Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Hardware (https://forum.cdrinfo.pl/f105/)
-   -   Filmy DVD Video a HDD konsola PS2 (https://forum.cdrinfo.pl/f105/filmy-dvd-video-hdd-konsola-ps2-86878/)

jarek123 06.10.2010 00:40

Filmy DVD Video a HDD konsola PS2

Witam,

Mam wykonaną kopię 1:1 filmu DVD na dysku PC. Czy jest jakaś możliwość odpalenia tego z dysku na ps2 bądź z pendriva. Mam FreeMcboot, Hdloadera, NA, dysk itd. Czy jedyną możliwością jest wypalenie na DVD-R i jak?

Zależy mi na jakości i dźwięku 5.1 DTS i nie interesują mnie kopie .avi. Film już ogladałem kiedyś ale chciałem sobie go przypomnieć na głośnikach 5.1. Jakość AC3 i obraz AVI też bym wolał pominąć.

Może SMS odpali DVD Video (takie z Menu) ?

PS. Chodzi mi by pominąć wypalanie DVD, raz, że wydam 1,5zł dwa, że laser, trzy, że potem i tak płytkę wywalę bo nie zbieram kopii zapasowych ;)

Berion 06.10.2010 12:02

Jeśli kopia 1:1 to zwyczajnie wypalasz. Jeśli nie masz modchipa zdejmującego macrovision to region filmu musi być zgodny z regionem konsoli, czyli jeśli masz konsolę PAL (SCPH-xxxx3 lub 4) to film musi mieć Region2.

Jeśli chcesz z pendrive'a to musisz zaopatrzyć się w Simple Media System, a obraz rozebrać (wystarczą same *.vob-y bo *.ifo nie są chyba obsługiwane). Żeby uruchomić SMSa musisz oczywiście mieć modchip lub używać jakiegoś exploitu (FMCB, Swap Magic itp.).

jarek123 06.10.2010 13:29

Rozumiem, że wypalam na zwykłą DVD-R np. Sony? Muszę jakiś tryb wybrać np. video czy coś w nero?

Mam DVD Region X, odpala inne regiony, zdejmuje kolor zielony. A wiesz może czy jest wersja *.elf tego programu? Bo bootowanie płyty ze specjalną kartą pamięci jest uciążliwe.

Mam SMS. Czyli muszę z pliku obrazu wyciągnąć pliki z filmem by nie wypalać płyty? Będzie wtedy jakość DVD, dźwięk DTS 5.1 i menu DVD?

Berion 06.10.2010 13:46

Cytat:

Napisany przez jarek123 (Post 1121218)
Rozumiem, że wypalam na zwykłą DVD-R np. Sony? Muszę jakiś tryb wybrać np. video czy coś w nero?

Jeśli jest to obraz płyty, tak. Zamknąć sesję trzeba. NeroBR nie używam, więc nie wiem co i gdzie się tam wybiera. Ostatnia wersją którą się bawiłem to 0.6.x.x.

Cytat:

Mam DVD Region X, odpala inne regiony, zdejmuje kolor zielony. A wiesz może czy jest wersja *.elf tego programu? Bo bootowanie płyty ze specjalną kartą pamięci jest uciążliwe.
Skopiuj zawartość płyty i już masz elf (poza dummy bo niepotrzebne a na pewno są). ;] Powinno działać o ile nie ma hard kodowanych ścieżek do modułów. To program komercyjny, więc może być też zabezpieczony w jakiś sposób jak np. Code Breakery czy AR.

Cytat:

Mam SMS. Czyli muszę z pliku obrazu wyciągnąć pliki z filmem by nie wypalać płyty? Będzie wtedy jakość DVD, dźwięk DTS 5.1 i menu DVD?
Tak, musisz. Obrazu nie zamontuje.

Jakość ta sama, to przecież DVD-Video... Jeśli SMS nie obsługuje *.ifo to menu nie będzie i filmy, czyli *.vob trzeba będzie odpalać co jakiś czas samemu (film jest dzielony na pliki po 2GB bo więcej ISO9660 nie przewiduje; jak się jeden kawałek skończy to odpalasz drugi - niewygodne).

