![]() |
Jak kolega kaczy29 ma plyte pod Socket 370 to kazda z tych kosci bedzie rownie przydatna. Nie wymienil jaka jest, wiec GoodRAM bedzie idealny-przeciez jak jest Good w nazwie to inne niz dobre byc nie moze.
@Qbiak mnie wyreczyl w powodach. |
Najlepszy będzie GoodRAM.
1. Dobre bo Polskie. 2. Tanie. 3. Dożywotnia gwarancja. |
Cytat:
|
Cytat:
|
o znalazłem coś tańszego z goodram allegro.pl/goodram-ddr2-1gb-667mhz-pc2-5300-i1207614622.html
|
Jezeli cos sie nazywa GoodRAM to znaczy, ze takie jest.
Wiecej szczegolow nastepnym razem. |
która najlepsza ? a której nie polecacie
1- allegro.pl/listing.php/showcat?id=27742&order=p&change_view=1 2- allegro.pl/proliant-hp-ibm-1024-mb-ddr2-667mhz-ecc-gwfv-i1206111566.html 3- allegro.pl/nowa-markowa-pamiec-1024-mb-1-gb-dupc-5300-24m-i1203314107.html 4-allegro.pl/item1102215638_goodram_1gb_ddr2_667_pc2_5300_fvat_ gw_wiecz_fvat.html |
Cytat:
|
pamięć ram
witam chciałbym kupić pamięć ram pod płyte główną gigabyte technology Co., Ltd. model 945gcmx-s2
może mi ktoś znaleźć na allegro jakieśpropozycje ma być 1 gb |
Pamiec karty graficznej zajmuje przestrzen adresowa pamieci komputera wiec jezeli chcesz zeby Windows widzial i uzywal 4GB RAM a nie 3-3.2 GB to musisz postawic system x64.
O pamieciach DDR by Wiki: W pamięci typu DDR SDRAM dane przesyłane są w czasie trwania zarówno rosnącego jak i opadającego zbocza zegara, przez co uzyskana została dwa razy większa przepustowość niż w przypadku konwencjonalnej SDRAM. Czyli efektywnie wyglada to tak jakby byly taktowane dwukrotnie szybszym zegarem. |
Czyli jeżeli mam w zamiarach zamontowanie 4GB ram (Więcej nie mogę gdyż płyta pozwala mieć 4 kości o maksymalnej pamięci 1GB) to muszę instalować wersję 64 Bitową?
A zewnętrzne karty graficzne nie pobierają pamięci RAM. A co z tą taktownością? |
Cytat:
|
Nie..
|
Panowie już w jednym temacie napiszę.
Czy każda karta graficzna "zabiera" pamięć ram? Aktualnie mam kartę GeForce 6100 (zintegrowana z płytą główną) gdyż stara się spaliła a "nowa" właśnie idzie pocztą (polską). Tak więc gdy zamontuję kartę to będzie ona również "pożerała" pamięć RAM karta: ATI Radeon x1950 pro powercolor 512MB/256bit. I mam takie drugie pytanie poza tematem. Co oznacza słowo w tym wypadku EFEKTYWNIE mam na myśli: Taktowanie pamięci : 690 MHz Taktowanie pamięci (efektywne): 1380 MHz W karcie graficznej |
Na W7 już teraz mógłbyś spokojnie pracować. Ten system nie ma szczególnie wygórowanych wymagań.
|
Jezeli planujesz wiecej niz 3GB RAMu to trzeba postawic wersje 64bit.
