Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Network Attached Storage (NAS) (https://forum.cdrinfo.pl/f119/)
-   -   [Prośba o recenzję] ZyXEL NSA210 (https://forum.cdrinfo.pl/f119/prosba-o-recenzje-zyxel-nsa210-84939/)

Deba 27.01.2010 23:23

[Prośba o recenzję] ZyXEL NSA210

Witam.
Chętnie przeczytałbym recenzje o tym serwerku. Jest to nowa pozycja na polskim rynku, recenzji jeszcze nie spotkałem, a myślę że warto przetestować jego możliwości.
Pozdrawiam.

Bartez 28.01.2010 08:56

Spróbujemy ściągnąć urządzenie i przetestować.

Deba 28.01.2010 12:50

Dziękuję :)

Dominik 28.01.2010 19:29

Również z niecierpliwością czekam na recenzję:)

yogs 28.01.2010 19:32

Witam.
Przyłączam się do prośby o recenzję tego sprzętu. Cenowo na pewno jest sporą konkurencją dla produktów Synology czy QNAP.
Ciekawe jak wypadanie pod względem funkcjonalności.
Pozdrawiam.

Dominik 28.01.2010 19:41

Pan ze sklepu http://shop.zyxel.pl/ napisał mi na maila następującą wiadomość:

"Urządzenie nie posiada funkcji Wake On Lan.
Zmierzony realny transfer to : 16MB-17.7MB/s z NSA do PC , oraz 9-11MB/s z PC na NSA. Komputer użyty do testów to Pentium Core2Duo E8400 2x3Ghz, dysk WDC2500AKS, system Windows 7 Pro 64bit. sieć gigabitowa."

Dodam również że maksymalna ilość podłączonych użytkowników = 32. Szkoda jednak że sprzęt nie ma funkcji Wake On Lan - po zaniku napięcia nadal będę musiał ganiać do piwnicy żeby włączyć to ustrojstwo.
Co do transferu jest nawet spoko, obecnie z mojego Buffalo LinkStation Pro mam transfer rzędu 21 MB/s ale myślę że 17,7 to też dobry wynik.

Deba 28.01.2010 22:19

Cytat:

Napisany przez Dominik (Post 1077998)
Pan ze sklepu http://shop.zyxel.pl/ napisał mi na maila następującą wiadomość:

"Urządzenie nie posiada funkcji Wake On Lan.
Zmierzony realny transfer to : 16MB-17.7MB/s z NSA do PC , oraz 9-11MB/s z PC na NSA. Komputer użyty do testów to Pentium Core2Duo E8400 2x3Ghz, dysk WDC2500AKS, system Windows 7 Pro 64bit. sieć gigabitowa."

Dodam również że maksymalna ilość podłączonych użytkowników = 32. Szkoda jednak że sprzęt nie ma funkcji Wake On Lan - po zaniku napięcia nadal będę musiał ganiać do piwnicy żeby włączyć to ustrojstwo.
Co do transferu jest nawet spoko, obecnie z mojego Buffalo LinkStation Pro mam transfer rzędu 21 MB/s ale myślę że 17,7 to też dobry wynik.

Ten transfer to bezpośrednio z i do NSA czy to jest napisane że to przez router? bo nie wiem czy to jest jakaś różnica w transferze.
Czy te same prędkości uzyskam jeśli router jest tylko "Fast Ethernet"?
Akurat max ilość użytkowników jest wystarczająca, nie wiem po co większe do domu?...

"Automatyczne włączanie systemu po awarii zasilania" - ze strony ZyXELa... nie wiem teraz jak to interpretować... , skoro ty piszesz o ręcznym włączaniu?

Buffalo z tego co wiem to ciężko dostać w Polsce.
Jaki jest koszt dostawy jeśli się kupi urządzenie w sklepie ZyXELa?

"Obsługa phpMyAdmin / MySQL / PHP" - o co w tym chodzi? w jakim celu to jest?

Bartez 28.01.2010 22:58

Cytat:

Napisany przez Deba (Post 1078031)

"Obsługa phpMyAdmin / MySQL / PHP" - o co w tym chodzi? w jakim celu to jest?

Jeżeli masz zewnętrzny IP lub usługę dyndns to możesz wykorzystać urządzenie jako serwer www.

pops 28.01.2010 23:24

Cytat:

Napisany przez Dominik (Post 1077998)
...po zaniku napięcia nadal będę musiał ganiać do piwnicy żeby włączyć to ustrojstwo.

Większość tego typu sprzętów ma funkcję automatycznego restartu po utracie zasilania. Nie wiem jak zyxel bo widziałem go tylko na zdjęciach...

edit.

