisz 1700 zł za oc to za to płacisz tylko te 170 zł ... |
:-) nie chodzi mi o ceny dla ubezpieczycieli, bo wiadomo, ze dla nich warsztaty maja wyższe ceny:)
|
Cytat:
jest zwyżka dla "gówniarzy" ;) |
Trochę nie na temat, ale nie chcę nowego wątku zakładać.. Czy ktoś orientuje się ile może kosztować nowy tylny zderzak do Opla Agila rocznik 2003? Możliwe, że kosztuje 1200 zł?
|
Przy porównywalnych prawie cenach, łatwiej mi było teraz zawrzeć ubezpieczenie w PZU. Benefia była droższa o 100 zł.
|
Cytat:
Generalnie polecam BRE. |
Masz dalej tego niebieskiego fiata?
To poczytaj to małym drukiem... |
Ja mam pakiet OC/AC/NW, więc wyszło drożej - 800 zł. Z Assistance Super.
|
teraz mam 289zł/rok wraz z NNW :jupi:
|
Zmieniłem w tym roku ubezpieczyciela. Na...PZU ;). Wyszło mi 100 zł taniej niż w Benefii i 40 zl drożej niż w mBanku. Drożej, bo wybrałem Assistance Super za 59 zł dodatkowo. Żeby w razie czego koło mi zmienili i żarówki :).
|
koledzy z pracy chwilowo szturmem i cala chmara ucielki do Generalli
na wiosne przelicze sobie tez, ale prawdopodobnie wyjdzi mi tam najlepiej mila rzecza jest, podobnie jak w Hestii, liczenie lat bezwypadkowych LACZNIE a nie pod rzad ostatnich byle w ostatnich 12miesciach nic nie miec ze swojej strony i jest przyjemnie ;) |
HDI - 980 zeta za moje autko (rover 220, diesel 2 litry, 99 rok) - OC+NW płatne za rok z góry... to samo w PZU to wydatek 1309 zł... :blee:
|
W końcu pozostałem w Benefii. Przeniesienie się do innego ubezpieczyciela (Hestia), wymagało zaświadczeń z PZU i Benefii o zniżce 60 %. Na polisie z Benefii tego nie piszą (choć uwzględniają). Trzeba więc napisać o zaświadczenie.
Ubezpieczyłem się jednak taniej, pani w Amicarze poszukała mi tańśzej opcji (choć z pełnym AC/OC/NW no i Assisstance Plus). |
Cytat:
|
ja mam dalej w Allianz miniaka, bo dali najtaniej 299zł/rok w link4 już około 400zł/rok
podwyżki były :ysz: |
Sprawdź w mBanku.
Nie wiem czy dalej to mają, ale gwarantowali najniższą cenę - na autokąciku czytałem, że trafił się taki, co znalazł taniej i zwrócili różnicę. |
Zobacz w AXA, nie mieli drogo.
|
Ostatnio ojciec ubezpieczał auto w Liberty Direct. Za Renault Thalia z 2001 r. 1.4 16V 75KM , 60% zniżki (przejście z PZU), za cały komplet (OC, AC, NW, Premium Assistance) zapłacił jakieś 940zł. Ogólnie obsługa bardzo miła, wszystko szybko i sprawnie załatwione, dokumenty przyszły w 3 dni od dokonania wpłaty i dodatkowo przysłali gratis kamizelkę odblaskową, zapach do samochodu i fajny Atlas drogowy Polski. Sprawdź sobie może na stronach mbanku - tam kiedyś mieli taki kalkulator który wyświetlał gdzie Ci się najbardziej opłaci.
O, tutaj: https://form.breubezpieczenia.pl/mba...carcalculation |
A przejdz sie na zapolskiej. Obok bosia na 2 pietrze. Przed wejsciem jest informator i tam znajdziesz dokladnie gdzie sie to miesci.
|
AC/OC/NW - gdzie ?
No właśnie - gdzie ? Dotąd miałem w Benefii ale może jest gdzieś taniej ?
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:47. |