![]() |
Wydzielone z innego tematu, myślę, że taki wątek może wiele osób zainteresować :)
|
Budowa własnego NAS'a
pops, to powiem że jestem w szoku że na XP przy SMB v1 można wyciągnąć 50MB/s nie wiem jak to możliwe...
NAS który zrobiłem to: 1. Dyski Seagate Barracuda 7200.12 500GB ST3500418AS - 6szt. 2. Płyta Główna Asus M3A78-CM 3. Pamięć Kingston KVR667D2E5K2/4G - 2x2GB ECC 4. Procesor AMD Athlon II X3 405e socket AM3 2,3 GHz 3MB cache 45W 5. Czytnik kart Foxconn CR-V01 6. Obudowa Chieftec UNC-310S-B 400W 7. DVD-RW ASUS DRW-22B2L Wybrałem taki zestawik z kilku powodów: 1. Dyski: - szybkie - dość niezawodne, - ciche - nie grzeją się ;) 2. Płyta Główna ma wszystko co potrzeba do takich zabaw: - solidność firmy Asus (jeśli chodzi o płyty główne) - 6xsata, - zintegrowaną grafikę, - raid 0, 1 i 10, (pół sprzętowy) - gigabitowy LAN, - obsługuje pamięci ECC!!! 3. Pamięci Kingston solidna firma no i pamięci ECC :) 4. Procek - wielordzeniowy jak na serwerek przystało, no i 45W - co za tym idzie mało ciepła i mało prądu zjada :D 5. Czytnik po to by odpalać system z karty flash 6. Obudowa i zasilacz porządnej firmy Chieftec, ale akurat z tego zakupu jestem niezadowolony. Samo wykonanie jeśli chodzi o jakość może być, ale tragicznie przemyślana konstrukcja, by np. wymienić dvd lub dysk będę musiał odkręcić dużo dodatkowych rzeczy... to samo zasilacz... Dodatkowo myślałem że do obudowy będą w zestawie szyny do szafy serwerowej... a tu dupa , trzeba sobie osobno kupić... No i jak na taką dużą obudowę tylko 4 miejsca na HDD i to w dodatku jedno w pionie! Masakra, musiałem przejściówki stosować by podpiąć normalnie dyski.... (foto niżej) Za ponad 800zł spodziewałem się więcej......... 7. dvd-rw, tu zbytnio nie przykładałem uwagi, wziąłem pierwszy z brzegu, tyle że na PATA by nie marnować cennych SATA na płycie :) Ogólnie sprzęt pobiera 80 - 90W (zmierzone dwoma różnymi ups'ami) Co do systemu to się okaże w testach, macierz ma służyć udostępnianiu plików za pomocą SMB, FTP oraz iSCSI A to fotki: (narazie nie mogę dodać bo nie mam 10 postów :D ) |
Zamiast czytnika na USB nie prościej by było zastosować taki do IDE ?
|
pops, możesz sprecyzować? czytnik IDE na USB?
|
Nie, nie, adapter do flashów wpinany do portu ide na płycie głównej.
|
pops, no tak, ale wtedy stracił bym miejsce na CD, bo mam tylko jedno miejsce IDE na płycie
|
Tylko w tych nowych płytach jest zazwyczaj jeden port IDE. Właśnie to odczuwam, bo po wymianie platformy 3 dyski IDE sobie leżą, bo nie ma ich gdzie podłączyć :)
|
Bartez, możesz kupić kontroler IDE na PCI i problem z głowy ;)
|
Zgadza się, tylko nie bardzo się to opłaca. Wolałem przenieść dane na nowe dyski SATA, bo te już są dość wysłużone. Poza tym, po co trzymać w komputerze dyski 120 GB, i 2x250 GB. Szkoda prądu na nie :)
|
Masz pecha, bo dzisiaj to ograniczenie włączyliśmy, ale niestety sytuacja nas do tego zmusiła. Fotki proponowałbym zamieścić jako załączniki na naszym forum, bo za miesiąc na imageshack po nich śladu nie będzie.
Tak z ciekawości, jaki koszt całego zestawu wyszedł? |
Bartez, 3431zł - obudowa z szynami sporo kosztowała 1052zł...
|
To jak na urządzenie z 6 dyskami całkiem przyzwoicie. Może rozmiarami ustępuje sprzętowi Synology, Qnapa, czy innym, ale możliwości ma większe. 4 GB RAM robi robotę na pewno.
|
Bartez, skończę testy to będę wiedział jak maszynka się zachowuje ;) Przedstawię tu swoje wyniki. Jeśli chodzi o rozmiary to mogłem zastosować inną obudowę, ale nie zależało mi zbytnio na tym, więc użyłem obudowy 3U
|
Cytat:
|
Znikają, oj znikają, nawet te co się ma pod własnym mailem...
