Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   AC/OC/NW - gdzie ? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ac-oc-nw-gdzie-81395/)

nimal 29.01.2011 15:49

co do zakesu ubezpieczen to PZU wcale nie ma najszerszego
czolowka najwiekszych firm ma bardzo zblizona oferte
to co mi sie osobiscie w PZU nie podobalo, to fakt, ze lepiej traktuja nowego klienta niz starego i to, ze auto zastepcze wymaga doplaty (brak w pakiecie standardowym, gdzie ass jest za 0pln)
za to faktycznie w 99% przypadkow maja najszybsza wyplate odszkodowania bez zbednego marudzenia
nie bez znaczenia jest tez fakt, ze sa w miare elastyczni, choc nie najbardziej ;)

o mDirect nie powiem nic, bo ani nim nie handlowalem, ani sam sie tam nie ubezpieczalem

Jabba the Hutt 29.01.2011 10:37

Ja mam dylemat czy zostać z AC/OC/NNW/ASS w PZU (1000 zł , warianty ASS Komfort i Super) czy iść do mBanku (mDirect 930 zł)...

piskori 11.01.2011 13:54

W PZU jeśli chodzi o polisy komunikacyjne, co ważne, mają najszerszy zakres ubezpieczeń z opcja all-risks, czyli praktycznie bez wyłączeń.

nimal 17.12.2010 21:24

odradzam wszelkie direkty
jezeli nie masz nic w pzu (auta znaczy sie w tej chwili) to ich oferta moze byc dobra (25% znizki dla nowego klienta)
zaleznie od marki bardzo dobra oferte potrafi dowalic Generali
jakis czas sprzedawalem te ubezpieczenia, wiec moge polecic ;)

icemac 14.12.2010 09:13

sie zapytam mam 60% z OC i 0% z AC zniżek ...

gdzie oc+ac+nnw i ac bez udziału własnego, oryginalne czesci, serwis autoryzowany

dzieki za info

P.S.
na razie "prowadzi" AVIVA

w AXA Direct zniżki z OC=AC i Full pakiet "Europa" wyszedł mi 1281zł za rok

piskori 05.11.2010 16:43

Przy AC wydaje mi się , że nie cena , a solidny ubezpieczyciel i zakres polisy jak najszerszy jest kluczowy.

Wawelski 28.03.2010 02:41

Odpowiedź masz w ostatnim, cytowanym przez Ciebie, zdaniu.

- Deckard - 28.03.2010 01:24

Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 1090250)
Sprzedawca nie może - w momencie sprzedaży pozbywa się wszelkich praw i obowiązków.

Ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych:

Art. 31.
1. W razie zbycia pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na nabywcę pojazdu przechodzą prawa i obowiązki zbywcy wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że nabywca wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia nabycia pojazdu mechanicznego. W przypadku wypowiedzenia umowy, rozwiązuje się ona z upływem 30 dni następujących po dniu nabycia pojazdu mechanicznego. Przepisy art. 28 stosuje się odpowiednio.

Ubezpieczenie z automatu przechodzi na kupującego (i często nabywcy, nie wiedząc o tym, budzą się z ręką w nocniku - czyli z podwójnym ubezpieczeniem, bo ubezpieczają osobno). Ma on obowiązek zgłosić się do ubezpieczyciela a ten przekalkuluje składkę - ale też uwaga jak rekalkulacja wypada na korzyść ubezpieczyciela, to z reguły robią to sami z siebie, natomiast jak tracą na tym, to nie muszą przekalkulować dobrowolnie - trzeba tego zażądać. Dalszy ciąg tego samego artykułu mówi:

2. W razie niewypowiedzenia przez nabywcę pojazdu umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w terminie określonym w ust. 1, zakład ubezpieczeń może dokonać ponownej kalkulacji należnej składki z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej, poczynając od dnia zbycia pojazdu, z uwzględnieniem zniżek przysługujących nabywcy oraz zwyżek go obciążających, w ramach obowiązującej taryfy składek. W przypadku gdy nabywca pojazdu złoży wniosek o dokonanie ponownej kalkulacji należnej składki, zakład ubezpieczeń jest obowiązany do jej dokonania.

