Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB (https://forum.cdrinfo.pl/f115/)
-   -   [ARTYKUŁ]Samouruchamialny pendrive USB multiiso menu (https://forum.cdrinfo.pl/f115/artykul-samouruchamialny-pendrive-usb-multiiso-menu-84695/)

Misiek4 06.11.2016 20:40

Nowa wersja 2.16:

Zmiany:
- zaktualizowano wpisy dla menu linux
- zaktualizowano GRUB'a do najnowszej wersji
- poprawiono pare błędów

Misiek4 06.11.2016 20:05

I wygląda na to, że nie będzie przy 3 partycjach. Plik z danymi użytkownika montowany jest jako 3 partycja. ISO jest montowane jako partycja nr 4. W przykładzie powyżej plik z danymi w teorii montowany jest jako partycja nr 5.

Niestety jak widać nie działa. Niektóre komendy Gruba są słabo udokumentowane.

Dodamy do menu opcje sprawdzającą obecność na nośniku 3 partycji.

Rakkos 06.11.2016 18:49

a

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1371065)
Spróbuj tego:

Kod:

title Ubuntu desktop 16.04 64-bit AMD PERSISTENT\n Uruchamia Ubuntu 16.04 desktop 64-bit z ISO z zapisem zmian użytkownika
set ISO=/cdrinfo.pl/iso/linux/ubuntu-16.04-desktop-amd64.iso
# poniżej ustawiamy plik z założoną za pomocą RMPrepUSB partycją ext2 (opcja "Create Ext2 FS", nazwa pliku "Ubuntu15-04", nazwa partycji "casper-rw", wielkość wedle uznania).
mount dev/sda2
set PF=/Ubuntu15-04
parttype (hd0,4) | set check=
set check=%check:~-5,4%
if "%check%"=="0x00" partnew (hd0,4) 0 0 0
if "%check%"=="0x00" partnew (hd0,4) 0x0 %PF%
partnew (hd0,3) 0x0 %ISO%
map %ISO% (0xff)
map --hook
root (0xff)
kernel /casper/vmlinuz.efi boot=casper persistent noeject noprompt quiet splash --
initrd /casper/initrd.lz

No niestety wciąż nie działa

Misiek4 06.11.2016 17:32

Spróbuj tego:

Kod:

title Ubuntu desktop 16.04 64-bit AMD PERSISTENT\n Uruchamia Ubuntu 16.04 desktop 64-bit z ISO z zapisem zmian użytkownika
# poniżej ustawiamy plik z założoną za pomocą RMPrepUSB partycją ext2 (opcja "Create Ext2 FS", nazwa pliku "Ubuntu15-04", nazwa partycji "casper-rw", wielkość wedle uznania).
mount dev/sda2
set PF=/Ubuntu15-04
parttype (hd0,4) | set check=
if "%check%"=="0x00" partnew (hd0,4) 0 0 0
if "%check%"=="0x00" partnew (hd0,4) 0x0 %PF%
map %ISO% (0xff)
map --hook
root (0xff)
kernel /casper/vmlinuz.efi boot=casper persistent noeject noprompt quiet splash --
initrd /casper/initrd.lz

Rakkos 24.10.2016 21:12

Plik

Witam co do pierwszego udało mi się rozwiązać problem ale wymaga to wolnej partycji ale za to Mini 7 uruchamia się na każdym komputerze.

Co do sprawy drugiej przesle jak wygląda mój plik:

mount dev/sda2
set PF=/Ubuntu15-04
parttype (hd0,2) | set check=
if "%check%"=="0x00" partnew (hd0,2) 0 0 0
if "%check%"=="0x00" partnew (hd0,2) 0x0 %PF%
map %ISO% (0xff)
map --hook
root (0xff)
initrd /casper/initrd.lz

Mam dysk z 3 partycjami i nie wiem co tu zmienić i gdzie umieścić plik z dyskiem Ubuntu15-04 aby to działało na pendrivie z jedną partycją faktycznie wszystko działa ale na dysku gdzie tych partycji jest wiele niestety Ubuntu nie potrafi znaleźć tego dysku,pliku ext2

Misiek4 24.10.2016 21:06

1. Niestety na żadnym z komputerów u nas nie występuje (standardowy tekst admina ;)), więc trudno to zdiagnozować.
2. Teoretycznie da się, ale wymaga to przetestowania... Postaramy się to sprawdzić w najbliższym czasie.

Rakkos 23.10.2016 19:09

Witam,
Mam dwa problemy z multiiso i może jest mi ktoś w stanie pomóc.
Pierwszy pewnie znany Mini windows 7 w Hirens boot jest jakaś metoda naprawy że nie chce się uruchomić z błędem No MBR magic na jednym komputerze działa na drugim nie itd.
A druga sprawa to chodzi mi o Ubuntu mam dysk z 3 partycjami na jednej z nich jest Multiiso z Ubuntu tworze na niej ext2 za pomocą RMPrepUSB i niestety ubuntu nie zapisuje danych.
Na pendrivie gdzie jest tylko jedna partycja to działa wszystko ale na dysku już nie gdzie i na co bym musiał zmienić komendy żeby to działało??

soniak75 13.05.2016 13:59

Wielkie dzięki. Teraz wszystko działa poprawnie.

Misiek4 12.05.2016 12:30

Kod:

title Clonezilla \n Uruchamia Clonezilla
# sciagnij http://sourceforge.net/projects/boot-repair-cd/
partnew (hd0,3) 0x00 /cdrinfo.pl/iso/hdd/clonezilla-live-2.4.5-23-amd64.iso
map /cdrinfo.pl/iso/hdd/clonezilla-live-2.4.5-23-amd64.iso (0xff)
map --hook
root (0xff) || rootnoverify (0xff)
chainloader (0xff)/isolinux.bin  || chainloader (0xff)/boot/isolinux.bin || chainloader (0xff)/boot/isolinux/syslinux.bin || chainloader (0xff)

soniak75 08.05.2016 09:26

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1359938)
A możesz wkleić te błędy w postaci screena?

Witam. Korzystałem z takich skryptów.

