![]() |
Jaki papier do drukarki? (do codziennego użytku)
No właśnie, do tej pory miałem swój jeden ulubiony, ale że ostatnio miałem problem z kupnem to zacząłem się rozglądać za zastępstwem. Już co prawda kupić mogę, ale dalej się zastanawiam, czy może nie spróbować innego. A z drugiej strony testować w ciemno mi się nie chce.
Więc takie ogólne pytanie - czego używacie i dlaczego? :) Interesuje mnie zwłaszcza do drukarek atramentowych i takiego codziennego, 'mieszanego' użytku (głównie tekst, ale uzupełniany grafiką - strony internetowe, raporty itp.). Ja używałem do tej pory POLJET 80g, kupowałem w Makro lub Sellgrosie, bo były tam zdecydowanie tańsze niż w sklepach. Teraz jednak widzę, że można dostać jeszcze taniej: http://www.allegro.pl/show_item.php?...2+wys%C5%82any. Powód do głównie przyzwyczajenie, ale też dość dobra jakość i jasność, co mi się zawsze podobało. |
Ja używam na przemian HP Copy 80g/m2 lub Uni copy wydruki na drukarce Samsung ML 210 PR nie można nic zarzucić, grafika też ładnie wychodzi oczywiście tylko czerń
|
Ja do codziennego użytku używam co popadnie. W chwili obecnej coś z tesco za 10pln (ryza)
PS. Fajny temat, niby banalny ale warto podzielić się doświadczeniami. |
Używałem jakiś czas temu papieru IBM All Day, niby zwykły, ale jednak odbiegał trochę na plus jakością od tych papierów co się kupuje byle taniej. Kosztował w miejscowym sklepiku 12 złotych.
|
Cytat:
|
Pewnie chodzi o to, że drukarka jest mono :spoko:
|
Na myśli miałem to, że drukarka moja nie jest kolorowa tylko monochromatyczna (laserowa), i czerń wychodzi ładnie, a koloru nie testowałem jak się sprawuje na takim papierze
|
Ok, nie kojarzyłem tego modelu, stąd to pytanie.
|
W Makro masz papier ARO.
Mam tu akurat otwartego Poljeta i ARO. ARO jest mniej śliski, zdaje się żółciejszy, taki "naturalny". Made in Germany, GOLDHAND. Mi pasuje, ale wagi do papieru nie przywiązuję :) |
Do "codziennego" drukowania używam PolSpeed-a 80g.
Jeśli mam wydrukować ważny dokument, prezentację itp., drukuję na PolLux-ie. :) |
Pytanie do uzytkownikow napelniajacych swoje drukarki strzykawkami i innymi tego typu wynalazkami....
Macie tez tak, ze wasze drukarki tym lepiej drukuja, im gorszy papier im zaaplikujecie? U mnie w biurze drukowane bylo zawsze na papierze Berga, zielonym , pozniej na Polspeedzie i im gorszy papier, tym jakosc lepsza;) |
Stef,
kiedyś, przy którejś drukarce, miałem podobne spostrzeżenia. Może to jest związane z tym, że papiery droższe są, nazwijmy to "glazurowane", śliskie, błyszczące - a co za tym idzie, mają mniejszą wsiąkliwość. |
Czyli co, jakość wydruku na Polspeedzie może być lepsza niż na PolJet?
|
zawsze mozesz w drukarce ustawic dodatkowy czas schniecia (czyli bedzie drukowac wolniej)
teoretycznie przy sliskich papierach mozna tez sprobowac obnizyc w sterowniku ilosc podawanego tuszu a najlatwiej miec to w powazaniu i drukowac na tanim papierze a przy druku foto ustawiac koniecznie w sterowniku druk na papierze foto - wojniej drukuje, wolniej przesuwa ja tam drukuje wszystko, z wyjatkiem zdjec, na tym, co akurat mam pod reka - przewaznie pollux, ale rozne mi sie ryzy przewijaja przez rece - poki jest bialy to reszta mnie malo ;) |
Sterowniki do HP nie mają takich funkcji (poza drukiem na papierze fotograficznym, ale to tu pomijam). Ale też nie miałem nigdy problemu z rozmazywaniem wydruków, więc pytam z ciekawości.
|
Ilość załączników: 1
Ja używam POL Lux 80 g/m^2 bo akurat taki u mnie leży...
Cytat:
Ja moja 10 letnia plujka HP ma taką funkcję... rycho potwierdzi... |
Papier z Tesco jest dobry. Okazal sie bielszy niz Xerox'a.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
nie sadze - raczej stawiam, ze Andrzej nie poszukal
WSZYSTKIE HP z jakimi mialem do czynienia, od ponad 10-letnich do modeli aktualnych, maja te funkcje properities/printing defaults/advanced |
Kupiłem papier HP dla porównania. Generalnie jest też niezłej jakości i porównując obydwa (z PolJet-em) nie widać specjalnej różnicy, przynajmniej wizualnie. Ta pojawia się w momencie wzięcia kartki do ręki, a widoczna jest wyraźnie, kiedy ma się kilkanaście - kilkadziesiąt kartek. Papier HP jest wyraźnie cieńszy, a przynajmniej mniej sztywny.
