Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Zawiesza się neostrada przy podłączeniu do laptopa (https://forum.cdrinfo.pl/f113/zawiesza-sie-neostrada-przy-podlaczeniu-laptopa-82352/)

Prezesik 13.05.2009 14:48

No cóż rzec.
Wspaniała inicjatywa.
Jeszcze się z Tobą skontaktuję na priva :)

- Deckard - 12.05.2009 22:33

Sagema f@st 800 E2 który ma 2 lata ale spoko działa mogę Ci posłać za freeko bo mnie drugi tak potrzebny jak qrwie majtki.

sobrus 12.05.2009 10:30

No to chyba najtańsze rozwiązanie, modemy sagema chodzą po 20zł kup teraz.
A licytując to moze i za złotówke by sie dało wyrwać...

Prezesik 12.05.2009 10:27

Podłączałem dwa inne modemy: właśnie Sagema i ZTE jakiś nowszy od tego co mam.
I nie było problemów.

sobrus 12.05.2009 08:33

Ewentualnie za grosze na allegro kup modem Sagema f@st 800.
Być może ten lepiej sobie poradzi.

Jeżeli możesz to pożycz od kogoś takiego do testów.

olpiter 11.05.2009 22:54

Cytat:

Napisany przez Bródka (Post 1022208)
No to w sumie chyba jedyne wyjście zainwestować w router z modemem koszt nie wielki, widziałem philipsa za 119zl na allegro

Albo kompa :ysz:

Bródka 11.05.2009 21:46

No to w sumie chyba jedyne wyjście zainwestować w router z modemem koszt nie wielki, widziałem philipsa za 119zl na allegro

Prezesik 11.05.2009 18:56

Tak, przeglądałem już takie rzeczy.

Wawelski 11.05.2009 18:48

neostrada.info forum.neostrada.info i http://qba.neostrada.pl/index.htm#o6.4 zaliczyłeś już?

Prezesik 11.05.2009 18:39

On coś tam robił, podłączał jakieś różne rzeczy. Wiem, że też jakoś do swojego komputera podłączał.
To nie było tak, że podłączył, sprawdził co się pokazało i rozłączył. Trochę to trwało wszystko :)

demek 11.05.2009 18:34

mogl sprawdzic napiecia ale...tu obciazenie jest potrzebne dlugotrwale...
i nie mysl, ze chce podwazyc jego kompetencje, nie mam takich intencjii

Prezesik 11.05.2009 18:26

nie wiem co to było, ale nie był to dysk
Jakieś cyferki mu tam wyskakiwały. Się nie znam. Mówił, że jest w normie wszystko.
Chłopak skończył Polibudę i teraz zawodowo się tym zajmuje, więc jak dla mnie to osoba kompetentna i wie co robi. ;)

demek 11.05.2009 18:20

Cytat:

Napisany przez Prezesik (Post 1022161)
Cały czas mam XP, od samego początku. Mam SP3.

Też tak mi się wydaje, że to z zasilaniem USB jest najsensowniejszym tłumaczeniem.
Jednak był u mnie kolega, który się zajmuje sieciami komputerowymi, internetem i takimi bajerami. Oglądał, coś tam grzebał, w Windzie otwierał jakieś dziwne okienka, które pierwszy raz widziałem :D
Tak czy inaczej. Podłączał coś tam do USB i twierdził, że wszystko jest ok.
A na koniec wzruszył ramionami i uczonym głosem powiedział: "No czasem tak jest, że urządzenia, które teoretycznie powinny działać, są ze sobą niekompatybilne nie wiadomo czemu."

co podlaczyl? dysk z zew zasilaniem? to o kant tylka mozna rozbic :P
cos na esata mozna sprawdzic, esata do desktopa a usb do lapka, ale dysk jakis oczywiscie, chyba lepszej metody na niedobor pradu nie ma zeby sprawdzic
lub tez zew kieszen na 2xusb, zasilanie + data

rycho 11.05.2009 17:58

Czy ja już tu nie pisałem o laptokach i neozdradzie?

Prezesik 11.05.2009 17:56

Cały czas mam XP, od samego początku. Mam SP3.

