Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   telewizja kablowa- co wybrać? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/telewizja-kablowa-co-wybrac-85654/)

Mikolajek115 06.04.2010 16:54

telewizja kablowa- co wybrać?

...telewizja N, Cyfrowy Polsat, UPC, Aster, Noe+ TV
czy może jeszcze coś innego
ciężko się tu zdecydować i połapać w tych szczegółach promocji niektórych ofert :(
zależy mi na pakiecie TV+internet i żeby płacić za to nie więcej niż
100zł miesięcznie, pomóżcie

mgit 06.04.2010 17:01

Cyfrowy Polsat jak i N to nie telewizja kablowa, powiem więcej to telewizja satelitarna.

Internet z Polsatu nie jest wszędzie, a i oferta za ciekawa nie jest

Jak internet z kablówki to UPC (o ile jesteś w zasięgu) lub Multimedia Polska (o ile jesteś w zasięgu)

Co do oferty programowej musisz dobrze wypytać np. na stronie Multimedia Polska jest niby piękna oferta programowa, a w mojej miejscowości jest zupełnie inna ogóle nie ma wersji cyfrowej, przez co bule jak za cyfrówkę a mam same biedne programy, typu Polsat, tv4, o AXN mogę zapomnieć.

Patrix 06.04.2010 17:53

VECTRA Telewizja, Internet, Telefon
http://www.vectra.pl

Jest to kablówka - skoro tego szukasz.

Mam od nich tylko Internet i problemów nie ma.

crowbme 06.04.2010 21:54

Od kilku lat współpracuję za UPC - Gdynia - choć może najtaniej nie jest, to technicznie niczego nie mogę im zarzucić. Polecam.

nimal 07.04.2010 06:40

zalezy gdzie mieszkasz
np na moim osiedlu tylko i wylacznie Echostar
a pare blokow dalej tylko i wylacznie costam
a pare k dlaje tylko i wylacznie Chello czy UPC czy costam

najpierw zobacz co jest oferowane na twoim terenie, bo moze sie okazac, ze wybor sie zawezi do jednego albo dwoch dostawcow

Jabba the Hutt 07.04.2010 08:41

Jestem w UPC. Cenię sobie internet od nich - mam 25 megabitów za 90 zł, co roku zwykle ta prędkość wzrasta w tej samej cenie. Są oczywiscie tańsze predkosci (niższe). Teraz mają jakieś promocje : http://promocje.upc.pl/pakiety-2-w-1. 2 w 1 Można za 105 zł mieć internet i kablówkę. Kablówki UPC też używam - trochę z przyzwyczajenia - przejęli kiedyś GoSat (starą kablówkę) i tak zostało.
Zdaję sobie sprawę ,że najatrakcyjniejsze oferty UPC są drogie, choć w promocji nie tak bardzo (pakiet Max HD z nagrywarką plus Internet 25 Megabitów = 135 zł - normalnie to wyniosłoby 100 zł plus 90 zł czyli 190 zł). Userzy zarzucają czasem kablówce UPC,że za wolno się rozwija - warto zaglądać tu : http://forum.mediaswiat.pl/ . Za mało ich zdaniem programów w jakości HD, mnie brakuje w UPC TVP Historia na przykład.
Zdaje się,ze ciekawszą ofertę (i łatwiej konfigurowalną) ma satelitarna platforma N ale to już wymaga montażu anteny satelitarnej, nie bedzie też raczej lokalnych programów TVP.

jesi 07.04.2010 10:43

Ja mam również UPC, ale tylko telewizję, w mojej miejscowości internet od nich niestety nie jest dostępny. Dzwonię do nich od kilku lat przy okazji przedłużania umowy z Netii, czy może internet wreszcie jest dostępny. Cały czas słyszę "mamy w planach". Co do telewizji to zdziercy jakich mało, nie dość, że oferta programowa słaba to jeszcze życzą sobie 55 zł miesięcznie. Już niedługo rezygnuję z ich super oferty.

