Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Tworzenie etykiet CD/DVD/BD w Photoshopie (https://forum.cdrinfo.pl/f113/tworzenie-etykiet-cd-dvd-bd-photoshopie-86561/)

Ricki 22.08.2010 20:05

Tworzenie etykiet CD/DVD/BD w Photoshopie

Dziś korzystając z wolnego czasu ściągnąłem 30-to dniową wersje Adobe Photoshopa CS5 i próbuje zrobić etykietę na płytę Blu Ray. Znalazłem gotowy projekt, w który chciałbym wkomponować dowolny obrazek i wpisać tytuł, niestety jakoś sobie nie mogę dać rady. Czy ktoś obeznany w temacie jest w stanie mi pomóc i poprowadzić krok po kroku jak mam to zrobić. Dodaje link to wzoru płyty BR, w który chciałbym wkomponować dowolny obrazek i tekst.
http://rapidshare.com/files/41447256...c2_Postman.psd

Patrix 22.08.2010 21:40

Zerknę, problem tylko w tym, że mam commercial CS2 :D

Ricki 22.08.2010 21:48

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1114109)
Zerknę, problem tylko w tym, że mam commercial CS2 :D

O.K. Może to coś mi pomoże, nigdy nie robiłem w Photoshopie, więc chciałbym spróbować swoich sił, a niestety ten program mnie przerasta.

Patrix 22.08.2010 22:00

Tak szybko "na kolanie" zrobione:

http://img829.imageshack.us/img829/3086/pngdl.th.png

Cały trick polega na zabawach z layer'ami, gumce, funkcji resize (ctrl+t).
Pytanie potem jak to chcesz drukować ? Do druku potrzebna jest informacja o DPI.

PS
tak, Sandra Bullock jest za***iaszcza :]

Reetou 22.08.2010 22:25

1. Wczytujesz tego psd i ten obrazek, co chcesz wstawić.

2. Wybierasz Move tool (V) i przenosisz obrazek na zakładkę ze wzorem psd. W boxie layers przenieś warstwę z tym obrazkiem na prawie sam dół, nad warstwę 'reteg 5'. Wszystko drag&drop.

3. Zaznacz warstwę z dostawianym obrazkiem - możesz go teraz przesuwać Move toolem, a wciskając Ctrl+t zmieniać jego wymiary i obracać. Możesz też zmieniać przezroczystość warstwy na przyborniku layers.

4. Jak poustawiasz i dopasujesz już wielkości/obroty - trzymając Ctrl kliknij na warstwie 'reteg 10', pojawi się zaznaczenie tej warstwy. Teraz zaznacz warstwę dostawianego obrazka i naciśnij klawisz Del - zostanie skasowana część obrazka znajdująca się w obrębie maski. Ten krok jest potrzebny po to, bo warstwa wyższa jest z 95% przezroczystością, więc dostawiany obrazek będzie wpływał na kolor tej warstwy.

5. Napisy to już prosto, naciskasz 't' wpisujesz text, dobierasz wielkość, kolor...

crowbme 22.08.2010 22:53

Witaj, w tym wypadku jest to dość proste. Białe pole jest warstwą, którą można zamienić na każdą inną (dowolny obrazek), ale powinno być poniżej "Csoport". Zrób tak - o góry po lewej w menu PLIK - OTWÓRZ (znajdź obrazek, który chcesz wstawić i go wskaż lub myszka x2). Po prawej stronie w dolnej części ekranu powinno być widać WARSTWY. pojawi się tam miniaturka Twojego obrazka, a sam obrazek pojawi się na głównym ekranie - miniaturka powinna znajdować się pomiędzy "Csoport" a "reteg5". Warstwy można przesuwać miedzy sobą dowolnie (zaznacz i upuść). Później gdy ustawisz obrazek możesz dodać text, jest po lewej stronie w meny w takiej ramce obaczone jako ikonka "T". Powodzenia.

Patrix 22.08.2010 22:55

Najlepsze są skróty... z tego co wiem niezmienne z wersji na wersję.

