![]() |
Tworzenie etykiet CD/DVD/BD w Photoshopie
Dziś korzystając z wolnego czasu ściągnąłem 30-to dniową wersje Adobe Photoshopa CS5 i próbuje zrobić etykietę na płytę Blu Ray. Znalazłem gotowy projekt, w który chciałbym wkomponować dowolny obrazek i wpisać tytuł, niestety jakoś sobie nie mogę dać rady. Czy ktoś obeznany w temacie jest w stanie mi pomóc i poprowadzić krok po kroku jak mam to zrobić. Dodaje link to wzoru płyty BR, w który chciałbym wkomponować dowolny obrazek i tekst.
http://rapidshare.com/files/41447256...c2_Postman.psd |
Zerknę, problem tylko w tym, że mam commercial CS2 :D
|
Cytat:
|
Tak szybko "na kolanie" zrobione:
http://img829.imageshack.us/img829/3086/pngdl.th.png Cały trick polega na zabawach z layer'ami, gumce, funkcji resize (ctrl+t). Pytanie potem jak to chcesz drukować ? Do druku potrzebna jest informacja o DPI. PS tak, Sandra Bullock jest za***iaszcza :] |
1. Wczytujesz tego psd i ten obrazek, co chcesz wstawić.
2. Wybierasz Move tool (V) i przenosisz obrazek na zakładkę ze wzorem psd. W boxie layers przenieś warstwę z tym obrazkiem na prawie sam dół, nad warstwę 'reteg 5'. Wszystko drag&drop. 3. Zaznacz warstwę z dostawianym obrazkiem - możesz go teraz przesuwać Move toolem, a wciskając Ctrl+t zmieniać jego wymiary i obracać. Możesz też zmieniać przezroczystość warstwy na przyborniku layers. 4. Jak poustawiasz i dopasujesz już wielkości/obroty - trzymając Ctrl kliknij na warstwie 'reteg 10', pojawi się zaznaczenie tej warstwy. Teraz zaznacz warstwę dostawianego obrazka i naciśnij klawisz Del - zostanie skasowana część obrazka znajdująca się w obrębie maski. Ten krok jest potrzebny po to, bo warstwa wyższa jest z 95% przezroczystością, więc dostawiany obrazek będzie wpływał na kolor tej warstwy. 5. Napisy to już prosto, naciskasz 't' wpisujesz text, dobierasz wielkość, kolor... |
Witaj, w tym wypadku jest to dość proste. Białe pole jest warstwą, którą można zamienić na każdą inną (dowolny obrazek), ale powinno być poniżej "Csoport". Zrób tak - o góry po lewej w menu PLIK - OTWÓRZ (znajdź obrazek, który chcesz wstawić i go wskaż lub myszka x2). Po prawej stronie w dolnej części ekranu powinno być widać WARSTWY. pojawi się tam miniaturka Twojego obrazka, a sam obrazek pojawi się na głównym ekranie - miniaturka powinna znajdować się pomiędzy "Csoport" a "reteg5". Warstwy można przesuwać miedzy sobą dowolnie (zaznacz i upuść). Później gdy ustawisz obrazek możesz dodać text, jest po lewej stronie w meny w takiej ramce obaczone jako ikonka "T". Powodzenia.
|
Najlepsze są skróty... z tego co wiem niezmienne z wersji na wersję.
|
Ilość załączników: 1
Dzięki Panowie. Normalnie jestem w szoku :spoko:
No to zrobiłem "prawie" tło z obrazka, niestety nie wiem, jak mam zrobić to, aby nie prześwitywał jego obrys na logu BluRay z prawej strony. Załącznik 55492 |
Pkt nr 4.
|
Dzięki tez to przed momentem odkryłem. Już jestem zadowolony z tych kilku sztuczek jakie się nauczyłem ;), teraz mam jeszcze kilka problemów. Jak zmienić rozmiar, kolor i styl tekstu lub dodać do liter czarną obwódkę, tak aby lepiej oddzielić je od tła, dodatkowo mam kilka plików psd i są tam loga wydawców i inne, chciałbym jakoś z innego projektu przenieść logo UNIVERSAL na mój projekt pod logo Blu ray Disc.