Przyznam, że choć w sumie nie jest to jakiś bardzo ważny czynnik, to jednak robi różnicę (na korzyść PolJet). Ostatnio sporo drukuję i pracuję z plikami po kilkanaście kartek i kiedy wziąłem do ręki kilka takich plików papieru HP to miałem wrażenie, jakby papier złapał trochę wilgoci. W porównaniu do PolJet'a wyraźnie brakowało mu tej sztywności. Zużyć zużyję, ale chyba jednak wrócę do starego papieru (też kupiłem), bo jednak pod tym względem bardziej mi odpowiada, a i cena jest porównywalna. |
Cytat:
Moja pierwsza drukarka (czyli poprzednia) - Canon i250 - zarówno na pierwszym komplecie oryginalnym jak i później przez 3 lata na zastępczych - najlepiej mi drukowała właśnie na Poljet 80 - tekst był elegancki (nie poszarpany), grafika właśnie taka ze stron www czy coś podobnego - też OK. Aktualna drukarka - Canon ip3300 - na orygnalnych tuszach - a tutaj używałem ich dłużej niż w poprzedniej bo ponad dwa lata - też drukowałem na Poljet i byłem zadowlony ... Sytuacja się zmieniła gdy przeszedłem na tusze SkyHorse ... na Poljet jakość tekstu fatalna - jakby rozmyty, poszarpany ... zacząłem testować i okazało się, że im gorszy papier tym lepiej ... Ostatecznie drukuję aktualnie na Pollux 80 - jakoś nie jest idealna ale akceptowalna - w sumie na Polspeedzie było by może jeszcze lepiej ale nie przepadam za tym papierem bo jest najbardziej "szary" z tych pol... To tyle ode mnie ... nie wiem czy coś pomogłem .... Pozdrawiam ! |
nie ma sie co zastanawiac, do codziennego uzytku najlepiej kupowac tanio :) poszukac atrakcyjna oferte i kupowac na zapas :) ja teraz sie w lidlu zaopatrywalem bo po 12zl 500kartek :)warto wyszukiwac tekie oferty :)
|
Po 12 złotych, to w sklepiezarogiem mam, więc żadna łacha, szczególnie nie powód do robienia zapasów, no chyba, że wyjątkowa jakość w co wątpię. :]
|
ale 500kartek za 12zl ? no nie wiem, u mnie w sklepie za rogiem jest duzo drozej, dlatego zapasy robie :)
|
Fakt, że to podła jakość, jak jest teraz wilgotno, to ten papier miękki się zrobił, jutro będę w Lidlu, to kupię ryzę i zobaczę co to warte. :)
|
:) to ja tez sie zdecyduje, ale bez zapasow, bo mnie nastraszyles,na probe wezme :)
|
nie po 12, ale po 13 bez grosza ;) http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-...ndex_29038.htm
jakiejś wielkiej okazji nie ma, nie kupiłem |
No to zupełnie nie ma, bo ja ryzę DIAMOND Premium, podobno lepszy, kupiłem w sklepiezarogiem za 16 złotych. Jeszcze nie otwierałem, bo w drukarce jest resztka czegoś za 12.
|
Cytat:
|
Wojna, to może nie, ale ulotki może trzeba będzie drukować jak już zostaną tylko rządowe media. :]
A poważnie, to ja zużywam rocznie 500 - 700 kartek 1000 to maksimum, to po ch... mi zapasy? :D W tym roku poszło już z 500, ale czasami drukuję mamie artykuły i jakieś informacje z internetu, bo ona z monitora czytać nie chce i chce mieć na papierze, żeby mogła wrócić, np. jakieś przepisy, albo coś... |
Wypróbowałem papier z Lidla właśnie, zupełnie nic specjalnego, pomimo tych podawanych 80 gramów cienki bardzo, nawet po ryzie widać, że mniejsza na wysokość, za 13 zeta ujdzie do drukowania byle czego.
Muszę wydać jednak trochę na jakiś lepszy papier, bo jak się do kogoś pisze w ważnej sprawie, to aż wstyd drukować na chusteczkach. :] |
Może to 80 g/2m^2 :D
Ja polecam satynowany papier 4CC. Droższy od innych papierów (ok. 40-50 zł/ryza), ale mi się ładnie na nim drukowało np. pracę dyplomową żony. Oczywiście nie na pierdoły, bo ma 100 g/m^2, ale jak ktoś ma kasę lub chce, żeby wydruki lepiej wyglądały, to polecam. Do pierduł, wydruków faktur, rachunków, potwierdzeń, używam jakiegoś Polspeeda. |
w biedronce papier kodak ryza za 11zł bez grosza, kupiony nie testowany. używał już ktoś?
http://fanbiedronki.pl/gazetka/2012....,Papier,Copier |
W sumie jakoś, nie zastanawiałem się wcześniej nad papierem, który używam do druku, najlepszy wybór to ten z dobrą ceną. Kupuję z oszołoma po 10 PLN i wydaje mi się, że jest bardzo okey. Nie wyobrażam sobie wydawać 20 PLN na kartki...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:02. |