Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nośniki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   Nie czyta płyty pomożcie:( (https://forum.cdrinfo.pl/f28/nie-czyta-plyty-pomozcie-81758/)

saczek112 05.03.2009 14:21

Nie czyta płyty pomożcie:(

Ilość załączników: 1
Witam !!!
Mam taki mały problem .
A więc tak dostałem płytę od kolegi DVD +R 8,5GB x8speed extreme ((
Wkładam płytkę napęd coś tam buczy chwile i po chwili dopóki nie wyjmę płytki z napędu cały komputer się zawiesza. Co może być powodem tego że nie odpala a u kolegi płytka odpala . A napęd mam chyba dobry zrobiłem test i dałem do załącznika . Proszę o pomoc . Z góry dziękuje:ysz::(

yahol 05.03.2009 14:37

Masz badziewiastego Samsunga, z kiepska korekcja odczytu.
Probuje odczytac, mieli plyta i na koniec sie zawiesza.
Tak mniemam, przynajmniej.
Moze przeczysc laser (butelka z CO2)!!!!
Moze podmien naped...

saczek112 05.03.2009 14:46

hmm ale czyściłem płytą napęd 3 razy i rożnymi płytami czyszczącymi :( więc muszę napęd pożyczyć od kogoś i skopiować dane ... Dobra spróbuje ... A jeszcze pytanko jaki jest w miarę tani a dobry napęd ??

yahol 05.03.2009 15:04

Cytat:

Napisany przez saczek112 (Post 1008984)
A jeszcze pytanko jaki jest w miarę tani a dobry napęd ??

Każdy chwali to co ma :)
Ja mam LG i nie narzekam.
Inni chwalą Szajsunga, inni Pionieera.
IMHO wydaje mi sie, ze Pioneer jest w obecnej chwili na topie.

sobrus 05.03.2009 15:38

Po wielu przejściach IMO najlepsze są Pioneer i LG.
Nic innego nie kupuje.
W jakości zapisu lepszy pioneer w reszcie LG.
Chociaż mam 4163B i 112L i nie wiem która lepiej nagrywa. Obie sa super :)
Ale to zabytek , nowe LG bywają słabe w zapisie.

saczek112 05.03.2009 18:04

,,,,,

możecie zamknąć temat dziękuje za pomoc

ed hunter 05.03.2009 18:05

Cytat:

Napisany przez saczek112 (Post 1008984)
hmm ale czyściłem płytą napęd 3 razy i rożnymi płytami czyszczącymi :( więc muszę napęd pożyczyć od kogoś i skopiować dane ... Dobra spróbuje ... A jeszcze pytanko jaki jest w miarę tani a dobry napęd ??

po takich zabiegach pozostaje go zakopać w ogródku.

sobrus 07.03.2009 15:37

Podłącze się pod ten temat, bo badana płyta to Extreme DL.
Miał ktoś styczność z tymi płytami? Na allegro są bardzo tanie, poniżej 2zł za sztukę.
np tutaj:
http://www.allegro.pl/item565601310_..._promocja.html

Ludzie biorą po 5 cake. Warto? Oczywiście nie mówie tu o nagrywaniu dla x360 czy ważnych danych ;).

darolo1 15.03.2009 19:43

na "nie ważne dane" są dobre, ja tam nie testowałem DVD DL, ale CD-R po 45 gr właśnie extreme i świetnie się wypalają. nagrałem ze 25 płyt i każda chodzi. nagrałem też jedną DVD-R 4.7 GB i również świetnie chodzi, więc można przypuszczać, że DL będzie równie dobry.

EDIT. pierwsze extremy paliłem 1,5 roku temu a chodzą :D

Bródka 15.03.2009 20:58

Cytat:

Napisany przez darolo1 (Post 1011244)
na "nie ważne dane" są dobre, ja tam nie testowałem DVD DL, ale CD-R po 45 gr właśnie extreme i świetnie się wypalają. nagrałem ze 25 płyt i każda chodzi. nagrałem też jedną DVD-R 4.7 GB i również świetnie chodzi, więc można przypuszczać, że DL będzie równie dobry.

EDIT. pierwsze extremy paliłem 1,5 roku temu a chodzą :D

Nie no takie teksty to mnie rozwalaja ze sie swietnie pali nawet najgorsza plyta sie wypali gorzej z jej jakoscia i trwaloscia, zapodaj testy tych plyt, a po DL to nie spodziewaj sie rewelacji nie ma nic za darmo

darolo1 18.03.2009 09:26

Nosz kurde ale jak by się kiepsko wypaliła to chyba by już się po 1,5 roku popsuła? CD-playery czytają je znakomicie parę sekund i już muza leci. Dobra zapodam testy zaraz ale tam jest samo Audio-CD, może być?

sobrus 18.03.2009 09:43

Cytat:

Napisany przez Bródka
nawet najgorsza plyta sie wypali

Wcale nie byłbym taki pewien :D
Kupiłem dla testu płyty SHIVAKI DVD+R DL "8x compatible".
Cena 2,5zł w SKLEPIE :wow: ,

Do boju ruszyły nagrywarki Pioneer 112D@L 1.28 oraz LG 4163B z przedpotopowym A103.
Podobno RICOH D00;) Obie wykryły prędkości zapisu : 2.4x :ysz:. No ale dobra.
Optycznie - test zaliczony, wykonanie dobre.

