Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Zmiana operatora GSM i przenisienie numeru. Prośba o pomoc (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zmiana-operatora-gsm-przenisienie-numeru-prosba-o-pomoc-81768/)

Ricki 06.03.2009 21:01

Zmiana operatora GSM i przenisienie numeru. Prośba o pomoc

Mam do was pytanie związane z przenoszeniem numerów z jednej sieci GSM do innej. Czy ktoś może podzielić się faktami jak to zrobił i ile to trwało? Mam obecnie numer (właściwie to trzy numery ;)) w Era Tak Tak i chcę go przenieść do nowego Play Fresh. Wiem, że numer musi być zarejestrowany, więc jutro to zrobię w salonie Ery, a w przyszłym tygodniu udam się do salonu Play, celem wypisania odpowiedniego wniosku. Mam jednak wątpliwości, czy mogę zarejestrować na siebie trzy numery, tak aby nie fatygować innych osób, do których one należą po salonach operatorów? Jak wygląda sprawa wydania nowej karty sim. Czy muszę za nią płacić, czy dostane ją za darmo i jak wygląda procedura zmiany karty z Ery na Play, zapewne muszę po jakimś czasie udać się ponownie do P4 celem wydania mi nowych kart, czy może dostane je od razu w momencie wypisania wniosku o przeniesienie i zostaną jakoś automatycznie aktywowane. Liczę na wyrozumiałość i okazana pomoc z Waszej strony.

grzeniu 06.03.2009 21:46

Niedawno pytałem o podobna sprawę w abonamencie. Konkretnie o wyjście z orange do plusa.
No więc u pierwszego operatora wymawiasz umowę i informujesz, że chcesz 'zabrać' numer - to kosztuje 60pln w orange (u innych może być to inna kwota). Wymówienie obowiązuje na 30 dni od końca twojego okresu rozliczeniowego.
W międzyczasie załatwiasz formalności z nowym operatorem.
W sumie wszystko możesz załatwić z nowym operatorem - oni mogą zająć się wszystkimi formalnościami. Czy to dodatkowo coś kosztuje, nie wiem, nie pytałem.

Kartę sim dostaniesz od nowego operatora, jak dostaną do dyspozycji twój stary numer od poprzedniego operatora. W abonamentach możesz dostać numer przejściowy do czasu aż twój stary numer będzie do dyspozycji.

Z telefonami na kartę może byc cos inaczej, ale generalnie chyba wszędzie trzeba zapłacić za 'zabranie' numeru.

joujoujou 06.03.2009 21:53

Zdzierstwo. :sciana:

U mnie przeniesienie nic nie kosztuje. :nieee:

Wawelski 06.03.2009 22:18

Play załatwia wszystko.
Zostawiasz u nich pełnomocnictwo.
Tylko na koncie musi być tyle kasy, żeby starczyło na opłatę.

Ricki 06.03.2009 22:55

Już sprawdzałem. Era bierze za tą wątpliwą przyjemność 50 zł brutto. No nic jutro lecę do Ery zarejestrować karty i spadam do Play'a. Mam nadzieję, że wszystko przebiegnie sprawnie. Co do kasy na koncie, to akurat wiem, ale mam ponad 200 zł na koncie z podwójnego doładowania więc i tak nie stracę na tych przenosinach. Dzięki za podpowiedzi.

Wawelski 06.03.2009 23:24

No, stracisz - przecież te pieniądze przepadną.
Nie spiesz się tak - zużyj najpierw 150PLN i dopiero się przenoś :)

Ricki 07.03.2009 14:48

Niestety zaczynają się schody już na samym początku procedury przenosin :(. Chciałem zarejestrować wszystkie trzy tak taki na siebie u sprzedawcy Ery. Pech chciał, że trafiłem na blondi :spoko: więc za bardzo nie wiedziała co zrobić i mnie odesłała do salonu we Wrocławiu :wow:. Udałem się do innego punktu i tu nie było takich problemów, niestety muszę udać się tam ponownie w poniedziałek, bo mieli problem z logowaniem się do systemu :>. Najważniejsze, ze dostałem potwierdzenie iż jeśli zarejestruje się u nich to dane będą natychmiast w posiadaniu Ery, a to otwiera dalszą drogę w salonie Play. Mam nadzieję, że u nich już nie będzie problemów, chociaż kto wie, bo najbliższy punkt mam w Lesznie, czyli też nie są to salony, a jedynie ***8222;Autoryzowane punkty sprzedaży***8221; :ysz:.

