![]() |
Teac 40x i DMA
Wiem ze temat byl juz walkowany setki razy , ale nie znalazlem w archiwum odpowiedzi , ktora by mi pomogla. Wszystkie skuteczne porady sa tam dla plyt opartych o chipsety VIA , a ja mam BX (ABIT be6-2) .
Moze jednak jest jakis sposob na to by DMA sie samo nie wylaczalo pod XP ?? Albo jakis programik umozliwiacy automatyczne usuwanie kontrolera co restart i pozniej zmienianie na tryb DMA :) . Aha sposob z wylaczeniem przydzielania tryba UDMA w biosie nie dziala , XP dalej ustawia Ultra DMA tryb 2. |
Wpisz DMA i znajdziesz link do pliku. Ide 3.0.1.4 , czy coś takiego! U mnie pomogło!!!
Powodzenia! |
ftp://vluka.dhs.org:6667/-=Drivers=-/MB/Via/ide_3014.exe tu masz link!!
Na razie ;)) |
Cytat:
|
Łączę się z Tobą w bólu. Też mam Abita na Intelu, a chciałbym aby cdrom CD-540E pracował w trybie UDMA-2 ponieważ w "tylko PIO-4" obciąża procesor w 40..60%.
|
VIA to TYLKO PRODUCENT A NIE CHIPSET!!!
Instaluj i już! |
Cytat:
A plyty na intelu nawet nie pozwola zainstalowac takich sterow. |
Czegoś tu nie rozumiem. VIA i INTEL to są zupełnie różne firmy i na dodatek się bardzo nie lubią (a nawet włóczą się po sądach). Instalowanie sterowników VIA do Intela (SiSa, ALI itd itp i odwrotnie) może sie skończyc tylko katastrofą (ponowna instalka windy).
Pierwszy krok to BIOS. Wykrywa on UDMAx (gdzie x jest liczbą naturalną) czy nie (czasami nie UDMAx tylko np. ATAxx). Jak nie - to szukaj u PRODUCENTA płyty nowszego Biosu (www.bios.pl Ci pomoże). Jak najnowszy Bios nie wykrywa - to masz święty spokój i nie szukaj szczęścia, bo go nie znajdziesz. Jak Bios Ci wykrywa UDMAx to szukaj dlaczego Windows Ci go nie wykrywa. Przyczyn może być bardzo wiele, najbardziej prawdopodobne: Twoje napędy nie obsługują UDMAx, masz uszkodzoną taśmę (częsty przypadek przy 80żyłach), źle włożyłeś taśmę (nie tymi końcami). Teac 40x obsługuje UDMA2 = ATA33. Jeżeli jednak jest wszystko O.K. to upewnij się na innym kompie, że trzeba szukać dalej (bo może to Twój Teac jest chory). I dopiero wtedy dochodzisz do sterowników do chipsetów: najlepsze (zawsze) są referencyjne a jak nie masz do nich dostępu - to ze strony PRODUCENTA Twojej płyty (najczęściej są to też referencyjne - tylko troche starsze). Jak masz tzw. płytę "egzotyczną" (np. ACORP, BrillianX i cały szereg innych) to najprawdopodobniej nie znajdziesz w miarę nowego Biosu a wtedy żadne sterowniki Ci nie pomogą. Powodzenia |
Cytat:
|
Cytat:
jeśli chcesz odciażyc procesdor to zrób cos takiego: pod bios wyłącz dla cdromu UDMA (włącz pio4) a pod windows włącz DMA (będzie pracować jako multiworld DMA i działa OK (dak jak z UDMA tylko ze niem aproblemów z tym cdromem pod clonemcd. Ja mam tez problem tym teac tylko że ja zmieniłem płyte główna i teraz niema tam takiej opcji. Macie na to jakies lekarstwo aby TEac działał dobrze z CloneCD i nie obciazał procka?? |
Cytat:
|
zainstaluj najnowsze spi u mnie po ichwgraniu teac cd 540e (cdrom) ma udma2 wlaczone pod xpekiem bez zadnych problemow :)
|
Cytat:
|
Z tego co piszesz to wyciągam wniosek, że problem jest wyłącznie w sterownikach: BX440 a XP czyli IDE Busmaster.
Musisz ich zacząć szukać ale mając na uwadze, że BX440 to już muzeum to może się okazać że ich nie ma (bo nie ma rynku na nie). Zostają Ci strony szanujących się producentów płyt, może któryś z nich wydał coś pod BX dla XP. Jest ciekawa strona ze sterownikami: www.driverguide.com. Zajrzyj. Na stronie Intela też powinno coś być, ale nie koniecznie: vide HP, o sterownikach do starszych drukarek jest informacja, że sterowniki XP są b.dobre i nie bedzie już innych. Jestem odmiennego zdania: wolałbym sterowniki do HP od HP. |
Cytat:
|
Z www.nvidia.com.pl możesz sobie ściągnąć najnowsze patche do Intela.
