![]() |
Zanim kupisz Bluray przeczytaj!!!
Witam!
Piszę tego posta ku ostrzeżeniu innych potencjalnych kupujących sprzęt Bluray nagrywarkę lub odtwarzacz. Jeśli chcesz kupić napęd Bluray tylko do archiwizacji i kopiowania własnych archiwów to nie musisz się niczym przejmować. Jeśli natomiast chcesz oglądać filmy bądź inne materiały w formacie HD to dobrze się zastanów czy masz odpowiedni sprzęt. Co ważne, nie jest tu istotne czy masz odpowiednio mocną kartę graficzną, procesor itp. Problem jest gdzie indziej. Technologia HDCP poważnie utrudniła mi możliwość obejrzenia filmów w hd. Na czym polega problem? A no na tym, że strumień wideo który jest wysłany z twojej nagrywarki/odtwarzacza jest zabezpieczony technologią HDCP przed nieautoryzowanym kopiowaniem ale co gorsze także przed legalnym odtwarzaniem na legalnym sprzęcie. Abyś mógł obejrzeć film na swoim sprzęcie muszą być spełnione 3 warunki: 1. Odtwarzacz zgodny z HDCP- to akurat z założenia jest spełnione, 2. Karta graficzna zgodna z HDCP- to praktycznie z każdą nową kartą jest spełnione (koniecznie sprawdź przy zakupie). 3. Monitor z wejściem cyfrowym dvi zgodny z HDCP (musi być spełnione). Jeśli Twoje wejście w monitorze to HDMI najprawdopodobniej Sprzęt jest zgodny z założenia ze złośliwym HDCP. Zawsze sprawdź zgodność w danych technicznych sprzętu. Ja miałem pecha i kupując 8 mies. temu monitor nie spojrzałem na dane techniczne pod kątem HDCP. I teraz przy próbie oglądnięcia filmu mam czarny ekran. Co prawda istnieje możliwość obejrzenia czegokolwiek ale tylko na wyjściu analogowym i w jakości DVD. Myślę, że warto przekleić gdzieś tą informację bo ceny napędów Bluray znacznie spadły i coraz częściej będą problemy ze zgodnością sprzętu, który jest upgreadowany przez użytkowników. |
po to wymyslono anydvd hd pracujace w tle...
|
Niestety nie działa sprawdzone
|
to cos slabo sprawdzasz
|
Cytat:
|
Mam viste 64bit i lipa ani windvd9 ani powerdvd9 czy nawet Cyberlink BD solution (który dostałem z napędem pioneer BDC-202) nie działa. Próbowałem anydvd HD najnowszą wersję. Co ciekawe w opcjach nvidia panel sterowania zakładka Wyświetl stan HDCP jest informacja: "Posiadany monitor nie obsługuje standartu HDCP". Sprawdzane na koncie administratora. Płyty DVD odtwarza normalnie.
|
A sprawdzałeś Blu-ray Copy Helper -> http://www.cdrinfo.pl/download/7325082859 ?
|
Cytat:
a rozwiązanie jest proste - kupujesz LG BD370 i wszystko lata jak trzeba :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Archeologia jak sto piecdziesiat, ale ze tematu wczesniej nie widzialem to swoje 3 grosze wtrace...
Choc komputer z napedem BD i monitorem to polsrodek... Zabawa sie zaczyna od cichej, zawsze dzialajacej stacjonarki i 40 cali w gore :-]! |
od 42 w gore :P
|
Ja tam roznicy nie widze... W przyszlym roku 52 to ocenie :-)!
|
A pokój w mieszkaniu to się wam panowie też wydłuża z roku na rok ?
Czym więcej cali tym bardziej kark boli... od kręcenia nim oczywiście... |
Na szerokosc to pokoju starczy i do 103 cali (Panasonic ostatni :-))...
|
Mam BR na komputerze i wygląda nieźle, ale za każdym razem będąc w jakimś markecie i widząc duże telewizory stwierdzam, że właściwie wygląda to właśnie dopiero na dużym ekranie. W sensie, że robi dużo większe wrażenie.
Ale też po co wtedy stacjonarka. Odtwarzacze do komputerów też nie są takie tanie, a z kolei te stacjonarne coraz bardziej tanieją. Chyba, że mówimy także i ripach, które przyznaję.. są coraz lepszej jakości. |
Do ripow podobno swietnie sprawdza sie LG BD370. Nie wiem, bo nie uzywalem - powtarzam opinie innych. Problem w wypadku komputerow to wymagania stawiane mu przez film - naped nie wystarczy. Potrzebny jest tez szybki procesor badz szybka karta graficzna ktora przy pomocy DXVA/CUDA przejmie dekodowanie obrazu.
|
Zrozumiałem, że przez stacjonarkę miałeś na myśli komputer stacjonarny. Rozumiem, że chodziło o odtwarzacz BR?