Jeśli mi się coś ubzdurało i *.vob nie jest widziany to zmień nazwę plików na np. kawalek1.mpg u powinno pójść.

Ja do multimediów polecam Xbox'a. PS2 i GC się nie nadają do tego za bardzo.

jarek123 06.10.2010 13:52

Mam Xboxa, ale jest nieprzerobiony, i wielka z niego krowa, do kupna nowego TV i stolika go nie wyjmę (musiał by stać na podłodze ;)), a wtedy i tak przejdę na FullHD więc to nie ma sensu.

PS. Tylko ten dvd region X używa jakieś specjalnej kary do slotu MC.

Berion 06.10.2010 15:27

Możesz zaryzykować hot swapem żeby zrobić soft mod (chyba, że masz odpowiednią grę i MU). Między SMS, a XBMC jest przepaść.

A czy na tego dongle'a można coś zapisywać czy w ogóle nie jest rozpoznawany przez inne programy jako karta pamięci?

jarek123 06.10.2010 19:30

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1121246)
Możesz zaryzykować hot swapem żeby zrobić soft mod (chyba, że masz odpowiednią grę i MU). Między SMS, a XBMC jest przepaść.

A czy na tego dongle'a można coś zapisywać czy w ogóle nie jest rozpoznawany przez inne programy jako karta pamięci?

Kiedyś rozważę taką opcję. Aż dziw, że do full dvd video żaden ładujący program z np. HDD nie powstał. Jedynie ten SMS.

Nie jest rozpoznawany, czasami nawet przez niego pada nie widzi lub karty w kilku grach to mi się zdarzyło.

Berion 06.10.2010 20:56

Spróbuj zdumpować go MCA na mass. Ciekawy jestem czy się da i co jest środku.

jarek123 06.10.2010 22:01

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1121295)
Spróbuj zdumpować go MCA na mass. Ciekawy jestem czy się da i co jest środku.

Jak byś mógł jaśniej, dużo wiem o PS2, ale "zdumpować go MCA"? Wiem, że w LaunchELF można wejść na pendrive przez mass i kopiować itd. Ale dalej nic.

Możesz napisać w podpunktach co dokładnie zrobić. Swoją drogą zapodam chyba zdjęcie rozebranej tej karty ps2, może da się ją wykorzystać jako brejka poprzez MC Adapter ps3?

szczuru 06.10.2010 23:22

Berionowi chodzi o stworzenie obrazu tej karty pamięci za pomocą MCA (Memory Card Annihilator), zapisaniu jej na mass (USB/Pen), zuploadowaniu gdzieś i podaniu *linka :P

*gdzieś na PM ;] - dop.B

Berion 07.10.2010 11:06

>> http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...q/strona15.php
>> http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...d-annihilator/

Obecnie w wersji 2.0, także różni się nieco od tego w tutorialu ale użyj tej właśnie a nie starszej (zmieniły się timmingi na wykrywanie kart - pod kątem chińskiego badziewia, ale tutaj to też może mieć znaczenie).

jarek1234 14.01.2014 20:36

Odnawiam temat.

Zrobiłem dziś coś ciekawego. Otóż:

1. W DVD Shrink 3.2 PL robię obraz DVD jako jeden VOB z audio PL, bez napisów.
2. Tworzę dwa pliki TXT:
1) SYSTEM.CNF a w nim:
"BOOT2 = cdrom0:\DVDV_000.00;1
VER = 1.01
VMODE = PAL"
2) DVDV_000.00 a w nim nic.
3. Teraz tworzę obraz w CDGenPS2PL:
Przeciągam te dwa pliki i trzeci vob zapisuje jako *.iso
4. Odpalam FAPlink_v0.87.1 a w nim kopiuje film jako grę PP.HDL.DVDVIDEO :haha:
5. Po bardzo długim kopiowaniu uruchamiam SMS a w nim wchodzę w HDL, biorę pokaż partycje HDL odnajduje "PP.HDL.DVDVIDEO" klikam X i co widzę?!: data.dat :'( klikam X a film się odpala jak burza :rotfl:

Teraz mam kilka pytań do znawców tematu.
A) Czemu w inne partycje HDL nie da się wejść X w SMS a w tą da?
B) Czemu nie pokazuje się pełna nazwa filmu z końcówką .vob oraz jak zrobić aby tak się pokazywało?
C) Czy da się na Pendrive i w PS2CDGEN wgrać plik vob powyżej 4GB?
D) Chciałbym robić kopie zapasowe moich DVD na 2,5" HDD i jak to ugryźć nic nie tracąc na jakości (1:1) a nie mając folderów z tyloma śmieciami (na koniec aby poszło kiedyś z PS2 czy PS3 a nawet PS4...)

EDIT:
C) z obrazem jakoś obeszłam te 4GB w innym programie do cd/dvd teraz czekam aż się skopiuje ale już widzę że pójdzie w godziny. Trzeba by to APA naprawić to HDL_DUMPem poszło by w 30minut ;)

EDIT2:
C) wyczytałem, że transfer to 0,5MB/s więc nie ma to sensu bo poszło by w 3h. Ale gdyby wysyłać szybciej?

Berion 14.01.2014 21:50

Komplikujesz sobie życie, a na dodatek zmieniasz płeć. ;)

Nie rozumiem po co w ogóle chcesz robić z tego płytę. Zrób partycję nie w RAW jak dla HDL tylko w PFS i tam wrzucaj filmy. Nie pamiętam już co obsługuje SMS, ale jeśli Matroskę to ten kontener polecam (czyli *.mkv), a format bez zmian - taki sam jak na DVD-Video bez transkodowania po drodze.

Ograniczenie pliku do 4GB na "mass:/" to jest ograniczenie antycznego systemu plików FAT32. Nikt nie napisał modułów do obsługi np. NTFS, więc to jedyny fs jaki widzi, można powiedzieć, PS2 na USB.

Na płycie z kolei systemami plików które rozpoznaje konsola to ISO9660, jego rozszerzenie do Joliet i UDF. Pierwsze dwa też są antyczne i mają swoje drakońskie ograniczenia jak np. długość nazw czy również rozmiar plików (maksymalnie 2GB). Dlatego, używa się hybrydowych: ISO9660 + UDF.

CDGenPS2 buduje kompilacje dla CD. Jeśli zgadza się na większe to są niestandardowe i przede wszystkim w mode2, na co różnie mogą reagować programy.

HDD w PS2 nie jest dobrym miejscem na kopie zapasowe ważnych danych ponieważ APA/PFS nie są stabilne. Ku przestrodze.

jarek1234 14.01.2014 22:44

Wnerwia mnie to, że filmy wychodzą w kinie pierwsze, potem kupując DVD dostaje śmietnik na płycie. A czasem można tanio kupić dobry film do kolekcji. Z włożeniem filmu też jej problem > zielony obraz po RGB, trzeba się bawić z Region X. A jak już się pobawię to obraz mam overscan zamiast do krawędzi tego co wyświetla TV. Na koniec trzeba tą płytę włożyć, wyjąć i schować, odstawić już pare płyt tak zepsułem z lenistwa, kurz je zniszczył, że tną. Poza tym wszystkim, nawet gdy są wersje cyfrowe czy to warez czy oficjalne są marnej jakości a jak lepszej to ripowane z blu-ray 480p (których bitrate do DVD nie ma startu i to widać bo gdzie 1,5-2GB do 4-5GB). 4K już planują stremowane i płać panie 100zł/mc za niepotrzebnie szybkie Internety. Na koniec te głupie powolne menu gdzie trzeba się na klikać i obejrzeć reklamy przed filmem. Tyle lat, a nie ma dobrego rozwiązania albo ja nie umiem na nie trafić...

