![]() |
Czy wszystkie p³yty DL to badziew nie wart kupowania?
Witam,
Przez d³ugi czas nie kupowa³em p³yt DL bo by³y drogie, obecnie na necie mo¿na je kupiæ za ok 3-4z³/szt. Kupi³em ich kilka rodzajów. Wypala³em na ró¿nych nagrywarkach i efekt: z 20 wypalonych p³yt 2 da³y siê odczytaæ z problemami, reszta nadaje siê tylko do kosza. Czy to normalna w³a¶ciwo¶æ p³yt DL ¿e drug± warstwê napêdy czytaj± z wielkim oporem? Na pocz±tku my¶la³em ¿e to kwestia niekompatybilno¶ci napêdu lub wadliwej partii p³yt ale kupi³em ró¿ne firmy p³yt (Emtec,TDK, Verbatim) i stosowa³em je na ró¿nych nagrywarkach. Efekt zawsze beznadziejny. Test jako¶ci dysku w nero CDspeed zawsze siê koñczy³ z wynikiem 0. O co tu chodzi? Takie drogie p³yty a do niczego siê nie nadaj±... Czy kto¶ ich u¿ywa z powodzeniem? |
u¿ywam tylko Verbatimów DL, obecnie x8, wszystkie dzia³aj± bez problemów - reszta to rzeczywi¶cie szmelc
pozdrawiam |
nie napisa³e¶ jak± masz nagrywarkê, byæ mo¿e to ona jest problemem
|
Jak ju¿ pisa³em p³yty wypala³em na wielu nagrywarkach...
LG GH22NS30 Pioneer DVR-112D Plextor px-755A Liteon SOHW 1653S Najciekawsze jest to ¿e ten ostatni stary liteon nagra³ jedn± z dwóch p³yt któr± da³o siê odczytaæ, drug± nagra³ lg. Ale i tak w nero cdspeed jako¶æ nagrania wypad³a na zero. Reszta to tragedia, plextor nawet nie potrafi³ zakoñczyæ samego procesu nagrywania... Jednym s³owem dochodzê do wniosku ¿e p³yty DL to szmelc nie wart ¿adnych pieniêdzy. D³ugo ich nie kupowa³em bo cena by³a wysoka, teraz nie kupiê bo nie nadaj± siê do u¿ytku. |
Cytat:
w/g mnie to najwiêkszy szmelc, gdzie i jakie bym nie kupi³ to zawsze problem z nagraniem za to platinum X8 w cenie 3,5z³ pal± siê jak z³oto mam ju¿ ich ponad 50 i wszystkie dzia³aj± :) |
Cytat:
Verbatimki DVD+R DL + ImgBurn + PIONEER 116D = 100/100 nagranych p³yt ;) |
Cytat:
U¿ywam ro¿nych p³yt DVD-DL, od Verbatimow po Titanium i Platinium. Na ro¿nych nagrywarkach stacjonarnych, klasycznych, slim, szczelinowych i wszelkich innych, na PC z XP z Win7, Mac OS Tygrys, Leopard i Snow Leopard. I ¿adnych ró¿nic miedzy ilo¶ci± poprawnie nagranych DVD- jednolayerowych a dwulayerowych nie zauwa¿y³em. Pala siê identycznie, tak jedne jak i drugie. Blednie wypalonych p³yt single i dual layer by³o na poziomie ok. 1 %. Wiec proszê cie, nie pisz g³upstw. A je¿eli uwa¿asz, ze cena 3 zl za dobr± p³ytê DL jest za wysoka - nie kupuj! |
Wiele ró¿nych p³yt DVD-DL nagranych na ró¿nych nagrywarkach-bardzo rzadko
s± k³opoty z odczytem nagranych p³yt. Je¿eli ju¿ sypie b³êdami podczas nagrywania to na tanioszce na drugiej warstwie :) |
Cytat:
co do ceny, to kupowa³em je ju¿ w cake-u po 3,5 z³/szt., obecnie podro¿a³y do 4,2 z³/szt. pozdrawiam |
Cytat:
Jednowarstwowe nagrywaj± siê idealnie, jeszcze ¿adnej nie zmarnowa³em, a DL to tragedia... |
Jak do tej pory jedynie SHIVAKI odmówi³y wypalenia siê w moich nagrywarkach (Pionek 112D@L oraz LG 4163B).
Jedna nawet sie wypali³a @2x, ale read error na drugiej warstwie (w³a¶ciwie to chyba by³ brak drugiej warstwy...). Wszelkie inne nonamy, X-DISC, EMTEC na RICOH (prêdko¶æ max 8x) pal± siê bez zastrze¿eñ z prêdko¶ci± 6x. O dziwo czytaj± siê równie¿ bez zaj±kniêcia. Gwoli ¶cis³o¶ci : nie robie ¿adnych testów dysków, bo te nagrywarki testowaæ nie potrafi±. Je¿eli stacjonarne odtwarzacze czytaj± i napêdy nie zwalniaj± przy odczycie - znaczy ¿e jest OK. |
A mo¿e w tanich sklepach sprzedaj± po prostu odpadki poprodukcyjne i dlatego cena wynosi 3-5z³ za sztukê podczas gdy w "sklepach dla idiotów" typu media markt Verbatim DL to wydatek 10z³?