Reetou 07.03.2009 15:29

Moment. Czy przy przeniesieniu numeru nie trzeba najpierw odwiedzić operatora do którego chcemy przenieść numer? Nie wiem, jak w komórkach, ale w stacjonarnych przy przeniesieniu numeru musiałem najpierw uzyskać pisemko od nowego, że ' ma możliwości techniczne i wyraża zgodę na przyjęcie numeru'. Dopiero z tym lazło się do starego operatora.

Wawelski 07.03.2009 16:03

Nie wiem jak inni, ale Play brał pełnomocnictwo i sam wszystko załatwiał.
Oczywiście jak chciałeś - jak wolałeś sam połazić, to nie było przeciwwskazań ;)

Ricki 07.03.2009 17:28

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1009428)
Moment. Czy przy przeniesieniu numeru nie trzeba najpierw odwiedzić operatora do którego chcemy przenieść numer? Nie wiem, jak w komórkach, ale w stacjonarnych przy przeniesieniu numeru musiałem najpierw uzyskać pisemko od nowego, że ' ma możliwości techniczne i wyraża zgodę na przyjęcie numeru'. Dopiero z tym lazło się do starego operatora.

Nic takiego nie ma. Wystarczy, że numer na kartę jest zarejestrowany lub w abonamencie, a następnie należy udać się do nowego operatora i podpisać upoważnienie aby wszystko załatwili za nas. Następnie czekamy na SMS potwierdzający przejście do nowego operatora i informacja o konieczności odebrania nowej karty sim. To samo miałem kiedyś gdy brałem internet z Neti, a wcześniej miałem z TP. Już dzwoniłem do punktu w Lesznie i nie ma problemu. Mam nadzieję, że uda mi się zarejestrować w Erze w poniedziałek i starczy mi czasu, aby podskoczyć do Play. Zdam relacje z całej akcji, bo być może kogoś to zainteresuje. Wiem tylko z rozmowy z pracownicą Play, że najszybciej udało im się przenieść pre pay z Ery w tydzień, ale nastawiam się raczej na nieco dłuższy termin bo to Polska, a nie zachód ;).

kizio 07.03.2009 19:31

Na Play Fresh możesz przejść dopiero od 16 Marca - nie wiem czy można zacząć całą procedurę przenoszenia wcześniej, ale z Play Fresh będziesz mógł korzystać od 16 Marca (chyba że masz znajomego w salonie i dostali już startery). W salonie Ery musisz wypisać 3 wnioski i podpisać się, następnie wnioski muszą być przefaksowane do "głównego biura". Chodzi o to że Era musi mieć fizycznie papierek na kogo zarejestrowany jest numer. Po rejestracji numeru w erze możesz się już tam nie pojawiać - Play załatwia wszystko. Sam myślę nad przeniesieniem się z Orange GO do Play Fresh.

woitas 08.03.2009 09:08

teraz pozostaje pytanie: co zrobi wielka trójca?

Wawelski 08.03.2009 10:11

Era zmienia nastawienie.
Starym klientom proponuje warunki lepsze, niż ludziom z ulicy (wcześniej przy przedłużeniu umowy traktowali takowych jak niewolników).
Wprowadzają do oferty jako pierwsi tanie pakiety internetowe na numer telefonu - nie wiem, czy nawet nie BlueConnect. Jak ktoś ma jeden sprzęt, to masakra - żaden inny operator nie ma sensownej oferty, żeby na jednej SIMce mieć i internet, i telefon.

demek 08.03.2009 11:23

idea/orange zawsze osobom przedluzajacym daja wiecej (o ile sie upomna bo sami z siebie to nie ma szans)

joujoujou 08.03.2009 14:13

3 dni temu idea wyłączyła mojego POPa. :|

2 miesiące przed terminem. :klnie:

W ramach wyjaśnień dostałem maila z propozycją kupna nowego startera (oczywiście z nowym numerem). :sciana:

Kolejne maile pozostały bez odpowiedzi.

Także, czekam do 16 marca, wybiorę sobie podobny numer w playu, i już. :D

sobrus 09.03.2009 07:41

No fiu fiu dbają o klienta :ysz:
Problem jez z playem taki, że rozmowy DO playa często kosztują więcej niż do innych sieci.
Chyba że to się zmieniło.

