Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Staram się pisać poprawnie po polsku (https://forum.cdrinfo.pl/f5/staram-sie-pisac-poprawnie-po-polsku-83890/)

Reetou 06.11.2009 01:44

Wzbudziłbyś większe zaufanie, gdybyś nie brał przykładu z Gosiewskiego...

/Dyskusja wydzielona z http://forum.cdrinfo.pl/f4/jesli-mas...8/#post1057292. Warto na ten temat porozmawiać. Nie rozumiem tłumaczeń typu "pisałem na szybko", czy "nieważna forma, ważny sens". Piszemy na komputerze, komputer dość dobrze sobie radzi z sprawdzaniem i korygowaniem ortografii, więc wszelkie tłumaczenia i machanie papierkami dys- mnie nie przekonają... Czy ja piszę poprawnie? Na pewno nie, pewnie zdarza mi się popełnić błąd składniowy, interpunkcyjny, czy ortograficzny. Dawniej nie miałem takich problemów, ale jestem wzrokowcem i czytując wypociny różnych dys- piszących na szybko, zdarza mi się to coraz częściej...

romanesco 06.11.2009 07:22

Przecież to dyslektyk jest... ;)

GameShopPL 06.11.2009 09:58

ehm...

Nie czepiajcie sie panowie ta informacja byla pisana na szybko, pozatym nie liczy sie sposob pisania tylko to co zawiera tresc, ale dziekuje za zwrocenie uwagi, poprawie bledy:) mimo to skoro odwiedziliscie tego posta to chyba jestescie zainteresowani tak??

joujoujou 06.11.2009 13:35

U nas się liczy i treść, i forma - niechlujne pisanie najczęściej świadczy o ogólnej niechlujności piszącego. :czytaj:

Smartek 06.11.2009 15:16

Poza tym, jesteś Polakiem, piszesz na polskim forum i tutaj też obowiązują pewne zasady. W tym także zasady pisowni.
Nie mogę się powstrzymać, żeby nie wypisać błędów:
"zakurzone" (w temacie),
"nie mam" - nie z czasowniki osobno,
"póki co", "sprzedaż", "Koszalina", "poza tym" - osobno,
Poza tym mnóstwo błędów interpunkcyjnych, najczęściej brak przecinków.

Jak Ty chcesz, żeby "klienci" traktowali Cię poważnie, kiedy sadzisz takie orty?
"Sprzedaż" w twoim ortograficznym wykonaniu woła o pomstę do nieba...

czero 06.11.2009 15:45

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1057384)

Nie mogę się powstrzymac, żeby nie wypisać błędu. :czytaj:
Jak już wytykasz czyjeś błędy (a robisz to dość często), to dbaj także o formę swoich wypowiedzi.
W przeciwnym wypadku podważasz swój autorytet.:>

Sunna 06.11.2009 19:26

Interpunkcja i pisownia wyrazow z nie to jest ostro po bandzie. Jezeli nie jestes geniuszem polonistyki to sie od takich rzeczy odtenteguj delikatnie mowiac.
Co do reszty to ff ma mozliwosc sprawdzania pisowni.

'Staram się pisać poprawnie po polsku' - zdaje mnie sie ze ci brakuje kropki na koncu. Nie moglem sie powstrzymac bo to wola o pomste do nieba :P

Smartek 06.11.2009 22:08

Cytat:

Napisany przez czero (Post 1057388)
Nie mogę się powstrzymac, żeby nie wypisać błędu. :czytaj:
Jak już wytykasz czyjeś błędy (a robisz to dość często), to dbaj także o formę swoich wypowiedzi.
W przeciwnym wypadku podważasz swój autorytet.:>

Masz rację, przyznaję się do błędu, dałem plamę.

Swoją drogą, to jest dziwna sprawa u mnie z tymi końcówkami momentami.
Często mylę osoby, albo piszę nieświadomie tak jak wyżej.
Zdarza mi się też pisać tak jak słyszę, czyli np. "p" zamiast "b", "k" zamiast "g", ktoś wie o co chodzi?
Głównie jak nie przywiązuję większej uwagi do tego, co aktualnie staram się przekazać.

Moim zdaniem, w moim przypadku bardziej pasuje: "Nie czepiajcie sie panowie ta informacja byla pisana na szybko" ;-).

@Sunna - nad kropką w tym zdaniu w podpisie zastanawiałem się dwa razy.
Pierwszy raz, gdy była tam wersja: "Piszę poprawnie po polsku" i drugi, gdy przerobiłem ją na: "Staram się (...)" (bo mimo wszystko, jak wyżej mi udowodniono, też popełniam błędy) i za każdym ostatecznie decydowałem, że mi tam nie pasuje. Po prostu. Nie wiem dlaczego, ale niech tak zostanie :-).
Poza tym nie zgodzę się z Tobą w sprawie interpunkcji, ponieważ sądzę, że jest podstawą, jeśli chodzi o prawidłowe budowanie zdań i chęć przekazywania dokładnie tego, co masz na myśli - często ich brak w znacznym stopniu utrudnia odczytywanie postów, a jak widzę post bez ani jednego przecinka, to nawet nie zaczynam go czytać, bo jest to dla mnie straszne męka...