Ormianin 07.04.2010 12:01

kablówki są ogólnie dostępne na dużych blokowiskach, ale jak się mieszka w takim rejonie gdzie kabel nie dociera to zostają operatorzy jak TPSA, Netia lub Dialog, ewentualnie jakaś radiówka... co do oferty telewizyjnej to także jeśli nie dociera kabel to można zainwestować w SAT-kę...
gdzie najtaniej? - Ja mam TNK i my wystarcza... i to zależy od własnych preferencji co się ogląda lub co sie chce oglądać i w jakim formacie (prawie HD czy zwykłym SD) - jeśli chodzi o jakość (HD?) to wiadomo ze najlepiej wychodzi N-ka, ale jeśli chodzi o tanią telewizję bogatą w kanały to Polsat Cyfrowy a pośrodku jest jakoś chyba Cyfra+, z tego internet chyba gwarantuje tylko Polsat Cyfrowy ale tylko w niektórych rejonach...

Mikolajek115 07.04.2010 16:26

chyba źle sprecyzowałem temat
zależy mi na tym żeby mieć internet i do tego pakiety telewizyjne
(żeby oglądać sobie np. HBO czy kanały sportowe)
kumpel mówił mi że ma coś takiego w TP
wykupiony pakiet neo +TV ,
za 6mb płaci bodajże coś koło 70 dych
więc chyba dość konkurencyjnie to wygląda

a jak to jest właśnie z tym Cyfrowym Polsatem i N
on dają telewizje tylko czy net też?
bo jeżeli chodzi o Vectre, UPC czy Mulimedia
to z tego co czytam i wnioskuje dają podobne pakiety do TP
z internetem i telewizją i o takie coś właśnie mi chodzi

Patrix 07.04.2010 16:33

od TP to Ty się trzymaj daleko, skoro 'coś' ma podobny pakiet to należy brać cokolwiek byle nie TP :D

Reetou 07.04.2010 18:36

Uzasadnij może, co Ty masz przeciwko TP?

Bo "nie-bo-nie" jakoś do mnie trafia... Miałem w TP dawno, dawno temu internet - zdzierali ze mnie ile wlezie, ale nie miałem innej alternatywy. Ale net, który dawali działał całkiem nieźle. Więc jeśli teraz oferują go taniej, jeśli pakiety TV które dają działają OK (tego nie wiem) i wychodzą korzystniej cenowo od innych, to jaki problem?

Patrix 07.04.2010 20:47

Taki, że przesył nie jest u mnie taki jaki powinien być, częste awarie, błędy dokumentach, naliczają głupoty, dalej trzeba mieć telefon stacjonarny a nawet jak nie to i tak za niego płacić ?

Nie-bo-nie. Byle co jest lepsze od nich i to się sprawdza.

Reetou 07.04.2010 21:05

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1092223)
Taki, że przesył nie jest u mnie taki jaki powinien być, częste awarie, błędy dokumentach, naliczają głupoty, dalej trzeba mieć telefon stacjonarny a nawet jak nie to i tak za niego płacić ?

Nie-bo-nie. Byle co jest lepsze od nich i to się sprawdza.

Częste awarie? To aż tak się u nich pogorszyło? Nie sądzę...

Trasfer, tak... Ten problem jest u wszystkich chyba. Ja też zamiast 30Mb widzę tylko 28Mb...

Opłaty - skoro kol. twierdzi, że jest konkurencyjne, to chyba nie jest aż tak źle?

Patrix 08.04.2010 00:08

Wiesz... ja o TP dobrego zdania nie mam a z kablami zawsze problem był, najpierw u mnie zrezygnowaliśmy z internetu, potem z telefonu, pół roku po rezygnacji zaczęły przychodzić znowu "rachunki" gdyby nie było prowadzone archiwum to pewnie byliby gotów się sądzić o 3 cyfrową liczbę wziętą "z przestrzeni", dodając do tego to co nasłuchałem się w TV (ekspres reporterów itp) mówię każdemu NIE!
Cieszę się, że nie miałeś z nimi problemów, oczywiście nie mam zamiaru Twojego zdania torpedować.

Przypomniało mi się to powieszę jeszcze psy na C+, po rozwiązaniu z nimi umowy zdaliśmy dekoder - dostaliśmy na to papierek, kwartał później zjawił się u nas pan z C+ po dekoder, który był już zdany. Tak samo gdyby nie archiwum to byłaby zdjęta opłata za owy sprzęt.

