Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Bezwzrokowe pisanie na klawiaturze (https://forum.cdrinfo.pl/f113/bezwzrokowe-pisanie-klawiaturze-82555/)

Piterniel 06.06.2009 12:02

Ilość załączników: 1
Piszę totalnie wbrew metodyce nauczenia, 5 palcami jak Smartek. Kiedyś na jakimś teście wyszło mi 490, wyżej nie potrafię podskoczyć. To już chyba górna granica 5 palców ;-)

http://forum.cdrinfo.pl/attachments/...turze-klaw.png

andrzejj9 05.06.2009 16:49

Cytat:

Napisany przez jujo (Post 1027625)
No tak, tylko ta ostatnia wartość powinna być jak najmniejsza, a w moim przypadku jest ona równa 0. Spróbuj, ile będziesz mieć znaków na minutę bezbłędnie napisanych :)

Sądzisz, że tego nie wiem :> Ten emotikonek na końcu po coś tam był ;)

jujo 05.06.2009 09:43

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1027546)
Eee tam - wszystkie trzy wartości mam znacznie wyższe ;)

No tak, tylko ta ostatnia wartość powinna być jak najmniejsza, a w moim przypadku jest ona równa 0. Spróbuj, ile będziesz mieć znaków na minutę bezbłędnie napisanych :)

andrzejj9 05.06.2009 06:59

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1027569)
Ale łapki mi się nie trzęsą, no chyba, że się wnerwię...się mi wtedy trzęsą do bicia...ale to nie w sprawach politycznych, tylko w sprawach codziennego chamstwa...

Np takiego:

Załącznik 52168

Bo tu się normalnie prosi gwoździem przejechać, 1000 znaków na minutę, drżącą ręką. :]

Masz moje pełne poparcie.. Tylko po co gwoździem, lepiej rozwerem (tak metalową kierownicą bez osłowy powinno dać odpowiedni efekt).

A zaraz potem zadzwonić po straż miejską, żeby spisała, że uszkodził ci rower i oczekujesz odszkodowania, następnie dała mu mandat za parkowanie i odholowała go... Chyba się rozmarzyłem ;)

ed hunter 05.06.2009 00:30

Ale łapki mi się nie trzęsą, no chyba, że się wnerwię...się mi wtedy trzęsą do bicia...ale to nie w sprawach politycznych, tylko w sprawach codziennego chamstwa...

Np takiego:

Załącznik 52168

Bo tu się normalnie prosi gwoździem przejechać, 1000 znaków na minutę, drżącą ręką. :]

Berion 04.06.2009 23:44

Ed, bo to efekt uboczny tych waszych nocnych wojaży trunkowych. :szczerb:

ed hunter 04.06.2009 23:36

ja tam nie wiem, ale nie trafiam już w nic. :szczerb:

a serio, to też nie mogę bez spoglądania, bo chociaż odruchowo wiem, gzie jaki klawisz jest, to potrafi mi się całość pisania obok przestawić. :D

Berion 04.06.2009 23:30

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1027507)
Zezowanie? :blink:

Skądże znowu. Patrzę na klawisz, który będzie naciskany w następnej kolejności. Kiedy kończę wbijać dany znak, zapamiętuję położenie w przestrzeni tego na który zaraz skieruję swój siermiężny paluch (żeby nie trafić obok) i tak jakoś leci. Jak trzeba szybko pisać to poszerzam "cache" do 2 przycisków. :P

andrzejj9 04.06.2009 23:26

Cytat:

Napisany przez jujo (Post 1027536)

Eee tam - wszystkie trzy wartości mam znacznie wyższe ;)

jujo 04.06.2009 22:53

Kto podskoczy? :D

http://img193.imageshack.us/img193/2067/wynikj.jpg

ed hunter 04.06.2009 20:45

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1027433)
Nie wyobrażam sobie pisania bez wzrokowo. Huh, próbowałem się kiedyś tego nauczyć, ale bez rezultatu. Kiedyś próbowano mnie nawet w szkole do tego zmusić, przez co zniechęciłem się w ogóle do komputera na jakiś czas.

