Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Lg 32x (https://forum.cdrinfo.pl/f2/lg-32x-8171/)

Micias 06.06.2002 20:46

Lg 32x

Panowie posiadam nagrywarke Lg 32x10x40 LG GCE-8320B z orfinalnym biosme w wersji 1.01 ponagrywałem troche płytek i sie zawiodłem bo nagrywała mi pełną 700 w okolo 4.15 min . Potem wymieniłem bios na 1.04 ale to też nic nie dało. Ostatnio skuszony waszymi pomysłami żeby sflaszować bios tym z nagrywarki LG GCE-8400B postanowiłem tak zrobić. Bios sflaszował sie wporządku , nero widzi ja jako 40x, patrze jeszcze do wlasciwosci systemu i wlanczam DMA ale po restarcie DMA sie nie wlaczylo , probowalem kilka razy i nic, powiedzialem trudno nie bede mial DMA ale za to mam z nagrywarki 32x nagrywarke 40x , ale po nagraniu kilku plytek stwierdzilem ze to naprawde lipa, nagrywarka nagrywa mi owszem 40x ale pelna 700 mb przez okolo 4.30 min, czyli jeszcze dluzej niz przy orginalnym firmwerze 1.01 , nie wiem czym to jest spowodowane, i o to moje pytania:
1. Co daje wlaczenie DMA w nagrywarkach ?
2. Co moze byc przyczyna ze nie moge wlaczyc DMA na mojej wypalarce ?
3. Dlaczego moja nagrywarka nagrywa tak dlugo plyty, slyszalem ze 32x powinna nagrywac gdzies tak okolo 3 min 650 mb ?
4. Czy ma ktos z was moze bioskik do lg GCE-8320B w wersji 1.01 bo chcialbym po tych wszystkich problemach powrocic do orginalnej wersji biosa ?

Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi na moje pytania i watpliwosci, dzieki :)))

SoBal 06.06.2002 20:49

ad 1) Mniejsze obciążenie procesora
ad 2) bo lg 32x nie obsługuje DMA
ad 3) Może być to kwestia nośnika, bądź złego podłączenia napędu
ad 4) Teraz wszyscy tego szukają...

Micias 06.06.2002 20:55

Ale zdaje mi sie że jak mialem bios w wersji 1.01 to moglem wlaczyc DMA. Nagrywarke mam podlaczona na primary master na kontrolerze ata33 , posiadam plyte abita bx133raid, dysk mam podlaczony tasma ata 100 do kontrolera raid wbudowanego na plycie a nagrywarke mam na pierwszym kanalae ata 33 jako primary master , wiec chyba wszystko wporzadku, aha jak sprawdzalem nagrywarke w programie nero cd speed to maksymalnie osiagnela 24.10 x co jest kurka ?

Weron 06.06.2002 21:05

Cytat:

SoBal2k2 (06-06-2002 20:49):
Ale to wcale nie oznacza, ze nie mozna go wlaczyc.

Micias 06.06.2002 21:23

No to właśnie kurka jak go włączyć, jak wiesz jak to gadaj .

SoBal 06.06.2002 22:30

Weron : tak włączyć można, ale co to tak na prawdę da - skoro nagrywarka nie obsługuje tego trybu ?

Micias 06.06.2002 23:01

Panowie mam kolege ktory posiada taka sama nagrywarke z firmowym biosem w wersji 1.01 ale jak go mozna zgrac tego nie wiem , wie moze ktos z was bede bardzo wdzięczny.

dragal 06.06.2002 23:09

Wlaczenie DMA daje duzo,jak ktos ma taki sprzet moze sam sprawdzic.

A co do Twojego DMA Micias to moze masz jakas opcje w biosie odnosnie DMA, a czy przypadkiem nie masz Win XP ?

Micias 06.06.2002 23:18

Nie mam Xp, mam win98se

dragal 06.06.2002 23:24

no to sprawdz te ustawienia w biosie ( plyty glownej :) )

radoskur 07.06.2002 02:44

Cytat:

Ty *****u jak nie obsluguje DMA ty wogole jestes zielony w tym temacie, oczywiscie ze obsluguje natomiast sama nagrywarka chodzi w PIO-4, a DMA (to bezposredni dostep do pamieci) a tobie sie pomylilo z Trybem UDMA (a to jest calkiem cos innego).