Jabba the Hutt 06.11.2009 22:35

Nie wiedziałem,że na takim poważnym forum egzystuję.... No tak, ale gdzie mógł trafić Lord ;) . Miodek będzie dumny jak mu opowiem. Princess też ;)

pali 07.11.2009 02:54

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1057472)
(...)
Swoją drogą, to jest dziwna sprawa u mnie z tymi końcówkami momentami.
(...)
Zdarza mi się też pisać tak jak słyszę, czyli np. "p" zamiast "b", "k" zamiast "g", ktoś wie o co chodzi? (...)

Myślę, że wiem. Powodem są Pabianice, czyli rejon gdzie przez ostatnie dwieście lat przyjechało pół świata. To zostawiło ślady w języku, zarówno w leksyce jak i wymowie. Wiem to też z autopsji, kilka lat temu spędziłem dzień w Pabianicach i słuchałem :)
Ty jesteś młody i uczysz się dopiero, tak jak niemowlak, który próbuje różnych wersji. Słyszysz "obcych" w radio i TV, a na dodatek język bazowy - pabianicki, masz skomplikowany i niejednorodny. Nie wiem co u Ciebie dominuje, musiałbym Ciebie posłuchać, wynotować leksykę i poszukać wpływów, ale na pewno miałbyś "łatwiej" gdybyś np. wychował się na podlaskiej wsi.

A co do końcówek: posłuchaj starszych miejscowych i zobaczysz, że główną cechą wymowy łódzkiej jest zniekształcanie, unikanie zmiękczeń w końcówkach, szczególnie czasowników w I os. l. poj.

Cytat:

(...) Głównie jak nie przywiązuję większej uwagi do tego, co aktualnie staram się przekazać. (...)

Jak każdy młody, nie przejmuj się - przejdzie :) Przeczytaj dokładnie jakich bzdur naopowiadałeś mi w temacie Liceum s. Technikum (nic nie szkodzi, domyśliłem się w czym rzecz).

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1057384)
"zakurzone" (w temacie),

Mamy tu kilka poważnych błędów :D
Nie mogę się powstrzymać Nie mogę powstrzymać się

RJP nie uznała przestawienia zaimka zwrotnego się za błąd, głównie z tego powodu że w bardzo wielu konstrukcjach takie przestawienie ma różne funkcje, choćby ekspresywne; szczególnie w zdaniach pytających. Jednak w zdaniach oznajmujących, w szczególności w tekstach urzędowych, oficjalnych, naukowych, prasowych takie przestawienie uważane jest za poważny błąd, przez niektórych nazywany infantylizmem językowym. Tutaj mamy swobodną wypowiedź na forum, jednak treść tej wypowiedzi powinna skłaniać do niepopełniania tego błędu :)

"zakurzone" (w temacie),

Nie mogę powstrzymać się, żeby nie wypisać błędów:
- "zakurzone" (w temacie),
- "nie mam" - nie z czasownikami osobno,
- "póki co", "sprzedaż", "Koszalina", "poza tym" - osobno.

LUB

Nie mogę powstrzymać się, żeby nie wypisać błędów:
- "zakurzone" (w temacie)
- "nie mam" - nie z czasownikami osobno
- "póki co", "sprzedaż", "Koszalina", "poza tym" - osobno.

Niestosowanie myślnika lub dowolnego innego punktora jest błędem edytorskim, gdyż taka forma przysługuje tylko tekstom składanym w ciągu (wersja z przecinkiem ) lub poezji.

No i kropką kończymy zdanie, a nie przecinkiem :)

Jest jeszcze kilka innych blędów, ale dam spokój językowemu ORMO.

Wypowiedziało się w temacie dwóch moderatorów, którzy subtelnie i dowcipnie zwrócili uwagę autorowi wątku i nie powinieneś Smartku ich wyręczać :)

pali 07.11.2009 03:17

Cytat:

Napisany przez Sunna (Post 1057423)
'Staram się pisać poprawnie po polsku' - zdaje mnie sie ze ci brakuje kropki na koncu. Nie moglem sie powstrzymac bo to wola o pomste do nieba :P

Cytat:

@Sunna - nad kropką w tym zdaniu w podpisie zastanawiałem się dwa razy.
Pierwszy raz, gdy była tam wersja: "Piszę poprawnie po polsku" i drugi, gdy przerobiłem ją na: "Staram się (...)" (bo mimo wszystko, jak wyżej mi udowodniono, też popełniam błędy) i za każdym ostatecznie decydowałem, że mi tam nie pasuje. Po prostu. Nie wiem dlaczego, ale niech tak zostanie :-).