Ricki 23.08.2010 07:17

Ilość załączników: 1
Dzięki Panowie. Normalnie jestem w szoku :spoko:

No to zrobiłem "prawie" tło z obrazka, niestety nie wiem, jak mam zrobić to, aby nie prześwitywał jego obrys na logu BluRay z prawej strony.

Załącznik 55492

Reetou 23.08.2010 10:12

Pkt nr 4.

Ricki 23.08.2010 10:53

Dzięki tez to przed momentem odkryłem. Już jestem zadowolony z tych kilku sztuczek jakie się nauczyłem ;), teraz mam jeszcze kilka problemów. Jak zmienić rozmiar, kolor i styl tekstu lub dodać do liter czarną obwódkę, tak aby lepiej oddzielić je od tła, dodatkowo mam kilka plików psd i są tam loga wydawców i inne, chciałbym jakoś z innego projektu przenieść logo UNIVERSAL na mój projekt pod logo Blu ray Disc.

Tak to na razie wygląda w programie do wydruku

Załącznik 55493

a tak projek psd

http://rapidshare.com/files/41458297...e__Bournea.psd

Reetou 23.08.2010 11:59

Korzystając z narzędzia 'Text' (t) na górze powinno się pojawić menu z ustawieniami rodzaju, wielkości czcionki, itp. Możesz też z menu 'Window' włączyć przybornik 'Character'

Obwódkę tekstu najłatwiej uzyskać za pomocą efektów warstwy: kliknij PPM na warstwie tekstu, wybierz z menu 'Blending options' z pobaw się efektami (za obwiednię odpowiada 'Stroke').

Przenieś logo z innych projektów tak samo jak wyżej wstawiałeś obrazek - drag&drop.

Ricki 23.08.2010 12:50

Jakoś mi to drag&drop nie działa, może coś źle robie. Cz mógłbyś wyciągnąć to logo z tego:

http://rapidshare.com/files/41460152...emplate_JR.psd

Z tekstem już sobie poradziłem. :spoko:

Aha, już tak na koniec sobie przypomniałem, czy idzie edytować jakoś tekst z obwódki dookoła płyty o prawach autorskich?

Matefusz 23.08.2010 12:59

Panowie, a nie lepiej ściągać gotowe okładki z np www.cdcovers.cc lub www.images.google.com ?

Ricki 23.08.2010 14:01

Cytat:

Napisany przez Matefusz (Post 1114202)
Panowie, a nie lepiej ściągać gotowe okładki z np www.cdcovers.cc lub www.images.google.com ?

Niestety na płytę Blu ray brak etykiety, są na hirescovers, ale chciałbym zrobić coś własnego i z polskim tytułem. Niestety w polskich serwisach są tylko okładki custom na BR, więc trzeba się samemu podszkolić i zrobić, a że jest forum cdrinfo, które wydaje się odpowiednie z uwagi na tematykę wypalania płyt, a z tąd już niedaleko do nadruku na płytę ;) więc założyłem ten temat, a być może i inni też z niego skorzystają.

Patrix 23.08.2010 14:13

No ale Blu Ray ma taką samą średnicę, cała różnica to to wycięcie z prawej :]

Matefusz 23.08.2010 14:29

Cytat:

Napisany przez Ricki (Post 1114206)
Niestety na płytę Blu ray brak etykiety, są na hirescovers, ale chciałbym zrobić coś własnego i z polskim tytułem. Niestety w polskich serwisach są tylko okładki custom na BR, więc trzeba się samemu podszkolić i zrobić, a że jest forum cdrinfo, które wydaje się odpowiednie z uwagi na tematykę wypalania płyt, a z tąd już niedaleko do nadruku na płytę ;) więc założyłem ten temat, a być może i inni też z niego skorzystają.

