![]() |
Dobra chłopaki, dzięki za pomoc ale jednak dam sobie spokój i kupie sobie samego szaraka bez kabli i padów na bazarku lub na allegro :D
|
Nie mam pojęcia. Spotkałem się z tym tylko przy okazji PSOne i pierwszych doń chipsów. Homebrew mnie wtedy nie interesowało (poza Import Playerem ;]).
|
Cytat:
|
Ano, kąt ma tutaj bardzo duże znaczenie. Kulka niekoniecznie (no chyba że płyta nie trzyma się stabilnie).
BTW: niektóre fw nie uruchamiały kopii z innego regionu niż konsola. |
Możliwe, że laser, bo brakuje mi jednej kuleczki na których trzyma się płyta. Może też talerz być skrzywiony, bo to moja własna robota.
|
Więc albo laser jest w stanie leciwym albo masz problem z chipem. Dorwij jakikolwiek oryginalny nośnik dla PSX'a (Demo Disc etc) i spróbuj odpalić. Jeśli się uruchomić -> Problem z chipem. Jeśli nie -> Laser do wymiany (koszt ~30zł).
|
Niestety nie działa. Pokazuje się ekran "Please insert PlayStation disc". Nagrałem właśnie to co chciałeś na płytkach TDK prędkością 4X Alcoholem profilem PlayStation
|
Ok, daj znać o wyniku tej czynności :P (Tylko pamiętaj nagraj to: http://www.sendspace.com/file/14b0tq a NIE to co nagrywałeś wcześniej).
|
Dobra, już ustawiłem w Alcoholu tylko czekam na nowe płyty, będą po 17
|
Pewnie w opcjach masz ustawiony AWS (Automatic Write Speed). To spróbuj IMGBurnem ale wybierz plik *.cue zamiast *.bin.
|
Cholerka, nie mogę ustawić prędkości niższej niż 32X
|
Nagraj to Alcoholem z profilem Playstation w miarę wolno (x8/x16) na innym nośniku niż Sony (np TDK lub Verbatim)
http://www.sendspace.com/file/14b0tq Jeśli zadziała to znaczy, że wina leżała po twojej stronie, jeśli nie to modchip lub laser są padnięte. |
Cytat:
|
To może niepoprawna kopia i/lub niepoprawnie nagrana? ;]
|
Może być i trzpień :P
Chip był jak już kupiłem konsolę, a znając mojego dawnego znajomego na 100% powinno działać, bo ja nigdy u niego w domu nie widziałem oryginalnej gry :D W PSX'ie nie trzeba przecież patchować obrazów ani nic z nimi robić przed nagraniem, dlatego nie wiem dlaczego nie działa |
To się nazywa trzpień. Tacka się wysuwa, na trzpień nadziewa. ;]
Jak już pisałem, to zależy od fw na tym mikrokontrolerze. Jeśli już tam był jak kupowałeś konsolę to pewnie jest ok, ale jak sam gdzieś znalazłeś i wlutowałeś to jest możliwość pomyłki skoro nie wiesz co na nim siedzi. Dlatego o tym wspomniałem. |
Chodziło mi o kółko i mocowanie na płytę :P
Tak moje kopie są pirackie, ale kto w dzisiejszych czasach kupuje oryginalne gry na PSX'a. Mój modchip posiada następujące numery: 12C508 04/SM 9817HAW Nie jestem w stanie powiedzieć co to jest za modchip. Podłączenie wygląda następująco: http://iv.pl/images/4z0llgmy7t76dcc3hpme.jpg |
Tackę? Czy my mówimy o PSXie? ;] Jak już to trzpień (ewentualnienie wiem o czym mówisz ;]).
Jeśli nie masz żadnej gry oryg. to hmm Twoje kopie są pirackie. ;] Modchip da PSXa to mikrokontroler lun eprom z wgranym fw. Od jego rodzaju zależy jak się go lutuje względem danego modelu mobo. Ja tam nie wiem skąd go masz, ale sądząc po poście też jakiś skompletowany. |
Problem z chipem na PSX
Witam. Kupiłem ze dwa lata temu PSX'a (SCPH-7502) od dawnego znajomego. Była to sama konsola, bez żadnych kabli oraz bez tacki od lasera. Od niedawna kompletuje sobie różne części i udało mi się zdobyć pada, kartę, kabel TV i zasilający właśnie do PSX'a. Tackę wziąłem z discmana, akurat pasowała. Konsola czyta płyty prawidłowo, co świadczy o tym m. in. poprawne odczytywanie CD Audio. Przy kopiach zapasowych wyskakuje napis Please insert PlayStation disc. Patrzyłem chip jest przylutowany prawidłowo, żaden kabelek nie jest oderwany, wszystko wygląda prawidłowo. Nie mam możliwości sprawdzenia na oryginalnej grze.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:43. |