Tak to na razie wygląda w programie do wydruku Załącznik 55493 a tak projek psd http://rapidshare.com/files/41458297...e__Bournea.psd |
Korzystając z narzędzia 'Text' (t) na górze powinno się pojawić menu z ustawieniami rodzaju, wielkości czcionki, itp. Możesz też z menu 'Window' włączyć przybornik 'Character'
Obwódkę tekstu najłatwiej uzyskać za pomocą efektów warstwy: kliknij PPM na warstwie tekstu, wybierz z menu 'Blending options' z pobaw się efektami (za obwiednię odpowiada 'Stroke'). Przenieś logo z innych projektów tak samo jak wyżej wstawiałeś obrazek - drag&drop. |
Jakoś mi to drag&drop nie działa, może coś źle robie. Cz mógłbyś wyciągnąć to logo z tego:
http://rapidshare.com/files/41460152...emplate_JR.psd Z tekstem już sobie poradziłem. :spoko: Aha, już tak na koniec sobie przypomniałem, czy idzie edytować jakoś tekst z obwódki dookoła płyty o prawach autorskich? |
Panowie, a nie lepiej ściągać gotowe okładki z np www.cdcovers.cc lub www.images.google.com ?
|
Cytat:
|
No ale Blu Ray ma taką samą średnicę, cała różnica to to wycięcie z prawej :]
|
Cytat:
|
Cytat:
przykład Załącznik 55497 |
Wszystkie te szczegóły można w photoshopie usunąć :) jak masz CS5 to jeszcze łatwiej.
|
Cytat:
|
http://imgur.com/V8JCl.jpg
Zrobiłem to w 2 minuty (można jeszcze gdzieniegdzie wyblurować aby było bardziej realne) CS5 ma fajny "ficzer" |
U normalnie widzę jak jestem w tyle :fiu:
|
Cytat:
Załącznik 55500 Cytat:
1. wyłącz wyświetlanie albo usuń warstwę reteg 4 (to jest ten stary tekst) 2. trzymając CTRL kliknij na miniaturę przy reteg 10 (w przyborniku 'Layers") - pojawi się zaznaczenie 3. naciśnij shift+ctrl+I - inwersja zaznaczenia 4. z menu Select -> Modify -> Expand... zwiększ zaznaczenie o jakieś 10 pikseli 5. tam gdzie jest przybornik Layers przejdź na zakładkę 'Paths'. Na samym dole kliknij na ikonkę 'Make work path from selection'. Przerywane zaznaczenie zmieni się na linię ciągłą. 6. wybierz 'Text' tool (t) i jego wskaźnikiem zbliżaj się do zrobionej w pkt 5 ścieżki. Jak zauważysz, że na jego wskaźniku pojawia się przekreślenie (ścieżka) kliknij LPM. Teraz już możesz pisać po narysowanej ścieżce. Atrybuty tekstu zmieniasz w przyborniku 'Character' |
Bardzo Wam dziękuję za pomoc, doprawdy dziwie się, że nigdy wcześniej nie testowałem Photoshopa. To jest naprawdę genialny program.
|
chciałem, zauważyć @Ricki, że GIMP w tej kwestii ma tą samą funkcjonalność i nie kosztuje 2k pln ;)
|
Kiedyś nawet trochę bawiłem się GIMP-em, faktycznie muszę się nim zainteresować.
|
Etykieta weselna.
Witam!
Mam problem. Chciałbym zrobić ładną etykietę na płytę DVD. Na płycie znajdują się zdjęcia z wesela brata. W ogóle nie mam koncepcji. Może ktoś niedawno spotkał się z taką etykietą lub nadrukowywał coś w tej tematyce? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:29. |