Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nośniki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   [2009] Verbatim - jakie najlepsze? (https://forum.cdrinfo.pl/f28/2009-verbatim-jakie-najlepsze-82857/)

Yaku 11.07.2009 04:28

[2009] Verbatim - jakie najlepsze?

Parę lat temu użytkownicy cdrinfo.pl polecali najlepsze płyty Verbatim Made In India. Podobno obecnie spadły w jakości w stosunku do dzieci Mitsubishi Chemical Corporation. Czyżby w 2009 roku najlepsze płytki tej marki pochodziły jedynie Japonii?

P.S.
Na jakie jeszcze informacje należy zwrócić uwagę aby upewnić się że nie ma się do czynienia z podróbką?

chemik89 11.07.2009 14:44

też przyłączam się do pytania ;)

jakieś 6mies. temu nagrywałem na DVD- z Indii
teraz na DVD+ z taiwanu

i szczerze powiem ze nie widze większej różnicy xD te taiwańskie naja statystycznie troche mniej błędów ...

no ale zależy kiedy partia powstała ;) bo te moje taiwańskie to chyba z rok albo i 2 przeleżały w magazynie ;p

joujoujou 11.07.2009 14:49

Bo z Indii to bierze się plusy. :>

Jabba the Hutt 12.07.2009 08:21

W sklepach leżą płyty z datami 2005, może późniejszymi....Chyba trudno znaleźć daty 2009. Może w Delfinie (Twierdza Breslau) gdzie płyty schodzą na bieżąco.

pixel70 15.07.2009 23:11

No właśnie. jakie Verbatimy kupować?
Z toczonych tu dyskusji wynika, że najlepszą firmą jest Verbatim.
A który konkretnie model płyty wybrać?

Poszukuję trwałych płyt do archiwizacji zdjęć.
Czyli muszą być trwałe, nie muszą być RW, cena może być wyższa, bo nie zużyję ich dużo.

A co sądzicie o DVD-RAM Verbatima? Ma taka ponad 9GB i jest (podobno) długowieczna...

chemik89 15.07.2009 23:23

Cytat:

Napisany przez pixel70 (Post 1036248)
A co sądzicie o DVD-RAM Verbatima? Ma taka ponad 9GB i jest (podobno) długowieczna...

DVD-RAMy długowieczne ? :wow: ale chyba danych na nich zapisanych sie to nie tyczy ?:>
o RW też zapomnij - one tylko do chwilowego przetrzymania/przeniesienia danych - w takim celu zostaly stworzone ;)

tak to każde zwykle DVD (+ i - z naciskiem na + ) Verba będa OK - chyba że na jakieś buble trafisz ;]
Wypalić na dobrej nagrywarce.
ważne zeby płyty trzymać w ciemnym-chłodnym i możliwie pozbawionym wilgoci miejscu - znacząco wydłuży to ich żywotnosć ;]

Yaku 16.07.2009 00:46

Cytat:

Napisany przez chemik89 (Post 1036253)
tak to każde zwykle DVD (+ i - z naciskiem na + ) Verba będa OK - chyba że na jakieś buble trafisz ;]

Taa.. niektórzy sądzą że Verbatimy produkowane na Tajwanie, w Chinach, oraz Hong Kongu to buble. Inni że "+" są lepsze technologicznie jak i jakościowo od tzw. "-" > świat jest pełen prawd i mitów.

Cytat:

Napisany przez pixel70 (Post 1036248)
Poszukuję trwałych płyt do archiwizacji zdjęć.

Czołowe(czy inaczej: najlepiej wykonane) płyty Verbatim wypalone na dobrze sprawującej się nagrywarce z minimalną dostępna prędkością, dobrze utrzymywane powinny wytrzymać według producenta do 100 lat.
Jeśli chcesz się ustrzec utraty zdjęć możesz wykonać nie jedną, a trzy kopie posiadanych zdjęć.

P.S.
Możesz użyć Np. Jednego minusa, Jednego plusa i Jedną dowolną do "codziennego" użytku. Jak dobrze pójdzie za pół wieku napiszesz nam która z pierwszych dwóch sprawuje się lepiej.

P.P.S.
Z tego co
się dotąd dowiedziałem najlepsze Verbatim DVD są made in Japan or Singapore. Te z wyprodukowane na Tajwanie, w Chinach, oraz Hong Kongu choć wypalą się git, to w większości przypadków dużo szybciej kończą swój żywot.