Ricki 11.03.2009 19:37

Wczoraj podpisałem papiery w salonie Play. Niestety nie dostałem potwierdzenia, co z kasą zgromadzoną na koncie. Mam obecnie ponad 200 zł i nie wiem czy to przepadnie, czy przejdzie powiedzmy 150 zł po odliczeniu 50 zł za przeniesienie ze strony ERY?

Wawelski 11.03.2009 19:49

Przepadnie

Ricki 12.03.2009 13:29

Jesteś tego na 100% pewien? Dziś z każdego numery ściągnęli mi po 50 zł. Mam na jednym ponad 150 zł. To trochę nie sprawiedliwe.

Wawelski 12.03.2009 13:55

Cytat:

Napisany przez Ricki (Post 1010488)
Jesteś tego na 100% pewien?

Nie, nie jestem. Byłbym, gdybym przeczytał to, co podpisałeś wraz z regulaminami.

Mi przepadło - ale wiedziałem o tym, więc były to grosze.

Pisałem Ci na poprzedniej stronie, że przepadnie - i nawet nie zapytałeś podpisując papiery o to?

Co w tym niesprawiedliwego?
Jak mam bilet na komunikację miejską w Warszawie, kupiony od ZTM to normalne, że nie obowiązuje w komunikacji w Nowym Jorku.

Reetou 12.03.2009 14:15

Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 1010495)
Jak mam bilet na komunikację miejską w Warszawie, kupiony od ZTM to normalne, że nie obowiązuje w komunikacji w Nowym Jorku.

Cholerka... Czy można gdzieś zwrócić bilety ZTM?

Wawelski 12.03.2009 14:22

W Krakowie można :)
A przynajmniej można było, jak jeszcze ich tam używałem.

Cały czas mówię o okresowych :)

Ricki 12.03.2009 15:44

Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 1010495)
Nie, nie jestem. Byłbym, gdybym przeczytał to, co podpisałeś wraz z regulaminami.

Mi przepadło - ale wiedziałem o tym, więc były to grosze.

Pisałem Ci na poprzedniej stronie, że przepadnie - i nawet nie zapytałeś podpisując papiery o to?

Co w tym niesprawiedliwego?

Fakt, jest to w dokumentach. Na szczęście zdołam to wygadać. ;)

Ricki 13.03.2009 15:13

Dostałem dziś na wszystkie trzy numery sms informujący o konieczności przyjścia do salonu Play po nowe startery. Mam na to cztery dni. Poczekam do poniedziałku, bo ponoć mają być jakieś bonusy dla przechodzących, może nawet zwrócą koszta przeniesienia?

-Kowalik- 16.03.2009 07:39

Cytat:

Napisany przez Ricki (Post 1009286)
Już sprawdzałem. Era bierze za tą wątpliwą przyjemność 50 zł brutto. No nic jutro lecę do Ery zarejestrować karty i spadam do Play'a. Mam nadzieję, że wszystko przebiegnie sprawnie. Co do kasy na koncie, to akurat wiem, ale mam ponad 200 zł na koncie z podwójnego doładowania więc i tak nie stracę na tych przenosinach. Dzięki za podpowiedzi.

U nas jak zwykle sto lat za murzynami. Faktycznie tak jest. Ostatnio dowiadywałem się ile kosztuje przeniesienie numeru z Plusa (jeszcze 603****) do dowolnej innej. Pani powiedziała że muszę im zapłacić 50zł za ich numer :| W Belgii gdy robiłem tego typu 'manewr' przechodząc z Mobistara na Base'a płaciłem 30e dla Base'a. W zasadzie to nic nie płaciłem gdyż CAŁA ta kwota trafiła na moje konto plus 3600 darmowych minut...

mensir67pl 16.03.2009 09:10

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1009591)

Także, czekam do 16 marca, wybiorę sobie podobny numer w playu, i już. :D

fajnie tylko ja coś tu nie kumam

Załącznik 51472

i dalej co mamy

Cytat:

Okres ważności połączeń wychodzących w starterze 5 zł to 10 dni, a okres ważności połączeń przychodzących to 100 dni.

Okres ważności połączeń wychodzących w starterze 9 zł to 20 dni, a okres ważności połączeń przychodzących to 110 dni.