Cytat:

"Automatyczne włączanie systemu po awarii zasilania" - ze strony ZyXELa... nie wiem teraz jak to interpretować... , skoro ty piszesz o ręcznym włączaniu?

no właśnie, teoretycznie to powinno działać tak, że po nieoczekiwanym zerwaniu zasilania serwer sam się włącza.

cena 300 ? hmm... potrzebny jest większy ruch na rynku, bo w tym momencie Synology i QNAP robią co im się podoba i ceny sobie z rękawa wysypują.

Cytat:

Ten transfer to bezpośrednio z i do NSA czy to jest napisane że to przez router? bo nie wiem czy to jest jakaś różnica w transferze.
Czy te same prędkości uzyskam jeśli router jest tylko "Fast Ethernet"?

Fast ethernet czyli rozumiem, że masz 100 Mbit/s ? teoretyczna prędkość maksymalna w takim przypadku to 12,5 MB/s. Router musi obsługiwać gigabit jeśli prędkości mają być wyższe. Można też kupić gigabitowego switcha i ominąć router.

Dominik 29.01.2010 08:11

Kod:

Akurat max ilość użytkowników jest wystarczająca, nie wiem po co większe do domu?...
Akurat ja w sieci mam 45 użytkowników, więc myślę, że 32 jest OK.

Deba 29.01.2010 18:15

Cytat:

Napisany przez Bartez (Post 1078052)
Jeżeli masz zewnętrzny IP lub usługę dyndns to możesz wykorzystać urządzenie jako serwer www.

Czy mając Neostradę i router Linksys wag200g będę mógł z tej usługi skorzystać?

Cytat:

Napisany przez pops (Post 1078057)
cena 300 ? hmm... potrzebny jest większy ruch na rynku, bo w tym momencie Synology i QNAP robią co im się podoba i ceny sobie z rękawa wysypują.

Fast ethernet czyli rozumiem, że masz 100 Mbit/s ? teoretyczna prędkość maksymalna w takim przypadku to 12,5 MB/s. Router musi obsługiwać gigabit jeśli prędkości mają być wyższe. Można też kupić gigabitowego switcha i ominąć router.

A czy przy prędkości max 12,5 mb/s z nsa do pc będzie można "spokojnie" słuchać muzyki i oglądać filmy (nie w HD)?

Najtańszy Synology to DS110j (różnica w cenie - ~270zł) -> czym on się różni od ZyXELa?
Z tego co wiem to ma procesor 800mHz a ZyXEL tylko 370mHz. Czy to jest wystarczający powód żeby kupić Synology? Szukam sprzętu głównie do ściągania plików z wyłączonym komputerem i jako biblioteka multimediów.

I ostatnie pytanie: czy mając takie urządzenie i folder ze zdjęciami (załóżmy 100mb) będę mógł udostępnić go znajomemu, który nie jest podłączony fizycznie (mieszka na drugim końcu Polski) do ZyXELa? Z jaką prędkością on go pobierze?

Misiek4 29.01.2010 18:52

Z tego co sie orientuje, to Zyxel 210 posiada na pokladzie Marvela z zegarem 500 MHz. Trudno sie wypowiadac jakie ma opcje w stosunku do Synology, nie mając go w ręku. Od siebie dodam, że po wprowadzeniu najnowszego oprogramowania w wersji 2.3, Synology posiada najbardziej zaawansowany i rozbudowany zestaw funkcji (szczególnie z punktu widzenia użytkownika domowego). Ale z drugiej nalezy pamiętać, że 210ka Zyxela kosztuje lekko ponad 300 PLN. :)

pops 29.01.2010 19:20

A jak chcesz oglądać te filmy ? z zamapowanego dysku pod windowsem ? w czasie oglądania filmów znajdujących się na serwerze łącze wykorzystane jest stale poniżej 1MB/s. tylko podczas wyszukiwania skacze do 5-6 MB/s, więc 12,5 starcza ze sporym zapasem.

Udostępniać przez internet pliki będziesz mógł o ile przekierujesz odpowiednie porty na routerze. Prędkość osiągniesz taką jakie masz łącze internetowe.