Także zbierać świstki radzę wszystkim! :sciana:

frog 08.04.2010 01:39

JA tez bym trzymal sie zdala od TP. Mam kilku znajomych ktorzy narzekaja. A to na zasieg (livebox) a to na rozlaczanie a to na awarie. Wiecej negatwnych niz pozytywnych w okolo slysze o TP.... Ja bym bral jakis net z 2Mbit lub wyzej od kogo najtaniej..., kupil dekoder sat i sie edukowal ;>

Ormianin 08.04.2010 15:28

Ten temat jest bez sensu... w przypadku kolegi który go założył, radze po prostu brać to co jest taniej, czyli jeśli masz kolego dostęp do wszystkich tych mediów które wymieniłeś to zobacz który jest tani i tyle... ten internet z telewizja w TPSA tylko 60 zł? coś nie chce mi się wierzyć, pewnie umowa na 3 lata i do tego dochodzi abonament za utrzymanie linii, teraz jest chyba 36 zł... Ja mam Netie ale jak wczesniej mialem TPSA to bylo calkiem lepiej.. wiecej technicznych problemów ma jednak netia...

Mikolajek115 08.04.2010 17:08

a ludzie nie narzekają na innych operatorów?
myślę że Mulitmedia, Chello czy Era mają podobne problemy

właśnie a jak to jest z stałością łącza, szybkością usuwania awarii u nich?
bo to jest równie ważne przy wyborze dobrej ofert TV

mgit 08.04.2010 18:28

W Multimedia Polska (analogowa)

Awarie TV:
Jak jest jakaś awaria skaczący obraz, brak kanałów to zawsze twierdzą że wina telewizora, jak miałem TV analogowy i prawie wszystkie kanały źle odbierały to stwierdzili wina TV to się wymieniło na 42 cale LCD LED to nic nie dało, po miesiącu samo się naprawiło.

Internet:
Dwa lata temu obcinało transfer o połowę aniżeli było w umowie, naprawiali to dwa tygodnie od tego czasu zero problemów z internetem, w ciągu dwóch lat od problemów z transferem były trzy awarie które trwały ok 5 godzin. Na Internet narzekać się nie da .... ;)

Gdyby nie ta umowa to by się z kablówki TV zrezygnowało i zostałby sam internet od nich.

Nie wiem jak w innych miastach ale w Chojnowie z TV się nie popisali ...

Reetou 08.04.2010 19:25

UPC:

- TV cyfrowa - awarii brak, choć nie podoba mi się jakość AXN - przy dynamicznych scenach wyskakuje czasem pikseloza.

- internet - średnio raz w miesiącu nie działa tak do 3 godzin. Tłumaczą to czasem pracami modernizacyjnymi, czasem awarią.

Mikolajek115 09.04.2010 16:17

wina telewizora niezła wymówka :)

jak widać nigdzie nie jest idealnie
a co to jest ta pikceloza, bo nie za bardzo kumam?

Zastanawiam się też nad opcja mieszaną
wziąć np. neo samą zamiast z pakietami TV
a telewizję w Cyfrowym Polsacie, N itd.
to też jakieś rozwiązanie by było
tylko czy wyjdzie taniej niż te 100zł

Reetou 09.04.2010 17:05

Cytat:

Napisany przez Mikolajek115 (Post 1092580)
a co to jest ta pikceloza, bo nie za bardzo kumam?

Makrobloki na obrazie, ciągły obraz zastępują wyraźne, skokowo zmieniające się kwadraty z fragmentami obrazu. Najczęściej wynikają z zastosowania zbyt niskiej przepływności bitowej zastosowanej przy kodowaniu, bądź transferze obrazu, albo błędami w tym kodowaniu/transferze.

Mikolajek115 19.04.2010 15:53

dzięki za wyjaśnienie, widzę że jesteś specjalistą w tej dziedzinie :)
domyślam się że takie problemy występują wszędzie
niezależnie czy to jest TV w TP, Aster czy Cyfrowy Polsat?

prometeusz 29.06.2010 13:19

Ze tak odswieze troche. brac ta vectre :hmm:- interesuje mnie pakiet(telefon, internet i TV) czy wracac do tps-a.
Tam gdzie sie przeprowadzam wlasnie jest siec vectry

rycho 29.06.2010 13:23

Świeży, świeżo, świeży, świeże, świerzb.
Świerzy Waldemar.