Jezeli chodzi o to dlaczego sie nie moze zaloczyc DMA we wlasciwosciach urzadzenia, moze to byc spowodowane konfliktem z innym urzadzeniem. Ja np. kiedys mialem plyte ABIT KT7RAID + SB LIVE (pierwsza wersja) i tez mi sie nie chcialo zaloczyc DMA w nagrywarce i CD-ROMIE, wiec sprawdzilem jakie urzadzenie uzywa jakiego DMA i wylaczylem opcje SB DOS EMULATION w menadzeze urzadzen. I wszystko juz bylo spox

POZDRAWIAM

SoBal 07.06.2002 07:20

Cytat:

radoskur (07-06-2002 02:44):
Cytat:

Ty [html]<b>*****u</b>[/html] jak nie obsluguje DMA [html]<b>t</b>y[/html] wogole jestes zielony w tym temacie, oczywiscie ze obsluguje natomiast sama nagrywarka chodzi w PIO-4, a DMA (to bezposredni dostep do pamieci) a [html]<b>t</b>[/html]obie sie pomylilo z Trybem UDMA (a to jest calkiem cos innego).

Jezeli chodzi o to dlaczego sie nie moze zaloczyc DMA we wlasciwosciach urzadzenia, moze to byc spowodowane konfliktem z innym urzadzeniem. Ja np. kiedys mialem plyte ABIT KT7RAID + SB LIVE (pierwsza wersja) i tez mi sie nie chcialo zaloczyc DMA w nagrywarce i CD-ROMIE, wiec sprawdzilem jakie urzadzenie uzywa jakiego DMA i wylaczylem opcje SB DOS EMULATION w menadzeze urzadzen. I wszystko juz bylo spox

POZDRAWIAM
1) Bezproduktywne chamstwo, to oznaka braku szacunku do innych oraz zadufania - chłopie, wydaje Ci się że zjadłeś wszystkie rozumy ? Wiesz ze *** mozna zwrocic komus uwage w inny sposob niz tylko wyzywajac go ? Nie wiesz ? To sie ucz, bo inaczej zycie da Ci takiego kopa ze sie nie pozbierasz... Smutne...

2) zgadzam się, chodziło mi o UDMA - czy brak tej jednej litery to juz powowd do chamstwa ?

3) pozdrowienia możesz zachować - nie chce mi sie na Ciebie patrzeć ...

Weron 07.06.2002 16:30

Micias sprawdz w poprzednich postach napewno znajdziesz jakies celne uwagi.
Postow co do dma jest pelno pojawia sie tego kilka w ciagu tygodnia wiec uzyj opcji szukaj.(dragal nawet ci juz podpowiedzial sprawdz ustawienia w biosie)

A co do radoskura to kolego troche szacunku i kultury by ci sie przydalo i...

yoshi 07.06.2002 16:41

Radoskur ty sie powinienes nazywaz Rados****iel :) Takiego chamstwa jeszce nie widzialem gdzie ty sie chowales na ulicy ??? A i teraz do majoneza jak sie da wykasuj mu konto i zblokuj jego IP zeby wiecej nie macil spokoju tego FOROM!!!

Adik 07.06.2002 19:38

a co jeśli jast modemowcem, blokada IP nic nie da :( a poza tym pewnie już dawno dostał bana(na)

Majonez 07.06.2002 22:56

ani bana nie moge nikomu dac ani skasowac konta i moze i dobrze ze nie moge ;)

koles jest gowniarz i to jeszcze nieobyty w sieci

ale Wy takze pojechaliscie pozniej ze slownictwem wiec ...

sadze ze koles juz sie tu nie pojawi a jak sie pojawi to na pewno nie uzyska pomocy - przynajmniej ode mnie

dragal 07.06.2002 23:47

trzeba tylko zapamietac radoskur nie ma odpowiedzi
ale na bank gosc wejdzie ( jesli juz nie jest ) pod inna xsywka i po zawodach

SoBal 07.06.2002 23:56

tak już jest ten świat zbudowany... smutne ale prawdziwe, nie każdy jest wychowany na tyle by mógł funkcjonować w społeczeństwie, tak jak nie każda nagrywarka kopsa SD 2.51.xx :)