No i rozwiązaniem jest także PS3. Przy kupnie jednocześnie dużego telewizora jest to dość kusząca propozycja :) |
Kusząca, tylko PS3 ripów chyba nie odtwarza ?
|
Chyba nie.. (chociaż kto wie). Jednak kompletu odtwarzacz+telewizor nie traktuję już pod kątem oglądania divixów (ripów), tylko filmów bezpośrednio z płyty. Ripy to ewentualnie na komputerze..
|
PS3 odtwarza WMV (VC-1) i wszystko zgodne z MPEG-4 (DivX, XviD itd.). MKV nie odtwarza jesli o to pytasz. Dzialaja TS i M2TS oraz napisy *.sup. Pelne wsparcie dla audio oczywiscie (DD/DTS/DD+/DD TrueHD/DTS-HD MA).
|
no i PS3 dziala jako media serwer, wiec mozna w sieci zestawic z dowolnym kompem
wtedy, jezeli na kompie jest media serwer postawiony, ktory potrafi wczytac napisy, to dowolne sie beda odtwarzaly na konsoli :) |
ps3 media serwer to sie chyba nazywa, uzywalem i dzialal ok, oczywiscie nie po wifi :P
|
ten temat jest ulomny z deczka nie zebym mial cos do tego kto go zakladal ale ktos kto chce kupic blu-ray raczej zna sie na tych sprawach bo byle laik niewie co to BD nawet i z czym on sie je . Wiec pisanie ze monitor nie ma HDCP to fakt moj np nie ma a i tak kupno nagrywarki u mnie bylo sensem bo sobie kopiuje filmy i ogladam na odtwarzaczu albo ps3 . Poza tym sa programy tak jak ktos tu pisal ktore w locie usuwaja zabezpieczenia itp dla mnie temat do wykasowania . Albo podciagniecia do jakis tam problemow z BD
|
Cytat:
|
[QUOTE=mgit;1098869]Chyba nie zauważyłeś że ten temat jest z 16.03.2009[/QUOTE
Faktycznie nie spojrzałem na datę,ale może komuś innemu ta informacja w przyszłości się przyda. |
Dawno mnie tutaj nie było. Temat na czas napisania posta przeze mnie był aktualny.Na prawdę nie dało się odpalić poprawnie filmów w standarcie bluray na moim starym nec-u. Nie pomagały żadne emulatory czy "ukrywacze" informacji o rodzaju połączenia video.Teraz już od jakiegoś czasu mam monitor IIYama i po zakupie monitora z hdcp problem zniknął. Aktualnie już praktycznie nie da się kupić monitora bez hdcp ale jeśli ktoś faktycznie ma stary monit może mieć nadal problemy.
|
Cytat:
|
HDCP został złamany, teraz tylko czekać na odpowiednie kabelki z mikroprocesorami i problem całkowicie zniknie :P
|
Cytat:
|
Wpisałem coś tam i znalazłem kabelki jedynie z CEC a nie o to chodzi.
Napisz jaka firma kabla np... |
Co do opłacalności BR to bym tak nie popadał w zachwyt. Miałem kupić jakiś miesiąc temu nagrywarkę Blu-Ray do peceta, przeliczyłem i stwierdziłem że to się kupy nie trzyma - jak dla mnie.
Płyta kosztuje - wiadomo ile. Obojętnie jaka, weźmy tanie jakieś Panasonic 50GB za 50zł minimum, zapis pojemnościowy ogromny. Ze cztery takie nośniki i mamy dysk 750GB-1TB. Archiwizacja na stałe ze znacznie wiekszą szybkością dostępu. Nie wspomnę o przeliczniku do płyt DVD, które na dzień dzisiejszy zabijają nadal nowe/stare technologie ceną urządzeń i nośnika. Moim zdaniem jak Blu-Ray nie rozwinie skrzydeł w przeciągu 2 lat, umrze śmiercią naturalną. A szkoda, bo mam na niego ochotę. |
Kolego wyzej po 1 plyty 50GB dawno nie kosztuje 50zł tylko 20-30zł po 2 sa plyty 25GB jak bys niewiedzial wielce ktore kosztuja po 6-7zł
Poza tym do archiwizacji jak juz piszesz to moze i nie jest dobre ale ja nie korzystam z plyt BD do archiwizacji danych tylko do filmow . Wiec nie pisz bredni bo zal mi czytac takie wypociny najpierw sprawdz ceny itp a potem pisz pozdro |
Cytat:
|
Płytki Esperanza 25GB są po 4.99zł/sztukę (palą sie nieźle).