A ja chcę mieć 2,5" dysk na nim kopie filmów DVD 1:1 (nie żadne *.avi czy *.mkv z trzeszczącym dźwiękiem czy bez z netu - wkładam swoją płytę DVD/BD raz zgrywam na 2,5" dysk łącząc voby i mam ciągle podłączony pod usb 1.1 w ps2). Podsumowując mam kolekcję filmów jako pojedyncze pliki i nie muszę tworzyć folderów. Przy dobrych optymalnych ustawianiach wszystkiego znikają problemy jakie mnie wnerwiają. Dokładnie jak lista *.mp4 tylko *.vob'y czy tam inne.

Z kopiowaniem FTP na dysk są jakieś problemy/zwiechy. A często bitrate z pendrive nie wyrabia. Innych urządzeń do multimediów niż konsola PS2 na razie nie używam. Tylko ona "stoi" obok TV.

To w kwestii "po co" ;)

W kwestii "kogo to obchodzi" w zasadzie można by się przesiąść na Blu-Ray i PS3 i sobie używać oryg. płyt zużywając je razem z laserem, tylko wtedy po co to forum ;)

"Ogólnie" jakie hobby taka karma a ja wolę dysk który zajmuje tyle co 2 pudełka i wszystko pod ręką ;) więc doradź mi może co robić w kwestii filmów pomijając całe NEF**XY i 50mb/s których nie chcę. Stojak już mam. Chodzi mi o kopie tych najlepszej jakości filmów 1:1. I teraz DVD 5/9 czy przesiąść się na Blu-Ray 25/50 i czym odpalać, na której konsoli, jakim programem, systemie plików, jakim dysku, jakie wybrać formaty plików dla DVD/BD? Czy PS3 odpali voby powyżej 4GB?

EDIT:
Bo teraz mi się wydaje, że mam dwie opcje. Albo ripować film do 4GB albo łączyć voby po 4GB.

Berion 14.01.2014 23:31

Kurz nie niszczy płyt (w rozsądnej jednostce czasu, ale wątpię aby leżały u Ciebie kilkaset lat ;)). Jeśli były to DVD-/+/R/RW to wpłynęło na nie promieniowanie ultrafioletowe.

MKV to kontener, a VOB to tylko nazwa pliku na film w MPEG2. Można zrobić to sensownie, bezstratnie jak napisałem w poście wyżej. Jeśli ciął Ci się dźwięk w MKV na PS2 to była to wina słabego transferu przez USB 1.1 i/lub zbyt wysokiego bitrate filmu. Generalnie rzecz biorąc PS2 średnio się nadaje w roli media center. Od tego jest Xbox, który ją miażdży pod każdym względem w tej materii (w materii SD oczywiście i ewentualnie HDReady).

PS3 i X360 w roli media center jeszcze mniej się nadają od Xbox'a. Z racji ubogiego oprogramowania. Mają przewagę jedynie technologiczną (procki zdolne popchnąć BD-Video) i SATA, USB2.0 i 1Gb Ethernet do przesyłania. Gołe te konsole to jeszcze większa bieda.

Smutna prawda jest taka, że do tego nadaje się po prostu HTPC, czyli mały komputer na x86/x64. Nic lepszego obecnie nie znajdziesz.

jarek1234 15.01.2014 00:11

Mógłbym podesłać fotki tego co upaćkało mi płyty.;)

Kurcze nie w tym temacie napisałem, chodziło mi o mój tzn. ten:
http://forum.cdrinfo.pl/f105/polacze...530kb-s-91351/

No nic właśnie po 19min Terminator wyszedł mi 5.01GB i wszystko wycięte prócz polskiego lektora i obrazu rzecz jasna bezstratne w dvd shrink 3.2. Co mógłbym z takimi plikami robić? Czym to przesłać do PS2, bo ten FAT32 psuje całą zabawę. A to moje nie pierwsze podejście do ogarnięcia oglądania filmów :/

Tym poprzednim sposobem z PS2 Client mam ok. 1,5MB/s da się szybciej?

szczuru 15.01.2014 00:15

Cytat:

Napisany przez jarek1234 (Post 1272812)
Mógłbym podesłać fotki tego co upaćkało mi płyty.;)

Kurcze nie w tym temacie napisałem, chodziło mi o mój tzn. ten:
http://forum.cdrinfo.pl/f105/polacze...530kb-s-91351/

No nic właśnie po 19min Terminator wyszedł mi 5.01GB i wszystko wycięte prócz polskiego lektora i obrazu rzecz jasna bezstratne w dvd shrink 3.2. Co mógłbym z takimi plikami robić? Czym to przesłać do PS2, bo ten FAT32 psuje całą zabawę. A to moje nie pierwsze podejście do ogarnięcia oglądania filmów :/

Pomyśl o RaspberryPi ;) Do odtwarzania filmów jest opcją genialną :)

jarek1234 15.01.2014 02:07

Czy jakimś cudem da się to ogarnąć? Tak sobie myślę, na ps2 musi znaleźć się plik np. 5.01GB i jak by tego nie ugryźć nic się nie da chyba z tym zrobić. Czasami plik wyjdzie 3.99GB i jest pięknie, jeszcze nic nie tnie, innym razem co by nie zrobić przydało by się go czytać z HDD. Gdyby jeszcze kopiowanie się nie zwieszało a właśnie tak zrobiło na ok. 2GB vobie.

Podsumowując z pendrive przy lepszym bitrate filmu ściana a na dysk skopiować się nie da bo zwiesza. Pliki większe niż 4GB na pendrive też nie wchodzą. Więc ten nowy wymyślony cwany sposób z udawaniem gry PP.HDL.DVDVIDEO "data.dat" był by najlepszy, o ile naprawię to APA table i 5GB plik odczyta, a jego wysłać w 30minut HDLDumpem ;) Co ty na to Berion? (z kieszenią w PC może i by dało lepiej radę, ale odkręcać to ciągle od PS2 to nie dla mnie bo już to przerabiałem i 2 kieszenie zajechałem).

@Berion i szczuru już kupiłem nowego XBOXa z myślą o MC ale żal mi było przerobić, czasu też nigdy na to nie było, i tak leży w pudle praktycznie nowy, a jak już się wezmę to go prędzej sprzedam ;)

@Berion SMS nie obsługuje ani mkv ani mp4.

Berion 15.01.2014 12:45

Upaćkało, a zniszczyło to dwie różne rzeczy. ;]

Już pisałem kilka postów wcześniej, możesz przesłać na partycję PFS, nie w jakimś dziwolągu na RAW. No chyba że PFS też ma ograniczenie na 4GB. To wtedy dałbym sobie z tym spokój. :P

Xbox 360 to nie to samo co Xbox One czy Xbox o którym mówimy. ;)

jarek1234 15.01.2014 13:35

@Berion

Na płytach pojawiają się zacieki znikąd co skutkuje zniszczeniem płyty bo ani tego przetrzeć bez rys ani odpalić bez czyszczenia bo laser ma problemy.

Nie do końca rozumiem to PFS/RAW. Żebyśmy się zrozumieli PFS to partycja utworzona zmodyfikowanym ULE taka jak do PS1? Czyli typu np. "PP.FILM" a RAW to partycja utworzona jako gra? Czyli np. "PP.HDL.NAZWA_GRY". Czym za tym jest partycja typu "+DVDVIDEO"?

Kopiując metodą wchodzenia przez PS2 do PC przy plikach większych niż 1GB mam 50-99% zwiechę konsoli. Jeśli by nawet utworzenie partycji typu ps1 "PP.FILMDVD" pomogło (różnica, że nie ma przed nazwą + i jest kropka) to i tak transfer wynosi 1,5MB/s i jeśli by kopiowanie HDL_Dumpem dało średnio 2-3MB/s to lepiej się męczyć z RAW i bugiem "data.dat" bo ważne, że szybciej i działa. Inna sprawa, że POPStarter pierdzieli coś z APA table i jeśli po każdym zapisaniu gry PS1 ma wyskakiwać błąd i podpinanie do PC, a hostem się zawieszać przy długim kopiowaniu to pozostaje albo olać pliki DVD albo zostać przy oryg. 1GB partach albo wybierać DVD5 i liczyć na fart przy łączeniu ich czyli na rozmiar pliku do 4,294,967,295 bajtów.