Majonez 08.06.2002 00:45

Cytat:

dragal (07-06-2002 23:47):
trzeba tylko zapamietac radoskur nie ma odpowiedzi
ale na bank gosc wejdzie ( jesli juz nie jest ) pod inna xsywka i po zawodach
ale predzej czy pozniej da sie poznac jako radoskur... i bedzie pozamiatany i sie na nas pogniewa :) i juz nie wroci

TOMMYx 08.06.2002 00:47

Cytat:

radoskur (07-06-2002 02:44):

Ty *****u jak nie obsluguje DMA ty wogole jestes zielony w tym temacie, oczywiscie ze obsluguje natomiast sama nagrywarka chodzi w PIO-4, a DMA (to bezposredni dostep do pamieci) a tobie sie pomylilo z Trybem UDMA (a to jest calkiem cos innego).
radoskur, widze, ze jestes strasznie prostym czlowiekiem.
Ja jestem bywalcem ( a raczej głównie czytelnikiem) tego forum od około miesiąca, ale pierwszy raz spotkałem się z tak niskim poziomem inteligencji jak Twój.
Jest jeszcze jedna opcja, która może ewentualnie tłumaczyć Twoją postawę - a mianowicie: masz 13-14 lat, brzydkich słów nauczyłeś się od kolegów z podwórka (albo od rodziców) i do tego od niedawna masz bliższy kontakt z internetem.
Proponuję Ci zabawę na Mirc ( bez obrazy dla użytkowników tego softu). Tam będziesz mógł porzucac mięsem do swoich rówieśników (tj. osób w wieku zbliżonym do Twojego). A za powiedzmy 4 do 5 lat, jak Ci się już znudzi i zrozumiesz czym jest 'szacunek' do drugiej osoby, ponownie zajrzysz na to forum i może wtedy będziesz miał cos więcej do powiedzenia.

Pozdrawiam (ale nie Ciebie radoskur). TOMMYx

SoBal 08.06.2002 08:17

TommyX, dobry pomysl, ale na ircnecie, to go szybko @ 'skrócą i wyrzucą', no chyba że zaloży wlasny #. Lepsze do tego celu są (Boże co za okropny neologizm) czaty, na wp, czy jakiejs innej interii... tyle ;)

yoshi 08.06.2002 08:39

eheh ja mam 14 lat i co :D mysle ze to nie chodzi o wiek tylko o zle wychowanie!! pierwszy raz sie pojawil na tym forum i juz sie pluje... pewnie tak wszedzie robi. Jeszce raz powtorze to i to wyraznie komplety bark SZACUNKU i ZACHOWANIE w stosunku do innych osob :(

TOMMYx 08.06.2002 18:16

Cytat:

yoshi (08-06-2002 08:39):
eheh ja mam 14 lat i co :D mysle ze to nie chodzi o wiek tylko o zle wychowanie!! pierwszy raz sie pojawil na tym forum i juz sie pluje... pewnie tak wszedzie robi. Jeszce raz powtorze to i to wyraznie komplety bark SZACUNKU i ZACHOWANIE w stosunku do innych osob :(
Jasne, że nie chodzi TYLKO o wiek, ale zdecydowanie TAKŻE. :-) ;-)
Pozdrawiam. TOMMYx

TOMMYx 08.06.2002 18:22

Cytat:

SoBal2k2 (08-06-2002 08:17):
TommyX, dobry pomysl, ale na ircnecie, to go szybko @ 'skrócą i wyrzucą', no chyba że zaloży wlasny #. Lepsze do tego celu są (Boże co za okropny neologizm) czaty, na wp, czy jakiejs innej interii... tyle ;)
W sumie masz rację, lepszy dla niego będzie 'chat' na którymś z portali. Na 'chat-cie' jakoś sobie poradzi, skoro wszedł tutaj na forum i udało mu się wysłać post ! :-)
A z takim poziomem inteligencji jak jego, nie wiem, czy uda mu się założyć kanał, już nie wspominając o konfiguracji połączenia, etc... ;)

Pozdrawiam. TOMMYx

Wyczek 15.06.2002 20:29

Ja mam LG 8320 i bios w ver 1.01. Właśnie zamierzałem na 8400 zamienic ale nie darady bo bym musial wersje 1.02 miec - przynajmniej sposobem opisywanym na tej stronce. Obecnie jade na win xp z włączonym DMA dla nagrywarki i jest o niebo lepiej niż w PIO4. Myśle że zostane mimo wszystko przy tym co mam :)

