![]() |
I najważniejsze: Czy podpinasz przy włączonym zasilaniu? Bo jeśli tak, to już tylko młotek pomoże. :P
|
Cytat:
|
Weźcie pomóżcie mam podpięte dvd r/rw i mi nie działa a dwie godziny temu chodziło
dopóki nie podłączyłem dvd rom ale teraz odłączyłem i dalej to samo HHHEEELLLPPP |
Cytat:
|
Cytat:
Raczej odinstaluj sterowniki do napędów optycznych i pozwól aby winda je na nowo zainstalowała... :taktak: |
witam.
dzis kupilem nagrywarke NEC AD-7173A. Problem polega na tym ze XP nie widzi jej w systemie. Wczesniej mialem podlaczonego LITE-ON'A 1653s na tej tasmie. Teraz jak podlaczam znow litka to tez go nie widzi. Myslicie, ze to wina tasmy? Tak wogole to jak polecacie to wszystko podpiac zeby dobrze chulalo? dysk twardy mam podlaczony na SATA takze 2 kanaly IDE mam wolne |
A ja mam tak i niewiem czy dobrze to zrobi***322;em dysk mam podpiety do kantrolerka raid pracujacego jako ide tryb UDMA 5 dysior ma UDMA 5 wiej jest ok.
1 kana***322; IDE palnik LGGSA 4165b UDMA 2 jest UDMA 2 palnik ustawiony jako master. 2 Kana***322; IDE palnik Piooner 112 UDMA 66 ( tak gdzies tu wyczyta***322;em ) pracuje jako UDMA 2 ustawione wsio jako master niepowinno byc wieksze UDMA? Aktualizacja sterownkikow oraz odinastalowanie i zainstalowanie IDE od nowa i dalej jest 2 P***322;yta g***322;owna ASRock K7Upgrade-600 / K7VT4A / K8S8X Jestem mega laikiem wiec prosze o odpowiedz. |
tak ma by***263;, nie przejmuj si***281; ;)
|
Witam
Mam male pytanko dotyczace roznych trybow UDMA na jednej tasmie. Otoz kupilem nagrywarke DVD, ktora obsluguje max UDMA 4, podlaczylem ja do jednej tasmy z nagrywarka CD, ktora zas chodzi na max UDMA 2. Ponoc szybsze urzadzenie dostosuje sie do wolniejszego - sprawdzam w menedzerze urzadzen Win XP, a tu zonk: nagrywarka DVD = UDMA 4, CD-RW = UDMA 2. Cos nie tak czy moze wszystko jak trzeba? ;> Jak na razie wszystko dziala, tylko zdziwilo mnie w/w ustawienie. Pzdr. |
Cytat:
|
Reetou!! i inni help :)
Angloj***281;zyczny Info Tool, inna grafika i inne sprz***281;ty troche sprawi***322;y mi trudno***347;ci z rozszyfrowaniem tych screen***243;w. Ale co zrozumia***322;em to wydaje mi si***281;, ***380;e nic nie musz***281; prze***322;***261;cza***263; tylko po prostu da***263; tasiemke na wolny podstawowy kana***322; IDE i tam na mastera da***263; now***261; nagrywarke DVD? Czy ja dobrze rozumiem? :) |
Ilość załączników: 1
|
Ilość załączników: 1
podobne pytanie...
p***322;yta g***322;***243;wna ASUSA K8V SE -jeden HDD (na sata) -dvd-rom -cdrw -dvdrw Nap***281;dy optyczne pod***322;***261;czone s***261; do secondary ide. Primary IDeE jest wolny bo HDD jest na sata. Dojdzie mi nied***322;ugo nagrywarka DVD. Czytnik dvd Litka chcia***322;bym zostawi***263; do skatowania/czytania p***322;yt. Nagrywarke CDRW te***380; chcia***322;bym mie***263; do wypalania p***322;yt CDR(W) bo jest po prostu bezb***322;***281;dna. I jak to podpi***261;***263;. Jak mo***380;ecie podajcie dok***322;adnie... master/slave secondary/primary. Czy mo***380;e po prostu zrezygnowa***263; z nagrywarki cdrw (na rzecz Pionka 112) i klasycznie pod***322;***261;czy***263; j***261; w miejsce cdrw? Obecne pod***322;***261;czenie w za***322;***261;czniku... pzdr |
je***347;li masz wolne gniazdo IDE to nie powinno by***263; problemu mo***380;esz pod***322;aczy***263; nap***281;d na pr***243;b***281;
a najlepiej przeczyta***263; w instrukcji p***322;yty co i jak :) |
Dzieki za odpowiedz !! Wiec ja sie nie upieram ze musze miec trzy napedy chcialem sie dowiedziec :) jak to jest !! Troche mnie zastanawia jedno wolne zlacze na plycie (mam plyte msi kt3ultra2 z raidem ) ale troche sie boje podlaczyc tasemke w te zlacze :)
|
rozumiem ze wszystkie napedy masz na IDE wi***281;c najlepiej by***322;o by dokupi***263; dodatkowy kontroler PCI\IDE
bo je***347;li masz przynajmniej jeden dysk twardy to ju***380; miejsca nie ma , z drugiej strony po co Ci 3 nap***281;dy optyczne :hmm: mo***380;na te***380; kupi***263; zewn***281;trzn***261; kiesze***324; USB ale to ju***380; dro***380;sza inwestycja |
Montaz trzech nosnikow rw-dvd rw-cd cd-rom
Witam wszystkim !! Mam prosbe czy moze mi ktos powiedziec jak podlaczyc trzy napedy mam w tej chwili podlaczone dwie nagrywarki jedna jako master a druga jako slave ale chcial bym jeszcze sobie podlaczyc cd-roma i nie zabardzo wiem jak to wszystko ustawic !! Pozdrawiam !!
|
jutro chyba wlasnie tak zrobie, i zobaczymy czy cos z tego wyjdzie
|
Wielkie dzieki .Pozdrawiam
|
Nap***281;dy optyczne na drugiej ta***347;mie: nagrywarka DVD jako Secondary Master, nagrywarka CD - Secondary Slave. Ta***347;ma 80-***380;y***322;owa wskazana.