Deba 29.01.2010 21:08

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1078184)
Z tego co sie orientuje, to Zyxel 210 posiada na pokladzie Marvela z zegarem 500 MHz. Trudno sie wypowiadac jakie ma opcje w stosunku do Synology, nie mając go w ręku. Od siebie dodam, że po wprowadzeniu najnowszego oprogramowania w wersji 2.3, Synology posiada najbardziej zaawansowany i rozbudowany zestaw funkcji (szczególnie z punktu widzenia użytkownika domowego). Ale z drugiej nalezy pamiętać, że 210ka Zyxela kosztuje lekko ponad 300 PLN. :)

Stąd wyczytałem o procesorze 370MHz

Cytat:

Napisany przez pops (Post 1078192)
A jak chcesz oglądać te filmy ? z zamapowanego dysku pod windowsem ? w czasie oglądania filmów znajdujących się na serwerze łącze wykorzystane jest stale poniżej 1MB/s. tylko podczas wyszukiwania skacze do 5-6 MB/s, więc 12,5 starcza ze sporym zapasem.

Udostępniać przez internet pliki będziesz mógł o ile przekierujesz odpowiednie porty na routerze. Prędkość osiągniesz taką jakie masz łącze internetowe.

No w zasadzie to nie wiem jak, po prostu chciałbym odtworzyć film zapisany na nsa na pc. Brzmi to lamersko, ale jak już wspomniałem nie miałem wcześniej takiego urządzenia i chce poznać jego możliwości a przy okazji zwiększyć swoją wiedzę.

Misiek4 29.01.2010 23:31

Deba, czyli wynika z tego, że goscie z polskiego oddzialu nie maja pojecia, cytat:

Pytanie: Czyli wynika z tego, ze we wszystkich wymienionych przez Pana urzadzeniach (NSA-210, 220, 220plus) procesorem jest Marvel taktowany zegarem z czestotliwoscia 500 MHz?

Odpowiedz: Zgadza się, wszystkie urządzenia wyposażone są w ten sam procesor taktowany tą samą częstotliwością.

Dodam, że pytanie zostalo zadane w dniu dzisiejszym. :)

pops 31.01.2010 01:12

Cytat:

Napisany przez Deba (Post 1078227)

No w zasadzie to nie wiem jak, po prostu chciałbym odtworzyć film zapisany na nsa na pc.

To moim zdaniem najlepiej po prostu zrzucić na komputer, bo jak w czasie oglądania filmu ktoś zacznie, dajmy na to, kopiować coś po ftp to prawie na pewno zacznie ci film przycinać.

Deba 06.02.2010 13:41

Krótki opis z uwzględnieniem szybkości urządzenia (ang.)

Test zrobiony przez polskiego urzytkownika:
Cytat:

Bez ściemy, po testach przepustowość wynika jasno:

LAPTOP Windows XP SP3 (T2370 1.7GHz, 2GB RAM)
SAMBA ODCZYT/ZAPIS: 6 MB/s / 4 MB/s
FTP ODCZYT/ZAPIS: 8-10 MB/s / 4 MB/s

LAPTOP Ubuntu 9.10 LIVECD (T2370 1.7GHz, 2GB RAM)
NFS ODCZYT/ZAPIS: 10-12 MB/s / 10 MB/s

Po USB i eSATA nie próbowałem, ale sądzę, że nie będzie szybciej niż 12MB/s.

Mógłby ktoś przetłumaczyć? (cytat z pierwszego linku)
Cytat:

Neither does it provide the whizzy, slick, consumer experience that the Netgear Stora MS2110 does. What the ZyXEL NSA210 does do is provide a comprehensive set of features in a compact, quiet chassis, at a reasonable price. For those reasons alone, it's well worth considering.
mój angielski nie jest zbyt dobry.

Deba 07.02.2010 01:00

Jaki kabel kupić do połączenia tego ZyXELa z routerem, krosowy czy zwykły? Wiem że w zestawie jest, ale zamierzam serwerek postawić w innym miejscu.

Z instrukcji obsługi, a nie znam dobrze ang.
Cytat:

The port is also auto-crossover (MDI/MDI-X) meaning it automatically adjust to either a crossover or straight-through ethernet cable.

pops 07.02.2010 01:22

Kabel jest obojętny, serwer automatycznie się dostosuje sam, ale imo lepiej niekrosowany, będziesz miał więcej możliwości w przyszłości, jakby się tak przytrafiło, że jakieś inne urządzenie do którego użyjesz tego kabla nie będzie chciało współpracować.

joujoujou 07.02.2010 01:24

http://translate.google.pl i wszystko jasne. :idea:

krissoss 14.02.2010 13:22

Chciałbym się dowiedzieć jak się spisuje i jeśli się ktoś zna to o pomoc w konfiguracji bo nie znalazłem szczegółowego opisu w naszym języku

Jak to w szybki sposób przetłumaczyć na PL?? Metodą skopiuj nie da się (chciałem w ten sposób w google przetłumaczyć)

ftp://ftp2.zyxel.com/NSA210/user_gui...0_3.20_ed2.pdf

pops 17.02.2010 00:24

Zadawaj jakieś konkretne pytania to może się coś poradzi. Niestety nie ma sprawnie działającego automatu tłumaczącego póki co.

krissoss 17.02.2010 12:44

Cytat:

Napisany przez pops (Post 1082226)
Zadawaj jakieś konkretne pytania to może się coś poradzi. Niestety nie ma sprawnie działającego automatu tłumaczącego póki co.

