![]() |
Owszem audio tam jest, ale... jakie?
Plik który edytujesz odbiega od standardów. |
Prubowałem ale program przy zapisywaniu pliku wyjściowego wywala mi audio, którego wcześniej nie wykrywa, ale wiem, że audio tam jest.
|
Cytat:
|
Spokojnie.
Jest weekend majowy, forumowicze się bawią na zlocie. :piwo: :ognicho: Wrócą, kaca wyleczą, to podpowiedzą. :taktak: |
Cytat:
|
Mam pytanie, czy istnieje program do edicji MPEG-2, który pozwoliłby mi na edycję pliku bez uprzedniego dzielania pliku na audio i video tylko od razu na zmuxowanym audio+video ??
|
Zrób tak jak radził Berion - metodą prób i błędów zrób plik minimalnie większy o oryginału i przytnij na wymaganą wielkość.
|
Z edycją to już nie ma problemu, tam na końcu można i tak dodać napisy angielskie. Ake problem leży w tym, że nawet po ustawieniu parametrów identycznych ja z oryginałem wielkość MPEG-2 wyjściowego jest inna. Najprawdopodobniej to przez dźwięk, normalnie jest ale w oryginale go nie słychać. Ale jestem pewien, że tam jest bo sprawdziłem to programem zwanym MFAudio.
|
Pozbycie się tych napisów nie stanowi najmniejszego problemu - jak mówiłem najpierw crop do 640x288 i w tym samym kroku resize 640x288 z dodaniem czarnych pasów na 640x448.
Niestety w ostatniej scenie napisy pojawiają się dokładnie na środku ekranu i prawie zlewają się z tłem, więc wszystkie programy do usuwania napisów wymiękną. Zasłonięcie czarną planszą napisu na środku ekranu też nie będzie dobrze wyglądało. Ja bym je zostawił dodając na dole napisy angielskie. No, chyba że nadal chcesz się bawić ręcznie - będzie ze 300 klatek do edycji ;) |
Tutaj jestten plik, który stwarz mi problemy:
http://rapidshare.com/files/21137935...566_0.rar.html Tylko trzeba rozszerzenie pliku z PSS na MPG. |
Przepływność bitowa strumienia wideo. I pewnie tak - nie mam Xpressa, ale w DVD Author tej firmy ustawia się parametry kompresji, w tym bitrate.
|
Cytat:
|
Oryginał trzaskano TMPGEnc Xpress...
|
Cytat:
http://g.imagehost.org/0948/bez_tytu_u.jpg Ok o teraz pytanie jai konwerter AVI do MPEG-2 ?? :) |
Jak po multipleksacji do *.pss będziesz mieć większy plik to obetnij z jedną ramkę (audio też przytnij) i powinno być ok. Mniejszy może być, najwyżej dopiszesz dummy na końcu tak aby nie trzeba było edytować całej tablicy tego munge'a. Wielkością mpega się nie przejmuj. Staraj się zachować oryginalny bitrate.
|
Cytat:
|
W VD zapisz do nieskompensowanego avi jak masz miejsce na dysku ;)
A próbuj przewalać do mpeg'a z parametrami jakie podaje gspot, tzn bitrate 1536 kb/s vbr. Tylko już od razu film z napisami konwertuj. |
Cytat:
Takie są parametry pliku oryginalnego: http://g.imagehost.org/0841/Parametr.jpg Więc jak ustawić w VD aby poszła identyczna jakość jak w MPEG-2 - rozmiar avi nie ma dla mnie znaczenia może być i 50GB... Ok. Więc jeszcze chcę się zapytać czy istnieje podobny program, ale który by nic nie kompresował czyli z opcjami podobnymi do Virtua duba ale, który zapisał by plik w identycznym formacie ?? |
Cytat:
Ale muszę cię zmartwić - nie ma czegoś takiego, że wielkość pliku po ponownym kodowaniu będzie co do bajta równa wielkości oryginału. Zabawa metodą prób i błędów zmieniając parametry kompresji, a szanse trafienia prawie żadne... @Jou, to mpeg, więc kompresja innym programem, nie VD, więc z VD lepiej puścić nieskompensowane. |
Źle ustawiona kompresja.
Sprawdź gspot'em jaka jest w oryginale, po czym ustaw podobnie w VD. Łap tutorial - http://virtualdub.republika.pl/index.html A skoro napisy są na pasku, to banał - nałożenie czarnego na czarne... :D |
Cytat:
|
Cały film jest taki? Tzn. z napisami na tym czarnym polu na dole?
|
Cytat:
Tutaj screen: http://g.imagehost.org/0609/1_29.jpg |
W VirtualDub masz możliwość zapisania sekwencji obrazków z filmu skoro się upierasz...
A teraz trochę matematyki: po pierwsze nie 500, a 4500 obrazków. Jeśli na wymazywanie jednego poświęcisz 3 minuty (a podejrzewam, że będzie to dużo dłużej), to masz 10 dni w plecy rysując bez przerwy. Powodzenia... Ja bym podszedł do tego albo tak, jak mówił Jou, ale pewniej zasłoniłbym w edytorze stare napisy czarnym polem będącym od razu tłem pod nowe. A jak bym się chciał pomęczyć, to wrenderował bym w obraz takie same napisy, jak istniejące, tylko w kolorze czarnym. Ale to Twój czas... |
joujoujou dziękuję tobie za program, ale nie zupełnie o to mi chodziło. Ja chcę zapisać te 500 klatek i każdą jedną wyedytować w sensie np. w zwykłym Paintcie wymazać Japoński napis i zamontować te klatki z powrotem w film zamiast tych z tekstem Japońskim. Jak już to zrobię to chcę w jakimś programie do dodawania napisów dodać na stałe napisy angielskie.
|
|
Cytat:
|
Co rozumiesz przez "taka sama wielkość pliku"? Jakbyś tego nie robił, to musisz przekonwertować materiał, więc wielkość pliku się zmieni.
|
Cytat:
A tak na poważnie, ten filmik jest bardzo krótki i trwa niecałe 3 min. rzecz w tym, że ja nie mogę nic obciąć bo wielkość pliku ma pozostać taka sama. :help: |
Szczerze mówiąc nie wiem jak sobie to wyobrażasz... 25 klatek na sekundę x liczba minut filmu...
Lepiej już zasłonić te napisy jakimś czarnym polem, albo uciąć ekran. Albo zostawić tak jak jest, a napisy zrobić wyłączalne - poniżej. Pamiętam, że do VD były filtry do usuwania loga, ale wprowadzały zniekształcenie obrazu w tym miejscu, no i co innego małe logo, a co innego napisy zajmujące pół ekranu. |
Cytat:
|
Tekst nałożony na obraz?
Znaczy - wtopiony "nierozerwalnie" w film? |
Edycja MPEG-2 dodanie napisów i usunięcie starych.
Witam.
Przejrzałem forum ale nie spotkałem się z podobnym problemem więc moje pytanie brzmi: Mam plik filmowy MPEG-2 (dźwięku w nim nie ma ale to be znaczenia) chcę go wyedytować w sensie usunąć stary Japoński tekst a dodać napisy angielski. I mam prośbę, czy moglibyście mi wskazać artykuł jeśli taki jest na cdr info jak to zrobić, jakieś programy ?? :help: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:07. |