W zeszłym roku jeździłem trochę za płytkami i nie widziałem Verb.DVD nie posiadających AZO. Z opisu wszystkie wyglądają tak samo.

zene_k 16.07.2009 01:55

Cytat:

Napisany przez chemik89 (Post 1036253)
DVD-RAMy długowieczne ? :wow: ale chyba danych na nich zapisanych sie to nie tyczy ?:>

Znawca:rotfl::rotfl::rotfl:

Jak nie masz pojęcia, to nie pisz bzdur Kolego:>

Bródka 16.07.2009 11:21

Cytat:

Napisany przez Yaku (Post 1036262)
[SIZE=2]Czołowe(czy inaczej: najlepiej wykonane) płyty Verbatim wypalone na dobrze sprawującej się nagrywarce z minimalną dostępna prędkością, dobrze utrzymywane powinny wytrzymać według producenta do 100 lat.
Jeśli chcesz się ustrzec utraty zdjęć możesz wykonać nie jedną, a trzy kopie posiadanych zdjęć.

No sorry ale plyty z nagrana minimalna predkoscia beda mialy wiecej bledow niz nagrane z predkoscia 8x czy 12x

grzeniu 16.07.2009 11:25

Te 100 lat trwałości płytek i danych na nich, to były pobożne życzenia producentów na samym początku.
Teraz już nikt, łącznie z nimi samymi, w to nie wierzy.

Teoria o nagrywaniu z minimalną dostępną prędkością już dawno odeszła do lamusa. Kiedyś dawno temu, jak płytki były na cyjaninie, miało to rację bytu, teraz jest to błędem.

Yaku 16.07.2009 12:02

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1036341)
Te 100 lat trwałości płytek i danych na nich, to były pobożne życzenia producentów na samym początku.
Teraz już nikt, łącznie z nimi samymi, w to nie wierzy.

Pewnie tak jest. Choć twórcy wciąż wykorzystują te hasło w reklamach, czy przy opisach sprzedawanych nośników. Przeżyjemy - zobaczymy.
Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1036341)
Cytat:

Napisany przez Bródka (Post 1036337)
No sorry ale plyty z nagrana minimalna predkoscia beda mialy wiecej bledow niz nagrane z predkoscia 8x czy 12x

Teoria o nagrywaniu z minimalną dostępną prędkością już dawno odeszła do lamusa. Kiedyś dawno temu, jak płytki były na cyjaninie, miało to rację bytu, teraz jest to błędem.

Kolejny mit czy też prawda? Trudno stwierdzić xD

Co podważyło tę teorię?

Cóś nanoszące dane na powierzchnie nośnika zrobi to dokładniej mając do dyspozycji więcej czasu. Tak więc gdy płytka będzie się wolniej obracać.
Płytki wypalane z maksymalną prędkością padały mi i po połowie roku.

grzeniu 16.07.2009 12:30

To nie jest trudno stwierdzić - to już zostało stwierdzone, choćby tu na tym forum.
Wystarczy że poczytasz testy płytek wypalanych różnymi prędkościami. Zauważysz pewnie też, że nikt nie poleca wypalać z max prędkością...
Zachęcam do lektury :czytaj:

joujoujou 16.07.2009 12:31

Z maksymalną prędkością palą ryzykanci, lub maniacy testów wszelakich. :>

A "teorię" podważyło życie - konkretnie testy użytkowników --> :czytaj: forum.

Yaku 16.07.2009 14:58

Ehh.. zamiast opierać się na opinii użytkowników przeprowadzę test.

Założywszy że mojej nagrywarce bardziej sprzyja wypalanie płytek z prędkością x8 do x12, gdyż są one bliższe certyfikatowi nagrywania posiadanej płytki (16x), oraz maxymalnych możliwości wypalania nagrywarki (zdaje się 24x) przetestowałem dwa nośniki (1) nagrany z x8 (2) nagrany z prędkością x4.

.................................................. ...............................................
.................................................. ...............................................
.............................................

-> Test wykonany w DiscSpeed na maksymalnej prędkości odczytu pierwsza nie wytrzymała. Poleciała do kosza. Hmm.. nie spodziewałem się ze max test zniszczy płytkę. Normalne czy napęd pierdzielnął?

No cóż.. poszukam innego napędu i uzupełnię ten post po otrzymaniu wyników.

chemik89 16.07.2009 15:13

Jaką masz nagrywarke ? ;)

Bródka 16.07.2009 15:14

No jakos mnie to nie dziwi ze plyta sie zle nagrala bo na pewno nie zniszczyla sie podczas odczytu i tak sie zastanawiam na jakiej nagrywarce testuje sie plyty przy maksymalnej predkosci odczytu :hmm:

Yaku 17.07.2009 16:08

Cytat:

Napisany przez chemik89 (Post 1036400)
Jaką masz nagrywarke ? ;)

Zgaduje że to pytanie do mnie.

Nagrywarkę mam Pioneer DVR-216D.
Jednak na niej nie mógłbym przeprowadzić testów. Do testowania płyt używam 6 .. a teraz właściwie to 5 napędów/nagrywarek różnych firm, choć z niewielką przewagą LG.