Okres ważności połączeń wychodzących w starterze 30 zł to 30 dni, a okres ważności połączeń przychodzących to 120 dni.

http://web.playmobile.pl/pl/play-kar...ery/index.html

Reetou 16.03.2009 09:38

Starter to nie doładowanie ||

joujoujou 16.03.2009 12:45

Dokładnie jak Reetou napisał. :taktak:

A numer już kupiony - dziś w nocy.

Dokładnie taki sam jak miałem, tylko kierunkowy inny. :szczerb:

Ricki 16.03.2009 19:54

Dziś odebrałem nowe startery. Muszę jednak czekać przynajmniej do północy, aby je aktywowano w Play'u. Na razie nie można się zalogować do sieci.

Ricki 18.03.2009 14:48

Dziś parę minut po północy zostały aktywowane wszystkie moje trzy numery w Play na kartę. Niestety miałem przez 24 godziny Death Line :>. Musiałem wpisać kod na przejście do oferty Fresh i już wszystko śmiga ;). Jeżeli ktoś będzie chciał wykonać podobny manewr, to służę pomocą w tym temacie z własnego doświadczenia :spoko:.

salawalas 18.03.2009 15:36

Ja bym prosił o wskazówki co uczynić mam.
Otóż jestem w posiadaniu prepaida tak tak-a, jeszcze stary numer "602" przeniesiony z abonamentu. Przez ostatnie 2 tygodnie hotline ery dawał mi się ostro we znaki (codziennie co najmniej jeden telefon !) z nową ofertą typu "superoski" 'wszystkomający" telefon za 1 zł i przejście do "taktak fona" itd. ale już się zdecydowałem na playa.
I teraz tak.
AFAIK mam udać się do salonu ery w celu zarejestrowania karty. Cała operacja przeniesienia nr będzie mnie kosztować 50zł ,a na koncie mam coś kole 45zł z czego wnioskuję, że muszę doładować minimalną kwotę doładowania 25zł, jako, że i ściągną to z konta?
Proszę o dalsze instrukcje.

Wawelski 18.03.2009 17:01

Rejestrujesz w Erze, doładowujesz i idziesz do Play (dajesz im pełnomocnictwo i czekasz).

A to w TT nie można mniej, niż 25 PLN? Na stronie mają reklamę
Zasil elektronicznie konto dowolną kwotą z zakresu 5zł - 500zł oraz zgarnij dodatkowe minuty lub SMSy!

Reetou 18.03.2009 17:07

Co tak wszyscy ciągną do tego Playa?

mensir67pl 18.03.2009 17:14

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1011886)

o je ...:taktak:

Ricki 18.03.2009 18:29

Cytat:

Napisany przez salawalas (Post 1011876)
Ja bym prosił o wskazówki co uczynić mam.
Otóż jestem w posiadaniu prepaida tak tak-a, jeszcze stary numer "602" przeniesiony z abonamentu. Przez ostatnie 2 tygodnie hotline ery dawał mi się ostro we znaki (codziennie co najmniej jeden telefon !) z nową ofertą typu "superoski" 'wszystkomający" telefon za 1 zł i przejście do "taktak fona" itd. ale już się zdecydowałem na playa.
I teraz tak.
AFAIK mam udać się do salonu ery w celu zarejestrowania karty. Cała operacja przeniesienia nr będzie mnie kosztować 50zł ,a na koncie mam coś kole 45zł z czego wnioskuję, że muszę doładować minimalną kwotę doładowania 25zł, jako, że i ściągną to z konta?
Proszę o dalsze instrukcje.