Wychodzi 500GB za 100zł więc dość tanio w porównaniu do HDD. Ale szału nie ma. Płytki BD nie wymrą, bo są bardzo przydatne do video. Jak ktoś ma stacjonarny odtwarzacz BluRay i kamerę HD to nie ma nic lepszego. |
Cytat:
Standard blu-ray jest obecnie jedynym prawdziwym standardem jeśli chodzi o video HD. Pomimo jeszcze niezbyt dużego rozpowszechnienia. Po prostu żadnego innego standardu takiej "wagi" nie ma. Jeśli dziś robię film HD z zamiarem takim, aby za 10, 15, 20 lat moja rodzina mogła go sobie bezproblemowo odtworzyć - to w zasadzie muszę go zapisać w formacie blu-ray. latet |
latez dokladnie , jak kopiuje filmy czy z kamery czy z plyt BD to nie mam zamiaru je nagrywac na DVD , mam pelno filmow na DVD i ten format do filmow juz dawno umarl w moim przypadku obraz fakt jest podbijany ale przy BD nawet nie postoi dlatego jak ktos chce po paru latach wlaczyc sobie film dany z kolekcji i niechce sie martwic o jakosc to tylko Blu-Ray ! Wyobrazcie sobie odpalic film na DVD i BD na TV 50 cali jak zaloscie wyglada dvd a jak powala BD .
Nie wspominajac juz o 3D na BD |
Witam!
Przepraszam z góry, że pierwszy post piszę i pierwsze co to proszenie o pomoc ale jestem pod kreską. Myślałam, że sobie poradzę, że w końcu dla kogoś kto chce kupić oryginalne - to nie będzie miał problemów - ale jak widać najwyraźniej się przeliczyłam i potwierdza się (mam nadzieję, ze nie) to że najlepiej to film po prostu ściągnąć z internetu (choćby te 8GB filmy) :ysz: Ale o co chodzi -otóż, chcąc oglądać ulubione filmy w najlepszej możliwej wersji, zakupiłam (z braku 40" tv, i proszę mi nie pisać komentarzy, że "trzeba było tv...") do swojego komputera odtwarzacz BR Samsung SH-B123L/RSBP. Przyszedł, sprzęt zainstalowałam, komputer go wykrywa, a monitor to Acer G245H (z obsługą HDCP). Komputer 6-rdzeniowy, monitor wyświetla te 1080, a urządzenia te połączone są ze sobą kablem d-sub (z przejściówką d-sub--dvi-d pomiędzy kablem, a komputerem), sam monitor posiada również wejście dvi-d. Rzecz w tym, że po włożeniu filmu BR do odtwarzacza, uruchamia się CyberLink lu-Ray Disc Suite (który to rzekomo powinien odtworzyć mój film), klikam play iiiii...raz że pojawia się informacja że film nie współpracuje z myszką, ok, a zaraz po tym full stop i poniższa informacja: This content is only allowed on a digital output. Ensure your display device uses a DVI, HDMI or DisplayPort connector. - (Error Code = 0121) Run the BD Advisor tool for more information. ...i tu moje pytanie, czy tu chodzi o kabel? Czy coś innego, co powinnam była zrobić??:( (chciałam załoyżć nowy temat, jednak u tu poległam, za kazdym razem po kliknięciu "Rozpocznij nową dyskusję" otrzymuję białą stronę a tematu nie ma...) |
Masz jak piszesz podłączony komputer monitorem przez DSUB a DSUB nie przepuszcza HDCP.
Musisz połączyć komputer i monitor kablem DVI lub HDMI lub DP co zresztą masz napisane : "This content is only allowed on a digital output. Ensure your display device uses a DVI, HDMI or DisplayPort connector. - (Error Code = 0121)" |
O boże, pięknie dziękuję, mam nadzieję, że kupno odpowiedniego kabla wystarczy, początkowo się przeraziłam gdy trafiłam na to forum i przeczytałam tematy mówiące, że najwyraźniej sam odtwarzacz + monitor + program nie wystarczą by odtworzyć oryginalny film...raz jeszcze dziękuję :)
|
W razie czego jest jeszcze AnyDVD, ktore w locie zdejmuje zabezpieczenia, ale nie wiem czy akurat HDCP rowniez.
I nie badz taka pesymistka - ludzie placacy za oryginalne produkty zawsze w koncu osiagna efekt, podczas gdy piraciarz zawsze bedzie kombinowal miesiac by oszczedzic 5 zlotych a i tak efekt niepewny ;-)! |
Akurat ta reguła w przypadku Blu-ray niekoniecznie ma zastosowanie. Piracki film włączasz i oglądasz, oryginalny włączasz, klniesz, zastanawiasz się, co do .... nie działa i.. ostatecznie instalujesz AnyDVD HD, żeby ominąć te wszystkie ...... zabezpieczenia. Sprawdzone w praktyce ;)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:31. |