![]() |
To jest jakiś kontener, raczej go nie ruszę bo nawet nie wiem czym jest spakowany, nagłówka pliku w hex edytorze szukałem, ale nie znalazłem. Można niby przez zasoby sieciowe uruchomić Linuksa, a jakby wypakował zawartość archiwum blackrhino-base-nfs.tar.bz2 i rozpakował go bezpośrednio na dysk ps2 dałoby radę? Czy wersja nfs jest przygotowana tylko pod tą metodę, próbował z Was ktoś może?
|
I tak spróbuj jakimś unpackerem, to tylko nazwa. Chyba, że my się nie rozumiemy i chcesz wypakować obraz płyty. ;)
|
DISC.BIN, kurcze niby Blackrhino jest pochodną Debiana, a tu takie utrudnienia.
|
squash.fs? Spróbuj 7-Zipem.
|
Zainstalować zainstalowałem, ale nie wszystko działa jak należy, a Live jest już gotowy i dopieszczony:(
A można zawartość tego live wypakować na dysk, jest to jakiś kontener ale nie bardzo wiem czym go ugryźć. |
Nie, nie da rady.
|
Czy da radę uruchomić Blackrhino live DVD z napędu dvd na usb?
|
Czy da radę opalić to przez Ethernet? Z dysku komputera? Z tego co mnie pamięć nie zawodzi, z płyty to trochę mijało się z celem, bo system nie był stabilny, a nawet nie działał wystarczająco szybko...
|
SMBA - Pojawia się ten "wygaszacz" bo nie wybrałeś kernela. Nagraj go na pendrive albo na kartę pamięci i wybierz go w ustawieniach kernelloader. Skompilowany kernel jest na stronie http://sourceforge.net/projects/kernelloader/files/ . Ściągnij vmlinux_fat_and_slim_v4.gz. Dla Twojego modelu konsoli obsługa USB jest niestabilna więc będziesz musiał udostępnić system plików za pomocą udostępniania plików na komputerze z Windows bądź używając NFS na przykład na komputerze z Linuksem. Dla windows poczytaj to http://psx-scene.com/forums/showthread.php?t=64108
|
Dziwne - u mnie po uruchomieniu przez kernelloadera z MC pojawia się coś w stylu wygaszaczu ekranu, ruszałem myszką, klikałem na padzie i klawiaturze - nic się nie dzieje. Mam ps2 slim 77004, co zrobić?
|
Cytat:
Cytat:
|
Witam postanowiłem się pobawić z tym linuksem, ale również skończyłem na pink-screenie. Pamiętam jak kiedyś uruchomiłem go z pendrive'a (posiadam slima) tylko niewiele mogłem zrobić, bo nie miałem klawiatury. Teraz postanowiłem się pobawić z tym live-dvd. Ściągnąłem .iso, nie patchowałem go esr dics patcherem , bo były w nim foldery audio i video-ts, tylko od razu go nagrałem i odpaliłem. I tak oto:
-gdy odpalam go przez esr'a to pink-screen -w ule zakładka cdfs jest pusta- parę postów wcześniej Berion wspominał coś o modułach esr'a w ule, byłbym wdzięczny za więcej info na ten temat - próbowałem go nawet puścić przez open ps2 loader, jednak kernloader miał zwiechę- jak to zazwyczaj przy ładowaniu kernloadera z usb Tak więc prosiłbym o pomoc, tj. czy miałem go spatchować no i jak uruchomić te moduły esr w uLaunch. A i jeszcze takie pytanko, bo ten obraz ma tylko 1,04 GB, czy może nie trzeba tam dummy dorzucić? Bo gdzieś czytałem że PS2 nie odpali płytki DVD jeśli ma mniej niż 1,4 GB, tylko że to jest DVD-Video, więc sam już nie wiem ??? EDIT Odpaliłem kernelloadera z MC i wszystko śmiga, jednak podtrzymuję pytanie co do tych modułów. W każdym razie mam teraz inny problem: wszystko jest... różowe xD Domyślam się że chodzi o to, że mam plejaka podpiętego do Bravii przez component. Może jest jakiś sposób, żeby naprawić te kolory? bo czasami ciężko odczytać literki, a system jest naprawdę super. Spróbuję jeszcze zmienić na chincha lub RGB, ale gdyby ktoś wiedział jak to zrobić na component, to proszę o radę. W ostateczności pobawię się z kabelkami i zmajstruję tego VGA, jednak wolałbym obejść się bez tego. |
Te gry są oryginalne czy nie?
