![]() |
Netbook - jak taki sprzęt sobie radzi ?
Witam !
Chciałbym spytać o tak popularne teraz netbooki - na przykład taki : ACER A150 Intel Atom N270 1GB 80GB 8,9'' NoDVD XPH. Tańszy. Albo ASUS Eee PC 1000H 10' 1.6GHz 160GB 2GB WiFi. Droższy. Jak taki sprzęt radzi sobie ? Rozumiem,że Internet, poczta OK. A odtwarzanie mp3 i jakieś divixy ? Ogólnie ten sprzęt ma być mały, ale czy lepszy byłby ekran 9 cali czy 10 ? |
Rozumiem, że nie pytasz o DivXy HD? :>
A do mp3, to faktycznie potrzeba mocnego sprzętu. :> 8,9"? :sciana: |
Zwykłe Divixy...
|
Cytat:
A co do netbooków... Poczekaj na Melaga. On je kupuje nałogowo. Będzie wiedział wszystko. |
To znaczy,że Melag ma już kilka sztuk ??
|
:taktak:
Tak mu się porobiło po urodzinach syna... |
Jabba - divixy i mp3 spokojnie robiły P3, czyli ze trzy epoki temu.
A ekranik? No albo bardziej ci zależy, żeby to było małe, albo żebyś więcej widział.... |
Co kto lubi, dla mnie rozdzielczość 600 w pionie jest nie do zaakceptowania, przeglądanie www to tortura, a o edytowaniu dokumentów to już w ogóle szkoda gadać. Obowiązkowo potrzebny jest jakiś program do blokowania reklam na www bo z reklamami na tym monitorku już kompletnie nic nie widać. Musisz sprawdzić czy Ci to odpowiada. Wydajnościowo radzi sobie całkiem dobrze.
|
Atom wywodzi sie prosto z Pentium 3.
|
Wydajność podobno elegancka, kwestia tego, czy taki mały ekranik nie będzie Cię irytował?
|
Ale w wożeniu na wakacje dobry. Mało waży, mało miejsca zajmuje...
|
Nie przesadzaj, Jabba. Przecież najpopularniejsze 15,4" nie są takie duże.
|
Divx sobie poradzi. Mp3 takze. Cudow sie nie spodziewaj. Proste gierki dosowe tez smigaja. Procek wydajnoscia nie powala... cos wydajnosci Celerona 800 na rdzeniu Dothan
marynarz wybacz ale Atom nie ma nic wspolnego z Pentium 3 ani zadnym innym. Rownie dobrze mozna powiedziec ze on wywodzi sie prosto od Athlona64 :D Pentium 3 jest znacznie wydajniejszy zegar w zegar. Nawet Celeron na netburscie zegar w zegar jest lepszy :D ale tutaj 2W poboru mamy :) |
Architektura Atoma zostala zapozyczona z Pentium 3 i to boli go najbardziej.
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4464 |
Asus 1000H
+ lekki ~1.5kg + wyposażenie - wifi b/g/n, BT, kamera, czytnik SD/MMC, dość dobre głośniczki ;) + wydajność w zupełności wystarczająca do uruchomienia office`a, mp3 :D, divx/xvid, itp. Bez problemu można uruchomić Warcrafta III. Windows 7 płynnie "chodzi" (mam 2 GB RAM). + bateria (6 cell) przy włączonym wifi "trzyma" 4h, przy wyłączonym wifi 6h + wygodna klawiatura, nie zdarza się, abym nie trafił w odpowiedni klawisz, jeden wyjątek - prawy shift jest przesunięty za strzałkę w górę i tu zdarza się, że zamiast wybrać shift, wciskam strzałkę :ysz: + matowa matryca 10.2", ładne kolory, dobry kontrast, dobra jasność. + duży gładzik (w porównaniu do inny netbook-ów) + ogólnie solidna konstrukcja. - rozdzielczość 1024x600 - wspomniana już lokalizacja prawego shift-a Ostatnio dużo pracy mam w "terenie", używam PIM-a (Sunbird), OO, WWW i poczty, to wszystko na W7 - Eee sprawuje się doskonale :spoko: |
A co powiecie na Asus Eee PC 1000HE ? kusi mnie praca na bateri do 9h a cena tylko 80zl wiecej niz 1000H.
|
Pewnie, że tak. Lepsza bateria, procek oraz grafika, a cena prawie taka sama.