Bródka > Trza by jakiś ekstremalny test aby zobaczyć różnie :D

Płyta wypaliła sie w porządku. Dwa pierwsze testy niskich prędkościach wyszły dobrze ale przy trzecim gdy dałem max się zwaliła.
Nagrywarka na której wykonywałem test jest dość stara. Jest cień szansy że wybrała właśnie ten moment by paść? xD

Bródka 17.07.2009 16:39

Testy robione z maksymalna predkoscia sa falszywe tak samo robione na LG bo tam zawsze plyty beda dobrej jakosci
Obecnie tylko Benq lub liteon nadaje sie do testowania plyt i to z predksocia 8x dla benq i 4x dla liteon

No i napisz mi jak plyta moze sie zwalic podczas odczytu mam tu na mysli test jakosci bo to ze wynik byl zly nie znaczy to ze plyta sie zle nagrala zwlaszcza jak robisz test na zlej nagrywarce

joujoujou 18.07.2009 00:29

To na LG da się już testować? :wow:

Yaku 18.07.2009 21:09

Cytat:

Napisany przez Bródka (Post 1036664)
No i napisz mi jak plyta moze sie zwalic podczas odczytu mam tu na mysli test jakosci bo to ze wynik byl zly nie znaczy to ze plyta sie zle nagrala zwlaszcza jak robisz test na zlej nagrywarce

Doskonałe pytanie.
Na napędzie na którym testowałem tę płytę 3 razy wyszły dobre wyniki, a dwa kolejne były tak samo masakrycznie skopane (mimo że piąty test wykonałem z minimalną prędkością!).
Test jakości nośnika na Toshiba SD-M1802, oraz TSSTcorp TS-H552B wyszedł w porządku.
Może sprawdzę jak na pozostałych LG GDR-8163B (druga LG to nagrywarka cd), LiteOn SOHW-1653S.

Cóż.. I tak je muszę przetestować. Pozbywam się napędów jakie dostałem 'w spadku' z upadającej firmy.

Bródka 18.07.2009 21:45

Cytat:

Napisany przez Yaku (Post 1036890)
Doskonałe pytanie.
Na napędzie na którym testowałem tę płytę 3 razy wyszły dobre wyniki, a dwa kolejne były tak samo masakrycznie skopane (mimo że piąty test wykonałem z minimalną prędkością!).
Test jakości nośnika na Toshiba SD-M1802, oraz TSSTcorp TS-H552B wyszedł w porządku.
Może sprawdzę jak na pozostałych LG GDR-8163B (druga LG to nagrywarka cd), LiteOn SOHW-1653S.

Cóż.. I tak je muszę przetestować. Pozbywam się napędów jakie dostałem 'w spadku' z upadającej firmy.

Ale z tych napedow ktore wymieniles do testow nadaje sie tylko liteon reszta pokazuje przekłamane wyniki i nie uzywa sie tych napedow do testow, a to ze raz bedzie lepiej, a raz troche gorzej to jest normalne

Yaku 18.07.2009 23:39

Cytat:

Napisany przez Bródka (Post 1036907)
Ale z tych napedow ktore wymieniles do testow nadaje sie tylko liteon reszta pokazuje przekłamane wyniki i nie uzywa sie tych napedow do testow(..)

Ten co według mnie padł (czy raczej: 'napęd wyzwolony' - działa jak mu się podoba ;p ) to też LiteOn: SOHW-1673S.
Na pozostałych napędach (te podane wyżej) płytka odczytuje się git.

Cytat:

Napisany przez Bródka (Post 1036907)
(..) a to ze raz bedzie lepiej, a raz troche gorzej to jest normalne

Pewnie. Chyba że trzy razy masz np. PI Failures max 2, a przy dwóch kolejnych grubo ponad setkę na całym testowanym nośniku.

Dziwne że po włożeniu innej płyty test się powiódł (znów PI F. max 2 ) :/

Bródka 18.07.2009 23:51

Cytat:

Napisany przez Yaku (Post 1036933)
Pewnie. Chyba że trzy razy masz np. PI Failures max 2, a przy dwóch kolejnych grubo ponad setkę na całym testowanym nośniku.

Dziwne że po włożeniu innej płyty test się powiódł (znów PI F. max 2 ) :/

Ponizej w linku masz moj ostatni test w prawdzie dvd-r, dosyc dawno robiony ale aktualnie nie mam mozliwosci zrobienia testu bo pracuje na lapku

http://forum.cdrinfo.pl/f28/verbatim...tml#post885420

A tu dvd+r verbatima

http://forum.cdrinfo.pl/f28/verbatim...tml#post880288

A ta roznice to mialem na mysli ze ilosc np bledow PIE moze sie nieco roznic ale nie diametralnie i na jakim napedzie robiles te testy ze ci tak rozne wyniki wychodzily ?