|
Montaż drugiej nagrywarki
Witam.Po zakupie komputera z nagrywarką dvd postanowiłem przełozyc ze starego nagrywarkę cdrw.Mam przeczucie ze niezbyt prawidłowo ustawiłem zworki.Pomózcie.Piszcie jak powinny byc ustawione.Pozdrawiam.:help:
|
pierwsza sprawa nowe ta***347;my!!!!
|
Dzis przemieni***322;em troche podlaczenie
na IDE1 mam Hdd (systemowy) i DVDrw na IDE2 mam Hdd i CDRW I teraz widzi wszystko .. ale jest jedno ALE naped CDRW widzi ale nie jest dostepny a przy ikonie napedu w "Moj Komputer" jest czerwony znak zapytania W biosie wszystko ***322;adnie widzi Zna ktos moze rozwi***261;zanie to tego problemu? |
dzis znow innaczej:| dzis tylko widzi dysk systemowy na IDE1 i DVDRW na IDE2
zworki dobrze mam ustawione, a co do cabel select nie wybieram tej opcji:) Ps da sie sprawdzic kable?? |
Zworki na M/S, czy cable select? Kolejno***347;***263; dysk***243;w na ta***347;mie? Uszkodzona ta***347;ma? Pada dysk?
|
troche odswieze temat
u mnie sytuacja wyglada nastepuj***261;co mam 2xHDD , CDRW i DVDRW podpiete jest to nastepuj***261;co IDE1 PM - HDD sys, PS - HDD IDE2 SM - DVDRW, SS - CDRW i raz tylko widzialem ze te 4 urzadzenia sa pozniej zalczylem kompa to juz widzialem tylko HDD (sys) i DVDRW za 3 razem Widze 1 HDD(sys) DVDRW i CDRW, czyli caly czas nie widze HDD za 4 razem to sam 1 hdd dvdrw i cdrw i nie chce mi sie pokazac jeszcze jeden HDD Przed zakupem DVDRW mialem 2 hdd CDRW i CDROM i widzial wszystko a ustawione byly tak: IDE1 - PM HDD(sys), PS - HDD IDE2 - SM CDRW, SS - CDROM Co moze byc przyczyn***261; i ze wzgledow techniczych chcialbym alby na 1 tasmie byly 2 hdd a na drugiej na napedy pozdrawiam |
Cytat:
|
Cytat:
Teac 540 on jest przyczyną złego. U mnie spowodował awarie zasilacza i płyty,kiedy go wyrzuciłem wszysto gra,a nawiasem do tej pory uwazałem Teac za bardzo dobra marke . |
Cytat:
Życie to nie zapis zero jedynkowy. Są odcienie bieli i szarości :czytaj: Mój Teac musi być master - ten typ tak ma :czytaj: A Twój Szwagier musi sobie sam znaleźć bielszy odcień bieli. Recety dla Szwagra nikt nie napisze, chyba, że ma identyczną konfigurację sprzętu. :spoko: A nawet gdyby - to i tak nie ma pewności, że u Szwagra zadziała :) |
Cytat:
Myślisz że to co kombinuję w domu to weryfikuje Gąska Balbinka czy życie ??? Jak będzie coś nie tak: zmień miejscami (się?), ja biorę od zadk, a twój problem polega na tym że brany chcesz być a niema komu (a pracować samemu się nie chce) Przepraszam za posta, goście tego typu rozbrajają mnie. "Ty słuchaj podłącz wtyk do B do A, jak nie pomoże to wtyk A do A a B do B a jak to nie pomoże to szukaj na Google. Miłego Dnia |
Cytat:
Zostaw tak jak jest - jak będzie coś nie tak: zamień miejscami :) |
Cytat:
Co to znaczy"Prawie dobrze..." ??? Albo jest bobrze albo źle, szczególnie w elektronice. Połowa wtyku w IDE0 a druga IDE1= prawie dobrze, choć nie możliwe. Z całym szacunkiem ale dla mnie jakimś szyfrem nadajesz :"Prawie dobrze...A w sumie bez znaczenia" :wow: (albo,albo) PS.jestem nowy na forum i myślałem że dowiem się w miarę profesjonalnych porad (forum od CD-podobnych, prawda czy fałsz ?) Z pozdrowieniami |
Cytat:
|
Jeszcze jedno pytanko kt***243;rym m***281;czy mnie szwagier (brak Net-u) Go***347;ciu postanowi***322; zaszale***263; i zakupi***322; BenQ 1655 oraz Asus 1608P3S, chcia***322; miec LightScribe oraz LabelFlash. Podoi***281;te w ten spos***243;b:
IDE0 - HDD master IDE1 - Asus master, BenQ slawe T***322;umaczy to tym i***380; p***322;ytki pali na Asus'ie. Podobno lepszy do wypalania(wersja OEM Pioneer'a DVR 111 jak t***322;umaczy) Benek szczeg***243;lnie do etykiet + gry + nagrywanie w locie. Pytanie, dobrze podpi***281;te, ja uwa***380;am ***380;e tak, t***322;umacz***281; to tym i***380; Asus'a wykorzystuje jako nagrywark***281; a taka powinna by***263; master. Dobrze kombinuj***281; ? |
Cytat:
|
Cytat:
IDE0: HDD-UDMA5 z DVD itp.-UDMA2 jedną taśmą. Może się mylę ? |
Cytat:
Nie spina się napędów szybkich z wolnymi na tym samym kanale IDE :czytaj: |
Cytat:
Po co komu 3 napedy w kompie ?? :ysz: Tzn ja powiedzialem tak jak bym sam zrobil. Edit: Dobrze podpiete. |
Pozbyłem się CD-RW tak że dodatkowy kontroler nie wchodzi już w grę.
