![]() |
Cytat:
Tzn procek będzie ograniczał Radka 4850 albo GF 260. Czy uważasz , że procek ogranicza Grafikę którą mam aktualnie czyli GF 8600 ? |
zaczeliscie juz o raidzie. wiec, czy do maciory raid0 z dwoch dyskow, mozna dodac 3 dysk bez jej rozwalania? Niby w intel matrix storage jest taka opcja, ale czy to dziala bez utraty danych?
|
podkrecony chociaz? jesli nie to proc cie powoli ogranicza a nie grafa i dyski
|
Procek to :
C2D E4500 Grafa 8600GT 256MB (Ale będzie inna np Radek 4850 albo GF 260) |
wymien plyte na taka, ktora obsluguje nowsze proce, wsadz np e5200, ddr2 ci zostanie, a wyniki beda lepsze
jaki masz w ogole proc? i grafe? |
Dlaczego od d... strony?
Myślisz, że to będzie kiepsko działało o co chodzi dokładnie ? Pytam o zakup Dysków a nie o konfiguracje. |
napisales raid a nie matrix raid...no ale coz
powodzenia zyczo, mimo podejscia od d... strony no i po co pytasz skoro wszystko wiesz? |
Wiem wiem to od dawna.
Intel Matrix Storage możesz zrobić tak jak ja pisałem. Tak mam zrobione więc ? Denerwuje mnie to, jak ktoś kogoś chce na siłę pouczać. :P |
to znasz slabo
0 + 1 Macierz realizowana jako RAID 1, którego elementami są macierze RAID 0. Macierz taka posiada zarówno zalety macierzy RAID 0 - szybkość w operacjach zapisu i odczytu - jak i macierzy RAID 1 - zabezpieczenie danych w przypadku awarii pojedynczego dysku. Pojedyncza awaria dysku powoduje, że całość staje się w praktyce RAID 0. Potrzebne są minimum 4 dyski o tej samej pojemności. 1+0 Nazywana także RAID 10. Macierz realizowana jako RAID 0, którego elementami są macierze RAID 1. W porównaniu do swojego poprzednika (RAID 0+1) realizuje tę samą koncepcję połączenia zalet RAID 0 (szybkość) i RAID 1 (bezpieczeństwo) lecz w odmienny sposób. Tworzony jest duży stripe małych mirrorów, dzięki czemu podczas wymiany uszkodzonego dysku odbudowywany jest tylko fragment całej macierzy. tez potrzeba 4 dyskow juz wiesz? |
No i ?
Znam to po co mi to wklejasz ? |
|
Albo to i to dlaczego nie ? :)
System np. 50-100 GB RAID 0 Dane 200GB RAID 1 HD TUNE DYSK Seagate 320 GB http://img29.imageshack.us/img29/884...t332062.th.png HD TUNE DYSK WD 320 GB http://img29.imageshack.us/img29/455...dcwd320.th.png |
to albo R0 albo R1 ...
|
System właśnie bym przeinstalował, dyski mam dwa (320 GB ) sprzedał bym je i dopłacając niewiele zakupił szybsze, i większe np 500 GB.
A w ładowaniu jest różnica, widać po programach wszystko ładuje się szybciej a nie jest zamulone. Aha jeszcze automatyczna kopia danych - Dane na dwóch dyskach przemawia za RAID-em @Andrzejf : Cenna uwaga. |
niektórzy zapomnieli ze gry teraz wczytują sie cały czas w czsie gry. Raid ci nie pomoże . problem tkwi po stronie sterowników w systemie. Szybkość odczytu jest ważna wtedy gdy coś kopiujesz. Zamiast 1 minuty to 10 sekund.
Zainstaluj lepiej nowe sterowniki do płyty i systemu a nie wywalaj kase na dyski. |
Ciekawe co w tej budzie siedzi ze ja dysk zwalnia ?
|
seagate. 6 sztuk. kazda dziala do dzis.
|
Seagate.
|
zamiast 15 to 14,8... :)
|
Wielka różnica w tym, że loading będzie trwać 15 sekund a nie 10...
|
W ładowaniu się? Podstawowe...
|
W obecnych czasach prędkość dysku ma tutaj marginalne znaczenie. ;)
|
No dobra ale programy zanim będą w ramie muszą się z czegoś załadować nie ?
|
A gry to nie proc, ram i grafa ?
Dysk bym na ostatnim miejscu winil. Progi w sumie tez. Ale co ja tam wiem :) |
Co z Seagate brać ? Zrobiłem właśnie testy Dysku
Seagate 320 GB - odczyt 70 MB/s WD - odczyt 100 MB/s K urcze szok jaka różnica. |
Cytat:
Oczywiście Seagate. |
Oki a jakie dyski polecacie kupić ??
Ja się zastanawiam nad : Samsung 500GB 7200RPM SATAII HD502IJ NCQ, 16MB WD WD5001AALS 500GB Caviar Black 7200 32MB SATA |
Cytat:
|
Do żadnego producenta nie mam zaufania.
Mam albo pewną dozę zaufania, albo dużą nieufności do konkretnych modeli czy serii. |
Zakup Dysków Twardych
Witam !
Chciałem przyspieszyć pracę na komputerze poprzez postawienie RAID0 Partycja 50-100 GB i RAID1 na Reszcie dysku tj. np 200GB (W zależności od wielkości Dysku.) Aktualnie posiadam Dwa dyski ST3320620as oraz WD 320 GB. Postawiłem RAID0 na WD+Seagate odczyt średnio 145 MB/s (W porównaniu do Seagate samego który ma 75 MB/s to spora różnica.) Chciałbym kupić Dwa dyski i postawić na nich RAID0 i RAID1. Sprzedając Te które aktualnie posiadam. Chce, żeby mi system programy aplikacje gry ładowały się szybciej, bo powiem szczerze ładuje się wszystko bardzo wolno Tak jak na starym kompie Duron 1200. Co polecacie Kupić ?? Widzę, że Seagate zalicza wtopę za wtopą... Płyta główna to ASUS P5LD2. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:21. |