#przykladowy wpis uruchamiajacy clonezilla-live-2.4.5-23-amd64
title Clonezilla live 2.4.5-23 amd (Dyski SSD)\n Uruchamia Clonezilla live 2.4.5-23 amd
map /cdrinfo.pl/iso/clonezilla-live-2.4.5-23-amd64.iso (0xff)
map --hook
chainloader (0xff)
boot

title Clonezilla bezposrednio z ISO \n Clonezilla
map /cdrinfo.pl/iso/auto-iso/clonezilla-live-2.4.5-23-amd64.iso (0xff)

map --mem /cdrinfo.pl/winvblock.img.gz (fd0)
map --mem /cdrinfo.pl/winvblock.img.gz (fd1)
map --hook
root (0xff)
chainloader (0xff)

W obu przypadkach Clonezilla się uruchamia poprawnie. Niestety później przy próbie tworzenia obrazów otrzymuję takie komunikaty.

Wersja clonezili 2.2.4-23amd
[ 2.576809] DMAR: Failed to find handle for ACPI object \_SB.PCI0.I2C0
[ 2.576812] DMAR: Failed to find handle for ACPI object \_SB.PCI0.I2C1
[ 2.576814] DMAR: Failed to find handle for ACPI object \_SB.PCI0.UA01
[ 2.576816] DMAR: Failed to find handle for ACPI object \_SB.PCI0.SDHC
Loading, pleace wait***8230;
[ 2.739151] mmc0: Unknown controller version (3). You may experience problems.
modprobe: module dm-raid45 not found in modules.dep
/bin/sh: can***8217;t access tty; job control turned off
(initramfs) unable to find a medium containing a live file system
modprobe: module ehci-orion not found in modules.dep

Wersja clonezili 2.4.5-23amd
[ 3.243289] failed to find cpu0 device node
Loading, pleace wait***8230;
[ 3.341115] mmc0: unknown controller version (3) you may experience problems
Modprobe: module dm-raid45 not found in modules.dep
/bin/sh: can***8217;t access tty; job control turned off
(initramfs) unable to find a medium containing a live file system
modprobe: module ehci-orion not found in modules.dep

Clonezilla, tak jakby zaczynała się uruchamiać a następnie "wisi". Obrazy Clonezilli są poprawne, gdy tworzę pena za pomocą rufusa lub yumi, działają bez zarzutu.

Misiek4 05.05.2016 09:31

A możesz wkleić te błędy w postaci screena?

soniak75 29.04.2016 15:02

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1319287)
Chris, sciagnij nasze menu i skorzystaj z opcji auto. Powinno dzialac bez problemow, pod warunkiem, że używasz pamięci flash (widzianej w systemie windows jako dysk przenośny).

Witam.
Świetne menu. Bez problemu przerobiłem sobie je dostosowując do własnych potrzeb. Mam tylko problem z clonezilla. Udaje mi się ją odpalić ale później program generuje już sam błędy. Któryś z forumowiczów przerabiał może już ten temat?

chris996 21.11.2015 18:33

Kod:

title Vista
chainloader /bootmgr

Dzięki Misiek za kod, niemniej zrobiłem to inaczej: WinSetupFromUSB 1.5
Działa z pendrive na FAT32 i NTFS i bez problemu uruchomiłem obraz z integrowaną Vistą.
Główne menu to grub4dos, więc można dodać Linuxa.

Misiek4 02.10.2015 14:41

Hmmmm jeszcze dzisiaj bedzie online....

luka1990f 02.10.2015 01:18

Utworzenie menu plik który pobieram jest uszkodzony ma ktoś ten plik

Misiek4 13.05.2015 10:51

chris: rozpakuj zawartosc ISO i wrzuc do glownego katalogu pendrive'a. A nastepnie w menu grub'a zapodaj wpis :

Kod:

title Vista
chainloader /bootmgr

Dodam, że piszę z pamięci i nie sprawdzałem tego wpisu, więc może nie zadziałać. ;|

chris996 12.05.2015 16:18

Misiek czy dałoby się uruchomić z menu wypakowany obraz ISO z systemem windows vista / 7? Mam obraz ISO 5GB, który mi nie bootuje.

punish214 09.05.2015 23:41

Burg wydaje się okej tylko mam w pewnym sensie małe problemy z zainstalowaniem go na pendrivie :)

Berion 18.04.2015 19:15

Może warto przetestować BURG? Jest to fork GRUBa, podobno mający na celu ułatwić boot obrazów Windows. A do tego spore możliwości dostosowania wyglądu:
https://code.google.com/p/burg/wiki/Screenshots

Misiek4 18.04.2015 19:03

Menu jest oparte glownie na grub4dos, ale podczas bootowania pendrajwa mozesz wybrac, czy przy uruchamianiu menu uzywasz grub4dos czy tez syslinuxa.

chris996 18.04.2015 18:09

Wasze menu jest zrobione pod grub4dos? Przyzwyczaiłem się do gruba i niechciałbym go zmieniać.

Misiek4 27.03.2015 22:07

Chris, sciagnij nasze menu i skorzystaj z opcji auto. Powinno dzialac bez problemow, pod warunkiem, że używasz pamięci flash (widzianej w systemie windows jako dysk przenośny).

chris996 27.03.2015 19:36

Czy komuś z was udało się zainstalować Windows 7 z obrazu ISO?
U mnie po wyborze języka pyta się o sterowniki CD/DVD i nie może ukończyć instalacji. Użyłem takiego kodu:

Cytat:

find --set-root /WIN7SP1IE11/Windows.7.SP1.IE11.iso
map /WIN7SP1IE11/Windows.7.SP1.IE11.iso (hd32)
map --hook
root (hd32)
chainloader (hd32)
boot

MaTyS_72 24.03.2015 20:45

Dzięki za podpowiedzi. Kurcze skleroza nie pozwala normalnie żyć ;)

punish214 24.03.2015 17:13

Możesz też użyć RMPrepUSB i zainstalować Syslinuxa. Nadpisze to pliki i zacznie się normalnie bootować. Unikniesz wtedy kasowania danych.
Pozdrawiam!

Misiek4 24.03.2015 10:48

Ściągnij ostatnią wersję menu (klik). Posiada ono instalator, który sformatuje pendrive'a i założy partycję NTFS.

