![]() |
[2009] Verbatim - jakie najlepsze?
Parę lat temu użytkownicy cdrinfo.pl polecali najlepsze płyty Verbatim Made In India. Podobno obecnie spadły w jakości w stosunku do dzieci Mitsubishi Chemical Corporation. Czyżby w 2009 roku najlepsze płytki tej marki pochodziły jedynie Japonii?
P.S. Na jakie jeszcze informacje należy zwrócić uwagę aby upewnić się że nie ma się do czynienia z podróbką? |
też przyłączam się do pytania ;)
jakieś 6mies. temu nagrywałem na DVD- z Indii teraz na DVD+ z taiwanu i szczerze powiem ze nie widze większej różnicy xD te taiwańskie naja statystycznie troche mniej błędów ... no ale zależy kiedy partia powstała ;) bo te moje taiwańskie to chyba z rok albo i 2 przeleżały w magazynie ;p |
Bo z Indii to bierze się plusy. :>
|
W sklepach leżą płyty z datami 2005, może późniejszymi....Chyba trudno znaleźć daty 2009. Może w Delfinie (Twierdza Breslau) gdzie płyty schodzą na bieżąco.
|
No właśnie. jakie Verbatimy kupować?
Z toczonych tu dyskusji wynika, że najlepszą firmą jest Verbatim. A który konkretnie model płyty wybrać? Poszukuję trwałych płyt do archiwizacji zdjęć. Czyli muszą być trwałe, nie muszą być RW, cena może być wyższa, bo nie zużyję ich dużo. A co sądzicie o DVD-RAM Verbatima? Ma taka ponad 9GB i jest (podobno) długowieczna... |
Cytat:
o RW też zapomnij - one tylko do chwilowego przetrzymania/przeniesienia danych - w takim celu zostaly stworzone ;) tak to każde zwykle DVD (+ i - z naciskiem na + ) Verba będa OK - chyba że na jakieś buble trafisz ;] Wypalić na dobrej nagrywarce. ważne zeby płyty trzymać w ciemnym-chłodnym i możliwie pozbawionym wilgoci miejscu - znacząco wydłuży to ich żywotnosć ;] |
Cytat:
Cytat:
Jeśli chcesz się ustrzec utraty zdjęć możesz wykonać nie jedną, a trzy kopie posiadanych zdjęć. P.S. Możesz użyć Np. Jednego minusa, Jednego plusa i Jedną dowolną do "codziennego" użytku. Jak dobrze pójdzie za pół wieku napiszesz nam która z pierwszych dwóch sprawuje się lepiej. P.P.S. Z tego co się dotąd dowiedziałem najlepsze Verbatim DVD są made in Japan or Singapore. Te z wyprodukowane na Tajwanie, w Chinach, oraz Hong Kongu choć wypalą się git, to w większości przypadków dużo szybciej kończą swój żywot. W zeszłym roku jeździłem trochę za płytkami i nie widziałem Verb.DVD nie posiadających AZO. Z opisu wszystkie wyglądają tak samo. |
Cytat:
Jak nie masz pojęcia, to nie pisz bzdur Kolego:> |
Cytat:
No sorry ale plyty z nagrana minimalna predkoscia beda mialy wiecej bledow niz nagrane z predkoscia 8x czy 12x |
Te 100 lat trwałości płytek i danych na nich, to były pobożne życzenia producentów na samym początku.
Teraz już nikt, łącznie z nimi samymi, w to nie wierzy. Teoria o nagrywaniu z minimalną dostępną prędkością już dawno odeszła do lamusa. Kiedyś dawno temu, jak płytki były na cyjaninie, miało to rację bytu, teraz jest to błędem. |
Cytat:
Cytat:
Co podważyło tę teorię? Cóś nanoszące dane na powierzchnie nośnika zrobi to dokładniej mając do dyspozycji więcej czasu. Tak więc gdy płytka będzie się wolniej obracać. Płytki wypalane z maksymalną prędkością padały mi i po połowie roku. |
To nie jest trudno stwierdzić - to już zostało stwierdzone, choćby tu na tym forum.
Wystarczy że poczytasz testy płytek wypalanych różnymi prędkościami. Zauważysz pewnie też, że nikt nie poleca wypalać z max prędkością... Zachęcam do lektury :czytaj: |
Z maksymalną prędkością palą ryzykanci, lub maniacy testów wszelakich. :>
A "teorię" podważyło życie - konkretnie testy użytkowników --> :czytaj: forum. |
Ehh.. zamiast opierać się na opinii użytkowników przeprowadzę test.