Na 99% pada ci laser. |
witam mam mały problem z ps2 slim nie czyta mi gier ale zato mi czyta dvd i gry z jedynki pompcy
|
Jeśli nie masz dostępu do cdfs:/ to znaczy, że nie uruchomiłeś uLE z aktywnymi modułami ESR.
|
Dzięki za pomoc, tylko ,że z ulefa też nie mogę.
mam w ulefie normalnie lokalizację do wyboru: mcO mc1 hdd0 cdfs (domniemywam że to wlaśnie odnosi się do napędu) mass host MISC mogę "wejsć" i odpalic z każdej lokalizacji oprócz właśnie cdfs. Tak jak pisałem wcześniej - po skopiowaniu wszystkiego na pendrive mogę odpalić kloader, odpala się loader for linux 2.1 RSO i pokazuje tylko menu. Dopiero za bodajrze 3 razem ruszyło z pendriva - działa. natomiast z płyty nadal nie mogę uruchomić. |
Jak wypaliłeś już płytkę z linem wystarczy, że z poziomu uLe odpalisz kloader.elf (koniecznie z płyty bo inaczej nie da rady), poczekasz chwile żeby wszystko załadował...i powinno się odpalić;)
|
witam, mam problem.
mam ps2 slim z FMCB. Nagrywam ten obraz (jest juz spatchowany) i po wlozeniu do ps2 odpala mi się tylko jakiś "film"... Jak zrobic by odpalic live dvd ? Po skopiowaniu plików na pendrive i odpaleniu pliku *.elf włącza mi się loader - ok. niestety nie wiem jak przejsć dalej do systemu. |
Ja mam modchip, więc nie sprawdzę, ale spróbuj z zaznaczonym "disable esr after 1st iop reset" (na wersji gui oczywiście).
|
Witam! mam mały problemik. Nagrałem płytke z linuxem i pokazuję AUDIO/Video jak wchodze na nią w kompueterku. Wkładam do consoli i odpalam przez ESR free MC boot..Staje na różowym Ekranie i później nic. Nie wiem czy źle nagrałem, w czym błąd zrobiłem. Kopia spaczowana ESR odpala ale poza różowym Ekranem nic nie ma. Pierwszy raz się z Takim czymś spotkałem. U was Też pokazuję że to Audi/Video ? Pozdrawiam.
|
Dzięki za info :) Znalazłem wreszcie moją konsolkę i zapewniam cię że jest tam więcej niż gierka ;) Dzięki za pomoc :)
|
Kliknij prawym przyciskiem myszy na "pulpicie" tam masz jakąś gierke i pare innych opcji ale nic poza tym nie widziałem :)
|
Mam małe pytanko. Nagrałem linuxa. Odpaliłem go i wszystko niby oki... ładuje się system można ruszać myszką itp ale nie ma nic na pulpicie. Jest goły. Jest tylko ten pasek u dołu z godziną... Czy to tak ma być? Wydaje mi się że chyba nie? :( Co zrobiłem źle? Jak uruchomić tam cokolwiek? Gdzie jest bash itp? :) gdzie ikonki :)
|
Nie może się nic schrzanić w konsoli ponieważ na oldgenach (np. PS2) nie można ingerować w fw (jest na ROM, a nie NAND Flashach jak obecnie). ;]
|
Czyli śmiało spróbuje to wytestować , na marginesie za równy miesiąc MOH 2010 The Voice Of Mayhem Den Bosch :spoko:
|
Dlaczego miało by coś zepsuć w konsoli odpalaj śmiało :)
Ps. MOH rewelacja :) |
Czy to nie schrzani konsoli ? Różne wynalazki próbuje na ps2 ale linuxa to jeszcze nie , jeśli nic nie psuje to na pewno wytestuje :spoko:
|
Na screenach to straszna maniane odwalił... przeca istnieją rurki termokurczliwe do izolacji lutów
a kabla to jest tam aż za dużo w tej wtyczce i raczej taki kołtun ma wpływ na obraz. Samemu polecam zrobić to staranniej bez taśmy i jak najmniej sztukować kabel :) |
Cytat:
|
Bo obsługa USB w kernelu jest niestabilna, dlatego Ci rozwaliło. Ściągnij najnowszy kernel(numerek 4). Coś tam niby jest poprawione. Niby.
|
Tego Live DVD nie testowałem jeszcze. Zainstalowałem na PD Blackrhino na konsoli SCPH-90004. Wbudowany kontroler ethernet już działa. Rozpakowałem na PD tylko podstawowy system resztę systemu zainstalowałem przez sieć. Tak, deby będą działać ale tylko te które są dla Blackrhino które jest po prostu portem Debiana na PS2. Sam apt działa ok ale gdy próbowałem odpalić Firefoksa dostawałem błąd Bus Error coś tam. Ten sam błąd był gdy odpalałem Lynxa. Niektóre pakiety były uszkodzone po ściągnięciu, musiałem je ściągać jeszcze raz. Pewnie to ten problem z USB na Slim. Niestety w końcu fsck rozwalił mi kompletnie partycje z Blackrhino. Pokombinuje jeszcze. Mój stary opis instalacji jest już przestarzały. Pozmieniało się trochę w ustawieniach kernelloadera.
|
Aż tak źle nie jest. Właśnie dlatego Sony dawało kabel VGA.