MaTyS_72 24.03.2015 10:39

Czy podpowiecie mi jak utworzyć takiego pendriva na ntfs. Zrobiłem jakiś czas temu na podstawie waszej instrukcji. Niestety przestał mi się botować i teraz próbuje postawić go od nowa. Niestety nie pamiętam jak ja to zrobiłem, że miałem partcje ntfs... .

punish214 19.03.2015 12:46

Jeżeli chcemy uzyskać menu z wyborem instalatorów w osobnych trybach Legancy i Uefi najlepszym rozwiązaniem będzie właśnie Syslinux 6.03. Dodatkowo podam z których korzystałem razem z Stevem.
-wiki.gentoo. org/wiki/Syslinux
-edoceo. com/howto/syslinux-uefi
-wiki.archlinux .org/index.php/syslinux#Installation_2

Tak jak pisałem wyżej. Jedynym problemem jest zarejestrowanie pliku syslinux.efi żeby nasz pendrive był widoczny w uefi. Najlepiej żeby udało sie to zrobić z poziomu Windowsa. Komenda mountvol /s też powinna działać tak jak efibootmgr no właśnie. Powinna.
Pozdrawiam.

Misiek4 19.03.2015 11:26

Obawiam się, że nie napisze tutaj niczego odkrywczego: niestety trzeba to sprawdzić oragnoleptycznie. Postaram się w weekend spróbować przegryźć przez ten temat i dam znać, co uda (lub też nie uda) się zrobić.

punish214 19.03.2015 11:16

Dzięki za odpowiedź. Tak teoretycznie jest to do zrobienia. Napiszę o tym co próbowałem.
-UEFI_MULTI - Po utworzeniu wyświetli się menu z wyborem boot.wim (Win8.1SE) bootuje się Windows PE z którego można zamontować ISO w napędzie i poprowadzić instalację. Wszystko trwa długo i czasami wywala błąd.
-Yumi - działa na syslinuxie (co jest najlepszą metodą) ale niestety nie wspiera najnowszego Syslinuxa 6.03 który zawiera pliki .efi oraz ten sam plik .cfg co dla trybu Legancy.
-Multisystem (Linux). Też fajnie ale zabiera Grub'a2. Wspiera tylko jeden obraz Windowsa reszta działa jak marzenie(Memtest, Hirrens etc)
-Clover - Emulator UEFI. Wygląda pięknie ale możemy bootować tylko jeden instalator Windowsa.
-rEFInd- Podobna zasada działania jak Clover ale już nie emulator. Widzi pliki .efi z osobnych folderów ale działa tylko memtest :D reszta wywala błąd, że brakuje plików (zależy co wybierzemy).
-Easy2boot- Zostawiłem go na sam koniec. Świetny program ale też nie działa jak powinien. Ładuje sie menu w trybie Legancy i później mamy zmianę na UEFI. Po 1. To nie jest Uefi ale gdy zmodyfikujemy odpowiednie pliki mamy bezpośredni dostęp do menu w trybie UEFI ale po wyborze czegokolwiek wszystko wisi. Pomaga jedynie reset. Swoją drogą Steve (E2B) to super gość i chyba nie wie co to sen bo służy pomocą 24/7. Sam przyznaje, że występuje u niego błąd z zawieszaniem w trybie UEFI. Cały czas mi pomaga i podrzuca różne pomysły a i sam chciałby coś takiego osiągnąć.

Wracając do Syslinuxa 6.03. Po skopiowaniu plików .c32 z bios/com32 i utworzeniu pliku syslinux.cfg nadpisujemy MBR dla partycji np. programem RMPREPUSB a na końcu wykonujemy polecenie
syslinux.exe --mbr --active --directory /boot/syslinux/ --install z:

Nasz pendrive w trybie Legency działa. Wyświetla się menu. Teraz UEFI. Do katalogu boot/EFI/Syslinux/ kopiujemy wszystkie pliki .c32, plik ldlinux.e64, syslinux.efi, syslinux.cfg. Tutaj jest mój problem. Trzeba "zarejestrować" syslinuxa, żeby wiedział co to EFI. Tutaj trzeba skorzystać z skryptu:

efibootmgr -c -d /dev/sdX -p Y -l /EFI/syslinux/syslinux.efi -L "Syslinux"

Niestety nie działa. Wyrzuca nie zrozumiałe błędy. Sam skrypt efibootmgr jest zainstalowany. Próbowałem na różnych dystrybucjach Linuxa i nic. Bez tego pendrive nie jest widoczny w bios boot mgr w trybie UEFI.

Pomysły? :)

Misiek4 19.03.2015 09:47

Teoretycznie jest to do zrobienia, ale wymaga testów na które ostatnio nie mamy zbyt wiele czasu. Należy tylko pamiętać, że bootując w UEFI system plików musi być zgodny z FAT32, co jest dodatkowym utrudnieniem. :(

Od siebie polecam Easy2Boot, który wspiera UEFI. Jak już wcześniej koledzy wspomnieli, Easy2Boot, to najlepsze narzędzie/menu na rynku. Sami po części korzystamy z pomysłów autora Easy2Boot.

Aby obejść niedogodność (uruchamianie UEFI z partycji FAT32) autor Easy2Boot zaimplementował ciekawy pomysł, polegający na konwersji obrazów ISO do własnego formatu imgPTN. Po wybraniu z menu takiego obrazu Easy2Boot tworzy "w locie" dodatkową partycje FAT32 na pendrajwie i uruchamia z niej utworzony wcześniej obraz ISO.

punish214 17.03.2015 23:54

Mam nadzieję, że tutaj znajdę pomoc...
Chciałbym stworzyć pendrive który będzie bootowalny w 2 trybach: Legancy i Uefi. Po wybraniu w biosie Legancy wyświetli się menu z wyborem Hirren/Avira/Memtest etc. Po wybraniu UEFI wyświetli się tak samo menu z wyborem Windows 7/8.1/10 x64. Próbowałem wszystkiego ale o dziwo syslinux w wersji 6.03 wspiera uefi (dokładnie od wersji 6.00) teraz mam tylko problem. Przy próbie utworzenia bootowalnego pendrive nie wszystko działa a tak naprawdę nic nie działa. Po emulacji wyrzuca błąd "vesamenu.c32 not a com32r image" kopiowany z nowego syslinuxa jak i innych wersji i nic z tego. Jakieś pomysły?

brovarek 06.02.2015 20:08

No powiem że Easy2boot pozytywnie mnie też zaskoczył :)

giants 04.02.2015 21:21

Hiho.
Ostatecznie spróbowałem Easy2Boot i wszystko działa fajnie :) Wrzuciłem Hiren's, Win7, Win Xp, Live usb... takie najbardziej potrzebne programy w razie W.

chris996 02.08.2014 15:11

Giants wgrałeś grub4dos? Spróbuj więc czegoś innego naprzykład:
Universal-USB-Installer-1.9.5.5 i sprawdź czy ci z tego bootuje.