Tyle lat szpachlowania i odśnieżania poszło w pi...u

prometeusz 29.06.2010 13:26

Cytat:

Napisany przez rycho (Post 1104362)
Świeży, świeżo, świeży, świeże, świerzb.
Świerzy Waldemar.

dziekowac :uklon: kierowniku:)

Reetou 29.06.2010 15:39

Tylko po co telefon ja się dziwię...

prometeusz 29.06.2010 15:41

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1104395)
Tylko po co telefon ja się dziwię...

tez sie dziwie - mozesz rozwinac mysl

Reetou 29.06.2010 18:15

No, skoro net, to po co jeszcze tel? Jak net osiągnął rozsądny poziom, założyłem Voip'a i sobie chwalę - żadnych abonamentów krzywych, płacę tylko za rozmowy wychodządze i to grosze, i po świecie całym. Po co sobie przyklejać garba na nowo się dziwię?

prometeusz 30.06.2010 07:40

Tos mnie ucieszyl.
Czy jakies min jesli idzie o lacze musze spelniac?
Chcialem 2mb, malo bedzie na dzielenie neta VOIP i TV?
Rozumiem ze powinienem wybrac taki router np http://allegro.pl/item1084951597_lin...voip_pap2.html
Podac vectrze MAC i po placzu.
czy cos jeszcze bede potrzebowal. Do niego podpinam sie z modemem, czy o czyms jeszcze zapomnialem

Reetou 30.06.2010 09:09

Łącze? Szybkość jest ważna, zarówno up jak i down, ale ważniejsze by nie było strat pakietów. Tu jest coś co testowania łącza pod VoIP -> http://myspeed.visualware.com/server...ww.telemed.hu/

Jeśli masz już jakiś routerek, to wystarczy bramka, jeśli dopiero będzie zanabywał, to ten z allegro będzie OK.

Nic więcej od strony sprzętu nie będzie potrzebne. No, może telefon podpinany do routera/bramki.

Z innych rzeczy - będziesz potrzebował konto u jakiegoś operatora VoIPa. Jeśli masz nr tel. w TP i chciałbyś go zachować, to bodajże easycall to umożliwia. Jeśli bez przeeniesienia numeru, to dowolny operator, ja korzystam z Ifona i jestem zadowolony: świetna jakość połączeń, awarii średnio może 1 w roku tak na 2 godzinki góra.

prometeusz 14.10.2010 16:19

Reetou, bo jeszce nie kupilem, w koncu musze sie za to zabrac.
Niestety link jaki zamieszczalem juz nie aktualny. Ten linksys moze byc:hmm:
http://allegro.pl/linksys-wrt54gp2-r...268310672.html
Czy lepiej sie czyms innym zainteresowac.
Obiecuje juz wiecej o router nie bede pytal;)

Reetou 14.10.2010 16:35

Jeśli chodzi o VOiP to OK. Inne możliwości oczywiście oceń sam co do wejścia WAN i możliwości routera (tylko b/g wystarczy? tylko 3 lany?)

prometeusz 14.10.2010 21:10

I tak wiecej jak 2 na kablu nie beda podpiete. Zreszta ostatnio i tak do wifi sie przyzwyczailem, wiec pewnie tak gl. bede korzystal. To podsun jaki bys bral?

prometeusz 03.11.2010 09:35

Jedna rzecz mnie zastanawia:hmm: zostalo mi 7 dni do wizyty i rosna pytania.
"http://www.vectra.pl/gfx/pausa.gifNic Cię już nie ominie - Zatrzymywanie telewizji oglądanej na żywo. Już nigdy nie ominie Cię ani sekunda ulubionego programu, gdy zadzwoni telefon lub pójdziesz do kuchni zrobić herbatę.

http://www.vectra.pl/gfx/przewin.gifZobacz to jeszcze raz - Jeżeli ominęło Cię coś interesującego, chcesz jeszcze raz zobaczyć bramkę lub upewnić się, czy na pewno był "spalony", możesz przewinąć program "do tyłu" i obejrzeć ponownie.