Też tak mi się wydaje, że to z zasilaniem USB jest najsensowniejszym tłumaczeniem.
Jednak był u mnie kolega, który się zajmuje sieciami komputerowymi, internetem i takimi bajerami. Oglądał, coś tam grzebał, w Windzie otwierał jakieś dziwne okienka, które pierwszy raz widziałem :D
Tak czy inaczej. Podłączał coś tam do USB i twierdził, że wszystko jest ok.
A na koniec wzruszył ramionami i uczonym głosem powiedział: "No czasem tak jest, że urządzenia, które teoretycznie powinny działać, są ze sobą niekompatybilne nie wiadomo czemu."

demek 11.05.2009 17:48

twoj lap ma problem z zasilaniem z usb, nie wyrabia pradowo, ot taki jest problem

jaki os byl orginalnie? xp? zobacz z sp2, wyprobuj win7 jak ci sie chce, zawsze mozesz go postawic na drugiej partycji bez formatu a potem zwyczajnie usunac...

Prezesik 11.05.2009 17:41

Niekoniecznie lepiej.

Tam jest zwykle jeden komputer. Od święta dwa i to najwyżej na 2-3 dni. A i tak nigdy nie ma potrzeby podłączenia do netu obu na raz. Nie ma sensu wydawać pieniędzy na router.

I takie rozwiązanie nie wytłumaczy dlaczego się tak dzieje ;)

Próbowałem różnych sterowników. I z płyty i z netu. Żadnej różnicy.

demek 11.05.2009 17:10

nie lepiej kupic router?

problem sie pewnie skonczy a i wiecej kompow bedzie mozna podpiac...

sprobuj znalesc jakis inny sterownik do modemu

Prezesik 11.05.2009 17:08

Dzwoniłem.
Przysłali techników.
Sprawdzili.
Wszystko podobno w porządku.
I oni się zajmują problemami na łączach, a w tym przypadku te są ok. Co by się zgadzało, bo na innych komputerach działa wszystko dobrze.
Co prawda na infolinii podawali mi różne propozycje rozwiązań. Zmiany w rejestrze, zmiany ustawień zarządzania energią itp. ale nic nie odniosło skutku.

moskito 11.05.2009 15:32

A może zamiast główkować samemu powinieneś po prostu skontaktować się z infolinią techniczną tp (0 800 102 102).

Prezesik 10.05.2009 10:59

Ale wiecie co jest ciekawe?

Godzinę temu włączyłem sobie przez SopCasta mecz ligi chińskiej :D i jeszcze się nic nie stało :D

Chińczyk potrafi :haha:

-edit-
A jednak! Rozłączyło się.
Jak już Chińczyki nie dali rady, to wszelka nadzieja prysła...

- Deckard - 10.05.2009 10:56

modemy są dość prądożerne wiec jeden port jeden modem i nic więcej, o i nic więcej nie przychodzi mi do głowy

Prezesik 10.05.2009 10:38

Bawiłem się już opcjami zasilania.
Korzystam z netu przy podłączonym kablu.
Mi się wydaje, że to właśnie tu jest problem.

- Deckard - 10.05.2009 09:51

a jak tam z zasilaniem usb i opcje oszczędzania energii? jeśli to lapek to korzystaj z netu przy podłączonym kablu do zasilacza

Prezesik 09.05.2009 23:37

Spróbowałem.
Z żalem zawiadamiam, że nie pomogło.

:)

gallus 09.05.2009 23:08

A spróbuj tego ( http://tnij.org/dc9d ) może po prostu u ciebie nie wywala to okienko.. :)

Prezesik 09.05.2009 20:32

Ja też bym tak zrobił.
To był mój pierwszy pomysł.
Niestety. Bez zmian.

ed hunter 09.05.2009 20:31

Poszukaj i przeinstaluj stery do tego laptoka. Więcej pomysłów nie mam. Tak bym zrobił.

Prezesik 09.05.2009 16:59

Brałem pod uwagę takie rozwiązanie, ale po podłączeniu do innych komputerów działa idealnie.

Bródka 09.05.2009 16:39

Moze modem juz konczy zywota i przy duzej ilosci pakietow nie daje rady i sie wiesza

rycho 09.05.2009 16:20

Neostrada to ZŁO.
Laptoki to ZŁO.
A razem...

Prezesik 09.05.2009 15:31

Niestety nie pomogło.

A programik rzeczywiście ciekawy ;)

Bródka 09.05.2009 11:43

Raczej jest to wina lacza, zmien recznie MTU pomiedzy 1492-1500

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Servic es\TCPIP\Parameters\Interfaces\]
Znajdujesz tam gałąź z interfejsem, który Cię interesuje i dodajesz wartość DWORD o nazwie MTU.