Jeszcze pytanie, czy komuś z was udało się uruchomić BackTrack 5?
U mnie tak jak Fedora po załadowaniu nie może uruchomić pulpitu i wyrzuca błąd. Z tych 3 systemów jedynie ubuntu się uruchomił.

giants 31.07.2014 17:06

Ok, dzięki za szybką odpowiedż ;)

Misiek4 31.07.2014 17:03

Giants, sprawdz pena w innym komputerze. Jak tam zadziala, to znaczy, że Twoj komp ma jakies niestandardowe mapowanie i raczej menu nie bedzie dzialac. Jezeli nie zadziala, tzn że masz problem z pendrajwem.

giants 31.07.2014 16:58

@Misiek4

Znasz może odpowiedż na moje powyższe pytanie?

Misiek4 31.07.2014 09:17

Nie kazda dystrybucje da sie uruchomic "od reki". Niektore wymagaja indywidualnych wpisow. Wrzuc ISO Fedory do katalogu auto-iso i zobacz, czy sie uruchomi.

chris996 30.07.2014 23:24

Laickie pytanie niemniej czy do uruchomienia linuxa z USB oprócz grub4dos jest konieczne wgranie syslinuxa?.
Odpaliłem 3 programy narzędziowe, zaś linux (na 1 ogień poszła Fedora) póki co nie bootuje.

giants 27.07.2014 00:45

Nie wiem co jest grane ale próbowałem już wiele razy, różnymi sposobami i zawsze z takim samym skutkiem, że po restarcie zaczytuje pendrive, ale pojawia się czarny ekran który miga, na górze z lewej strony miga także kursor.
Mam Win 7 Prof 64bit. Netbook MSI Wind U_270.

Misiek4 30.09.2013 09:43

Cytat:

Napisany przez maras14 (Post 1261987)
A powiedz mi jak mam przechodzić do instalacji WinXP? Wrzucam do win_iso obraz XPka, bootuje pena i wchodze do Instalacja Windows z ISO i wybieram Instalacja Windows XP ( Opcjonalnie AHCI ).

Dokladnie robisz wszystko tak jak trzeba. Upewnij sie tylko, czy nazwa pliku z obrazem ISO XP jest taka sama jak w pliku konfiguracyjnym.

maras14 29.09.2013 00:16

Co do reszty systemów dam sobie spokój. Po dwukrotnym załadowaniu winvblock coś ruszyło - instalator poszedł dalej, pojawiło się menu partycjonowania, lecz wykrywa tylko pendrive :/

Co do gparted to staje przy ładowaniu "mod probe modules" coś takiego. Nie wiem w czym problem. A powiedz mi jak mam przechodzić do instalacji WinXP? Wrzucam do win_iso obraz XPka, bootuje pena i wchodze do Instalacja Windows z ISO i wybieram Instalacja Windows XP ( Opcjonalnie AHCI ).

P.S

Używając sobie popularnego programika zwanego XBoot który również bazuje na syslinuxie oraz grubie dodałem gparted i że tak powiem obczaiłem co dodał w cfg ( tylko on jakoś dziwnie robi, bo obraz np. gparted jest w folderze /images i w folderze /live jest ten sam obraz. Wpis z cfg spisałem z xboota do mojego, lecz jednak to samo, staje na ładowaniu - a raczej nie może odnaleźć "mod probe modules"

Misiek4 28.09.2013 17:36

Co do AHCI, to po zaladowaniu sterownikow firadisk/winvblock musisz raz jeszcze zaladowac sterowniki do swojego kontrolera SATA (wciskajac ponownie "S").

Co do reszty systemow, trudno powiedziec....

maras14 28.09.2013 15:52

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1261832)
XP działa u mnie i innych uzytkownikow (patrz watek) bez wiekszych problemow. Konfiguracja jest sprawdzona na kilku komputerach i pendrajwach. Mozesz sprobowac wersje 2.1 w ktorej wgrane zostaly nowsze sterowniki firadisk. Wiecej pomyslow nie mam.

Dzięki za info, gdyby ktoś inny przeglądał temat, to z Twoją pomocą udało mi się wgrać sprawnego i działającego :
Windows 7
Ubuntu 13.10/12.04LTS w którym działa instalator + live
NortonGhost 15
Hiren's Boot 15.2 ( z tym że wczoraj chcąc wydzielić partycje po odpaleniu gparted staje na ładowaniu "jakiś" plików. Już nie truje Misiek Ci 4 liter i po prostu wrzucę ISO wersji 32 i 64bit wypakuje i wklepie :
Kod:

title Boot gparted (Partition Tools)
find --set-root /gparted/live/initrd.img
kernel /gparted/live/vmlinuz live-media-path=gparted/live boot=live i915.modeset=0 xforcevesa radeon.modeset=0 noswap nomodeset noprompt vga=788 ip=frommedia nosplash
initrd /gparted/live/initrd.img

)

Z windows XP problem nadal - niestety, testowany na laptopie Samsung RC510 i stacjonarce ( i3 2100, asrock h61 icafe, 4gb ram, 500gb WD AAKX )

P.S

Gparted i tak i tak nie działa, w wersji z hirensa staje na search "PMagic_2010_ - coś takiego", a osobno + wpis wyżej na "modules" . A ja Misiek Cie zapytam, czy to nie jest wina kontrolera - oczywiście używam AHCI, a nie IDE i może dlatego XP nie startuje, może dlatego debian nie działa jak i gparted? Na lapku jak i PC mam AHCI - to chyba logiczne, mamy takie czasy, a nie inne.

