![]() |
Ilość załączników: 1
Piszę totalnie wbrew metodyce nauczenia, 5 palcami jak Smartek. Kiedyś na jakimś teście wyszło mi 490, wyżej nie potrafię podskoczyć. To już chyba górna granica 5 palców ;-)
http://forum.cdrinfo.pl/attachments/...turze-klaw.png |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
A zaraz potem zadzwonić po straż miejską, żeby spisała, że uszkodził ci rower i oczekujesz odszkodowania, następnie dała mu mandat za parkowanie i odholowała go... Chyba się rozmarzyłem ;) |
Ale łapki mi się nie trzęsą, no chyba, że się wnerwię...się mi wtedy trzęsą do bicia...ale to nie w sprawach politycznych, tylko w sprawach codziennego chamstwa...
Np takiego: Załącznik 52168 Bo tu się normalnie prosi gwoździem przejechać, 1000 znaków na minutę, drżącą ręką. :] |
Ed, bo to efekt uboczny tych waszych nocnych wojaży trunkowych. :szczerb:
|
ja tam nie wiem, ale nie trafiam już w nic. :szczerb:
a serio, to też nie mogę bez spoglądania, bo chociaż odruchowo wiem, gzie jaki klawisz jest, to potrafi mi się całość pisania obok przestawić. :D |
Cytat:
|
Cytat:
|
|
Cytat:
|
hmm.. no cóż.. istnieją różne sposoby utrudniania sobie życia (choć ten przyznam, jest jednym ze skuteczniejszych ;) )
|
Znam takich co próbują pisać kciukami "ZXCVBNM<>?" ;)
|
Akurat zadaniem kciuków jest tylko obsługa spacji ;)
|
Ja kiedyś uczyłem się na mistrzu. Teraz jakoś nie zwracam na to uwagi. Do pisania używam wszystkich palców z wyjątkiem kciuków, które są na spacji (lewa ręka) i alcie (prawa).
No tak jakoś wyszło :P |
Ok, nie zwróciłem uwagi, że tu mówimy o znakach, a nie wyrazach, więc uwaga o tempie czytania jest bezzasadna ;)
Pozostaje jednak ciągle brak sensu tego, co się pisze, co jednak bardzo zwalnia tempo pisania. Zrobiłem sobie jeszcze jeden test i teraz miałem 541, ale znowu kilka błędów z podobnego jak ostatnio powodu. Będę ćwiczył ;) |
bezwzrokowcy nie patrza, wiec nie wiedza ze przyjemniejsza :D
|
Cytat:
|
Nie wyobrażam sobie pisania bez wzrokowo. Huh, próbowałem się kiedyś tego nauczyć, ale bez rezultatu. Kiedyś próbowano mnie nawet w szkole do tego zmusić, przez co zniechęciłem się w ogóle do komputera na jakiś czas.
Opracowałem za to własną technikę pozwalająca pisać mi równie szybko albo i nawet szybciej niż Ci "bezwzrokowcy". :P Ot, taki offtopik... ;] |
Na razie 474, ale muszę jeszcze powtórzyć testy, bo im szybciej piszę, tym jest głośniej, a ze względu na godzinę nie chcę przesadzać ;)
Wyrazów błędnych 7, ale tu pojawia się pewien mankament testu - bo zrobiłem jedną literówkę, którą zaraz sobie uświadomiłem, automatycznie ją poprawiłem, ale program zaliczył już to jako kolejny wyraz, ja pisałem dalej po kolei, a on zaliczał to jako kolejne wyrazy czyli niepoprawnie. Pisząc w średnim tempie jest czas to skorygować, przy szybkim trochę trudniej. I generalnie mam wrażenie, że to wartości podanej przez program spokojnie można dodać trochę procent. Tutaj piszemy wyrazy bez ładu i składu, a jednak pisząc sensowne zdania i wiedząc, co chce się napisać za chwilę, robi się to zdecydowanie płynniej i szybciej. No i jeszze jedna sprawa to szybkość czytania. Pisząc normalnie piszemy z myśli, tutaj musimy tekst najpierw odczytać, a średnia prędkość czytania to 200-300 wyrazów na minutę. Trudno pisać szybciej niż się odczytuje tekst ;) |
Cytat:
Mój wynik: http://img197.imageshack.us/img197/4830/aaal.png resztę poprawia word || |
..bo w sumie nie jest istotne, jak szybko się pisze - ważniejsze jest to, co się pisze.