|
Kod:
############################### Jeszcze coś (tak poza tematem) czy po dokupieniu pamięci RAM (~~1-2GB) spokojnie mogę pracować na Win7? Kod:
Mainboard : Gigabyte GA-M51GM-S2Gjaką wersję instalować czy 64 czy 32 Bitową. |
Cytat:
- jeśli będziesz miał pamięć w wystarczającej ilości, taktowaną zegarem 667 MHz, będzie ona o niecałe 40% wolniejsze niż pamięci 1066 MHz, - jeżeli natomiast będziesz miał tą szybszą pamięć 1066 MHz, ale będziesz miał jej za mało, część pamięci podręcznej zostanie zapisana na dysku twardym i będzie właśnie stamtąd odczytywana. Jak to wpłynie na wydajność? Cóż - HDD są kilkudziesięciokrotnie wolniejsze niż pamięć RAM. Dochodzimy do tego, co napisał Marynarz - najpierw pojemność, potem wydajność. Poza tym pamiętaj, że nie każda płyta główna obsługuje szybsze pamięci, musisz więc sprawdzić, jaki masz model i jak wydajne kości jest on w stanie przyjąć. BTW - taka mała podpowiedź - Crysis wymaga przynajmniej 2 GB pamięci operacyjnej :> |
Zasada jest taka ze lepiej miec wiecej pamieci 667MHz niz mniej a szybszej. Roznice w ilosci zauwazysz a w szybkosci pewnie nie.
|
Jakie kości RAM?
Witam
Kto wcześniej spotkał się z moim tematem wie iż mam w planach kupić kartę graficzną (już mnw wybrałem - Gainward Bliss GF 8600GTS DDR3 512MB/128Bit) Otóż chciałem dokupić również kości pamięci RAM. Moje pytanie brzmi jaka jest różnica między np: PC2-8500 (1066MHz) a PC2-5300 (667MHz) Sądzę (niemal jestem pewien) iż chodzi o ich "prędkość" w tym że czy odtwarzając grę typu np. Crysis będzie to miało wpływ na płynność grania czy tylko np. będzie się dłużej gra wczytywała? Może ktoś poradzić jakie kości ram wybrać? Chcę na nie poświęcić jakieś 100~ zł w tym że chciałbym kupić około 1GB (ew 2 GB z lekką dopłatą [do 50 zł] jakiejś gorszej "jakości") Bym był zapominał w grę wchodzi pamięć typu DDR2 Z wyrazami szacunku dla userów (Pomagających) Krystian z Polkowic EDIT@ Znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/item902309748_ddr2...ylka_7_zl.html Co panowie sądzą? czy np. http://allegro.pl/item902579527_king..._cl5_nowa.html i coś jeszcze. http://allegro.pl/item906724828_king...3_240_pin.html |
Cytat:
Niemniej jednak ilość pamięci jest ważniejsza niż jej wydajność. Jeśli RAMu zabraknie, zaczyna on być "wspomagany" przez dysk twardy, a ten jest dziesiątki razy wolniejszy od nawet mało wydajnej pamięci operacyjnej. |
Wieksza roznice zrobia czasy dostepu niz czestotliwosc. Roznice sa i tak marginalne. Kilka procent w skrajnym przypadku.
Tak na marginesie dzisiaj czytalem recenzje o doborze pamieci DDR3 do Core i5. Sredni zysk ze stosowania DDR3 1600 wyniosl ok 5% w porownaniu do DDR3 800. Zdecydowanie lepiej miec wiecej pamieci (o ile jest potrzebna) niz mniej, a szybszej. |
Zalezy, roznica bedzie ale nie duza zwlaszcza ze 2gb pamieci to jednak minimum obecnie, jak grasz na tym lapku to szybsze pameci moga zwiększyć wydajność jak nie grasz to nie poznasz roznicy co do obslugi 667mhz to zalezy od chipsetu jaki masz na plycie glownej lapka, pobierz program cpu-z i zrob screena zakladki mainboard i wstaw tutaj
Co do pamieci to normalne ze szybsza zmniejszy taktowanie i dostosuje sie do wolniejszej bo pamieci nie moga pracowac z roznymi zegarami |
Ram 667 vs 533 MHz
Witam Wszystkich!