Może to Ci pomoże. Jak nie, to bądź cierpliwy - może kiedyś będą sterowniki dla Twojej płyty. Jak nie to: albo zacznij się rozglądać za nową płytą, albo uznaj że XP nie jest dla Twojej płyty głównej. Są też inne windy. |
Znalazłem najnowsze sterowniki do INTELA. Są też dla BX pod XP.
Spróbujcie, ja nie mam INTELA (na szczęście). Powodzenia, zażalenia do Intela. |
Cytat:
screen z kopiowania plytki z danymi chip10/2001 (643MB) no ale cholera masz racje clone wylaczyl dma teraz znowu jest pio co jest grane ? nie wiem ale powalcze z tym tyle ze pozniej co do tego kopiowania to jeszcze jedno cdrom jest jak primary slave wiec troche obnizony transfer bo na jednej tasiemce z dyskiem tymczasem - ide walczyc z dma vs clone vs teac |
Cytat:
|
cholera gdzies mi wcielo tego screena :(
|
no i cds speed sie zawiesza faktycznie na initializng - co lepsze od tego wiesza mi sie caly XP !?!
|
Mik, to go zmuś. Kto u Ciebie decyduje: Ty czy XP.
XP co najwyżej nie zaleca bo być może nie mają podpisu cyfrowego (WHQL). Sterowniki np. do SDI też nie są WHQL i co? Z tego powodu zrezygnujesz z Internetu via SDI? Powodzenia |
Cytat:
|
Cytat:
|
Plik ściągnąłem z //phugm.pl/windowsxp/, njusy z piątku - tam jest link do pliku. Może jest błąd w ściąganiu, ściągnij oryginalny. Pisze w każdym razie jak wół: sterowniki są pod XP i chipset BX440 jest też wymieniony.
Sorry - nie wiedziałem że masz takiego wrednego Instalatora. Z tego co piszesz jest nawet lepszy od mojej Żony. |
To sa tylko .infy, pod XP i z BX-em zupelnie niepotrzebne. Wracajac do tematu - dla BX-a nie ma innych sterownikow IDE niz te wbudowane w system, lacze sie w bolu :( Od i810 jest juz Intel Application Accelerator no ale to dla i810 i wzwyz :(
|
kurde mam tez problem z tym teac tylko te W524E i tez tylko pod xp mam plyte abita kt7 (via kt133) i nie moglem wlaczyc w nagrywarce dma wiec spokojnie se instaluje te nowe steroniki (chociarz ich nie lubie bo nie wiem jak wy;laczyc to cos z paska ciagle tam siedzi a mi sie nie podoba no nic) zrobilem to bo nagrywam plyte i ciagle bufor pusty nagralasie spokojnie bez bledu ale wolno :( wiec daje te steroniki , na dysku duzo miejsca przy instalacji pisze ze to nie sa podpisane czy cos takiego ale dalej uruchania sie winda ja nagrywam nero 5564 nastepna plytke i kurde po chwili znowu bufor sie oproznia patrze w zasoby zajete 160 ramu (z 256) procek tez jakies 20 nawet mniej i co kurde to ma byc no soie zdenerwowalem bardzo i nie wiem co mam robic w tym w tym IDETool pokazuje ze jest dma2 nagrywarka jest na oddzielnym kanale nie wiem czy pofragmentowanie plikow na dysku moze miec taki duzy wplyw pomozcie prosze jestem w rozpaczy
|
Piotrek,
ale Ty potrzebujesz inne sterowniki: www.viahardware.com: 4in1. Nie wymiękaj. Pozdrawiam |
Zainstaluj ASPI Adapteca w wersji 4.71 - u wielu to pomaga
|
hehehehhe dziala dziala
qrcze podstawowa rzecz jaka nalezalo zrobic a ja sie bawilem w jakies instalowanie :) przelozylem cdroma na inny kanal (wymusilo to na mnie rozwalnie tudziez przez mnie kontrolera ata100) teraz mam tak PM fujitsu 30 (hdd) PS fujitsu 10 (hdd) SM teac cd-w54e (nagrywara) SS teac cd-540e (cdrom) i teraz najlepsze po przeinstalowaniu clona mam ciagle dma :) wlaczone bez wzgledu na to z czego kopiuje z cdroma czy z nagrywary |
Oj Majonez, Majonez.
