Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Odzyskiwanie danych (https://forum.cdrinfo.pl/f109/)
-   -   Poważna awaria dysku (https://forum.cdrinfo.pl/f109/powazna-awaria-dysku-82929/)

Daniel191987 20.07.2009 23:23

Poważna awaria dysku

Witam Czy będziecie w stanie Pomóc mi w moim problemie tzn:
Dziś wzięło mnie na lekkie posprzątanie biurka więc odłożyłem laptop Hp 530 na kolumne obok naraz przywiesił się komputer niby nic takiego nie robiłem klikałem po stronach..
Zresetowałem go bo nic nie dało się zrobić (poza ruszaniem myszką).
I od tego czasu juz go nie mogę poprawnie włączyć.
Niby wszystko ok***8230; bios chodzi.

Włączyłem zgotowanego Linuxa z płyty widział dysk widział dane ale na ***8222;c:***8221; jak by wolniej chodził więc spróbowałem komendy Chkdsk dochodziło do 19% i dysk stukał i stanął więc zresetowałem go..

Teraz to już nawet dysku nie widzi w Biosie i z płyty windowsa...
Może mi ktoś poradzić jak odzyskać całe dane z dysku?

Dysk Hitachi 80GB 5200 obr.

Sądzę ze to chyba wina moja bo laptop stał przez 10s na kolumnie i chyba pole magnetyczne głośnika podziałało szkodliwie na dysk;/ i już nie mogłem nic na nim zrobić.

Podłączyłem dysk pod stacjonarkę i go nie widzi... co mam dalej robić?

Jak go naprawić bo przypuszczam ze się rozmagnesował?

Dysk podłączyłem pod sata płyty głównej w biosie go nie widzi, a tym bardziej pod windą.
Myślałem programem HDD Regenerator ale jak nie wykrywa to nic nie zrobie.

Laptop stał na kolumnie z 10s był włączony bo przeglądałem strony tak go na chwile odłożyłem, w kolumnie miałem jeden głośnik 4 om 75W;/ do tej pory sprawował się wyśmienicie pracował tylko 5 miesięcy.

Jakieś inne pomysły ratowania danych? bo już widzę ze dysk będę musiał kupić nowy.

Jak odzyskać dane które są dla mnie bezcenne;/ dokumenty kompletowane ... masakra

Proszę o POMOC!:(:(

Sunna 21.07.2009 07:20

Raczej to nie wina magnesu. Za slaby.
Zbieg okolicznosci.

Misiek4 21.07.2009 08:24

Jeżeli na różnych komputerach dysk nie jest jest widoczny w biosie, a dane sa na tyle cenne, że warto zapłacić za ich odzyskanie to pozostaje udać się do firmy profesjonalnie zajmującej się odzyskiem danych.

Daniel191987 21.07.2009 08:41

To jak nie wina magnesu to w czym problem? :( dlaczego go nie widzi:(?
Dane są bardzo cenne:( nie mam kopi:( jaką firme polecacie?:(

yahol 21.07.2009 16:37

"Rozmagnesowac" dysk - to raczej niemozliwe.
Ja wspomnial Sunna, raczej zbieg okolicznosci.
Proponuje:
-podmienic elektronike. Ma szanse ruszyc. (na identyczna)
(tu moze pojawic sie nasz nowy kolega, elektronicznie uzdolniony, proponujac przelutowanie roznych elementow - ja sie do tego nie zabieram)
Ew.jak wspomniano - oddac do serwisu. (to takie skrajne lamerskie podejscie - niemniej skuteczne) :)

Ps: jak oddasz do serwisu i uda sie - nie przyznawaj sie - prawdziwy facet nigdy sie nie przyzna, ze czegos nie umie.
Jak sie im nie uda -wtedy mozesz sie chwalic. Serwis tez nie umial. :)

Daniel191987 21.07.2009 18:07

No tak ale czy to jest wina elektroniki? bo wydam kase na elektronike lub nowy taki sam dysk zeby ratować dane a okaze sie ze elektronika sprawna? eh:(
Już sam niewiem co mam robić w serwisie specjalistycznym to sie mija z celem cena nowego dysku;/

suchyjastrzab 21.07.2009 19:14

Cytat:

Napisany przez Daniel191987 (Post 1037253)
Jak odzyskać dane które są dla mnie bezcenne... masakra

Cytat:

Napisany przez Daniel191987 (Post 1037402)
w serwisie specjalistycznym to sie mija z celem cena nowego dysku;/

Zdecyduj się...

yahol 21.07.2009 19:47

Cytat:

Napisany przez Daniel191987 (Post 1037402)
Już sam niewiem co mam robić w serwisie specjalistycznym to sie mija z celem cena nowego dysku;/

Mala uwaga:
-wartość usługi, odzyskiwanie danych, jest na ogol, wielokrotnie wyższa od ceny nowego dysku!

Daniel191987 21.07.2009 20:42

Cytat:

Napisany przez suchyjastrzab (Post 1037405)
Zdecyduj się...

Zapłacił bys chłopie 2 tyś za dane? są cenne ale bez przesady. Ceny sa nastawione na firmy które na to stać a nie zwykłego Jana Kowalskiego.

I nastepnym razem nie pisz nic jak masz napisać coś co nic nie wnosi do tematu!!, tylko piszesz twoje piękne rozmyślania nad poprawnym pisaniem i składnia całości. ...zal:ysz:

suchyjastrzab 21.07.2009 20:53

Wiesz co?
Są tacy, co płacą tyle za dysk.
Ty nie napisałeś ile to jest "bezcenne"
Dla mnie sprawa jest jasna - serwis albo śmietnik.
BTW, o jakie moje rozmyślania chodzi?

Sunna 21.07.2009 21:13

I pojawilo sie zal.
Wszystko wiemy juz o przedziale wiekowym.
Probujesz doradzic a tu tak cie traktuja.
Moze to jednak jakies ogromne pole magnetczne ? Moze od przewodow elektrycznych w scianie ?

Daniel191987 21.07.2009 22:52

Cytat:

Napisany przez suchyjastrzab (Post 1037411)
Wiesz co?
Są tacy, co płacą tyle za dysk.

Może ty tyle dajesz ja nie.
Cytat:

Napisany przez Sunna (Post 1037417)
Prubujesz doradzic a tu tak cie traktuja.

Czytaj ze zrozumieniem to co on wcześniej napisał może zrozumiesz po co tak odpisałem a później komentuj.

Skończ pisać nic nie wnoszące posty! ***8222;Poproś o pomoc to ci będą na złość pisać***8221;???????

joujoujou 21.07.2009 22:59

Suchyjastrzab całkiem słusznie wytknął niekonsekwencję Twoich rozważań, więc się nie czepiaj.

Dostałeś odpowiedź, w zasadzie już pełną, więc pozostaje ci się zastanowić co dalej - rozważyć "wartość" danych w kontekście przewidywanych cen w firmach odzyskujących dane i działać.

Daniel191987 21.07.2009 23:01

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1037451)
Dostałeś odpowiedź, w zasadzie już pełną, więc pozostaje ci się zastanowić co dalej - rozważyć "wartość" danych w kontekście przewidywanych cen w firmach odzyskujących dane i działać.

I takie odpowiedzi to mozna czytać. dzieki

laptokowiec 25.08.2009 14:43

Czy dysk pracuje ?

Sunna 25.08.2009 18:21

Post #12 - koles mnie z ortem zacytowal :P
Master of disaster.

To do dopiero dysortografia :D

EDIT:
Do pana powyzej - przez ten czas pewnie zdolal podjac decyzje :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:30.