![]() |
Najmocniejsza karta pod AGP
Poszukuję najmocniejszych kart ze stajni nvidia oraz amd/ati na porcie AGP. W przypadku ATI znalazłem (tak mi się wydaje) HD3850, choć nie należy do najnowszych. Można pokusić się o model HD4670, który jest trochę słabszy, ale za to mniej prądożerny. W przypadku nvidia mam problem.
|
Polecam GeForce 7600GS z 256MB DDR3. W szczegolnosci wersja od Galaxy ktora swietnie sie kreci.
|
marynarzu, a do takiego komputera: Dell Dimension 4300 http://support.dell.com/support/edoc...cs.htm#1101572 , to co byś polecił?
Tylko coś koniecznie cichego i ze złączem D-Sub + te nowsze, DVI chyba się to nazywa. |
Tam jest AGP bus protocols 4x/2x modes at 1.5 V to nie ma problemu zeby wlozyc karte AGP 8x/4x. Niestety stare karty AGP 2x 3.3V nawet nie wejda w slot.
Jezeli kwestia wydajnosci jest mniej istotna to dobrze wypada np Geforce 4 Ti4200, 4400, FX5200 itd. A najlepiej szukac karty pasywnej. Na allegro jest sporo kart na AGP. Co do wydajnosc dobrze wypada GF7300GT, 7600GS od Galaxy z DDR3 i chlodzeniem Zalman. Polcema ten watek na forum: http://forum.purepc.pl/kupic-f59/Kar...r-t247006.html |
Mi jakość potrzebna, a wydajność - czy PhotoShop jakkolwiek korzysta z tej karty?
Mam teraz kartę pasywną nVidia GeForce 2 MX , a chcę ją wymienić aby podłączyć monitor full hd na DVI. Potwora nie kupię, bo raz że chciałbym pasywną kartę a dwa nie wymienię oryginalnego zasilacza, bo dellowski ma nietypowe zaczepy i nie chcę przerabiać obudowy, która jest główną zaletą mojego ukochanego komputera :) |
Wymien calego kompa. Takiego trupa nawet nie warto ratowac. Przeciez najtansze biurowe kompy sa klase wydajniejszego od tego czegos
Kup chocby najtansza plyte AMD z zintegrowanym radkiem HD 3200 i Semprona 140. Zaplacisz za to raptem 350zl a bedziesz mial roznice kolosalna. Wladujesz 200zl w grafe ktora i tak jest wolniejsza od integry wiec gdzie tu sens i logika |
Photoshop intensywnie korzysta z procesora :)
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Taka obudowa kosztuje pewnie z 1500. On jest prawie niesłyszalny itd itp Pamiętam do dziś pierwsze włączenie - uznałem, ze nie działa, a on owszem działał... Jedyne uszkodzenie to takie, że zostawiłem go włączonego na poddaszu na kilka tygodni i były straszne upały i się nieco wentylator zużył, bo wszedł na max obroty. A Dell chce 89 funtów za nowy :( To takie cholerstwo z czujnikiem wbudowanym, o bardzo dużej rozpiętości CFM. Teraz to go wcale nie wyłączam, chodzi non stop już kilka lat, tylko reboot czasem. Mam też na nim sprzętowe szyfratory dysków ATA, a na SATA takich nie ma. A co do wydajności - mi wystarcza w zupełności, wszystko pracuje; fotoszop odpala się w 7-10 sec, co mi z tego że odpali się w 2 sec. Zresztą ja mam inne komputery, ale ich nie lubię :) Cytat:
|
Tylko że mocniejsze karty nie pójdą na tym zasilaczu 250W...
|
|
Zapomniałem dodać, że w moim kompie pracuje 7600GT AGP firmy XFX. Więc nvidia z rodziny 7000 odpada. :)
Karty potrzebuję raczej do gier. Zasilacz NeoTec V4200 420W. Reszta sprzętu w opisie. |
Jak masz 7600GT to bez sensu jest kupowac cos na AGP. Tak mi sie wydaje.
No chyba ze Radeon 38xx. Ten 7600GS ktory kupowalem podkrecil sie do 615 / 1640 (DDR3) a po Vmod pojdzie jeszcze wyzej ale kosztowal tylko 200zl. W takiej sytuacji lepiej Ci bedzie myslec nad nowa platforma z wielordzeniowym prockiem itd. |
Według testów, 4670 jest około 1.5-2x szybsza od 7600GT, więc jeszcze tu jest sens coś zmieniać. Również procek mogę kupić 2'u rdzeniowy, bo płyta takie obsługuje. Najwyższy to 4800+ (2 rdzenie) pod S939. Co do nowego kompa, to myślę nad nim. Może coś za rok, może dwa...
|
Taki procek X2 pod s939 kosztuje tyle co Pentium E6300 albo Athlon II. Za cene 4670AGP mozna kupic 4850 PCIE albo i lepsza. Wedlug mnie nie warto inwestowac takich pieniedzy w te platforme.
|
Co do procka masz rację. Cena za ten model jest nawet duża. A grafika w tym przypadku może dużo zdziałać, np. przyspieszyć gry (a na tym mi dużo zależy), odciążyć procek przy oglądaniu filmów HD.