Sam nie bawiłem się dużo netbookami, ale miałem nieco do czynienia z modelem 1000H i na XP sprawował się naprawdę nieźle, a na W7 zaczął jeszcze lepiej :) |
Wracając do tematu procesora, Core2 i Corei7 wywodzą się z Pentium III i to boli je najmniej :D
Wyglądało to tak: Pentium III -> Pentium M -> Core Duo -> Core2 Duo -> Core i7 PIII zostało porzucone nie dlatego że było gorsze od P4, tylko Intel nie mógł ich wykręcić wtedy ponad 1Ghz (AMD miało podobny problem z Thunderbirdem). P4 dzięki swojej "dziwnej" architekturze miał wykręcić nawet 10Ghz. Pentium III i M z łatwością wygrywało zegar w zegar z każdym P4. Dodali drugi rdzeń, 64-bit, SSE3, nieco unowocześnili i mamy C2D :) Co do netboków mam mieszane uczucia, ciężko to traktować jako PC. Chociaż jakby podłączyć monitor ,klawiature i mysz to moze nawet :) Ale zegar w zegar Atom jest o połowę wolniejszy niz PIII, trzeba o tym pamietać. P3@800Mhz to dziś żadna rewelacja. I jeszcze jedna rzecz - o ile Atom pobiera 4W to jego stary chipset (pamietający Pentium IV) - 25W. Nie wiem co za "geniusz" wymyślił taką parę, ale należy celować w sprzęty z nowszym chipsetem. Nvidia ION ,Intel GN40, albo przynajmniej 945GSE. |
poszukuję "mocnego" netbooka (albo małego laptopa).
Cena X < ok. 1600 zł :) Wymogiem jest wyjście VGA lub HDMI, mocna bateria i szybkość w miarę mozliwości takeigo netbooka. Musi spokojnie sobie radzić z plikami filmowymi roźdz. pow. 1000 (HD). Jakieś propozycje? pozdr |
Zerknij na Nokia Booklet 3G (kapkę droższy). W zasadzie spełnia twoje wymagania. I ciekawy jest.
Tu recenzja http://pclab.pl/art40880.html (calkiem niezła, jak na pclab) |
Cytat:
Ale gdzie ta "kapka" cenowa? :) Znalazłem tylko na Allegro za 2600 zł! Myślałem o Samsungu N510 albo Sony vaio lub Asus Eee PC 1201HA :) http://www.samsung.com/pl/consumer/p...ail&returnurl= |
mam, takiego netbooka od jakiegoś czasu, Asus Eee PC 1005PE - ogólnie do zastosowań: internet, coś do szrajbnięcia bazy danych, php, html, mp3, divx, daje radę
hd nie próbowałem, bo nie chce systemu "zaśmiecać" kodekami :) jestem z niego zadowolony zapomniałem dodać - bateria wystarcza na 7h pracy w necie i z kilkoma programami |
Cytat:
Zazwyczaj wydala media player. Byłbym wdzięczny jak byś sprawdził cokolwiek w wyższej rozdzielczości niż PAL. Masz 1GB czy 2? Jeśli brałbym z 2GB to rozumiem, że zgłosić to w sklepie? Czy później na własną rękę się dokładke robi? pozdr |
Cytat:
"klapka" od RAMU nie ma plomby więc możesz sobie dołozyc bezproblemowo jeśli pójdzie mi bez kodeków to zapuszczę w domu jakieś HD i dam Ci znać |
Najpierw sprawdz co sie skalda na ta 1GB czy to aby jedna kosc
|
Cytat:
tam tylko jedno gniazdo jest ;) więc WIELKICH możliwości nie ma :P :piwo: |
Ty więcej żadnych rad na forum nie dawaj.
Promi sie Ciebie raz posluchał i miesiąc internetu nie miał....:sciana::sciana: |
Cytat:
aczkolwiek dobrą jestem wymówką :P jak widać może alibi zacznę sprzedawać :D |
zastanawiam się nad tym Asusem 1005PE
Kusi też mnie Sony Vaio http://www.komputronik.pl/index.php/...coa_Brown.html i Asus Eee PC 1201HA http://www.komputronik.pl/index.php/...HA_czarny.html oba z rożdzielczościami 1366, ale nie wiem czy jest sens dopłacać :/. Ten Asus ma gorszy procek niż 1005PE... ciekawe :) |
Znalazłem coś takiego ad. Asusa
http://www.youtube.com/watch?v=_chEeKrdAH0 Nie jest źle, ale szału też nie ma. To model z 1GB. Ciekawe czy 2GB wiele tu pomogą.... Podoba mi się ten 1005PE. Chyba padnie na niego. |
Szukaj netbookow na nVidia ION - maja Atoma N330, grafike ION (9400) i spokojnie dekoduja 1080p przy wsparciu CUDA. Ja bym sie kierowal na HP Mini 311 - bez problemu staje na nim MacOS X, wiec mozesz zrobic sobie Hackintosha na osobnej partycji ;-)!
