![]() |
Windows® 7 HOME PREMIUM w Carrefourze za 199
Chyba pierwsza oferta reklamowa przesłana na maila, na którą od bardzo długiego czasu zwróciłem uwagę. Niemniej wygląda to interesująco, więc.. szukam haczyka ;)
W każdym razie: http://www.carrefour.pl/page/pl/tani...-home-premium/ Z tego, co jest tu napisane, jest to upgrade praktycznie do wszystkiego, t.j. do komputerów i notebooków z systemem Windows XP i Vistą. O upgradzie do Visty słyszałem, ale i to miało pewne warunki (kupiona po danym terminie, aktualizacja tylko do takiej samej wersji itp.), natomiast do XP po raz pierwszy. I szczerze mówiąc.. coś wątpię.. Poza tym jest tu napisane BOX, co już w ogóle wydaje się niemożliwe, bo takie wersje kosztują ponad 500 zł (a upgradeów chyba nie ma). Co o tym sądzicie? http://www.carrefour.pl/gfx/f1a75e19...0d6171dc47.jpg ----- EDIT Poszperałem na Allegro i takie oferty faktycznie są, ale droższe. Przykładowo: http://www.allegro.pl/item1028907050...32_64_bit.html Cytat:
Wersja BOX Windowsa 7, 64bitowa (bo taką bym wziął) brzmi w sumie zachęcająco :) http://www.allegro.pl/item1028694199...carrefour.html |
Brzmi zachecajaco, ale w upg z Win XP nie wierze. Czekam az ktos potwierdzi :-)!
|
Tak sobie myślę.. Biorąc pod uwagę, że to Box, więc po prostu bierzesz z półki i wkładasz do wózka, masz na to paragon, masz treść ogłoszenia.. Teoretycznie jesteś kryty, chociaż zostaje jeszcze kwestia umowy licencyjnej, jeśli w niej są szczegóły na ten temat. W każdym razie ja jestem zainteresowany chociaż jeszcze nie planowałem przesiadki. Ale za taką cenę..
|
Mam windows vista business box i co mogę sobie ten system tym uaktualnić do 7 ?
|
Kiedy to wchodzi "do sklepów"?
|
Niestety ale chyba się nie łapię,
pierwsza tabelka na: http://www.dobreprogramy.pl/Uaktualn...kul,11430.html Windows 7 Supported and Non-Supported Upgrade Paths Test Matrix http://www.mydigitallife.info/2009/0...s-test-matrix/ Tak, niestety promocja nie dla mnie... :( |
Cytat:
Inna sprawa, że link, który podałeś, jest prawie sprzed roku (i sprzed premiery "7"). Być może od tego czasu coś się zmieniło, bo wcześniej takich ofert nie widziałem. Druga sprawa, że zastrzeżeń, które tu są wymienione, w opisach aukcji czy też w ogłoszeniu nie ma.. Jedyne czego się obawiam, a co prawie na pewno będzie obowiązujące to możliwość przejścia jedynie z 32 na 32 bity i 64 na 64. A ja niestety XP mam tylko w wersji 32 bitowej, która to w "7" mnie nie interesuje (nawet za taką cenę). @ Jou Masz na ogłoszeniu datę - wygląda na to, że od wczoraj. Ale na Allegro niezależnie jest dużo ofert tego typu, również od sprzedawcy "Carrefour" (ale nie wiem, czy to oficjalne konto). |
Cytat:
Czy tego nośnika i klucza można użyć (legalnie) do pełnej (bo z powodów technicznych na pewno nie upgrade) instalacji z XP pro EN? |
Cytat:
|
Cytat:
Dla mnie to też dziwne. ---- Na lapku miałem/mam preinstalowanego XP HE (OEM) ale na tego złomka nie opłaca mi się już kupować systemu, najnowszy technologicznie już nie jest i siedzi na nim W7 Pro (MSDN) czyli nie mogę na nim jedynie "pracować" ;) |
Cytat:
Stronę Microsoftu też przejrzałem, ale jest ona mniej więcej taka, jak jego programy - nic nie można znaleźć... |
Cytat:
|
Cytat:
Do reszty, która czeka na potwierdzenie z XPkami: Na tej stronie jest opis; http://windows.microsoft.com/en-us/w...de?os=winvista Upgrading to Windows 7 from: - windows xp - windows vista - windows 7 (upgrade wersji) Także drogą dedukcji można dojść do tego, że skoro jest instrukcja to można robić upgrade (na pewno z wersji XP Home, z Pro nie mam pojęcia, mam ten sam problem z Vista Business.) Niestety będzie potrzebny "windows easy transfer i clean install" - transfer plików i ustawień a potem czysta instalacja. Cytat:
Gadać sobie można byle co ale gdy chcesz to na piśmie z czyimś nazwiskiem to jest inna śpiewka... :D Witaj w świecie MS... Druga sprawa - wszystkie tabelki upgrade jakie do tej pory znalazłem w necie tyczą się możliwości FIZYCZNEGO upgrade'u czyli instalacji systemu na poprzedniej wersji bez formatowania komputera (czyli, że jak się nie da to jest wstawiony X). Często to wprowadza w błąd ponieważ ludzie myślą, że to tabelka wyssana z licencji przedstawiająca możliwe drogi upgrade'u licencji... Właśnie sobie czeszę forum "microsoft social answers" dział "Install, Upgrade and Activate": http://social.answers.microsoft.com/...nstall/threads |
Ja tylko o czystej instalacji myślę. Dane i wszystko to już zrobię we własnym zakresie. Nie mam najmniejszej wiary w Microsofcie, że przy aktualizacji ustawienia bezproblemowo by się zachowały (zresztą nie zależy mi na tym).
|
"System występuje w wersji 32-bitowej i 64-bitowej" - o co tu chodzi? Albo-albo czy dwa w jednym kupujemy?
Cytat:
No, ale nie o tym temat. |
Ponawiam pytanie:
Cytat:
|
jou,
dotychczas sprzedawane upgrady win7 (jak i inne upgrady xp,vista) miały licencję pozwalającą tylko na upgrade w ramach tej samej wersji językowej. |
Cytat:
Cytat:
Windows 7 jest już bardzo dobry, ja jestem często marudą jeśli chodzi o systemy i skoro 7 mi się podoba... ;) |
Nie mam cholera Carrefoura pod ręką, żeby się przejść i sprawdzić, ale jeśli nic konkretnego nie znajdziemy, to trzeba się będzie przejechać. Bo jeśli i na pudełku nie będzie żadnych dodatkowych zastrzeżeń, to może się skuszę.
|
Na pudełku to raczej zobaczysz tylko, że ach, jaki ten windows jest wspaniały z info że bierz, bo w środku masz i 32 i 64 bity. Za to w warunkach licencji przeczytasz, że upgrade 64bit możesz zrobić tylko z 64 bitowego systemu - wcześniej M$ miał taką politykę i nie sądzę, żeby ją zmienił.
|
Pewnie i tak będzie, bo faktycznie trudno podejrzewać nagłą zmianę polityki. Z drugiej strony trochę to dziwne, jeśli w pudełku są dwie wersje, a można zainstalować tylko jedną..