Otóż posiadam w laptopie dwie kości ramu: - 1GB 533MHz - 2GB 667MHz Wsadzenie ich obu razem powoduje zmniejszenie taktowania tej szybszej, 2GB-owej do 533 MHz... godzę się z tym, ale za to mam 1 GB więcej. I teraz tak się zastanawiam czy zauważę różnicę (na plus, czy może na minus) jeśli wyciągnę tą kość 1GB 533 MHz i zostawię tą jedną kość 2GB ale o prędkości 667 MHz (płyta obsłuży 667)? Co Wy radzicie? :) Pozdrawiam a teraz idę na kolację :) EDIT: Pewnie jest to istotne więc OS to: Win7 x64 |
ok koles mi odpowiedzial nawet wyslal mi link http://www.memoryx.net/sat2510.html yahol potwierdza sie to co pisales ze max 64mb ,lecz ten gosc napisal jeszcze tak ze sodimm niebeda pasowac tylko edo a to sa jeszcze inne ramy...teraz to juz mam zamet w glowie...te komputery to są strasznie pokopane...
|
wlasnie
to jest dobry kierunek myslenia ;) |
Cytat:
|
wiadomo ze cena....;) bo na chlopski rozum jak mam kupic 64ram za 90zl to zamiast tego lepiej sprzedac laptopa za 150zl dolozyc to 90 i kupic jakiegos lepszego uzywanego;) napisalem do goscia o ten ram jak kupie to napisze czy chodzi w moim laptopie, dzieki za pomoc i stracony czas
|
Rozumiem, ze chodzi o cene :)
Ta pamięć może pasować, z zastrzeżeniem, ze lapek może zobaczyć polowewielkości lub nie rozpoznać wcale. Jedyna metoda jest tu metoda sprawdzania każdej kości w lapku. Tego nie przeskoczysz |
ale was umęczę,mam nadzieję że się niegniewacie a ten bedzie dobry? http://allegro.pl/item850732105_128m..._legalnie.html
|
Cytat:
Ty szukasz SODIMMow! To jest roznica. |
chciales link - Yahool podal
upierasz sie na cos innego :sciana: |
a te ramy co kupiłem to jakie są? Szukałem wg. waszych zalecen So-sdram,ten powinien być dobry? http://allegro.pl/item850995455_pami...nych_firm.html
|
np, 15 sekund szukania
SODIMM nie sa tanie, ale szukac to sie znajdzie. I wazne -umowic sie, jak nie dziala - wymienic. Nie ma co ryzykowac. |
Cytat:
I szukaj pamieci SO-SDRAM |
yahol i tak nierozumiem,może tak: jakbyś moglł zerknąc na ramy na allegro,wybrac jakis 128mb co bedzie pasowal do mojego laptopa w dobrej cenie,wkleisz tu link i go kupie(wrazie czego mi obetnie do tych 64 i tyle)
|
Cytat:
|
niejestem w stanie odróżnić,dlatego pytam na forum bo komputery dla mnie to czarna magia,chciałem dodać do swojego lapka tylko ramu i niewiem jaki to tyle
|
|
witam ponownie,więc tak zaryzykowałem i kupiłem http://allegro.pl/item847859379_pami...133_sdram.html pamięci są minimalnie wyższe od moich ale mieszczą się w laptopie jednak ich laptop wogóle niewykrywa...;/ Czy to wina że są za duże? Czy wina że są troszkę wyższe od tej co mam 32mb....?
|
Cytat:
na ddr nie patrz bo nie beda pasowac szybsze pamieci i tak zwolnia jak chipset nie obsługuje większego taktowania |
wiem ze te ramy sa male objetosciowo,wyglada tak samo jak ddr1 ,kiedys kupowalem do swojego wczesniejszego laptopa i z wygladu byly takie same maja z 2 cm wysokosci,a pytanie bo wiem ze ramy są np pc100 133mhz jakie te dwie wartości muszą się zgadzać?
|
64mb EDO 144PIN sodimm Satellite 2540CDS Memory RAM, Memorystock Part No: 191ms-042 to maxymalna kosc ktora wejdzie do tego lapka.
