![]() |
Plextor PX-B940SA czy Pioneer BDR-205
Jeżeli mielibyście do wyboru napędy takie jak w temacie to który byście wybrali. Plextora można kupić w Polsce, ale pytam poniewaz mam możliwość przywiezienia Pioneera z USA za ok. 220$. Nie chodzi mi jednak o cenę lecz o jakość i niezawodność, gdzie nagrywarka ma służyć do DVD jak i Blu Ray.
|
Ilość załączników: 2
|
Ok, czyli ten Pioneer to faktycznie japoński produkt a nie jak najnowszy Pioneer DVR-S18L?
|
No i przyjechał BDR-205 z USA.
Pierwsze palenie na Verbatimie DVD-R MCC 03RG20 nie pamiętam jakie "made in" Nośnik wypalony z max prędkością 16x. |
Ile Ciebie wyniósł jak można spytać:)
|
210 $ bez cła i kosztów dostawy.
Postaram się zaopatrzyć w kilka różnych nośników i w miarę wolnego czasu zamieszczę wyniki palenia. Pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne, cichutki i naprawdę szybki w rozpoznawaniu płyt zarówno CD jak i DVD, a i korekcje ma dużo lepszą niż LiteOn iHAS525 czy Plextor PX-880SA i PX-755. Sprawdzałem na płycie wypalonej kilka lat temu bardzo mocno porysowanej, Pioneer odczytał ją ku mojemu zdziwieniu bez żadnych problemów gdzie inne napędy miały kilkanaście lub kilkadziesiąt % błędów (Plextor PX-755UF nie dokończył testu odczytu) Oczywiście zepsułem swój poprzedni post usuwając zdjęcia z serwera, ale już naprawiam i tak: Pierwsze palenie na Verbatimie DVD-R MCC 03RG20 nie pamiętam jakie "made in" Nośnik wypalony z max prędkością 16x. |
Verbatim x 16 DVD-R MCC 03RG20 (MADE IN INDIA) niestety.:(
Verbatim x 16 MCC 004 (MADE IN TAJWAN) Verbatim x 16 MCC 004 (MADE IN TAJWAN) Printable Sony x 12 TDK x 6 |
Jest dobrze-jakość dzisiejszych nośników nie pozwala na nic więcej:)
|
Cytat:
Może ktoś kto ma Plextora PX-B940SA wrzuci jakieś skany? |
Verbatim CMC palony na max 40x
Verbatim x40 |
Verbatim DVD+R DL x8
|
Mam pytanie: Kuprasz czy nagrywales moze na plytach BD-R?
Jak sie sprawdza nagrywarka tez na BD-RE? Zamowilem taka nagrywarke i bede ja mial juz jutro. Mam z tym pytanie, bo kupilem Verbatimy BD-R 2x i jedna plytke Verbatim 2x BD-RE czy dobry wybor na poczatek plytek? Jakies wskazowki co zainstalowac do wypalania plytek? |
Witam.
Dopiero dzisiaj zajrzałem na forum. Jeżeli chodzi o palenie na płytach BD to jeszcze niczego nie nagrywałem ale płytki to oczywiście Verbatimy. Do tego napędu dołączany jest pakiet CyberLink BD Solutions ale ja nagrywam w Nero. Maxi77 jak coś powypalasz na BD to daj znać jak się sprawuje Pioneerek.:spoko: Pozdrawiam |
Pioneer BDR-205 nie nagrywa BD-R DL
Witam,
Mam taką prośbę o pomoc... Nagrywałem jednowarstwowe płyty blu-ray TDK bez problemu, ale przy nagrywaniu dwuwarstwowych, wyskakuje błąd, nagrania, płyty są TDK , próbowałem nagrać przez IMG BURN i ASHAMPOO bez skutku, wyrzuciłem już 4 płyty 50GB! Dzięki za pomoc |
Jeden z parametrów płyt BD to błędy RSER. Odpowiednik błędów PI dla płytek DVD.
Dopuszczalna ich wartość nie powinna przekroczyć 200. Dla płyt BD-R TDK 25GB ich max wartość nie przekracza 168, jednak dla BD-R DL 50GB wartość min/max to 261/301. I dlatego wyskakuje błąd nagrania. Porównanie jakości nagrania: >>KLIK<< Jak widać z porównania Pioneer 205 i 206 nie radzą sobie z prawidłowym wypaleniem przy tak dużych błędach RSER. |
Dzięki za odpowiedź slawekj
Wygląda na to, że jak najbardziej masz racje, jak sądzisz czy obniżenie prędkości nagrywania do x1 coś poprawi, czy masz może jakieś inne rozwiązanie lub propozycje płytek 50gb, które bez problemu nagram na tym sprzęcie... Pozdrowienia |
Nie ma prostej odpowiedzi.... dlaczego? Bo brak dobrej jakości płytek BD-R DL.