Koniec walki o pilota - Dwa interesujące programy o tej samej porze? To już nie problem. Jeden oglądasz,
drugi nagrywasz.

http://www.vectra.pl/gfx/rec.gifWidzisz - nagrywasz - Właśnie zobaczyłeś interesujący program w telewizji? Naciśnij szybko REC i program będzie nagrywany.

http://www.vectra.pl/gfx/rec_plus.gifBądź niezależny - Jeżeli wiesz, że nie będzie Cię przed telewizorem, możesz zaplanować nagranie ulubionych programów w kolejnym tygodniu i obejrzeć je wtedy, kiedy będziesz miał na to czas.
Zastanawia mnie to zatrzymanie - to gdzie ja to w koncu zatrzymuje - z opisu wynika jakby ogladany program nie byl nagrywany lecz zatrzymywany u operatora jak to jest.
Chetnie bym sobie ten dekoder kupil na allegro, bo tu musialbym w moim pakiecie placic 10zl miesiecznie oplaty , nie liczac 175 za sam dekoder.
Jak to w koncu z tym jest i czy kupionu na allegro identyczny bede mogl smialo wykorzystac nie majac wykupionej uslugi PVR:hmm:

nimal 03.11.2010 09:38

zatrzymanie to zwykly time shift - czyli pausa na wyjsciu, a w tle jest nagrywany program

kiedys mi szczena spadla, jak (w dekoderze SkyHD - w UK) kilka minut po rozpoczeciu filmu wcisnolem rec (nie zdazylem na sam poczatek) i po nagraniu okazalo sie, ze nagrany jest CALY film
wskazywalo by to, ze nagrywanie przynajmniej kilku minut w tle odbywa sie caly czas - w koncu dzieki temu dziala np przewijanie w tyl - a nowe dekodery sa na tyle inteligentne, ze potrafia to wykozystac :)

prometeusz 03.11.2010 09:41

czyli smialo moge kupic ten z allego i sie nie przejmowac. zreszta jest dokladnie taki sam jaki oferuje vectra:D

prometeusz 16.11.2010 17:35

Po prawie 3 miesiacach bez TV i jezdzie tylko przez iplus-a znowu stale lacze.
TV to nie zaluje, ale czlowiek mial duzo czasu na wszystko:D

prometeusz 30.12.2010 17:40

"Witam.

Dziękuję za kontakt z Centrum Obsługi Klienta.
Uprzejmie informuje, iż opłata ta dotyczy drugiego gniazda
abonenckiego. Zgodnie z cennikiem każde dodatkowe gniazdo jest
płatne. Informacja o drugim gnieździe znajduje się również na umowie.
Ponadto informuję, iż nie ma możliwości przesłania skanu umowy,
została ona sporządzona w dwóch egzemplarzach z których jeden został
oddany do Pana dyspozycji.
Wszelkie sprawy związane z obsługą można również zgłaszać
telefonicznie pod numerem infolinii 801 0801 80."

Tak mi vectra odpowiada na moje zapytanie odnosnie naliczonej oplaty za dodatkowe gniazdo TV:wow: ktorego mi nie wykonywala.
Dodatkowo ja na umowie takiej pozycji nie widze.
Co oni tam qwa maja za umowy:sciana:
Musze dreptac do punktu by dopiero to na miejscu wyjasnic.
Tylko co za bzdury pisza ze znajduje sie na umowie jak sie nie znajduje - cuda jakies:haha:.
Po wizycie na miejscu bede kazal o przyslanie przeprosin w formie mail-owej to potem wkleje:D

prometeusz 11.01.2011 11:47

W odpowiedzi na moje pismo ze nie ma takiego zapisu w umowie dowiaduje sie:
"Dziękuję za kontakt z Centrum Obsługi Klienta Vectra S.A.

Uprzejmie informuje, iż informacja o dodatkowym gnieździe powinna
znajdować się na protokole odbioru usług. Jeżeli nie ma takiej
informacji na dokumentach, jakie Pan otrzymał bardzo proszę o
przesłanie skanu wszystkich dokumentów (umowy, regulaminu promocji i
protokołu) w celu wyjaśnienia sytuacji."

Dzis zapewne z niewyjasnionych przyczyn nie mam od rana ani TV ani neta. Odzieli mi sygnal calkowicie k***a
Ot cala vectra. Plakac sie chce jki jest szybki przesyl danych wewnatrz tej firmy:sciana:

andrzejj9 20.01.2011 12:57

Coś się w tej Vectrze wyjaśniło? :)

Ja będę u dziadków zmieniał umowę. Chciałem tylko do telewizji dorzucić internet, ale zainteresowała mnie taka oferta:

Max HD z nagrywarką + Fiber Power 50 Mb/s + Rozmowy Non-stop Europa i Świat
http://promocje.upc.pl/

Pakiet MAX HD z nagrywarką (niepotrzebne, ale niech będzie), Internet 50 Mb (w sumie też niepotrzebny, wystarczyłoby 10, ale nie obrażę się za więcej ;) ) i nielimitowane rozmowy telefoniczne na cały świat. Przekonuje mnie zwłaszcza to ostatnie, bo dzwonimy sporo do siostry w Stanach, a nawet przez tańsze numery trochę to wychodzi. Z drugiej strony przy internecie można by przez VOIP, ale to również za darmo nie jest (abonament lub np. Skype out), a i trzeba konfigurować, czego beze mnie raczej nikt nie zrobi. Więc może.