Jak cytowałem, umowa rozwiązuje się z upływem 30 dni od zakupu auta. Sprawdź, czy masz czas.

mam czas do wtorku zadecydować, już wypowiedziałem tj.27.03 2010, teraz pytanie brzmi kiedy muszę iść podpisać do następnego ubezpieczyciela

Wawelski 28.03.2010 00:44

Sprzedawca nie może - w momencie sprzedaży pozbywa się wszelkich praw i obowiązków.

Ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych:

Art. 31.
1. W razie zbycia pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na nabywcę pojazdu przechodzą prawa i obowiązki zbywcy wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że nabywca wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia nabycia pojazdu mechanicznego. W przypadku wypowiedzenia umowy, rozwiązuje się ona z upływem 30 dni następujących po dniu nabycia pojazdu mechanicznego. Przepisy art. 28 stosuje się odpowiednio.

Ubezpieczenie z automatu przechodzi na kupującego (i często nabywcy, nie wiedząc o tym, budzą się z ręką w nocniku - czyli z podwójnym ubezpieczeniem, bo ubezpieczają osobno). Ma on obowiązek zgłosić się do ubezpieczyciela a ten przekalkuluje składkę - ale też uwaga jak rekalkulacja wypada na korzyść ubezpieczyciela, to z reguły robią to sami z siebie, natomiast jak tracą na tym, to nie muszą przekalkulować dobrowolnie - trzeba tego zażądać. Dalszy ciąg tego samego artykułu mówi:

2. W razie niewypowiedzenia przez nabywcę pojazdu umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w terminie określonym w ust. 1, zakład ubezpieczeń może dokonać ponownej kalkulacji należnej składki z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej, poczynając od dnia zbycia pojazdu, z uwzględnieniem zniżek przysługujących nabywcy oraz zwyżek go obciążających, w ramach obowiązującej taryfy składek. W przypadku gdy nabywca pojazdu złoży wniosek o dokonanie ponownej kalkulacji należnej składki, zakład ubezpieczeń jest obowiązany do jej dokonania.

Cytat:

Napisany przez - Deckard - (Post 1090206)
co do nowego ubezpieczyciela to chodzi mi o to że dziś wypowiedziałem Oc w warcie ale do Hdi już nie zdążyłem :sciana: i nie wiem czy nie dostane jakiejś kary jak pójdę w poniedziałek :'(

Jak cytowałem, umowa rozwiązuje się z upływem 30 dni od zakupu auta. Sprawdź, czy masz czas.

czechoj 27.03.2010 22:41

osoba B (sprzedający) można wypowiedziec umowę OC jedynie za zgodą A (nabywcy) pojazdu, kiedy ja sprzedawałem swoje auto a kupujacy nie chciał mojego OC, musiał podpisac stosowny papierek, że rezygnuje z polisy.

- Deckard - 27.03.2010 20:02

Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 1090199)
Z tego co wiem, to nie ma możliwości wypowiedzenia OC. Więc osoba B może sobie chodzić i chodzić i chodzić ;)
Wyjątek to właśnie gdy kupujący auto nie chce.

Z nowym ubezpieczycielem podpisuje kiedy chce - data obowiązywania tak, żeby nie było przerwy.

no właśnie w warcie dowiedziałem się że koleś zgłosił sprzedaż auta i zainkasował kase na 3/4 roku ale nie była mi pani w stanie powiedzieć nic więcej tylko dała mi telefon do centarli na śląsku i będę wyjaśniał sprawę w poniedziałek

co do nowego ubezpieczyciela to chodzi mi o to że dziś wypowiedziałem Oc w warcie ale do Hdi już nie zdążyłem :sciana: i nie wiem czy nie dostane jakiejś kary jak pójdę w poniedziałek :'(

andrzejj9 27.03.2010 19:59

A i przedłużać nabywca nic nie musi. Jak nie wypowie, to automatycznie na niego przechodzi.