Cytat:
|
Cytat:
|
Piszesz 352 znaków na minutę
Napisałeś 71 wyrazów poprawnie Napisałeś 1 wyrazów błędnie :D Bezwzrokowo :D |
Mi do nauki bezwzrokowego pisania wystarczyło kilka lat rozmów przez gg i inne komunikatory :)
Na tej stronie można się sprawdzić http://polish-speedtest.10-fast-fingers.com/ Mój wynik: Piszesz 274 znaków na minutę Napisałeś 54 wyrazów poprawnie Napisałeś 0 wyrazów błędnie |
Cytat:
|
TELEPATIA tylko i wyłącznie, bezdotykowe pisanie myślami :taktak:
|
A ja piszę mniej więcej trzema lub czterema palcami lewej ręki i tylko dwoma prawej. Ciekawe czy po tylu latach przyzwyczajenia potrafiłbym wprowadzić "do gry" kolejne?
Piszę rzecz jasna bezwzrokowo i z zadowalającą mnie prędkością, ale czemu by nie... ;-) |
No lepiej jednak nabrać dobrych nawyków, te złe trudno się potem usuwa :)
Ja miałem w tym względzie trochę szczęścia, bo akurat uczyłem się w Stanach, gdzie był specjalnie opracowany program nauki. Jednocześnie bardzo dużo pisałem (po kilkanaście - kilkadziesiąt stron dziennie) utrwalając te umiejętności. Co prawda ostateznie i tak piszę po swojemu - używając 6 palców, ale robię to bardzo szybko, a w razie czego potrafię przestawić się na więcej (tzn. nie czuję takiej potrzeby, ale przykładowo jak sobie coś zrobię w palca i mam np. plaster, to przestawiam się na inny - taka elastyczność ;) ). W każdym razie program programem, ale jestem pewien, że największy udział w tym miało to, ile wtedy pisałem (trwało to około roku). |
Mnie na szczęście nikt nie uczył na siłę i w ogóle nikt... Bawiłem się kiedyś tymi programami ale brakowało mi cierpliwości przy klepaniu tych klawiszy. Nauczyć można się nawet i bez tego, może nie do końca poprawnie technicznie i wydajnie ale bezwzrokowo umiem pisać - po swojemu - prędkość jest zadowalająca.
Moje zdanie jest takie, że jak uczyć się pisać to na samym początku zabawy z komputerem potem już piszesz po swojemu i się nie chce. |
fakt, dobry - ale ja wolalem Type 98 (nawet kupilem) :D
|
Ja sie nauczylem w Mistrzy Klawiatury. Informatyk w technikum robil nam sprawdzian z tego na oceny, mial ciekawe podejscie do przedmiotu.
|
Mistrz Klawiatury jest chyba najlepszy. Kiedyś, w jakimś Komputer Świecie był test takich programów, ale poza tym jednym jeszcze może ze dwa były warte uwagi, ale droższe i zdecydowanie gorzej ocenione. Poza tym jeśli interesują cię też polskie litery, to wybór raczej nie będzie duży. Ja zostałbym przy Mistrzu Klawiatury, zwłaszcza że można go dostać z gazetami za mniej niż 10 złotych.
Swoją drogą to i tak najlepszym nauczycielem jest praktyka. Poznaj podstawy i pisz codziennie przynajmniej po kilkanaście minut. Szybko przyspieszysz :) |
jakies 10 lat temu probowalem uzywac
mam tez Type98 tez z tego okresu mniej wiecej oryginal - moge tanio odsprzedac generalnie - programy dzialaja |
Bezwzrokowe pisanie na klawiaturze
Znacie jakieś dobre programy do nauki bezwzrokowego i szybkiego pisania na klawiaturze? Niedawno znalazłem program pod tytułem "Mistrz klawiatury II". Czy ta aplikacja jest godna uwagi, a może znacie jakąś lepszą? Proszę o odpowiedź na mój temat.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:38. |