Zastanowię się. Najpierw chcę to w ogóle zobaczyć. Miałem nawet dzisiaj pojechać, ale jednak Carrefour jest na drugim końcu miasta. Trochę bliżej mam Carrefour Express, ale nie wiem, czy tam też obowiązuje ta oferta. |
Cytat:
|
Się z XP nawet nie da. Tylko czysta instalacja.
|
Cytat:
|
Cytat:
instalacja nie rozni sie niczym od zwyklej z jednym wyjatkiem musisz podac numer seryjny poprzedniej wersji windy kieyds tez pamietam, ze program instalacyjny zawolal na chwile wlozenie plyty wersji poprzedniej, ale to byl CorelDRAW a nie Winda ;) |
dzwoniłem do m$, czy można upgrade z Visty pominąć
bo się Vista burzy, (ściemniałem ofkors bo nigdy nie miałem visty) odpowiedzieli, że oczywiście można wykonać czystą instalację :spoko: zapytałem czy upgrade dla np. Acera musi być tylko na Acerze odpowiedzieli, że nie, nie ma znaczenia firma, tylko klucz musi sie poddać weryfikacji :spoko:, czyli reasumując, można mieć legalny windows 7 za 110 zł :spoko: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1024768544 |
Zetoxa, tak z MS bardzo przyjemnie się rozmawia ;-)
Teraz proponuję poprosić o to samo drogą oficjalną na piśmie. BTW Taką rozmowę przydałoby się nagrać i wrzucić na YT (oczywiście bez nazwisk ale tak aby było wiarygodnie). |
mowilem ze fajne chlopaki z nich:D
|
Cytat:
Ok, to może jest gdzieś na internecie dostępna umowa licencyjna? Bo tak gdybając obawiam się do niczego nie dojdziemy.. (chyba, żeby skontaktować się z główną obsługą Microsoftu.. W amerykańskiej obsłudze klienta zwykle wiedzą, co mówią.. |
no niestety nie nagrywałem rozmowy, ale panienka była miła,
i chyba nie ściemniała :sciana: |
Nie ściemniała. Pewnie po prostu nie miała pojęcia co mówi..
|
witam,
widziałem w Carrefourze to pudełko - jest napisane, że można aktualizować z Visty i XP/ nie jest napisane czy można, np. z XP Professional czy np. z Visty Ultimate. ale ja mam dalej wątpliwości - co myślicie? |
Ja bym się zapytał, a jeśli nic się nie dowiem, to kupił. 200 złotych mogę zaryzykować (w sensie nie, żeby wyrzucić w błoto, ale w najgorszym wypadku na chwilę zamrozić) i przeczytał w domu na spokojnie licencję. Jeśli będzie sprzeczna z tym, co w sklepie, to zwrot..
I tak też pewnie zrobię jeśli mnie do Carrefoura w końcu zaniesie. Tylko, że to daleko... |
w Carrefourze kogoś spytać? kogo? :-)
zwrotu na pewno Ci nie przyjmą - to pewne. Microsoft określił możliwe drogi upgradu do Winows7. a ta lakoniczna informacja na pudełku temu przeczy - chyba, że to jakaś nowość w polityce |
Nie mają wyboru. W swojej reklamówce jasno piszą o przeznaczeniu programu. Jeśli z jakichkolwiek powodów (tutaj licencji) jest ono inne, to zwrot jest oczywisty.
|
a jak jest np. z Officem 2007 - czy jeżeli zainstaluję czysty upgrade Windows 7, to czy poźniej będę mógł zainstalować i zdalnie - tak jak to się robi w tym Officie - uaktywnić program?
sprzęt pozostaje ten sam - tylko zmienia się system podobnież z innym programami, które uaktywnia się poprzez internet - czy nie zostaną potraktowane jako nowa platforma i potrzebne będą nowe licencje? |
Cytat:
Polacy wszędzie muszą wietrzyć podstęp:rotfl: |
tu nie chodzi o podstęp - microsoft określił kiedyś ścieżki aktualizacji, z których wynika, że np. Vistę Ultimate nie da się zaktualizować do 7 Home Premium.
natomiast wg. tego pudełka wynika laknicznie, że wystarczy Vista lub Xp i można (z tym, że XP tylko w czystej instalacji) |
Cytat:
Na pudełku masz też napisane, żeby zapoznać się z warunkami licencji, które są dostępne tutaj. To, mam nadzieje, rozwieje Twoje wątpliwości. P.S. Na pudełku jest wyraźnie napisane: "Wszystkie wersje systemów Windows XP oraz Windows Vista kwalifikują się do uaktualnienia." |
Napisałem do sprzedawcy na Allegro (Carrefour), z ciekawości co na ten temat odpisze.
|
Montowałem to dziadostwo na laptopie Lenovo.