Wawelski 27.03.2010 19:37

Z tego co wiem, to nie ma możliwości wypowiedzenia OC. Więc osoba B może sobie chodzić i chodzić i chodzić ;)
Wyjątek to właśnie gdy kupujący auto nie chce.

Z nowym ubezpieczycielem podpisuje kiedy chce - data obowiązywania tak, żeby nie było przerwy.

- Deckard - 27.03.2010 19:00

odkopie.. wyobraźmy sobie taka sytuację
osoba A kupuje samochód od osoby B, powiedzmy 28 lutego , samochód jest ubezpieczony w warcie , Oc na cały rok zapłacone za rok z góry, osoba ta ma 30 dni by przepisać Oc na siebie i ew. dopłacić różnice w zniżkach itd lub do tych 30tu dni wypowiedzieć umowę .
Osoba A idzie do warty 27 dnia po zakupie i dowiaduję się że osoba B wypowiedział Oc i zwinęła różnice kasy za niewykorzystany czas polisy , w umowie kupna sprzedaży nie ma nic na temat polisy jak to sie ma ?

sprawa druga osoba A wypowiada tegoż 27dnia OC w warcie -- kiedy musi podpisać nowe Oc u innego ubezpieczyciela ?

Oktawian89 03.02.2010 18:49

Allegro .... allegro ....

:(' A jak ktoś chce wyłudzić za stłuczkę to sobie to przelicz . Rocznie za stłuczkę zabierają 10 % czyli no nie wiem niech będzie, że płacisz 1700 zł za oc to za to płacisz tylko te 170 zł ...

Gadzina18 03.02.2010 18:26

:-) nie chodzi mi o ceny dla ubezpieczycieli, bo wiadomo, ze dla nich warsztaty maja wyższe ceny:)

icemac 02.02.2010 10:04

Cytat:

Napisany przez Gadzina18 (Post 1078788)
Trochę nie na temat, ale nie chcę nowego wątku zakładać.. Czy ktoś orientuje się ile może kosztować nowy tylny zderzak do Opla Agila rocznik 2003? Możliwe, że kosztuje 1200 zł?

jeszcze doliczy się wiek, jak nie masz skończonych 25. lat to może tak wyjść

jest zwyżka dla "gówniarzy" ;)

Gadzina18 01.02.2010 23:05

Trochę nie na temat, ale nie chcę nowego wątku zakładać.. Czy ktoś orientuje się ile może kosztować nowy tylny zderzak do Opla Agila rocznik 2003? Możliwe, że kosztuje 1200 zł?

Jabba the Hutt 01.02.2010 22:35

Przy porównywalnych prawie cenach, łatwiej mi było teraz zawrzeć ubezpieczenie w PZU. Benefia była droższa o 100 zł.

Wawelski 01.02.2010 17:56

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt (Post 1078702)
Zmieniłem w tym roku ubezpieczyciela. Na...PZU ;). Wyszło mi 100 zł taniej niż w Benefii i 40 zl drożej niż w mBanku. Drożej, bo wybrałem Assistance Super za 59 zł dodatkowo. Żeby w razie czego koło mi zmienili i żarówki :).

A ja mam w mBanku (znaczy w BRE Ubezpieczenia SA) i było najtaniej. Pakiet OC/AC/NNW/Assistance. I, niestety, jak przez wszystkie lata auto było grzeczne, tak po ubezpieczeniu Assistance już dwa razy jechało na lawecie. W sumie obydwie akcje to były dosyć drobne rzeczy - ale unieruchomiły auto. Nie znalazłem nic tańszego z takim pakietem (a nawet ciężko było znaleźć jakiekolwiek Assistance dla dziewięcioletniego auta).
Generalnie polecam BRE.

rycho 01.02.2010 16:39

Masz dalej tego niebieskiego fiata?
To poczytaj to małym drukiem...