Jak to jednak zwykle bywa, obawia się jakichś haczyków czy też może niekoniecznie haczyków, ale jakiś drobiazgów, o których wcześniej się nie wie. Może ktoś miał tą lub podobną ofertę promocyjną i może podzielić się wrażeniami?

Będę dzisiaj prawdopodobnie w BOK, ale zastanawia mnie między innymi:

- jak wygląda kwestia przeniesienia numery z tepsy. Czy odbywa się to bezproblemowo, czy nie ma hecy, typu głuchy telefon (nawet przez kilka dni) lub podwójnie naliczane rachunki, itp.

- jaki jest sposób podłączenia telefonu w UPC, gdzieś wyczytałem, że podłączenie jest jak Internet. Czy w takim razie trzeba ciągnąć dodatkowe kable przez całe mieszkanie? (i jeśli to czy UPC dostarcza aparaty/przejściówki czy trzeba to kupić we własnym zakresie)

- zastanawia mnie też, czy są jakieś różnice kosztowe przy korzystaniu z telefonu w UPC. Zwykłe rozmowy byłyby nielimitowane, ale dochodzą te numery bezpłatne, czy liczone za pojedyncze połączenie - czy koszty takich są takie same jak w tepsie, czy mogą być jakieś różnice? (niby rzadko się z tego korzysta, ale chciałbym wiedzieć, czego można się spodziewać). Bo z tego, co wiem, ich 'darmowość' nie obejmuje.

Ostatnia sprawa to ten dekoder HD z nagrywarką. Do tej pory mieliśmy zwykły (bez nagrywarki) i był generalnie ok (dość szybko chodził, raczej się nie zawieszał, odbierał bardzo dobrze), ale była jedna wada, o której kiedyś pisałem. Pomimo takiej funkcji nie dało się nim obsługiwać telewizora (chodziło tylko o włączenie i wyłączenie), ponieważ reagował wtedy także sam dekoder (chociaż nie powinien). Jak się dowiadywałem była to wada tego konkretnego modelu, ale wada, której nie dało się naprawić. Zastanawiam się, czy jest szansa, że w tym z nagrywarką nie będzie takiego problemu.

Pytałem także kiedyś o taką funkcję urządzeń, że np. przy włączaniu dekodera włącza się automatycznie także telewizor (i przy wyłączeniu dekodera, wyłącza). U mnie to niestety nie działało, ale już nie pamiętam, czy ze względu na dekoder czy telewizor. Można jakoś sprawdzić czy urządzenie taką funkcję posiada?

Tu jest zestawienie dekoderów:
http://www.upc.pl/telewizja/poznaj-t...nie-dekoderow/

rycho 20.01.2011 13:12

Pilot dekodera obsługuje teoretycznie telewizor.
Niestety nie każdy.
Mojego też nie obsługuje.
Tu masz cos więcej na ten temat.
http://www.upc.pl/pdf/upc_kody_ustawien_pilota.pdf

Reetou 20.01.2011 13:16

Przenoszenie numeru jest bezproblemowe.

Telefon podłącza się do modemu dostarczonego przez UPC.

Automatyczne włączenie tv przy wł dekodera zależy od współpracy tv-dek. po hdmi.

Pakowanie się w usługę 2x droższą przy alternatywie voip to nieporozumienie.

andrzejj9 20.01.2011 13:36

Cytat:

Napisany przez rycho (Post 1140382)
Pilot dekodera obsługuje teoretycznie telewizor.
Niestety nie każdy.
Mojego też nie obsługuje.
Tu masz cos więcej na ten temat.
http://www.upc.pl/pdf/upc_kody_ustawien_pilota.pdf

Mój obsługuje. I działał. Tyle, że jednocześnie uruchamiał jakąś funkcję w dekoderze (której nie powinien - już nie pamiętam co).