Misiek4 27.09.2013 17:33

XP działa u mnie i innych uzytkownikow (patrz watek) bez wiekszych problemow. Konfiguracja jest sprawdzona na kilku komputerach i pendrajwach. Mozesz sprobowac wersje 2.1 w ktorej wgrane zostaly nowsze sterowniki firadisk. Wiecej pomyslow nie mam.

maras14 27.09.2013 13:14

A więc tak, co do XP, to po załadowaniu winvblock ( gdy ma się pojawić menu partycjonowania ) jest freez, staje na czarnym ekranie, gdy załaduje ten drugi fire, to jest BSOD.

Co do debiana :

http://iv.pl/images/15860622764017827184.jpg

Priorytetem jest dla mnie teraz działanie XP'ka, jakieś pomysły? :)

Misiek4 25.09.2013 22:51

Co do XP: po wciśnięciu F6 z listy sterowników załaduj winvblock.

W kwestii Debiana (debian-live-7.0.0-amd64-gnome-desktop.iso), rozpakuj zawartosc iso do /cdrinfo.pl/iso/debian7/ i dodaj wpis:

Kod:

label debian
 menu label Debian Live
 kernel /cdrinfo.pl/iso/debian7/live/vmlinuz
 append initrd=/cdrinfo.pl/iso/debian7/live/initrd.img live-media-path=/cdrinfo.pl/iso/debian7/live boot=live config

maras14 25.09.2013 18:26

Sam troszkę pokombinowałem ( nie trując aż tak pupki :P ) z Debian 7 Live, ale wyskakuje błąd.
Może na początek : obraz wypakowany do /iso/debian/
"Regułka"
Kod:

title Debian 7.0-Live-amd64
find --set-root /cdrinfo.pl/iso/debian/live/initrd.img
kernel /cdrinfo.pl/iso/debian/live/vmlinuz boot=live union=aufs noswap live-media-path=/debian/live
initrd /cdrinfo.pl/iso/debian/live/initrd.img

Po zabootowaniu i załadowaniu plików ( ładuje ładuje i .. )

http://iv.pl/images/72289246990801676145.jpg

Z windows XP nie mam pojęcia, poprzedniego postu nie mogłem zedytować.

maras14 25.09.2013 15:36

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1261529)
Instalacja XP działała wcześniej i powinna działać bez większych problemów.

Obraz ISO XP.iso skopiowałem do win_iso. Po uruchomieniu z menu jak wcześniej pisałem czarny ekran i po lewej stronie

(hd0, 0 )

0/658M

I zaczyna ładować, jak dojdzie do końca ( 658/658 ) wyskakuje komunikat " Wciśnij klawisz enter i wyciągnij urządzenie masowe". Jak wcisnę enter i wyciągne czy też nie pendrive, to i tak normalnie ładuje mi się zainstalowany system na HDD

Misiek4 25.09.2013 08:41

Instalacja XP działała wcześniej i powinna działać bez większych problemów.

maras14 24.09.2013 19:51

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1261390)
Kod:

label ubuntu12.04
  menu label ^Instalacja Ubuntu 12.04
  kernel /cdrinfo.pl/iso/ubuntu/casper/vmlinuz.efi
  append cdrom-detect/try-usb=true noprompt boot=casper floppy.allowed_drive_mask=0 ignore_uuid live-media-path=/cdrinfo.pl/iso/ubuntu/casper/ file=/cdrinfo.pl/iso/ubuntu/preseed/ubuntu.seed only-ubiquity initrd=/cdrinfo.pl/iso/ubuntu/casper/initrd.lz splash --

Sprawdzane na obrazie ISO ubuntu-12.04.3-desktop-i386.iso (którego zawartość trzeba wcześniej rozpakować do /cdrinfo.pl/iso/ubuntu/

Wpis nie działał, ale na tyle głąb nie jestem i przejrzałem komende, a jego brak pogrubiłem :) Sprawdziłem - działa, po zabootowaniu się ubuntu włącza się instalator, ale grafika (tło, brak pasków ) jak by się wykrzaczyła - tak czy inaczej instalator leci dalej i wszystko wporzo, dopiero jak anuluje instalacje, wtedy wszystko wraca do normy ( pasek u góry i z lewej strony ), ale wtedy gdy chce włączyć instalatora to niestety nie działa. T

Tak czy siak jesteś już moim mistrzem, bo taki penek mi jest bardzo często potrzebny. Do kompletu został tylko Windows XP, także gdyby Ci się tam kiedyś chciało ... Pobrać iso .. :D I sprawdzić :D Byłbym mega wdzięczny

Misiek4 24.09.2013 12:16

Kod:

label ubuntu12.04
  menu label ^Instalacja Ubuntu 12.04
  kernel /cdrinfo.pl/iso/ubuntu/casper/vmlinuz
  append cdrom-detect/try-usb=true noprompt boot=casper floppy.allowed_drive_mask=0 ignore_uuid live-media-path=/cdrinfo.pl/iso/ubuntu/casper/ file=/cdrinfo.pl/iso/ubuntu/preseed/ubuntu.seed only-ubiquity initrd=/cdrinfo.pl/iso/ubuntu/casper/initrd.lz splash --

Sprawdzane na obrazie ISO ubuntu-12.04.3-desktop-i386.iso (którego zawartość trzeba wcześniej rozpakować do /cdrinfo.pl/iso/ubuntu/

maras14 23.09.2013 17:03

Kod:

Nie wywala Ci komunikatu

No such command "append" ? Tak się zaczyna linijka komendy w konfigu

( Nie mogłem edytować poprzedniego postu )

Już nieważne to wyżej. Dobra doszedłem co i jak, po prostu z innego menu chciałem włączyć Ubuntu i dlatego te błędy.
Ubuntu ładnie się bootuje, ale czy możesz zainstalować system? Nie moge włączyć w ogóle instalatora, nic się nie dzieje, reszta działa - menu, ustawienia itd. itd.

maras14 22.09.2013 22:58

Hmmm no robie tak jak napisałeś. Przy bootowaniu też wyskakuje no command label i coś tam jeszcze, czyli jak by coś się w tej linijce komendy nie zgadzało, ale później ładuje i to co na screenie. Może podaj dokładnie gdzie masz dodany wpis w jakim menu itd. i zrobie tak samo i zobacze :) Tak czy siak już dzięki za szybką pomoc :)

