Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray (https://forum.cdrinfo.pl/f11/)
-   -   Edycja obrazu płyty z SafeDisc (https://forum.cdrinfo.pl/f11/edycja-obrazu-plyty-safedisc-84164/)

DejaVu 08.12.2009 21:32

To dokładnie tak samo jak z moją oryginalną grą Far Cry2(securom) gra działała normalnie z obrazu i jeden kolega z forum chciał zrobić obraz i nie dawało rady-więc i ja chciałem to zrobić , i też nie mogłem-wykrywało oprogramowanie emulacyjne i nic nie pomagało-i co się okazało gra przestała też działać z oryginalnej płyty-domaga się patcha którego nie zamierzam ściągać,za dużo warzy-po wgraniu cukierka działa normalnie.:haha:

Human 08.12.2009 21:23

marekzi: chcialem napisac to samo, iso to czyste sektory 2048 bajtow a nie 2384 z crc i reszta jak to robia .ccd,.mdf, czy .bwt.

co do zabezpieczonego setup.exe byly 2 gry,nie pamietam tytulow,obie securom,jedna sprawdzala dvd druga sprawdzala online oryginalnosc zanim zainstalowala exe gry.
ale mohaa:spearhead do nich nie nalezy.
ta gra to dodatek wiec wymaga oryginalnego mohaa,ale zeby odpalic dodatek trzeba update zrobic do 1.11,niestety ten z cd jest skopany i jest to niemozliwe, bo trzeba wpierw update zrobic z 1szym dodatkiem allied assault lub w rejestrze zrobic wpis ktory mowi ze juz mamy poprzednie update.
2 minuty z ultraiso i dzialajacy image zrobiony,ale moze cyberphoenix nie umie go uzywac.

marekzi 08.12.2009 19:17

No to zaryzykuję twierdzenie, że to nie jest prawidłowy obraz.
Po pierwsze w formacie .iso o ile ja wiem, nie da się zrobić poprawnego obrazu płyty zabezpieczonej SafeDisc.
Po drugie - świadczy o tym również konieczność użycia cukierka (płyta nagrana jak opisujesz).
Wprawdzie przyczyną może być nie tylko zły obraz (również źle przeprowadzone wypalanie, nieodpowiednia nagrywarka, program itp) ale ja obstawiam obraz.
Bo też pierwszy raz słyszę o zabezpieczeniu pliku setup.

Edit; - sprawdziłem wyciągniętą z "archiwum" (szafa w piwnicy) płytę z "MOH:Spearhead" release FLT. Format cue-bin. W obraz wszyto cukierek (w osobnym folderze). I A-Ray Scanner i PID pokazują to samo: SafeDisc 2.51 w cukierku MOHAA.exe i SafeDisc 2.80 w moh_spearhead.exe (też cukierek).
Plik setup czysty.
Wg mnie masz ten obraz mocno pokombinowany.

DejaVu 08.12.2009 17:34

:haha: Czyli da radę tę grę przegrać-a potem z kopii zainstalować,lecz do grania potrzebny jest cukierek? To po co tyle zachodu ??? do takiego kopiowania to wystarczy g...Nero.

cyberphoenix 08.12.2009 12:57

Nagrałem dla testów, żeby sprawdzić czy się da (dodam że: instaluje się, ale trzeba zażyć cukierka), ale potrzebuję obraz żeby móc wrzucić na dvd i mieć komplet na płytce. Cukierka chciałem mieć w środku dla porządku, ale wygląda na to że muszę się pogodzić z tym że będzie luzem :P

marekzi 08.12.2009 01:36

Cytat:

Napisany przez cyberphoenix (Post 1064482)
markezi: 1. no tak, to też jakieś rozwiązanie, choć mało eleganckie :P; 2. już próbowałem na nagrywarce w laptopie i nie było żadnych problemów

No to już nic nie rozumiem - sposobem drugim nie ma problemów? - jeśli nagrywasz jak oryginał (najbardziej "elegancki" sposób z możliwych) to po co chcesz to nagrywać z cukierkiem?

cyberphoenix 07.12.2009 23:22

markezi: 1. no tak, to też jakieś rozwiązanie, choć mało eleganckie :P; 2. już próbowałem na nagrywarce w laptopie i nie było żadnych problemów
onimusza666: mogę się mylić ale napisałeś mniej więcej to co markezi w 1, a co do grania w sieci to rozumiem co masz na myśli ale częściej gram w singla
czary2mary: ciekawość to pierwszy stopień do piekła :D ale ją zaspokoję: Medal of Honor: Spearhead (a jednak działa)
Tak czy owak wielkie dzięki za waszą pomoc :spoko:

czary2mary 06.12.2009 19:45

A cóż to za gra jeżeli można wiedzieć -bo jakoś trudno wyobrazić mi sobie działające 1:1 Iso --Safe Discu 2.80xxx