Praktycznie każde mają przekroczone błędy RSER ( wady wykonania) zarówno pierwsza jak i druga warstwa. Pozostaje precyzja wykonania napędu i jego OPC. Po testach plytek BD-R DL wnioski są zaskakujące. Trzeba próbować... Verbatim i Panasonic, ale bez napędu testującego przy tak dużej różnicy w jakości wykonania płytek niczego się po wypaleniu nie dowiemy poza tym czy płytka jest lub nie odczytywana. |
slawekj@ no to żeś mi humor popsuł. Nie zdążyłem wypalić jeszcze żadnej płytki BD na Pioneerze BDR-205 a tu takie wiadomości że sobie nie radzi z BD DL. Myślałem że będzie to napęd z naprawdę dobrą jakością zapisu DVD/BD a okazuje się że jak na razie tylko odczyt(korekcja) jest na wysokim poziomie no i myślę że niżle sobie radzi z paleniem DVD. Myślisz że nowe firmware może coś zmienić czy to wina samego mechanizmu. No zostaje jeszcze opcja, że polepszy się jakość nośników.
|
Ilość załączników: 1
Jedyna w rozsądnej cenie to Panasonic BD-R DL 4x (55,-)
Załącznik 55719 Verbatima BD-R DL 2x nie polecam (45,-), przepalanie 4x daje duże błędy. |
Palone na Pioneer BDR-205BK
Esperanza BD-R x4 palona x4. Jeżeli chodzi o ten nośnik to Pioneer wypada nieco lepiej od LiteOna :spoko: |
Cytat:
To płytka wypalona na LiteOn'ie ma mniejsze śr. błędy. Ale i tak nie ma to w tym przypadku większego znaczenia. Błędy śr. LDC ponad 23 a max to 13. Płytka do kosza.:taktak: |
Cytat:
Pozwoliłem sobie zamieścić Twój skan tego samego nośnika palonego x4 na LiteOnie i wydaje się że te średnie błędy są dużo większe niż na Pioneer. Faktycznie wypalałem też tą samą esperanze na LiteOnie ale x 2 i dopiero wtedy wyniki były porównywalne z Pioneerem. No ale tak jak sławekj@ napisał to i tak nie zmienia faktu że błędy w obu przypadkach są za wysokie:( Esperanza x4 @x4 LiteOn Esperanza x4 @x2 LiteOn |
Moja uwaga dotyczyła płytek wypalonych przez Kolegę.
Błędy LDC i BIS zależą od: - nierównomierność grubości warstwy podłoża płyty, - radialnej odchyłki ścieżki danych, - współczynnika odbicia światła lasera od płyty, - niecentryczności płyty, - wyważenia płyty. Jak wydać z powyższego porównania moja płytka testowana była gorszej jakości i dlatego znacznie wyższe błędy. |
Ja wypalałem na razie dwie płytki BD-R i jedna BD-RE i wszystkie ładnie chodzą firmy Verbatim. Jeśli chcecie mogę sprawdzić, ale jakim programem?
Czy tym co widze u Was Opti Drive Control v1.50? Mi napęd sprawuje się dobrze, wszystko czyta i zapisuje super. Zrobiłem upgrade biosu do 1.09 bodajże ostatni ze strony. |
Cytat:
Faktycznie te płyty w odróżnieniu od TDK dają się nagrywać bez problemu, slawekj miał jak najbardziej rację, przy okazji, jak to wygląda z płytami sony, nie będzie z nimi problemów przy nagrywaniu ( mam na myśli 50gb)? dzięki |
Cytat:
Mam prośbę, mam okazje kupić płyty sony 50gb, czy to jest dobry pomysł, szczególnie dla BDR-205, to liczę szczególnie na kolegę slawekj.... Dzięki |
Płytki Sony BD-R DL 2x są na nośniku Panasonic'a MEI-T01-001.
Pionieer 205 bardzo dobrze je wypala. :spoko: |
Traxdata BD-R printable x 4 palony omyłkowo x2 co jak widać i tak nie pozwoliło uzyskać przyzwoitej jakości) ???:(
|
Verbatim BD-R x2 printable palony x2
|
Verbatim BD-R DL x2 palony x2
|
W tym wątku wszystkie nośniki wypalane przeze mnie oczywiście na Pioneer BDR-205.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:39. |