Moja procedura przenosin wyglądała następująco:
1. Rejestracja numerów Tak Tak w punkcie ERY. Wcześniej nie miałem ich zarejestrowanych, a w przypadku rejestracji za pomocą karty dołączonej do zestawu, musiałbym czekać do 30 dni. W salonie wpisują dane od razu do systemu ERY. Ważne jest aby były to dane aktualne. Potrzebny jest tylko numer karty SIM (nie telefonu!) i dowód osobisty. Piszesz, że numer jest przeniesiony z ABO, więc pewnie, posiadają Twoje dane, jednak warto się upewnić w salonie. Być może wymieniałeś w tym czasie dowód, a to wymaga uaktualnienia numeru dowodu.
2. Kolejnego dnia udałem się do punktu Play, gdzie podpisałem dokument do przenosin numeru. Dla każdego numeru po trzy kartki. Jedna dla ERY, druga dla Play i trzecie dla przyszłego klienta. Jednocześnie na tym dokumencie podpisuje się upoważnienie dla spółki P4, aby nas reprezentowała u ***8222;prawie***8221; byłego operatora i zajęła się wszystkim. Wymagany jest tylko dowód osobisty osoby, do której należy numer u poprzedniego operatora.
3. Kolejnego dnia jeśli wszystko przebiegnie pomyślnie powinna zniknąć kasa z konta Tak Tak***8217;a w kwocie 50 zł (ważne aby były te środki na koncie, gdyż inaczej podanie Play będzie odrzucone), która jest pobierana zgodnie z cennikiem zmiany operatora.
4. Następnego dnia powinno przyjść już zaproszenie SMS z Play, aby odebrać starter w punkcie sprzedaży i podpisać umowę na świadczenie usług. W moim przypadku była to informacja, że za 4 dni obecny operator wyłączy mi numer i proszą o pilne udanie się do salonu. Naturalnie zbagatelizowałem to i poszedłem ostatniego dnia, przez co mój numer był nieczynny całe 24 godziny nim Play go aktywował.
5. Przy odbiorze numeru w punkcie Play można wybrać oczywiście inny wariant niż karta, może to być MIX Lub Abonament. Ja wybrałem kartę z wiadomych powodów. Przy wyborze karty wymagany jest ponownie dowód osobisty, a przy ofercie MIX i ABO również dowolny rachunek, który uwiarygodni naszą wypłacalność (może być za Internet, prąd lub telefon, ważne aby był opłacony). Po załatwieniu wszystkich formalności dostaje się starter (w moim przypadku płatny 30 zł, gdzie cała kwota jest na rozmowy), który nie posiada przypisanego numeru. Dopiero operator przydziela karcie nasz stary numer, chociaż fizycznie, gdy się sprawdza w menu telefonu informacje o własnym numerze, otrzymuje się informacje o braku numerów własnych. Jest to chyba rozwiązane jakoś systemowo u operatora. Ważne, że działa.
6. Aby przejść freszcie na nową taryfe należy wystukać odpowiedni kod podany na stronie WWW.playmobile.pl i po wszystkim. Warto też założyć własne konto na Play24, co ułatwia śledzenie bilingów i umożliwia łatwe zaradzanie kontem.

Myślę, że chyba dość szczegółowo opisałem całą procedurę zmiany operatora na własnym przykładzie.

salawalas 18.03.2009 20:45

OK, dzięki Ricki. :spoko:
Jutro się wybiorę i sprawę załatwię, mam nadzieję.

joujoujou 18.03.2009 21:01

Cytat:

Dlaczego "wszyscy" to nie wiem - mnie skusiła możliwość łatwego utrzymania numeru, w przeciwieństwie do orange (pop, czy jak mu tam) - wyłączyli mi go 2 miesiące przed terminem, uparcie twierdząc, że nie doładowywałem (a doładowywałem - przecież na zlocie się dzwoniło dużo). :telefon:

Reetou 18.03.2009 23:05

Jest to argument. Ale właściwie jak się używa telefonu, to okresy ważności konta są mniej istotne - wcześniej kończą się środki niż konto.

A przeciwko jest to, że inne sieci strasznie dyskryminują Playa. Z jednej strony niby nie moja sprawa, ale z drugiej dzwonią do nas znajomi - i czeszą, jak za zboże. To mnie ostatnio powstrzymało przed przejściem do Playa właśnie ;) Bo jak widzę kogoś z telefonem w Play'u, to nie dzwonię... ;)

joujoujou 18.03.2009 23:29

Do mnie i tak nikt nie dzwonił na tego pop'a (zero na koncie, a fon w roamingu).

Jest mi potrzebny jedynie do odbierania smsów z PL.

Reetou 19.03.2009 00:44

No, proszę... Zastanawiałem się, czemu te wszystkie sieci tak bardzo nie lubią tego Playa dając tak wysokie ceny za minutę... A tu się okazuje, że to nie oni nie lubią, tylko Play dorabia sobie na cenie zakończenia rozmowy, MTR to się bodajże zowie...