http://www.edgetechcorp.com/memory/R...28MB-PC100.gif http://www.pcmemorystore.com/Reposit...ODTSOP-ram.jpg |
Ty masz sdramy, jak ten lapek powstal nie myslano chyba nawet o ddr1
Nie ma pamieci 96mb sa np takie 32, 64, 128mb Tylko nie wiadomo jakie masz pamieci so-sdram czy wieksze sdramy, musisz rozebrac lapka/klapke przykrywajaca ramy i zobaczyc |
ok rozumiem,ale doradz mi jaki ram kupic czy 128mb czy 96mb i jaki to ma byc?z tego co widzę na allegro są albo sdram albo ddr1
|
Niestety google nic na temat tego chipsetu nie mowi, wiec jedyne wyjscie to kupno ramow i sprawdzenie czy zadzialaja
|
niewiem jak zrobic screena wiec wypisze co jest w zakladce mainboard
Motherboard Manufacturer TOSHIBA Model Portable PC Version A0 Chipset Toshiba ID0601 REV. A2 LPCIO NS NS Bios Brand Toshiba Version Version 8.00 Date 12/28/99 Wypisałem te rzeczy które były dostępne,te co były wyblakłe to ich niepisałem bo po co;) |
Cytat:
|
Satellite 2540CDS
Toshiba Satellite 2540CDS Memory Maximum Memory 96MB Memory Slots 1 (1 bank of 1) non-removable base memory 32MB Pamieci np, takie. Znalazlem moduly 63,32,16 128 nie widzialem ale Kingston robil i sa dostepne: 64MB Toshiba Portege/Satellite/Tecra Laptop EDO SODIMM PA2044U, NW2044U, KTT650/64 |
Nie jestem pewny bo nie mam pewnosci jaki masz chipset na plycie glownej
Pobierz z neta program cpu-z i zrob screena zakladki mainboard i wstaw tutaj ten screen to bedzie wiadomo jaki masz chipset i ile ramu obsluzy, pozostaje jeszcze kwestia tego ze stare chipsety intela nie czytaja pamieci dwustronnych tylko jedno strone, a te trudno teraz kupic, jak dasz pamiec dwustronna do ukladu ktory jej nie obsluguje i wykryje pamiec to bedzie widzial tylko polowe tej pamieci |
jestes pewien ze nieobsłuży 128mb?jak gdzieś czytałem że niby obsłuży.To widac jestem szczęściarzem,mam 64mb bo mam jakis ram (bez naklejek) co dodaje mi te 32mb;) laptop uruchamia sie jak normalny komputer tylko na logu ZAPRASZAMY (przywiesi sie na około 30sek) jak juz jestem na pulpicie działa dość szybko jakies 1-2sek opóźnienia nieraz,wiadomo windowsa "zmobilizowałem" do szybszej pracy poprzez powyłączanie zbędnych funkcji.Jednak gdy podepnę Wifi poprzez USB i włącze gg to internet się dość długo wczytuje około 8-10sek a niekiedy 3s ;)Więc jak ram kupić?
|
Chipset na plycie glownej lapka obsluguje maks 128mb z tym ze 32mb jest wbudowane wiec wlozenie pamieci so-sdram 128mb zaowocuje jej obcięciem do 96mb o ile w ogole wykryje pamiec, nie wiadomo tez czy sa to so-sdram czy zwykle sdram
Ciekaw jestem jak xp ci sie zainstalował na 32mb ? A co najważniejsze jak on dziala bo kiedy uruchomiłem xp na maszynie 32mb ale uruchamial sie dobre 10 minut |
Jaki ram?do laptopa
Witam,chciałem sobie dołożyć ramu do swojego "dziadziusia" którego używam do internetu, jest nim laptop toshiba satellite 2540cds,doczytalem się że max może mieć on 160mb,wbudowane ma 32mb,wiec w gre wchodzi kupno 128mb,jednak niewiem jaki ram zakupić, aby napewno z nim hulał, wygląda jak ddr1 a czytałem że tam ponoć wkłada się sdram.Chcę zakupić wiecej ramu ponieważ mam windowsa xp(pracuje dość szybko) jednak gdy włączę internet to już muli...
|
To tak jak ten złomik też nie trawi avi(fajny rym)a pliki wmv działają-muszę albo małemu przerabiać chyba bajki na ten format albo pomyśleć o małym tuningu bo pewnie nie długo zacznie grać w moje gry-już nawet próbuje w Far Cry,muszę tylko pokonywać mu co silniejszych przeciwników.
|
Miałem kiedyś kompa na płycie ECS. Wszystko chodziło bardzo ładnie, nie było zwiech. Pamięci jak na tamte czasy sporo 1G, celeron 1.2. Jeden feler-nie dało się oglądać filmów. Zacinał się, klatkował itp. Podstawiane było wszystko!! Płyta była do d... i już.