Opracowałem za to własną technikę pozwalająca pisać mi równie szybko albo i nawet szybciej niż Ci "bezwzrokowcy". :P

Ot, taki offtopik... ;]

Zezowanie? :blink:

andrzejj9 04.06.2009 20:43

hmm.. no cóż.. istnieją różne sposoby utrudniania sobie życia (choć ten przyznam, jest jednym ze skuteczniejszych ;) )

Matefusz 04.06.2009 20:16

Znam takich co próbują pisać kciukami "ZXCVBNM<>?" ;)

andrzejj9 04.06.2009 20:11

Akurat zadaniem kciuków jest tylko obsługa spacji ;)

Matefusz 04.06.2009 19:44

Ja kiedyś uczyłem się na mistrzu. Teraz jakoś nie zwracam na to uwagi. Do pisania używam wszystkich palców z wyjątkiem kciuków, które są na spacji (lewa ręka) i alcie (prawa).
No tak jakoś wyszło :P

andrzejj9 04.06.2009 16:06

Ok, nie zwróciłem uwagi, że tu mówimy o znakach, a nie wyrazach, więc uwaga o tempie czytania jest bezzasadna ;)

Pozostaje jednak ciągle brak sensu tego, co się pisze, co jednak bardzo zwalnia tempo pisania.

Zrobiłem sobie jeszcze jeden test i teraz miałem 541, ale znowu kilka błędów z podobnego jak ostatnio powodu. Będę ćwiczył ;)

prometeusz 04.06.2009 13:15

bezwzrokowcy nie patrza, wiec nie wiedza ze przyjemniejsza :D

Reetou 04.06.2009 13:12

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1027433)
Opracowałem za to własną technikę pozwalająca pisać mi równie szybko albo i nawet szybciej niż Ci "bezwzrokowcy". :P

Nazywa się sekretarka, faktycznie przyjemniejsza metoda...

Berion 04.06.2009 12:04

Nie wyobrażam sobie pisania bez wzrokowo. Huh, próbowałem się kiedyś tego nauczyć, ale bez rezultatu. Kiedyś próbowano mnie nawet w szkole do tego zmusić, przez co zniechęciłem się w ogóle do komputera na jakiś czas.

Ot, taki offtopik... ;]

andrzejj9 04.06.2009 05:59

Na razie 474, ale muszę jeszcze powtórzyć testy, bo im szybciej piszę, tym jest głośniej, a ze względu na godzinę nie chcę przesadzać ;)

Wyrazów błędnych 7, ale tu pojawia się pewien mankament testu - bo zrobiłem jedną literówkę, którą zaraz sobie uświadomiłem, automatycznie ją poprawiłem, ale program zaliczył już to jako kolejny wyraz, ja pisałem dalej po kolei, a on zaliczał to jako kolejne wyrazy czyli niepoprawnie. Pisząc w średnim tempie jest czas to skorygować, przy szybkim trochę trudniej.

I generalnie mam wrażenie, że to wartości podanej przez program spokojnie można dodać trochę procent. Tutaj piszemy wyrazy bez ładu i składu, a jednak pisząc sensowne zdania i wiedząc, co chce się napisać za chwilę, robi się to zdecydowanie płynniej i szybciej. No i jeszze jedna sprawa to szybkość czytania. Pisząc normalnie piszemy z myśli, tutaj musimy tekst najpierw odczytać, a średnia prędkość czytania to 200-300 wyrazów na minutę. Trudno pisać szybciej niż się odczytuje tekst ;)

Patrix 03.06.2009 23:49

Cytat:

Napisany przez rosol (Post 1027354)
Bezwzrokowo :D

Inaczej RACZEJ się nie da bo słowa nie układają się w sensowne zdania ten bełkot można wklepać tylko bezwzrokowo (sam wynik pokazuje kto się gapi w klawisze:D ).

Mój wynik:
http://img197.imageshack.us/img197/4830/aaal.png
resztę poprawia word ||

Reetou 03.06.2009 23:42

..bo w sumie nie jest istotne, jak szybko się pisze - ważniejsze jest to, co się pisze.