W moim przypadku kupując 4670 w cenie 420zł i sprzedając starą grafę dużo nie stracę, a sporo zyskam. Jak już wcześniej pisałem, w przeciągu 2 lat prawdopodobnie nie kupię nowego kompa, więc rozbudowa "starego" może być dobrym wyjściem. |
Sam mam GeForce-a 7600 GT (od Leadteka) i jest to świetna karta. Działa bezproblemowo na 300W zasilaczu a temperatury są bardzo niskie pod obciążeniem, dodatkowo przy cichym chłodzeniu. Te karty mają jeszcze spory potencjał do podkręcania (około 20%). Tutaj jest dość obszerne porównanie kilku modeli na ile orientacyjnie da się je podrasować. Jeśli faktycznie brakuje Ci mocy w grach to spróbuj zwiększyć taktowanie rdzenia i pamięci, a możliwe że wydajność wtedy wystarczy.
Pozdrawiam |
A nvidia posiada w swojej ofercie jakieś karty z serii 8xxx lub 9xxx na AGP? Chyba, że coś ma mocniejszego jeszcze?
|
nVidia zatrzymala sie chyba na 7900 AGP.
|
Jak dobrze lukam, to będzie karta 7900GS. Czyli jest o około 1/3, 1/2 mocniejsza od 7600GT.
|
Nie lepiej Ci bedzie zrobic Vmod, podkrecic i poczekac do wymiany patformy?
|
Korci mnie bardzo kupno nowej grafy, żeby podciągnąć kilkadziesiąt fps'ów. A nowy komp może w okolicach 2011 roku będzie.
|
Cytat:
|
Cytat:
Za 150zł kup uzywke Gigabyte P31-DS3L Za 200zł kup Intela E5200 2.5GHz którego bez problemu podkręcisz na 3GHz i to raczej bez zmiany napięcia. I na koniec grafe GF 9600GSO np ASUSA za 205zł (wersje 384MB. Nie bierz 512 ani 1GB bo to kastraty) tu masz dobrą aukce na której sam ostatnio kupiłem kumplowi ta kartę i wszystko ok - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=789020095 co prawda aukcja juz się skończyła ale gościu pewnie lada chwila wystawi jeszcze raz wychodzi 550zł, a jeszcze przecież zarobisz na sprzedaży starych podzespołów. Miałem taki sprzęt rok temu i grałem prawie we wszystkie gry na max ustawieniach do rozdzielczości 1280x1024 (bo mam monitor 17 cali i wiekszej nie mogę) równiez w GTA IV. Aha zasilacz tez wymień na porządny:taktak: (około 100zł) |
Rozważam kupno nowego kompa, ale na dzień dzisiejszy nie da rady. Może w 2011 r. coś się ruszy w tym kierunku.
A te informacje co są wyżej, to mogą się komuś przydać. Nie jedna osoba jest ciekawa, na jakich modelach AGP zatrzymali się producenci. |
Cytat:
Na pewno ni pożałujesz, a także nie stracisz na kolejnej sprzedaży. Ale zrobisz jak będziesz uważać A jeśli chodzi o informacje o AGP to juz przeciez ktos dął linka który właściwie wyczerpał temat kart AGP czyli - http://forum.purepc.pl/kupic-f59/Kar...r-t247006.html |
Z ATI na AGP to chyba najlepszy jest HD4650, nie wiem czy coś innego wychodzi jeszcze na ten socket
|
|
HIS również ma ładną ofertę pod AGP. Jest to Radeon HD4670 z przyzwoitym chłodzeniem - kliknij. Natomiast Powercolor HD 4670 AGP ma mniejsza taktowania pamięci, a przy tym jest o kilkadziesiąt złotych droższy.
|
Cytat:
Nie wiem czy zauwazyles jaki procek w tym dellu jest. Sa warianty od PIV 1400Mhz-2000Mhz co przy tych pierwszych wersjach PIV to smiec. Juz taki stary Pentium III 1400Mhz podkrecony do 1600Mhz robi z PIV 2000Mhz co chce. Wsadz do tego dobra grafe to zobaczymy czy cos sie poprawi. Karta nawet w 20% nie bedzie obciazona |
Cytat:
http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-...ow.1174.0.html |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:40. |