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Matefusz, zależy jak często są odświeżane, ale nie róbmy OT ;)
|
Zastanawiam się mocno systemem backupu do mojej macierzy, przyszedł mi na myśl pomysł by zastosować zewnętrzną stację dokującą e-sata.
Dlaczego e-sata a nie usb? wiadomo usb znacznie ogranicza transfery, a przy dość znacznej powierzchni macierzy backup mógł by trwać zbyt długo. Pojemność macierzy po zastosowaniu RAID 5 będzie wynosić 2,5TB - więc dysk 3,5cala 2TB powinien wystarczyć (kompresja danych), kupił bym dwa takie dyski by naprzemiennie robić na nich kopie, do tego jakąś stację dokującą z interfejsem e-sata by łatwo można wymieniać dyski. Jest jednak kilka problemów: 1. nie mogę znaleźć odpowiedniej stacji dokującej z interfejsem e-sata, znalazłem kilka fajnych opcji, - MediaTech Mt-5078 http://www.media-tech.pl/page.php?do=details***9001;=pl&pid=1794&kid=17 - AXP 2.5/3.5 SATA - eSATA/USB 2.0 http://sklep.madtech.pl/go/_info/?id=32775 - DELOCK SATA 2,5+3,5HDD, E-SATA, USB http://www.delock.de/produkte/gruppe...ATA_61678.html lecz nie mogę znaleźć żadnych testów, a interesuje mnie kilka kwestii: - czy wymagane są sterowniki by te stacje dokujące działały, dla mnie najlepszym rozwiązaniem było by brak sterowników. - czy obsługują dyski o pojemności 2TB bo w niektórych opisach było info że max 1TB - nie wiem skąd to ograniczenie miało by wynikać. - czy obsługują hot swap, dziwne by było gdyby nie obsługiwały.. no ale pewności nie mam. Istnieje jeszcze jeden problem, nie mam na płycie głównej złącza e-sata, więc wypadało by kupić :) z powodu braku wolnych pci, zostaje mi opcja pci-e 1x, znalazłem kilka takich kontrolerów, ale jak to zwykle bywa wsparcie tylko dla Winxp>win7, a ja potrzebuję taki kontroler który zadziała na win2008 i linuxie :) |
eSATA to po prostu SATA tylko na zewnątrz, tak samo działa i obsługuje takie same dyski. Czyli musisz mieć, albo dodatkowe wyjście na śledziu płyty, albo jedno wolne SATA na płycie i przejściówkę, jak chcesz to ci porobię zdjęcia jak one wyglądają, są nawet kable które z jednej strony mają SATA a z drugiej eSATA.
Teoretycznie to możesz sobie nawet wystrugać obudowę z desek sosnowych i podłączyć zasilanie do tego, elektronika w czymś takim jest właściwie zbędna. No a jeśli nie masz wolnych SATA na płycie, to pozostaje wersja z pci-e, teoretycznie nie powinno być problemów z uruchomieniem tego pod systemami które wymieniłeś. Ale tego nie wie nikt :P. Kontroler SATA/SAS Adapteca działał pod wszystkim od kopa bez problemów, więc celuj w jakieś markowe jakby co ;). |
pops, jak byś spojrzał na konfig mojego sprzętu to zorientował byś się że już nie mam wolnych złącz SATA - wszystkie sześć wykorzystane :) Więc przejściówka nie wchodzi w grę. Co do kabli z SATA > eSATA to mam taki w domku ;)
Zdaję sobie też sprawę że mogę wystrugać obudowę z desek hehe, ale chodzi mi o coś bardziej profesjonalnego :P Do tej obudowy z desek wypadało by mieć zasilacz :P Dzięki za podpowiedź jeśli chodzi o kotroler Adaptec |
Trzeba bylo zrobic hot spare-a i mialbym problem z glowy.