Podpięte: IDE0 - HDD master IDE1 - DVD-RW master, DVD-ROM slave Cytat:
|
Najwazniejsze jest zeby dyski twarde jesli juz sie ma to na innych kanalach byly... nie wiem czy dalej ludzie podpinaja wedlug tych plotek ze napedy optyczne maja byc na jednym kanale a dyski na drugim kanale bo niby dysk twardy z DVD spowalnia itp :)
Ogolnie majac 2 dyski i 2 napedy to podpinamy Ide0 - HDD master, naped slave Ide1 - HDD master , naped slave Przy 3 dyskach i 1 napedzie to juz troche inaczej Ide0 - HDD master, HDD slave (tutaj dysk ktory najrzadziej jest uzywany) Ide1 - HDD master (wykorzystywany czesciej), naped Dyski ktore sa najczesciej wykorzystywane - transfery itp musza byc na oddzielnych kanalach Napedow optycznych niepodpina sie pod kontrolery zewnetrzne bo czesto dziwne jaja sie dzieja :) |
Cytat:
Zasada jest następująca: HDD na zewnętrznym kontrolerze, CD-ROMo podobne na kontrolerach IDE MoBo. :) |
Cytat:
|
Najprostsze rozwiazanie to zrezygnowac z dvd lub cdrw.
|
Na wstępie chciał bym się przywitać na forum. Cześć
Mam pytanie w związku z tematem, a mianowicie: posiadam Samsung-HDD SP1203, CD-R/RW SW-252B, DVD-ROM SD-616Q podpięte do IDE 1-SP1203N(PM), IDE 2-SD-616Q(PM) \ SW-252B(PS) Dokupiłem nagrywarkę BenQ-DW1655 i dylemat jak to wszystko podpiąć żeby miało "ręce i nogi". Moja płyta to Asus P4C800-E Deluxe system WinXP, sugerując się wypowiedzią CrazyLucas-a "inna metoda jest dokupienie/wykozystanie istniejacego na mobo kontrolera ATA100/RAID - po tym jak taki kupilem i porozpinalem napedy tak ze mam teraz kazdy n osobnym kablu i master (hdd na raid, optyka na mobo) to wydajnosc systemu podskocyla o dobre 15% noi od tamtej pory (2 lata) nie mialem jeszcze bledu buffer underrun" pomyślałem o czymś takim: I Promise: HDD (kontroler PDC20378 na mobo) IDE1: DVD R/RW(master) IDE2: CD/RW(master), DVD-RAM(slawe) II Promise: HDD IDE1: DVD-RAM(master) IDE2: DVD R/RW(master), CD/RW(slawe) III Promise: HDD IDE1: DVD R/RW(master) IDE2: DVD-RAM(master), CD-R/RW(slawe) Mylę się, czy dobrze kombinuję jeżeli tak to które podłączenie najlepsze, jakieś inne propozycje byłbym wdzięczny. Z pozdrowieniami |
Witka!
Mam płytę Gigabyte K8N Ultra-9, HD SATA WDC, HD Maxtor na Master IDE0 (kabelek 80pin), Creative DVD2240E na IDE1 Slave (kabelek 40pin). Wcześniej puściłem na IDE1 Master DVDRW LG GSA-4163B. Chodziło toto bez zastrzeżeń. Po zamianie na Philipsa DVDR1668LI (LightScribe) i wstawieniu go w miejsce LG. Nagrywarka zaczęła pracować w trybie - pojawiam się i znikam, płyt których nie zapisałam nie czytam. Po przepięciu na kabelek 80pin na IDE0 Slave wszystko ruszyło jak trzeba :spoko: . System też źle znosił wpięcie kolejnego napędu - jakiegokolwiek poza HD - w ostatnie wolne miejsce IDE. Dziwne ale prawdziwe :). Widać komputery też mają swoje widzimisie. Pozdro |
Cytat:
Czyli koniec taśmy = master, środek = slave. Oczywiście "długi" koniec taśmy wpięty w płytę główną. "krótki" koniec od strony napędów - inaczej nie zadziała. |
naped jest jako jedyny na końcu taśmy. Oczywiscie jako MASTER, i jest źle. Czy wiecie kiedy zworke należy spiąć na cable select?
|
Cytat:
|
czesc jestem tu nowy mam pytanie co moze byc ze dvd rw nie czyta cd tylko dvd
|
Cytat:
Tasiemki ??? Musisz sprawdzić empirycznie... |
A ja mam taki problem na jednej taśmie mam dysk twardy samsung spin point 200gb ata 133 po formacie jest wszystko ok ale jak zainstaluje stery nvidia ide albo na standardowych po jakimś czasi transfer mi spada na ata 100.Płyta główna asus a7n8x-x nforce 2 na nvidia ide pisze your transfer is downgradable czy jakoś tak a na drugim kanale miałem dvd rw lg gsa 4163b master i slave dvd rom lg drd 8163b i jak wszystko pięknie chodziło tak teraz wgóle mi dvd romu nie widzi w biosie czy to może być wina taśm.Mam 2 taśmy tracera okrągłe 80 żyłowe.I jeszcze jedno pytanko jakie taśmy dobre kupić bo te co mam to chyba szajs i czy te z linka mogą być http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78401113 zaznaczam że będe zmieniał bude na chiefteca i czy nie warto wziąsć dłuższych pomocy!
|
Ja mam 5 hdd i transfer ok 30mb/s między nimi. tylko z tym, że na osobnych kanałach MASTER na kontrolerze Adaptec PCI
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Mam problemik ktory chyba nie zostal opisany w tym temacie.