Na IONie stoi tez Asus 1201N http://www.allegro.pl/item957386369_...n_bt_hdmi.html Tylko ze nie ma bialych ;-/... |
Cytat:
Jedyne co to 12 cali to już dość dużo jak na netbooka no i faktycznie tego białego koloru brak :P ;) rozpatrzę propozycje i rozejrzę jeszcze się za czymś z ta nvidią :) |
Cytat:
|
Wyglada ladnie, ale... ja osobiscie wole jak sie swieci ;-). No i Atom N450 + grafika Intela. To ma pociagnac 1080p? Smeichu warte... Pomine juzmniej RAMu, mniejszy dysk i brak HDMI w tej samej cenie...
|
jasne ze lepiej lepszy procek no i ta grafika. Dla mnie to akurat idealne rozwiązanie. Jakby nie M@x nie dowiedziałbym się właściwie, że są netbooki z grafa nvidii.
szkoda, że ten jest z xp bo zasadniczo to to samo co propozycja m@xa... http://asus.com.pl/product.aspx?P_ID=f0B4UnOsMz3CwWXb No i nie wiem ocb, ale na allegro mają inne wersje niż czarne.... http://allegro.pl/item957488630_asus..._ion_win7.html |
Też właśnie stoję przed zakupem netbooka :).
Nie zakładam jednak, że ma to pociągnąć filmy HD. Uważam że od tego są specjalne odtwarzacze, jeszcze mniejsze i znacznie tańsze. Chciałbym komfortowo przeglądać sieć i używać aplikacji biurowych. Zastanawiam się nad Samsungiem N150. Ma matową matrycę i podobno trzyma przynajmniej 6 godzin na baterii. Nie wiem jak będzie z 1 GB pamięci i Windowsem 7, jedni piszą że da się spokojnie pracować inni że nie da się wcale ;). Czy ktoś ma jakieś doświadczenia własne ?. Co do modeli z Atomem 330 i grafiką nVidii to jednak są za drogie jak na netbooki. Do tego podobno się strasznie grzeją i krótko trzymają na baterii. pozdrawiam |
No to odpowiem sobie sam, N150 działa z 1MB i Win7 bardzo ładnie, można bez problemów pracować :).
pozdrawiam |
@Arepo, używasz 7 w wersji Starter? Jeśli tak, to jak się ona sprawuje? Dokuczliwe bywają w codziennej pracy ograniczenia w niej wprowadzone?
|
Tak, jest to siódemka w wersji Starter. Na razie ograniczenia nie były dla mnie dokuczliwe, choć używam netbooka od tygodnia i trochę za krótko na dokładniejsze relacje. Część tych ograniczeń da się z pewnością obejść, jak choćby brak możliwości zmiany tapety pulpitu.
pozdrawiam |
@Arepo - Czy muza we FLAC/APE jest odtwarzana przez tego Samsunga bez zacięć ? I jak jest z głośnością ? Wiesz, buczenie wentyla...
|
FLAC i APE odtwarzane są bez najmniejszych problemów. Netbook pracuje bardzo bardzo cicho, najgłośniejszym elementem jest tu dysk twardy którego chrobotanie wyraźnie słychać. Wentylator jest zaskakująco przyjazny dla ucha i ledwie słyszalny.
pozdrawiam |
Flac i ape to mój telefon bez zająknięcia odtwarza, także każdy netbook sobie z tym poradzi :)
Gorzej moze być z jakością układu muzycznego. |
A tak, jakość to wiem, ale ja chciałbym podawać z USB na kartę M-Audio Audiophile USB zewnętrzną. Tak,że omijamy kartę pokładową.
|
Czy można zabutować netbooka jakimś Linuxem na pendrivie ? Jakimś małym najlepiej.
|
Można, praktycznie dowolnym, polecam stronę:
http://www.pendrivelinux.com/ |
Ilość załączników: 1
Przy okazji - w Komputer Świecie 12/2010 jest opis jak zainstalować na netbooku Windows XP korzystając z pendriva, płyty startowej Windows i programu Koala 1.0 . Netbook musi mieć możliwość bootowania z USB (pendriva).
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:38. |