Jak to nie pomoze zainstaluj sobie program cfosspeed www.cfos.de i powinno to pomoc, fakt program jest platny ale przez pierwsze 30 dni jest w pelni dzialajacy

Prezesik 09.05.2009 00:02

Z tymże, ten modem jest pod USB ;)

prometeusz 08.05.2009 22:51

Jak sie wiesza przy wielkich pakietach, to moze to byc wartosc MTU. Musisz zmniejszyc.
W zwyklej karcie ethernet w konfiguracji karty mozna zmieniac, badz w rejestrze.
http://publib.boulder.ibm.com/infoce...c6i0mst121.htm

Prezesik 08.05.2009 22:16

Zawiesza się neostrada przy podłączeniu do laptopa

Witam Wszystkich :)

Po prześledzeniu ogromnej liczby wątków na różnych forach, przeczytaniu licznych rad, wypróbowaniu wielu sposobów, doszedłem do momentu, w którym nie pozostaje mi nic innego jak zwrócić się do Najwyższej Instancji (a mianowicie do Was) o pomoc. (długie zdanie, co nie?)

A oto, z czym do Was przychodzę:

Jak przyjeżdżam sobie do domu na niektóre weekendy, to korzystam z neostrady.

A cała sprawa wygląda tak.
Gdy podłączam modem do mojego komputera wszystko chodzi bardzo dobrze do pewnego momentu. Problem pojawia się w momencie dużej wymiany danych i skoku transferu, np. przy ściąganiu dużego pliku czy oglądaniu transmisji telewizyjnej. Wówczas, połączenie tak jakby się "zawieszało", transfer nagle spada do zera. I koniec internetu, mimo, że ikonka połączenia cały czas pokazuje, że niby jest. Z tymże, te dwa komputerki przestają mrugać i wygląda tak jakby się zawiesiło. I tu nie ma reguły, kiedy to się dzieje. Czasami, np. oglądam sobie mecz i mogę spokojnie całą połowę obejrzeć, a czasami po minucie takie coś się pojawia.

Wtedy są dwa wyjścia:

1. Restart komputera. Mało wydajne, bo programy, które korzystały z połączenia nie chcą się zamknąć i trzeba zamykać samemu procesy. I zawsze w tym przypadku, zamykanie systemu zatrzymuje się w momencie "zapisywanie ustawień". Wtedy trzeba i tak skorzystać z rozwiązania "siłowego" ;)

2. Drugie rozwiązanie, dużo łatwiejsze i szybsze. Odłączenie od modemu na momencik kabelka idącego z gniazdka telefonicznego. Dopiero w tym momencie, na ekranie pojawia się komunikat, że połączenie jest zerwane. Na modemie mruga dioda, po chwili świeci ciągle i można się znowu łączyć. I tu ciekawostka. Trzeba odłączyć kabel od linii tel. a odłączenie kabla od usb nic nie daje. Nawet po odłączeniu tego kabla, windows pokazuje, że rzekome połączenie ciągle trwa. Po podłączeniu modemu z powrotem dioda od adsl w ogóle się nie zapala. Wtedy konieczny już jest restart.

Jeśli moje korzystanie z internetu ogranicza się do spokojnego przeglądania internetu i ściągania niewielkich plików, to wszystko jest ok. Problem pojawia się przy korzystaniu bardziej wymagającym, że tak to ładnie ujmę ;)

Teraz jeszcze garść takich informacji:
- Neostrada 1mb
- modem ZTE ZXDSL852
- laptop Aristo Prestige 1800
- win xp sp3

Sprawa wygląda tak, że problem występuje tylko przy tym konkretnym modemie i przy tym konkretnym laptopie.
Na innych komputerach modem działa wyśmienicie i taki problem się nie pojawia.
Podobnie, jak nie ma problemów z innymi modemami podłączonymi do tego laptopa.

Próbowałem się łączyć zarówno przez aplikację dostępową TP, jak i windowsowską. Problem występuje w obu przypadkach.

Myślałem wcześniej, że to może być wina syfu w systemie, ale po formacie jest dokładnie taki sam problem.

Chyba, to co najistotniejsze już napisałem. Jakby mi się przypomniało coś ważnego, to dodam :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:20.