Mam do podlaczenia 2 dyski i nagryware. Zwykly kontroler dziala na max ATA 33 ale mam dodatkowy na plycie ktory dziala na ATA66 (plyta Micorostar BX Master). Kiedy podlaczam 1 dysk na ten dodatkowy kontroler i nagryware na podstawowy wszystko dziala pieknie: Dysk UDMA 4 nagrywara 2. Problem jest z 2 dyskiem. Kiedy go podlacze inaczej niz do podstawowego kontrolera wogole nie chce mi sie uruchomic windows, po prostu jest czarny ekran i tak moze sobie stac caly dzien. Kiedy go podlacze na podstawowy kontroler to dziala na PIO. 1 dysk ma max UDMA 4 ten drugi UDMA 5 wiec to chyba nie wina dysku. Jakies pomysly? Acha, nie jest to wina systemu bo kiedy probowalem odpalic instalke systemu z plyty bylo to samo. |
Cytat:
|
Cytat:
@memorando: a kto pali w locie? Jaki to ma sens? Odezwij się na krzynkę... 8 ) |
Cytat:
pm nagrywara dvd sm cd najlepsze podpiecie do palenia w locie bo gdy są dwa na taśmie to jak jeden nie daje dostatecznej ilości danych to drugi czeka proste po za tym uzywaj google a nie że jesteś leniwy |
Jak najlepiej podpiąć napędy?
Witam wszystkich! :)
Mam pytanie, odnośnie podłączenia napędów. Obecnie mam jeden dysk twardy podłączony do SATA, nagrywarkę DVD na Primary Master i nagrywarkę CD na Primary Slave. Czy lepiej zostawić tak jak jest teraz, gdy napędy są na pierwszym kanale, czy może lepiej podpiąć je do drugiego kanału? A może jeden napęd na Primary Master a drugi na Secondary Master? Byłbym bardzo wdzięczny za jakiekolwiek porady i sugestie oraz napisanie dlaczego tak a nie inaczej. |
Spoko, dzieki za odpowiedz. Chodzi mi w sumie o to ze jak pisze u producenta udma 2 a ja mam udma4 to juz jakas anomalia i cos bedzie nie tak. Czyli zaczynam nagrywać. Pozdro for all.
|
Cytat:
Taśmy 80 są bardzo delikatne, a napędy CD-ROMo podobne nie wykorzystują ATA 33 a więc ten ATA 66 to raczej marketing. 8 ) |
Witam
Mam małe pytanko odnośnie podlączenia. Płyta główna z nforce2 i na niej wykorzystuje sterowniki do nforce2 IDE. Kupiłem nagrywarke DVD liteon 1693S i podlączenie wyglada następująco: IDE1 , taśma 80 zyłowa , twardy dysk działa na udma 6 czyli ata 133 IDE2 , taśma 80 zylowa, Master Liteon 1693S(DVD-RW) i Slave Liteon 48246S(CD-RW). No i tutaj pewna nie jasność.Nagrywarka DVD dziala na udma4 czyli ata 66 a nagrywarka CD na udma2 czyli ata 33. W opisie DVD-RW na cdrinfo pisze ze nagrywarka nie uzywa ata66 tylko 33. Czy cos jest nie tak z podpieciem czy w opisie jest blad, moze ja zle podlaczylem.Prosze o delikatna porade. |
Tak dal pewności..., dla DVDRW nie będzie lepszego transferu danych na 80żyłokowej?
|
Jest bardzo dobrze i nie może być lepiej.
Taśma "80" dla CD-ROMo podobnych to tylko problemy: są delikatne i przez to awaryjne. Chociaż są na rynku napędy które mają tryby wymagające taśmy "80". Ale dla mnie to tylko marketing. UDMA 2 ma taki transfer, że żaden CD-ROMo podobny tego nie obsłuży fizycznie. Przypominam, że nie należy mylić DMA z UDMA (czy ATA). 8 ) |
Proszę o rade.
Mam na jendej tasmie 40żyłkowej Liteona SOHW1693S (DVDRW) jako master i LTR40125S (CDRW) jako slave, na drugiej 80żyłkowej dysk twardy. Czy takie podpięcie jest dobre czy można jescze coś poprawić? Np. czy wymiana tasmy do napędów na 80żyłkową coś zmieni? |
Witam ponownie !
To było stwierdzenie (a chyba się nie mylę ?) I wcale się nie śmieję - po prostu zwróciłem się jak w nazwie stoi - tylko że po tytule ;) ro29 EDIT: I już zostało to dobrze wytłumaczone ;) |
Cytat:
Podpięcie pod inny kanał nic nie zmieni. Maksymalna szybość transferu = szybości najwolniejszego urządzenia. 8 ) |
Cytat:
edit : niesmiac sie :) |
Cytat:
|
A to stwierdzenie czy pytanie?
|
Cytat:
Chyba niestety tak - ;) Panie Generale ! ro29 |
Witam!!
odkopuje stary temat ale musze upewnic sie co do paru rzeczy ;) jesli na jednym kanale podlaczone : -DvdRom -master[udma4] -DvdRw -slave[udma2] to wtedy oba napedy pracuja w Udma2 ??? i jedynym rozwiazaniem aby dvdrom pracowal w Udma4 jest podpiecie go pod osobny kanał pozdrawiam :piwo: |
Cytat:
Mając włączne DMA w PIO4 nie zauważysz różnicy w stosunku do UDMA 2 (ATA33) czy UDMA 5 (ATA 100). PIO 4 dla CD-ROMo podobnych to i tak prędkość transferu nie do zrealizowania (fizycznie). 8 ) |
A jaka tasiemka. dvd-rom i dvd-rw wymagaja wiekszych transferow niz cd
1xdvd speed to okolo 1500kb/s a cd to 150kb/s a wiec widzisz? litek 1633 jest na udma4 a wiec 80-zylowa tasma umozliwila mi wlasnie kopiowanie w locie z dvd ktory na tej samej tasmie byl. Sprobuj moze pomoze. |
DVD w locie się nie przegrywa. ???