W pudelku sa dwie płyty, wersja 32 i 64 bitowa. Niebootujace!.W kazdym razie nie zabootowaly na lapku,a UltraISO podal"non bootable". +naklejka informująca o upgrade do naklejenia na komp + żółta naklejka z numerem seryjnym. Czyli,potrzebny jest działający system. Na Vista można robić upgrade, ale niestety wszystkie śmieci po Viscie zostają i system jest ciężki i powolny. Na XP robi się instalacje z wymazywaniem dysku, wiec system jest jak nowy. Myślę,ze można wykonać myk, z normalnej płyty win7 odpalić klasyczna instancje i użyć numeru upgrade i mieć święty spokój :) Wydaje sie, ze chyba mając Viste - warto, przy XP chyba raczej nie. Upgrade jest legalny,bo pojawił sie w ofercie 4 asów :) czyli największych hurtowni w Warszawie. Sorry, ale wprowadzono mnie w błąd - nie sa dostępne w hurtowniach. Edit2: -wydaje sie, ze jest to upgrade przynależny osobom które kupiły komputer z Vista w określonym terminie. I teraz ta nadwyżka jest sprzedawana przez market. Trochę jednak nielegalnie,legalny upgrade. Klasyczny szwindel niby legalny w markecie. Nie wiem.W Polsce wszystko jest możliwe,jednak do firmy chyba będzie nielegal :) |
A tak z ciekawości - co to za 4 asy?
|
Cytat:
Czyli, że w końcu legalny czy nie..? :> I tak serio - czemu uważasz, że przy XP się nie opłaca? Moim zdaniem to właśnie wtedy opłaca się szczególnie (zakładając, że faktycznie istnieje opcja upgrade, czego nie było wcześniej). |
Niebootowalne płytki... oj :sciana:
|
Ciekawe czy jak by potraktować te płytki programem Microsoft_Windows7-USB-DVD-Download-Tool-Installer-en-US to by wyszedł bootowalny pen-drive który byłby legal
|
Cytat:
Cytat:
Nie lepiej od razu 7? I dla jasności - dla XP opcja instalacji jest z wymazywaniem danych!!! Dla Visty - nad-granie systemu. |
Płyty są jak najbardziej bootowalne, wystarczy przejrzeć ich zawartośc, żeby się o tym przekonać:>
Ale, żeby nie było. Właśnie skończyłem instalację systemu z płytki 32bitowej na czystym dysku, powtarzam czystym dysku. Żadnych problemów z bootowaniem i instalacją. Dla pewności przeprowadziłem nawet aktywację systemu i tu też nie napotkałem żadnych problemów. Czyli kolejny mit obalony:spoko::haha: Instalację zrobiłem z ciekawości, tak, żeby się przekonać co i jak:mruga: P.S. Właśnie zauważyłem, że w wersji home premium są gierki, te, które były zawsze w windowsie.:spoko: A w używanej prze ze mnie wersji pro nie ma:'(;) |
U mnie nie zabootowaly (na Lenovo), a UltraISO wyraźnie podał Niebootujaca
Dlatego tak napisałem. Sprawdzać dalej nie miałem czasu, ani ochoty, ani powodu. |
Cytat:
|
Cytat:
Ps: UltraIso chyba mi szwankuje, bo i SnowLeo i mojego oryginalnego winXP podał jako niebootowalne. Chyba czas na reinstalke. |
Cytat:
Ale.. skoro już się wyjaśniło, że i na czysty dysk da się to zainstalować, to pozostaje jedynie kwestia legalności tego wszystkiego, bo poza tym wygląda to dobrze. Tu pytanie do osób, które kupiły - moglibyście rzucić okiem na umowę licencyjną? Ewentualnie może ją zapisać w jakimś pliku (jeśli się da) i wrzucić? |
Czytalem gdzies ze Microsoft pozwala na czysta instalacje wersji upgrade, oczywiscie z zachowaniem idei upgrade'u.