Mial bys dodatkowy jeden dysk w zapasie. |
prometeusz tak i jeden port sata mniej....
|
Tylko co do dodatkowego kontrolera to sprawdź najpierw czy będzie Ci działał konkretny model z twoją płytą główną w takich warunkach jak chcesz. Bo w przypadku mojej płyty głównej nie chciały się uruchomić na raz kontroler RAID na pcie i na płycie głównej. Możliwe, że przez to będziesz zmuszony do stosowania RAIDa programowego co imo jest trochę bezsensu. Problem ma związek ze zbyt małą pamięcią ROM jak na potrzeby współczesnej ilości zintegrowanych urządzeń z płytą. Teoretycznie można próbować zmniejszyć ilość uruchomionych urządzeń na raz, ale w moim przypadku to nic nie dało.
|
pops, nie zamierzam korzystać z niby sprzętowego RAID'a który jest wbudowany w płytę główną, bo tak naprawdę to nie jest sprzętowy raid. Co do RAID'a programowego to wstępnie testowałem i bardzo dobre wyniki można uzyskać, równie dobre jak na sprzętowych kontrolerach. I tu pytanie czemu korzystamy ze sprzętowych raid'ów - by nie obciążać procesora, tylko jaki ma sens taka teza gdy głównym zadaniem procesora w mojej macierzy jest właśnie obsługa dysków twardych? :D Tak naprawdę sprzętowy raid niczym nie różni się od programowanego raidu. Sprzętowy raid ma swój procesor pamięć itp. tylko dlatego by odciążyć serwer od tego zadania, bo przecież serwery nie są stworzone po to by męczyć się z dyskami, ale tu stop - mój właśnie po to jest :D
|
RAID sprzętowy wbudowany w mobo to tak naprawdę nie RAID sprzętowy, ale RAID programowy będzie ok? :> Problem tkwi w tym, że programowy nie pozwoli Ci uzyskać wydajności porównywalnej ze sprzętowym. Na potrzeby NASa nie będzie to aż takie ważne, ale to trzeba wyraźnie podkreślić.
|
Jarson, wyraźnie podkreślą to moje wyniki testów :) Powiem tak - na dzień dzisiejszy przetestowałem wstępnie RAID 0 (6 dysków) programowy i wynik odczytu z dysków to 560MB/s - chyba nieźle co?
|
Jeżeli ma to posłużyć do napisania pracy, to to jest bardzo ciekawa teza do zbadania - czy RAID programowy może w takim wypadku dorównać sprzętowemu? W zwykłym komputerze nie ma mowy, bo powodowałoby to niepotrzebne obciążanie CPU, ale tu istotnie procesor nie ma innego zajęcia niż tylko obsługę dysków. A podobne płyty główne z i bez RAID różnią się paroma złotymi ceny, nie wspominając o dedykowanych komputerach.
Gdybyś chciał się zająć tą sprawą (pytałeś o sugestie, co uwzględnić w testach - myślę, że to jest jeden z takich punktów), do dodatkowo przydałoby się sprawdzić, jak to wpływa na pobór prądu. Athlon II X3 405e ma TDP 45W, nie pamiętam specyfikacji prądowej kontrolerów RAID ale cały intelowski chipset X58, wraz z kontrolerem ICH10R ma TDP na poziomie 24W, a to i tak dużo w porównaniu z układami AMD. Warto sprawdzić, co wychodzi drożej w przeliczeniu na np. rok pracy non-stop. |
Jarson, cała moja macierz pobiera 80~90W na dzień dzisiejszy, wiem że to sporo (jak na macierz) ale musiałem iść na kompromis, bo nie wiem jeszcze do końca czy ten zestaw będzie pracował jako macierz, czy może jako zapasowy kontroler domeny na w2k8 (a przy okazji udostępnianie zasobów). Gdybym był 100% pewny przeznaczenia to zbudował bym to na jakimś Atomie lub ULV.
Co do testów, to jedynie będę miał możliwość przetestowania wbudowanego w płytę (jak już pisaliśmy pół/sprzętowego) raida z raidem programowym w zależności od systemu. Czyli, budowa raid w biosie - instalacja systemu, test, później usunięcie raid w biosie, instalacja systemu, stworzenie pod systemem raid'u i test porównawczy :) |
Ilość załączników: 3
Imo jeśli będzie jakaś różnica to raczej marginalna i wynikająca z radzeniem sobie z RAIDami przez konkretne OeSy.