Odkryłeś Amerykę (bez obrazy) - przecież we wszystkich starych książkach pisze, że tak to trzeba zrobić. Czemu tak późno na to wpadłeś? Zachciało się eksperymentów? |
Cytat:
wiec zapodalem standardowa procedure 1.odinstaluj wszystko 2.ponownie zainstaluj i patrz co sie dzieje no i to nie dawalo efektow ale ze w tym czasie rozwalilem kontroler i musialem przepiac drugi dysk na ide pod plyte wiec przemieszalem i tak od niechcenia sprawdzilem - no i sie w leb puknalem ze podstawowej rzeczy nie sprawdzilem coz starosc nie radosc mlodosc nie wiecznosc a skleroza nie choroba tylko nogi bola a tak w ogole to płetfonezon kombinurka ^_^ dlatego konczac ten wowod zmeczony juz po calodniowym uaktualnainiu roznych rzeczy rozwiazywania problemow niektorych z nowym forum ale zadowolony jak cholera zwlaszcza ze jutro musze isc napisac pewne zadanie dla pewnej pani zeby jej udowodnic ze umiem je rozwiazac .... pozdrawiam wszystkich koniec |
Cytat:
SM teac w540e SS teac 540e moze to zmienie kurcze sam juz nie wiem , a to okienko z multiword to masz na plycie z BXem ? . Bo ja takiego napisu nigdy nie uswiadczylem. |
:( i to po tysiackroc qwa mac ze tak powiem
nie wiem kiedy - raczej nie po uruchomieniu clona - znowu wskoczylo pio4 - tyle ze teraz nie zawiesza sie nero cd speed - mam jush tego dosyc qrcze nie zauwazylem kiedy to sie zmienilo no i zonk od nowa sprawdzac :( |
u mnie to samo jestem szczęśliwym posiadaczem płyty opartej o układ SIS. Jedynymi którzy nie mają problemów z kombinacją TEAC x40 + XP są posiadacze płyt na układzie VIA (tam wystarczy zainstalować 4in1)
U mnie pojawia się DMA i chodzi spoko do czasu uruchomienia kilka razy CloneCD potem pomaga tylko odinstalowanie kontrolera. (ale komu się chce) Mam przy okazji pytanie: czy jest tu osoba która ma płytę nie na układzie VIA a dokupiła kontroler ATA + TEAC x40 i czy działa jej DMA ? |
heh zmartwie a moze inaczej pociesze cie ja mam plyte na via - abitkt7 i takie same jaja jak inni - ale wychodzi na to ze winowajca jest clone na to juz nie poradzimy trzeba by pare emaili wyslac do autora clonecd :)
|
Myślę, że problem jest bardziej złożony. U mnie objawia się inaczej. Twierdzę (i udowodnię to), że TEAC W540E "wykańcza" CD-ROMy. Nagranie płyty (pod Nero) powoduje, że CD-ROM przechodzi najpierw z UDMA2 na PIO4 a po kolejnej nagranej płycie poprostu znika - nawet DOS go nie widzi. Tak wykończyłem 3 X DELTA i 1 x ACER. Serwisant się wq...ł i zwrócił pieniądze.
Mam płytę na VIA266A (Soltek 75drv4). I mam kolejny problem: jaki kupić CD-ROM aby TEAC go nie "wykończył". Co o tym myślicie? |
Cytat:
|
Mik, sorry ale już się pogubiłem.
"Wyłuszcz" swój problem jeszcze raz, z uwzględnieniem Twoich doświadczeń i dotychczasowych postów. |
panowie ale ustalmy jedna rzecz my tu mowilsmy o cdromie teac cd-540e a nie o nagrywarze teac cd-w540e
wiec cdrom cdroma nie wykonczy :) |
Cytat:
Mysle ze to bylo na tyle , aha jeszcze cos do postow wczesniejszych - pliki ktore ludzie podawali prawdopodobnie dzialaja ale na pewno nie na BX bo sa do innych chipsetow . That's all folks. |
Ostatnio próbowałem mojemu Bratu założyc XP - niestety jego płyta BX440 ma ostatnia aktualizację BIOSu z 1999r, więc się nie udało - problem ACPI.