|
Cytat:
Przejrzałem go teraz i do Windowsa 7 znalazłem trzy umowy licencyjne. Sprawdziłem je wszystkie, ale szczerze mówiąc, nie znalazłem żadnych konkretnych informacji dotyczących aktualizacji (może przegapiłem, bo nie czytałem bardzo dokładnie, ale wydaje mi się, że niewiele na ten temat tu jest). Tu link do umowy w języku polskim: http://download.microsoft.com/Docume...b8930a160a.pdf może ktoś będzie miał więcej szczęścia. Tymczasem znalazłem na stronie Microsoftu stronę poświęconą oryginalnemu oprogramowaniu, rozpoznawaniu piractwa itp. Napisałem na adres tam podany i opisałem wątpliwości. Może otrzymam w końcu jakąś konkretną odpowiedź. Chociaż z tego, co na razie widziałem i biorąc pod uwagę informacje na pudełku, zaczynam twierdzić, że kupno i użytkowanie tego systemu jest jak najbardziej legalne.. |
No to zapytam - jak zainstalujemy taką karfurowską 7 na korsarską ;) XPeczkę to będziemy legalni ? Bo jak tu czytam, ta Siódemka ma numer do aktywacji i można ją aktywować w Microsofcie ? W razie kontroli przedstawiamy pudełko, fakturę (paragon), płytę i raczej się od nas odczepią ? A my mamy legalny system za mniejszą kasę...
Inne pytanie - czy raz aktywowany Win XP można komuś sprzedać i on go sobie zainstaluje i będzie legalny ? Czy też jak kupisz system to szlus - system jest tylko Twój i koniec ? Przy okazji - widząc zainteresowanie u nas tym produktem, sądzę,że Microsoft miał by trochę mniej problemów z piractwem, sprzedajac Win XP za 149 zł i Win 7 Home za 199 zł. Chętnych do zakupu byłoby sporo... |
Upgrade dotyczy legalnego XP. Zalezy oczywiscie jak poslodzony jest xp, ale wydaje mi sie ze instalator 7 sprawdza legalnosc xp. Co do kontroli to zalezy kto przyjdzie, jak sie znaja to wiedze ze upgrade czyli postawiony na xp i beda chcieli rowniez dowod legalnosci xp.
Xp wg licencji nie mozna sprzedac(chyba zwlaszcza oem), ale jesli nie masz imiennej faktury to nie powinno byc problemu, aktywowac bez problemu mozna chyba 3 razy lub wiecej a potem dzwoni sie do MS. Moze i chetnych za 199zl bylo by miecej ale MS by sie to nei oplacalo, lepiej sprzedawac 2xdrozej a tylko troche wiecej bo i tak wyjda na swoje;) |
Kiedyś myślałem,że jak damy mniejszą cenę to wygramy na popycie. Okazuje się,że lepiej dac większą cenę i zmuszać (poprzez prawo, państwo) do zakupu po tej wyższej cenie.
Ale ktoś tu pisał,że tą 7 można na czysty dysk wrzucić.... |
Prawo popytu prawe popytu, a logika i prawo kasy swoja droga. Nie oplaca sie sprzedawac wiecej a taniej, bo i tak trzeba to cos wyprodukowac(pomijam groszowe ksozty). Lepiej dowalic cene prawie ze zaporowa a zarobic swoje:)
Mozna zapewne ale i tak pozostaje kwestia legalnosci. Ja osobiscie wole triale, bo i za darmo i nikt sie nie rpzyczepi ze uzywam upgrade'u. Oczywiscie offica nie uzywam wcale bo nie jest potrzebny do niczego, a OO dobrze sobie radzi. |
OO nie radzi sobie tak dobrze jednak.... "Ty mi mówisz jest dobrze, jest dobrze, ale nie najlepiej jest...." .