@ Reetou

1,2 ok, wezmę pod uwagę konieczność ciągnięcia dodatkowych kabli.

3 - właśnie o tę współpracę mi chodzi. Przy zwykłym dekoderze (HD) jej nie było. Zastanawiam się, czy jest na to szansa przy dekoderze z nagrywarką (nie jest to kluczowe, pytam z ciekawości)

4 - Obecnie rachunki wynoszą około 80 zł za telewizję i ok100 za telefon, razem drożej niż w tej promocji z dodatkowym internetem. Nie byłaby to więc kwestia dopłaty tylko powiedzmy zmiany oferty (na lepszą).

A co do samego telefonu. Jak widzę jest to normalny VOIP więc w sumie faktycznie można zrobić to samemu (zainteresowała mnie strona: www.darmowytelefon.pl). Tyle, że jak patrzę na inne oferty to w sumie nie branie telefonu nie obniża tak bardzo opłat, dlatego może warto mieć wszystko razem i się już dodatkowymi urządzeniami nie przejmować.

Reetou 20.01.2011 14:04

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1140386)
1,2 ok, wezmę pod uwagę konieczność ciągnięcia dodatkowych kabli.

Wystarczy postawić modem w okolicach telefonu :szczerb:

Cytat:

3 - właśnie o tę współpracę mi chodzi. Przy zwykłym dekoderze (HD) jej nie było. Zastanawiam się, czy jest na to szansa przy dekoderze z nagrywarką (nie jest to kluczowe, pytam z ciekawości)

Dekodery to obsługują, tv widać nie miał funcji startu po wykryciu sygnału po hdmi

Cytat:

Tyle, że jak patrzę na inne oferty to w sumie nie branie telefonu nie obniża tak bardzo opłat, dlatego może warto mieć wszystko razem i się już dodatkowymi urządzeniami nie przejmować.

Tyle, że piszesz, że tv aż takie niepotrzebne, net aż tak szybki też nie, więc można nie dopasowywać się do oferty, a ofertę dopasować do siebie - wtedy wyjdzie poniżej stówki miesięcznie. Instalacja Voip'a zabierze ok. 100zł pewnie teraz, a Voip (połączenia) przez 4 lata prawie kosztował mnie może z 90zł. Sprawa prosta...

jesi 20.01.2011 15:07

Ja żegnam się po 10 latach z UPC, przed wczoraj wysłałem wypowiedzenie umowy. Miałem tylko telewizję, więc o innych usługach wypowiedzieć się nie mogę. Co mnie do tego skłoniło? Otóż nędzna oferta programowa, po co mi francuskojęzyczne programy albo multum informacyjnych, gdzie wszędzie to samo? Nie dość, że drogo to do tego podwyżkę VAT przerzucili na klientów, miarka się przebrała :ysz:

andrzejj9 20.01.2011 21:40

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1140390)
Wystarczy postawić modem w okolicach telefonu :szczerb:

Telefony są (będą) dwa, więc to też do końca problemu nie rozwiązuje. Zresztą kable od UPC (do tej pory telewizyjne) wychodzą w zupełnie innym pokoju - dwie ściany dalej - więc już wolę wszystko mieć w jednym miejscu.

Ale byłem dzisiaj w BOK i porozmawiałem trochę. Okazało się, że jest w sumie sensowne rozwiązanie - podłączenie modemu do sieci telefonicznej i telefonów bez zmian, do tejże sieci. Konfiguracja tego kosztuje 50 zł, ale jest to jednorazowa opłata. Zawsze to jakieś wyjście.

Cytat:

Dekodery to obsługują, tv widać nie miał funcji startu po wykryciu sygnału po hdmi
No tak myślałem, że telewizor (chociaż nowy - kilkumiesięczny). Więc tu się nic nie zmieni, a szkoda.

Cytat:

Tyle, że piszesz, że tv aż takie niepotrzebne, net aż tak szybki też nie, więc można nie dopasowywać się do oferty, a ofertę dopasować do siebie - wtedy wyjdzie poniżej stówki miesięcznie. Instalacja Voip'a zabierze ok. 100zł pewnie teraz, a Voip (połączenia) przez 4 lata prawie kosztował mnie może z 90zł. Sprawa prosta...
Telewizja nie jest potrzebna ta MAX HD, ale Select był i być ma. Internet też wolniejszy może być, ale żeby różnica w cenie była zauważalna.