Zastanawiam się czy: 1. masz problem BIOSu - sorry ale BX to już muzem i nawet jeżeli sądzisz że masz nowy BIOS to tak naprawdę może być tak że ma on tylko nową datę, 2. jest to problem TEAC W540E - nie toleruje on inych CD-ROMów - ja mam ten problem, opisywałem go. Osobiście używam NERO - ale jego użycie oddziałowuje na CD-ROM: z UDMA2 przechodzi najpierw w PIO4 a potem jest niewidoczny pod XP, potem jest też niewidoczny dla DOSa. Pomaga reinstalacja XP, zmiana w obrebie IDE, zmiana taśmy. Ilość ruchów jest ograniczona - XP wszystko pamięta i dalsze zmiany hardwearowe nie dają efektów. Zastanów się - Twoja odpowiedź jest ważna. |
Cytat:
2. Mam ta nagrywarke z cdekiem , ktorego problem caly czas opisuje i to mam na jednym kanale IDE ( zmiana kanalow czy master/slave) nic nie daje . Problemow ze znikaniem cdeka nie mam , jedyne co znika to tryb UDMA-2 . Jak juz zniknie moze tak chodzic tygodniami dopoki nie wlacze jakiegos programu do nagrywania i okaze sie ze transfer nie dochodzi do 3 MB/s . Po usunieciu kontrolera cdek jest znowu widoczny i mozna mu ustawic UDMA. Zadnych innych skutkow ubocznych w kombinacji XP + w540e + 540e nie zauwazylem ( nagrywarka nie gubi UDMA ). Mysle ze klarowniej sie nie da tego wyjasnic :) |
Cytat:
Tym samym jestem w punkcie wyjścia lub w tym samym miejscu co "mik" zaczynający ten post. |
Cytat:
2. Co do wykanczania sie cdromow - zekomo przez nagrywarke W540 - z archiwum XXX :-) (szczerze - to jest prawie niemozliwe !!! - mam w524 i jakis cdrom actima - jakkolwiek to podepne nic sie cdromowi nie dzieje) 3. Na plycie gigabyte'a kt266a maxtor 40 gb actima i teac w524 czasami dma sie nie wlacza (podobnie bylo z win2000). Roznie raz nie ma dma teac raz cdrom. U mnie pomaga po 1. wgranie sterow 4in1 (jest nawet opcja uaktywnij dma). Jesli to nie pomaga, zazwyczaj kombinuje - tj. wlanczam, odpinam przypinam (czasami na wlaczonym xp podpinam zasilanie np. do nagry, wtedy wykrywa sprzet i czesto sie udaje). Tak dlugo "kombvinuje" az w koncu sie wlacza (praktycznie kazda kombinacja po krotkiej walce okazuje sie poprawna (dma)(kt 266a gigabyte 7vtxe+). Na plycie z 440bx tez bylo mniej wiecej tak samo (sa stery do intelowskich chipsetów - cos Intel Inf ... jakos tak, ale nie wiem czy to pomaga)... Coz zycze powodzenia... Pozdr. gaz |
ehh zycie
Problem jest taki ze na stronie supportowanych urzadzen w windosie 2000 i xp nie ma naszego teaca x 40 wniosek teac nie zaplacil i tyle i nie ma walka zeby chodzilo.... pod intelami pod via widocznie jakas sztuczka jest ja wymyslilem ze skoro teac pisze ze sprzet dziala pod win2k i xp to pojde do sklepu zareklamowac go ot po porostu jako wadliwy bo skoro mi nie dziala udma2 to jednak cos jest nie tak. i wlasnie czekam na nowy cdrom teaca... czy sie doczekam przed uplywem gwarancji to nie wiem jak cos to moze jakas Toshobe na IDe kupie... polecam goraco zreszta to juz walkowalismy dawno temu na forum nie doszlismy do porozumienia
|
Miałem podobny problem jak opisany wyżej. Mam płyte Intel i850 MV z prockiem PIV 1.7 i 256 RIMM oraz cdrom Teacx40 i nagrywarkę Teac W516EB. Na IDE 2 mam dwa ostatnie urządzenia (SM nagrywarka, SL cdrom).Pod XP cdrom chodził tylko w PIO-4.Nie pomagały zmiany taśmy, ASPI i jeszcze pare innych rzeczy.Dopiero ze strony Intela ściągnąłem program Intel Application Accelerator i pomogło.W chwili obecnej chodzi cdrom bez problemów UDMA-2 przy CloneCD i Nero.Nic się nie przestawia.
Ps.Chcę dodać, że tematem DMA zainteresowałem się dzięki temu forum.Poczytałem chyba wszystko co ostatnio napisano na ten temat i nie tylko.Dzięki Panowie, bo naprawdę w niektórych tematach mi sie rozjaśniło w głowie.Pozdrawiam. |
Nie wiem czy to co napiszę będzie jeszcze komuś przydatne.
Z Teac'em CD-540E wszystko jest OK po zainstalowaniu SP1 do xp-ka. CD-romek bzyka do 40x i więcej (gdy jest dłuższa płyta w środku) a obciążenie procka nie większe niż 6%. Pod Clonem i CD Speed wsio w pariadkie. Jestem teraz cały happy. PS: Jestem ciekaw czy service pack 3 do windy 2000 też załatwia ten problem. |
oj bedzie bedzie
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:47. |