Yaku 26.08.2009 14:25

Cytat:

Napisany przez Yaku (Post 1036262)
Z tego co się dotąd dowiedziałem najlepsze Verbatim DVD są made in Japan or Singapore. Te z wyprodukowane na Tajwanie, w Chinach, oraz Hong Kongu choć wypalą się git, to w większości przypadków dużo szybciej kończą swój żywot.

Kraków jest naprawdę sporym miastem. Pełno sklepów, w tym również tych ze sprzętem komputerowym. Niemniej mam problem w odszukaniu płytek z Japonii bądź Singapuru. Zazwyczaj są chiny. Czasem Taiwan. Raz trafiłem na + z Indii, jednak tym razem chcę kupić -

Pewnie niewielu z Was pochodzi z mojego miasta. Zamiast więc pytać czy nie znacie krakowskich sklepów spytam: które płytki z - poza tymi z dwóch przodujących krajów są najlepsze jakościowo i warto je kupić???

superrrmario 02.09.2009 19:58

Kupiłem Verbatimy +, Które na moim pionku pokazują możliwość palenia TYLKO x4. PIE na poziomie 600 PIF nie przekracza 1, ale jest ich dużo. Nero zgłupiało, nagrywarka się kończy, czy nośniki do d...?

joujoujou 02.09.2009 20:15

Jaki MID mają te verby?

superrrmario 02.09.2009 21:26

MCC004.
Przeinstalowałem nero, zmieniłem bios w nagrywarce z 1.23 na 1.29 - bez zmian
Kupiłem w markecie podstawkę pod kufel marki HAWK (MCC004) zgłasza się od 4 do 16
Trafiłem fajne verbatimy :(

joujoujou 02.09.2009 21:32

Podrabiane jakieś, czy cuś? :hmm:

superrrmario 02.09.2009 21:46

Kupowałem w hurtowni, na której nigdy się nie zawiodłem. Teraz już nie wiem gdzie i co kupować :(
Wypalę tego HAWKA, może będzie lepszy. Idealna marka do archiwizacji ważnych danych :D

joujoujou 02.09.2009 22:10

kup sobie lepiej DVD-RAM. :taktak:

superrrmario 02.09.2009 22:16

Na Magdę M. dla żony?!?!

joujoujou 02.09.2009 22:19

No to nie jest archiwizacja, tylko marnowanie nośników - kup więcej hawków. :tak!:

darolo1 03.09.2009 12:49

A może Sonówki?

superrrmario 03.09.2009 16:13

Sonki są całkiem zacne. Chyba odejdę od verbatima.

darolo1 04.09.2009 13:47

A zaś będzie na telewizorze pikseloza od tych Hawków a nie Magda M. :D

superrrmario 04.09.2009 16:00

Widzisz różnicę? Ja nie:haha:

darolo1 05.09.2009 11:06

A zaś któregoś dnia płyta nie będzie grała, ciebie nie będzie to będzie próbowała we własnym zakresie "naprawić" DVD :D

superrrmario 05.09.2009 12:06

Cytat:

Napisany przez darolo1 (Post 1045265)
A zaś któregoś dnia płyta nie będzie grała, ciebie nie będzie to będzie próbowała we własnym zakresie "naprawić" DVD :D

Raczej nie grozi.

darolo1 06.09.2009 17:13

Ewentualnie w najlepszym przypadku Hawki polecą jak Hawki za oknem :D

Kris 13.09.2009 12:11

No dobra, bo w końcu nie wiem, a chce kupić stówkę do archiwizacji... to które te Verby? A może Sony? :)

darolo1 13.09.2009 13:00

Verby najlepiej Moser Baer India (MBI) :D Sony też dobre.

Kris 14.09.2009 16:28

No znalazłem gościa na Alledrogo z Verbami Made in India... reszta ma Taiwan. Plusiki wsio ofkors... :)

jujo 15.09.2009 08:50

a co sądzicie o Verbach z Tayo Yuden?

joujoujou 15.09.2009 20:20

Sądzimy, że to szmelc.

jujo 15.09.2009 22:01

Mhm, no a co sądzicie o tych:
http://allegro.pl/item740411212_plyt...t_mcc_004.html

Czy może opłaca się wziąść jakies Soniaki?, gdyż są o 20 zł tańsze.

czary2mary 16.09.2009 12:23

Ilość załączników: 1
Na pewno najlepsze z Verbatim -rzadko już je można kupić u nas.
Załącznik 52946
Dla mnie lepsze od Sony

jujo 16.09.2009 16:08

Nom też właśnie wydaje mi się, ze to najlepsze z Verbatimów jakie można teraz zdobyć :). Pewnie je kupie, firma wydaje sie rzetelna. Dzieki czary2mary za screena z testem.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:07.