Misiek4 22.09.2013 22:55

12.04 działa bez problemu...

maras14 22.09.2013 22:54

12.04 ? :) Bo jeśli 13, to chyba jednak ściągne Ubunciaka 13, ale on ma 9msc wsparcia :(

Misiek4 22.09.2013 22:51

U mnie działa bez problemu. Nie wiem co Ci poradzić.

maras14 22.09.2013 22:48

To samo :( Staje na tym samym, to samo się wyświetla. W live.lst zostawiłem ten wpis i dodałem do syslinux.cfg haszując go ENDTEXT # --------------

Misiek4 22.09.2013 22:39

Pierwsza kwestia: nikt nikomu nic nie każe. ;)

Druga: dodaj ten wpis do pliku /cdrinfo.pl/syslinux.cfg.

maras14 22.09.2013 22:36

Ilość załączników: 1
Zrobiłem jak kazałeś, wypakowalem ISO do /cdrinfo.pl/iso/ubuntu/

Dodałem w pliku konfiguracyjnym live.lst to co kazałeś ( dodając oczywiście przed te komendy title Ubuntu 12.04 )

Wyskoczyło takie coś :

Kurcze na odwrót fotka, a załącznika nie moge edytować bo 6 postów napisałem :( sorki

Misiek4 22.09.2013 20:48

12.04 powinno działać na powyższym wpisie. Co do XP, to nie mam obrazu pod ręką, więc dzisiaj nie pomogę.

maras14 22.09.2013 20:03

A ubuntu 12.04 LTS ? Żadnej różnicy? Bo wspominałem o 12.04 :)

A jak z XP ? Wrzucam do katalogu win_iso. XPeka również trzeba wypakować? Po wciśnięciu "Instaluj Windows Xp z wybranego obrazu ISO" wyskoczyło file not found, bo miałem inną nazwę niż XP.iso , a więc zmieniłem i teraz wyskakuje (hd 0, 0 ) I tak jak by rozpakowywał coś " x/650MB" i jak dojdzie do 650/650MB czyli wypakuje wyskakuje komunikat " Wciśnij klawisz enter, a następnie usuń dysk/pendrive z nośnika" i włącza się normalnie system, a nie instalator xp

Misiek4 22.09.2013 17:43

Najnowszej wersji OpenSuse live (12.3) raczej nie uruchomisz.

Co do Ubuntu (13.10) , to zawartość obrazu iso trzeba rozpakować np do /cdrinfo.pl/iso/ubuntu/.
Następnie dodajesz taki wpis:

Kod:

label Ubuntu
  menu label ^Ubuntu Live
  kernel /cdrinfo.pl/iso/ubuntu/casper/vmlinuz.efi
  append cdrom-detect/try-usb=true noprompt boot=casper floppy.allowed_drive_mask=0 ignore_uuid live-media-path=/cdrinfo.pl/iso/ubuntu/casper/ file=/cdrinfo.pl/iso/ubuntu/preseed/ubuntu.seed initrd=/cdrinfo.pl/iso/ubuntu/casper/initrd.lz splash --

maras14 22.09.2013 15:15

Ok, zrobione - windows 7 i XP działa, teraz sprawa z OpenSuse Live i Ubuntu. Jest katalog Live, ale wpis defaultowy jest tylko pod Win8. Czy wiesz może co mam dopisać w konfigu?

Misiek4 21.09.2013 20:08

Możesz zacząć od nowego arta (w starszym są podane szczegóły dotyczące budowy menu, grafik, etc).

maras14 21.09.2013 19:59

ASRock H61 iCafe

Czyli ten artykuł można łączyć z poprzednim? Tzn według poradnika lecę i później to co podałeś?

Misiek4 21.09.2013 19:56

Pierwsza zasada: nie piszemy dwóch postów pod rząd. Jak masz zamiar cos dodac, to od tego jest przycisk "edytuj".

Artykuł do którego linka podałem powyżej jest kontynuacją poprzedniego artykułu (Samouruchamialny pendrive USB multiiso menu). Dlatego warto zainstalować nowe menu, podpięte do nowszego artykułu.

W poprzednim poście nie wyraziłem się zbyt jasno: chodziło mi o płytę główną komputera. :)

maras14 21.09.2013 19:48

Widziałem ten artykuł, ale czy on nie ogranicza się do windowsów? Ja potrzebuję :

WindowsXp
Windows 7
NortonGhost
OpenSuse Live
Ubuntu 12.04 lts
Hiren's Boot

Jaka płyta czego? Windows 7? Nietykana bez service packa Home Premium. Windows XP z dogranym przez Nlite dodatkiem SP 3

Misiek4 21.09.2013 19:45

Rzuć okiem na ten artykuł
. I daj znać jaką masz płytę.

maras14 21.09.2013 19:42

Niee, podpinam go pod USB2.0 :) W pliku konfiguracyjnym dodawałem uniwersalnie.

Misiek4 21.09.2013 19:39

A czy przypadkiem nie podpinasz pendrajwa pod port USB 3.0 (dotyczy XP i Win7)?

maras14 21.09.2013 19:35

Witam,
Uniwersalnym sposobem nie idzie dodac win xp i 7. W XP wyskakuje BlueScreen, a Windows 7 nie widzi dysków i pyta o sterownik na CD/DVD/Dyskietce. Również mam problem z najnowszą wersją OpenSuse Live i Ubuntu 12.04 LTS. Co trzeba zrobić, że wyżej wymienione systemy działały

Misiek4 09.09.2013 10:47

Spróbuj (dla pewności) uruchomić skrypt instalacyjny z prawami administratora.

rafalstg 09.09.2013 10:27

A mi coś nie wychodzi po pierwszej instalce mam tylko 3 pliki w głównym katalogu
brakuje katalogu linux

Misiek4 06.01.2013 19:30

Widocznie niezbyt dokładnie czytasz. Większość obrazów ISO (a w szczególności różne dystrybucje linuxa) wymagają dodania odpowiednich wpisów w menu. W erracie ( http://dyski.cdrinfo.pl/artykuly/pen...so/strona9.php ) znajdziesz wpis dotyczący Ophracka (starsza wersja Ophracka, ale może zadziała).

rafalski4 06.01.2013 10:37

Ok. Opiszę temat dokładniej, bo czytałem już kilka razy poradnik i nic.
Pobrałem ten katalog, który musze wgrac na pendrive i tak zrobiłem. Do folderu win_iso czy jakos tak wgrałem obrazy systemów operacyjnych. Do tej pory wszystko działa. Problem się zaczyna, gdy chcę wgrać obraz iso Ophracka. Kopiuje go do folderu ISO. I tu jest moje pytanie, przy starcie kompa, odpala się pendrive i jak odpalić ten probram z folderu ISO?