|
Witam! Wiem o tym-wpierw przetestowałem na moim kompie 7testów po 9 cykli-potem wyczytałem że zaleca się od 3-9 więc przerwałem-u mnie:spoko:
U małego zrobiłem 4x9 też w porządku-jednak to nie kości choć nie markowe:haha: Po 3godzinach temperatura w normie-płyta 36*, procek 39*, grafa 31* Na moim kompie jest-płyta 54*, procek 39*, grafa 58*-więc u mnie temperatury wyższe a nie zawiesza się:D Test 3D Mark u mnie 16937 u małego 7534 - cienizna , ale żadnej zawiechy czy restartu! Tych upragnionych 12v nie mogę podać bo Everest u niego nie wyświetla ??? możliwa przyczyna-albo walnięty jakiś czujnik,albo nie podłączony jakiś kabelek??? Zasilacz sam podłączałem ,ale zaznaczyłem gdzie były wtyki jak w starym.Ale tak na chłopski rozum-jak by była wina zasilacza,to czemu działało wszystko podczas testów,a także jak mały gra to nie raz i cały dzień??? a jak włączy bajkę to od razu zawiecha??? Tu wyczerpuje się moja znajomość komputerów. |
Pamiętaj że memtest testuje te pamięci chyba bez końca. Ja zawsze kończę testy manualnie po 2-3h - jak do tej pory nie bylo bledow to kosci sa w 99% dobre.
|
:haha: i to jest tak jak nie dokładnie się czyta-tylko na ''siłę''próbuje się nie zagłębiając się w temat:taktak:
A więc komputery są 2(słownie dwie sztuki) jeden składak-do którego nie mam zastrzeżeń i drugi fajans-już 3letni na którym to miało wszystko hulać w zapewnieniach sprzedawcy:taktak: zaraz po dniu używania zawiozłem go do sklepu bo się resetował:taktak: niby zostało to naprawione-sprzedawca powiedział że coś tam się wypieło :haha: a sam go transportował do mnie na chatę.Gry działały jako tako(grafika wtedy Gforce 7300GS-cud techniki) video-niet! Na tym kompie nie było plomb więc poprosiłem kumpla trochę kumatego , aby rzucił okiem- i jego reakcja była taka:kości badziewie,nieznanego producenta,na których pisze dual a są włożone oddzielnie-po włożeniu w odpowiednie miejsca-restart-i zaraz taka myśl-nic się nie wypieło,tylko kości do d..które ten mechanik przełożył.Płyta główna też słaba Nforce 4M-A, I dysk twardy Samsunga-czyli koleś mówi-sprzęt cienizna.Zmieniłem grafikę na 7900 i zasilacz na Thifteka i po prostu nie oglądałem filmów na kompie.Sobie nauczony wcześniejszą porażką wziełem składaka-a złoma dałem dla dzieciaka(nawet się rymuje):D Gry typu Kanurek Kao,Kung fu Panda itp.działają ale te nieszczęsne bajki nie :nie: i w domu wojna :sciana: bo na cywsze są inne kanały a nie tylko z bajkami;) czasami i ja coś oglądam.Do mojego kompa nie dopuszczam-chociaż pod choinkę kupiłem lego batman-u niego nie działa bo wymaga pixel shrader 3.0 (co pisze na pudełku ale ''maczkiem'') Reasumując-moim zdaniem pamięć-mam program Memtest86+ którym dziś przetestuje tamtego kompa, 3d markiem też. Swuj przetestowałem i jest:spoko: |
Cytat:
Zresztą, jeśli wymienisz pamięci i tak stracisz gwarancje na te poprzednie - to co za różnica? Ale przede wszystkim po co wydawać pieniądze nawet nie mając pewności, że wymiana pomoże? Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Jutro zobaczę tym 3d markiem + temperatury. Kto wie może to i nie pamięci-zobaczymy-na innym forum mówią co innego. |
Poddaję się.