Nie wiem, ale 10z³ za 1 p³ytê nie wydam ¿eby sprawdziæ jak tu jest z jako¶ci±... Wolê ju¿ wypalaæ kilka jednowarstwowych ni¿ przep³acaæ za DL i nie mieæ pewno¶ci czy da sie to odczytaæ... |
Cytat:
Markowa p³yta DVD-DL na szpindlu/w kopercie kosztuje obecnie ok.4 zl+-0,20. Wiec nie przesadzajmy. W ro¿nego rodzaju marketach, typu "Nie dla......." w³a¶nie przede wszystkim sprzedaje siê ¶mieci,dostarczone przez firmy typu "krzak", a do tego nabija siê ob³±kañcze ceny, w³a¶nie rzêdu 10 zl. Nale¿y poszukaæ sprawdzonej firmy,która ma pewnych dostawców, z pewnych ¼róde³. |
Do tej pory nagrywa³em p³yty DL tylko Verbatima, Platinum i Emtec. Zdecydowany shit to Emtec, ¿adna prêdko¶æ i nagrywarka jak± posiadam nie da³a jej rady. B³êdy w CD-Speeed to Himalaje :D, Platinum s± wiêcej jak dobre, ale to Ricoh wiêc musi byæ dobrze. Verbatim, lepiej wypalaj± siê minusy, chocia¿ spotka³em jeden odtwarzacz, który ich nie czyta³, ale to raczej sprawa firmware, z plusami jest ró¿nie. Posiadam Benq1655 i Asus@Pioneer111L i na obu napêdach najlepiej pal± siê z prêdko¶ci± 2x, przy wiêkszej podczas zmiany warstwy niektóre odtwarzacze maj± czkawkê. Od jakiego¶ czasu mam nowy nabytek LG BH10LS30 i pomimo tego, ¿e to LG :P to p³yty DVD DL pal± siê wy¶mienicie nawet z prêdko¶ci± 8x. Jako program do nagrywania u¿ywam Image Burn, który ¶wietnie radzi sobie z podzia³em na warstwy.
|
Cytat:
|
Ilo¶æ za³±czników: 1
Cytat:
Za³±cznik 55509 |
Uzywam Verbatim DVD+R DL do wykonywania kopii zapasowej biblioteki iTunes cos 2 miesiace. Jak na razie backupy nie maja zadnych problemow :-)!
|
Cytat:
|
Ale Matefusz napisa³ ogólnie "Platinumy ¶wietne s±" czyli równie dobrze dla niego ten CMC te¿ mo¿e byæ ¶wietny ;)
|
Racja, napisa³em, ¿e ¶wietne s± bo kilkana¶cie DL nagra³em tej firmy i dzia³aj± do tej pory ;)
|
Kto¶ napisa³, ¿e EMTEC to s³aba p³yta.
Mam 5 letni± nagrywarkê BenQ DW1655 (aktualizacja biosu), wypala EMTEC'ki 8,5 GB x8 bez problemu, za¶ nie mo¿e sobie poradziæ z OMEGA'mi 8,5 GB x8. Mo¿e podstawa to aktualizacja biosu nagrywarki. |
emtec i tdk dual to szajs , albo ja nie umie nagrywac :)
|
|
ja mam tak± nagrywarke HL-DT-ST DVDRAM GSA-4167B mo¿e musia³bym swoje dvd stacjonarne wymieniæ ale czy to ma sens czy nie lepiej zainwestowac w karty sd
|
mam laptopa który ma ok 4lat,siedzi w nim jaka¶ nagrywarka lite ona,zawsze uzywam dl od verbatima efekt jest taki ¿e nagra³em tym sprzêtem z 50 dl i wszystkie dzia³aj± prawid³owo.Wniosek jest taki ¿e ludzie przeoczyli moment w którym normalne produkty zast±piono gównem.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
co do 50 sztuk DL to w sumie ma³o ale w/g mnie i tak dobrze jak na laptopowke ;) |
Nagrywa³em p³yty DVD-R DL ró¿nych marek (Verbatim z Shift i Emtec z MM oraz Vakoss z Auchan). Verbatim nie dzia³a³ od razu po nagraniu. Emtec dzia³a ju¿ jaki¶ czas - z 2 lata. Vakoss nagrywa³em ostatnio (z tydzieñ - dwa temu).
Gdy kupowa³em Verbatim, cena by³a ok. 12-14 z³ / szt. Emtec kosztowa³ mnie 6,99 z³. Z kolei Vakoss nieca³e 3 z³. Tej ostatniej "marki" nie znam i nie wiem czy mogê poleciæ, bo nagra³em pierwsz± p³ytê. To, ¿e nagra³a siê bez problemu - ba odtwarza siê znakomicie (przegrywa³em film DVD) nic nie znaczy. Z racji tylko jednej wypalonej p³yty Emteca te¿ nie mogê poleciæ. Odradzam natomiast marki TDK i Verbatim - szczególnie ze sklepów takich jak Media Markt. Mia³em do tej pory styczno¶æ z ró¿nymi p³ytami tych marek. Zwyk³e s± ¶redniej jako¶ci. Natomiast P³yty Wielokrotnego Nagrywania (CD+-RW, DVD+-RW), czy Dwuwarstwowe s± beznadziejne. Ale to tylko moje zdanie i nie wiem czy znaczenie ma sklepy ¶miecie typu Shift i Media Markt, czy te¿ te p³yty rzeczywi¶cie s± warte mniej ni¿ tañsze odpowiedniki. |
Zanim zacznie sie oceniaæ p³yty niestety trzeba mieæ porz±dn± nagrywarkê.
Moja Toshiba SD-R5372 nie pali³a dobrze na niczym, a Pioneer 112 pali na wszystkim. DL-ki za 1,5z³ te¿ nie sprawiaj± ¿adnych problemów... Producenci p³yt nie s± owszem bez winy, ale producenci nagrywarek niestety te¿. A jak siê to zsumuje to mo¿e byæ kiepsko. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:59. |