A tak alternatywy wyglądają mniej więcej tak:

- telewizja jak poprzednio (Max HD z nagrywarką) plus ten sam Internet (50Mb), ale bez telefonu - 151,50 zł miesięcznie. Różnica niecałych 27 złotych. Za tyle ledwie zapłaci się za najtańszy nawet abonament w tepsie, nie mówiąc o ewentualnym dodatkowym voipie, albo opłatach za rozmowy

- Select HD + Fiber Power 10 Mb/s (ewentualnie 25Mb) - 101 (114) zł. Tu jest zauważalnie taniej, ale za tą różnicę 77 (64) zł jest:

* o mniej więcej 20 kanałów mniej (mało ważne)
* brak nagrywarki (też raczej mało, chociaż potencjalnie to urządzenie zaczyna mi się podobać)
* pięciokrotnie wolniejszy internet (zauważalne)
* brak nielimitowanych rozmów telefonicznych

Jeśli do tego dodamy abonament w tepsie i jakiś VOIP (uwzględniając konieczność dokupienia aparatu bądź przejściówki) to różnica robi się niewielka, a rozmowy dalej trzeba liczyć i na rachunki patrzeć. Aha, trzeba też dokupić jakiś router (bo wtedy nie dają) - niby są teraz tanie, ale ze 100-200 zł też trzeba na to liczyć.

Nie upieram się, na razie po prostu rozeznaję w ofertach, ale wydaje mi się, że w tej co prawda najdroższej, ale chyba jednak najlepszej, oferuje się naprawdę sporo. W sumie nawet zdecydowałbym się na rozwiązanie najtańśze, czyli to Select HD + 10 Mb (czego nie wykluczę, że zrobię), tylko to jest jednak umowa na 2 lata. To trochę dużo, zwłaszcza w przypadku internetu. Wzięcie wszystkiego 'na full' wydaje się pod tym kątem 'bezpieczniejsze' (jeśli można tak powiedzieć).

Patrix 04.02.2011 13:33

Wyjaśni mi ktoś o co biega z tymi polsatowskimi tunerami na allegro z gratisowymi miesiącami ? -przykład-
Jak takie coś można zostawić w lombardzie ?
Przecież pierwszy właściciel tego sprzętu ma na pewno umowę ~2-letnią a sam sprzęt jest na wypożyczenie a nie na własność ?

Prezesik 05.02.2011 20:46

Ciekawe kto to kupuje.

- Deckard - 07.01.2013 20:44

Witam,

Mam pytanie dotyczące rozdzielenia sygnału telewizji i internetu telpol.

Obecnie jest 1 tv i 1 komputer, chce dołożyć drugi tv,

Wystarczy jak obecny dwójnik F zastąpię trójnikiem F ? [rozgałęziaczem czy jak to zwą]

Czy potrzebne jakieś cudo ? a może lepiej dołożyć dwójnik F na samym przewodzie Tv?

Reetou 07.01.2013 21:18

Zależy, jeśli masz tv cyfrową, to będzie potrzebny drugi dekoder.

Tak, wystarczy zmienić rozdzielacz. Ja bym brał trójkę - każdy taki rozdzielacz ma swoje tłumienie sygnału. Można kupić trójkę o tłumieniu niewiele większym od dwójki. Natomiast jak dołożysz drugą dwójkę na samym tv, to tłumienia zsumuję się i przy analogu mogą pojawić się zakłócenia obrazu - oczywiście wszystko zależy od poziomu sygnału i parametrów tych rozdzielaczy.

- Deckard - 07.01.2013 21:36

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1237068)
Zależy, jeśli masz tv cyfrową, to będzie potrzebny drugi dekoder.

Tak, wystarczy zmienić rozdzielacz. Ja bym brał trójkę - każdy taki rozdzielacz ma swoje tłumienie sygnału. Można kupić trójkę o tłumieniu niewiele większym od dwójki. Natomiast jak dołożysz drugą dwójkę na samym tv, to tłumienia zsumuję się i przy analogu mogą pojawić się zakłócenia obrazu - oczywiście wszystko zależy od poziomu sygnału i parametrów tych rozdzielaczy.

:spoko: dzięki,rozwiałeś moje wątpliwości,to tv analogowa plus internet

kupie trójkę o w miarę najniższym tłumieniu

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:01.