![]() |
xp- co zrobic, przy braku plyty instalacyjnej
witajcie.
mam taki problem- musze zrobic znajomemu zza granicy komputer- format i te sprawy. System to XP home, naklejka jest,lecz znajomy nie ma przy sobie swojej oryginalnej plyty instalacyjnej. Wiecie czy mozna sciaganc ze strony microsoftu taki obraz plyty-po podaniu numeru seryjnego czy cos takiego? A jesli nie, to co mozna w takim wypadku zrobic? Pewnie ktos mial juz podobny problm, ze zapodzial gdzies swoja oryginalna plytke i trzeba bylo sie ratowac inymi sposobami. dodam ze nie mam fizycznej mozliwosci pozyczenia od kogos plyty z taka wersja xp, wiec pozyczenie plyty i wklepanie seriala odpada. najpierw musze obraz skads dostac ;) |
Sciagnac skads i przy instalce poda serial oryginalny ?
|
Zawsze można kupić w sklepie :taktak:
|
AFAIK Microsoft sprzedaje nośniki po około 15 euro - właśnie w przypadkach takich zdarzeń.
|
15 to rubież w biały dzień, choć z drugiej strony to nikt nie kazał Ci/koledze gubić. ;]
Co prawda do piractwa nie namawiam, ale ja bym w takim przypadku ściągnął to z internetu i wpisał swój klucz, czyli tak jak Sunna radził. |
On nie zgubil, on nie ma jej przy sobie.
|
Cytat:
Ja systemu nigdy z sieci nie ściągnę (pomijam kwestie prawne) to jest po prostu niebezpieczne, bo jesteś pewien, że nie ma tam jakiejś niespodzianki logującej konta bankowe, hasła itp etc :D Tłoczka załatw i z tego pojedź (choć nie polecam bo to też sprzeczne z licencją, ale j/w.) |
A MSDN? Stamtad tez nie pobierasz?:)
Jakby wszyscy obawiali sie tego co w internecie to by nikt z niego nie korzystal a komputery zamykano by na klucz i odlaczano od gniazdek. |
Cytat:
MSDN to wiarygodne (i legalne) źródło w przeciwieństwie do obrazów robionych przez jakiegoś pryszcza z p2p... loki7777... prosze ja Ciebie... :> |
Sa rowniez w necie pewne i sprawdzone zrodla do pobierania obrazow:)
Ja odnioslem sie bezposrednio do slowa siec, a nie klient, czy siec P2P:) |
Nie wiem ja sie tam nie znam zbyt mocno na tym piraceniu :D:D
Reetou już gdzieś nawet pisał, że źródła słabe mam :szczerb: |
I tak zaraz poleca nasze wypowiedzi na smietnik:) Trzeba wiedziec skad pobierac i nie otwierac wszsystkiego co niepewne;)
|
Ja nie otwieram raczej nic ;)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
@Patrix
Do diabła z licencją - nie dajmy się zwariować. ;] Wychodzę z założenia że np. jak kupiłem program to robię z nim co chcę 'i jest fajnie dopóki nie udostępniam tego w sieci'. Ja też bym nie zaufał żadnym MX8 itp. ;] Po za tym do takich bankowych spraw wolę Linuksa - spokojniejsze sumienie kiedy o windę nie umie się odpowiednio zadbać i jej zabezpieczyć. |
Patrix jest abstynentem!
|
Cytat:
Cytat:
Linuks wcale nie musi być bezpieczny... :D Domyślnie nie ma firewalla, chyba, że sobie takowy napiszesz ze wszelkimi antyfloodowymi antyDDoSowymi regułkami ;) Bezpieczny firewall to polityka reżimu tzn input/output/forward DROP || |
to niech mi ktoś powie skąd mogę ściągnąć bezpieczny win xp home en Dell, bo też mam taki problem, jak założyciel wątku
albo gdzie kupić kopię płytka z win xp home, dołączona do komputera Asus, nie chce zaskoczyć na serialu naklejonym na Della a już kiedyś spowiadałem się na policji, dlaczego wygenerowałem seriala do windowsa |
Napisz do support'u dell'a poinformuja cie co ile kosztuje - chyba nawet w ich sklepie online da sie kupic taka plytke. Ewentualnie allegro.
|
Dokładnie - allegro lub ebay. Sprzedają masę nośników z XP do della. W tym przypadku jest to legalne rozwiązanie.
|
Na allegro jest bardzo dużo xp 'for dell' :)
|
No nie ma home'ow ale na ebay jest sporo z certyfikatami a ceny o wiele nizsze niz na allegro;)
|
Cytat:
|
ok, poradzilem sobie tak, ze sciagnalem wersje z p2p, musialem wpisac "lewy" klucz produktu, ktory znalazlem w sieci, bo plyta to obraz 1:1, wiec zadnego numerka to nie posiadalo.