Jabba the Hutt 19.03.2009 09:46

Play jakąś promocję teraz zrobił - chyba w prepaidzie.

kizio 19.03.2009 13:38

http://www.blogplay.eu/2009/03/19/no...-moim-numerem/

W tym tygodniu się przenoszę z orange do Playa

-Kowalik- 19.03.2009 18:06

Cytat:

W Playu to ja mam internet :)

Ricki 19.03.2009 19:52

Cytat:

Napisany przez salawalas (Post 1011949)
OK, dzięki Ricki. :spoko:
Jutro się wybiorę i sprawę załatwię, mam nadzieję.

Zdaj relacje z całej akcji :spoko:

Wiedziałem, że będę miał pecha. Wczoraj aktywowano mi numer, a dziś taka promocja dla przechodzących :(

Oktawian89 26.03.2009 09:06

Swoją drogą Play dla firm to dość ciekawa oferta ... trochę tych darmowych minut jest...
Tylko ta cena do play'a 72 gr za min :| :|

sobrus 26.03.2009 09:18

Chyba też przejde do playa, 29gr za minute do wszystkich sieci zamiast 59 i do tego doładowanie przedłuża konto na rok. (Za) mało dzwonie i juz mi sie w taktaku mimo starań 200zł nazbierało :S
Jestem użytkownikiem Ery od 10 lat, tak jak salawalas też mam numer 602 z abo, ale nie moge powiedzieć zeby Era kiedykolwiek mnie rozpieszczała.
Oferta taktaka nie jest żadną konkurencją dla Play Fresh - prawde mówiąc nowy taktak jest gorszy niż starsza taryfa happy, która ma ze 3 lata.
Niedługo pewnie kupie nowy telefon bez simloka i byebye TakTak

Szkoda ze tyle zachodu z przeniesieniem numeru.

Reetou 26.03.2009 11:09

Nie ma zachodu... Jak miałeś na abo wcześniej, to wystarczy zgłosić się do Play i oni wszystko załatwiają. Szkoda tylko tych paczek dwóch.

sobrus 26.03.2009 11:18

a to sie wydzwoni ... jakoś mam nadzieje
ewentualnie powysyłam sms charytatywne :D

salawalas 26.03.2009 11:35

Zachodu nie ma. Idziesz do playa podpisujesz trzy dokumenty i czekasz. Zwłaszcza, że jak piszesz przeniosłeś się z abonamentu - odpada ci wizyta w erze.
Ja wyszedłem z tego założenia, że dlaczego mam traktować erę jak bank, do którego wnoszę depozyt, a nic z tego nie mam, żadnych odsetek? Jeszcze pod przymusem, że jeśli co miesiąc im nie wpłacę to grozi mi "odcięcie" od świata? Komórkę mam do krótkich wiadomości, kilkunasto sekundowych pilnych komunikatów,czy wysyłania smsów. Do pogawędek używam skypea, albo innego voip-a. Jak do moich potrzeb play idealnie się nadaje.
A 150 zł wydać na rozmowy??? Chyba musiałbym rodzinę zaangażować.

sobrus 26.03.2009 11:41

No to super, bo właśnie wizyta w Erze najmniej mi leżała (Play ma punkty w marketach to moge sobie pójść przy okazji zakupów i nie martwić się o miejsce do zaparkowania)

Właśnie zaangażuję rodzinę. To strasznie dużo gadania, też mam VoIP i mimo chęci nie bardzo mam jak wygadać pare godzin miesięcznie - tym bardziej że to niezdrowe ;)

Najpierw i tak musze kupić nowy śliczny ;) telefon bez simlocka, do tego czasu trzeba zrobić wielkie gadanie ;) .
Ale plan juz jest :D

dzięki za info :piwo:

mgit 26.03.2009 15:36

Też bym do Play przeszedł, ale lojalka (abonament) 6 miesięczna jeszcze z Plusem ... :(

sobrus 26.03.2009 15:40

Ja sobie obiecałem ze nigdy wiecej lojalki. Problem z nowymi telefonami, ale w sumie oferty nie-biznesowe są i tak beznadziejne. Ile razy je oglądam to nie wiem czy się śmiać czy płakać. A abonament za 100zł mi niepotrzebny, bo za 100zł mam tyle gadania z prepaid ze az boje sie pomysleć....
Obecnie przymierzam sie do smartfona. Fakt ~850zł wydam, ale gdybym chciał takie coś w erze to pewnie zabuliłbym 3 razy tyle i jeszcze z simlockiem i cyrografem :hahaha:
jeżeli w ogóle coś takiego jak Era MDA jest dostępne poza taryfami biznesowymi.