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1027356)
Niemozliwe! :)

Jednakowoż miło jest się przekonać, że nie jest się ostatnim w tych porównaniach :D

yahol 03.06.2009 23:09

Cytat:

Piszesz 72 znaków na minutę
Napisałeś 11 wyrazów poprawnie
Napisałeś 5 wyrazów błędnie
Niemozliwe! :)

rosol 03.06.2009 22:59

Piszesz 352 znaków na minutę
Napisałeś 71 wyrazów poprawnie
Napisałeś 1 wyrazów błędnie

:D
Bezwzrokowo :D

ManDragon 03.06.2009 22:28

Mi do nauki bezwzrokowego pisania wystarczyło kilka lat rozmów przez gg i inne komunikatory :)

Na tej stronie można się sprawdzić http://polish-speedtest.10-fast-fingers.com/
Mój wynik:
Piszesz 274 znaków na minutę
Napisałeś 54 wyrazów poprawnie
Napisałeś 0 wyrazów błędnie

Patrix 03.06.2009 22:00

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1027335)
te złe trudno się potem usuwa :)

Taaaak :taktak:

icemac 03.06.2009 21:55

TELEPATIA tylko i wyłącznie, bezdotykowe pisanie myślami :taktak:

Smartek 03.06.2009 21:40

A ja piszę mniej więcej trzema lub czterema palcami lewej ręki i tylko dwoma prawej. Ciekawe czy po tylu latach przyzwyczajenia potrafiłbym wprowadzić "do gry" kolejne?
Piszę rzecz jasna bezwzrokowo i z zadowalającą mnie prędkością, ale czemu by nie... ;-)

andrzejj9 03.06.2009 20:49

No lepiej jednak nabrać dobrych nawyków, te złe trudno się potem usuwa :)

Ja miałem w tym względzie trochę szczęścia, bo akurat uczyłem się w Stanach, gdzie był specjalnie opracowany program nauki. Jednocześnie bardzo dużo pisałem (po kilkanaście - kilkadziesiąt stron dziennie) utrwalając te umiejętności. Co prawda ostateznie i tak piszę po swojemu - używając 6 palców, ale robię to bardzo szybko, a w razie czego potrafię przestawić się na więcej (tzn. nie czuję takiej potrzeby, ale przykładowo jak sobie coś zrobię w palca i mam np. plaster, to przestawiam się na inny - taka elastyczność ;) ). W każdym razie program programem, ale jestem pewien, że największy udział w tym miało to, ile wtedy pisałem (trwało to około roku).

Patrix 03.06.2009 20:26

Mnie na szczęście nikt nie uczył na siłę i w ogóle nikt... Bawiłem się kiedyś tymi programami ale brakowało mi cierpliwości przy klepaniu tych klawiszy. Nauczyć można się nawet i bez tego, może nie do końca poprawnie technicznie i wydajnie ale bezwzrokowo umiem pisać - po swojemu - prędkość jest zadowalająca.

Moje zdanie jest takie, że jak uczyć się pisać to na samym początku zabawy z komputerem potem już piszesz po swojemu i się nie chce.

nimal 03.06.2009 20:02

fakt, dobry - ale ja wolalem Type 98 (nawet kupilem) :D

marynarz 03.06.2009 19:51

Ja sie nauczylem w Mistrzy Klawiatury. Informatyk w technikum robil nam sprawdzian z tego na oceny, mial ciekawe podejscie do przedmiotu.

andrzejj9 03.06.2009 17:49

Mistrz Klawiatury jest chyba najlepszy. Kiedyś, w jakimś Komputer Świecie był test takich programów, ale poza tym jednym jeszcze może ze dwa były warte uwagi, ale droższe i zdecydowanie gorzej ocenione. Poza tym jeśli interesują cię też polskie litery, to wybór raczej nie będzie duży. Ja zostałbym przy Mistrzu Klawiatury, zwłaszcza że można go dostać z gazetami za mniej niż 10 złotych.

Swoją drogą to i tak najlepszym nauczycielem jest praktyka. Poznaj podstawy i pisz codziennie przynajmniej po kilkanaście minut. Szybko przyspieszysz :)

nimal 03.06.2009 17:44

jakies 10 lat temu probowalem uzywac
mam tez Type98 tez z tego okresu mniej wiecej oryginal - moge tanio odsprzedac

generalnie - programy dzialaja

diego9403 03.06.2009 17:39

Bezwzrokowe pisanie na klawiaturze

Znacie jakieś dobre programy do nauki bezwzrokowego i szybkiego pisania na klawiaturze? Niedawno znalazłem program pod tytułem "Mistrz klawiatury II". Czy ta aplikacja jest godna uwagi, a może znacie jakąś lepszą? Proszę o odpowiedź na mój temat.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:38.