Dlaczego ? DVD 9 - 30 zł ( na razie ) więc po co zgrywać na dysk. |
system jest na dysku SATA
|
nagrywarka musi pracować na DMA (na PIO nagrywa godzinę ;p)
system jest na dysku SATA? DVD w locie się nie przegrywa. |
podłączenie nagrywarki DVD
Witam
Niedawno zakupiłem palnik SONY DRU 800A i mam pytanie jak to podpiąć. Aktualnie mam podłączone : HDD systemowy - SATA PM - DVD SONY 800A PS - CDRW LG SM - HDD w kieszeni przeczytam na forum sugestię że napędy optyczne należy podpiąć na jednym IDE. z koleji alcohol marudzi że np przy kopiowaniu w locie będzie kiszka Po za tym nagrywarka pracuje chyba na PIO 4 ? spróbować włączyć UDMA ? nagrywanie DVD 4,7 trwa godzinę - to normalne ? Co radzicie ? |
@kurak: DMA masz nie włączone i stąd te jaja. Włącz DMA dla napędów optycznych. 8 )
|
Witam !
Nie za bardzo orientuję się w temacie kontrolerów, ale z tego co słyszałem i czytałem, są to czasami dość problematyczne urządzenia ***8211; szczególnie, jeśli chodzi o kontrolery IDE. Więc może, to po prostu wina tego kontrolera itd. To niestety tylko tyle co mogę powiedzieć Pozdrawiam i życzę pomyślnego rozwiązania problemu ! ro29 |
sory, że drugi raz - rozwiązałem problem - kupiłem kontroler ide, lecz teraz pojawił się nowy - gdy próbuje nagrać coś na płyty DVD (w tym przypadku płyty DVD+ Verbatima i TDK) przy nagrywaniu w nero w lead-in wyskakuje mi błąd ze nie moze byc nagrana. A to z tego log - moze wy na to cos poradzicie. A, na rw tdk mi nagrało, ale tylko na rw...
Log z NERO: kurak killer 1A23-0009-7030-1540-8216-2969 Windows XP 5.1 IA32 WinAspi: File 'Wnaspi32.dll': Ver=4.71 (0001), size=45056 bytes, created 2002-08-14 15:03:36 ahead WinASPI: File 'C:\Program Files\Ahead\Nero\Wnaspi32.dll': Ver=2.0.1.59, size=160016 bytes, created 2003-12-16 20:18:06 Nero version: 6.3.1.10 Recorder: <LITE-ON DVDRW SOHW-1693S>Version: KS04 - HA 2 TA 0 - 6.3.1.10 Adapter driver: <Pnp680> HA 2 Drive buffer : 2048kB Bus Type : via Inquiry data (1) -> ATAPI, detected: ? Connected to MMC as unknown drive with class-nr : 11 Drive is autodetected - recorder class: DVD+R9 DL recorder CD-ROM: <SONY CD-ROM CDU5221 >Version: 1.02 - HA 2 TA 1 - 6.3.1.10 Adapter driver: <Pnp680> HA 2 === Scsi-Device-Map === DiskPeripheral : WDC WD400BB-00CAA0 atapi Port 0 ID 0 DMA: On CdRomPeripheral : LITE-ON DVDRW SOHW-1693SKS04 Pnp680 Port 2 ID 0 DMA: Off CdRomPeripheral : SONY CD-ROM CDU5221 1.02 Pnp680 Port 2 ID 1 DMA: Off === CDRom-Device-Map === LITE-ON DVDRW SOHW-1693S E: CDRom3 SONY CD-ROM CDU5221 F: CDRom5 ======================= AutoRun : 1 Excluded drive IDs: CmdQueuing : 1 CmdNotification: 2 WriteBufferSize: 40894464 (0) Byte ShowDrvBufStat : 0 EraseSpeed : 0 BUFE : 0 Physical memory : 255MB (261620kB) Free physical memory: 33MB (34476kB) Memory in use : 86 % Uncached PFiles: 0x0 Use Static Write Speed Table: 0 Use Inquiry : 1 Global Bus Type: default (0) Check supported media : Disabled (0) 23.5.2005 ISO compilation 17:34:29 #1 Text 0 File Isodoc.cpp, Line 6065 Iso document burn settings ------------------------------------------ Determine maximum speed : FALSE Simulate : FALSE Write : TRUE Finalize CD : FALSE Multisession : TRUE Multisession type: : Start multisession Burning mode : DAO Mode : 1 ISO Level : 1 (Max. of 11 = 8 + 3 char) Character set : ISO 9660 Joliet : TRUE Allow pathdepth more than 8 directories : TRUE Allow more than 255 characters in path : TRUE Write ISO9660 ;1 file extensions : TRUE 17:34:30 #2 Text 0 File Reader.cpp, Line 118 Reader running 17:34:30 #3 Text 0 File Writer.cpp, Line 124 Writer LITE-ON DVDRW SOHW-1693S running 17:34:30 #4 ISO9660GEN -11 File geniso.cpp, Line 3899 First writeable address = 0 (0x00000000) 17:34:31 #5 Text 0 File Burncd.cpp, Line 3200 Turn on Disc-at-once, using DVD media 17:34:32 #6 Text 0 File DlgWaitCD.cpp, Line 244 Last possible write address on media: 2295103 (510:01.28, 4482MB) Last address to be written: 2176047 (483:33.72, 4250MB) 17:34:32 #7 Text 0 File DlgWaitCD.cpp, Line 249 Write in overburning mode: FALSE 17:34:32 #8 Text 0 File DlgWaitCD.cpp, Line 2107 Recorder: LITE-ON DVDRW SOHW-1693S, Media type: DVD+R Disc Manufacturer ID: TDK, Media Type ID: 002, Product revision number: 0 Disc Application Code: 0, Extended Information Indicators: 3 17:34:32 #9 Text 0 File DlgWaitCD.cpp, Line 410 >>> Protocol of DlgWaitCD activities: <<< ========================================= 17:34:32 #10 Text 0 File ThreadedTransferInterface.cpp, Line 813 Setup items (after recorder preparation) 0: TRM_DATA_MODE1 (CTransferItem) 2 indices, index0 (150) not provided original disc pos #0 + 2176048 (2176048) = #2176048/483:33.73 relocatable, disc pos for caching/writing not required/required, no patch infos -> TRM_DATA_MODE1, 2048, config 0, wanted index0 0 blocks, length 2176048 blocks [LITE-ON DVDRW SOHW-1693S] -------------------------------------------------------------- 17:34:34 #11 Text 0 File ThreadedTransferInterface.cpp, Line 982 Prepare recorder [LITE-ON DVDRW SOHW-1693S] for write in CUE-sheet-DAO DAO infos: ========== MCN: "" TOCType: 0x00; Session Closed, disc fixated Tracks 1 to 1: 1: TRM_DATA_MODE1, 2048/0x00, FilePos 0 0 4456546304, ISRC "" DAO layout: =========== __Start_|____Track_|_Idx_|_RecDep_|_CtrlAdr_ 0 | lead-in | 0 | 0x00 | 0x41 0 | 1 | 0 | 0x00 | 0x41 0 | 1 | 1 | 0x00 | 0x41 2176048 | lead-out | 1 | 0x00 | 0x41 17:34:35 #12 Phase 24 File dlgbrnst.cpp, Line 1841 Caching of files started 17:34:45 #13 Text 0 File Burncd.cpp, Line 4210 Cache writing successful. 17:34:45 #14 Phase 25 File dlgbrnst.cpp, Line 1841 Caching of files completed 17:34:45 #15 Phase 36 File dlgbrnst.cpp, Line 1841 Burn process started at 8x (11*040 KB/s) 17:34:45 #16 Text 0 File ThreadedTransferInterface.cpp, Line 2345 Verifying disc position of item 0 (relocatable, disc pos, no patch infos, orig at #0): write at #0 17:34:45 #17 Text 0 File Cdrdrv.cpp, Line 8024 ---- DVD Structure: Physical Format Information (00h) ---- Layer: 0, Address: 0 (0 h), AGID: 0; Length: 2050 Book Type: DVD+R (10), Part Version: 1 Disc Size: 120 mm, Maximum Rate: <not specified> (F h) Number of Layers: 1, Track Path: Parallel Track Path (PTP), Layer Type: recordable Linear Density: 0,267 um/bit, Track Density: 0,74 um/track Starting Physical Sector Number of Data Area: 30000 h (DVD-ROM, DVD-R/-RW, DVD+R/+RW) End Physical Sector Number of Data Area: 26053F h End Sector Number in Layer 0: 0 h Data in Burst Cutting Area (BCA) does not exist Disc Application Code: 0 / 0 h Extended Information indicators: 3 h Disc Manufacturer ID: TDK..... Media type ID: 002 Product revision number: 0 Number of Physical format information bytes in use in ADIP up to byte 63: 56 Media Specific [16..63]: 00 00 03 54 44 4B 00 00 - 00 00 00 30 30 32 00 38 ...TDK.....002.8 23 54 37 12 02 42 72 02 - 94 69 15 15 0B 0B 08 08 #T7..Br..i...... 01 19 1B 0C 0C 0C 0D 01 - 00 00 00 00 00 00 00 00 ................ 17:34:45 #18 Text 0 File dlgbrnst.cpp, Line 1699 Set remaining time: 6:51,466 (411466ms) -> OK 17:34:45 #19 Text 0 File DVDPlusRW.cpp, Line 618 Start write address at LBA 0 DVD high compatibility mode: Yes 17:35:11 #20 SCSI -500 File Cdrdrv.cpp, Line 1439 SCSI Exec, HA 2, TA 0, LUN 0, buffer 0x03720000 Status: 0x02 (0x03, SCSI_ABORTED) HA-Status 0x10 (0x0A, SCSI_HASTAT_REQUEST_SENSE_FAILED) TA-Status 0x00 (0x00, OK) Sense Key: 0x05 (KEY_ILLEGAL_REQUEST) Sense Code: 0x26 Sense Qual: 0x02 CDB Data: 0x2A 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x10 0x00 0x00 0x00 Sense Data: 0xF0 0x00 0x05 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x26 0x02 17:35:11 #21 CDR -500 File Writer.cpp, Line 304 SCSI command aborted LITE-ON DVDRW SOHW-1693S\H2 T0 17:35:11 #22 Text 0 File ThreadedTransfer.cpp, Line 229 all writers idle, stopping conversion 17:35:11 #23 Text 0 File ThreadedTransfer.cpp, Line 223 conversion idle, stopping reader 17:35:14 #24 SCSI -1033 File Cdrdrv.cpp, Line 1185 SCSI Exec, HA 2, TA 0, LUN 0 Status: 0x04 (0x01, SCSI_ERR) HA-Status 0x00 (0x00, OK) TA-Status 0x02 (0x01, SCSI_TASTATUS_CHKCOND) Sense Key: 0x02 (KEY_NOT_READY) Sense Code: 0x04 Sense Qual: 0x01 CDB Data: 0x35 0x02 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 Sense Data: 0x70 0x00 0x02 0x00 0x00 0x00 0x00 0x0A 0x00 0x00 0x00 0x00 0x04 0x01 17:35:15 #25 SCSI -1033 File Cdrdrv.cpp, Line 1185 SCSI Exec, HA 2, TA 0, LUN 0 Status: 0x04 (0x01, SCSI_ERR) HA-Status 0x00 (0x00, OK) TA-Status 0x02 (0x01, SCSI_TASTATUS_CHKCOND) Sense Key: 0x02 (KEY_NOT_READY) Sense Code: 0x04 Sense Qual: 0x01 CDB Data: 0x5B 0x01 0x05 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 Sense Data: 0x70 0x00 0x02 0x00 0x00 0x00 0x00 0x0A 0x00 0x00 0x00 0x00 0x04 0x01 17:35:15 #26 Phase 127 File dlgbrnst.cpp, Line 1841 Generating DVD high compatibility borders 17:35:15 #27 SCSI -1033 File Cdrdrv.cpp, Line 1185 SCSI Exec, HA 2, TA 0, LUN 0 Status: 0x04 (0x01, SCSI_ERR) HA-Status 0x00 (0x00, OK) TA-Status 0x02 (0x01, SCSI_TASTATUS_CHKCOND) Sense Key: 0x02 (KEY_NOT_READY) Sense Code: 0x04 Sense Qual: 0x01 CDB Data: 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 Sense Data: 0x70 0x00 0x02 0x00 0x00 0x00 0x00 0x0A 0x00 0x00 0x00 0x00 0x04 0x01 17:35:18 #28 Text 0 File dlgbrnst.cpp, Line 1699 