Chodzi mi głównie o przetłumaczenie tego pdf ale on jest zabezpieczony hasłem i nie da się go skopiować Czy jest jakiś sposób na to? Jak uda mi sie przetłumaczyć ten pdf to raczej z resztą sobie poradzę
Zwróciłem się z tym problemem do działu pomocy zyxel

Odpowiedź
"Niestety nie istnieje pełna polska instrukcja do tego urządzenia. w j. polskim jest tylko skrócona instrukcja obsługi. Nie posiadamy również hasła do angielskiego PDF`a"

joujoujou 17.02.2010 13:11

Odblokuj sobie tego PDFa - google pomoże.

:niepow:

Zawadaki 19.03.2010 10:36

bebechy

ludzie z polskiego oddziału jak zwykle nic niewiedzą, to urządzenie jest na tym wynalazku z Oxford semi...
ale to nie jest Marwel może mimo niższego taktowania wydajnością nie ustępuje, wykonanie jest bardzo dobre powiedział bym ze rewelacyjne ale jeden skur*** psuje efekt, wiatrak hałasuje nieznośnie, i wymiana jest konieczna ((
http://img.photobucket.com/albums/v7...yxelnsa210.jpg

jaz12 23.04.2010 09:52

witam,
u mnie halasuje nie wiatrak ale dysk ;-) powaznym problemem jest obsluga DLNA. Nie ma mozliwosci ogladania filmow z napisami w Windows Media Playerze czy na TV z zaimplementowanym DLNA. Zyxel niby pracuje nad poprawkami ale ostatni firmware niewiele zmienil. Nawet jak juz odtwarza film, to jest problem z pauza i przewijaniem:

Fix Samsung DLNA Rewind and Pause issue.
The supported formats are listed below.
*Note: To support pause/resume and fast forward/backward, the mediaserver must know the duration of the video.

<Rovi Mediaserver>
Format Pause/Resume Fast Forward/Backward
=============================================
mpg O O
vob O O
mkv O O
avi O X
mp4 X X
ts X X

<Samsung PC Share Manager>
Format Pause/Resume Fast Forward/Backward
=============================================
mpg O O
vob O O
mkv O O
avi O O
mp4 X X
ts X X

irytujacy jest tez sposob indeksowania plikow. po kazdej wymianie firmware'u, restarcie zaczyna mieszac dyskiem. moje 300GB danych indeksuje okolo 4-5 godzin. az strach sie bac cos sie stanie, gdy zapelnie dysk 2TB. w czasie indeksowania pliki nie sa widoczne przez Windows Media Player lub inny odtwarzacz. trzeba czekac.

czesto tez zdarza sie, ze panel administracyjny jest niedostepny. po prostu nie mozna sie zalogowac. wlaczenie smarta, torrenta, jednoczesne odtwarzanie filmu na laptopie powoduje, ze czas dostepu wydluza sie do kilkunastu minut lub strona wcale nie odpowiada.

raczej chybiony zakup, moglem nie lasic sie na cene, tylko dolozyc i kupic cos sprawdzonego. a tak poczekam az cos wymysla albo wrzuce to pudlo do szuflady.

jaz12 27.04.2010 06:18

witam,
nie mam zbyt duzej wiedzy o kontenerach, ale metoda prob i bledow udalo sie przeslac napisy wraz z filmem z serwera nas-210 do tv samsung. rozwiazanie przynosi program AviSub. "wkluczowanie" napisow trwalo nie wiecej niz 5 minut. w przypadku za dlugich wierszy program odmawia wspolpracy i nalezy wtedy uzyc innego do ich zlamania, np. Subtitle Workshop. odtwarzane napisy roznia sie wielkoscia w zaleznosc od zrodla: z pendrive'a sa wieksze od napisow podawanych przez nas-210. ale to juz rzecz wtorna.
j.

sylver74 27.02.2011 11:36

NSA

Mama pytanie można za pomocą NSA-210 w jakiś sposób ładować pliki na swojego chomika??

Misiek4 04.03.2011 08:23

Raczej nie ma szans.

marcin4m 14.04.2011 12:08

Pytanie dotyczące Nas210 Zyxel'a jeżeli podepnę dysk już z danymi czy je stracę czy będą dostępne przez NAS ?
Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:08.