Porównanie adapteca i intela z płyty: Załącznik 54685 Załącznik 54686 W zastosowaniach domowych mija się z celem stosowanie dodatkowego kontrolera. Jak widać różnica jest w zasadzie tylko w burstcie i spowodowana jest własną pamięcią ram adapteca. A tymczasem mój NAS wygląda tak :haha: : Załącznik 54687 Nie ma na razie dysków bo nie mam ich gdzie położyć :P. Jak skombinuję budę będzie troszkę bardziej praktycznie :P. Na razie bootuje opensolarisa z pendriva. |
pops, z tego co widzę to masz jakieś dwa wolne dyski w raid 0 - popraw mnie jeśli się mylę... bo 174mb/s to nie jest super wynik :P Fajnie było by gdybyś spróbował stworzyć jeszcze do testu programowalny raid 0 np na opensolarisie - choć nie wiem czy ma taką możliwość - nie znam systemu, dopiero co odpaliłem na virtualce ;)
Swoją drogą jak odpaliłeś hd tach na opensolaris'ie? :D |
Nie, nie, to stare porównanie raidów jakie zrobiłem pod xp i chodziło w nim tylko o zestawienie adapteca z intelem. Do solarisa jeszcze nie podpinałem dysków w ogóle, bo jak napisałem nie mam miejsca na biurku. A opensolarisa wziąłem po prostu z ciekawości, też go jeszcze nie sprawdzałem. Zainstalowałem wersję eon http://eonstorage.blogspot.com/ http://sites.google.com/site/eonstorage/
|
pops, dzięki za info o tym systemie nie miałem pojęcia - cholerka idealnie nadaje się do porównania z openfiler'em i FreeNAS'em swoją drogą to projekt FreeNAS został wstrzymany i teraz jest rozwiany openmediavault już nie na podstawie FreeBSD (unix) tylko na linuxie - debian - niebawem będzie do przetestowania.
PS. zasysam właśnie eonstorage :) |
pops, muszę jednak odpuścić sobie eonstorage, nie mogę znaleźć nigdzie dokumentacji na jego temat, jedynie proste FAQ... nie ma też WEB gui - niby jest eon webmin ale nie mam czasu na bawienie się z instalacja... a tak fajnie się zapowiadał... uruchomiłeś może webmin'a?
|
Wszystko będę robił dopiero jak skończę z obudową. Wprawdzie już ją mam, ale muszę trochę przerobić.
Docelowo system będzie bootował z DOMa zrobionego z karty CF na przejściówce IDE wypuszczonej na śledziu. |
pops, zamiast bawić się eonstorage, polecam ci projekt NexentaStor Community Edition ;)
Jest darmowy do 12TB i naprawdę ma świetny interfejs WEB, coś jak FreeNAS i Openfiler! tu masz link: http://www.nexentastor.org/projects/...mmunityEdition |
Ilość załączników: 1
|
Tu oryginał: http://basanovich.livejournal.com/163813.html, z którego wynika, że jest to 90 TB, a nie 70 TB. Właściwie to było 96 TB, ale trzy dyski padły :)
|
A całość stoi na balkonie - szum wytworzony przez stado (45 chyba naliczyłem) wiatraków w domu byłby nie do wytrzymania. :D
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Ciekawe jaki rachunek po za prąd przychodzi :D
|
Dyskusja podzielona. Posty dotyczące WD MyBook tutaj: http://forum.cdrinfo.pl/f119/wd-mybo...-gb-lan-87000/
|
Ilość załączników: 1
Pochwale się, wczoraj uruchomiłem mój drugi domowy serwer+nas :D
Mój stary oparty na Geode GX1 300Mhz niestety po 2 latach wyzionął ducha miesiąc temu :( Ale za to nowy wyciąga po sieci całe 11-12MB/s (Fast Ethernet) i nic sobie z tego nie robi :D a uTorrent czy nginx zajmuje całe 0% cpu :D Procesor VIA C3@1.4Ghz (MMX,SSE,akcelerator AES) , 512MB DDR RAM (mozna 2GB wsadzić). 4 porty USB 2.0 i dwa kanały ATA/133 . Jako dysk dla NAS posłuży zewnętrzny mały napęd USB2.0 2,5'' ~500GB. I tak przez moje switche więcej niz 12MB/s nie przejdzie. Jest jedno wolne PCI, ale niestety nie mam specjalnej szyny. Byłoby eSATA lub firewire :( Głównym dyskiem jest na razie Microdrive Seagate 1.2 8GB (UDMA/33) . Na system i dane serwera starcza, a przy małych operacjach zapisu jest duuuzo szybsze od CF (ma własne cache) :) I można powiedzieć, że nie pobiera prądu. Sterowanie tradycyjnie przez VNC, a wygląda to tak: Załącznik 55932 Oczywiście nie ma ani jednego wentylatorka. W planach jeszcze umieszczenie na nim dysku szyfrowanego HaDES (taki sieciowy truecrypt), wtedy prędkość przesyłania drobnych plików jest oszałamiająca (bo przez siec idą dane tylko jednego dużego pliku). |