W głębokim poważaniu mam Twoje wyniki 3dm. Przeczytaj jeszcze raz, o co pytałem - jak odpowiesz, może ktoś inny Ci odpowie. Mi się nie chce więcej czasu marnować na takie bezproduktywne posty. Kod:
Jakie napięcia pod obciążeniem (np. 3dmark + kopiowanie między dyskami + wypalanie płytki jednocześnie)?Kod:
pod obciążeniem (tak pod koniec 3dmarka) przydałyby się temperatury i napięcia (w tym +12V)Kod:
Gdzie te 12V? |
ja powiem co to jest, to jest nVidia... miałem dokładnie to samo. gry działały winda bez problemu, ale tylko niech na choryzoncie film sie pojawi... koniec.. BSOD jeden za drugim, wymienili mi na nową (producent), stery nie pomagaja...
|
Jakoś mi się nie chce wierzyć, że to o pamięci chodzi... Włóż pamiątki ze swojego kompa i zobacz, co się z tego wykluje, ew. potestuj również odwrotnie - te "podejrzane" kości umieść u siebie i zobacz, jak radzą sobie z filmami...
|
Podczas oglądania bajki-10min.trzeba restartować ,a w evereście nie wiem gdzie jest 12v
OK mam już ten 3d mark- nigdy tego nie robiłem więc wpierw wypróbowałem na swoim kompie-oto rezultat: http://img181.imageshack.us/img181/7...2446vh0.th.jpg http://img210.imageshack.us/img210/4...2435so9.th.jpg Zaraz wyjeżdżam-dziś robię za szofera na weselu-tak to jest jak się nie pije to tylko zapraszają jako kierowce!:taktak: Jak dam radę to jeszcze dziś przetestuję drugiego kompa. |
To pod obciążeniem, czy po zwieszce i restarcie?
Gdzie te 12V? |
Daj papu memkom, tak z 0,1V.
|
Włączyłem bajkę po ok.10min.zawiecha i takie temperatury:
Płyta główna 33 °C (91 °F) Procesor 33 °C (91 °F) Dioda procesora 28 °C (82 °F) Procesor graficzny 52 °C (126 °F) SAMSUNG SP2504C 26 °C (79 °F) Napięcie rdzenia procesora 1.39 V +3.3 V 3.38 V +5 V 4.89 V +5 V podczas wstrzymania pracy 4.92 V VBAT baterii CMOS 2.90 V DIMM 1.79 V |
Na luzie nie są do niczego potrzebne :P
Za to pod obciążeniem (tak pod koniec 3dmarka) przydałyby się temperatury i napięcia (w tym +12V) |
Komputer odkurzałem wczoraj pędzelkiem i odkurzaczem-nie miałem sprężonego powietrza oto temperatury z przed chwili ,komp na ''luzie''przed chwilo włączony.
Temperatury Płyta główna 26 °C (79 °F) Procesor 29 °C (84 °F) Dioda procesora 25 °C (77 °F) Procesor graficzny 47 °C (117 °F) SAMSUNG SP2504C 15 °C (59 °F) Wentylatory Procesor 3027 RPM System 5720 RPM Wartości napięć Napięcie rdzenia procesora 1.39 V +3.3 V 3.38 V +5 V 4.89 V +5 V podczas wstrzymania pracy 4.92 V VBAT baterii CMOS 2.90 V DIMM 1.79 V Potem dam jeszcze raz jak trochę ''pochodzi''.;) |
Chieftec ma bardzo dobre zasilacze aczkolwiek wszystko może się zepsuć. Obciąż procesor jakimś Orthosem i odczytaj temperatury - jakimś programem do tego (nie wiem co tam AMDki czyta). Następnie test ok 2h memtest'em - brak błędów pamięci - ok. Później włączyć jakąś bardzo wymagającą grę bądź 3dmark i zmierzyć temperaturę karty graficznej. Przed tymi czynnościami wyczyścić dokładnie komputer w śródku.
|
oki z jakich programów podać logi??? CPU-Z, Prime 95 czy jakiegoś innego bo 3D Mark to chyba jest do testowania grafiki pod kątem gier chyba???
|
Nawet satelity się psują. Niezależnie jakiej marki.