Mam Xboxa pierwszego tego z generacji PS2/NGC. Kupiłem kiedy jeszcze X360 miał białe pady na kablu ;)

PS. Jeszcze przydał by mi się najnowszy/najlepszy uLaunchELF i PS2ClientLoader jak ktoś z Was mógłby rzucić linkem to było by wspaniale.

- - -

Ciekawa sprawa, nowo ściągnięty PS2ClientLoader_v131.zip + uLE442_ev.ELF i film skopiował się cały 5.01GB na partycje tym razem nowo utworzoną też w uLE442_ev.ELF ale 9216MB o nazwie "PP.DVDMOVE". Transfer też wydawał się w 90% przekraczać 1,5MB/s a nie dobijać do 1,5MB/s. Przypadek czy uLE442_ev.ELF i brak + nie powoduje zawieszki? Kto wie. Film DVD oglądam średnio 1 nowy na miesiąc więc jak tylko będę kopiował i wyłapię z wiechę to postaram się dać tu znać.

Czy z uLE442_ev.ELF po prostu mam nadpisać BOOT w mc0 i tyle?

EDIT:

SMS 2x zwiesił się na wczytywaniu dysku. Dopiero odpalenie HDLoader i "przemulenie" przed uruchomieniem SMS nie powoduje się zwieszania SMS. Jednak i tak może się przytrafić wykrywanie "PP.DVDMOVE" bez końca, a bez odznaczenia filtruj pliki multimedialne nie widać na HDD *.voba.

Szkoda, że mam błąd APA, bo wrzucanie na RAW mogło by być lepszym wyjściem. Ewidentnie PS2 do DVD9 się nie nadaje chyba, że z płyty z DVD Region X.

Berion 15.01.2014 19:49

Zrozum że to nie od kurzu, takie marne płyty kupiłeś. ;)

APA to coś w rodzaju tablicy partycji (tak jak np. MBR czy GPT na komputerze). PFS to system plików (tak jak np. FAT32 czy NTFS na komputerze). RAW to nie jest żaden system plików tylko dane lezące luzem. HDL używa partycji po 128MB bez systemu plików.

Partycje systemowe są poprzedzone znakiem "_". Zwykłe, znakiem "+". Jest jeszcze ich kilka rodzai ale nie pamiętam, nigdy sam nie używałem HDD w PS2 ponieważ nie mam Network Adaptora.

Ten uLE z dopiskiem "ev" to zdaje się wersja testowa z możliwością zapisu na partycjach systemowych "_*". Może rozsypać Ci tablicę partycji i system plików.

Tu jest strona i forum domowe tego projektu:
http://psx-scene.com/forums/f113/uno.../index623.html

jarek1234 16.01.2014 16:17

Nie posiadam żadnych płyt "-R czy +R". Jeśli już mam płytę to oryginalnie wytłoczoną kupioną w pudełku np. film. Wiem, że filmy są w u nas drogie, i mało kto to kupuje ale mi zdarza się kupić film za 10-20, 30 lub 50zł. Trochę już tego mam, i naprawdę dać od czasu do czasu za film 19.99 typu Thor, Kapitan Ameryka, Iron Men 3 czy Terminator to nie jest jakiś wyczyn by wszystkich posądzać o "marne płyty". Może blu-ray jeszcze są drogie, aby się przesiąść i kupować, ale nie marne DVD.

Ten skopiowany vob 5.01GB urwał film w 3/4 i musiałem dokończyć oglądanie z płyty. Możliwe, że kopiowaniu uległo jedynie 4GB?