Kiedyś gdy telefony kosztowały takie pieniądze, że człowiek liczyć do tylu nie umiał - wyjścia innego nie było. Ale te czasy już na szczęście minęły. Tylko operatorzy nie zauważyli ;)

Wawelski 26.03.2009 15:56

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1013707)
Obecnie przymierzam sie do smartfona. Fakt ~850zł wydam, ale gdybym chciał takie coś w erze to pewnie zabuliłbym 3 razy tyle i jeszcze z simlockiem i cyrografem :hahaha:

Coś krzywo liczysz. Era zakłada jeszcze smoki?

W grudniu 2007 kupiłem w Playu za 150PLN Samsunga SGH I-600 z lojalką na dwa lata po 50 PLN/miesiąc a pierwsze trzy miesiące po złotówce. Simlocki swoje zdejmują w Play nawet we właśnie zakupionych za free.
Czy w dwa lata TCO wychodzi 1203 PLN za tel i 72 godziny gadania.

Ale przy moim gadaniu pewnie i tak przejdę po lojalce na Fresha - chyba, że będę potrzebował aparatu (albo opłaci mi się kupić i opchnąć na Allegro i mieć za to na abonament).

mgit 26.03.2009 17:26

Ja wziołem lojalke w Plusie, w przeciągu 1,5 roku zdążyłem zmienić telefon dwa razy.

W lojalce dostałem E50, potem zmiana na Asus P320 (nówka) i następnie na N95 (nówka) :D
Co do oferty w abonamencie nie jestem w stanie tego wygadać... jeden miesiąc nie dzwoniłem to się nazbierało 5 Godzin ..... dotego te ich bonusy....

Powiem jedno nigdy więcej telefonu z dotykowym ekranem i na Windows Mobile .... !

sobrus 26.03.2009 21:03

@wawelski
może faktycznie u innych operatorów jest inaczej. w erze nigdy nic ciekawego w ofercie nie widziałem. w rozsądnych cenach.

@mgit
a czemu nie Windows Mobile?

Wawelski 26.03.2009 21:30

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1013782)
@wawelski
może faktycznie u innych operatorów jest inaczej. w erze nigdy nic ciekawego w ofercie nie widziałem. w rozsądnych cenach.

To zmień operatora :)
Ja Ery nie znoszę od numeru ze zmianą regulaminu która była uzupełnieniem i windykatorami straszyli tych, co zerwali umowę.

Ale Era ostatnio mocno zaskoczyła moją koleżankę (in plus) gdy przedłużała - dostała taki telefon jak chciała za 1 PLN i sporo taniej rozmowy. Jest tam od lat i nigdy nie chcieli jej dać sensownego telefonu, rozmawia dużo - i zawsze jej proponowali drożej od poprzedniej promocji.

sobrus 26.03.2009 21:50

Zmieniam na playa. Tylko telefon jeszcze chce kupić, bo chce nawigacje w telefonie no i zepsuł mi sie wysłużony Palm Tungsten.
Konkretnie myśle o tym:
http://www.allegro.pl/item588522500_...indows_pl.html

Ciekaw jestem tylko co jest nie tak w Windows Mobile w telefonie, bo ja własnie chce taki system - po prostu dość dobrze go znam z palmtopów. Od symbiana trzymam sie z daleka :P
Ponoć telefon działa na tym gsmarcie całkiem przyzwoicie nic sie nie wiesza itp. Choć zasięg mógłby być lepszy.
Słyszałem że asusy potrafią powiadomić o przychodzącej rozmowie kilka godzin po fakcie - to faktycznie przesmarkane.

PS. Mam uczulenie na nokię. Od zawsze.

Wawelski 26.03.2009 22:04

Ja tam wolę mniejszy ekran (dużo dłużej bateria trzyma) i sprzętową klawiaturę qwerty. Gdybym teraz brał smartfona - to I780.

sobrus 26.03.2009 22:14

Własnie ja chce palma z telefonem, a nie na odwrót ;)

Jestem bardzo przyzwyczajony do pierwszego palmowego Grafitti (ostatni palm z tym Grafitti to Tungsten T, bo potem xerox wyjechał z jakimś patentem). Widziałem jednak niedawno palmtopa Asusa który miał też ten system tylko pod inną nazwą - więc na Windows Mobile też jest.