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Myślę, ze nawet gdyby MS sprzedawał system za 1$, to jego cena na rynku wynosiła by z 50$ :) |
podobnie jak benzyny..
A co do legalności tego systemu to poddaję się. Przeglądałem licencję, pytałem na forach, próbowałem skontaktować z Microsoftem, sprzedawcą.. Nigdzie nie znalazłem informacji zaprzeczającej temu, co jest na pudełku i w reklamie - że można ten system instalować na dowolną wersję XP lub Visty i że otrzymuje się wersję BOX, do wyboru 32 lub 64 bitową. Mi pasuje i nie wykluczam, że w takim razie może się skuszę (choć jeszcze zobaczę, bo generalnie nawet po tej cenie do siódemki specjalnie mi się nie spieszy..). |
Cytat:
|
Cytat:
|
OO radzi sobie świetnie, jak piszesz coś od początku... :] Z otwieranie dokumentów Office już bywa gorzej, szczególnie tabelki Excela rozwalają się... :]
|
Ano tak. A taki mam w sumie prosty Arkusz XLS..... Formuły ograniczają się do dodać i odjąć :)
|
Jutro chyba ostatni dzień promocji. Kupić czy nie kupić, o to jest pytanie ;)
|
Nie kupuj, bo dla innych zabraknie. :>
|
Cytat:
Gdybym miał wolne 200 złociszy, to nie wahał bym się ani chwili. |
Ja to olewam. Jeszcze rok czasu jestem w MSDN AA a do komercyjnych spraw wystarczy XP HE.
|
No ja w sumie na razie siódemki też nie potrzebuję i nie planowałem jeszcze przesiadki. Z drugiej strony jednak prędzej czy później na pewno się na to zdecyduję, a pomijając notebooka, którego pewnie kupię z gotowym systemem, na stacjonarny i tak będę sobie musiał sprawić pełną wersję. Nie sądzę, żeby nawet w przyszłości dało się ją dostać za niższą cenę. Dzisiaj chyba nawet XP kosztuje porównywalnie.
----- EDIT Dla posiadaczy Visty pewniejszą alternatywą może być coś takiego: http://www.allegro.pl/item1044213852...rade_fvat.html I to nawet taniej. A za 199 jest do Professional. |
Cytat:
Real foto nie ma więc w paczce możesz znaleźć system np. "for DELL" :D Takie tanie aukcje to zazwyczaj śmierdziuchy. |
To nie dla mnie, więc nie przyglądałem się uważnie. Może i faktycznie coś tu jest podejrzane (tak jak w ofercie z Carrefoura..), ale chyba aktualizację do Visty nie były dużo droższe. Ale mało istotne, interesuje mnie tylko ta wersja Boxowa.
A właśnie - raczej nie, ale wolę zapytać - tej wersji z Carrefoura nie można raczej instalować na więcej niż jednym komputerze? |
Cytat:
To wersja upgrade, dla jednostanowiskowej Visty, albo XP :) Chyba korporacyjnej wersji Win7 Upgrade -nie będzie. To by była klęska dla MS. Wyciekła by, przed premierą :) |
Tę samą wersję, która jest u nas w Carrefourze, widziałem wczoraj w sklepie sieci Staples w Anglii. Dokładnie takie samo pudełko z wersjami 32 i 64.