Co do innego urządzenia może jakiś tuner DVB-T z funkcją vob usb 2.0 i ntsc?

szczuru 17.01.2014 02:15

Cytat:

Napisany przez jarek1234 (Post 1272941)
Nie posiadam żadnych płyt "-R czy +R". Jeśli już mam płytę to oryginalnie wytłoczoną kupioną w pudełku np. film. Wiem, że filmy są w u nas drogie, i mało kto to kupuje ale mi zdarza się kupić film za 10-20, 30 lub 50zł. Trochę już tego mam, i naprawdę dać od czasu do czasu za film 19.99 typu Thor, Kapitan Ameryka, Iron Men 3 czy Terminator to nie jest jakiś wyczyn by wszystkich posądzać o "marne płyty". Może blu-ray jeszcze są drogie, aby się przesiąść i kupować, ale nie marne DVD.

Ten skopiowany vob 5.01GB urwał film w 3/4 i musiałem dokończyć oglądanie z płyty. Możliwe, że kopiowaniu uległo jedynie 4GB?

Co do innego urządzenia może jakiś tuner DVB-T z funkcją vob usb 2.0 i ntsc?

Ponawiam swoją radę - RaspberryPi ;)

jarek1234 18.01.2014 00:57

Szkoda inwestować w RaspberryPi (swoją drogą myślę, że to czasowa fascynacja a konsola i tak musi być pod tv), przemęczę się już z tymi vobami 1GB lub do 4GB na pendrive do czasu wysprzedaży kolekcji i przesiadki na oryginalne filmy blu-ray (które już będę częściej kupował i szanował) no i tv przynajmniej 50". Przemyślałem to i na dłuższą metę DVD nie ma sensu (jakość na FullHD będzie marna). Znajdę czas to problem ugryzę od podstaw aby oglądanie z płyt było już łatwe i przyjemne ale to już pewnie na ps3 albo jakimś dedykowanym blu-ray ;)

Czy zbieranie blu-ray to dobry pomysł, czy lepiej DVD lub 4K? (Nakręciłem się na 1X letnie kolekcjonowanie ok. 400sztuk blu-ray a nie chcę wtopić przez ten czas sporo kaski na darmo).

szczuru 18.01.2014 02:08

Cytat:

Napisany przez jarek1234 (Post 1273075)
Szkoda inwestować w RaspberryPi (swoją drogą myślę, że to czasowa fascynacja a konsola i tak musi być pod tv), przemęczę się już z tymi vobami 1GB lub do 4GB na pendrive do czasu wysprzedaży kolekcji i przesiadki na oryginalne filmy blu-ray (które już będę częściej kupował i szanował) no i tv przynajmniej 50". Przemyślałem to i na dłuższą metę DVD nie ma sensu (jakość na FullHD będzie marna). Znajdę czas to problem ugryzę od podstaw aby oglądanie z płyt było już łatwe i przyjemne ale to już pewnie na ps3 albo jakimś dedykowanym blu-ray ;)

Czy zbieranie blu-ray to dobry pomysł, czy lepiej DVD lub 4K? (Nakręciłem się na 1X letnie kolekcjonowanie ok. 400sztuk blu-ray a nie chcę wtopić przez ten czas sporo kaski na darmo).

Taka mała podpowiedź ;) PS3 z CFW pozwala na oglądanie filmów BD z ISO ;)

jarek1234 18.01.2014 20:44

@szczuru to wiem, ale trzymanie na dysku 2,5" filmu 25GGB kosztuje 6.20-9.60 (BD50 2x tyle [1,82TBx1024GB/(25GB+50GB)/2=50 filmów na 2,5" SONY za 705zł = 14zł szt za kopię]) gdy używana oryginalna płyta warta jest z 10zł. Więc jeszcze bardziej niż DVD opłaca się zbierać oryginały po 19.99-24.99 a od czasu do czasu 44.99zł. Kwestia tego, czy po paru latach płyta blu-ray sama się nie upaćka, a człowiek jest stworzeniem leniwym, i choćby rąk przed włożeniem wielu nie myje (aby się o tym przekonać wystarczy kupić trochę używanych płyt na allegro i znaleźć odciski palców ;)) albo zostawia płytę w konsoli czy na stoliku i jest narażona na duży kurz :) więc mimo to warto albo szanować albo robić kopie zapasowe w jakiś tani sposób.

