![]() |
P³yty DVD+R DL
Witam.
Pomy¶la³em, ¿e skorzystam z dobrodziejstwa p³yt Double Layer. Kilka dni temu kupi³em p³yty DVD+R DL firmy Memorex i ju¿ od umiejscowienia czystego kr±¿ka w czytniku zaczê³y siê problemy. Moja nagrywarka (LG GSA-H22N) bardzo d³ugo wczytuje p³ytê DL, a okazjonalnie po krótkim wczytywaniu ignoruje p³ytê w napêdzie. Dodam, ¿e p³yty CD, DVD-R i +R obs³uguje bez problemu. A teraz moje pytania: Czy wczytywanie czystych p³yt DL co do zasady jest d³u¿sze od pozosta³ych? Jaka jest przyczyna zawieszania siê nagrywarki - kwestia napêdu czy p³yt? Z góry dziêkujê za pomoc i pozdrawiam. |
Pomijajac juz fakt, ze Memorexy nie sa najlepszymi plytami naswiecie - moze wystepowac brak identyfikacji plyty przez naped.
Naped nie ma w bazie tych plyt. Moze - upgrade firmware napedu, moze stosowanie innych plyt innego producenta. (czasem, jest tak, ze + sa gorzej nagrywane niz -, lub odwrotnie. |
kiepska p³yta, spróbuj co¶ z Verbatim`ów
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Bêdê wdziêczny równie¿ za informacje w temacie mojego pierwszego pytania o czas wczytywania DL. |
Memorex robi miliony kiepskich p³yt. :P
Nic nie wiesz o identyfikacji? Poszukaj informacji, co to jest MID. :czytaj: |
Dziêki odpowiedzi u¿ytkownika z innego forum zmieni³em w mened¿erze urz±dzeñ - kanale pomocniczym IDE - ustawieniach zaawansowanych TRYB TRANSFERU na "DMA je¿eli dostêpne" i wczytywanie p³yt przyspieszy³o. Nie pojawia siê równie¿ ignorowanie p³yt przez nagrywarkê.
Niestety poprawa wczytywania nie prze³o¿y³a siê na poprawê ich nagrywania. Jeszcze nie pisa³em na ten temat, ale moje trzy próby nagrania pliku obrazu na p³ytê, w tym jedna po zmianie trybu transferu, zakoñczy³y siê fiaskiem. Na razie próbujê znale¼æ rozwi±zanie problemu nagrywania na forum ImgBurn, z którego w dwóch nieudanych próbach korzysta³em. Pozdrawiam. |
Trzeba by³o do naszego FAQ zajrzeæ - wszystko tam ³adnie i z obrazkami przedstawione. ;p
A jak program robi co¶ ¼le, wywalaj±c jaki¶ error, to z regu³y wiêcej danych zapisuje w logu - i w³a¶nie ten to log nale¿y przeanalizowaæ, aby doj¶æ do wniosku, ¿e trzeba dobrych no¶ników. :taktak: |
Cytat:
Moje poszukiwania na forum ImgBurn mo¿na podsumowaæ tytu³em w±tku, który widnieje przyklejony na pierwszej stronie ImgBurn Support: "Problems burning double layer discs? Buy Verbatim!, Verbatim DVD+R DL 2.4x - MKM-001-00 dye - Made in Singapore". Gdyby kto¶ by³ zainteresowany, wklejê logi z ImgBurn i Nero. Ja jestem ju¿ trochê zrezygnowany i powoli zastanawiam siê nad alternatywnym wykorzystaniem zakupionych 10 p³yt... My¶la³em o dwuwarstwowych shurikenach :ph34r:, ale ozdoby choinkowe równie¿ nie s± najgorsza opcj±. |
Daj log z nero - poczytamy sobie. :pisze:
A co do verbów - w zasadzie to jedyne przyzwoite DLki. :tak!: |
Ilo¶æ za³±czników: 1
Raport z Nero dodajê jako za³±cznik.
|
No i wszystko wiadomo "KEY_MEDIUM_ERROR" oznacza ze nagrywarka nie ma strategi zapisu dla tak badziewiastego nosnika jak memorex, kup porzadne plyty Verbatima i bedzie dobrze :taktak:
|
DMA - OFF (ma byæ ON).
Key Medium Error - wbij w forumow± szukajkê, nie chce mi siê powtarzaæ tego samego. :D |
Dziêki serdeczne za pomoc :spoko:.
Próbowa³em jeszcze nagrywaæ programem UltraIso. My¶la³em, ¿e nast±pi³ prze³om, poniewa¿ program nie marudzi³ co do strategii zapisu, tylko zacz±³ zapisywaæ. Jednak zapisana p³yta (przy drugiej nagrywanie uda³o siê doprowadziæ do koñca) nie wczytuje siê poprawnie :sciana:. W tym tygodniu dajê ju¿ sobie (i nagrywarce) spokój. Od¶wie¿ê temat, kiedy zakupiê i wypróbujê Jedyne-S³uszne-P³yty. |
Pozwolê sobie od¶wie¿yæ.
http://www.allegro.pl/item592422924_..._promocja.html Warto kupiæ te p³ytki. Kasy ma³o, a potrzebujê kilka DL`ek. Ewentualnie co¶ innego z oferty tego sklepu do 3PLN/szt. |
Nagrywalem na tych plytkach. Sa ok :) Wszystkie nagrane dzialaja. Akurat jedna nagrywalem predkoscia x2.4 i dosc slabo to wyszlo. Przy wypalaniu x8 bylo juz dosc dobrze :)
|
Cytat:
|
Rozumiem, ¿e nikt poza koleg± Szczota, tych wynalazków nie testowa³ i mam byæ królikiem.
|
Nikt tu nie pisze zebys byl królikiem tylko jak kolega szczota cos zachwala to niech poda jakies dowody np skany jakosci plyty bo to ze plyty sa dobre i jeszcze pisanie ze z predksocia 8x lepiej sie wypalily niz przy predkosci 2,4 to chyba wyssal to z palca, a to ze plytki mu sie nagraly to dla mnie jest zaden dowod ze plyta jest dobra
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:48. |