Program: ImgBurn

Pioneer wypalił, ale już nie odczytał.
Po LG nie było nawet czego czytać (write error), choć zazwyczaj w beznadziejnych przypadkach radzi sobie lepiej od 112-tki.
Została mi jedna czysta płyta i nie wiem co z nią zrobić, bo juz nie mam innej nagrywarki :szczerb:
Może zmienie sobie prędkość nagrywania RICOH D00 w pioneerze i przepale ją @10x ||. Nie chce po dobroci to będzie pod przymusem.
-----

A na przykład "renomowane" :rotfl: X-DISC pale pioneerem @6x (chętnie bym 8x spróbował ale po co) i działają bardzo ładnie we wszystkich urządzeniach.

Teraz kupiłem Emtec. Jeszcze nie rozpakowałem, ale podejrzewam ze nośnik ten sam co X-DISC czy Omega - RICOH D01. Cena < 3zł/szt na allegro

Verby chodzą po 6zł, całkiem znośne płyty po 3zł, ciekaw jestem gdzie jest tzw "granica shivaki", poniżej której zejść sie nie da ;) Chociaż domyślam się ze mniej niż 3zł lepiej nie schodzić.
Ciekawią mnie jeszcze płyty na nosniku RITEK (Platinum, Traxdata) oraz z czego płyty robi Maxell (też kosztują 3zł, a firma przecież dobra).

darolo1 18.03.2009 10:09

No więc właśnie, kiedyś nagrałem coś na CD-R TITANUM i chwilę później nie mogłem tego odczytać. Moim zdaniem te Extreme to płyty jakości "znośnej" :D Palą się nieźle a jak na 45 gr są rewelacyjne. Syfne titanum kosztują 50 gr a są 1000 razy gorsze od tych Extremów. Co chcieć więcej za 45 gr?

sobrus 18.03.2009 10:12

Płyty Hawk to była rewelacja.
Na 10 płyt CD-R żadna sie nie wypaliła na żadnej nagrywarce :)
Wypalił się jeden DVD+R ale po pewnym czasie przestał działać.

darolo1 20.03.2009 14:14

a to ciekawe bo ja wypaliłem 10 hawków CD-R 4 lata temu i do dziś działają znakomicie. może ja mam szczęście?

sobrus 20.03.2009 14:21

nie, Hawki na początku były całkiem dobre.
Potem zeszły na psy.
Niżej niż psy.

yahol 20.03.2009 14:29

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1012448)
nie, Hawki na początku były całkiem dobre.
Potem zeszły na psy.
Niżej niż psy.

Zdecydowanie protestuje!
Poziom mojego psa nalezy do srednich stanow poziomow wysokich i jako taki jest ponad.

Moze zeszly na poziom kotow.
Ew. swinek morskich.
No moze chomikow sysryjskich.
Ale nie psow!

IMHO - te Hawki ktore sie wypalily, w wiekszosci dzialaja do dzis.
Problem w tym, ze ponad 60% nie wypalilo sie wcale, albo padly zaraz po nagraniu.
Wiec nie sa takie zle 6:4, no moze 7:3 :)
Wcale, wcale.
Prawie jak nowe EMTECki :)

darolo1 24.03.2009 16:48

Problem w tym, ze ponad 60% nie wypalilo sie wcale, albo padly zaraz po nagraniu.
Wcale, wcale.
Prawie jak nowe EMTECki :)[/quote]

1. na 4 tamtych hawkach mam the sims 2, ostatnio nawet wgrywałem i wszystko hula.
2. na 6 hawkach (reszcie) mam muzę, słucham jej i nic nie przerywa, pierdzi itp.
3. Co ty chcesz od Emteców - ja kupiłem 1,5 roku temu (coś jak te Extremy) 5 paczek Emteców i do dziś działają.

Wy chyba macie naprawdę pecha na płyty xD

Bródka 24.03.2009 16:59

Cytat:

Napisany przez darolo1 (Post 1013278)
Wcale, wcale.
Prawie jak nowe EMTECki :)

1. na 4 tamtych hawkach mam the sims 2, ostatnio nawet wgrywałem i wszystko hula.
2. na 6 hawkach (reszcie) mam muzę, słucham jej i nic nie przerywa, pierdzi itp.
3. Co ty chcesz od Emteców - ja kupiłem 1,5 roku temu (coś jak te Extremy) 5 paczek Emteców i do dziś działają.

Wy chyba macie naprawdę pecha na płyty xD

Racze ty masz wyjatkowe szczescie bo kupujesz najgorsze plyty jakie sa na rynku, zobaczymy za rok czy dwa jak bedziesz mial, ja mam verby ktore juz maja chyba z 5 lat jak nie wiecej i dziala do dzis bez problemu

darolo1 24.03.2009 19:02

1. Te Hawki to mi siora na gwiazdkę kupiła, później nie kupowałem bo u mnie już w sklepach nie było.
2. Emteców też nie kupuję, zresztą ja do nich nic nie mam. Mam również 2 Emtecy CD-RW i również świetnie działają a paliłem i mazałem je już z 30 razy.

Teraz kupiłem 50 sztuk sony i dobrze się palą, nawet w zjechanym odtwarzaczu CD chodzą.

sobrus 24.03.2009 19:52

Sony to jedne z najlepszych płyt. Zawsze mi działają tam gdzie Verbatim zawodzi.
Do normalnego nagrywania używam tylko Sony.
Do specjalnego TDK Scratchproof.

darolo1 25.03.2009 13:21

i są bardzo tanie - kosztowały ok. 48 zł. z przesyłką na alledrogo xD

mam zamiar znowu kupić bo jak widać, płytki są dobrej jakości, nie byle chłam trzeciej kategorii typu Titanum i pochodne.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:13.