Jabba the Hutt 01.02.2010 16:23

Ja mam pakiet OC/AC/NW, więc wyszło drożej - 800 zł. Z Assistance Super.

icemac 01.02.2010 16:10

teraz mam 289zł/rok wraz z NNW :jupi:

Jabba the Hutt 01.02.2010 14:18

Zmieniłem w tym roku ubezpieczyciela. Na...PZU ;). Wyszło mi 100 zł taniej niż w Benefii i 40 zl drożej niż w mBanku. Drożej, bo wybrałem Assistance Super za 59 zł dodatkowo. Żeby w razie czego koło mi zmienili i żarówki :).

nimal 18.12.2009 00:36

koledzy z pracy chwilowo szturmem i cala chmara ucielki do Generalli
na wiosne przelicze sobie tez, ale prawdopodobnie wyjdzi mi tam najlepiej
mila rzecza jest, podobnie jak w Hestii, liczenie lat bezwypadkowych LACZNIE a nie pod rzad ostatnich
byle w ostatnich 12miesciach nic nie miec ze swojej strony i jest przyjemnie ;)

woitas 17.12.2009 21:37

HDI - 980 zeta za moje autko (rover 220, diesel 2 litry, 99 rok) - OC+NW płatne za rok z góry... to samo w PZU to wydatek 1309 zł... :blee:

Jabba the Hutt 12.02.2009 14:32

W końcu pozostałem w Benefii. Przeniesienie się do innego ubezpieczyciela (Hestia), wymagało zaświadczeń z PZU i Benefii o zniżce 60 %. Na polisie z Benefii tego nie piszą (choć uwzględniają). Trzeba więc napisać o zaświadczenie.
Ubezpieczyłem się jednak taniej, pani w Amicarze poszukała mi tańśzej opcji (choć z pełnym AC/OC/NW no i Assisstance Plus).

rycho 03.02.2009 09:39

Cytat:

Napisany przez icemac (Post 1000968)
ja mam dalej w Allianz miniaka, bo dali najtaniej 299zł/rok w link4 już około 400zł/rok

podwyżki były :ysz:

Dali bo to taki miniak próchno

icemac 03.02.2009 08:43

ja mam dalej w Allianz miniaka, bo dali najtaniej 299zł/rok w link4 już około 400zł/rok

podwyżki były :ysz:

Wawelski 03.02.2009 02:51

Sprawdź w mBanku.
Nie wiem czy dalej to mają, ale gwarantowali najniższą cenę - na autokąciku czytałem, że trafił się taki, co znalazł taniej i zwrócili różnicę.

marynarz 03.02.2009 01:18

Zobacz w AXA, nie mieli drogo.

kizio 03.02.2009 00:36

Ostatnio ojciec ubezpieczał auto w Liberty Direct. Za Renault Thalia z 2001 r. 1.4 16V 75KM , 60% zniżki (przejście z PZU), za cały komplet (OC, AC, NW, Premium Assistance) zapłacił jakieś 940zł. Ogólnie obsługa bardzo miła, wszystko szybko i sprawnie załatwione, dokumenty przyszły w 3 dni od dokonania wpłaty i dodatkowo przysłali gratis kamizelkę odblaskową, zapach do samochodu i fajny Atlas drogowy Polski. Sprawdź sobie może na stronach mbanku - tam kiedyś mieli taki kalkulator który wyświetlał gdzie Ci się najbardziej opłaci.

O, tutaj: https://form.breubezpieczenia.pl/mba...carcalculation

Sunna 03.02.2009 00:22

A przejdz sie na zapolskiej. Obok bosia na 2 pietrze. Przed wejsciem jest informator i tam znajdziesz dokladnie gdzie sie to miesci.

Jabba the Hutt 02.02.2009 23:55

AC/OC/NW - gdzie ?

No właśnie - gdzie ? Dotąd miałem w Benefii ale może jest gdzieś taniej ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:47.