Pyton 16.06.2002 23:28

Wracając do tematu

Mam podobny problem, nagrywarka wypala mi wolniej niż powinna. Zmieniałem potem biosy i nic nie pomogło Obecnie mam bios z LG40 1.02. DMA mam włączone, podłączona jest na oddzielnym pasku. Mam Asusa P3B-F, HDD 7200obr. PIII 500, 256RAM i Win Me. Czemu to nie chce gadać jak należy? Próbowałem nagrywać na nośnikach x40 i x24 i wszystko lipa. 40stki nagrywała z prędkością 24 a 24rki z prędkością 16. Dzisiaj palę na Esperanzach x24 i każdą wypala mi z inną prędkością. Czy może być tak, że nagrywarka ma uszkodzony system rozpoznawania indexu prędkości płyty (czy jak to się tam nazywa)? Czy może to być też kwestia słabego zasilacza w kompie?

ThanatoS 17.06.2002 00:32

Cytat:

TOMMYx (08-06-2002 18:22):
Cytat:

W sumie masz rację, lepszy dla niego będzie 'chat' na którymś z portali. Na 'chat-cie' jakoś sobie poradzi, skoro wszedł tutaj na forum i udało mu się wysłać post ! :-)
A z takim poziomem inteligencji jak jego, nie wiem, czy uda mu się założyć kanał, już nie wspominając o konfiguracji połączenia, etc... ;)

Pozdrawiam. TOMMYx
Owszem to jest hamstwo, ale zrobił to nie tyle z powodu wieku i wychowania, ale z jeszcze ważniejszego. Jest ANONIMOWY a takie d****** kochają to. W zasadzie to życzę radoskur'owi aby rozmawiał z osobami o poziomie inteligencji tak dużym jak on sam (czyli IQ ok. 007).
A tak wogóle to dajmy sobie spokój z uwagami na jego temat. Bo to też może być zamierzone przez niego.

Pozdrawia ThanatoS

TOMMYx 17.06.2002 02:56

Cytat:

ThanatoS (17-06-2002 00:32):
Cytat:

TOMMYx (08-06-2002 18:22):
Cytat:

Pozdrawiam. TOMMYx
Owszem to jest hamstwo, ale zrobił to nie tyle z powodu wieku i wychowania, ale z jeszcze ważniejszego. Jest ANONIMOWY a takie d****** kochają to. W zasadzie to życzę radoskur'owi aby rozmawiał z osobami o poziomie inteligencji tak dużym jak on sam (czyli IQ ok. 007).
A tak wogóle to dajmy sobie spokój z uwagami na jego temat. Bo to też może być zamierzone przez niego.

Pozdrawia ThanatoS
To fakt, po prostu szkoda zajmować przetrzeni na dysku serwerowym ;-)
Apropos dyskusji na temat radokur-a, juz dawno zostala zakonczona, ostatnia uwaga na jego temat zostala wyslana 8 czerwca, a dzisiaj mamy 17-ty :-) ;-)

areksc@o2.pl 17.06.2002 14:24

Cytat:

Wyczek (15-06-2002 20:29):
Ja mam LG 8320 i bios w ver 1.01. Właśnie zamierzałem na 8400 zamienic ale nie darady bo bym musial wersje 1.02 miec - przynajmniej sposobem opisywanym na tej stronce. Obecnie jade na win xp z włączonym DMA dla nagrywarki i jest o niebo lepiej niż w PIO4. Myśle że zostane mimo wszystko przy tym co mam :)
Zeby wgrac bios od 40x nie musisz miec wersji 1.02. Ja najpierw na probe wgralem 1.04(dostepny na CDRinfo), ale przy probie "overburning test" w Nero CDSpeed i przy przepakowywaniu naped sie wieszal i nie moglem wyjac plyty, musialem uzywac programu CDEject.
Pozniej wgralem 1.02 od 40x i wszystko dziala jak trzeba. Uzywam plyt Princo48x, na nich 710MB nagrywa sie 3min10sek(poprzednio przed przerobka trwalo to 3min50sek). Odczyt rowniez jest poprawny i srednia dla calej plyty w CDSpeed wynosi ok 31x.
Nie probowalem tak, ale bycmoze da sie wgrac 1.02 od 40x bezposrednio w miejsce 1.01 32x.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:29.