Założywszy że mojej nagrywarce bardziej sprzyja wypalanie płytek z prędkością x8 do x12, gdyż są one bliższe certyfikatowi nagrywania posiadanej płytki (16x), oraz maxymalnych możliwości wypalania nagrywarki (zdaje się 24x) przetestowałem dwa nośniki (1) nagrany z x8 (2) nagrany z prędkością x4. .................................................. ............................................... .................................................. ............................................... ............................................. -> Test wykonany w DiscSpeed na maksymalnej prędkości odczytu pierwsza nie wytrzymała. Poleciała do kosza. Hmm.. nie spodziewałem się ze max test zniszczy płytkę. Normalne czy napęd pierdzielnął? No cóż.. poszukam innego napędu i uzupełnię ten post po otrzymaniu wyników. |
Jaką masz nagrywarke ? ;)
|
No jakos mnie to nie dziwi ze plyta sie zle nagrala bo na pewno nie zniszczyla sie podczas odczytu i tak sie zastanawiam na jakiej nagrywarce testuje sie plyty przy maksymalnej predkosci odczytu :hmm:
|
Cytat:
Nagrywarkę mam Pioneer DVR-216D. Jednak na niej nie mógłbym przeprowadzić testów. Do testowania płyt używam 6 .. a teraz właściwie to 5 napędów/nagrywarek różnych firm, choć z niewielką przewagą LG. Bródka > Trza by jakiś ekstremalny test aby zobaczyć różnie :D Płyta wypaliła sie w porządku. Dwa pierwsze testy niskich prędkościach wyszły dobrze ale przy trzecim gdy dałem max się zwaliła. Nagrywarka na której wykonywałem test jest dość stara. Jest cień szansy że wybrała właśnie ten moment by paść? xD |
Testy robione z maksymalna predkoscia sa falszywe tak samo robione na LG bo tam zawsze plyty beda dobrej jakosci
Obecnie tylko Benq lub liteon nadaje sie do testowania plyt i to z predksocia 8x dla benq i 4x dla liteon No i napisz mi jak plyta moze sie zwalic podczas odczytu mam tu na mysli test jakosci bo to ze wynik byl zly nie znaczy to ze plyta sie zle nagrala zwlaszcza jak robisz test na zlej nagrywarce |
To na LG da się już testować? :wow:
|
Cytat:
Na napędzie na którym testowałem tę płytę 3 razy wyszły dobre wyniki, a dwa kolejne były tak samo masakrycznie skopane (mimo że piąty test wykonałem z minimalną prędkością!). Test jakości nośnika na Toshiba SD-M1802, oraz TSSTcorp TS-H552B wyszedł w porządku. Może sprawdzę jak na pozostałych LG GDR-8163B (druga LG to nagrywarka cd), LiteOn SOHW-1653S. Cóż.. I tak je muszę przetestować. Pozbywam się napędów jakie dostałem 'w spadku' z upadającej firmy. |
Cytat:
|
Cytat:
Na pozostałych napędach (te podane wyżej) płytka odczytuje się git. Cytat:
Dziwne że po włożeniu innej płyty test się powiódł (znów PI F. max 2 ) :/ |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/f28/verbatim...tml#post885420 A tu dvd+r verbatima http://forum.cdrinfo.pl/f28/verbatim...tml#post880288 A ta roznice to mialem na mysli ze ilosc np bledow PIE moze sie nieco roznic ale nie diametralnie i na jakim napedzie robiles te testy ze ci tak rozne wyniki wychodzily ? |
Cytat:
Pewnie niewielu z Was pochodzi z mojego miasta. Zamiast więc pytać czy nie znacie krakowskich sklepów spytam: które płytki z - poza tymi z dwóch przodujących krajów są najlepsze jakościowo i warto je kupić??? |
Kupiłem Verbatimy +, Które na moim pionku pokazują możliwość palenia TYLKO x4. PIE na poziomie 600 PIF nie przekracza 1, ale jest ich dużo. Nero zgłupiało, nagrywarka się kończy, czy nośniki do d...?
|
Jaki MID mają te verby?
|
MCC004.
Przeinstalowałem nero, zmieniłem bios w nagrywarce z 1.23 na 1.29 - bez zmian Kupiłem w markecie podstawkę pod kufel marki HAWK (MCC004) zgłasza się od 4 do 16 Trafiłem fajne verbatimy :( |
Podrabiane jakieś, czy cuś? :hmm:
|
Kupowałem w hurtowni, na której nigdy się nie zawiodłem. Teraz już nie wiem gdzie i co kupować :(
Wypalę tego HAWKA, może będzie lepszy. Idealna marka do archiwizacji ważnych danych :D |
kup sobie lepiej DVD-RAM. :taktak:
|
Na Magdę M. dla żony?!?!
|
No to nie jest archiwizacja, tylko marnowanie nośników - kup więcej hawków. :tak!:
|
A może Sonówki?
|
Sonki są całkiem zacne. Chyba odejdę od verbatima.
|
A zaś będzie na telewizorze pikseloza od tych Hawków a nie Magda M. :D
|
Widzisz różnicę? Ja nie:haha:
|
A zaś któregoś dnia płyta nie będzie grała, ciebie nie będzie to będzie próbowała we własnym zakresie "naprawić" DVD :D
|
Cytat:
|
Ewentualnie w najlepszym przypadku Hawki polecą jak Hawki za oknem :D
|
No dobra, bo w końcu nie wiem, a chce kupić stówkę do archiwizacji... to które te Verby? A może Sony? :)
|
Verby najlepiej Moser Baer India (MBI) :D Sony też dobre.
|
No znalazłem gościa na Alledrogo z Verbami Made in India... reszta ma Taiwan. Plusiki wsio ofkors... :)
|
a co sądzicie o Verbach z Tayo Yuden?
|
Sądzimy, że to szmelc.
|
Mhm, no a co sądzicie o tych:
http://allegro.pl/item740411212_plyt...t_mcc_004.html Czy może opłaca się wziąść jakies Soniaki?, gdyż są o 20 zł tańsze. |
Ilość załączników: 1
Na pewno najlepsze z Verbatim -rzadko już je można kupić u nas.
Załącznik 52946 Dla mnie lepsze od Sony |
Nom też właśnie wydaje mi się, ze to najlepsze z Verbatimów jakie można teraz zdobyć :). Pewnie je kupie, firma wydaje sie rzetelna. Dzieki czary2mary za screena z testem.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:07. |