Przy pomocy rysika i grafitti pisze znacznie szybciej niż przy pomocy małej klawiatury (bo pisałem na palmie programy właśnie przy użyciu graffiti). To już po prostu odruchy ;). W dodatku można pisać po ciemku ;)

Chodzi o ten system:
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...i_gestures.png

Wawelski 26.03.2009 22:31

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1013799)
Przy pomocy rysika i grafitti pisze znacznie szybciej niż przy pomocy małej klawiatury (bo pisałem na palmie programy właśnie przy użyciu graffiti). To już po prostu odruchy ;). W dodatku można pisać po ciemku ;)

Kwestia gustu. Mi się nigdy nie udało zaprzyjaźnić z rozpoznawaniem pisma ręcznego. Nawet malutka klawiatura wirtualna qwerty i rysik były dla mnie znacznie szybsze - a sprzętowa to już całkiem :)

Przy sprzętowej klawiaturze można pisać po ciemku (dosłownie - pod stołem albo w kieszeni) - na ekranie dotykowym nie :P

Ale zawsze można też włączyć podświetlenie klawiszy :)

sobrus 27.03.2009 07:27

Właśnie zależy od typu pisma odręcznego. Graffiti2, Jot czy inne takie duperele do niczego sie nie nadają. Tylko pierwsza wersja, w której każdy znak pisze się jednym pociągnięciem rysika jest OK. Zauważ na przykład jak uproszczona są litery K, A czy T.

W nowszych rzekomo lepszych systemach trzeba pisać tak jak na kartce i w praktyce - do kitu to wychodzi...

Czekam na wypowiedź mgita bo być moze zamówie tego gsmarta dziś ;)

mgit 27.03.2009 13:46

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1013782)
@wawelski

@mgit
a czemu nie Windows Mobile?

Tanie modele się nie najają do użytkowania, wieszanie się WM6.1 uruchomienie aparatu to nawet kilka minut, powolność działania, pisanie czegokolwiek na dotykowym ekranie to katorga (jak nie ma qwerty) wyświetlacze tego typu jak w Asus P320 reagują po kilkukrotnym naciśnięciu ...toporność obsługi....

Wprawdzie jest to kwesta gustu, a może i złych doświadczeń z P320 (kumpel ma HTC Diamont i se chwali) ale tylko nokia mnie nie wnerwiała....

sobrus 27.03.2009 13:56

No zobaczymy jak z gsmartem bedzie... na razie nie widziałem na gsmarta negatywnych opinii. Co do Asusa to ma 200Mhz OMAP. Słyszałem troche narzekań na asusy więc się od nich trzymam z dala.
Gsmart ma szybiego PXA270@520 Mhz - może nie najszybszy na rynku ale tez nie ma czego sie wstydzić. Pewnie małe OC też by sie dało zrobić, chociaż po co. Prędzej zrobie DC na ~300Mhz. Raczej bym sie martwił 64MB ramu, ale 1500 na telefon to ja nie dam.

Tylko komputronik leci sobie w kulki - byłem wczoraj w salonie i powiedzieli mi ze juz nie bedzie sprzedawany. A dziś widze "przewidywany termin dostawy". To w końcu będzie czy nie?
Na allegro po doliczeniu przesyłki wyjdzie prawie 100zł drożej to mi sie nie uśmiecha.

aadam69 13.02.2010 13:29

Mam duze problemy z przejściem do firmy ORANGE. Ludzie nie przechodzcie do tej smieszneh firmy! Czy warto przychodzic do firmy Orange? Nie! Naprawde nie warto tego robic. Od stycznia przyeniosłem swój numer do Orange i teraz mam same klopoty z przenoszeniem numeruy. Przez jeden tydzien ludzie nie mogli się do mnie dodzwonic. Jeden tydzien bylo dobrze teraz mam ten sam problem z frima Orange. Moi klienci po prostu nie mogą się do mnie dodzwonić. Absolutnie odradzam Wszystkim przenoszenie numerów do Orange. Same problemy!

grzeniu 13.02.2010 13:39

To masz problem do wyjaśnienia z ORANGE. Widocznie coś nie halo.
Mam numer w orange od kilku lat i jakoś działa cały czas, wielu innym również.

Nie pisz identycznych, prawie, postów pod sobą.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:38.