Niech tak zostanie, bo nie stawiamy kropki po napisach o charakterze hasłowym, propagandowym. Nie powinno być kropki na szyldach, afiszach, transparentach, wszelakich zawołaniach zamieszczonych w realu lub wirtualu.

Podobnie nie stawiamy kropki po wszelakich tytułach: książek, filmów itp Także nie stawiamy w przypadku podawania krótkich informacji np. na wizytówce.

Patrix 07.11.2009 23:45

pali, kim Ty jesteś z wykształcenia ? bo piszesz mądrze i znasz się na tym, tak mi się wydaje :D

nimal 07.11.2009 23:55

Smartek - w Twoim ostatnim poscie jest kilka bledow - dwa skladniowe i kilka interpuncyjnych
wiec prosze: "kto jest bez winy niech pierwszy zuci kamieniem..."

i proponuje tym optymistycznym akcentem zamknac ten oftop i wrocic do tematu
jutro posprzatam, chwilowo zostawiam dla ciekawskich ;)

grzeniu 08.11.2009 00:17

no proszę
każdego poprawiającego można poprawić
nie będę pokazywał, bo zaraz mnie poprawią :sciana:

ed hunter 08.11.2009 00:18

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1057725)
Smartek - w Twoim ostatnim poscie jest kilka bledow - dwa skladniowe i kilka interpuncyjnych
wiec prosze: "kto jest bez winy niech pierwszy zuci kamieniem..."

i proponuje tym optymistycznym akcentem zamknac ten oftop i wrocic do tematu
jutro posprzatam, chwilowo zostawiam dla ciekawskich ;)

Ja żucem :szczerb:

zene_k 08.11.2009 03:33

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt (Post 1057478)
Nie wiedziałem,że na takim poważnym forum egzystuję.... No tak, ale gdzie mógł trafić Lord ;) . Miodek będzie dumny jak mu opowiem. Princess też ;)

Miodek proponuję zjeść-smacznego:taktak:, a Princess potraktować jak deseczkę i...:mruga:
:spoko:

rycho 08.11.2009 08:02

No proszę...
Temat o zażułcaniu.
I nie jest w ŚMIETNIKU.

nimal 08.11.2009 09:22

dlatego ja nie poprawiam nikogo z wyjatkiem hipokrytow :D
a ze jestem dysortografem (najprawdopodobniej - za moich czasow takiego pojecia w szkolach nie znano) to sprawa powszechnie wiadoma ;)

Sunna 08.11.2009 10:34

Miodek - to ten wredny agent co sie powinien na stosie palic obok woloszanskiego i bylego premiera ?

EDYTa:
sorki za bledy, pisalem na szybko bedac wzburzonym :P

ed hunter 08.11.2009 10:59

Ten sam. Donosił poprawną polszczyzną, a nie tak jak Bolek, robotniczo - chłopskim bełkotem. :]

grzeniu 08.11.2009 22:10

Odwalcie się od Miodka.
W tym temacie Miodek jest guru.

ed hunter 08.11.2009 22:14

Miodek jest super, szkoda, że nie ma już jego programów w TV. Tam dopiero donosił narodowi jak gadać wypada! :)

grzeniu 08.11.2009 22:28

Fakt. Jego programy fajnie się oglądało i słuchało.
Że już ich nie ma, to nie wiedziałem - trafiałem na nie sporadycznie, bo o jakiejś głupiej porze były.

superrrmario 08.11.2009 22:59

Czy był agentem?
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,tit...l?ticaid=1911f

M@X 09.11.2009 00:47

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1057921)
Miodek jest super, szkoda, że nie ma już jego programów w TV. Tam dopiero donosił narodowi jak gadać wypada! :)

Ojczyzny-polszczyzny juz wprawdzie nie ma, za to Profesora mozna ogladac w programie "Slownik polsko@polski" na antenie TV Polonia. Mozna zadawac pytania rowniez przez Skype! Polecam program - sam ogladam, jesli tylko jestem wtedy w domu!

romanesco 09.11.2009 08:44

Zawsze piszę wolno, bo przecież nikt mnie nie goni ;) Przed kliknięciem w "Publikuj" zawsze czytam treść postu, poprawiając przy okazji niedoróbki najczęściej polegające na braku "ogonków" w literkach.

ed hunter 09.11.2009 08:51

Nie wszyscy są tacy doskonali.

icemac 09.11.2009 09:18

qósh :sciana:

andrzejj9 09.11.2009 09:25

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1057992)
Nie wszyscy są tacy doskonali.

Dla mnie to po prostu szacunek do rozmówców. Sam tak robię i uważam to za oczywiste. Jak komuś wysyłam maila, też go sprawdzam przed wysłaniem.

Zetoxa 09.11.2009 09:48

no to napijmy się piwa, :piwo:
chyba dobrze :sciana:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:51.