Internet w Live DVD ma włączony domyślnie DHCP. Jak coś. Przeglądarka to nawet jakaś prosta tam jest. FF ściągniesz z playstation2-linux.com.(źródła bodajże). |
Heh internet w PS2 :P Cały Linux jak dla mnie to ciekawostka :P Bo Obsługa systemu/przeglądanie neta na telewizorach SD to po prostu samobójstwo :D (Teoretyzuję, że mix LCD+Kabel Composite+(ewentualnie)GSMS by mógł trochę polepszyć sprawę).
|
Heh, no bajecznie nie jest, na razie PD nie mogę odpalić... Postaram się dorwać kabel Ethernet, na dniach, i spróbuję sprawdzić jak się sprawdza z internetem ;) Na razie jest to "bezużyteczna" ciekawostka :P
|
PD jest chyba zamontowany od razu w sda0, lub 1. Poza tym PD pod Slimkę podłączasz pod własne ryzyko(mogą dane pójść z dymem).
|
Dobra odpalony, głupie pytanie, jak odpalić pendrive'a z portu usb, na tym linuxie ?^^ BTW, nie ma to jak virtualkeyboard na ekranie TV :D
|
*.deb? *.rpm jak już. W dodatku nie wiem czy na BlackRhino, bo na oficjalnym są *.rpm-y.
Wszystkie? Przecież PS2 to inna architektura! Na PS2 jest FF, no i chyba tyle. Jakiś tam MP. Krążą słuchy, że jest też Pidgin, ale ja nie widziałem. |
Ściągamy i wypalamy - właśnie ostatnio zastanawiałem się nad Linuxem na PS2, komp jest zajęty przez siostrę bo ma sesję :P Wypalimy i zobaczymy, czy wszystkie pakiety *.deb działają pod niego ? Np. jeżeli będę miał dobrze skompilowany pakiet *.deb Skype'a odpalę go ?:D Zresztą zobaczymy ;)
|
Dzięki, jeśli z USB jest tak żle to sprubuje bootować go zdalnie.
|
Są opisy na ps2dev. Jest też opis gościa z naszego forum. Aczkolwiek Linux na USB to zabójstwo(w dodatku kernel ma problemy ze Slimem), lepiej bootować zdalnie.
|
Właśnie odpaliłem tego linuksa na moim slimie i powiem, że wzgląda niezle:spoko: ale chciałbym odpalać go z pendrive dlatego mam pytanie jak to zrobić??? (dodam jeszcze, że w sprawach linuksa jestem zielony);).
|
Cóż muszę przyznać, że nawet ładnie wyszło. Oczywiście niech nikt nie liczy na zawrotną prędkość. Mi się zacięło, jak chciałem odpalić pasjansa, terminal oraz wirtualną klawiaturę za jednym razem. Ogółem fajna zabawka jak ktoś chce zobaczyć jak wygląda BlackRhino na PS2. Praktycznie nie robimy nic-autoboot jest ustawiony. Sieć - DHCP(nie sprawdzałem sieci). Żeby mieć dźwięk trzeba skopiować LIBSD.IRX i SDRDRV.IRX z płyty RTE do folderu kloader na płycie. Potem włączyć te moduły w opcjach. Jako, że ja nie sprawdzałem żadnej muzyczki, to nie potwierdzam czy to działa(aczkolwiek musicplayer jest).
Szczerze polecam. Potem to już lepiej jednak zainstalować tego Linuksa na HDD, lub bootować z hosta, niż walić się w odpalanie tego z płyty. W przyszłości spróbuję jak bardzo uszkadza PD w Slimach ten kernel(MegaMan twierdzi, że dane mogą zniknąć). W "tłuściochach" taki problem nie występuję(Bogu dzięki). |
Czekałem na ten dzień. Jak dorwę czystą płytę na pewno wypróbuję. :)
|
Pierwsze PS2 Linux Live DVD
Trochę spóźnione, ale dopiero dzisiaj zauważyłem to:
http://sourceforge.net/projects/kern...1.zip/download Pierwsza Live CD(a raczej DVD) BlackRhino. Obraz jest od razu spatchowany DVDV. Teoretycznie, bo ja dopiero pobawię się tym niestety jutro. Ale kawał dobrej roboty i brawa dla MegaMan'a, któremu chce się bardzo walić z Linuksem na PS2. W przyszłości może napiszę tutorial o instalacji Linuksa(i tego oficjalnego i tego nieoficjalnego też) oraz o PlayStation Broadband Navigatorze i HDD Utility Disc'u(jak można coś napisać, ale sam program jest ciekawy i warty artykułu). Razem z Live DVD pojawiła się nowa odsłona kernela oznaczona numerkiem 4 i nowy kernel loader 2.1, który daje fix eromdrvloader.irx i ciągłe poprawianie kompatybilności USB na Slimach. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:25. |