Nastepnie ze strony microsoftu sciagnalem program do zmiany klucza win xp i zmienilem w nim numer na posiadany na naklejce. Po tym zabiegu chyba sie automatycznie zaktywowal, bo nie musialem nic klikac, a pisze ze numer seryjny zostal aktywowany. Wiec dziala i jest legal. Tak jak mialo byc. |
No nie rozumiem tu jednego, po co wklepywałeś lewy klucz skoro masz COA i swój numer na nim a o Windowsie z p2p to Ty lepiej milcz :sciana:
|
Poniewaz oryginalny numer nie chcial wejsc...
Nie wiem dlaczego. Wiec droga ktora otrzymalem gotowy system nie jest w 100% taka jak powinna byc,ale efektem jest oryginalny system. Wiem, ze pewnie narazilem sie adminowi za to co napisalem, ale z drugiej strony jesli sam wydawca systemu operacyjnego udostepnia narzedzie do zmiany klucza produktu, to nie widze powodu aby moja droga do oryginalnego systemu byla 100% nielegalna. |
Cytat:
Nie jest to oryginalny system, jest to system w dalszym ciągu nielegalny. Mimo wpisania keyloggerem prawdziwego klucza. Płyta jest modyfikowana, najpewniej z kluczem "corp. z czarnej listy" i przyblokowanymi narzędziami sprawdzającymi legalność. Co do meritum: -masz w dalszym ciągu nielegalny system, z nielegalnie aktywowanym Windowsem Koniec! Rozwiązaniem jest - kupienie, pożyczenie oryginalnej płyty (wbrew temu co piszą jest to legalne) i ponowne postawienie systemu i aktywowanie go zgodnie z licencja! |
Cytat:
Sprawa jasna i klarowna. |
Cytat:
Nośnik, to tylko nośnik, a nie system. |
Cytat:
Nośnik nie ma znaczenia. Jeżeli chcesz, możesz kupić sam nośnik. (inna rzecz, ze cena jest zbójecka) Jeżeli montujesz system z legalnym kluczem, nie ma znaczenia czyja własnością jest nośnik. Więcej - możesz przerabiać, w sposób legalny, zawartość nośnika, dodając sterowniki, programy lub stworzyć płytę instalacji nienadzorowanej, w dalszym ciągu legalnie. Dowodem legalności jest naklejka licencyjna + dowód zakupu!!! Inaczej jest z obrazami płyt ściągniętych z internetu. Te sa nielegalne, albowiem żaden producent systemu nie udostępnia legalnych obrazów. Obrazy systemów udostępniane przez uczelnie i placówki naukowe, podlegają innej licencji zbiorowej i są udostępniane na zahasłowanych serwerach ( a przynajmniej tak powinno być) przez właściciela licencji - uczelnie, dla swoich użytkowników. |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Już doszliśmy do wiarygodnych informacji na forum o laptopach -zapraszam. Cytat:
edit. UMOWA LICENCYJNA UŻYTKOWNIKA OPROGRAMOWANIA FIRMY MICROSOFT A w załączniku zabarwiłem Ci godne uwagi wpisy dotyczące tego tematu w tej umowie. |
OK! Znam tekst licencji.
Problem w tym, ze MS sam sobie zaprzecza, co innego zapisując w licencji, a co innego w wymaganiach użytkownika końcowego. Obecny tekst licencji i wymagań dla użytkownika końcowego, gdyby sie uprzeć, nie zezwala na samodzielne instalowanie systemu na nowym komputerze. Wracając do tematu: -posiadanie nośnika nie jest obligatoryjnie wymagane dla zainstalowania systemu. Co więcej niekiedy nośnik w ogóle nie jest dostarczany użytkownikowi końcowemu. I co wtedy? I tu sie będę upierał - nie ma znaczenia jakiego oryginalnego nośnika użyjemy, montując oryginalny system! |
Cytat:
Nie spotkałem się nigdy z czymś takim aby producent nie umożliwił żadnej drogi do odtworzenia systemu. |
Cytat:
Wersje OEM i licencje OEM wiążą system z określonym komputerem i sa dostarczane przez producenta komputera a nie MS. I drugie: -MS nie dostarcza nośnika, do OEM-owych wersji systemu, ale i Office. Ale nie w tym rzecz! Rzecz w tym, ze legalny nośnik służy do zainstalowania legalnego systemu. To czy go mamy, czy nie, czy możemy go kupić czy nie, zależy od producenta komputera vide HP, Asus, Fujitsu i inni. I nie mylmy Licencji z prawami użytkownika końcowego. Bo praktycznie jest on pozbawiony wszystkich praw :) |
Cytat:
Nic nie mylę, to Ty poszerzasz temat niepotrzebnie. Producent zawsze coś dostarcza. W większości przypadków jest to właśnie recovery na dysku twardym. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:14. |