Berion 18.01.2014 22:54

Jeśli szanujesz płyty to CD/DVD/HDDVD/BD-ROM przetrwają kilkaset lat. Kurz ich nie niszczy, tłuszcz z paluchów też nie. Nie musisz robić nich kopii zapasowej o ile rzadko używasz (mikro rysy) i nikomu nie pożyczasz.

misiozol 25.01.2014 13:25

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1273119)
Jeśli szanujesz płyty to CD/DVD/HDDVD/BD-ROM przetrwają kilkaset lat. Kurz ich nie niszczy, tłuszcz z paluchów też nie. Nie musisz robić nich kopii zapasowej o ile rzadko używasz (mikro rysy) i nikomu nie pożyczasz.

I tu jestes w bledzie obecnie plyty sa robione biodegradowalnie i diabli biora po kilku latach warstwe nagrywajaca mam kilka takich przykladow warstwa nagrywajaca zerzarta przez bakterie plyty to oryginaly :P

Berion 25.01.2014 13:34

Płyty -ROM to płyty tłoczone. Są "biodegradowalne" na przestrzeni 300+ lat. :P

misiozol 25.01.2014 13:40

Tlumacze ci ze nie , byly w pudelku odlozone w pulce , zaraz postaram sie zrobic skan/zdjecie zobaczysz jakie piekne wzorki jak na oknach w czasie zimy :P , prosze bardzo
ta plyta byla w pudelku nigdy nie wyciagana tylko do instalacji sterownikow , przyjrzyj sie jakie ladne kuleczka i zawijasy :P widac niebieska farba z nadruku nie jest taka smaczna
bo slad sie na niej ucina :D

http://images61.fotosik.pl/588/7ba26b1093fc88d6m.jpg

http://images65.fotosik.pl/590/21740a00adc09177m.jpg

http://images61.fotosik.pl/588/686bb4ef9dfd3e0cm.jpg

Berion 25.01.2014 14:41

Pierwszy raz widzę coś podobnego. :| Pęknięcia to niestety nie są (a tak chciałem to napisać ;p) bo owalne i "wzorkowate".

Na przyszłość, wrzucaj zdjęcia jako załączniki na forum, nie linkuj na zewnątrz.

misiozol 25.01.2014 15:40

Prosze bardzo do dokladnego wgladu faktycznie jakosc zdjecia troche ucierpiala , marnie ja widze ich 300 lat :D plyta ma nie wiecej niz 8 lat

Zdjecia zjedzone plyty.7z

Berion 25.01.2014 21:12

Załącznik na forum, nie załącznik na zewnętrznym serwerze. Masz taką opcję podczas pisania i edycji postów: załącz plik. Klikasz w to i załączasz. ;p

Szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia co jest z nimi nie tak. Do tej pory wszystkie -ROM jakie miałem wyglądają tak samo jak w dniu kupna. Aż ze strachu musiałem przejrzeć. :D

misiozol 25.01.2014 22:23

Ale numer dopiero zobaczylem z zalacznikami , wiesz co do plyt to na pewno jest robota jakiegos mikroba bo to nie sa rysy ani pekniecia ale ciekawe do wgladu na przestroge jak to wyglada , strachu nie strachu ty je juz lepiej backup-uj :D

Berion 25.01.2014 23:35

Nie ma takiej potrzeby, przeżyją Ciebie i mnie. Z tymi z przykładu jest ewidentnie coś nie tak i to na poziomie sklejania w fabryce. ;)

misiozol 26.01.2014 09:43

Hehe oczywiscie o master , kilka plyt zapewne z roznych fabryk i roznych masci zostalo zjedzonych to sa moje NAJstarsze plyty trzeba by zobaczyc kiedy byla pixima ip1500 ale to moze i bedzie nawet wiecej niz 8 lat ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:14.