@Ricki, ja nie mam pretensji, że takowy temat założyłeś. IMO świetny jest! I sam będę z niego korzystał. Chodzi tylko o to, że ja do tej pory zawsze ściągałem okładki (no chyba, że drukowałem na płycie ze zdjęciami albo innymi rzeczami)

Ricki 23.08.2010 14:41

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1114212)
No ale Blu Ray ma taką samą średnicę, cała różnica to to wycięcie z prawej :]

do tego dochodzi jeszcze znaczek regionu, logo DVD

przykład

Załącznik 55497

Matefusz 23.08.2010 16:18

Wszystkie te szczegóły można w photoshopie usunąć :) jak masz CS5 to jeszcze łatwiej.

Ricki 23.08.2010 17:13

Cytat:

Napisany przez Matefusz (Post 1114234)
Wszystkie te szczegóły można w photoshopie usunąć :) jak masz CS5 to jeszcze łatwiej.

Możesz powiedzieć jak? To są pliki jpeg.

Matefusz 23.08.2010 17:44

http://imgur.com/V8JCl.jpg

Zrobiłem to w 2 minuty (można jeszcze gdzieniegdzie wyblurować aby było bardziej realne)

CS5 ma fajny "ficzer"

Ricki 23.08.2010 18:36

U normalnie widzę jak jestem w tyle :fiu:

Reetou 23.08.2010 18:50

Cytat:

Napisany przez Ricki (Post 1114199)
Jakoś mi to drag&drop nie działa, może coś źle robie. Cz mógłbyś wyciągnąć to logo z tego:

Żeby coś przesuwać musisz wskazać odpowiednią warstwę. W podesłanym projekcie w przyborniku 'Layers' rozwiń folder 'Logos', zaznacz 'Universal logo' i już możesz to 'ciągać' po/z obrazka move toolem.

Załącznik 55500
Cytat:

Napisany przez Ricki (Post 1114199)
Aha, już tak na koniec sobie przypomniałem, czy idzie edytować jakoś tekst z obwódki dookoła płyty o prawach autorskich?

Nie można, bo to już nie jest tekst, tylko obrazek. Ale można szybko zrobić własny - najszybciej:

1. wyłącz wyświetlanie albo usuń warstwę reteg 4 (to jest ten stary tekst)
2. trzymając CTRL kliknij na miniaturę przy reteg 10 (w przyborniku 'Layers") - pojawi się zaznaczenie
3. naciśnij shift+ctrl+I - inwersja zaznaczenia
4. z menu Select -> Modify -> Expand... zwiększ zaznaczenie o jakieś 10 pikseli
5. tam gdzie jest przybornik Layers przejdź na zakładkę 'Paths'. Na samym dole kliknij na ikonkę 'Make work path from selection'. Przerywane zaznaczenie zmieni się na linię ciągłą.
6. wybierz 'Text' tool (t) i jego wskaźnikiem zbliżaj się do zrobionej w pkt 5 ścieżki. Jak zauważysz, że na jego wskaźniku pojawia się przekreślenie (ścieżka) kliknij LPM. Teraz już możesz pisać po narysowanej ścieżce. Atrybuty tekstu zmieniasz w przyborniku 'Character'

Ricki 23.08.2010 20:20

Bardzo Wam dziękuję za pomoc, doprawdy dziwie się, że nigdy wcześniej nie testowałem Photoshopa. To jest naprawdę genialny program.

Patrix 23.08.2010 20:33

chciałem, zauważyć @Ricki, że GIMP w tej kwestii ma tą samą funkcjonalność i nie kosztuje 2k pln ;)

Ricki 24.08.2010 08:46

Kiedyś nawet trochę bawiłem się GIMP-em, faktycznie muszę się nim zainteresować.

Matefusz 28.08.2010 16:00

Etykieta weselna.

Witam!

Mam problem. Chciałbym zrobić ładną etykietę na płytę DVD. Na płycie znajdują się zdjęcia z wesela brata. W ogóle nie mam koncepcji.

Może ktoś niedawno spotkał się z taką etykietą lub nadrukowywał coś w tej tematyce?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:29.