Set remaining time: 0:00,000 (0ms) -> OK 17:35:18 #29 CDR -1033 File WriterStatus.cpp, Line 164 Drive not ready LITE-ON DVDRW SOHW-1693S\H2 T0 17:35:18 #30 TRANSFER -24 File WriterStatus.cpp, Line 164 Could not perform end of Disc-at-once 17:35:18 #31 Text 0 File dlgbrnst.cpp, Line 1699 Set remaining time: 0:00,000 (0ms) -> OK 17:35:18 #32 Phase 38 File dlgbrnst.cpp, Line 1841 Burn process failed at 8x (11*040 KB/s) Existing drivers: File 'Drivers\ASPI32.SYS': Ver=4.71 (0001), size=17005 bytes, created 2002-08-14 15:03:36 File 'Drivers\PXHELP20.SYS': Ver=2.02.62a, size=20016 bytes, created 2003-10-28 12:02:00 (Prassi/Veritas driver for win 2K) File 'Drivers\pnp680.sys': Ver=1, 0, 0, 6, size=36455 bytes, created 2001-11-30 17:51:34 (Adapter driver for rec) Registry Keys: HKLM\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\WinLogon\AllocateCDROMs : 0 (Security Option) |
Witam. Otóż mam wielki problem. Kupiłem nagrywarkę dvd liteon 1963s. Okazało się - że nie chce działać. Sprawdziłęm u kolegi - działa. Co się z nią dzieje ? Otóż gdy włańczam nero jeżeli mi się uda - wrzuce by się nagrywało - kopiowało dvd, to po kilku skundach bufor staje, jak i procent, dioda cały czas swieci na zielono, naped chodzi. Zwieszka. Doszedłem do wniosku, że dzieje się tak przy trybie dma, gdyż mam xp, a on ma juz automatycznie ustawiony dma. Wyłączyłem dma. Po uruchomieniu nero, nie wieszał się już, lecz gdy zaczynam nagrywac na rw pliki które razem duzo zajmuja - znowu bofor staje i procent, lecz nie wiesza się komp. Biore anuluj - i płytka wychodzi. Na pewno nie jest to wina płyt - próbowałem na róznych. Firmware zaaktualizowałem, sciagałem nawet sterowniki do płyty głownej nowe - nic nie pomogło. Zainstalowałem oryginalne sterowniki ASCI - czy jakoś tak :P - też nic. Proszę pomóżcie. Instalowałem od nowa windowsa, wczepiałem inne taśmy, zostawiałem jeden naped tylko - nic. A o to specyfikacje mojego kompa:
płyta główna VIA 1200 celeron 256 sdram geforc fx 5200 mam drukarke i myszke w portach usb sound blaster master i slave, na pewno sa dobrze zaznaczone gumkami. Taśmy tez sa dobrze rozmieszczone i porzyczepiane... No już poprostu szału dostaje ! A u kolegi działa... Wie może ktoś w czym problem ? |
Cytat:
Wlasnie tutaj widzialem, ze masa konfiguracji to dwa hdd albo jednoczesnie na primary, albo sec - o co chodzi wiec ??? Raczej ludzie dbaja o to, by nie miec hdd i optyki na jednym kanale... |
Witam !
Dzięki za wypowiedź - potwierdza ona tylko moje przypuszczenia, że w tej konfiguracji jest OK. :) :) Pozdrawiam ro29 |
@Ro29:
-sprawe masz dosc jasna, i dysk i naped pracuja na ATA33 i nic jednego i drugiego nie spowalnia. Tak wiec problemow nie powinienes miec zadnych. Przelaczenie CDRW z CDR na 2-gi kanal nie wniesie nic nowego, moze jednak troche nagrywarce narobic kolo transeru, ale nie musi. Swobodnie mozesz zostawic tak jak jest. Problem by sie zaczol, gdybis mial dysk ATA100/133 a napedy 33/66. |
Witam !
Mam od niedawna nagrywarkę CD, przeglądałem ostatnio wypowiedzi w tym temacie oraz czytałem trochę w literaturze i zauważyłem, że opcji podpinania napędów jest prawie tyle, ile teoretycznych możliwości. Stwierdziłem więc, że przedstawię, jak ja mam to podpięte i jeśli ktoś uważa, że można lepiej i przyniesie to wymierny efekt (uwzględniając zarówno mój sprzęt, jak i fakt, że zamierzam zarówno czasem przegrać płytkę, jak i skopiować coś z dysku), to bardzo chętnie wysłucham wszystkich głosów. Komputer mam dość stary, PII 350, 196 RAM. Aktualnie mam podłączone: PM ***8211; dysk twardy ATA 33 PS ***8211; CD-ROM 40x SM ***8211; nagrywarka CD-RW 52/32/52 LG 8526B Z tego co czytałem na Forum, powinienem raczej podłączyć CD-ROM razem z nagrywarką na IDE2, ale nie wiem czy przyniesie to jakąś korzyść. Pragnę zaznaczyć, że jak na razie z taką konfiguracją nie miałem większych problemów, jak na taki stary komputer nagrywa też w miarę szybko (na początku było co prawda dużo gorzej, bo nie miałem włączonego DMA, ale po jego włączeniu, jest raczej OK). Więc jeśli ktoś uważa, że można lepiej, to czekam na rady, najlepiej z uzasadnieniem Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
A drugie - jaki to dysk - bo np. spotkalem sie z dyskami ExelStore (slabe bo slabe - Hitachi/IBM) ktore za zadne skarby nie chcialy pracowac inaczej jak na PM/solo i koniec. Jak radzi GURU Esem :D napedy optyczna na kontroler MoBo (1) szybszy, na dodatkowym dyski, kazdy solo na master. I musi hoolac (jak mawiaja mlodzi nawiedzeni :D ) |
Masz 4 kanały IDE i 4 urządzenia a więc stać cię aby każde urządzenie było PM i tak bym to ustawiał.