Tam też pewnie Carrefour maczał palce i też na pewno jest podejrzane:rotfl::rotfl::rotfl: P.S. Tylko 2x droższe niż w u nas. |
Cytat:
|
Cytat:
Doskonale wiem, że mogę dalej niekomercyjnie używać systemy, które zdobyłem w ramach bycia w MSDNAA (czyli xp pro, vista biznes, 7 pro) :) |
To chyba jakaś mistyfikacja a i bez haczyka się nie obejdzie. Podejrzane.
|
Cytat:
Ale dobra, zaplanowałem już dzisiaj wizytę w Carrefourze, zobaczę jeszcze czego uda mi się dowiedzieć i może sie zdecyduję. Jeszcze jedno (drobiazg) - czy w tej wersji działają te animowane tapety ekranu (Dream)? W Viście któraś wersja była z nich okrojona, ale to chyba ta najbardziej podstawowa. |
Cytat:
wstydził byś się z tym hamletyzowaniem :sciana: |
Jeżeli przez centusia rozumiesz rozważanie zakupu, żeby nie kupić czegoś (bez względu na cenę), czego w danym momencie nie będę używał i nie jest dla mnie ważne, to.. możesz mnie tak nazywać :>
|
Cytat:
:spoko: A tak na poważnie, to imho już czas na zakończenie przygody z xp, czas na zmiany. Zwłaszcza, że w7 jest cool.:taktak: |
Byłem.. zobaczyłem.. i... nie kupiłem ;)
Długo się zastanawiałem, ale ostatecznie jedno przeważyło. Generalnie siódemka interesuje mnie głównie (a właściwie tylko) w wersji 64 bitowej. Co prawda w pudełku taka jest, ale jednak aktualizować można tylko do takiej, którą się posiadało. Teoretycznie przynajmniej, bo w przeglądanych umowach licencyjnych tego zastrzeżenia nie widziałem (w tabelkach jest, ale je traktować można tylko pomocniczo). Nawet się zastanawiałem, czy może jednak przy instalacji przyjmie mimo to kod z wersji 32 bitowej XP, ale nawet jeśli, to naciągane trochę i tak naprawdę wydawanie 200 złotych na system w najlepszym wypadku 'nie do końca legalny'. To raczej bez sensu. Na Allegro aukcje jeszcze są i dzisiaj się nie kończą, więc szansa kupna pozostaje. Na razie zrezygnowałem, ale zastanawiam się jeszcze nad jednym - czy taki system można potem odsprzedać? Jest to wersja BOX, więc nie ograniczona do instalacji na jednym komputerze (jednym jednocześnie, ale nie jednym w ogóle - zmienisz komputer możesz zainstalować znowu). Teoretycznie więc, gdybym w przyszłości postanowił jednak przesiąść się na wersję 64 bitową, mógłbym to spróbować sprzedać. Ale nie wiem czy kod poprzedniej wersji Windowsa, który podać w końcu chyba trzeba, nie blokowałby możliwości skorzystania z innego. Na dobrą sprawę tak być powinno. Gdyby była możliwość odsprzedaży, to pewnie bym kupił. Pogadałem jeszcze trochę i jestem już właściwie pewien, że pomijając brak możliwości przejścia pomiędzy wersjami 32 i 64 bitowymi, jest możliwość aktualizacji każdej wersji XP i Visty, otrzymujemy wersję BOX, co sprawia że zdecydowanie jest to atrakcyjna oferta. |
Cytat:
Cytat:
BOX nie przywiązuje się do sprzętu ani do niczego innego. Cytat:
|
Tak, Box się nie przywiązuje. Ale to jest jednak aktualizacja, więc zakładam, że przy instalacji podać trzeba numer seryjny poprzedniej wersji Windowsa.