Chcesz pomocy - dostarcz informacje. Nie chcesz - to po co pytasz? |
No tak :> zaraz pewnie będziesz chciał logi z everesta lub czegoś tam:haha: Toć napisałem że wpierw był zasilacz firmy MUSTANG 300w zmieniłem go na 450w CHIEFTEC-nie wiem może to jakaś badziewna firma ??? ale ja w moim kompie też mam zasilacz tej firmy tylko 400w i tego problemu nie mam.
Na tamtym kompie zawsze był problem z avi tak samo jak chciałeś przekonwertować film , a co ciekawe filmy wm działają. Próbowałem z różnymi kodekami i odtwarzaczami i jest tak samo. Dlatego myślę o kościach-bo dlaczego kości takie same na których pisze dual,po zamontowaniu w dualu od razu resetują kompa?a jak zamontujesz nie w dualu to komp działa cały dzień-chyba że zechcesz obejrzeć coś z avi. Ostatnio też robiąc obraz gry-trwała analiza DPM mały włączył bajkę-po chwili reset i komunikat o zrzucaniu pamięci-powiedz co to znaczy twoim zdaniem-czego brakuje. |
Najbardziej prawdopodobny zasilacz. Na drugie miejsce w takiej sytuacji typowałbym temperaturę (chipsetu, procka, grafiki). Dopiero trzecie miejsce pamięci.
Jakie napięcia pod obciążeniem (np. 3dmark + kopiowanie między dyskami + wypalanie płytki jednocześnie)? |
Pamięci RAM
Nie będę się podpinał do czyjegoś tematu ,więc zakładam własny,mianowicie chodzi mi o ''podrasowanie''kompa na którym gra,bądż ogląda bajki 8 latek.
Komp jest stary , procesor Athlon 3000+ płyta Nforce4M-A ,kości DDR2 333 2x500 MB no-name które nie chcą chodzić w dualu(natychmiastowy reset) grafika GeForce 7900GS zasilacz thiftec 450. Gry ''dziecinne''działają bezproblemowo bardziej wymagające czasami się wieszają(crisis chodzi) ale na filmach avi po paru minutach zawiecha lub reset. I w sumie bardziej chodzi o te bajki niż gry-które on namiętnie ogląda! Myślę nad zakupem pamięci DDR2 może 600tki płyta obsługuje 800tki(tak pisze na pudełku) a jak to nie pomoże to może zmiana procka?Co o tym myślicie , czy może być to wina pamięci,bo wcześniej był zasilacz no-name i grafika 7300GS. |
Jesli lubisz tego producenta, to nie widz***281; powodu, dla kt***243;rego mia***322;by***347; nie kupi***263; jego pami***281;ci... Sam mia***322;em kiedy***347; w kompie 1GB@533, kt***243;re domy***347;lenie uruchamia***322;y si***281; od pocz***261;tku na 667, wolniej nie chcia***322;y, za to z rado***347;ci***261; pracowa***322;y na 800MHz (cho***263; timingi by***322;y chyba nieco gorsze ni***380; typowe dla tej cz***281;stotliwo***347;ci 4-4-4-12 - nie pami***281;tam dok***322;adnie, jak to wychodzi***322;o).
A czy 1066 - to jest w temacie obok, ale powt***243;rz***281; - r***243;***380;nica wydajno***347;ci jest zdecydowanie mniejsza ni***380; r***243;***380;nica w cenie, por***243;wnuj***261;c z pami***281;ciami 800, czy 800+... |
Prośba o pomoc w wyborze pamięci
Witam serdecznie,
Od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu 4-gigabajtowego zestawu pamięci. Obecnie w moim komputerze znajdują się dwa, 1-gigabajtowe moduły marki GeIL, które nigdy nie sprawiły żadnego problemu. Chciałbym zatem pozostać przy obecnej firmie produkującej pamięci. Niestety, kompletnie nie wiem na jakie moduły się zdecydować. Wybrałem zatem najszybsze - 1066MHz 5-5-5-15 - z serii EVO ONE (wyglądają zachęcająco). Proszę Was zatem o opinie dot. pamięci GeIL 1066MHz 2x 2GB 5-5-5-15 EVO ONE oraz o opinie dot. samej marki GeIL. Co sądzicie o owych pamięciach oraz producencie? Warto? Z góry serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi! :-) Pozdrawiam, Szwedi |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:04. |