Zmierzyłem pobór mocy tego ustrojstwa w aktualnej konfiguracji
- procek @1.4Ghz (można ustawić od 533 do nie wiem ilu. Standardowo jest 1Ghz). - dwie kości DDR 256MB 266Mhz - dysk microdrive Seagate ST1.2 8GB W idle jest to ok 20W, w stresie 35W. Przy czym nie bardzo jest czym go obciążyć (chyba tylko mielenie JPEGami w PHP to potrafi, cała reszta nie umie nawet 10% zająć). Więc 99,9% czasu jest w idle. Dysk 500GB doda do tego ok 0-2W (będzie sie wyłączał po dłuższej bezczynności, bo wiadomo nie zawsze sie z NASa korzysta). Na razie jestem bardzo zadowolony, bo pobór będzie praktycznie taki sam jak starego Geode, a możliwości znacznie większe. Choć na pewno nie jest to NAS porównywalny z Waszymi sprzętami, to do domowych zadań wystarcza i na pewno jest lepszy od najbardziej rozbudowanych routerów :) |
Nie będę zakładał nowego tematu i podepnę się tutaj. Jakiego transferu mogę się spodziewać przy FreeNAS przez FTP? Sieć wewnętrzna gigaethernet, router w gniazdami gigowymi DGT.
|
@mjq666 przy 1Gb/s to możesz maksymalnie wyciągnąć ~128MB/s. Wszystko jednak zależy od urządzeń, kart sieciowych, kontrolerów itp itd.
U siebie na XP mam serwer FTP i jeśli ktoś coś ciągnie po LAN(100Mb/s) to ma prędkość ~1.5MB/s. |
Hmm to coś słabo u mnie FTP wyciąga ok 10MB/s przez Fast Ethernet. Ciut szybciej niż udostępnianie plików w windows.
NAS ma zintegrowaną VIA Rhine II, pecet ma Realteka Gigabit PCI-E, oba sprzęty ciutkę już leciwe (2005 i 2007 rok). Korzystam z darmowego (naturalnie ;) ) serwera Filezilla Server oraz darmowego (naturalnie) klienta Filezilla Client ;) 2MB/s było na poprzednim serwerze (Geode 300Mhz). |
Teraz mam terminal Wyse na Windows XP Embedded, postawiony serwer FTP na GuildFTPd i prędkość kopiowania to jakieś 3,5 MB/s. Ale przy nowym łączu nie opłaca mi się ściągać rzeczy na Wyse a dopiero później na PC. W netu teraz ściąga mi maksymalnie z prędkością 5MB/s. Dlatego chce wymienić Wyse na sprzęt oparty o płytę Intel Desktop Board D525MW. Tutaj link: http://www.intel.com/Products/Deskto...W-overview.htm
|
Przy takim łączu to rzeczywiście ściąganie dedykowanym komputerem mija sie z celem.
Choć wciąż dobry z niego serwer. Atom na pewno będzie szybki (liczyłbym na 50-70MB/s), o ile oczywiście zaopatrzysz sie w Gigabitowego switcha. W przeciwnym wypadku wyciągnie tyle co u mnie. |
Teraz mam modem VDLS2 firmy DGT typ RGW VDSL2 G. Dwa porty gigabitowe i dwa fastethernet. Do tego podpięty switch 8 portów fastethernet. Problem w tym, że w tygodniu jak pracuję stacjonarka nie ściągnie wszystkiego na czym mi zależy. Myślałem komputer i serwer spiąć właśnie na tych dwóch portach gigowych a switch do fastethernet. Ewentualnie za jakiś miesiąc lub dwa kupić switch gigabitowy.
|
Postawiłem wszystko na windowsie xp i nawet działa. Ale z racji urlopu z ciekawości ściągnąłem FreeNAS i doszedłem do wniosku, że ma wszystko czego potrzebuję. Skonfigurowałem sobie ftp, upnp, itunes i bittorrent. I właśnie z tą ostatnią usługą mam problem. W konfiguracji ustawiłem "Watch directory" i przez ftp wrzucam do katalogu torrenty. Jednak nic się nie dzieje. Doszedłem do tego, że muszę zmienić atrybut plików torrent na 777 i zresetować serwer, wtedy dopiero widzi pliki i zaczyna je pobierać. Jakieś pomysły co jest nie tak?
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:53. |