Misiek4 05.01.2013 22:57

Proponuje raz jeszcze przeczytac ten poradnik i postarac sie skupic przy czytaniu. Lub dokladniej opisac swoj problem.

rafalski4 05.01.2013 14:15

Samouruchamiący pendrak-pytanie

Witam wszystkich.
Mam taki problem, otóż przygotowałem sobie pendraka jak w tym poradniku:
Menu na pendrive + ntfs + instalacja kilku systemów Windows z obrazów ISO
(wpiszcie to w google, bo nie moge podawac linków-blokada 10 postów)
Wszystko pięknie ładnie, ale jak umieszcze jakis obraz *.iso w katalogu iso to nie da się go odpalić. Czy trzeba jakos edytowac menu czy cos? Bo windowsy mi się normalnie odpalają, ale te ine pliki nie ;/
Proszę o szybką pomoc.
Pozdrawiam

Misiek4 18.10.2012 11:06

Cytat:

Napisany przez astek (Post 1185149)
Witam, zrobiłem sobie takiego pena, co ma chodzić to prawie chodzi ale: czy poradził sobie ktoś z Kasperskim 10 ? jeśli tak to prosiłbym o poradę.
pozdrówko

Kasperskiego niestety trzeba rozpakować.

title Kaspersky Rescue-CD
##utworz katalog /boot/kav, /boot/kav/isolinux oraz /bases
##przekopiuj plik image.squashfs z obrazu ISO do katalogu /boot/kav/
##przekopiuj wszystkie pliki z katalogu /isolinux z obrazu ISO do katalogu /boot/kav/isolinux/
##przekopiuj wszystkie pliki z katalogu /bases z obrazu ISO do katalogu /bases
##katalog bases zawiera baze wirusow, ktora mozna aktualizowac sciagajac ja z http://dnl-01.geo.kaspersky.com
kernel /boot/kav/isolinux/rescue subdir=/boot/kav setkmap=us scandelay=5 root=/dev/ram0 init=/linuxrc looptype=squashfs loop=/boot/kav/image.squashfs cdroot
initrd /boot/kav/isolinux/rescue.igz

Ten wpis masz juz gotowy w menu GRUB'a.

Misiek4 18.10.2012 11:03

Cytat:

Napisany przez screami (Post 1226363)
Kilka osob pyta o windows XP i nikt nawet nie raczy odpisać... mało osob interesują linuksy.Czy ktoś moze w koncu napisać jak zrobić aby bootowało windowsa XP ? chcialem zrobić botującego win 7 i xp

Po pierwsze: troche kultury, pierwszy post i zaczynamy od narzekania. Może warto poczytać ze zrozumieniem np ten wątek lub też artykuł.

A łopatologicznie: zainstaluj wersję 1.7 menu i wgraj iso XP (domyślna nazwa ustawionego w konfigu obrazu ISO to XP.iso) do katalogu /cdrinfo.pl/iso/win_iso/ i to tyle.

screami 18.10.2012 10:53

Kilka osob pyta o windows XP i nikt nawet nie raczy odpisać... mało osob interesują linuksy.Czy ktoś moze w koncu napisać jak zrobić aby bootowało windowsa XP ? chcialem zrobić botującego win 7 i xp

astek 10.10.2011 12:04

Witam, zrobiłem sobie takiego pena, co ma chodzić to prawie chodzi ale: czy poradził sobie ktoś z Kasperskim 10 ? jeśli tak to prosiłbym o poradę.
pozdrówko

Misiek4 04.04.2011 20:58

no musze to obadac - dam znac soon...

No niestety nie moge znalezc zaleznosci. Malo tego, u mnie MultiBootISOs 2.1.5.2 po zapodaniu na pena nie widzi stworzonego przez niego menu.

Ok, powiedz mi, czy problem ten istnieje zarowno przed jak i po aktualizacji syslinuxa?

mlody27 04.04.2011 20:56

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1154585)
powiedz, czy zadziala jak wpiszesz:
root (hd0,0)
i
configfile /boot/grub/menu.lst

Niestety nie zadziałało, ale w między czasie zrobiłem tak:

Najpierw MultiBootISOs ale w wersji 2.1.5.2 za pomocą którego zainstalowałem
syslinuxa i gruba razem z np. MemTestem.
Następnie pousuwałem zbędne pliki i zastąpiłem tymi z tutoriala i o dziwo zadziałało. :wow:
Dla pewności zrobiłem jeszcze raz według arta... nie działa.
Tak jak opisałem wyżej ... działa.
Sprawdziłem jeszcze raz dokładnie, w obu przypadkach, ta sama wersja gruba i syslinuxa.
Gdzie leży problem ???

Misiek4 04.04.2011 20:24

powiedz, czy zadziala jak wpiszesz:
root (hd0,0)
i
configfile /boot/grub/menu.lst

mlody27 04.04.2011 20:21

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1154583)
to jeszcze mi powiedz co ci wyswietla po komendzie "ls"

Zawartość dysku 'C:' :)

Misiek4 04.04.2011 20:11

Cytat:

Napisany przez mlody27 (Post 1154553)
(hd0,0): Filesystem is ntfs, partition type 0x07

to jeszcze mi powiedz co ci wyswietla po komendzie "ls"

dawciobiel 04.04.2011 17:46

Cytat:

Napisany przez mlody27 (Post 1154550)
ale gdzie jest ten wpis, żeby można było go wyedytować na stałe.

nie namieszałemś, bo ja miałem dokładnie ten sam problem. Walczyłem z tym przez dłuższy okres czasu i dałem sobie spokoj. Mi się zrobić "na stałe" nie udało (oczywiście przy tym przypadku o którym mówie, bo przy innych działało poprawnie, ale nie pamiętam szczegółów bo było to dość dawno temu).

mlody27 04.04.2011 17:23

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1154551)
wpisz komende "root" zaraz po wystartowaniu pena i daj znac co sie pokazalo...