Jeśli nie, to problemu nie ma. Wtedy instaluję, a jeśli za jakiś czas chciałbym się przesiąść na 64 bit. to sprzedaję. Jako, że w międzyczasie nie przewiduję konieczności wielokrotnej aktywacji, raczej nie powinno być problemu, nawet gdyby nabywca musiał to zrobić przez telefon (paragon oczywiście zachowam). |
Cytat:
Przy instalacji wystarczy podać kod, który znajduje się w pudełku i tylko ten. Po aktywacji telefonicznej znów można wykonc pewną ilość aktywacji przez internet i tak w kółko, sprawdzone. P.S. Mam dość, nic już więcej w tym temacie nie napiszę. Andrzej Twoja odporność na argumenty jest zdumiewająca. |
Skąd to założenie? Z rozsądku. Jakie inaczej uzasadnienie miałoby określenie "Aktualizacja", jeśli XP i tak zaktualizować się nie da, a dodatkowo nie trzeba podawać jego kodu, żeby zainstalować tą teoretycznie aktualizację. W takim przypadku jest to normalny oddzielny system, niezależny od tego co mieliśmy wcześniej.
Ale ok, jeśli tak jest, to mi to na rękę więc nie będę więcej zgłębiał. Dzięki za potwierdzenie. |
Instaluje sie to tak samo jak zwykłego BOXa czy OEMa (mówię tu o instalacji na czystym dysku). Różni się licencja- system będzie działał, ale używanie upgrade'a będzie nielegalne, jeżeli nie będziesz posiadał licencji na system upoważniający do aktualizacji (w tym wypadku XP).
|
To zrozumiałe. Ale ciekawe, że zmiana tej licencji nie będzie miała znaczenia. Tzn. mi to oczywiście na rękę, ale producentowi nie bardzo, więc dziwię się, że takiej możliwości nie zablokował (choćby przez konieczność podania własnie numeru aktualizowanej wersji systemu i niejakiego 'powiązania' z nim numeru nowej wersji).
|
To by znczyło że do pełnej legaloności potrzebny bedzie oryginalny system MS + ten zakupiony UPG. I tak za kazdym razem przy instalacji czyli instalacja zajmuje 2 x więcej czasu.
|
Cytat:
To jest pełna wersja, sprzedawana jako upgrade. Wiec wcale nie musisz stawiać dwóch systemów. Absolutnie wystarczy, jak posiadasz legalny system podlegający upgrade! Stawiasz tylko najnowszy system, ten poprzedni służy wyłącznie legalizacji upgrade. Coraz bardziej upewniam sie, ze nauka czytania ze zrozumieniem upada. Co więcej - umiejętność czytania jakichkolwiek tekstów, jest coraz niższa. Wracamy do pisma obrazkowego i uproszczonego języka składającego sie z rożnych intonacji słowa "ku**a". |
i za to Jaśku drogi, jesteś tu powszechnie znany i lubiany :spoko:
|
Cytat:
Mialem wrażenie dokładnie przeciwne. Ze, dziwak, wariat i na dodatek sie czepia. (co tak nawiasem, jest szczerą prawdą)[offtopic-off] |
Witam,
A orientuje się może ktoś, czy jeśli zakupiłem komputerek w Anglii z angielską Vistą (Windows Vista Home Premium EN już był zainstalowany) to czy mogę dokonać aktualizacji do Siódemki z Carrefoura? Czy języki się nie pogryzą? btw... obsługa w tej sieci sklepów jest beznadziejna. Nikt nic nie wie. |
O ile się nie mylę, będziesz miał angielska 7.
Płyty sa dwujęzyczne ang/pol. (tak jest z oryginalnymi Vista i 7) |
no to, ze po angielsku będzie to akurat nie jest problem, ale nie chciałbym wydać 200 zl żeby się okazało, że instalacja sie zatrzyma w połowie z powodu niezgodności języka ;)
|
Z tego co mi wiadomo, możliwe jest wykonanie czystej instalacji siódemki, nie opartej na Viście (tak, jak w przypadku aktualizacji od XP) i jest to zgodne z warunkami licencji. Aktywacja systemu na podstawie klucza z Visty powinna wówczas przejść bez problemu, bez względu na wersję językową.
|
Co do 'okazji w necie' macie przyklad: http://sensacje.wp.tv/i,Katowice-Za-...092,index.html
tanie i optycznie oryginalne . . . |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:40. |