DejaVu 06.12.2009 13:07

A ja bym zrobił obraz Alcoholem lub Deamon Tools Pro z odpowiednim profilem-potem ''nagrał''to na płytkę jako dane , dodając cukierka lub mini image-tak aby wszystko mieć w jednym miejscu.:taktak: Wolę obrazy a nie modyfikację pliku gdyż w nie które gry można grać z obrazu w sieci.
A do grania w singla zamiast cukierka używam teraz SDLoader :taktak:

marekzi 06.12.2009 13:01

Zabezpieczony setup !
No to nic nie zrobisz tym sposobem.
Jeśli chcesz to jakoś nagrać na płytę/zarchiwizować to jest kilka innych sposobów:
1. Nagrać np. za pomocą nero traktując obraz nieedytowany .iso oraz cukierek jak zwykłe pliki ( nie nagrywaj z obrazu, tylko obraz i cukierek daj do nagrywanego obrazu).
Zechcesz zagrać/zainstalować - płyta do napędu, wskazujesz obraz na płycie napędowi wirtualnemu (DT) i instalujesz, grasz bez cukierka, albo z cukierkiem.
2. SafeDisc 2.8 to stare zabezpieczenie i na jakiej takiej nagrywarce powinieneś to nagrać bez problemu, bez konieczności używania cukierka, jak oryginalna płyta. Poczytaj o tym zabezpieczeniu i jego nagrywaniu, o "owieczkach". Ja na mojej nagrywarce Samsung SW 252S nagrywałem bez problemu SafeDisc 4.0 (mówimy o CD) i od tego czasu nie pozwalam powiedzieć nic złego o Samsungu.

cyberphoenix 06.12.2009 12:47

onimusza666 - wybacz jeśli napisałem niezrozumiale :P , jak wskażesz co jest nie jasne postaram się wytłumaczyć...

marekzi - z obrazu nieedytowanego gra się odpala i działa normalnie, poza tym sprawdziłem dokładniej i okazuje się że to nie plik .exe jest zabezpieczony ale właśnie plik setupu (pomyliło mi się bo ma praktycznie taką samą nazwę jak .exe - różni się jedną literką :sciana:) no i po edycji obrazu setup oczywiście nie działa.

marekzi 06.12.2009 10:47

Napisałem SF przez pomyłkę, miałem na myśli SafeDisc.
Dodanie cukierka do obrazu nie powinno nic szkodzić autorunowi - chyba ze autorun zabezpieczyli? :nie:
Z dawna znana metoda, czasem błędnie opisywana, że dodanie cukierka do obrazu powoduje usuniecie zabezpieczenia - prawda jest taka, że cukierek nic nie usuwa, tylko umożliwia późniejsze zastąpienie oryginalnego .exe i odpalenie gry, ale i nie przeszkadza w instalacji - bo i czemu niby?
Pytanie - a z tego obrazu .iso który masz (nieedytowanego)- instaluje się gra? i odpala?
Bo coś jest nie tak chyba z tym obrazem.
A sprawdzałeś czy pójdzie instalacja z pliku setup.exe ( z obrazu edytowanego)?

DejaVu 05.12.2009 18:18

Tak to napisałeś ,że nie wiadomo o co chodzi ? Jeżeli dodasz cukierka do gry lub edytowanego obrazu to scaner nic nie wykaże.

cyberphoenix 05.12.2009 17:45

No właśnie chciałem dograć m.in. cukierka (aby mieć wszystko w komplecie), ale najpierw to muszę zainstalować program, a mi po edycji obrazu zamiast autostartu pojawia się okienko o braku płyty w napędzie, więc co mi po słodyczach...
Dodam że jednak jest to wykonalne bo przeskanowałem wszystkie moje obrazy A-Rayscannerem i okazało się że parę z plików które już edytowałem też jest zabezpieczonych SafeDisc'iem 2.80. Je również obrabiałem w UltraISO a działają (tzn. uruchamia się menu i można zażyć cukierka), ale dlaczego tak jest to już nie wiem ???
Ale i tak dzięki za odpowiedź :)

DejaVu 05.12.2009 16:51

Dlaczego mówisz marekzi że to dziwne? przecież ma grę w Iso po za tym napisałeś SF mając na myśli starforce? a on ma SD safedisc .Podmienić plik exe i zapisać na płytkę-tylko po co?

marekzi 05.12.2009 15:51

Obawiam się, że nic z tego nie będzie.
Jakakolwiek ingerencja w zabezpieczony obraz (dodanie/usunięcie plików, teoretycznie nawet zmiana jednego bitu w dowolnym pliku) da taki efekt.
Tylko usuniecie zabezpieczenia z obrazu by rozwiązało problem, ale o ile pamiętam ten sposób nie był rozwijany (walka z zabezpieczeniami poszła w kierunku emulacji/cukierków).
A w ogóle to dziwne ze masz to w formacie .iso. Dla SF to powinien być format dwu- trzyplikowy (cue-bin, mds-mdf, format BW itp).
No i wreszcie po co ci to? - jak chcesz dograć cukierka do obrazu - śmiało, zabezpieczenie już nie będzie potrzebne.

cyberphoenix 05.12.2009 14:38

Edycja obrazu płyty z SafeDisc

Witam :)
Otóż mam następujący problem: potrzebuję dodać/usunąć parę plików z obrazu płyty w formacie .iso, jednak jest on zabezpieczony SafeDisc'iem 2.80.010. Próbowałem z różnymi programami (UltraISO, WinISO, PowerISO, MagicISO) licząc że najnowsze wersje będą w stanie bez problemu obejść takie stare zabezpieczenie, ale efekt jest zawsze taki że obraz wynikowy już się nie uruchamia. Próbowałem także kombinować z Alcoholem 120% oraz CloneCD i utworzyć nowy obraz ale nadal był on zabezpieczony.
Prosiłbym o pomoc bo szukając rozwiązania natknąłem się tylko na program do usuwania SafeDisc'a w wersji 2.51 (oczywiście nie działa z 2.80) i nie wiem w jaki inny sposób mogę edytować ten obraz...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:30.