Nie wiem jak sobie zewnętrzny kontroler radzi z napędami CD-ROMo podobnymi więc dla spokoju bym pod kontroler MoBo podpiął CD-ROMo podobne a HDD pod Promise. 8 ) |
Witam wszystkich.
Jesli jakaś mądra głowa wie to niech odpowie mi na pewien problem: Jak w rzeczywistości nalezałoby podpiąć urządzenia. Kupiłem dodatkowy kontroler UDMA 100 Promise. Bardzo fajny i podobno dobry kontroler. Mam 2 dyski twarde 80 GB , nagrywarke cd i nagrywarke DVD. Spotykam sięz różnymui opiniami że kontroler VIA jest bardzo słabo wydajny i zwykła UDMA 66 jest kilka razy lepsza. Jak najlepiej podłączyc moje urządzenia oraz jak ustawić zworki w nich. Pojawia się dodatkowy efekt specjalny w postaci zawieszenia kompa gdy system już prawie jest gotowy do pracy (podczas startu) - przy podłaczeniu do kontrolera UDMA 100 obu dysków (oba dyski sa na master). Gdy wypinam dysk niesystemowy z tego kontrolera i przepinam go na kontroler płyty głownej chodzi jak burza. Kontroler jest dobry bo zamiast dysku niesystemowego podpinam nagrywarki i jest ok. Zreszta kontroler był sprawdzany. Jest na 100% sprawny. Piszcie na maila proszę: gacek63@tlen.pl Wielkie dzięki. PS - browar dla tego kto rozwikła mój problem. :piwo: Pozdrawiam |
na IDE1 HDD
na IDE2 napędy CD-ROMo podobne. Jeżeli technicznie jest to niemożliwe - to trzeba dostawić zewnętrzny kontroler IDE i wtedy do niego podpiąć HDD a CD-ROMo podobne do kontrolera płyty głównej. 8 ) |
Hej
Sorki ze tak poozno w tym temacie, ale dopiero teraz wylazl moj problem. Obecnie mam taka sytucje na kablach Primary master = dysk 40gb 133 Primary slave = wolny Secondary master = CD-RW Lite on 40125 czy jakos tak Secondary slave = kieszen (czasem z jakims dyskiem zalezy ktory wsadze) I teraz mam taka sprawe bo mam jeszcze CD-RW LG 8480B i chce to podlaczyc do mojego zestawu. Plyta glowna Soltek Sl75 drv4. I jak to w koncu podlaczyc?? Chcialbym tych dwoch nagrywarek uzywac do nagrywania a nie jednej tylko jako cd-rom. Na przyklad nagrywac sobie 2 rozne plytki jednoczesnie. :) Bo raz ktos pisze ze hdd plus cdrw to nie, a raz ze 2 cd rw to tez nie... :( Ja juz nie wiem. Prosze o pomoc. :) |
nagrywarke wypadaloby dac na master - tak dla pewnosci, cd-rom na slave
|
w koncu jak?
Kiedy kupowałem kompa a było to 3 lata temu podłączyli mi napędy tka jak sugerujcie czyli
PM: Dysk SM:nagrywarka SS:cdrom nagrywarka i cdrom na 40 zyłowej taśmie. Lecz ja zmieniłem bo tak mi sie podobało sm:mam cdrom a ss:nagrywarke i nie mam problemów lecz niegdy nie próbowałem przegrywać płyt w locie bo uważam że nie jest to za dobry sposób przegrywania. I w koncu nie wiem jak to powinno być podłączone ale chyba tak jak sugerujecie , czy też moze zostać tak jak jest? cdrom to lg 52X, nagrywarka liteon 52327s, płytka głowna to ms 6380 na kt 266. Macie jakieś sugestie?, chętnie skorzystam z rad szanownych kolegów :). |
Dodam jesze ze wkoncu padla mi ta nagrywarka, chyba jakas nieszczesliwa ta seria.
|
Cytat:
|
Cytat:
Takie taśmy należy wpinać długim końcem w płytę, krótkim w napędy. Ważne jest ustawienie zworek; zalecam jednak cable select. Wtedy koniec taśmy w PM a środek w PS. 8 ) |
Czy zle podlaczenie napedow do kontrolera plyty moze miec wplyw na problemy z nagrywaniem?
PM: Seagate U5 20GB PS: Seagate Medalist ST33210A 3,2GB Tasma: Wtyczka czerwona w plycie ---> Wtyczka czarna PM ---> Wtyczka czarna PS SM: Nie ma SS: Lite-On SOHW 832S Tasma: Wtyczka Niebieska w plycie ---> Wtyczka szara bez napedu ---> Wtyczka czarna SS Teraz... W tej konfiguracji zniszczylem juz 4 plyty DVD+R. Jednakze, gdy nagrywalem poprzednim razem - na kanale Secondary tasma byla odwrocona koncowkami, czyli w nagrywarce byla wtyczka czerwona. NIE BYLO ZADNYCH PROBLEMOW Z NAGRYWANIEM, NIE BYLO TEZ BLEDOW. Wiec powiedzcie czy to moze byc powod z tej strony? Ze strony tasiemek? Coz dokladnie oznaczaja koncowki czerwone i niebieskie? Niestety malego dysku nie moge polaczyc z nagrywarka bo brakuje okolo 10 centymetrow... prosze o jakas pomoc... |
Zasilacz już wymieniłem miałem FEEL 300W nagrywarki padały, a teraz TRACERa 500W. Możliwe że oba zasilacze mogą być takie niestabilne? Co prawda pobór mam duży ok. 220W. Barton 3200, DFI Lanparty, Radeon 9800xt, 2 Maxtory o łącznej poj. 200GB, 1GB RAMu. Jeśli polecasz jakieś zasilacze proszę o sugestie. Z góry dzięki.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:39. |