(hd0,0): Filesystem is ntfs, partition type 0x07

Misiek4 04.04.2011 17:13

wpisz komende "root" zaraz po wystartowaniu pena i daj znac co sie pokazalo...

mlody27 04.04.2011 16:57

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1154546)
a jakie masz inne opcje w biosie plyty glownej, dotyczace ustawienia bootowania urzadzen usb?

Niestety wyboru nie mam, to jest starszy laptop, BIOS widzi mojego pena jako USB HDD i nic więcej nie mogę zmienić.

Trochę potestowałem i udało się to, że z linii poleceń gruba jak dam

find --set-root /boot/grub/menu.lst

to przestawi się na root fd0 i menu się pokazuje, ale już po resecie sytuacja się powtarza, a chciałem żeby to był automat.

I jeszcze jedno: linia poleceń gruba, wciskam ESC, dostaję menu gruba
pozycja:

find /menu.lst, /boot/grub/menu.lst, /grub/menu.lst

wciskam 'e' do edycji i tam mogę wyedytować wpis:

find --set-root --ignore-floppies --ignore-cd /boot/grub/menu.lst

i jak usunę --ignores-floppies i dam 'b' (boot) to też się uruchomi,

ale gdzie jest ten wpis, żeby można było go wyedytować na stałe.

Mam nadzieję, że nie namieszałem :)

dawciobiel 04.04.2011 16:31

Cytat:

Napisany przez mlody27 (Post 1154541)
Witam wszystkich.
(...)
Pokazuje się pierwsze menu gdzie mogę wybrać hd0 lub fd0,
niestety w obu przypadkach nie chce załadować się już menu.
Ładuje się grub i wyskakuje linia poleceń.

nie pamiętam dokładnie z czym to było związane, ale miałem podobny problem. Z tego co dobrze pamiętam (w niektórych wersja mojego tworu dla pendriva) nie przeskoczyłem tego problemu. Za to udało mi się to omijać za pomocą wpisywania w wierszu poleceń odpowiednie komendy. Zaraz poszukam co ja wpisywałem i dam znać...

O ile się nie myle było to to:
Kod:

find --set-root /iso/beini-1.2.1.iso
map /iso/beini-1.2.1.iso (hd32)
map -hook
root (hd32)
chainloader (hd32)
boot

Oczywiście w twoim przypadku zamiast "beini-1.2.1.iso" wpisz inny plik który znajduje się w folderze "iso" na twoim pendrivie.

Aha i jeszcze ważna sprawa - jeśli stworzysz już sobie takiego pendriva to testuj go na conajmniej dwóch różnych komputerach (różne płyty główne). Dlatego, że pamiętam odkryłem przez przypadek, że na jednym komputerze pendrive nie działał, a na drugim działał. I nie mówie tutaj o braku obsługi bootowania z USB przez płytę główną.

UPDATE:
I tak jak MISIEK4 zaraz ci doradzi - jeżeli płyta pozwala na bootowanie nie tylko jako USB-HDD ale również USB-ZIP, USB-CD itp. to testuj również ten tryb.

Misiek4 04.04.2011 16:28

a jakie masz inne opcje w biosie plyty glownej, dotyczace ustawienia bootowania urzadzen usb?

mlody27 04.04.2011 16:05

Witam wszystkich.
Zrobiłem wszystko tak jak opisane w artykule i ...
Przez MobaLive pendrive śmiga jak złoto wszystko ładnie się bootuje,
ale problem jest z bezpośrednim bootowaniem.

Pena w BIOSIE mam ustawionego jako pierwszy USB HDD.
Pokazuje się pierwsze menu gdzie mogę wybrać hd0 lub fd0,
niestety w obu przypadkach nie chce załadować się już menu.
Ładuje się grub i wyskakuje linia poleceń.

Wszelkie uwagi mile widziane :)

Pozdrawiam.

Misiek4 17.01.2011 11:07

Cytat:

Napisany przez sqarpi (Post 1139567)
Misiek, niestety wskazany program nie dziala pod win7 64b. :/

Z pendrive'ami bywa tak, że jego sformatowanie umożliwia tylko program narzędziowy napisany pod kątem obsługi danego kontrolera (zastosowanego w pendrive'ie). Jeżeli to nie pomoże, to prawdopodnie twoj pen ma walnięty kontroler. Wiec moze warto sie pofatygowac do kogos, kto ma 32 bitowy system...

dawciobiel 16.01.2011 10:30

Cytat:

Napisany przez sqarpi (Post 1139567)
Misiek, niestety wskazany program nie dziala pod win7 64b. GParted wlasnie sciagam i zaraz sprawdze jak dziala.
Partition Magic nie widzi urzadzenia, GParted nei widzi urzadzenia. Jedyny program ktory widzi pendriva to... menadzer dyskow win7. Jednak nie wykrywa go popprawnie jako pendrive, tlyko jako pusty naped. :/

Ale mówisz o tym PartitionMagic spod DOS'a że nie widzi? czy tym Windowsowskim?

sqarpi@
Wyślij mi na priva swój numer GG/ICQ/MSN,Tlena. jabbera czy czego tam używasz lub adres email.

sqarpi 16.01.2011 00:51

Misiek, niestety wskazany program nie dziala pod win7 64b. GParted wlasnie sciagam i zaraz sprawdze jak dziala.
Partition Magic nie widzi urzadzenia, GParted nei widzi urzadzenia. Jedyny program ktory widzi pendriva to... menadzer dyskow win7. Jednak nie wykrywa go popprawnie jako pendrive, tlyko jako pusty naped. :/

Misiek4 15.01.2011 10:08

Ja bym sprawdzil to narzedzie: http://www.cdrinfo.pl/download/1130140741

joujoujou 15.01.2011 09:28

Albo ściągnij gparted i wypal go na płycie - z niego uruchomisz komputer (to w zasadzie minidystrybucja linuksa + bdb program do partycjonowania).

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:53.